oje gusle engel mi / Oje sürmek gusüle ve abdeste engel mi? - Yaşam Haberleri - seafoodplus.info

Oje Gusle Engel Mi

oje gusle engel mi

Oje sürmek gusüle ve abdeste engel mi?

İslam Dininde İbadetin temelini oluşturan hususlardan biri başta Gusül abdest olmak üzere, ibadet öncesi abdest almaktır. Her şeyde olduğu gibi Abdestin de bazı kuralları vardır. Peki oje ile abdest alınır mı? İşte Diyanetin cevabı

Ojeyle abdest kabul olur mu?

Gusül veya abdest alırken, yıkanması gereken organların kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekir. Aksi hâlde gusül veya abdest geçerli olmaz. Dolayısıyla, gusledecek veya abdest alacak kimsenin bedeninde veya abdest organlarında suyun deriye ulaşmasına engel olacak bir madde bulunmamalıdır.(Aliyyü'l-kârî, Fethu bâbi'l-'inâye, 1/73). Ancak mesleğini icra ederken tırnaklarına boya yapışan boyacı veya tırnaklarının arasına çamur girip de çıkartamayan çiftçi ve benzeri meslek sahipleri bundan müstesnadır. (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/4, 5; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/). Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.

Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Saça sürülen jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz.

Bir kadın önce abdestini alıp sonra ojeyi sürebilir. Yalnız bir sonraki namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekirse ojeyi silmesi gerekir.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın

Diyanet'ten Oje Ve Ruj Fetvası

 kez izlendi "Saç boyası, abdest ve gusle engel midir?" sorusunu da değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu, içeriğinde kan gibi dinen temiz olmayan şeyler bulunmadığı sürece, el veya başa sürülen kına, boya gibi maddelerin katı atıkları iyice yıkanıp, sürüldüğü yerlerden temiz ve saf bir su akması durumunda, bunların deri ve saçlarda bıraktığı renk suyun deriye nüfuzuna engel olmadığını açıkladı. Kurul kararında, deri üzerinde tabaka oluşturmayan kına, saç boyası ve jöle gibi maddelerin abdest ve gusle mani olmadığını bildirdi.

kez izlendi "Saç boyası, abdest ve gusle engel midir?" sorusunu da değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu, içeriğinde kan gibi dinen temiz olmayan şeyler bulunmadığı sürece, el veya başa sürülen kına, boya gibi maddelerin katı atıkları iyice yıkanıp, sürüldüğü yerlerden temiz ve saf bir su akması durumunda, bunların deri ve saçlarda bıraktığı renk suyun deriye nüfuzuna engel olmadığını açıkladı. Kurul kararında, deri üzerinde tabaka oluşturmayan kına, saç boyası ve jöle gibi maddelerin abdest ve gusle mani olmadığını bildirdi.

CEVAP:

Oje, tırnakların üzerinde tabaka oluşturan ve suyun tırnakların altına geçmesini engelleyen bir maddedir. Kadınlar bunu süslenme amacı ile tırnaklarına sürerler. Eski ulema döneminde böyle bir maddenin olmamasından dolayı, bunun abdeste veya boy abdestine (gusle) engel olup olmayacağı konusunda tereddütler ortaya çıkmıştır.

Eskiden kadınlar ellerine kına yakar, kına parçacıkları tırnaklar üzerinde bir tabaka oluştururdu. Kına yakma adeti hâlâ devam etmektedir.

Abdest ayetinde Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

&#;Mü’minler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayınız.&#; (Mâide, 5/6)

Yıkama, organın üzerinden suyun akıtılması şeklinde tarif edilmiştir. Ebu Hanife ve İmam Muhammed’e göre bir damla da olsa suyun akması gerekir. Yağ sürer gibi suyu organa sürmek yeterli olmaz. Ebu Yusuf ise organın ıslanmasını yeterli görmüş, suyun akmasını şart koşmamıştır. (İbn Âbidîn, Hâşiyetü Reddi’l-Muhtâr, İstanbul, , c. 1, s. 96) Organın üzerine su sürmenin yıkama olmayacağı açıktır. Çünkü bu, organı ıslak elle mesh etmek olur. Halbuki ayette emredilen, yıkamadır; mesh değil.

Kına çok ince de olsa tırnak üzerinde bir tabaka oluşturur. Başka bir şekilde o rengin tırnak üzerinde kalması mümkün olmaz. Kına çamurunun parçacıkları tırnak diplerinde sert tabaka oluşturur ve suyun tırnağa ulaşmasını engeller. Kına, oje gibi değildir. Gözeneklerinden tırnağa su ulaşabilir. Ancak bu suyun tırnağın tamamına ulaşması ve tırnağın üzerinden akıp gitmesi mümkün değildir. Bunun olabilmesi için, suyun tırnakla kınanın arasına girmesi gerekir ki bu durumda tırnakta kına kalmaz. Böyle bir şeyin mümkün olmadığı açıktır. Bu sebeple kınalı tırnağın emredildiği şekilde yıkanması mümkün değildir.

Abdest ayetinin sonunda Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

&#;Allah size (abdest ve guslü emretmekle) bir güçlük çıkarmak istemiyor. Ama sizi arındırmak ve size olan nimetinin tamamlamak istiyor. Belki şükredersiniz.&#; (Mâide, 5/6)

Kadının süslenmesi yasak olmadığından abdest alırken tırnağındaki kınayı kazımasını emretmenin güçlük doğuracağı kesindir. Bu sebeple fakihler, kınanın abdeste ve gusle mani olmayacağını söylemişlerdir. Hanefilerin konu ile ilgili görüşleri şöyledir:

&#;Kına, pire pisliği, kir tabakaları, vücuda sürülen yağ, krem, tırnak aralarına giren kirler vs. her ne kadar suyun organ üzerinden akmasına mâni ise de zaruretten dolayı abdeste ve gusle mâni olmazlar.&#; (İbn Âbidîn, Hâşiyetü Reddi’l-Muhtâr, c. 1, s. )

Buradaki ‘zaruret’ yukarıdaki şeyleri temizleme sıkıntısından doğan zarurettir. Çünkü onları temizleme emredilecek olsa insanlar zor durumda kalır ve bir çoğu abdest alıp namaz kılma imkanı bulamazdı. Oje de yukarıdaki maddelerle aynı konumdadır. Kadının tırnaklarına oje sürmesini veya tırnaklarını cilalamasını yasaklayan bir hüküm olmadığına göre abdest veya gusülden önce bunların temizlenmesini şart koşmanın güçlük doğuracağı açıktır. Yukarıdaki ayet, Allah’ın güçlük çıkarmak istemediğini ama bizi arındırmak istediğini bildirmektedir. Tırnakları ojeli veya cilalı olan kişiler ellerini yıkadıkları zaman temiz sayılacaklarından, Allah’ın bu konudaki emri de yerine gelmiş olmalıdır.

Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mâni değildir.

Aşağıdaki linkte bulunan görüntülü cevabımızı da izlemenizi tavsiye ederiz:

seafoodplus.info


Etiketler:

  • cilalı tırnaklarla abdest,
  • fetva oje abdest,
  • kınalı ellerle abdest,
  • oje abdest,
  • oje abdeste mani midir,
  • oje gusle mani midir,
  • oje gusül,
  • oje sürmek,
  • ojeli tırnaklarla abdest,
  • ojeli tırnaklarla gusül


Kadının süsü olan oje abdeste engel değildir

Soru: 1- Gusül ve namaz abtesti aldıktan sonra sürülen ojenin üstüne yeniden abdest alınır mı? 2- Sabah namazı, güneş doğmadan önce mi kılınmalı? 3- Erkeğin evde olmadığı zamanlarda kadın başı açık namaz kılabilir mi? 4- Bir kadın, erkeğe saçlarını kestirebilir mi? (Tanya Özbey)

Cevap: 1- Oje üzerine de abdest alınır. Bugün kadınların çok kullandıkları, bir türlü vazgeçemedikleri oje, eskinin kınasının yerini almıştır. Ojeyi abdeste ve gusle engel saymanın mantıklı bir kanıtı yoktur. Böyle yaparsak süsüne düşkün, aynı zamanda dinine de bağlı birçok hanımı dinden soğuturuz. Daha önce de yazdım, yine söylüyorum. Kadının süsü, ziyneti haline gelmiş olan oje abdeste engel değildir. Namaz kılmak isteyen bayan, ojeli elleri ve ayaklarıyla da abdestini alıp namazını kılmalı, asla namazı bırakmamalıdır.

2- Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarmasıyla başlar, güneş doğuncaya kadar sürer. Bu takriben iki saatlik bir zaman dilimidir. Tan yeri ağarmaya başladıktan sonra güneş doğuncaya kadar istediğiniz zaman sabah namazını kılabilirsiniz.

3- Namazda kadının başını kapatması, namaza saygı gereğidir. Kur'ân, kadınların, yabancı erkeklere karşı başlarını örtmelerini emreder ama namaz için böyle bir şart belirtmez. Fakat İslâm bilginleri, kadının, sokağa çıkması caiz olan kıyafetle namaz kılacağını belirtirler. Ben de bunun uygun olduğu kanısındayım. Her şeyin bir saygınlığı vardır. Ama başına örtme imkânı bulamayan kadın namazını bırakmamalı, öyle kılmalıdır.

4- Bir kadının, erkek kuaföre gidip saç kestirmesi dinimizde caiz değildir. Bunu yapmak, Kur'ân'ın başı örtme emrine aykırıdır. Kur'ân'ın emrine aykırı bir hareket ve davranış da günahtır. Ama bu işler vicdan işidir. Herkes vicdanının sesine göre hareket eder.

İyi ahlak sahibi olun
Soru: Rüyamda ailemle birlikte bir çukurun içindeyiz. Allah'ın huzuruna çıkmışız ve hepimiz azap çekiyoruz. Ben şöyle diyorum: "Allahım ne olur dünyaya döneyim. Şu anda dünyada olsam bir daha kimseyi üzmem." Bu ne anlama geliyor. (Sevgi Yanarışık)

Cevap: Benim kanaatime göre size, din hakkında bir şeyler bilen kişiler cehennem azabından, derilerin yakılıp yüzüleceğinden söz etmişler. Bilinçaltınıza yerleşen bu düşünceler, rüya şeklinde kendini açığa vurmuş. Rüya ölçü değildir. Namazınızı kılınız, iyi ve düzgün ahlak sahibi bir Müslüman olmaya çalışınız.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir