halsizlik ve bayılma hissi / Bayılma Nedenleri Hakkında Her Şey - Büyük Anadolu Hastanesi

Halsizlik Ve Bayılma Hissi

halsizlik ve bayılma hissi

Erken Teşhis Kalbinizi Kurtarır!

Kalbinizle ilgili hiçbir şikayetiniz olmasa bile hayatınızı tehlikeye sokabilecek bir kalp hastalığınız olabileceğini ya da şikayetleriniz varsa bile herhangi bir kalp rahatsızlığınız olmayabileceğini biliyor muydunuz?

Bu sorunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Bölümü Uzmanlarından öğrendik.

Göğüs ağrısını ne zaman dikkate almalısınız?
Kalp hastalıklarının en önemli belirtilerinden olan göğüs ağrısı; basit bir gaz sancısından, hayati tehlikesi olan kalp krizi veya kalpten çıkan tüm vücuda kanı taşıyan aort damarındaki yırtılmaya kadar çok çeşitli nedenlerle olabilir. Ancak bu ağrı eforla oluşuyor, göğsün ortasında baskı şeklinde hissediliyor, 2 dakikadan daha uzun sürüyor ve dinlenmekle de dakika içinde geçiyorsa hekime başvurmak gerekir. Bu tür bir ağrı; göğüs duvarında iki taraflı, daha çok sol taraf olmak üzere kollara boyun ve çeneye yayılma eğilimindedir. Daha az sıklıkla sol kürek kemiği ve omuz bölgesine yayılabilir. Bazen sol koldan başlayıp göğse yayılır ya da sadece sol kolda hissedilebilir. Ancak kalp krizinde genellikle istirahat halindeyken aniden göğüste ağrı şeklinde ortaya çıkar. Ağrı genellikle endişe verici kadar şiddetli ve 20 dakikadan daha uzun sürelidir. Beraberinde bulantı, kusma, soğuk terleme, baş dönmesi, göz kararması ve nefes darlığı da olabilir.

Göğüste duyulan kalbe ait ağrıların bir kısmı kalp zarı hastalıklarıyla ilişkilidir. Bu ağrı devamlıdır. Nefes alıp vermekle, göğsün hareketleriyle artar. Genellikle ateş, nefes darlığı ve çarpıntıyla birlikte görülür. Göğüste duyulan kalp ve damarlara ait başka bir ağrı da, aort damarı yırtılmalarında görülür. Bu durumda ağrı çok şiddetlidir. Hastada ağrıyla birlikte terleme, morarma ve kan basıncında düşme, fenalık hissi, bayılma, kol ve bacaklarda morarma görülebilir. Ana akciğer damarı ve dallarının bir pıhtı sonucu tıkanmasında da göğsün ortasında şiddetli bir ağrı olur. Ağrıyla beraber öksürük, kanlı balgam, terleme, çarpıntı ve morarma vardır.

Nefes Darlığı
Nefes darlığı kondisyonu düşük, hareketsiz yaşam tarzı olan veya kilolu kişilerde hafif eforla olabildiği gibi çok çeşitli solunum sistemi hastalıklarında ve kansızlıklarda da görülebilir. Kalp hastalıklarında görülen nefes darlıkları genellikle eforla ortaya çıkar, dinlenmeyle geçer ve hasta nefes darlığını elini göğsüne koyarak lokalize edebilir. Bunun yanı sıra kalp yetmezliklerinde gece gelen ve uykudan uyandıran nefes darlıkları olabilir. Genellikle hasta uykuya daldıktan saat sonra başlar ve hasta hava açlığı ile pencereleri açar. Nefes darlığıyla birlikte öksürük de görülebilir. Hasta oturunca ya da ayağa kalkınca dakika içinde nefes darlığında tedricen azalma olur.

Çarpıntı
Çarpıntı; kalp atışlarının hızlı ya da kuvvetli rahatsızlık verecek şekilde hissedilmesidir. Normalde nabız sayısı erişkin bir insanda dakikada ’dir. Taşikardiler (kalp hızının artması), ekstrasistol denilen ek atımlar, kalp kapak yetmezliklerine bağlı kalp atım volümünde artma ve ani başlayan kalp hızının yavaşlaması (bradikardi) çarpıntıya sebep olabilir. Kalp ritm anormalliklerine bağlı çarpıntılar kansızlık, sinirlenme gibi diğer sebeplere bağlı çarpıntılara göre aniden başlar ve aniden sonlanır. İki dakikadan fazla süren, kalp hızının atım/dk’dan fazla olduğu, beraberinde baş dönmesi, göz kararması ya da bayılma şikayetlerinin olduğu çarpıntılar mutlaka tedavi edilmesi gereken ritim bozukluğuna bağlı çarpıntılardır. Çarpıntı hisseden kişide, kendisi veya bir yakını o sırada nabzı kontrol ederek dakikadaki kalp hızını ve kalp atışının düzenli olup olmadığını tespit edebilir ve bu şekilde hekime ve tedaviye yardımcı olur. Nabız, el bileğinin başparmak hizasında kolaylıkla bulunur.

Bayılma ve Halsizlik
Bayılma; sıklıkla beyin kan akımındaki azalmaya bağlı birdenbire bilinç kaybı olup yere yığılma ve kısa bir süre sonra kendine gelme halidir. Son derece ciddi bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği gibi diğer çok sayıdaki daha az ciddi sebeplerden de kaynaklanabilir. Kalp hastalıklarına bağlı bayılmalar genellikle ani, saniye içinde gelişir ve kısa sürelidir. Kalp kapak hastalıklarında (örneğin aort darlığında özellikle eforla alakalı bayılma), kalp kası hastalıklarında (hipertrofik kardiyomiyopati), çok hızlı ve uzun süren ritim bozukluklarında, kalp hızının aniden çok yavaşlamasında, doğumsal kalp hastalıklarında bayılmalar olabilir. Kardiyovasküler sistem hastalıklarında en sık şikayetlerden birisi halsizlik ve çabuk yorulmadır. Bu durum sistemik dolaşım bozukluğu sonucu gelişen kas güçsüzlüğü yanı sıra kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlara (beta bloker, idrar söktürücü gibi) de bağlı olabilir.

Öksürük
Kalp hastalıklarında görülen öksürük genellikle kalp yetmezliğine ve/veya kalp kapak hastalıklarına bağlıdır. Hırıltılı solunum, çarpıntı ve nefes darlığı da genellikle beraberdir. Öksürük genellikle kuru, irritan ve geceleri olmaya meyillidir. Öksürükle beraber köpük şeklinde ve taze kan içeren balgam olabilir. Yine geceleri uykudan uyandıran ve kalkıp oturmakla geçen öksürük kalp yetmezliği belirtisidir.

Morarma (Siyanoz)
Siyanoz; özellikle dudaklar ve parmak uçlarının ve ağız, dilin morumsu bir renk alması durumudur. Genellikle hasta tarafından değil de yakınları tarafından fark edilir. İki tipi vardır. Santral siyanoz (dudaklarda, ağız mukozasında morarma) kanın iyi oksijenlenmediği veya kirli kanla temiz kanın kalpteki mevcut delikler aracılığıyla birbirine karıştığı doğumsal kalp hastalıklarında; periferik siyanoz (el ve ayak parmak uçlarında morarma) kalp yetmezliğinde görülebilen bir durumdur. Eğer periferik siyanoz tek taraflı bir ekstremitede görülürse lokalize arter ya da tıkanmasından şüphelenilir.

Ödem
Kalp hastalıklarına bağlı alt ekstremite ödemi simetrik ve çift taraflıdır. Hastalar hızlıca kg aldıklarında ödem belirgin olur. Ödeme parmakla baskı uygulandığında bir süre içeri çöktüğü görülür. Kalp yetmezliği ilerledikçe ödem bacakların üst kısmında, genital organlarda ve karında oluşabilir.

Diğer şikayetler
Gece sık idrar kaçırma (Noktüri) konjestif kalp yetmezliğinin sık bulgularından birisidir. Anoreksi, karın şişliği, batında sağ üst kadran ağrısı, kilo kaybı ve kaşeksi kalp yetmezliğinin ileri dönemlerinde görülebilen şikayetlerdir. Bulantı kusma akut kalp krizinde sıklıkla olur.

tarihinde güncellenmiştir.

Sersemlik Hali Nedir?
Bazı kişiler, denge sorunlarını, "kendilerini sersem hissetme, ayakta duramama, düşecekmiş gibi olma" gibi sözlerle ifade ederler. Dönme veya ivmelenme hissi olmadan, kendini dengesiz, güvensiz hissetme, bazen iç kulak probleminden kaynaklanır.

Baş Dönmesi Nedir?
Kişiler, kendilerinin veya çevrelerinin döndüğünü söylerler. Baş dönmesi, sıklıkla bir iç kulak probleminden kaynaklanır.

Denge Anatomisi: Baş dönmesi ve sersemlik hissi, denge sistemleri ile ilgilidir. Bu sistemle kişi, vücudunun hangi yönde olduğunun, nereye dönük olduğunun, ne tarafa doğru hareket ettiğinin veya döndüğünün bilincinde olur. Denge hissiniz aşağıdaki sistemlerin karışık bir ilişkisi sonucu gerçekleşir:

  • İç kulaklar (labirent), hareketin yönünü belirler; dönme, ön-arka, yan-yan, yukarı aşağı gibi.
  • Gözler, vücudun boşlukta nerede olduğunu (ayakta, ters dönmüş gibi) ve hareketin yönünü görür. 
  • Doku alıcıları, eklem ve omurga gibi organlarda bulunur, vücudun hangi bölgesinin yere değdiğini algılar.
  • Kas ve eklem his alıcıları, vücudun hangi kısımlarının hareket ettiğini algılar. 
  • Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik), diğer dört sistemden gelen bütün bulguları değerlendirerek, aradaki ilişkiyi sağlar. Merkezi sinir sistemi, bu dört sistemden birbiriyle tutarsız veriler aldığı zaman, kişi, sersemlik veya baş dönmesi hisseder.
  • Fırtına esnasında uçakta bulunduğunuzu ve uçağınızın hava boşluğuna girdiğini farz edin. Siz, sadece uçağın içini gördüğünüz için, uçak dışındaki bu fırtınayı göremezsiniz. Bu durum, beyin algılarınızın karışmasına yol açar ve sizde "uçak tutması" görülebilir. Aynı şekilde yolda giden bir arabanın arka koltuğunda oturduğunuzu ve kitap okuduğunuzu farz edin. İç kulağınız ve his algılayıcılarınız bunu algıladığı halde gözleriniz sadece kitabı görmekte olduğundan, sizde de "araba tutması" görülebilir. Gerçek bir hastalık örneğini verelim. Bir kafa travması veya kulak iltihabından dolayı, tek taraflı iç kulağınızın etkilendiğini farz edin. Etkilenen iç kulak, diğer kulak gibi mesajları sağlıklı olarak beyine iletemez. Bu durumda beyninizin, deyim yerindeyse "aklı karışır" ve baş dönmesi, bulantı hissedebilirsiniz.

    Hangi Tıbbi Rahatsızlıklar Başta Sersemlik Hissi Yaratır?

  • Kan Dolaşımı: Dolaşım bozuklukları, sersemlik yaratan rahatsızlıkların başında gelir. Beyninize yeteri derecede kan gelmezse kendinizi sersem gibi hissedersiniz. Hemen hemen herkes, otururken veya yatarken ani şekilde ayağa kalktığında bunu hissetmiştir. Fakat bazı kimseler, sürekli olan rahatsızlıklarının yol açtığı dolaşım bozukluğuna sahiptirler. Yüksek kan basıncı, şeker hastalığı veya yüksek kan kolesterol düzeyi olan kişilerde, damar sertliği sık olarak görülür. Kalp yetmezliği veya kan düşüklüğü olan kişilerde de bazen görülebilir. Nikotin, kafein gibi bazı uyarıcılar ve ilaçlar, beyin kan akımını azaltır. Diyetteki aşırı tuz da dolaşım azlığına yol açar. Psikolojik stres, gerginlik ve endişe gibi durumlar da, damarlarda spazm yaratarak, dolaşım bozukluğuna yol açar. Şayet iç kulak beslenmesinde bir problem olursa, daha belirgin olan "baş dönmesi" hissi ortaya çıkar. İç kulak, dolaşım bozukluklarına karşı çok hassastır ve beyinde olan dolaşım bozukluklarından da direkt olarak etkilenir. 
  • Travma: İç kulağı etkileyen kafatası kırığı, belirgin ve dayanılması zor baş dönmesi ile işitme kaybı oluşturur. Sersemlik haftalar sürer; zamanla sağlam taraf, iç kulak görevlerinin hepsini üstlenirken şikayetler hafifler.
  • İltihap: Basit nezle ve gribe yol açan virüsler, iç kulağı ve beyne giden sinirleri etkileyebilir. Bu, baş dönmesine yol açar, fakat işitme çoğunlukla normal kalır. Fakat orta kulak iltihabına yol açan bakteri, iç kulağı tutarsa, hem ileri derecede işitme kaybına hem de baş dönmesine yol açar. Sersemlik hissinin şiddeti ve süresi, kafatası kırıklarında olduğu gibidir.
  • Alerji: Alerjik oldukları yiyecek veya toz, mantar, çiçek poleni gibi maddelerle karşılaşan bazı kişilerde, sersemlik hali veya baş dönmesi olabilir.
  • Nörolojik Hastalıklar: Multipl skleroz, frengi, tümör gibi sinirleri etkileyen hastalıklar, denge bozukluklarına yol açabilirler. Nadir görülmelerine rağmen, doktorunuz, sizi muayene ederken bunları da düşünür.

  • Sersemlik Hissi İçin Hekim Ne Yapabilir?
    Hekim, sizin sersemlik hissinden ne kastettiğinizi, ne kadar zamandır olduğunu, size ne gibi bir problem yarattığını, ne kadar sürdüğünü, bulantı veya kusma ile birlikte olup olmadığını soracaktır. Bu hissi başlatan ortamlar sorulabilir. Genel sağlığınız, kullandığınız ilaçlar, kafa travmaları, son zamanlarda geçirdiğiniz iltihaplar ve kulağınız ile sinir sisteminiz hakkındaki diğer sorular size sorulacaktır. Hekiminiz, kulak, burun ve boğazınızı muayene edecek, sinir ve denge fonksiyonları ile ilgili testler yapacaktır. Bazı vakalarda, hekiminiz, kafa filmleri, bilgisayarlı, manyetik rezonanslı filmler, kulağa sıcak ve soğuk havanın verildiği denge testleri isteyebilir. Yine gerek görülen vakalarda, kan testleri ve kalp muayenesi yapılabilir. Bütün hastalar, bu testlerin hepsine ihtiyaç göstermez. Kişinin bulgularına göre, buna hekim karar verir. Aynı şekilde hekiminizin tedavisi, teşhis edilen hastalığa dayanacaktır.

    Sersemlik Hissini Nasıl Azaltabilirsiniz?

  • Yatarken birden ayağa kalkmak gibi ani hareketlerden kaçının.
  • Aşırı baş hareketlerinden kaçının.
  • Nikotin (sigara, puro), kafein ve tuz gibi, kan dolaşımını olumsuz etkileyen maddelerden kaçının veya azaltın. Alkol kullanmayın.
  • Sersemlik hissinizi başlatan, stres, gerginlik gibi durumlardan ve alerjik olduğunuz maddelerden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Sersemlik hâliniz varken, araba veya makine kullanmak, merdiven tırmanmak gibi tehlikeli olabilecek işlerden kaçının.

  • Yapılabilecek Egzersizler:
    Yatakta uygulanabilecek egzersizler:

    Göz hareketleri: Başlangıçta yavaş yavaş başlanmalı, sonra hız arttırılmalıdır.

    • Gözlerinizi, yukarı ve aşağı hareket ettiriniz.
    • Gözlerinizi, bir yandan, öteki yana hareket ettiriniz.
    • Gözünüzün karşısında tuttuğunuz parmağınızı yüzünüze yaklaştırıp uzaklaştırırken (cm arasında), gözlerinizi bu parmak ucunda odaklaştırınız.


    Baş Hareketleri: Başlangıçta yavaş yavaş ve gözler açık olarak başlanmalı, daha sonra hız giderek artırılmalı ve en son olarak da gözler kapalıyken yapılmalıdır.

    • Başınızı öne ve arkaya eğiniz.
    • Başınızı bir yandan öteki yana çeviriniz.


    Oturur durumda uygulanabilecek egzersizler:

    • Omuzlarınızı silkeleyiniz ve omuz başlarınıza daireler çizdiriniz.
    • Yere doğru eğilerek yerdeki bir cismi yakalamaya çalışınız.

    Ayakta dururken yapılabilecek egzersizler:

    • Gözler açık ve kapalıyken, oturup kalkınız.
    • Göz hizasında ufak bir topu elden ele atarak yakalamaya çalışınız.
    • Diz hizasında ufak bir topu elden ele atarak yakalamaya çalışınız.
    • Yere çömelip, doğrulunuz. Daha sonra, kendi çevrenizde tam bir tur atınız.

    Hareket halindeyken yapılabilecek egzersizler:

    • Önce gözler açıkken, daha sonra kapalıyken oda içinde dolaşınız.
    • Önce gözler açıkken, daha sonra kapalıyken bir yokuş inip, çıkınız.
    • Önce gözler açıkken, daha sonra kapalıyken bir merdiven inip, çıkınız.
    • Eğilme ve geriye uzanma hareketlerini içeren basketbol veya bowling gibi herhangi bir oyunu oynayınız.

    Bölümler

    VALE HİZMETİ ÜCRETLİDİR.
    (Kapalı otoparka LPG'li araç alınmaz.)

    Soru:

    Kafamda bayılma hissi veren ge&#;meyen halsizlik

    Öncelikle çok çaresiz kalan bir hastayım. Bundan ay önce üşüdüm ve minibüse bindim. Minibüs çok sıcaktı gevşedim telefonla uğraşıyordum tam araba dönerken kafam bir sersemlik gibi bişey oldu. İlk başlarda dikkate almadım kafamda sersemlik gidip geliyordu. Fakat son bir aydır çok kötüyüm. Tedaviye başladım 2 ay oldu. İlk aile hekimime gittim trigliserid yüksek dedi lopid isimli ilaç verdi kullandım ama geçmedi. Daha sonra sırayla enfeksiyon dâhiliye gittim bütün tahlilleri yaptırdım bişey çıkmadı. En sonunda bu aybaşında çok rahatsızlandım acile gittim ve hastaneye yatırdılar. 2 kere mr 2kere tomografi biri ilaçlı olmak üzere çektiler. Daha sonra yatış yaptı nöroloji uzmanı ve kan tahlilleri boyun ultrason karnımdan ultrason mide endoskopisi her şeyi yaptılar bişey çıkmadı. Kardiyolog kalp için ti dedikleri ultrasonla bakıldım bişey çıkmadı. Psikolojik dediler psikoloğa gittim bişey çıkmadı. KBB ye gönderildim kulak kristalleri dediler manevralar ve ilaç kullandım 1 hafta iyi oldum daha sonra tekrar başladı ve 2 haftadır çok kötüyüm. Dün tekrar KBB ye gittim tekrar haplixe dedikleri manevra testini yaptı bişey yok dedi. Kafamda halsizlik mi desem ağırlık mı desem sersemlik mi çok kötü bişey var hayatımdan soğudum ve artık dayanamaz oldum. Nedir bendeki bu hastalık lütfen yardım edin. Acil cevap bekliyorum hocam. Allah rızası için yardımcı olursanız sevinirim.

    Bu Soruya Doktor Cevabı Gönder

    Günboyu baş dönmesi, sersemlik, halsizlik, bayılma hissi

    Yaklaşık olarak 2 yıldır ve özellikle son aydır çok daha fazla artmış şikayetlerim mevcut. Maalesef son aylarda artık neredeyse evden çıkamaz hale geldim. * Halsizlik, * Gün boyu kendimi hiç iyi hissetmiyorum. (Devamlı baş dönmesi, sersemlik, bayılma hissi var) Aylardır evin içerisinde bir odadan diğer bir odaya giderken bile zorlanıyorum ve devamlı bu halsizlik, bayılma hissi ve bazende fenalaşma durumum mevcut. Bu şikayetlerimden dolayı masada yemek bile zor yer durumdayım. * Hemen yorulma, nefes darlığı (Lavaboda elimi yıkamam bile beni ciddi derecede yoruyor ve nefes darlığı da yaşıyorum) * Belli aralıklarla göğsümün ortasında veya hemen sol tarafında bir baskı, ağırlık, rahatsızlık hissediyorum. Bu durum bazen aylarca sürebiliyor bazen biraz daha kısa süreli olabiliyor. Ve beni zorluyor. * Yine uzun süredir devam eden, geçmeyen, zaman zaman şiddeti azalabilen, hafifleyen bir baş ağrım mevcut. (Özellikle kafamın tepe kısmında veya arka kısmında-ense kısmı civarında oluyor) Ağrı dışında kafamın neredeyse birçok bölgesini kapsayacak şekilde ciddi uyuşmalar da oluyor. * Ayaklarımda ve bazen kollarımda, parmaklarımda güçsüzlük oluyor. (Zaman zaman çok ciddi güçsüzlük, bazen hafifleyebiliyor) * Zaman zaman bulantı (genelde çok şiddetli olmuyor) Öncelikle Eğitim & Araştırma Hastanesi, Nöroloji bölümüne gittim. Doktor bey, beyin MR’ı ve kan tahlilleri istedi. MR sonucu temiz çıktı. Tahlillerde de hemogram’ın hepsi normal çıktı. Hemogram dışında da bir tek SERBEST T4 değeri sınırın biraz üstünde çıktı. - Referans: 0,,7 (Tüm tahlillerimde bu değer sınırın biraz üstünde çıkıyor. Önceden de 3 kez tiroidlere ultrason ile bakılmıştı fakat herhangi nodül vs çıkmamıştı.) Kısa süre içerisinde kardiyoloji bölümüne de gideceğim. Bu şikayetlerim hakkında sizinde görüşünüzü almak istiyorum. Bu yaşamış olduğum şikayetler ne ile ilgili olabilir, nasıl düzelebilir ve gitmemi tavsiye ettiğiniz farklı bir bölüm & yaptırmam gereken testler-tetkikler var mıdır?

    Cevaplar (1)

    anladığım kadarıyla bir anksiyete bozukluğu yaşıfunduszeue.info psikiyatriste görünmeniz ve mümkünse bir ilaç kullanımınız sizin için iyi olacaktıfunduszeue.infoçmiş olsun..

    9 Temmuz

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası