geriye dönük doğum parası nasıl alınır / En az TL ödeniyor! Çalışan da çalışmayan da alıyor, geriye dönük de - Ekonomi Haberleri

Geriye Dönük Doğum Parası Nasıl Alınır

geriye dönük doğum parası nasıl alınır

Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir?

yılında asgari ücretin değişmesi beraberinde birçok ücret ve yardım parasının da değişmesine neden oldu. Yeni doğum yapmış olan annelerin aldığı doğum parası da bunlardan biri. Peki, birçok kişinin merak ettiği doğum parası ne kadar? Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir? İşte tüm bu soruların cevapları için hazırladığımız haberimizin ayrıntıları…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 02 Aralık Güncellenme:

Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir?

Türkiye'de yeni doğum yapmış kadınlar için devletin sağlamış olduğu bazı yardımlar mevcut. Doğum parası da bu yardımlardan biridir. Çiçeği burnunda anneler için verilen bu yardımlar kişinin başvurusu sonrası yapılmaktadır. Aynı zamanda doğum parası 4A ve 4C kapsamındaki annelere verilmektedir. Peki, bu hemen herkes tarafından bilinen bilgiler dışında doğum parası ile ilgili ayrıntılar nelerdir? Birçok kişi doğum parası hakkında daha fazla ayrıntıya sahip olmak istiyor. Her yıl değişen asgari ücretle birlikte alınan doğum paraları da değişti. İşte tam da bu kapsamda doğum parasının ne kadar olduğunu merak eden vatandaşlar çeşitli aramalar yaparak bu bilgileri öğrenmek istiyor. Doğum parası ne kadar? Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir? Merak edilen tüm soruların cevapları haberimizin detaylarında…

DOĞUM PARASI ALMAK İÇİN NE KADAR SÜRELİ SİGORTALI OLMAK GEREKMEKTEDİR?

Doğum parasından yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikle;

-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış,
-C anlı veya ölü olarak doğum olayının gerçekleşmiş olması,
-İstirahatlı olduğu süre içinde herhangi bir iş yerinde çalışmamış olması ve
-İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması, gerekmektedir.
Bunların dışında aynı zamanda doğum yardımının alınabilmesi için ebeveynlerin
-İkametgâh bölgelerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvuru yapması gerekmektedir. Eğer ebeveynler yurtdışında ikamet ediyorlarsa vatandaşlar Büyükelçilikler aracılığıyla doğum yardımı alabilmektedir.

Yapılan başvuruda;

-Annenin ve yeni doğan bebeğin kimlik fotokopileri,
-Eğer ilk çocuk değilse diğer çocukların kimlik fotokopileri olmalı ve bunlar ile başvuru yapılmalıdır.

Gerekli şartları taşıyan ebeveynler en geç iki ay içinde doğum yardımı ödemelerini alabilir.

Doğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır?İlginizi ÇekebilirDoğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır?

anneÇocukEkonominasıl yapılırsigortaTürkiye

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama

Yeni doğum yapmış anneler, doğum parası başvurusu ve sorgulama işlemlerini e-devlet platformuna giriş yaparak hızlı bir şekilde işlemlerini yapabilirler.

yılı için asgari ücrete göre belirlenen doğum parası net TL’dir. 4A ve 4B sigortalılık statüsüne bağlı çalışanlar, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular, işveren tarafından çalıştırılmak üzere yurtdışına götürülen Türk işçiler, ev hizmetlerinde bulunanlardan ay içindeki çalışma gün sayısı 10 ve daha fazla olanlar “analık sigortası” kapsamında değerlendirilir.

Doğum Parası Şartları

Doğum yapan tüm annelere ödenen doğum parası şartları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. yılında da devam etmesi kararı alınan doğum yardım parası, anne ya da babadan en az birinin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı veya mavi kart sahibi olması halinde hak edilir. Bu şartı sağlayamayan ailelere ödeme yapılmaz.

yılından sonra doğan çocuklar için yapılan doğum parası yardımından;

  • Doğum izninden önce işten ayrılan anneler
  • Doğum izinden sonraki gün çalışmayan anneler
  • Annenin SGK’lı olmaması halinde çalışma şartı uygun babalar
  • Bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alan aileler faydalanabilir.

Yukarıda sayılan şartları yerine getiren anne veya babalar başvurularının ardından 16 hafta boyunca karşılıksız doğum ödeneği almaya hak kazanırlar.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Sağlıkla gerçekleşen doğumun ardından doğum parası başvurusu için ilk olarak çocuğun ilgili nüfus müdürlüğüne kayır ettirilmesi gerekir. Kimlik Paylaşım Sistemine dâhil olan çocuklar içinse Doğum Yardım Başvuru Dilekçesi hazırlanmalıdır. Dilekçeler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine yapılır. Değerlendirmeler kurum tarafından yapıldıktan sonra hak kazanan kişiler için ödemeler başlar.

E-Devlet Doğum Parası Sorgulama

Günlük hayatta resmi makamlar üzerinden erişilen her türlü bilgiye e-devlet üzerinden hızlı, kolay ve güvenli erişim sağlanabilir. Kimlik doğrulamasıyla sisteme girildikten sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden;

  • Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama ekranına geçilir.

Bu hizmet kullanılarak doğum yardımı almak için yapılmış başvurunun sonucu veya yapılan itirazların cevapları sorgulanabilir. Sonuçlar bilgi amaçlı olup detaylar için ALO hattı aranabilir.

PTT Doğum Parası Sorgulama

PTT doğum parası sorgulama işlemleri için başvurulacak adres e-devlettir. E-devlet şifresi olan herkes tek tıkla aradığı bilgilere ulaşabilir. Bu sorguyu yapmak için dijital platform kullanmak istemeyenler;

  • ALO Çalışma Hayatı İletişim Merkezini veya
  • ALO Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezini 7/24 arayabilirler.

Sorgulama ekranında yer alan veya çağrı merkezi üzerinden bilgiye göre ödemeler takip edilebilir.

Doğum Parası Başvurusu

Devletin doğum yapan annelere verdiği doğum parası başvurusu yapabilmeniz için ebeveynlerden istenen belgeler şunlardır.

  1. Yeni doğan bebeğin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı
  2. Anne ya da babadan en az birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını gösteren kimlik belgesinin aslı
  3. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı internet sitesinde yer alan başvuru dilekçesinin ıslak imzalı halidir.

Evrak, dilekçe ve başvuru formunu eksiksiz olarak hazırlayan ebeveynler, dosyalarını bireysel olarak bırakabilecekleri gibi kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine gönderebilirler.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Başvuru yapan aileler için doğum parası ne zaman yatar sorusunun cevabı merak edilir. Kurum yetkilileri tarafından yapılan başvuruların sonucu e-devlet üzerinden öğrenilebilir. Sonuçlar anne veya baba başvurusunun ardından en geç 55 gün içerisinde neticelenir. Ödemeler PTT üzerinden kimlik kontrolü yapılarak tamamlanır.

Aile funduszeue.info Doğum Parası Başvurusu

Doğum parasına başvuru ve sorgulama işlemini funduszeue.info üzerinden yapılabilir ancak başvurular online olarak tamamlanamaz. Gerekli evrakların asılları ve fotokopileri eşliğinde hazırlanacak doğum parası başvurusu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılabilir. Başvuru dosyasına eklenecek form online dökülebilir.

SGK Çalışan Anneye Doğum Parası

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan anneye doğum parası öder.

  • Süt parası
  • İş göremezlik ödeneği
  • Yarı zamanlı çalışma desteği doğum yapan annelere tanınan diğer haklar arasında sayılabilir.

Doğum parası çalışan veya çalışmayan bütün annelere verilirken, süt parası çalışmayan anneler için eşlerine ödenir.

yılı için ödenen doğum parası;

  • İlk çocuğa TL
  • İkinci çocuğa TL
  • Üçünce ve daha sonraki çocuklara ’er TL’dir.

Çalışan kadınların annelik görevlerini yerine getirirken sosyal anlamda da desteklenmesini sağlayan yardımlar, doğumdan kaynaklanan dezavantajı avantaja çevirmek için son derece önemlidir.

Doğum Parası Nereden Alınır?

Nakit olarak ödenen yardımlar kapsamında yer alan doğum parası başvuru esnasında verilen hesaba yatırılabileceği gibi bankaya gitmek istemeyenler için PTT şubeleri üzerinden kimlik kontrolüyle alınabilir.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Başvuru sonucu e-devlet üzerinden sorgulandıktan sonra doğum parası almaya hak kazananlar hesaplarını düzenli olarak kontrol etmelidir. Başvuru yapılan ayı takip eden 25 günlük sürenin sonunda para verilen hesaba yatırılır.

Paranın yatıp yatmadığının kontrolü için;

  • En yakın PTT şubesine gidilebilir.
  • E-devlet üzerinden online sorgulama yapılabilir.
  • PTT müşteri hizmetleri olan 1 numaralı telefondan çağrı merkezi yetkilisine ulaşılabilir.

Başvuru esnasında ödeme için hesap numarası verenler bu hesabı kontrol etmelidir.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Annelik sebebiyle geçici olarak iş görmez duruma düşen kadın çalışanlar SGK’ya başvuruda bulunarak doğum izni ücreti alabilirler. Doğumda 16 hafta boyunca izinli sayılan anneler, başvuru sürecinin başından itibaren 55 gün içerisinde doğum paralarını belirttikleri hesaptan çekebilirler.

Doğum Parasında Zaman Aşımı Süresi Var mı?

Doğum parasında zaman aşımı süresi 5 yıldır. Doğumun ardından geçecek 5 yıl içinde geriye dönük başvuru yapılarak doğum parası hakkı kazanılabilir. Bu süreyi aşanlar geriye dönük hak talebinde bulunamazlar.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebeliklerde doğumdan önce hak kazanılan 8 haftalık izin sürecine 2 hafta ilave edilir. Sağlık durumu iyi olan gebeler, bu süreyi işveren onayıyla doğumdan sonra da kullanabilirler. Doğum yapmış, çalışan veya çalışmayan anneler gerekli şartları yerine getirdikleri durumlarda;

  • İlk çocuk için TL
  • İkinci çocuk için TL
  • Üçüncü ve üçten sonraki çocuklar içinse ’ar TL doğum yardım parası alırlar.

Doğum yapan çalışan kadınlara verilen bir diğer hak olan emzirme parası da halk arasında “süt parası” olarak geçer. Emzirme ödeneği rapor ücretine ilave edilerek ödenir. Bunun için herhangi bir ek başvuruya ihtiyaç duyulmaz.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Prim ödeme ve diğer şartları yerine getirmesine rağmen işten ayrılan kişi doğum parası alamaz. Ödemenin gerçekleşebilmesi için doğum öncesindeki 8 haftanın başladığı tarihte sigortalı çalışan olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Doğum yardımı almak için başvuru yapmak gerekir. Doğumun ardından verilen belgeyle ikamet edilen adreste hizmet veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine dilekçeyle başvuru yapılmalıdır. Başvurular e-devlet üzerinden takip edilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Babanın kamuda memur ve annenin ev hanımı olması halinde, başvurular babanın çalıştığı kurum üzerinden tamamlanmalıdır. Memurlar doğum parası alır mı ve reddedilen başvurular için ne yapılabilir diye merak ediyorsanız itiraz hakkının e-devlet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yapılabileceğini bilmelisiniz.

Süt ve Doğum İzni Kaç Gün, Nasıl Hesaplanır

Çeyiz Parası Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır, Ne Zaman Yatar

Dul, Yetim ve Ölüm Maaşı Ne Kadar, Başvuru Şartları

Bebek geliyor - Aile Yard&#;m&#; ve Çocuk Bak&#;m Paras&#;

Baba yeni doan çocuunu kollar&#x;na alm&#x;.

Bir bebek dünyaya geldi&#;inde bu ebeveynler için ço&#;u zaman büyük bir de&#;i&#;im anlam&#;na gelmektedir. Do&#;umun ilk haftas&#;nda yap&#;lmas&#; gereken resmi i&#;lemler bile çok önemlidir. Mesela yeni do&#;an bebe&#;in, MA 63 - Ticaret ve Ruhsat Hukuku, Verileri Koruma ve Nüfus Say&#;m&#; Dairesi - Evlendirme Dairesi / MA 63 - Standesamt (Almanca) - taraf&#;ndan ç&#;kart&#;lan do&#;um belgesi, Sosyal Sigortalara kayd&#;, Vatanda&#;l&#;k kayd&#;n&#;n yap&#;lmas&#; ve ikametgâh belgesi ç&#;kar&#;lmas&#; hakk&#;nda daha detayl&#; bilgilere Viyana Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden ula&#;abilirsiniz.

Anneli&#;in Korunmas&#; / Mutterschutz

Anne aday&#; olarak gebeli&#;in son sekizinci haftas&#;nda çal&#;&#;mak yasakt&#;r. Bu düzenleme anneli&#;in korunmas&#; olarak adland&#;r&#;l&#;r. E&#;er anne veya çocuk için bir tehlike mevcutsa, uzman doktorun çal&#;&#;maktan muaf tutulmay&#; onaylamas&#; ve bunu yaz&#;l&#; olarak gerekçelendirmesi ile anne, daha önce de çal&#;&#;maktan muaf tutulabilir ("Freistellung"). Çocuk do&#;um tarihinden önce veya sonra dünyaya gelirse, do&#;um öncesi koruma süresi bu oranda k&#;sal&#;r veya uzar.

Anneli&#;in korunmas&#; do&#;umdan sonra da sekiz hafta sürer. E&#;er koruma süresi do&#;um tarihi do&#;ru hesaplanmad&#;&#;&#; için do&#;umdan önce k&#;salm&#;&#;sa, koruma süresi do&#;umdan sonra k&#;salma ölçüsünde en fazla 16 hafta uzar. Erken do&#;umlarda, birden fazla bebe&#;in do&#;mas&#;nda veya sezaryenle do&#;umda koruma süresi 12 haftad&#;r. Anneli&#;in korunmas&#; süresinde sa&#;l&#;k sigortas&#;ndan lohusa paras&#; al&#;n&#;r. &#;&#;veren bu süre zarf&#;nda ücret ve ayl&#;k ödemez.

Çal&#;&#;anlar&#;n, ç&#;raklar&#;n ve evde çal&#;&#;anlar&#;n anneli&#;in korunmas&#; kanunundan yararlanma haklar&#; vard&#;r.

Özel konutta çal&#;&#;anlar ve kamuda belli alanlarda görev yapanlar için özel ko&#;ullar bulunmaktad&#;r. &#;&#; sahibi ve serbest meslek sahibi kad&#;nlar için Anneyi Koruma Kanunu geçerli de&#;ildir.

Anneli&#;in Korunmas&#; Kanunu vatanda&#;l&#;&#;a, ya&#;a, gelire, medeni duruma, i&#; ili&#;kisinin süresine ve çal&#;&#;t&#;rman&#;n kapsam&#;na, çal&#;&#;ma saatine ba&#;l&#; olmadan geçerlidir.

Daha ayr&#;nt&#;l&#; bilgiler

Lohusal&#;k Paras&#; / Wochengeld

Lohusal&#;k Paras&#; bu zaman s&#;ras&#;nda anne aday&#; için maddi bir destek olup, art&#;k ödenmeyen ücretin yerine verilir. Lohusal&#;k Paras&#; her ay sonunda ödenir.

Beklenen tahmini do&#;um tarihinden önce sekizinci haftan&#;n ba&#;lamas&#;ndan itibaren Lohusal&#;k Paras&#; için ba&#;vurulabilir. Lohusal&#;k Paras&#; için yetkili sa&#;l&#;k sigortas&#; kurumuna ba&#;vurmak gerekir (Lohusal&#;k Paras&#; için ba&#;vuru ücretsizdir).

Anne-Çocuk Cüzdan&#; / Mutter-Kind-Pass

Anne-Çocuk Cüzdan&#;n&#; her hamile kad&#;n Avusturya vatanda&#;&#; olmasa dahi alabilir. Anne-Çocuk Cüzdan&#; hamilelerin ve küçük çocuklar&#;n sa&#;l&#;klar&#;n&#;n düzenli olarak kontrol edilmelerine yarar. Hamilelik s&#;ras&#;nda ve çocu&#;un be&#;inci ya&#;&#;na kadar anne-çocuk program&#;nda öngörülen muayeneleri içerir. Öngörülen bütün muayeneler anne ve çocuk için önemlidir. Ayr&#;ca bu cüzdana sahip olan ki&#;ilerin bütün tedavileri, sigortal&#; oldu&#;u kadar sigortas&#;zlar için de ücretsizdir. Sigortas&#; olmayan kad&#;nlar, muayeneden önce ikamet ettikleri bölgenin ilgili sa&#;l&#;k kurumunda istek belgesi düzenlettirmelidirler.

Çocuk Bak&#;m Paras&#;n&#;n al&#;nabilmesi için Anne-Çocuk-Cüzdan&#;nda öngörülen ilk on muayenenin yapt&#;r&#;lmas&#; ve bunun kan&#;tlanmas&#; gerekir. Muayenelerin &#;art ko&#;ulan süreler zarf&#;nda yapt&#;r&#;lmas&#;na dikkat edilmelidir.

Do&#;um Izni / Karenz

Anne-babadan birinin bebekleri ile evde geçirdikleri zamana ebeveyn Do&#;um Izni ("Elternkarenz") denmektedir. Do&#;um Izni anneli&#;i koruma süresinin (do&#;umdan sonra 8 haftal&#;k süre) bitmesinden sonra ba&#;lar. Arzu edilen Do&#;um Izni süresinin do&#;umdan sonra 8 hafta içinde i&#;verene bildirilmesi gerekir (yaz&#;l&#; olarak).

Do&#;um izni, en az iki ayd&#;r ve en fazla çocu&#;un iki ya&#;&#;na girdi&#;i tarihten bir gün öncesine kadar sürebilir.

Çocuk Bak&#;m Paras&#; / Kinderbetreuungsgeld

Do&#;um &#;zni s&#;ras&#;nda ücret ve ayl&#;k al&#;nmaz. Bu zaman süresince Çocuk Bak&#;m Paras&#; / Kinderbetreuungsgeld al&#;n&#;r. Çocuk Bak&#;m Paras&#;, hastal&#;k sigortas&#; kurumlar&#; taraf&#;ndan idare edilir ve ödenir.

01 Mart ’den do&#;an çocuklar&#;n ebeveynleri, çocuk bak&#;m paras&#;na yönelik iki sistemden birini seçebilirler: Çocuk Bak&#;m Paras&#;-Hesab&#; (Genel Sistem) ve gelir durumuna ba&#;l&#; çocuk bak&#;m paras&#;. Konu ile ilgili ayr&#;nt&#;l&#; bilgiler, Kad&#;nlar, Aile ve Gençlik Bakanl&#;&#;&#;’n&#;n ana sayfas&#;nda bulunmaktad&#;r

&#;artlar

  • Çocuk Bak&#;m Paras&#;n&#; alan anne veya baban&#;n çocukla ayn&#; evde ya&#;amas&#;, daimi ikametgah adresi ayn&#; olmal&#;
  • Aile Yard&#;m Paras&#;n&#; alma hakk&#; ve çocuk için aile yard&#;m paras&#;n&#;n gerçekten al&#;nmas&#;
  • Anne-baban&#;n ve çocu&#;un ya&#;amlar&#;n&#;n odak noktas&#; Avusturya’da ise
  • Anne-baba ve çocuk Avusturya’da hukuk düzenine uygun bir ikamet ibraz edebiliyorlarsa
  • Anne-Çocuk Cüzdan&#;ndaki muayenelerin yapt&#;r&#;lmas&#;
  • Al&#;nan hizmet, belirli bir kazanç s&#;n&#;r&#;n&#; (para yada maddi kazanç) a&#;mamas&#;.
  • Ayr&#; ya&#;ayan ebeveynler ek olarak, çocu&#;un velayeti bulunan ve ba&#;vuruda bulunan ebeveyn taraf&#;ndan aile yard&#;m&#; kapsam&#;nda talep eden ki&#;i.

Süreler

Çocuk Bak&#;m Paras&#; için en erken do&#;umun yap&#;ld&#;&#;&#; gün ba&#;vurulabilir. Ba&#;vuru daha geç yap&#;l&#;rsa, Çocuk Bak&#;m Paras&#; alt&#; aya kadar geriye dönük ödenebilir (önemli olan ba&#;vurunun yetkili sa&#;l&#;k sigortas&#;na geldi&#;i tarihtir).

Do&#;umdan sonra ailenin hep birlikte olma süresi - Aile ay&#; / Familienzeitbonus - Familienmonat

Sa&#;l&#;k ve emeklilik sigortas&#;na tabii olarak çal&#;&#;an babalar, do&#;umdan hemen sonra bütün zaman&#;n&#; ailesiyle birlikte geçirebilirler. E&#;er i&#; veren ile anla&#;arak i&#;ine son verenler, tarihinden sonraki do&#;umlar için günlük olarak 23,91 Avro maddi destek alabilirler.

Do&#;umdan sonra aile ile birlikte olma süresinden yararlanabilmek için ayr&#;ca bir ba&#;vuru yapmak gerekir. Ba&#;vuruyu en erken, çocu&#;un do&#;umundan sonra ilgili sosyal sa&#;l&#;k kurumuna yap&#;labilir.

Ayr&#;nt&#;l&#; bilgiler

Daha fazla bilgiye Viyana Sa&#;l&#;k Sigorta Kurumu’nun internet sitesinden "Do&#;um ve Çocuk” / "Geburt und Kinder" (Almanca) ula&#;abilirsiniz.

&#;leti&#;im

Viyana Sa&#;l&#;k Sigorta Kurumu - mü&#;teri hizmetleri Çocuk Bak&#;m Paras&#; / ÖGK - Österreichische Gesundheitskasse in Wien Kundenservice Kinderbetreuungsgeld (Almanca)
, Kagraner Platz 1
Telefon: +43   40 70
E-mail: [email protected]
Aç&#;l&#;&#; saatleri: Pazartesi - Cuma:

Aile Yard&#;m&#; / Familienbeihilfe

Aile Yard&#;m&#; almaya hak kazanmak için a&#;a&#;&#;da belirtilen &#;artlar bulunmal&#;d&#;r:

  • Avusturya vatanda&#;l&#;&#;&#;, veya AB üyesi vatanda&#;&#;
  • Di&#;er yabanc&#; vatanda&#;lar&#;n (Avrupa Ekonomik Sahas&#; d&#;&#;&#; ülke vatanda&#;lar&#;n&#;n) oturma izni (NAG-Karte: Yerle&#;me ve Oturma Yasas&#;yla al&#;nan kart),
    • Ya&#;am&#;n odak noktas&#;n&#;n Avusturya’da bulunmas&#;.
    • Çocuklar&#;n (evlatl&#;k edinilmi&#;, bak&#;m ve üvey çocuklar&#;n ve de torunlar&#;n) ebeveynleriyle birlikte ayn&#; evde ya&#;amalar&#; ya da e&#;er ki anne veya babayla oturmuyorlarsa ebeveynlerin çocuklar&#;n&#;n geçimlerine katk&#;da bulunuyor olmalar&#;.
    • Çocuklar devaml&#; olarak Avusturya’da ya&#;amak zorundad&#;r.

Avrupa Birli&#;i içerisinde Aile Yard&#;m&#;: Çal&#;&#;&#;lan ülke prensibi / Beschäftigungsstaatsprinzip

Öncelikle ebeveynlerden birinin çal&#;&#;t&#;&#;&#; (serbest ya da ba&#;l&#; olarak) ülke, aile yard&#;mlar&#;ndan sorumludur. Aile e&#;er ba&#;ka bir Avrupa Birli&#;i ülkesinde ya&#;asa bile çal&#;&#;t&#;&#;&#; ülke önceliklidir.

Oturulan ülke prensibi / Wohnortstaatsprinzip

E&#;er iki ebeveyn de farkl&#; ülkelerde çal&#;&#;&#;yorlarsa, aile yard&#;m&#;, çocu&#;un ya&#;ad&#;&#;&#; ya da ailenin oturumunun oldu&#;u ülkede çal&#;&#;an ebeveyne verilir.

Herhangi bir AB ülkesinden aile yard&#;m&#; al&#;yorsan&#;z Avusturya’da ayn&#; yard&#;m&#; alamazs&#;n&#;z.

Ödeme Süresi

18 ya&#;&#;na (Volljährigkeit = Re&#;it) kadar olan tüm çocuklar Aile Yard&#;m&#; Paras&#; alma hakk&#;na sahiptir. Meslek e&#;itimi alanlar, bu yard&#;m&#; en son 24 ya&#;&#;na kadar alabilir. Baz&#; istisnai durumlarda 25 ya&#;&#;n&#; kadar ek aile yard&#;m&#; yap&#;lmaktad&#;r. E&#;er bir çocuk büyük olas&#;l&#;kla uzun süreli i&#; göremez durumdaysa ek aile yard&#;m&#;, bu s&#;n&#;r&#; a&#;anlara da yap&#;labilir.
Yirminci ya&#;&#;n&#; dolduran çocu&#;un içinde bulundu&#;u y&#;ldaki geliri, ek aile yard&#;m&#;n&#; almaya devam edebilmek için y&#;lda (geçici ya da daimi bir i&#; olmas&#;na bak&#;lmaks&#;z&#;n) Avro’dan daha fazla olmamal&#;d&#;r.

Çocu&#;un baz&#; geliri (örne&#;in stajyer tazminat&#; ya da yetimhane) ölçüt al&#;n&#;n kazan&#;n hesaplanmas&#;nda dikkate al&#;nmaz

"Ba&#;vurusuz Aile Yard&#;m&#;” / Antragslose Familienbeihilfe (Almanca) projesi ba&#;lam&#;nda, ülke içerisinde do&#;an çocuklar için, buna ili&#;kin herhangi bir ba&#;vuru yapma zorunlulu&#;u olmadan ek aile yard&#;m&#; almak mümkündür.

Maliye Bakanl&#;&#;&#;, mevcut elektronik bilgilerin do&#;rulu&#;unu denetleyerek aile yard&#;m&#; için gerekli &#;artlar&#;n yerine getirilip getirilmedi&#;ine ve ödemenin yap&#;l&#;p yap&#;lmayaca&#;&#;na karar vermektedir. Böyle bir durum söz konusuysa, maliye taraf&#;ndan ailelere, çocu&#;u için talep edilen ek aile yard&#;m&#; konusunda yaz&#;l&#; bir bilgilendirme yap&#;lmaktad&#;r. Buna ra&#;men eksik bilgiler ya da belirsizlikler bulunuyorsa, bunlar&#;n giderilmesi için ebeveynlerle ba&#;lant&#;ya geçilmektedir. Dolay&#;s&#;yla böyle bir durumda Maliye &#;&#;ler Müdürlü&#;ü’nü ziyaret etmek gerekmemektedir.

Bilgilendirme yaz&#;s&#;na ra&#;men kafam&#;zda hala soru i&#;aretleri varsa, Maliye Bakanl&#;&#;&#;’n&#;n bilgilendirme merkezine (Almanca) ba&#;vurabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için

  • Federal Maliye Bakanl&#;&#;&#;: Aile ve çocuklar için bilgiler / Bundesministerium für Finanzen: Informationen für Familien und Kinder (Almanca)
  • Avusturya &#;ansölyesi - Kad&#;nlar, Aile ve Gençlik: Aileler için maddi yard&#;m / Bundeskanzeramt - Frauen, Familien und Jugend: Finanzielle Unterstützung für Familien (Almanca)
  • Kad&#;n sa&#;l&#;&#;&#;na yönelik Viyana program&#;: Hamilelik, do&#;um ve annelik konular&#;nda / Wiener Programm für Frauengesundheit: Broschüren zu den Themen Schwangerschaft, Geburt und Mutterschaft (Almanca, &#;ngilizce, Türkçe)
    • startklar! Do&#;uma Haz&#;rl&#;k Hamilelik, do&#;um ve ebeveynlik ile ilgili bilgiler (Türkçe): 4,3 MBPDF / startklar! - Informationen zu Schwangerschaft, Geburt und Elternsein (Almanca): 2,3 MBPDF
    • Viyana Belediyesi’nin bro&#;ürü: Do&#;umla ilgil k&#;sa biligler (Türkçe): 1,8 MBPDF / Ein guter Start ins Leben - Kurze Informationen zur Geburt (Almanca): 1,7 MBPDF
Viyana'da resmi dil Almanca&#;d&#;r. Bu internet sitesinde sunulan &#;neriler, anadiliniz esas al&#;narak olu&#;turulan bilgileri i&#;ermektedir. Sayfalar&#;m&#;z&#;n amac&#; bilgilendirme esas&#;na g&#;re d&#;zenlenmi&#;tir. Bu sayfalar d&#;zenli olmasa da, b&#;t&#;nl&#;&#;&#; ve do&#;rulu&#;u kesin olmakla birlikte k&#;sa vadede g&#;ncellenmektedir. G&#;ncel bilgileri Almanca sayfalardan takip edebilirsiniz. Viyana Belediyesi olarak bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda olu&#;acak her t&#;rl&#; sorunuza Almanca yan&#;t vermeye &#;al&#;&#;aca&#;&#;z. Bu sayfan&#;n sorumlusu:
Viyana Belediyesi'nin Bas&#;n ve Enformasyon Servisi&#;dir. (Belediye&#;nin Dairesi)
&#;rtibat Formu

Doğum borçlanması nedir, nasıl yapılır? Doğum borçlanmasını kimler yapabilir? (EYT doğum borçlanması)

Doğum borçlanması nedir? sorusunun yanıtı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) gündemi nedeniyle birçok kişi tarafından merak ediliyor. öncesi sigortalı olan fakat prim gün sayısı az olan kadınlar, hamilelikte geçirdikleri süreleri, doğum borçlanması sayesinde prim günlerine ekleyebilecek. İşte ayrıntılar.

EYT'li olabilmek için doğum borçlanmasının nasıl yapılacağını gündemine alan kadınlar, SGK tarafından konuyla ilgili açıklamayı merak ediyor. Peki, doğum borçlanması nedir, nasıl yapılır? Doğum borçlanmasından kimler yararlanabilir?

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum borçlanması, doğum nedeniyle çalışma hayatından bir süre boyunca uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan veren duruma denir.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

İlk defa sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga sayılı Kanun, sayılı Kanun ve sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak,

Kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılacaktır.

Doğum borçlanmas&#x; nedir, nas&#x;l yap&#x;l&#x;r? Doğum borçlanmas&#x;n&#x; kimler yapabilir? (EYT doğum borçlanmas&#x;) - 1

KİMLER DOĞUM BORÇLANMASI TALEBİNDE BULUNABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından paylaşılan bilgilere göre, doğum borçlanmasından şu kişiler faydalanabilir;

Doğumdan önce,

- Hizmet akdine tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar ( sayılı Kanun, mülga sayılı Kanun, sayılı Kanun- 4/1-a ),

- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga sayılı Kanun, Mülga sayılı Kanun, sayılı Kanun- 4/b),

- Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga sayılı Kanun, sayılı Kanun- 4/c) ile bunların hak sahipleri, talepte bulunabilirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası