ayder yaylası yolu / Ayder Yaylası Gezi Rehberi | Gezimanya

Ayder Yaylası Yolu

ayder yaylası yolu

kaynağı değiştir]

  1. ^Adını Unutan Ülke (Türkiye'de adı değiştirilen yerler sözlüğü) Everest Yayınları 2010. Sevan Nişanyan
Wikimedia Commons'ta Ayder ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Ayder Yaylası

Karadeniz'in Rize iline bağlı Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güneydoğusunda, deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte yer alan Ayder Yaylası, ladin ve kayın ormanlarıyla kaplıdır. Türlü çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkar Dağları’na dayamış, yamaçları çamla örtülü olan, cennet görünümünde, harika doğal güzellikleri olan bir yayladır.

Yayladaki yerleşimin geçmişi 13. yüzyıla kadar dayanır. 19. yüzyıldan itibaren birkaç ailenin kalıcı yerleşim yeri olmaya başlamıştır. 1900lü yıllarda ise Halalılar, Hala köyünden yaylalarına giderlerken Ayder'deki kaplıcada dinlenirlermiş. Kaplıcanın geçmişi 1700lü yılları bulmaktadır. Halalılar her mayıs ayında Ayder'e giderek dinlenir daha sonra kendi yaylalarına çekilip, eylül ayında Ayder'e ot biçme şenlikleri için inerlermiş. Halalılar, hep beraber türkü söyleyerek, eğlenerek çayırları biçerlermiş. Bu eğlence zamanına da "Hodoç" zamanı denirmiş.

1987 yılında Ayder Yaylası, turizm bölgesi olarak ilan edilmiş; 1944’te ise Milli Park unvanını almıştır. Böylece Ayder Yaylası turizm ve eğlence merkezi olmuştur.

Ülkemizde hem sağlık hem de doğa turizminin en gözde yerlerinden olan Ayder Yaylası, Kaçkar Dağı'na çıkan dağcıların ilk durak yeridir. Yayla; yüksek dağlar arasında uzayıp giden yol, tepelere yuvalanmış ahşap evler, yeşilin her tonunu bir arada bulunduran ağaçlar ve dağların arasından durmadan akan bir dere ile tarifi imkansız bir doğal güzellik sunmaktadır. Ayder Yaylası'nda dağın zirvesinden çıkan su, dağın eteklerinde küçük bir şelaleye dönüşür. Görüntü itibariyle gelin tülüne benzediği için Gelin Tülü Şelalesi  olarak anılır. Bir diğer adı da aşağı ve yukarı Ambarlık Şelalesi olarak geçer.

Ayder Yaylası, eşsiz güzelliğinin yanında kaplıcaları ile yurtdışından bile turist çekmektedir. Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan Ayder'de romatizma hastalıkları, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiği iddia edilen 260 metre derinlikten 55 derece sıcaklığında kaplıcalar vardır. Ziyaretçilerin bu kaplıcalardan faydalanabilmesi için modern turistik tesisler inşa edilmiştir.

Yayladaki oteller ve kaplıcanın varlığı nedeniyle Ayder Yayları yılın her dönemi rahatlıkla ziyaret edilebilir. Aşırı kalabalıktan, gürültüden ve şehir yaşantısından uzak bir tatil istiyorsanız Ayder Yaylası bunu size sağlayacaktır. Yaylanın genelinde birbirinden ayrı evler, oteller, pansiyonlar yer almaktadır. Ayrı ayrı olarak tasarlanmış ve 50 kişinin girebileceği havuzlar, dinlenme salonları, yataklı özel kabinler, duş kabinleri, basınçlı su bölümü ve doktoru bulunan modern tesisler insanların hizmetindedir.

Yaz aylarında yeşil doğası ve boğa festivali; kış aylarında kardan adam şenlikleriyle her mevsimi bir başka coşkuyla yaşayacağınız ve hayatınızın en güzel günlerini geçireceğiniz bu doğa harikası yeri muhakkak ziyaret etmelisiniz. Özellikle kış aylarında yapılan kar şenliği kaçırılmaması gereken bir şölendir. Her ne kadar bölge yaz aylarında daha hareketli olsa da kayak sporu yapmak içinde kış aylarında da tercih edilebilir.

Tracking ve rafting yapılan bu yöreye özellikle festival zamanlarında giderseniz sabaha kadar ateş başında çok keyifli saatler geçirebilirsiniz. En büyük yayla şenliği haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen Ayder Yayla Şenlikleri’dir.

Yaylanın sonuna doğru olan çadır kampı alanı doğayla tamamen iç içe olmak isteyenler için bulunmaz bir fırsattır. Burada yaylaya hayat veren Fırtına Deresi’nin adeta haykırdığına şahit olacaksınız. Derenin başlangıcı Kaçkar Dağları’na kadar uzanmaktadır.

Ayder Yaylası'nı çevreleyen ve tüm dünyada Bal Ormanları olarak bilinen ormanlarda yetişen "Kafkas gülleri" güzelliğinin yanı sıra lezzetiyle de ün yapmıştır. Ormandaki gülleri dolaşan arılar, daha sonra yöre halkının yüksek çamların tepelerine astıkları tahta kovanlara gelerek Ayder balını meydana getirirler.

Karadeniz’in meşhur mıhlaması, mısır unundan ekmeği, Laz böreği, lahana sarması, leziz et yemekleri, hamsi çeşitleri mutlaka tadılması gereken lezzetlerdir. Tereyağı, bal, kaymak, dağ çileği reçelinin olmazsa olmaz olduğu yöresel kahvaltısını da es geçmeyin.

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Özel aracınızla giderseniz, Karadeniz sahil yolunu takip edin ve Ardeşen Fırtına Köprüsü mevkiinden Çamlıhemşin Ayder kaplıcaları yönüne dönerek önce Ayder Yaylası’na 19 kilometre mesafedeki Çamlıhemşin ilçe merkezine varın. Ardından da Fırtına Vadisi boyunca eşi bulunmaz doğal güzellikleri izleyerek Ayder Yaylası'na çıkabilirsiniz.

Uçakla giderseniz Trabzon Havaalanı’ndan Havaş veya diğer servislerle Pazar ilçe merkezine gelip oradan Çamlıhemşin-Ayder minibüslerine binebilirsiniz.

İçindekiler

Ayder Yaylası gezisi, Karadeniz’in en huzurlu aktivitelerinden biri olarak doğasever her insanın hayatında en azından bir kere olsun deneyimlemesi gereken etkinliklerden. Kaçkar Dağlarının çam ormanlarıyla kaplı, yaz aylarında ayrı, kış aylarında ayrı, bahar aylarında ise tarif edilemeyecek kadar güzel olan Ayder Yaylası; kaplıcaları, lezzetli yemekleri ve sıcakkanlı insanları ile Rize’de görülmesi gereken yerlerden biri olarak öne çıkıyor.

Ayder’in iki yönü var: Çay bahçelerinin ve restoranlarının bulunduğu turistik taraf ve doğa ile daha iç içe olan kamp alanı. Ayder Yaylası’na gitmeyi düşünüyorsan ve “Karadeniz turum mükemmel geçmeli” diyorsan Ayder Yaylası gezi rehberimizde ihtiyaç duyabileceğin her bilgiyi bulabileceksin.

Ayder Yaylası Hakkında Bilgi: Osmanlı Döneminden Beri Bir Cennet

ayder-yaylasi-ve-sisli-gorunumu

Kaçkar Dağları manzaraları sunan Ayder, deniz seviyesinden 1350 metre yükselikte bulunan, yayla olarak anılan; ama aslında yayla olarak kullanılmayan bir bölge. Bölge halkı burayı yaylalara gidiş ve dönüşte dinlenme amacıyla kullanırmış.

Ayder, tertemiz ve lezzetli suları ile çok ünlü. Osmanlı döneminde buradaki suların güzelliği kayıtlara geçmiş ve ünlü Ayder kaplıcalarında şifa bulmak isteyen birçok kişi buraya gelirmiş.

Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “Turizm Merkezi” olarak ilan edildi. Bu yıla kadar daha çok bilenlerin gittiği bir yerdi, şimdilerde herkes biliyor. Özellikle tatil sezonlarında burası çevre illerden ve yurt dışından gelen turistlerle doluyor.

Ayder Yaylası çevresinde gezilecek birçok doğal güzellik var. Bunların en ünlüsü olan Fırtına Deresi, yemyeşil manzaraların yanı sıra meraklıları için rafting yapma imkanı da tanıyor.

Ayder Yaylası Nerede?

ayder-yaylasi-ve-koy-evleri

Ayder Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan bir bölge. Çamlıhemşin’e 19 km uzaklıkta bulunan bu yayla, gelişmiş ulaşım olanakları ile ister toplu taşıma ister kişisel araçla kolaylıkla ziyaret edilebilir.

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir? Ayder Yaylası Ulaşım Olanakları

ormanlarin-arasindan-aydere-cikan-yol

Ayder’e ulaşım çok kolay. Asfalt kaplı yollar sayesinde bu doğa harikasına kış mevsiminin en zorlu şartlarında bile ulaşmak mümkün. Rize’den Çamlıhemşin’e gittikten sonra 19 kilometrelik yolculuğun ardından Ayder Yaylası’na varabilirsin.

Ayder Yaylası’na en yakın havalimanı, Trabzon’da bulunuyor. Trabzon Havalimanı, Ayder Yaylası’na yaklaşık 150 kilometre mesafede. Rize yakınlarında değilsen Ayder Yaylası’na gitmek için en pratik yöntem, Trabzon’a uçtuktan sonra Trabzon’dan kalkan araçları kullanmak. Ayder Yaylası’na gitmek için kendine Trabzon Havalimanı’ndan bir araç da kiralayabilirsin. Karadeniz sahil yolu, araç sürmek için Türkiye sınırları içinde görülebilecek en güzel yollardan biri.

Şuraya Trabzon Yaylaları konulu yazımızı da bırakalım.

Trabzon Uçak Bileti

trabzon-ucak-bileti

Huzur ve Adrenalin Bir Arada: Ayder Yaylası’nda Gezilecek Yerler

ayder-yaylasi-rize

Ayder Yaylası’nda yapılacak birçok şey ve görülecek birçok yer var. Peki, nereden başlamalı? Öncelikle nasıl bir gezi beklediğine göre görmek istediğin yerler değişebilir. Ayder Yaylası gezisi, ilk paragraflarda bahsettiğimiz gibi iki karakterli. Yaylanın merkezine ulaştığın anda tatil sezonlarında seni bir turizm beldesi karşılayacak. Sağlı sollu restoranlar, çay bahçeleri ve mağazalar, Kaçkar Dağları manzaraları eşliğinde keyifle çayını yudumlamak ya da bölgenin organik tatlarından tecrübe etmek için birebir. Özellikle mayıs ayında ve sonrasında burası tam anlamı ile cıvıl cıvıl oluyor. Kafelerde oturan insanlar bol oksijenli havayı içine çekerken keyifli sohbetler etrafa yayılıyor. Tabii ki bu herkese göre değil. Mesela sen doğanın sessizliğini arıyorsan ve kamp yapmak istiyorsan aşağıdaki noktaları Ayder Yaylası gezisi sırasında görmeni tavsiye ederiz. Merkezdeki turistik hengame, buralara uğramıyor.

Ayder Kaplıcaları: Şifa Arayanlara Sımsıcak Doğal Sular

sifali-su-icerisinde-uzanan-insan

Ayder Yaylası’nda hem görülebilecek hem de konaklanabilecek bir yer bakınıyorsan kaplıca tesisleri tam sana göre. Kaplıcanın geçmişinin de çok eskiye dayandığını buraya ekleyelim. Osmanlı zamanlarında bile insanlar buraya şifa bulmak için gelirmiş. Burada 50 C dereceye kadar yükselebilen sıcaklıklarda doğal sular, kaplıcalara dönüştürülmüş. 22:00’ye kadar açık olan tesisteki havuzlar, sımsıcak suların içinde rahatlamak, eklem ve romatizma ağrılarından kurtulmak isteyenler için birebir. Çevrede kalınabilecek özel oteller de var. Daha ne olsun. Tam teçhizatlı bir arınma, dinlenme ve yeniden doğma paketi…

Fırtına Vadisi: Ayder Yaylası’nda Kamp ve Rafting

sari-bot-ile-rafting-yapan-gencler

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan “koruma altına alınması gereken yerler” listesinde kendine yer bulan Fırtına Vadisi, Türkiye’nin ünlü rafting rotalarından Fırtına Deresi’nin bulunduğu bölgeye deniyor. Kaçkar Dağlarının zirvelerinden gelen coşkun suların çevresinde kamp yaparken ya da gezinirken doğanın harikaları karşısında büyülenmemek imkansız…

Fırtına Vadisi’ne gitmek için Çamlıhemşin ve Fırtına Vadisi minibüslerine binebilirsin. Ayder Yaylası üzerinden başlayacağın bir doğa yürüyüşü ile de oraya varman mümkün.

Gelintülü Şelalesi: Dağlardan Düşen Bir Gelin Tülü

dagdan-asagiya-akan-selale

Ayder Yaylası’nın ilkbahar ve yaz aylarında en güzel yerlerinden biri, Gelintülü Şelalesi ve çevresidir. Kaçkar Dağlarından coşku ile aşağıya doğru akan Gelintülü Şelalesi, biçimi ve bembeyaz köpüren suları ile gerçekten bir gelin tülüne benziyor. İsminin nereden geldiğini, şelaleyi gördüğün anda anlıyorsun.

Dağın zirvesinde eriyen karların bir oluşumu olan Gelintülü Şelalesi, Kavron Deresi’ne kaynak oluyor. Şelalenin dere ile birleştiği yerde, suların dinlendirici ses dalgaları eşliğinde dağların manzarası, insanın içinde bir şeyleri uyandırıyor…

Kaçkar Sıradağları ve Ormanları: Doğayı Kucaklamak İsteyenlere

kackar-daglarinda-kamp-cadiri

Rize ve Hopa arasında yer alan bu heybetli dağ topluluğu, içerisinde birçok yaylayı, ormanı, gölü ve nehri barındırıyor. Yılın belirli dönemlerinde dağcılık ekipleri tarafından keşfe çıkılan bu dağların Ayder Yaylası civarındaki ormanlarında günübirlik doğa turlarına çıkmak mümkün. Binlerce bitki türü ve yüzlerce canlı türü ile karşılaşabileceğin bu ormanlar, ciğerleri ağaçlardan yayılan oksijenle doldurmak için gidilebilecek, her türlü strese ve rahatsızlığa iyi gelecek bir yer.

Kavrun, Huser ve Avusor Yaylaları

kavron-yaylasi-kackar-yaylasi-rize

Kaçkar Dağları, dağcıların popüler rotalarından biri dedik. İşte, o dağcılar, tırmanış başlamadan önce Ayder Yaylası’na geliyor, sonra da Kavrun, Huser ve Avusor yaylaları üzerinden maceraya atılıyor. Yukarı Kavrun yolu biraz kalabalık olabilir, ama Huser ve Avusor yaylaları çoğunlukla daha tenha oluyor. Doğanın huzurunu arıyorsan bu iki yaylayı kesinlikle görmelisin.

Ayder Yaylası’nda Ne Yapılır? İster Ailece, İster Tek Başına Bir Macera

tenteli-mavi-kamp-cadiri

Ayder Yaylası ve çevresinde yapılabilecek birçok doğa etkinliği var. Kısaca bahsedelim.

Ayder Yaylası Otel Fiyatları Ne Kadar?

kackar-daglarinda-yer-alan-dag-evleri

Ayder Yaylası çevresinde kalacak irili ufaklı birçok yer var. Kalifiye hizmet beklentin varsa beş yıldız otellerde kalabilirsin. Buradaki otel fiyatları, 200-800 TL arasında değişebiliyor. Tatil sezonlarında çoğu zaman oda kalmıyor, olan odalar da tavan fiyatlara ulaşıyor. Burada otelde kalmak istiyorsan önceden rezervasyon yapmanı öneririz. Ayder Yaylası’nda konaklarken mahremiyet isteyenler için de villa tipi butik oteller mevcut. Büyüleyici manzaralar ve üstün nitelikli hizmet sunan bu butik otellerde iki kişi gecelemek için 1000-1500 TL arasında bütçe gerekiyor. Yayla içerisinde ve çevresinde onlarca pansiyon da var. Bu pansiyonlarda ortalama 150 TL civarına geceleyebilirsin.

 

Ayder Yaylası Hakkında Her Şey: Rize'de Kaçkar Dağları Manzarasının ve Eşsiz Doğanın Keyfini Çıkarın!

Haberler

Seyahat

Ayder Yaylası Hakkında Her Şey: Rize'de Kaçkar Dağları Manzarasının ve Eşsiz Doğanın Keyfini Çıkarın!

Rize Çamlıhemşin'de yer alan Ayder Yaylası, 1350 metre rakımıyla öne çıkıyor. Ladin ve kayın ormanları ile kaplı olan bu yayla, Karadeniz deyince akla ilk gelen gerlerden biri oluyor. Döneminde dinlenme amaçlı kullanılan bu yayla şimdilerde turizm amacıyla tercih ediliyor. Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Ayder, konaklama, yeme içme ve geziler için de birebir bir yer. Kaçkar Dağları manzarası eşliğinde huzurun keyfini çıkarabileceğiniz Ayder Yaylası, tatilini doğa ile iç içe geçirmek isteyenler tarafından gidilen ilk durak.

Bu içeriğimizde Ayder Yaylası hakkında merak edilen tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayder Yaylası Hakkında Bilgi

Ayder Yaylası Hakkında Bilgi

Ayder Yaylasına Nasıl Gidilir?

Ayder Yaylasına Nasıl Gidilir?

Ayder Yaylasında Neler Yapılır?

Ayder Yaylasında Neler Yapılır?

Ayder Yaylasına Ne Zaman Gelinmeli?

Ayder Yaylasına Ne Zaman Gelinmeli?

Ayder'de Nerede Ne Yenir?

Ayder'de Nerede Ne Yenir?

Eylül Restaurant

Eylül Restaurant

Ayder Doğa Alabalık Çiftliği Ve Dinlenme Tesisleri

Ayder Doğa Alabalık Çiftliği Ve Dinlenme Tesisleri

Ayder Yaylasında Konaklama

Ayder Yaylasında Konaklama

Nani Butik Otel & Bungalov

Nani Butik Otel & Bungalov

Haşimoğlu Otel

Haşimoğlu Otel

Ayder Yaylası Ziyaretçi Yorumları

Ayder Yaylası Ziyaretçi Yorumları

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır