anne sütü kaç gün saklanır / Anne Sütü Nasıl Saklanır? Anne Sütünü Saklama Önerileri - Trendyol Blog

Anne Sütü Kaç Gün Saklanır

anne sütü kaç gün saklanır

Anne sütünü artırıcı besinler

sütü çoğaltan en önemli besin sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su için. Sütün önemli bir kısmının sudan oluştuğunu unutmayın. Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketin. Her gün 1 yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil anne süstüne olumlu katkıda bulunur. A vitamininin bolca bulunduğu havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısıyı menülerinizden eksik etmeyin. Anne sütünü artırmak için her gün düzenli olarak taze sebze ve meyve yiyin.


1- Anne sütünü saklama yöntemleri

Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir. Süt kullanılmadan önce, kavanozunda sıcak su içinde bekletilerek benmari usulü (bir kabı kaynar suya oturtmak yoluyla içindekini ısıtma ya da eritme yöntemi) ısıtılır. Süt doğrudan ısı kaynağı üzerine konulmamalı ve asla ısıtılmamalıdır.

2- Su verilmesi gerekmez

Anne sütüyle beslenen bebeklere ayrıca su verilmesi gerekmez. Sütün içeriği, bebeğin ayına ve dış ortamlara uygundur. Ancak ek besinlere geçişle beraber bebeklere kaynatılmış ılıtılmış su verilebilir. İlk günlerde bebeklere sarılık olmasın diye verilen şekerli su hem bağırsak florasını olumsuz etkiler hem de bebeğin kan şekerini yükselterek gereksiz tokluk hissi yaratır, emme problemlerine neden olur

3- Gaz yapmaz

Kitaplara göre anne sütü gaz yapmaz ama günlük hayatta gaz yapacak besinlerle (kuru baklagiller, yeşil yapraklı çiğ sebzeler, soğuk gazlı içecekler gibi) beslenen ya da gazı olan annelerin bebeklerinin o günlerde huzursuzluğunun ya da gaz sancılarının arttığı gözlemlenir. Annelere besinleri iyice çiğnemeleri önerilir.

4- Anne sütü bebek için yeterlidir

Son yıllarda anne sütü vermek isteyen ve konunun önemini kavramış anne sayısı gittikçe artmıştır. Bilinçli annelerin en büyük endişelerinden birisi bebeğinin doymadığı yönündedir. Özellikle doğumu takip eden ilk günlerde bu endişe ek besin başlanmasına neden olmaktadır. Ama bebeğin ilk günlerinde gıda gereksinimi çok olmadığı için endişeye gerek yoktur. Bebek 1. gününde yaklaşık olarak kilo başına 30 ml ile ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu da 3500 gr. doğan bir bebek için 115 ml demektir. Daha sonra her gün bu miktar kilo başına 20 ml artar ve yaklaşık bir hafta sonra 150 ml/kg değerine ulaşır. Kaba bir hesapla 500 ml günlük anne sütü ile bebeğin doyduğu söylenebilir.

5- Anne sütü kalitesi nasıl artar?

Sağlıklı beslenen annelerin süt kalitesi yükselir. Çünkü annenin beslenmesi süt kalitesini ve içeriğini doğrudan etkiler. Doğru beslenmeyen annede emzirme sırasında bir takım eksiklikler gelişir ya da sütün kalitesi düşebilir. Bu da bebeğin daha az kilo almasına neden olur. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak sütün yağ miktarı da kişiden kişiye değişebilir.

6- Sütün bebeğe yetersiz geldiği kilo alma miktarıyla anlaşılabilir

Anne sütünün bebeğe yeterli gelip gelmediğine doktor karar vermelidir. Sütün yetmemesinin en belirgin işareti bebeğin yetersiz kilo almasıdır. Bebek alt sınır olarak ayda 500 gram ve üzerinde kilo alıyorsa, anne sütünün yettiği düşünülür. Bu durumda annelerin ilk 6 ay emzirmeyi bırakmaması gerekir.

7- Annenin yedikleri sütünü de etkiler

Annenin çok yemek yemesi anne sütünün protein ve enerji içeriğini fazla değiştirmez. Sadece özellikle omega 3 yönünden zengin beslenme ya da omega 3 takviyesi, anne sütünü bu açıdan zenginleştirir. Öte yandan annenin yediği soğan ve sarımsak gibi kokulu gıdalar anne sütünün kokusunu değiştirip, bebeğin memeyi itmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra anneler mutlaka beslenmelerine özen göstermeli ve bol su tüketmeliler. Dereotu, maydanoz ve naneden elde edilen bitki çayları anne sütünü artırır.

8- Annenin psiko-sosyal durumu rahatsa sütü de fazla olur

Anne ne kadar rahat bir yapıya sahipse sütü de o kadar fazla olur. Kaygılı, stresli, takıntılı ve mükemmeliyetçi annelerde süt verimi düşüktür. Ayrıca annenin iyi dinlenip düzenli uyuması süt verimini artıran önemli bir etkendir. İş hayatının yorgunluğu ve stresli ortamı, aile içi sorunlar, annenin geçirdiği hastalıklar, ağrı ve sancılar süt verimini olumsuz etkiler.

9- Emzirme tekniğindeki hatalar anne sütünün verimini düşürür

Emzirmeye geç başlamak, formül mamaya ve ek besine erken geçmek, bebeğe biberon ya da yalancı emzik vermek, bebeği memeye yanlış yerleştirmek, bebeğin meme başını doğru kavramaması, gece emzirmemek, 5-6 saatten uzun süre emzirmemek anne sütü verimini düşürür.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Anne sütü saklama koşulları nelerdir?

Anne sütü saklama koşulları özellikle çalışan annelerin ve herhangi bir sebep ile bebeğini anında emziremeyen annelerin bilmesi gereken bir konudur. Sağımdan sonra anne sütü saklama koşulları bebeğin besin kaynağının bozulmaması için önemlidir.

Böylece sütünü sağıp saklayan anne anında emziremediği için psikolojik olarak kendini kötü hissetmemiş olur yanı sıra emzirme saatinde memede oluşan sızlamalardan kurtulur ve bebeği için anne sütü biriktirmiş olur.

Anne sütü saklama koşulları nelerdir?

Anne sütü saklama koşulları ve dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir.

Temizlik ilk şart

Tüm bu işlemlere başlamadan önce ellerinizi iyice yıkayın. Göğüs pompası, kullanılacak kaplar, poşetler temiz ve steril olsun.

Oda ısısında (18- 26 derece) 3 saat

Sütü kısa süre içinde kullanılacak (2-3 saat içerisinde) temiz bir saklama kabına koyup ağzını kapatarak, oda ısısında bekletebilirsiniz. Burada kast edilen oda ısısı 18-26 derece arasıdır. Eğer daha sıcak bir bölgede yaşıyorsanız süre daha da kısalır ya da buzdolabında saklanmalıdır.

Buzdolabında (4 derece) 3 gün

Sağılmış anne sütü  BPA içermeyen bir kap, biberon ya da süt saklama torbaları içinde ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında  4 derecede 3 gün saklanabilir.

Derin dondurucuda (-18 derece) 3 ay

Anne sütü derin dondurucuda üç ay bozulmadan saklanabilir. Sütü saklayacağınız kabı ve pompayı-sterilize etmeniz gerekir. Steril etmek için bu malzemeyi suda bir süre kaynatmanız yeterlidir.

Sütü buzluğa yada derin dondurucuya koymadan önce 20-30 dakika kadar buzdolabında soğutun. Gerekirse bu sütü iyice soğuduktan sonra aynı gün içinde dondurmuş olduğunuz sütün üzerine ekleyebilirsiniz. Bir gün içinde buzdolabında biriken tün sütler buzluğa kaldırılabilir. Kap veya poşeti tam doldurmayın. Üzerinde yaklaşık 2 parmak boşluk bırakın. Sütü dondurucunun kapağında değil raf kısmına yerleştirin.

60 – 110 cc’lik kaplar veya süt saklama poşeti kullanabilirsiniz.

Sütü ziyan etmemek için 60 ve 110 cc’lik kaplarda saklayabilirsiniz. Bu işlem için süt saklama poşetleri de kullanabilirsiniz. Üzerlerine sağım tarihini yazmayı ihmal etmeyin.

Kullanırken en eski tarihli olandan başlayın

Kullanacağınız zaman tarihi en eski olan sütten kullanmaya başlamayı unutmayın. Buzluktan çıkarılmış süt, buzdolabının alt raflarında çözüldükten sonra yine buzdolabında tutulmak ve ağzı açılmamak kaydıyla 12 saat taze kalır ama çözülen süt tekrar dondurulmaz. En ideali, donmuş sütün buzdolabında çözülmesini beklemektir.

Dondurulmuş anne sütü nasıl ısıtılır?

Anne sütü saklama koşulları kadar bu sütün sonradan kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bebeğe içirilecek sütün oda ısısında olması gerekir. Dondurduğunuz sütü ısıtmak istiyorsanız, (benmari usulü) sıcak su içerisinde bekletebilir, kabı veya torbayı sıcak akan çeşme suyu altına tutarak sütü ılıtabilirsiniz. Bunu yaparken biberonun ya da poşetin açma veya ağız kısmını suya sokmayın elinizle tutmayın.

Sütü ısıtmak için süt bir tencereye dökülerek ocakta ısıtılmaz. Kaynatmak ya da mikrodalga fırın önerilmez.

Anne Sütünün Önemi


Anne sütü oldukça faydalı bir besindir ve faydaları saymakla bitmez. Bebeğin ilk aşısı olarak sayılabilen anne sütünün içerisinde yağ, protein, demir, vitamin gibi maddeler bulunmaktadır. Sindirimi de oldukça kolay olan bu besini bebeğiniz kolay bir şekilde sindirebilir. Bu sayede bebeğiniz sindirmeye uğraşmayacak ve organları boş yere yorulmayacaktır. İçerisinde bulunan maddeler sayesinde anne sütü, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı da korumaktadır. Böylece bebeğinizin üst solunum yolu enfeksiyonuna ve bağırsak enfeksiyonuna sahip olması riskini de düşürmüş olursunuz.


Anne sütü içerisinde bulunan maddelerin diğer bir yararı ise antibiyotik gerektiren hastalıkları engellemesidir. Bu sayede bebeğinizin antibiyotik kullanmasına da gerek kalmayacaktır. Kemik, çene ve diş gelişiminde oldukça büyük rolü olan anne sütünün bebeğinizi alerji ve pişikten de koruduğu da bir diğer gerçektir. Sütünüzün ısısı bebeğiniz için ideal ısıdır. Bu yüzden ısı ayarlaması yapmanıza gerek kalmaz ve her an her yerde bebeğinizi beslemek için hazır bir şekilde bulunur. Bazı kronik hastalıkların meydana gelmesini de engelleyen bu besin bebeğiniz için vazgeçilmezdir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası