dizin arkasında kaşıntı / Egzama(Atopik Dermatit) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi - Acıbadem

Dizin Arkasında Kaşıntı

dizin arkasında kaşıntı

Diz, insan vücudunda en aktif olarak kullanılan eklemlerden biri olduğundan, diz ağrısı çok sık görülen bir şikâyettir. Diz ağrıları birçok şekilde görülebilir, yanma şeklinde olan diz ağrısı çeşitli sorunların bir göstergesi olabilir.

Dizin tamamını kapsayan bir yanma hissine sahip olabilirsiniz, ancak yanma genellikle belli bir alanda - genellikle dizin arkasında ve dizin önünde (dizkapağı) hissedilir. Bazen, dizin iç ve dış yanında da yanma hissi olabilir.

Dizde yanma neden olur?

Dizde yanma için birçok neden vardır.

Dizin arkasında yanma genellikle aşağıdakilerden kaynaklanır.

  • Bağ yırtığı
  • Kıkırdak yırtılması
  • Aşırı yaralanma
  • Kireçlenme

Dizin önündeki yanma genellikle koşucu diz olarak bilinen bir aşırı kullanım yaralanması nedeniyle oluşur. Bu durum, aynı zamanda kondromalazi veya patellofemoral ağrı sendromu (PFS) olarak da adlandırılır. Ayrıca, patellartendonun enflamasyonundan kaynaklanan tendinitde diz önünde yanmaya sebep olabilir.

Diz dışına yanma genellikle iliyobibial bant sendromundan (ITBS) kaynaklanır. İç taraftaki yanma şeklinde ağrılar iç menisküs lezyonlarından veya medialkollateral bağ lezyonlarından kaynaklanabilir.

Geceleri dizde yanma

Bazı insanlar geceleri artan diz ağrısı yaşarlar. Bu, birkaç nedenden kaynaklanabilir:

  • Uyku sırasında kan damarlarının çapı artar ve sinirlere baskı uygulanır.
  • Gün içinde yapılan işler, aktiviteler dikkati dağıtığından daha az ağrı duyulur, bu sebeple fiziksel ağrılar geceleri artma eğilimindedir.
  • Uyurken hormon sinyalleri azalır ve daha fazla ağrı sinyalinin beyne ulaşmasını sağlar.

Diz bağlarında yırtık

Diz bağ yırtıklarının kısmi olarak teşhis edilmesi durumunda tedavi şunları içerebilir:

  • Kas güçlendirme egzersizleri
  • Egzersiz sırasında kullanılacak koruyucu dizlikler
  • Daha fazla hasara neden olabilecek aktivitelerin sınırlandırılması
  • PRP tedavisi

Tam kat bir diz bağ yırtığının cerrahi olarak onarılması gerekebilir.

Atopik dermatit ( egzema ) nedir?

Atopik dermatit  kalıtımsal olarak yatkınlığı olan çocuklarda bazı çevresel etkenler bir araya geldiğinde ortaya çıkar. Genellikle çocuklarda 6 aylıktan önce başlar. Ancak 5 yaşına kadar olan herhangi bir dönemde de çıkabilir. Temel olarak cilt bütünlüğünde ve fonksiyonlarda bozukluk vardır.

Atopik dermatit Belirtileri Nelerdir?

Ciltte iyileşme ve tekrarlama dönemleriyle seyreden kaşıntılı kuruluk, kızarıklık, pütürlenme ve bazen sulantılı yaralar şeklinde görülür.

Atopik Dermatit Vücudun Hangi Kısımlarını Tutar?

Bebeklerde daha çok yüz ve kol-bacakların dış yüzlerinde olur. Daha büyük çocuklarda dirsek içi, diz arkası, koltuk altı gibi katlantı bölgeleri daha sık tutulur. Gövde ve saçlı deri tutulumu da görülebilir. Bazı çocuklarda meme başı çevresi ve göz çevresi özellikle etkilenebilir. Bez bölgesi en az etkilenen bölgedir.

Atopik Dermatit Geçer mi?

Atopik dermatitli çocukların %80’i adölesan dönemden önce iyileşir. Çocukların çoğunda belirtiler ilk 3 yaş içinde kaybolur. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Daha sık olarak ciltte kuruluk ve hassasiyet hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da devam edebilir. Bu nedenle cilt bakımına belirtiler ortadan kalktıktan sonra da devam edilmelidir.

Atopik Dermatit Bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı değildir. Yaralı cilt mikrop kapmaya duyarlı hale geldiğinde bazen temasla yayılmaya eğilimli mikrobik yaralar görülebilir. Bu durumda antibiyotikli kremlerle tedavi gerekir.

Atopik Dermatitli Hastalarda Besin Alerjisi Olur mu?

Evet, atopik dermatiti olan çocuklarda besin alerjisi olabilir ve bu besini tüketmek şikayetlerini arttırabilir. En sık süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, balık ve soya alerjileri görülür. Bu alerjilerin varlığının saptanması ve hastanın tedavi ve izleminin yapılması için bir alerji uzmanının değerlendirmesi ve hastayı izlemesi gereklidir.

Atopik Dermatit Başka Alerjilere Bağlı Olur mu?

Bazen hava yoluyla alınan alerjenler ve temas edilen alerjenler de atopik dermatit şikayetlerini arttırabilir. Bu durumun alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve bir duyarlılık saptanırsa temasın azaltılması için önlemlerin alınması gereklidir. En sık ev tozu akarı ve küf mantarıyla duyarlılık görülür. Bazen hayvan alerjenleri etkili olabilir. Cilde temasa bağlı olarak nikel başta olmak üzere bazı metaller ve kimyasallarla temas şikayetlere neden olabilir. Bu durumun yama testi denilen bir test ile saptanması ve saptanırsa temasın engellenmesi gerekir.

Atopik Dermatitli Çocuğumun Giyiminde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Alerjisi olan maddeler dışında bazı etkenler şikayetlerini arttırabilir. Terleme, sıcak ortamlar, tüylü-kürklü-yünlü kumaşlarla temas, cilde yapışan giysiler, naylon içerikli giysiler şikayetleri arttırabilir. Bu nedenle pamuklu, hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir. Giysiler yıkandıktan sonra iyi durulanmalıdır. Bazen kullanılan deterjan ve yumuşatıcılar şikayetleri arttırabilir. Böyle bir durum dikkat çekerse ürün değiştirilmelidir. Yumuşatıcı kullanılmaması ve deterjan yerine sabun tozu kullanılması tercih edilebilir.

Atopik Dermatitli Çocuğumun Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bazı gıdalar alerji olmasa da şikayetleri arttırabilir. Baharatlı gıdalar, portakal domates gibi asitli gıdalar, kakaolu gıdalar çok miktarda ve sık tüketildiğinde sorun oluşturabilir. Bu gıdaların fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Alerjisi olan bir gıda varsa bu gıdanın doktor önerilerine göre diyetten çıkarılması ve yerine uygun gıdaların diyete eklenmesi önemlidir

Atopik Dermatitli Çocuğuma Aşılarını Yaptırabilir miyim?

Çocuğunuzda besin alerjisi saptandıysa aşılarıyla ilgili doktorunuzun görüşünü almalısınız. Besin alerjisi saptanmadıysa aşılarını normal düzeninde yaptırabilirsiniz.

Atopik Dermatitli Çocuğum Denizde Ve Havuzda Yüzebilir mi?

Deniz ve havuzda yüzmesinde sakınca yoktur. Ancak kurumaya ve klora bağlı şikayet artışı görülebileceğinde yüzme sonrası duş alınması ve sonrasında vücut henüz nemliyken atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendiricilerle nemlendirme uygulanması önemlidir.

Atopik Dermatitli Çocuğum Spor Yapabilir mi?

Spor yapmasında sakınca yoktur. Ancak terleme şikayetlerini arttırabilir. Sıkı giysiler giymemesi, pamuklu giysileri tercih etmesi, spor sonrası duş alınması ve sonrasında vücut henüz nemliyken atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendiricilerle nemlendirme uygulanması önemlidir.

Atopik Dermatitli Çocuğum İçin Güneş Zararlı mı?

Çocuğun güneşlenmesi D vitamini sentezi için önemlidir. Ancak güneşlenme için akşam saatleri tercih edilmeli, özellikle öğlen saatlerinde gölgede bulunulmasına dikkat edilmesi önemlidir. Yüksek koruma faktörlü ve çocuklara uygun güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Atopik Dermatitli Çocuğuma Banyo Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Banyo sırasında çok sıcak su kullanılmaması, sert tahriş edici ürünler kullanılmaması önemlidir. Temizleyici olarak atopikdermatitli çocuklara uygun şampuanların tercih edilmesinde yarar vardır. Banyo sonrası henüz vücut nemliyken atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendiricilerle nemlendirme uygulanması önemlidir. Cildi çok kuru çocuklar için banyo yağları banyo suyuna katılarak kullanılabilir.

Atopik Dermatitli Çocuğumun Cilt Bakımı İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?

Cildin kurumaması atopik dermatitte tedavinin en önemli parçasıdır. Günlük olarak atopik dermatitli çocuklara uygun nemlendirici kremlerin tüm vücuda uygulanması gereklidir. Sık kuruma halinde nemlendirme tekrarlanabilir.

Atopik Dermatitli Çocuğuma Kortizonlu Kremler Öneriliyor. Bu Kremler Çocuğuma Zarar Verir mi? Bu Kremleri Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kortizonlu kremler atopik dermatit tedavisinde önemli bir yere sahiptir ve gerekli olduğunda kullanımı kaçınılmazdır. Uygun şekilde kullanıldığında önemli yan etki beklenen ilaçlar değildir. Doktorunuz önerdiğinde kremleri yalnız lezyon olan bölgelere, ince bir tabaka halinde uygulayınız. Aynı bölgeye 1 haftadan uzun uygulama genellikle önerilmez ve bu uygulamadan sonra aynı bölgeye en az bir hafta süreyle tekrar kortizonlu krem uygulanmamasında yarar vardır.

Atopik Dermatitli Çocuğumun Yaralarından Cildinde İz Kalır mı?

Uygun tedavi ve cilt bakımı yapıldığında atopik dermatite bağlı cilt lezyonları genelde iz bırakmazlar. Normal lezyonların üzerine ikincil cilt sorunları eklendiğinde nadiren bu sorunla karşılaşılabilir. Bu nedenle uygun tedavi ve düzenli cilt bakımı önemlidir.

Atopik Dermatite Bağlı Olarak Çocuğumda Başka Sağlık Sorunları Gelişebilir mi?

Atopik dermatiti olan çocuklarda ileri yaşlarında alerjik rinit ve astım gelişme riski diğer çocuklardan biraz daha fazladır. Bu nedenle çocuğunuzda inatçı burun şikayetleri olursa, zatüre veya bronşit tanısı alırsa, hava yoluyla ilaç tedavisi önerilirse, uzayan tedaviye cevap vermeyen öksürük şikayeti olursa, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetleri olursa alerji doktorunuza başvurmanız gereklidir. Her atopik dermatiti olan çocuğun ilerde bu hastalığa yakalanma durumu olmadığı hatırlanmalıdır.

Egzama

Egzama alerjik bir deri hastalığıdır. Burada egzama hakkında bir dermatoloji uzmanının kaleminden bilgiler bulacaksınız.. Alerji uzmanlığı yönünden egzama yazısına buradan ulaşabilirsiniz

Egzama (Atopik Dermatit) kronik, tekrarlayan, pembe-kırmızı renkli, yüzeyi pütürlü olan kaşıntılı döküntülerdir. Aktif belirtiler tüm vücütta yaygın veya bir bölgede sınırlı olabilir. Bunlar pembe renkli, sulantılı, kaşıntılı yaralar şeklinde olabilir.

Aşırı kaşınma sonucu enfekte olabilirler. Şikâyetlerin sürekli olarak nüksettiği veya iyileşmediği dönemlerde cilt kalınlaşması, çizgilenmesi, soyulmalar ve renk koyulaşması olabilir.

Genel olarak çocukların %1–3' ünde görülen bu rahatsızlık, annesinde alerjik hastalık olan yeni doğanlarda %27 oranında görülür. En sık görülme yaşı 1 yaştır. Çocukların yaklaşık yarısında ergenlik çağına kadar devam edebilir. Bir kısmında ise hastalık tamamıyla geçmez. 1 yaşından sonra ortaya çıkanların uzun yıllar sürmesi söz konusudur.

Atopik dermatit sıklığı giderek artmakta olan bir deri hastalığıdır. Yeni tanı konan olguların %50’si 12 aylıktan küçük bebeklerdir. Atopik dermatit küçük çocuklarda daha sık görülen kronik bir hastalık olmasına karşın her yaştan hastayı etkileyebilir.

Egzama (atopik dermatit) bulaşıcı değildir.

Egzama Belirtileri

  1. Yoğun kaşıntı.
  2. Tekrarlayan döküntü; deride kuru, düzensiz veya pullu alanlar.
  3. Bebeklerde ve küçük çocuklarda atopik dermatit genellikle yüzü, dirsekleri veya dizleri tutar ancak vücudun diğer alanlarına yayılabilir.
  4. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde, atopik dermatit genellikle elleri, boynu, dirseklerin iç yüzeyini, dizlerin arkasını ve ayak bileğini tutar.
  5. Kronik olgularda deride kalınlaşma olabilir.
  6. El ve ayak tabanı çizgilerinin belirginleşmesi.
  7. Göz altında koyu gölgeler.
  8. Yanak, sırt, kol ve bacakta sınırları belirgin soluk renkli bölgeler.
  9. Atopik dermatiti olan bebekler ileriki yıllarda astım veya alerjik rinit olabilirler.

Kaşıntı atopik dermatitin en rahatsız edici belirtisi yani semptomudur. Daha büyük çocuklarda döküntüden önce kaşıntı başlayabilir. Yoğun kaşıntı atopik dermatitli hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Kaşıntı nedeniyle özellikle uyku düzeninin bozulması çocukların okul hayatlarında konsantrasyon sorunlarına yol açabilir.

Hastalığın başlangıç yaşına göre bulguların vücuttaki dağılımı farklılık gösterir.

1. Bebeklik Dönemi Atopik Egzama

2 ay-2 yaş arası çocuklarda görülür. Belirtiler özellikle yüzde ( sıklıkla yanaklarda ), saçlı deride, boyunda, sırtta, diz ve dirsek bölgelerinde oluşur. Genellikle simetrik sulantılı, kepekli, kızarık yaralar görülür. Bebeklerin sürekli olarak yakınlarındaki cisimlere sürtünerek kaşınmaya çalıştıkları fark edilir. Bu dönemde başlayan hastalık 3 yaşında iyileşebilir veya ileri çocukluk yaşlarında da devam edebilir.

2. Çocukluk Çağı Atopik Egzama

yaşlar arasında görülür. Cilt bulguları sıklıkla dirsek önü, diz arkası, boyun, el bileği ve ayak bileğinde görülür. Belirtilerin olduğu cilt bölgelerinde kuruluk, çizgilenme, sulanma ve kaşıntı vardır.

3. Erişkin Dönemi Atopik Egzama

Çocukluk çağı atopik egzamasının devam etmesi veya ilk kez 12–20 yaşlar arasında başlayan cilt hastalığı şeklinde ortaya çıkabilir. Cilt yaraları sıklıkla dirsek önü ve diz arkasında bulunur. Bazen ellerde de olabilir. Genellikle ciltte çizgilenme, kalınlaşma ve rengin kahverengileşmesine neden olur.
Bazen göz çevresi ve ağız çevresinde kuruluk ve cildin dökülmesi eşlik edebilir. Genellikle kronik seyirlidir.

Atopik Egzama

Nasıl Tedavi Edilir?

Koruyucu Önlemler

Bu hastaların ciltleri aşırı kurudur. Cilt kuruluğu belirtilerin alevlenmesine neden olur. Bu nedenle cildin sürekli olarak nemlendirilmesi son derece önemlidir. Ayrıca bu kişiler normal sabun kullanmamalıdır. Eğer hastanın bir gıdaya duyarlılığı saptandı ise bu gıda mutlaka diyetinden çıkarılmalıdır. Bu gıda süt gibi vazgeçilmez bir besin ise doktorunuz bunun yerine kullanabileceğiniz seçenekler hakkında sizi bilgilendirir. (bkz inek sütü alerjisi) Eğer sorumlu olan, çevresel bir faktörse onlardan da kaçınmak gerekir.

Ilık su banyosu ve kokusuz sabunlar kaşıntıyı azaltır. Bir havlu ile sürtmeksizin hafifçe kurulanır ve hemen nemlendirici krem sürülür. Şiddetli belirtiler için kortizonlu kremler kullanılabilir. Fakat bu kremler kesinlikle yüzdeki belirtilere uygulanmamalıdır. Antihistaminikler derideki kaşıntıyı önlemektedir. 12 yaşın altındaki çocuklarda uyku hali yapmayan ve uzun etkili antihistaminikler kullanılmalıdır. Tırnaklarınızı kısa kesiniz. Yumuşak ve pamuklu giysilerin kullanması uygundur. Deterjanlar hafif ve parfümsüz olmalıdır. Eğer belirtilerde sulanma olursa hasta mutlaka doktoruna başvurmalı ve gerekli olan antibiyotikleri kullanmalıdır.

İlaç Tedavisi

Kaşıntı önleyiciler (antihistaminikler-şurup, damla veya tablet)

Bu hastaların en önemli şikayeti kaşıntıdır. Bu şikayetlerin ortadan kalkması için doktorunuzun önerdiği ilacı şikayetlerin alevlendiği dönemlerde kullanmak gerekir.

Lokal Kortikosteroidler (merhem, krem, yağlı krem ve losyonlar)

Cilt lezyonlarının aktif olduğu dönemlerde lezyon üzerine haricen ince bir tabaka halinde doktorunuzun önerdiği kullanma süresi dikkate alınarak uygulanır. Bu ilaçlar doktorun önerdiği nemlendirici ile cilt nemlendirildikten sonra uygulanmalıdır.

Kortikosteroid içermeyen kremler.

Son zamanlarda steroid içermeyen ürünler kullanıma sunulmuştur. Bu ürünlerin avantajı en az steroid kadar etkin olmalarının yanında yan etkilerinin olmaması ve vücudun her yerine uygulanabilmeleridir.

Alevlenmelere neden olan faktörler

Bağışıklık sisteminin görevi zararlı maddelerden (bakteri, virüs vb.) vücudumuzu korumaktır. Ancak atopik kişilerde bağışıklık sistemi çevremizde bulunan birçok maddeyi zararlı madde olarak algılamakta ve birey bu maddelerle karşılaştığında aşırı bağışıklık yanıtı oluşmaktadır. Atopik egzama çevresel ve duygusal faktörlere derinin bağışıklık sisteminin gösterdiği aşırı bir reaksiyondur.

Çevresel faktörler

  1. Kimyasal maddeler
  2. Bazı gıdalar
  3. Alerjen maddeler (ev tozu akarı, hayvan tüyü, polenler, halı vb.)
  4. Deterjanlar
  5. Stres, psikolojik faktörler

Öneriler

Atopik egzamada alevlenmelerden korunmak için bazı önlemler alınabilir.

  1. Cildin kuruluğunu önlemek için nemlendiriciler her gün kullanılmalıdır
  2. Pamuklu ve yumuşak dokulu giysiler tercih edilmelidir
  3. Banyo suyu sıcaklığı ılık olmalı ve sabun içermeyen temizleyiciler kullanılmalıdır
  4. Banyodan çıktıktan sonra 3 dakika içinde nemlendirici uygulanmalıdır
  5. Aşırı ısı farklılıklarından kaçınılmalıdır
  6. Atopik egzamanın alevlenmesine neden olan faktörler biliniyorsa (hayvan tüyü, ev tozu akarı, belirli gıdalar gibi) bu faktörlerle temastan kaçınılmalıdır
  7. Atopik egzama tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur (kortizonlu ve kortizon içermeyen krem ve merhemler, ağızdan alınan tabletler). Bu ilaçların kullanımı mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.
  8. Sorumlu alerjenden kaçınma tam olarak yapıldığında en etkili tedavi yöntemidir. Ancak bu yöntem tek maddeye alerjisi olan hastalarda iyi sonuç vermektedir. Bu yöntem ev tozu, polen alerjilerinde, alerjenden tam olarak kaçınmak mümkün değildir. Bu nedenle alerjik hastalıklarda farmakolojik (ilaçla) tedavi gerekmektedir. İlaçla tedavinin sürekli uygulanmak zorunda olması alerjik hastaları bıktırmakta ve yeni tedavi alternatiflerinin araştırılmasına neden olmaktadır.
  9. Alerjen maddenin küçük dozlarda verilerek dozun yavaş yavaş arttırılması esasına dayanan immünoterapi yani aşılama, alerjik hastalıklar için umut verici bir tedavi olmuştur.

Yetişkinlerde Alerjik Egzama ( Atopik Dermatit )

Yetişkinlerde alerjik egzama veya diğer adıyla atopik dermatit alerjik yapıya sahip aile veya kişilerde, ciltte  kaşıntılar ve kızarıklıklarla kendini gösteren alerjik bir deri hastalığıdır.  Genellikle erken çocukluk döneminde başlayan yaygın bir alerjik cilt hastalığıdır. İlerleyen yıllarda zamanla kaybolabilir fakat nadir de olsa yetişkin yaşlarda da karşımıza çıkabilir.  Orta veya şiddetli egzaması olan hastaların yarısında astım, saman nezlesi (alerjik rinit) ve besin alerjilerine bağlı şikayetler bulunmaktadır.

Atopik dermatit, en sık görülen deri hastalıklarından biridir. Türkiye’de hastalığın görülme sıklığı erken bebeklik döneminde daha fazla olmak üzere çocuklarda %2–10 arasındayken, yetişkinlerde görülme sıklığı % arasındadır.

Yetişkinlerde Alerjik Egzama Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde ve çocuklarda döküntü genellikle kafa derisinde, dizlerde, dirseklerde ve yanaklarda görülür. Yetişkin yaşlarda döküntüler, bilek, dirsek içi, diz arkası, ayak bilekleri, yüz ve boyun göz etrafında ayrıca cilt kıvrımları üzerinde ortaya çıkabilir.

Döküntü genellikle kaşıntılı, kırmızı ve üzerinde pullanma ile karakterizedir. Kaşıntıya bağlı olarak çizik izleri veya enfeksiyon alanları görülebilir. Kaşıntı ve kızarıklık uzun süre olursa, etkilenen cilt alanı zamanla kalınlaşabilir. Ergenlik döneminde kaşıntı ve deride kalınlaşma ön plandadır. Erişkinlerde egzama sadece ellerde görülebilir. Özellikle el egzaması olarak adlandırılan durum el bileğini de içine alacak şekilde görülür.

Şiddetli kaşıntı ile birlikte vücudun belli yerlerinde tekrarlayan şekilde olması ailede veya kişinin kendisinde atopi hikayesi olması atopik dermatit ana belirtileridir.

Alerjik egzamanın nedenleri nelerdir ?

Alerjik dermatitte genlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Filaggrin genindeki defektler, Kuzey Avrupa ve Doğu Asya kökenli insanların üçte birine kadar orta ila şiddetli egzamaya neden olabilir. Ayrıca egzamalı kişilerin ailesinde veya kendisinde astım, alerjik rinit ve gıda alerjisi gibi rahatsızlıklar da olabilir.

Yetişkin yaşlarda çok sık görülmese de bir kısmında gıda alerjisi vardır. Özellikle çocukluk döneminde daha çok saptanan inek sütü, yumurta, yer fıstığı, buğday ve deniz ürünleri başta olmak üzere birçok gıda egzamayı tetikleyebilir.

Sabunlara, deterjanlara, ev tozu akarlarına, polenlere, hayvan epitelleri ve “proteaz” adı verilen proteinler içeren bazı bakterilere maruz kalmak egzamayı alevlendirebilir. Proteazlar, cilt hücreleri arasındaki bağları koparır ve cilt bariyerinin ortadan kalkmasına yol açar.

Alerjik egzama tanısı nasıl konulur?

Alerjik egzamanın tanısında hastalığın öyküsü ve fizik muayene son derece önemlidir. Altta yatan nedenlerin saptanması için deri prick testleri, deri yama testleri diğer kan testlerinden faydalanılabilir. Ama direkt tanı koydurucu bir test yoktur. Egzamaya neden olabilecek gıda veya solunum yolu alerjenlerinin saptanması tedaviye yön verebileceği için testlerin yapılması önemlidir.

Alerjik egzama nasıl tedavi edilir?

Tedavinin asıl amacı, yaşam kalitenizin iyileşmesidir. günlük rutinlerinizi, okul iş hayatı, sosyal etkinliklere katılmanızda herhangi bir sorun olmaması tedavinin amaçlarından biridir.

Alerjik egzama hastalığı dirençli olabilir. Çocukluk yıllarında ortaya çıkıp zamanla kaybolabilir veya solunum yolları alerjileri ile devam edebilir. Bu nedenle kontrol altına alınabilmesi için değişik tedavi yöntemleri denenmesi gerekebilir. Bazı hastalarda tedavi ile ortadan kalksa bile bazen belirtiler geri gelebilir.

Hastalığı alevlendiren faktörlerden uzak durmak tedavinin ilk basamağıdır. Tahriş ediciler içinde yer alan kimyasallar, sabunlar, deterjanlar, kokular, bazı kumaşlardan uzak durmak da egzamalı hastalar için önemlidir.

Solunum yolu alerjenlerinden ev tozu akarlarına önlem almanız egzamanızı azaltabilir Gıdalardan bazıları yaygın alerjik egzamalarla ilişkilendirilmiştir. Belirli yiyecekleri yedikten sonra kızarıklığınızın kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda daha fazla değerlendirme için alerji testlerinizin yapılması ve özellikle, alerjik olan çeşitli yiyeceklerin elimine edilmesi gerekebilir.

Stres egzamanın kötüleşmesine yol açabilir. Öfke ve hayal kırıklığı dahil olmak üzere stres, ek kaşıntıya neden olabilir. Stresin azaltılması egzamanın iyileşmesini sağlayabilir.

Tedavide kullanılan ilaçlar; cilt bariyerini sağlamak ve enfeksiyonları önlenmeye yöneliktir. Cilt bariyerinin sağlanması ve cildin nemlenmesi için losyonlardan, kremlerden, merhemlerden ve nemlendiricilerden faydalanabilirsiniz.

Antihistaminikler, topikal veya oral steroidler, immünsupresif ilaçlar alerjik egzama tedavisinde kullanılabilir. Bunların dışında ev tozu alerjisi olan hastalarda alerji aşıları (immünoterapi) faydalı olabilir. D vitamini düşük hastalarda D vitamin takviyesi veya enfeksiyonu olan hastalarda antibiyotik, antifungal tedaviler tedaviye eklenebilir.

Yeni geliştirilen biyolojik ajanlardan dupilumab, atopik dermatit ve diğer alerjik hastalıklarda rol oynayabilen interlökin-4 ve interlökin&#;ü inhibe ederek etki göstermektedir. Dupilumab, tek başına veya topikal kortikosteroid kullanımıyla birlikte, orta-şiddetli atopik dermatitli hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilmektedir.

Özetle, egzama genellikle yaşınıza bakılmaksızın yönetilebilir. Alerjik egzama için şu anda kullanılan birçok tedavi vardır ve gelecekteki tedaviler yoldadır.  Alerji uzmanları ile birlikte egzamanızı takip ederek yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası