incir nerede yetiştirilir / İncir Nerede, Hangi Koşullarda Yetişir? - Nefis Yemek Tarifleri

Incir Nerede Yetiştirilir

incir nerede yetiştirilir

İncir hangi bölgede yetişir? Bölge bölge yetişen tarım ürünleri neler?

İncir hangi bölgede yetişir? Hangi ürün hangi bölgede yetişir? Tarım sektörü ile uğraşanlar bu soruların yanıtlarını arıyor. Peki incir hangi bölgede yetişir? Bölge bölge yetişen tarım ürünleri neler?

İncir hangi bölgede yetişir?

Don olayı ile soğuk havalara duyarlıdır. Kış sıcaklığın 0 derecenin altına düşmediği yerlerde yetiştirilebilmektedir. Bu sebepten Türkiye'nin iç bölgelerindeki üretimi kısıtlıdır. Türkiye'de Ege kıyıları ilk sırada olmak üzere diğer kıyıya yakın yerlerde de yetişmektedir. Şehir bazındaki üretimi ise en fazla İzmir ve Aydın'dır. İncir üretiminde Türkiye dünyada ilk sıralarda gelmektedir.

Turunçgiller (narenciye) hangi bölgede yetişir?

Narenciye adı diğer yaygın kullanımıdır. Mandalina, portakal, greyfurt, limon ve turunçtan oluşur. Güneydoğu Asya ise anavatanıdır. Bol su isteyen bu meyveler kış sıcaklığının 0 derecenin altına düşmediği yerlerde yetişebilmektedir. Türkiye'de Rize ve çevresi hariç diğer yerlerdeki üretimi sulama ile yapılır. En fazla Akdeniz Bölgesi kıyı kesiminde yetişir. Mersin, Adana, Antalya ve Hatay'da üretimi bir hayli fazladır. Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz ise diğer üretim bölgeleridir. Üretilen turunçgillerin belirli bir kısmı ihraç edilir.

Çilek hangi bölgede yetişir?

Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle beraber kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.

Elma hangi bölgede yetişir?

Elma Hangi Bölgelerde Yetişir? Elma, ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Orta Anadolu bölgesi ve Batı Anadolu bölgesi ise Akdeniz bölgesini takip etmektedir

Ayva hangi bölgede yetişir?

Türkiye'de Ayva En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? Ülkemizde ayva ağaçlarının en çok bulunduğu bölge Marmara Bölgesidir. İkinci sırada Ege Bölgesi ve üçüncü sırada Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Son olarak İç Anadolu Bölgesinde denize uzak yerlerde de yetiştirilebilmektedir.

Kamkat hangi bölgede yetişir?

Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen kamkat ağacı, kış aylarında don olaylarının olmadığı ılıman bölgeler de büyüyebilir. Türkiye'de yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilse de en iyi veriminin çay yöresi olarak tanınan Rize'den alındığı bilinir ve yaz aylarında yağmur sever.

Portakal hangi bölgede yetişir?

Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.

Mandalina hangi bölgede yetişir?

Mandalina, daha çok ılıman iklime sahip bölgeler de yetişmektedir. Akdeniz, ılıman iklime sahip bölge olduğu için Türkiye'de mandalina üretim merkezidir. Akdeniz dışında, Ege Bölgesi'nin kıyı kesimleri ve Karadeniz Bölgesi'nin bazı kesimlerinde de mandalina üretimi yapılıyor.

Vişne hangi bölgede yetişir?

Vişne özellikle ılıman iklime sahip ortamlarda yetiştirilir. Karadeniz Bölgesi'nde ve İç Anadolu Bölgesi'nde de vişne yetiştiriciliği yapılır. Vişne en iyi yağış alan yerlerde yetiştirildiği için Karadeniz Bölgesi'nde vişne yetiştirme verimi yüksektir.

Kiraz hangi bölgede yetişir?

Kiraz çağımızda tüm ülke genelinde yetiştirilmektedir. Son senelerde özellikle Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illeri ile ilçelerinde kiraz yetiştiriciliği temel geçim kaynağı olarak gelişen bir faaliyettir.

Armut hangi bölgede yetişir?

Armut Türkiye'nin bir çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile birlikte hemde Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler öncelikle Bursa'da çok fazla yetiştirilir.

Kuşburnu hangi bölgede yetişir?

Asıl vatanının Türkiye olduğu ve burdan dünyanın bütün yörelerine zaman içerisinde yayıldığı tahmin edilen kuşburnu bitkisi, Türkiye’de daha çok Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde, seyrek olarak da Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetişir.

Yaban Mersini hangi bölgede yetişir?

Özellikle Karadeniz’de yetişen yaban mersini, Artvin’den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak’a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa’da da görülüyor. Geniş uyumlu arazi bulunması, gelecek senelerde ülkemizde daha çok yaban mersini yetiştirilebileceğinin müjdesini veriyor.

Karpuz hangi bölgede yetişir?

Karpuzun genelde ülkemizin her yerde yetiştirilmesinin mümkün olduğu bilinmektedir. Fakat ülkemizin bazı bölgelerinde karpuz sık olarak yetiştirilmektedir. Özellikle karpuzun yetiştirildiği il Diyarbakır ilimizdir. Diyarbakır'ın iklimine bakıldığında sıcak ve nemin az olduğu görülmektedir. Bu sebeple en çok Diyarbakır ilinde yetiştirilmektedir.

Diyarbakır dışında ülkemizin bazı bölgelerinde de Karpuz yetiştirilmektedir. Bunlar biri Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana ilimizdir. Adana dışında İç Anadolu'da da karpuz yetiştirilmektedir. İç Anadolu'da ise Ankara ve Çankırı illerinde karpuz yetiştirildiği bilinmektedir.

Frambuaz hangi bölgede yetişir?

Frambuazlara her bölgede rastlamak mümkündür. Frambuazlar, ülkemizin kuzeyinden batıya doğru uzanan tüm boylamda bulunmaktadır. Özellikle m üzeri akımlarda çok rastlanılır. Toprakta nemin fazla olduğu bölgeler de frambuazlar yetiştirilebilir. Akdeniz bölgesi ya da Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde kolaylık yetiştirilebilen bir meyve türüdür. Frambuaz yetiştiriciliği çok zorlu şartlarda yapılabiliyor. Oldukça fazla özen isteyen bir meyvedir.

Beyaz Dut hangi bölgede yetişir?

Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nden Doğu Anadolu Bölgesi’ne hemen her yerde dut yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Malatya ve Tokat illerinde ekonomik kapsamda yetiştiriciliği yaygındır.

Karadut hangi bölgede yetişir?

Karadut ağacı ülkemizde yetişmektedir. Ülkemizin dışında ise yurtdışında da bir hayli fazla yetişir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi ilk sırada olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinde de karadut ağacı yetiştiriciliği yaygındır. Karadut ağacı bu sebeple bir hayli fazla tercih edilmektedir.

Hurma hangi bölgede yetişir?

Hurma, sıcağı ve güneşi sever, soğuktan ise hiç hoşlanmaz. Ülkemizde, yoğun olarak Akdeniz ikliminin olduğu alanlarda yetişir. Buna ilave olarak, Batı Anadolu ve Güney Anadolu'da da hurma yetiştirilmektedir.

Alıç hangi bölgede yetişir?

Alıç ağacı genel itibari ile ormanlık ve derelik bölgeler de yetişmektedir. Alıç ağacı genel itibari ile Avrupa, Kuzey ABD ve Kuzey Asya'da yetişmektedir.

Erik hangi bölgede yetişir?

Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.

Muz hangi bölgede yetişir?

Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.

Elma hangi bölgede yetişir?

Karasal iklim bölgelerinde yetişen meyve türüdür. Üzümün ardından en çok yetiştirilen meyve türlerinden biridir. Çiçek açma dönemlerinde sıcaklığın düşmesi üretimi olumsuz anlamda etkilemektedir. Türkiye'de en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Şehir bazında ise Niğde, Nevşehir ve Konya'daki üretimi fazladır. Orta Karadeniz'de Amasya şehri ön plana çıkarken, Gölller Yöresi'nde ise Isparta ön plandadır. Yetiştirilen elmanın bir kısmı ihraç edilir.

Üzüm hangi bölgede yetişir?

Üzüm bitkisinin yetiştirildiği alanlar bağlık olarak bilinir. Birçok çeşidi olan üzümün eksi 30 ve eksi 40 dereceye kadar dayanıklı olan türleri de vardır. Yaz aylarında ise sıcaklığa ve kuraklığa dayanıkla olan üzüm bitkisi Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Üzümün çeşidi kadar kullanım alanları da geniştir. Sofralık, meyve suyu, şaraplık, pekmezlik, pestil ve sirke olarak kullanımı yaygındır. Ayrıca kurutularak kuru yemiş şeklinde de tüketilir. Türkiye'de başta Ege kıyıları olmak üzere İç Anadolu'da Nevşehir ve çevresi ile Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep Yöresi'ndeki üretimi yoğun şekildedir. Türkiye'de elma ile birlikte en çok üretilen meyve türüdür.

Kayısı hangi bölgede yetişir?

Kayısı meyvesi Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir. Malatya ilindeki üretim, ülke genelindeki üretimin yarısına denk gelmektedir. Ankara, Elazığ, Konya ve İzmir üretimin yoğun olduğu diğer şehirlerdir. Kurutulmuş kayısı üretiminde Türkiye dünyada ön sıralarda gelmektedir.

Ceviz hangi bölgede yetişir?

Türkiye ceviz üretimi yıllara göre dalgalanmalar gösterir; ton, , , ton. Türkiye cevizin ana vatanlarından biri olması, ağaç varlığı fazla olmasına karşın ihtiyacını kendi karşılamakta zorlanmaktadır. Son yıllarda desteklerle birlikte kaplama ceviz bahçeleri artmıştır. Türkiye yılında ton ceviz tüketirken bu rakam yılında tona ulaşmıştır. 'larda ceviz ihracatı yapan Türkiye ceviz ithal eder hale gelmiştir. 'de ton olan ithalat, yılında tona düşmüştür. Türkiye yılına göre üretimde dünya 4. konumdadır; Çin: ton, İran , ABD ton, Türkiye ton.

Türkiye'de Kaman, Şebinkarahisar, Kemah, Niksar, Erzincan, Göynük, Bitlis, Adilcevaz, Kahramanmaraş ve Ermenek gibi yerler ürettikleri cevizle ön plana çıkmaktadır.

Kivi hangi bölgede yetişir?

Türkiye'de 'de kivi yetiştirilmesi gündeme alındı, 'de Yalova'da deneme ekimi yapıldı, 'te 9 ilde kivi hasadı gerçekleşti. Yerli kivi üretimi, başlangıçta tüketimin %10'unu karşılarken, 'de %90'ını karşılar hale gelmiştir. Kivi Karadeniz Bölgesinin fındık-çay-mısır üçlüsünün yanına dördüncü ana ürün olarak yerleşmiştir. Kivi ziraatının yılında, 'de tonluk üretimle dünya seafoodplus.info

Üretimde önemli iller şunlardır: Samsun ( ton), Bursa ( ton), Sakarya ( ton), Trabzon ( ton), Giresun ( ton), Mersin ( ton), Kocaeli ( ton). Bursa, Samsun ve Sakarya illeri üretimin %65,7'sini karşılamaktadır.

Fındık hangi bölgede yetişir?

Bol yağış alan serin bölgelerde yetişmektedir. Yetiştiği iklim bölgelerinde kış sıcaklığı 5 ile 6 derece arasındayken, yaz sıcaklığı ise 20 ile 25 derece arasında değişmektedir. 0 ile metre yükseklikler arasında yetişir. Türkiye'de en çok yetiştirildiği bölge Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleridir. Bu bölgelerde kış sıcaklığın düştüğü zamanlarda fındık üretimi de olumsuz etkilenmektedir. Doğu Karadeniz'de bulunan Rize'de çay üretimi fazla olduğu için fındık üretimi sık tercih edilmez fakat Ordu, Giresun ve Trabzon'daki fındık üretimi fazladır. Türkiye'de fındık üretimi oransal olarak %80 ile Karadeniz ve %20 ile Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. Türkiye fındık üretiminde dünyada ilk sırada gelir ve üretilen fındığın çoğu ihraç edilir. Türkiye fındık üretim alanları üç ana gruba ayrılır.

  • I. Standart bölge: Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin. Eski fındık yetişme alanlarıdır. Bu alanlarda fındık ocakları yaşlı, verim oldukça düşük, yıllık üretim değişimleri fazladır.
  • II. Standart bölge:Samsun, Sinop, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Kocaeli. Daha genç, derin topraklı, tekniğine uygun dikilmiş fındık bahçeleri yer alır. Verim oldukça yüksektir.
  • III. Çerezlik bölge: Yukarıda sayılan standart alanın dışındaki illerimizde kapsar. Üretim ve verim fazla değildir, yakın çevresinde tüketilir, istatistiklere dahil edilmez.

Dünyanın en büyük fındık alımı yapan şirketleri, üretimin Türkiye'nin tekelinden çıkması ve daha ucuza fındık temini için, Arjantin, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik ve araştırma yapmaktadır.

İL[9][9]yılı %'si! kg/dekar
Ordu18,466
Sakarya16,8
Giresun15,387
Samsun14,3
Düzce15,1
Trabzon7,992
Zonguldak4,3
Kocaeli2,7
Artvin2,375
Bartın0,7
Kastamonu0,982
Rize0,494
Sinop0,463
Diğer0,768
Toplam96

Türkiye'de yetiştirilen tarım ürünleri

Buğday hangi bölgede yetişir?

Ülkemizde en fazla yetiştirilen tarım ürünlerinin başında buğday gelmektedir. Buğday tarım sektöründe önemli bir yere sahiptir. Yetiştirilmesi kolay olduğundan dolayı Buğday ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilmektedir. Sıcaklık ve kuru ortamlarda buğday daha hızlı yetişir. Özellikle ülkemizde yaz yağışları ile birlikte buğday sürekli olarak yetişir. Akdeniz bölgesi ve Güney Doğu bölgesinde buğday yetiştiriciliği oldukça fazladır.

Arpa hangi bölgede yetişir?

En çok üretilen tahıl ürünlerinin başında yer alan arpa yetiştiriciliği neredeyse buğday yetiştiriciliği ile aynıdır. Bundan dolayı daha kısa zamanda yetişen arpa Türkiye'de önemli bir ihracat payı oluşturmuştur. Arpa daha fazla İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Boyları ise 35 santimetre ila santimetre arasında değişkenlik göstermektedir. Türkiye Arpa üretiminde dünyada önemli bir konumda yer almaktadır.

Çavdar ve Yulaf hangi bölgede yetişir?

Tahıl ürünlerinden bir diğeri de çavdar ve yulaftır. Çavdar ve yulaf bisküvi yapımında oldukça fazla kullanılmaktadır. En çok üretilen tarım ürünleri arasında yer alan çavdar ve yulaf ülkemizde daha çok yüksek kesimlerde yani Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Çavdar üretiminde Türkiye dünyada genelinde önemli bir paya sahiptir.

Mısır hangi bölgede yetişir?

Sıcak bölgelerde daha fazla yetişen Mısır da yine tarım ürünleri arasında çokça üretilmektedir. Türkiye'de nemli iklimlerde yetişen Mısır Karadeniz ve Marmara bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Mısır üretiminde sulama da bir hayli fazla önemlidir. Özellikle bu tarım ürünü yağ sanayinde önemli bir paya sahiptir. Akdeniz bölgesinde de yine Mısır üreticiliği yaygındır.

Pirinç hangi bölgede yetişir?

Dünya'da en fazla yetiştirilen tarım ürünlerinden olan pirinç yetiştiriciliği de yine ülkemizde yaygındır. Su içerisinde yetiştirilen pirinç daha fazla kurak alanlarda yetiştirilmektedir. Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetişen pirinç önemli bir ihracat payı oluşturulmaktadır. Ülkemizde özellikle Çukurova bölgesinde ve Amik ovasında bolca pirinç yetiştiriciliği yapılmaktadır. Pirinç aynı zamanda çeltik olarak da bilinmektedir. Dünya genelinde ise en fazla pirinç üretimi Güneydoğu Asya tarafında yapılmaktadır.

Türkiye'de yetiştirilen endüstri (sanayi) bitkileri

Tütün

Kıraç topraklarda daha iyi yetişen tarım ürünüdür. Tütün olgunlaşma döneminde nem ve sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Sigara, puro ve kimya sanayisinde ham madde olarak kullanılmaktadır. Yetiştirilen tütünler kurutularak işlenir. Türkiye'de iklim ve toprak şartlarına göre farklı bölgelerde tütün üretimi yapılmaktadır. Ege Bölgesi'nde: Manisa, İzmir, Denizli, Aydın, Uşak Muğla, Marmara Bölgesi'nde; Balıkesir, Bursa, Karadeniz Bölgesi'nde; Samsun, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Bitlis, Muş, Malatya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Akdeniz Bölgesi'nde; Hatay ve çevresi tütün üretimi yapılan başlıca alanlardandır. Türkiye'de tütün üretimi devletten alınan yasal izinle yapılmaktadır. Türkiye, Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre dünyada en fazla tütün eken 6. ülke konumundadır.

Pamuk

Yetişme döneminde bol su, olgunlaşma döneminde ise sıcaklık ve kuru hava isteyen tarım ürünüdür. Pamuk alüvyal topraklarda daha kolay yetişmektedir. Hasat döneminde yağış olan iklim bölgelerinde yetişmesi kısıtlı olmuştur. Buna örnek olarak Karadeniz kıyıları verilebilir. Ayrıca uzun bir yaz dönemi isteyen pamuk, iç kesimlerde, özellikle de yükseltisi fazla olan yerlerde üretimi yapılamaz. Türkiye'de pamuk üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılmaktadır. Bu bölgeyi Kıyı Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri takip etmektedir. Pamuktan elde edilen lif, tohum ve küspe, sanayi faaliyetlerinde de kullanılır. Çekirdeğinden ise yağ üretimi yapılır. Türkiye, Gıda ve Tarım Örgütü'nin verilerine gere dünyada en fazla pamuk üreten 7. ülke konumundadır.

Şeker pancarı

Şeker pancarı ilkbahar döneminde yağış, yaz döneminde ise sıcak bir hava ve sulama ister. Şeker pancarının suyundan şeker elde edilirken posasından ise küspe elde edilir. Şeker pancarı hasat edildikten hemen sonra işlenmesi gereken bir tarım ürünüdür. Türkiye'de yılında Uşak ve Alpullu'da kurulan şeker fabrikaları ile birlikte şeker üretimi de ivme kazanmıştır. Şeker pancarı Türkiye'de en çok İç Anadolu Bölgesi'nde üretilmektedir. Yetiştirildiği diğer bölgeler ise: İç Batı Anadolu, Orta ve Batı Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Yaz yağışlarının fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'nde ve sıcaklık ile buna paralel olarak da sulama ihtiyacının fazla olduğu Güneydoğu Anadolu bölgesindeki üretimi kısıtlıdır. Ayrıca Ege Bölgesi'nin alt kesimlerinde daha fazla gelir sağlayan tarım ürünleri üretildiği için bu bölgede de şeker pancarı üretimi azdır. Pancar atıkları hayvanlara yem olarak da verilmektedir, bu sebepten şeker fabrikalarının çevresinde besicilik faaliyetleri gelişmiştir. Türkiye, Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre dünyada en fazla şeker pancarı üreten 5. ülke konumundadır.

Çay

Yaprakları için üretilen bitkidir. Çay bitkisi yıkanmış ve kireçsiz topraklarda, ayrıca da bol yağışın olduğu, nemli, bulutlu ve serin iklim bölgelerinde yetişmektedir. Tarım için üretilen çay bitkisinin boyu 1 ile 1,5 metre arasında değişmektedir. Türkiye'de çay bitkisinin yetişme alanı kısıtlıdır. Doğu Karadeniz'de Rize şehri başta olmak üzere Trabzon, Giresun ve Artvin'de çay üretimi yapılmaktadır. Rize şehrindeki fabrikalarda çay yaprakları fermante edilerek (kurutularak) işlenmektedir. Türkiye'de çay üretimi 'lı yıllardan sonra ivme kazanmış yılında ise çayın üretimini ve kalitesini kontrol etme amacıyla Çay Kurumu (Çay-Kur) kurulmuştur.

Haşhaş

Haşhaş, yaz aylarının sıcak geçtiği ve orta derecede yağış alan yerlerde yetişmektedir. Haşhaş kapsülünden afyon adlı uyuşturucu, tohumlarından yağ, küspesinden ise hayvan yemi elde edilmektedir. Türkiye'de haşhaş üretimi ise uzun yıllardır yapılmaktadır fakat bu üretim devlet iznine bağlıdır. Üretilen haşhaşın %90'ı tıbbi amaçlı olarak ihraç edilmektedir. Türkiye'de en fazla Afyonkarahisar'da üretilmektedir.

Keten ve Kenevir

Keten tropikal iklim bölgelerinde yetişmektedir. Ketenin liflerinden kumaş ve kot bezi yapılırken, tohumundan ise boya sanayisinde kullanılan bezir yağı elde edilir. Kenevir lifleri ise sert bir yapıya sahip olduklarından çuval ve gemi halatı yapımında kullanılır. Türkiye'de keten ve kenevir üretimi en çok Batı Karadeniz'de Sinop, Kastamonu, Zonguldak çevresi ve Marmara'nın Kocaeli ilinde üretilmektedir. Kenevir bitkisi uyuşturucu yapımında kullanıldığı için üretimi devlet iznine bağlıdır. Mayıs 'de Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Tarım AŞ bünyesinde Sakarya’da endüstriyel kenevir üretimine başlayacaklarını açıklamıştır.

Türkiye'de yetiştirilen yağ bitkileri

Zeytin

Zeytin Akdeniz iklimine has bir bitki türüdür. Genellikle kışların ılık geçtiği ve don olayının görülmediği kıyılarda üretimi yapılır. Meyvesi sofralık zeytin ve yağ olarak kullanılır. Türkiye'de, Ege Bölgesi'nde yetiştirilenler daha çok yağlı zeytin üretimi olurken, Marmara'da yetiştirilenler ise sofralık zeytin ayrımına girmektedir. Türkiye'de genel olarak bakıldığında ise en fazla zeytin üretimi Ege Bölgesi'nde yapılmaktadır. Güney Marmara, Akdeniz kıyıları, ve Kilis çevresi de zeytin üretiminin yaygın olduğu yerlerdir. Ayrıca mikroklima iklim şartlarına bağlı olarak Çoruh-Kelkit vadisinde de yetişmektedir. Türkiye'de zeytin üretimini olumsuz etkileyen faktörlere: gübre yetersizliği, sırıkla çırpma yoluyla yapılan hasat ve budama hataları örnek verilebilir. Türkiye, Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre dünyada en fazla zeytin üretimi yapılan dördüncü ülke konumundadır.

Ayçiçeği

Ayçiçeği yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde ise sıcak hava koşulları ister. Türkiye'de bitkisel yağ üretiminde en çok kullanılan ürün ayçiçeğidir. Ayçiçeği çerez (Ayçekirdeği) ve hayvan yemi olarak da kullanılır. Türkiye'de bol yağış alan Doğu Karadeniz bölgesi hariç her yerde yetiştirilmektedir. Ayçiçeği üretiminin %70'i Marmara Bölgesi'nde bulunan Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa ve Balıkesir illerinde yapılmaktadır. İç Anadolu ve ve Orta Karadeniz bölgesi ise ayçiçeği üretimi yapılan diğer bölgelerdir. Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu'da ise üretimi kısıtlıdır.

Soya fasulyesi

Soya fasulyesi protein bakımından zengindir. Yağ üretiminde kullanılmasının dışında kuru ve yaş sebze olarak da kullanılır. Tavuklara yem olarak da verilmektedir. Sanayide geniş kullanım alanına sahiptir ve ekildiği bölgelerde azot miktarını artırarak toprak verimini etkilemektedir. Türkiye'de doğal yetiştirme alanları: Orta ve Doğu Karadeniz bölümüdür fakat bu bölgelerde daha çok fındık ve çay üretimi yapıldığından, soya fasulyesinin buralardaki üretimi azalmıştır. Soya fasulyesinin yetişme süresi kısa olduğundan Çukurova, Antalya Ovası ve Ege kıyılarında ise ikincil ürün olarak yetiştirilmektedir.

Yer fıstığı ve susam

Yer fıstığı sıcak ve nemli iklim bölgelerinin gevşek topraklarında yetişmektedir. Hem kuru yemiş hem de yağ sanayisinde kullanılmaktadır. Türkiye'de yer fıstığı üretiminin %90'ı Akdeniz Bölgesi'nde yapılmaktadır. Osmaniye ve Adana yer fıstığı üretiminde öne çıkan şehirler arasındadır. Susam ise daha çok Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da üretilmektedir. Susamın tohumundan yağ elde edilirken ayı zamanda tahin, pasta, bisküvi ve simit yapımında da kullanılır.

Türkiye'de yetiştirilen baklagiller

Fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye gibi ürünlerden oluşur. Daha çok kuru şeklide tüketilmekte olup Türkiye'nin iç ve dış ticaretinde pay sahibidirler. Türkiye 'li yıllardan itibaren baklagil üretiminde ivme kazanmıştır. Bu ivmenin nedenler arasında nadas alanlarının kısıtlanması ve kırsal kesim projelerinin desteklenmesi örnek verilebilir. yılı istatistiklerine göre Türkiye'de bulunan milyon hektarlık tarım arazisinin milyonluk hektarında tarla ürünleri yetiştirilmektedir. milyonluk alanın % 'sinde yemeklik baklagiller yetiştirilmektedir. Bakliyat üretiminde nohut ilk sırada yer almaktadır, ardından da sırasıyla mercimek, fasulye, börülce ve bezelye gelmektedirler.

Mercimek

Mercimek yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde ise sıcak ve kuru bir hava ister. Türkiye'de kırmızı mercimek en fazla Güneydoğu Anadolu'da, yeşil mercimek ise İç Anadolu'da üretilmektedir. Mercimekler yüksek protein içerdiklerinden insan gıdası olarak oldukça fazla tüketilir. Harman edilen mercimekler selektörleme işlemiyle içindeki yabancı maddelerden arındırılır. Türkiye'de baklagiller arasından en fazla mercimek ve nohut üretilir.

Nohut

Nohut yarı kurak iklim bölgelerinde yağmura bağlı olarak yetişir. Türkiye'de baklagiller arasında en fazla yetiştirilen üründür. Ani soğuklara ve sert kışlara karşı hassastır. Türkiye'de nohut ekimi en erken ilkbahar mevsiminde yapılır. Nohut üretimi en fazla İç Anadolu, İç Ege ve Güneydoğu'da yapılır, ayrıca ihracatta pay sahibidir.

Fasulye

Fasulye yükseltisi metreyi geçmeyen ve yaz aylarında sulanabilen bölgelerde yetiştirilir. Fasulye ılık iklim sebzesi olarak da bilinir. Yetiştirildiği bölgelerde sıcaklığın 2 veya 3 dereceye kadar düşmesi fasulyeye zarar verir. Türkiye'nin kıyı bölgelerinde sulanabilen alanlarda yetişirken, iç bölgelerde ise akarsu boylarında fasulye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fasulyeler de tıpkı mercimekler gibi protein bakımından zengindir ve insan gıdası olarak kullanılmaktadır.

Bezelye

Bezelye de tıpkı diğer baklagillerde olduğu gibi insan gıdası olarak kullanılır. Protein, karbonhidrat, A, B ve D vitaminlerince zengindir ve birçok çeşidi vardır.

#bölge bölge yetişen tarım ürünleri, tarım ürünleri, tarım, tarım ürünleri neler, hangi ürün hangi bölgede yetişir

Dünya incir üretiminde dünyada birinci sırada yer alan Türkiye çeşitli incir türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında bulunan Bardacık inciri Ege bölgesinin dağlık arazilerinde yetişen özel bir incir türüdür.

Taze incir çeşitleri arasında yer verebileceğimiz Bardacık inciri etli yapısı ve ballı dokusuyla ön plana çıkmaktadır. Daha çok İzmir bölgesinde yetişen bu incirin hasadı ortalama üç hafta kadar sürer.

Bardacık İnciri Nerede Yetişir ve Ne Zaman Çıkar?

Taşıdığı birtakım özellikler nedeniyle adeta incirlerin şahı olarak anılan bu yaş incir yaz mevsimin bitimi ile sonbaharın başlangıcı arasında kalan zamanda hasat edilir.

İzmir’in Torbalı, Kemalpaşa, Tire gibi çeşitli ilçelerin dağlık arazilerinde tamamen doğal şartlar altında yetişmektedir.

Gerçek Bardacık incirinin yetiştirilme süreci tamamen doğal olarak işler. Harici bir sulama yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Su ihtiyacı doğrudan yağmur ile karşılanır.

Bardacık incirinin tadı doğallığındadır. Öyle ki yetiştirilirken çeşitli katkı maddelerinin kullanılmaması incirin etli ve ballı olmasını sağlar. İnsan sağlığı bakımından da birçok yararlı etkileri olan bu özel incir türü dalında kendiliğinden kurur ve daha sonra tek tek elle toplanır.

Bardacık İncirinin Özellikleri

Bardacık İncirinin Özellikleri

Bardacık incirini diğer incir çeşitlerinden ayrı kılan birtakım kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bardacık incirinin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

-Bardacık incirinin sap kısmı uzun boyludur.

-Kabuğu diğer incir türlerine göre daha incedir.

-Çok tatlı ve ballı yapıda olmasından dolayı kabuğu çatlayabilir.

-Son derece tatlı ve aromatik bir lezzete sahiptir.

-Hasat zamanı kısadır ve nadir yetişen incirler arasında yer alır.

Bardacık mı İncir mi?

İncir seven ve incir satın almak isteyen tüketiciler incirin bardacıktan farklarını ve ayrı iki besin olup olmadıklarını merak etmektedirler. Bardacık ve incir iki farklı meyve çeşidi olarak karıştırılmaktadır. Aslında Bardacık, incir meyvesinin farklı bir alt türüdür. Tıpkı Sarı Lop Dağ İnciri veSüzme Kuru İncir gibi değerlendirilebilir. Ancak Bardacık incirinin belli alanlarda yetişiyor olması bu inciri özel kılmaktadır. Bardacık kelime anlamına bakıldığında da bir tür küçük ve tatlı yaş incir olduğu ortaya çıkmaktadır.

İncir Nerede Yetişir? İncir En Çok Nerede, Hangi Bölgede ve İklimde Yetiştirilir?

İncir, ülkemizde severek tüketilen bir besindir. Peki, incir nerede yetişir? İncirin yetiştirildiği çok sayıda bölge vardır. İncir hangi bölgede yetişir şeklinde araştırma yapara konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. İncir en çok nerede yetişir sorusu da zaman zaman gündeme gelebilir. İncirin yetiştiği iklim özelliklerini bilerek konunun ayrıntılarını öğrenebilirsiniz. İncir nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı yazımızın devamında.

İncir Nerede Yetişir?

İncir, ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetiştirilen bir meyvedir. Fakat Ege Bölgesi bu kapsamda öne çıkan bölgelerin başındadır. Kış aylarının ılıman geçtiği, yaz aylarının ise sıcak olduğu iklim türü incir yetiştiriciliği için uygundur. Bu kapsamda incirin yetiştirileceği bölgede en düşük sıcaklık 7 derece, en yüksek sıcaklık ise 40 derece olmalıdır. Yıl içerisindeki sıcaklık ortalaması ise derece ideal aralıktır.

Ege Bölgesi incir yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler arasındadır. Bu bölgede de İzmir ve Aydın illeri yoğun şekilde incir tarımının yapıldığı şehirlerdir. Bu iki yerleşim yerini Bursa ili takip eder. İncir daha çok Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yetiştirilen ve talep gösterilen bir meyvedir.

İncir Nasıl Yetiştirilir?

İncir, vitamin ve antioksidan açısından zengin bir meyvedir. Uygun koşullar altında incir yetiştiriciliğinden istenen verim elde edilebilir. Bu kapsamda aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

  • Kış ayları ılık, yaz ayları ise sıcak olmalıdır.
  • -5 derecenin altındaki sıcaklıklarda incir ölür.
  • Toprak seçiminde üreticiyi yormaz. Hemen her toprak yapısında incir yetişir.
  • İncir dikmek için ilkbahar ayları daha uygundur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir