kulak mantar kremi / Kulak Mantarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler - CENTRAL HOSPITAL

Kulak Mantar Kremi

kulak mantar kremi

Otomikoz, dış kulak kanalı derisinin mantar enfeksiyonudur. Kulak kanalında şişliğe, kurumaya, pullanmaya, akıntıya ve ağrıya neden olabilir. Daha çok sıcak iklim koşullarında yaşayanlarda ve su sporları yapanlarda görülür. Genellikle damla veya pomad şeklinde uygulanan mantar ilaçları ile tedavi edilir.

Otomikoz

Nedeni

Kulak mantarı, mantar cinsi mikropların neden olduğu bir deri enfeksiyonudur. En sık Aspergillus ve daha az olarak Candida türü mantarlar etkendir. 

Mantarlar her ortamda bulunurlar, ancak bunlarla karşılaşan çoğu insanda hastalığa neden olmazlar. Kulak mantarı gelişimi açısından risk faktörleri şunlardır:

  • Bağışıklık sistemi, hastalıklar veya tedaviler nedeniyle zayıflamış kişiler
  • Sıcak ve tropik iklimlerde yaşayan kişiler
  • Pamuklu kulak temizleme çubukları ile kulak kanalının zedelenmesi
  • İşitme cihazı kullanan kişilerde kulak kalıplarının kulak kanalı derisini zedelemesi ve nemli bir ortam yaratması
  • Egzema gibi kronik deri hastalığı bulunan kişiler
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Yüzme gibi su sporları yapanlar
  • Kirli suda yüzmek
  • Akıntılı orta kulak iltihabı ve kulak zarında delik bulunması
  • Kulak kiri (buşon) bulunması

Belirtiler

  • Kulakta dolgunluk hissi veya tıkanıklık
  • Kulakta kaşıntı
  • Kulak ağrısı
  • Kulak kepçesinin ve kulak kanalı girişinde deride kızarıklık veya şişlik
  • Kulak kepçesi içinde deride pullanma
  • Kulak akıntısı

Tanı

Doktorunuz kulak mantarı tanısını sadece muayene ile koyabilir.  Bunun için kulak kepçesini muayene edecek ve kulak kanalı ile kulak zarına otoskop adı verilen bir alet ile bakacaktır.

Bazen kulak kanalından akıntı veya hücre örneği alınarak bunun mikroskop altında incelenmesi gerekebilir.

Tedavi

  • Kulak kanalının temizliği: Tedavinin en önemli kısmıdır, bir KBB uzmanı tarafından yapılmalı ve tedavi tamamlanana kadar gerektiğinde tekrarlanmalıdır. Deri döküntüleri, mantar birikintileri, akıntılar temizlenmeden ilaçların istenen etkiyi sağlaması mümkün değildir. 
  • Kulak kanalına uygulanan mantar ilaçları: Bunlar damla, sprey veya pomad şeklinde olabilir.
  • Ağızdan alınan mantar ilaçları: Genellikle ciddi enfeksiyonlarda veya kulak kanalına uygulanan ilaçlar yetersiz olduğunda kullanılırlar.

Kulak mantarını önlemek için

  • Yüzme ve banyodan sonra kulaklarınızı kurutun.
  • Başkalarına ait kişisel eşyaları (kulak tıkacı, havlu, yüzücü bonesi gibi) kullanmayın.
  • Özellikle su sporları ile uğraşıyorsanız hijyen kurallarına özen gösterin. Islak ve nemli giyecek ve havluları kurutmadan tekrar kullanmayın. El ve ayak parmaklarına temas ettikten sonra el yıkamadan kulaklarınıza temas etmeyin.
  • Mantara karşı doğal bir koruyucu olan kulak salgısını (serumen) çok sık temizlemeyin.
  • Vücutta başka bir yerde mantar enfeksiyonu düşündürecek belirtiler varsa bir dermatoloji (deri hastalıkları) uzmanına muayene olun. Bu tür odaklardan kulağa mantar bulaşmasına sık rastlanır. Bu odaklar en çok ayak ve el parmak aralarında ve tırnaklarında görülür.
23 Nisan

Kulak Mantarı Nedir? Kulak Mantarına Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Dış kulağın kanalında bulunan derinin mantar enfeksiyonu kapmasına, kulak mantarı denir. Kulağın kanalında; pullanma, şişlik, kuruma, ağrı ve akıntıya sebep olabilmektedir. Su sporları ve sıcak iklim şartlarında yaşayan bireylerde daha çok görülmektedir. Genel olarak pomad ya da damla biçiminde uygulanan mantar ilaçlarıyla tedavisi yapılmaktadır.

Kulak Mantarı Nedir?

 Kulak mantarı; dış kulak yollarının akut ya da kronik mantar enfeksiyonuna yakalanmasına denir. Tıpta; otomikoz veya miringomikoz ismiyle anılır. Dış kulak yolunda meydana gelen mantarlar; yumuşak doku ve deri mantarlarına benzemektedirler. Kulak kanalının kıvrımlı ve dar olması; yabancı cisimlerin ve sıvının buradan çıkmasına engel olur. Bu ise; kanal yüzeyinin dokusunun zedelenmesine neden olur.

 Kulak mantarı, dar kanalda genişlemiş olan dokunun yeteri kadar yer bulamamasından ötürü oldukça kaşıntılı ve ciddi derecede ağrı yapan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık; tozlu, sıcaklığın yüksek olduğu nemli yerlerde yaşayan bireylerde daha çok görülmektedir. Bununla beraber su sporları ile ilgilenen kişilerde de yaygın şekilde görülür. Genel olarak çok terleyen ve kulaklarını karıştıran bireylerde de görülmesi olasıdır.

Kulak Mantarına Ne İyi Gelir?

 Kulak mantarına iyi gelecek faktörlerden birkaçı; sirke ve alkol karışımıdır. Ancak bu karışımın dikkatli kullanılması gereklidir. Bunun dışında kulak mantarını önlemek adına; deniz, havuz, hamam gibi ortamlardan kaçmak gerekir. Böyle durumlarda kulağı uygun cisimlerle tıkamak, kulak mantarının oluşmasını önleyecektir.

 Kulakların banyodan sonra sulu bir şekilde bırakılmaması gerekir. Kulakların devamlı kaşınmaması, tahriş olmaması açısından önemlidir. Kulakların yabancı cisimlerle ya da kulak pamuğuyla karıştırılmaması, hastalığın seyrinin yavaşlaması açısından gereklidir. Bu tür durumlar, enfeksiyona sebep olabilmektedir. Baharatlı ve acı gıdaların tüketilmemesi, mantarın oluşumunu önleyecektir.

Kulak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kulak mantarının tedavisinde önemli olan ilk şey; suyun çıkarılmasıdır. Kulağa lokal tedaviler de uygulanabilir. Mantarı tedavi eden damlalar, doktor gözetimi altında kullanılmalıdır. Kulakta mantar oluşan kişilerin, temizliğinin sağlıklı şekilde yapılması önemlidir. Bunun dışında kulak, suyla temas ettirilmemelidir. Kulağa damla damlatarak, banyo yapılması mantarın tedavisi açısından gereklidir. Bu şekilde; suyun kulağa teması en aza indirgenir.

Şayet yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz aman dikkat! Çünkü kulak kaşıntısı ve mantar enfeksiyonu için bu durum ideal koşulları oluşturur. ENT Tıp Merkezi uzmanlarından Op. Dr. Mustafa Üzeyir ’yüzücü kulağı’, ‘kulak enfeksiyon ve kaşıntıları’ hakkında bilgi verdi.

Yüzücü Kulağı, dış kulak yolu iltihaplarından birine verilen isimdir. Bazen mantarlar tarafından oluşturulsa da özellikle ağrılı vakalarda doğada sık rastlanan bir bakterinin sebep olduğu enfeksiyondur.

‘Yüzücü Kulağı’ndan Nasıl Korunursunuz?
Su kulağınıza girdiğinde beraberinde mantar ve bakterileri de getirebilir. Çoğunlukla su geri gelir, kulak kurur ve bakteriyle mantarlar problem oluşturmaz. Fakat su bazen dış kulak yolunda hapsolup buradaki cildi yumuşatır. Nemli ortamda bakteri ve mantarlar ürer, beslenir ve kulağı iltihaplandırabilir.
Başlangıçta kulaklarda tıkanıklık hissiyle birlikte kaşıntı olabilir. Kısa zamanda dış kulak yolu şişer, tıkanır bazen süt gibi bir akıntı da görülebilir. Çok ağrı yapar, kulak kepçesi hafifçe dokunmaya karşı bile hassas hale gelebilir. İltihap bu duruma geldiğinde ve boyun bezleri şiştiğinde hekim tedavisi gerekir.

Yapılabilecekler
Kulağınızda su hapsolduğunu hissettiğinizde koruyucu antiseptik damlalardan kullanarak bütün bu olaylar zincirini önleyebilirsiniz.
Şayet kulak hekiminiz kulak zarınızın sağlam ve sağlıklı olduğunu söylerse, yüzme sonrası kulak damlalarınızı kullanabilirsiniz. Basit alkol damla kullanmak önerilebilir. Alkol suyu emer, dış kulak yolunun kurumasına yardımcı olur. Aynı zamanda yüzücü kulağında oluşabilecek bakteri ve mantarları da öldürebilir. Asetik asit ihtiva eden beyaz sirke de kullanılabilir. Eczaneden alkol veya sirkeyi muhafaza edecek damlalık alıp, çantanızda taşıyabilirsiniz.

‘Yüzücü Kulağından’ Korunmak
Yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz;
*Kulağınız yukarıda kalacak şekilde başınızı eğiniz, kulak kepçenizi yukarı ve geriye doğru çekerek damlalarınızı damlatınız.
*Damlaların her yere ulaşmasını sağlamak için kulağınızı ovalayınız, daha sonra kulağın kuruması için kulağınızı aşağı yönde çeviriniz.
*Şayet kulak probleminiz tekrarlama eğilimi gösteriyorsa, kulak burun boğaz hekiminiz yüzmeden önce kulaklarınızı nasıl koruyacağınızı anlatacaktır.

Dikkat!
Şayet kulağınız hâlen iltihaplı, kulak zarınız delinmiş veya önceden delik, hasar görmüş veya kulak operasyonu geçirmişseniz, yüzmeden ve kulak damlası kullanmadan önce kulak burun boğaz hekimine danışmanız gerekir.

Kulaklar Neden Kaşınır?
Kulak kaşıntısı her kişiyi çok rahatsız eder. Ani oluşan kaşıntılara sıklıkla mantar enfeksiyonu sebep olur. Daha uzun süreli durumlarda sıklıkla kronik dermatit (egzema) denilen ‘Alerjik Deri İnflamasyonu’ kaşıntının sebebidir. Başta oluşan kepek gibi, dış kulak yolunda da kuru, ince ve bol miktarda kepek oluşabilir, buna ‘Seboreik Dermatit’ adı verilir. Bazı kişiler yiyeceklerinde değişiklik yaparak (yağlı yiyecekler, karbonhidratlar, çikolata gibi yiyeceklerden uzak durarak) bu durumun önüne geçebilir. Hekimler kulaklar kaşındığında genellikle yağlı veya kortizonlu damlalar önerir bu uzun süreli tedavisi olmasa da kontrol altında tutulmasını sağlar. Nadir olarak kulak kaşıntısı alerjik olabilir ki bu durumun tedavisi farklıdır.

Kaşıntılı, kepekli veya kulak akıntısının biriktiği kulaklar ‘yüzücü kulağı’nın gelişmesine yatkındır. Bu kişiler özellikle kulakları ıslak kaldığında koruyucu kulak damlaları kullanmaları konusunda bilinçli olmalıdır. Yüzme mevsimi başlamadan önce kulaklarını temizletmeleri de çok yardımcı olur.

Yabancı Cisimlere Dikkat!
Boncuklar, kalem uçları, silgiler, plastik oyuncak parçaları, kuru fasulyeler çocukların kulaklarına soktukları sık yabancı cisimlerdendir. Bunların çıkartılması çok hassas bir iştir ve mutlaka kulak burun boğaz hekimi tarafından yapılmalıdır.
Ayrıca tatarcık, hamam böceği, güve gibi böcekler de dış kulak yoluna girerek, kulakta tıkanıklık, ses, ağrı gibi şikayetlere neden olabilir.

Kulak Mantarı Nedir Ve Neden Olur? Kulak Mantarı Nasıl Ge&#;er Ve Ne İyi Gelir?

Haberin Devamı

Kulak mantarı dış kulak ile beraber orta kulakta meydana gelen rahatsızlıklar içerisinde yer almaktadır. Bu sorun ile karşı karşıya kalan pek çok kişi internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Özellikle uzman doktor kontrolü altında tetkik ve teşhisler ile tedavinin yapılması bu konuda büyük bir öneme sahiptir.

Kulak Mantarı Nedir?

Kulağa nemli ya da sulu olması ile beraber ortaya çıkan rahatsızlığa kulak mantarı denmektedir. Özellikle banyo ve hamam ile beraber su ve havuz gibi ortak alanlardan taşınan bakteriler bu rahatsızlığa sebep olmaktadır. Bu doğrultuda dış kulak ile beraber orta kulakta meydana gelen bir rahatsızlık olarak öne çıkıyor. Her ne kadar sağlık açısından çok ciddi bir durum ortaya çıkarmasa bile, yine dikkat edilmesi gereken sorunlar içerisinde yer alır.

Kulak Mantarı Neden Olur?

Kulak mantarı deniz, hamam ve havuz gibi ortak alanlarda bulunan bakterilerden ortaya çıkar. Dış kulak ile beraber orta kulakta birtakım rahatsız edici durumlar yaratırlar. Özellikle kulakta kaşınma ve tıkanıklık gibi problemler meydana getirmektedirler. Aynı zamanda kulakta şiddetli ağrılara da sebep olabildiğini söylemek mümkündür.

Bu doğrultuda kulakta süte benzer bir akıntı meydana gelir ve kötü bir koku yaratabilir. Aynı zamanda boyun kısmından başlamak suretiyle lenf bezlerine kadar şişkinlik de yaratabiliyor. Ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmese bile beraber mutlaka çok dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Belli başlı bazı bakteriler ile beraber meydana gelen kulak mantarı, erken teşhis ile beraber tedavi edilmesi gereken rahatsızlar içerisinde geliyor.

Kulak Mantarı Nasıl Geçer?

Zamanında eğer tedavi edilmez ise kulak mantarı birtakım enfeksiyon problemleri ile karşı karşıya bırakabilir. O yüzden mutlaka Öncelikle uzman bir doktora başvurulmalı ve göre teşhis konulmalıdır. Rahatsızlığı neden ve hangi mantar türünden ortaya çıktığına dair bir bilginin bulunması gerekir. Bu doğrultuda gerekli tedavi yöntemleri ele alınır ve uygulanır. Özellikle ilaç tedavisi çok ciddi olmayan bu rahatsızlık için kısa bir zaman içerisinde çözüm imkanı verir. Tabii yapılacak olan tedavi yöntemleri mutlaka teşhis üzerinden uzman doktor kontrolü altında gerçekleşmelidir. Bunlar içerisinde lokal müdahale ile beraber damla tedavisi önemli unsurlar içerisinde gelmektedir. Eğer çok ciddi ve büyük ağrılar meydana geliyor ise, o vakit asidik anestetik damla yöntemi uzman doktor kontrolünde ele alınır.

Kulak Mantarına Ne İyi Gelir?

Kulak mantarı probleminden kurtulmak için aynı zamanda bireysel birtakım çözümler büyük öneme sahiptir. Böylece çok daha kısa bir süre içerisinde kulak mantarı sorunundan kurtulmak mümkün olur.

- Tedavi konusunda alkol ve sirke karışımı kullanılabilir.
- Mutlaka bu dönem içerisinde kulak kuru tutulmalıdır.
- Mutlaka havuz, hamam ve deniz gibi ortak alanlardan uzak durmaya özen gösterilmelidir.
- Kulağın pamuk ya da yabancı cisimlere karıştırılmamasına özen gösterilmelidir.
- Acı ve baharatlı yiyeceklerden bu dönem mümkün olduğu kadar uzak durulması çok önemlidir.

Bu gibi unsurlara dikkat etmek suretiyle kulak mantarı rahatsızlığından kısa bir zaman içerisinde kurtulmak mümkün olur. Tabii öncelikle mutlaka uzman doktor kontrolünde yapılacak tedavi yöntemleri ele alınmalıdır. Bu bağlamda yukarıdaki önlemler doktorun önerisi kapsamında ele alınabilir ve değerlendirilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası