katodik koruma hangi alanlarda kullanılır / Katodik koruma - Vikipedi

Katodik Koruma Hangi Alanlarda Kullanılır

katodik koruma hangi alanlarda kullanılır

Korozyon Olayı ve Katodik Koruma Sistemleri

Endüstrinin hemen hemen her alanında kullanılan metaller, göz önüne alındığında korozyon olayının büyük bir tehlike arz ettiğini görmek zor olmayacaktır. Atmosferle, suyla ve toprakla birebir temas halinde olması kaçınılmaz olan taşıtlar, gemiler, köprüler, direkler, su tankları, enerji nakil hatları, yer üstü ve yer altı boru hatları ve çeşitli makinalar korozyonetkisiyle işlevlerini kaybederek kullanılamaz hale gelmektedirler.

Korozyon Olayının Ekonomik Etkisi

 

Korozyon olayının, ekonomik boyutu tahmin edilenden çok daha yüksektir. Başlangıçta sadece malzeme kaybı olarak düşünülen korozyon olayına işçilik masrafları, nakil hatlarında oluşan korozyonun nakledilen maddelere verdiği zarar ve ileri safhaya gelmiş korozyon sonucu kullanılamaz hale gelen ürün nedeniyle tesisin servis dışı kalması, kullanılamaz hale gelen ürünün yenisiyle değiştirilmesi gibi kalemler hesaba katıldığında korozyon olayı çok büyük ölçekte maddi kayıplara neden olabilmektedir.
 


 
Korozyon kayıplarının ekonomiye etkisi incelendiğinde, sanayi ülkelerinde Gayri Safi Milli hasılanın yaklaşık %3,5 - %4'ünü oluşturduğu bilinmektedir. Korozyon için yeterli düzeyde koruma önlemleri alınmayan ülkemizde bu oranların daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizin bu kayıplarla ilgili net verileri bulunmamaktadır ancak çeşitli kaynaklar korozyon kayıplarının ülkemizdeki çelik üretiminin 1/3'üne karşılık geldiği söylenmektedir. Rakamsal olarak Amerika Birleşik Devletleri’ nin yılı verilerine baktığımızda korozyon yapılarının yıllık Milyar Dolar olduğunu görmekteyiz. 

 

Korozyon olayının önüne geçilebilmesi için alınacak bazı önlemler bulunmaktadır. Bunlar: 

 

► Metal yüzeyler kaplanarak;

► Korozyona karşı dayanıklı malzemeler kullanarak;

► Ortamın korozyona neden olan özelliklerini kısmen ve ya tamamen gidererek;

► Sistem tasarlanırken korozyona neden olacak etkenleri azaltıcı tasarımlar yaparak;

► Katodik koruma sistemleriyle

 

Bu sistemler içinde en etkili olanı isekatodik koruma sistemleridir.
 


 

Korozyon olayını ve metallere etkisini açıkladıktan sonra, aslında elektrokimyasal bir olay olan ve metallerin hem fiziksel hem de kimyasal olarak değişimine neden olan korozyon olayının önüne geçmek için alınan önlemlerin en önemlisi ve en çok kullanılan katodik koruma sistemlerinden bahsedeceğiz.

 

Katodik koruma sistemlerinin ana prensibi elektrokimyasal korozyon teorisine dayanmaktadır. Bu sistemlerdeki asıl amaç metalde korozyona neden olan ‘’Oksijen’’i metalden uzak tutmaktır. Yani bu sistemlerdeki asıl amaç koruma sistemi için kullanılacak metali (magnezyum vb.) anot gibi çalıştırıp korozyona uğratmak ya da korozyondan korunacak yapıyı katod olarak kullanarak bir korozyon hücresi oluşturmaktır.

Katodik koruma, metal yapıları, bulundukları ortam içerisinde elektrokimyasal yolla korozyondan koruma metodudur. Yani katodik koruma elektrokimyasal bir olay olup, amaç metal yapıda korozyonu meydana getiren oksijeni metal yapıdan uzaklaştırmaktadır.

Türk standartları enstitüsü TS EN Katodik koruma- Gömülü veya suya daldırılmış metalik yapılar için boru hatları için prensipler ve uygulama standardında madde ,3,1 katodik koruma sisteminin muayenesi Çizelge 2`e göre Galvanik Anot İstasyonlarında yıllık veya işletme gerektiriyorsa daha sık yapılmalıdır.

Katodik Koruma ölçüm ve kontrollerin yılda iki defa ( yaz ve kış aylarında ) yapılması tavsiye edilir.


Katodik Koruma Ölçümü, Kontrolü ve Raporlaması ile ilgili hizmet talepleri için tıklayınız.


 

 

Korozyonun önüne geçmek için kullanılan katodik koruma sisteminin meydan gelebilmesi için anot, katod, elektrolitik madde (toprak, su…) ve elektrokimyasal olayı başlatacak ‘’Doğru Akım’’a ihtiyaç vardır. Gerekli olan doğru akımı sağlamak için kullanılan yöntemler aynı zamanda katodik koruma sisteminin yönteminin ismi olarak literatürde yer almaktadır.


 Katodik Koruma Sistemlerinin Çalışma Prensibi
 

Yukarıdaki Şekil üzerinden katodik koruma olayındaki elektrokimyasal olaya basit olarak değinelim. Sistemin detaylı anlatamını yazının ilerleyen bölümlerinde bulacaksınız. 
 

Şekil'de korunmasını istediğimiz metal katod olarak gösterilmektedir. Anot ise sistemi kuracak ekip tarafından belirlenerek elektrolit ortama yerleştirilen metali temsil etmektedir. Anot ve katod olarak belirlenen metaller kısa devre edildikten sonra sistemde elektron akışı başlar yani elektrokimyasal tepkime başlamış olur. Katodik sistemlerde daha önce de söylediğimiz gibi asıl amaç, korumak istediğimiz metalden yani katodtan, oksijeni uzak tutmaktır. Şimdi biraz basit kimya bilgilerimizi kullanalım. Bildiğimiz gibi Katod ve Oksijen negatif (-) değerlikli, Anot ve Hidrojen ise pozitif (+) değerliklidir. Oluşacak polarizasyon sonucu elektrokimyasal etkiyle yani zıt polariteye sahip yüklerin birbirini çekmesi prensibi sonucu Hidrojen Katod üzerinde, Oksijen ise Anod üzerinde birikmeye başlar. 


 
Normalde katodta yani korumak istediğimiz metal üzerinde birikip tepkime vererek; metalin fiziksel ve kimyasal yapısını bozmasını önlemek için anot görevini yapması için kullanılan metal oksijenle tepkimeye girerek bozunuma uğrar. Ve bu bozunum anot metali bitene kadar devam eder. 

Katodik koruma sistemlerinde doğru akım elde etmek için 2 yöntem kullanılmaktadır :
 

1-)  Galvanik Anot Yöntemi (Fedai Anot Yöntemi)

2-) Dış Akım Kaynağı Yöntemi (Trafo/Redresörlü Yöntem)

 

Şimdi de bu katodik koruma yöntemlerini inceleyeceğiz.


1-) Galvanik Anot Yöntemi (Fedai Anot Yöntemi)

 

Galvanik Anot Yöntemi diğer adıyla Fedai Anot Yöntemi adından da anlaşılacağı gibi korumak istediğimiz metalin korozyona uğraması yerine başka bir metalin feda edilmesi prensibiyle çalışan bir sistemdir.
 


Galvanik Anot Yöntemi (Fedai Anot Yöntemi)
 

Bu yöntemde feda edilecek metalin, korunacak metalden daha aktif yapıda olan bir metal olması gerekmektedir. Galvanik anotlar yani fedai anotlar direkt olarak toprakla temas halinde değildir. Toprağın kuruyup ve ya aşırı ıslanması durumunda elektrolit dengenin bozulma ihtimaline karşı galvanik anotlar ürettiği doğru akımın toprağa geçişini kolaylaştırmak amacıyla dolgu maddesiyle birlikte kullanılır. Bu dolgu maddesi sayesinde anot sürekli nemli kalarak anot akımın elektrolit üzerinden devreyi tamamlamasını sağlamaktadır. Kullanılacak galvanik anotların boyutu ve şeklinin belirlenmesi için; toprağın özgül direnci, korunacak olan metalin alanı, katodik koruma işleminin devamı için gerekli akım değeri ve koruma işleminin ne kadar süre ile yapılacağına bakılarak belirlenir.
 

Yukarıda da bahsedildiği gibi galvanik anot olarak kullanılan metal bir süre sonra uğrayacağı korozyonun etkisiyle kütlelerini kaybedip bitme noktasına gelecektir. Bundan dolayı belirli periyotlarla bu galvanik anotlar değiştirilmektedir.
 

Bu sistemi toprak altında kullandığımızda genellikle; anotlar Magnezyum metali, su ve deniz altında  ise Alüminyum veya Çinko metalleri kullanılmaktadır.

2-) Dış Akım Kaynağı Yöntemi (Trafo/Redresörlü Yöntem)
 

Bu yöntem korunacak metalin daha büyük çapta olduğu yani elektrolit içinden akacak akım gereksiniminin daha çok olduğu yerlerde kullanılır. Katod ve anod olarak kullanılan metallerin kendi kendilerine akım oluşturmasına gerek yoktur. Gerekli olan doğru akım, Trafo/Redresör (T/R) yardımıyla alternatif akımdan çevrilerek devreyi besleme yapılmaktadır. 
 

 

Kurulan sistemde T/R elemanının primer uca gelen AC gerilim, diyotlarla doğrultularak istenilen gerilim değerinde DC akım elde edilmektedir. Çıkış uçlarından, negatif (-) ucu korunacak metale yani katoda (+), pozitif (+) ucu ise anoda (-)  bağlanmaktadır. Bunun sonucunda normalde, yani korunmasız ortamlarda oluşan tepkimelerle katod üzerinde biriken ‘’Oksijen’’ in anod üzerinde birikmesi sağlanmaktadır. Aynen galvanik anotlu sistemde olduğu gibi anodlar bir süre sonra yok olacağından belirli aralıklarla kontrol edilip, gerektiği takdirde yenisiyle değiştirilmelidir.
 

Bu sistemin çalışma prensibinin galvanik anotlu sistemle arasındaki tek fark gerekli olan akımın elektrokimyasal özellikler kullanmak yerine dışarıdan alınmasıdır.

Peki Hangi Sistemi Tercih Etmeliyiz, Hangisi Daha Avantajlı ?


"Galvanik Anodlu Sistem" ve "Dış Akım Kaynağı Yöntemi (Trafo / Redresörlü Yöntem)" benzer sistemler olmasına rağmen kullanım yerlerine göre hem mali açıdan, hem kurulum hemde kullanım kolaylığı açısından irdelendiğinde farklı kulvarlarda bulunmaktadır. Korunması istenilen sistem küçük boyuttaysa ve çevresel zararlı etkiler düşük seviyedeyse "Galvanik Anodlu Sistem" avantajlıyken, büyük boyutlu koruma alanlarında ve zorlu bölgelerde "Dış Akım Kaynağı Yöntemi (Trafo / Redresörlü Yöntem)" kullanımına mecbur kalınmaktadır.


Katodik Koruma Ölçümü, Kontrolü ve Raporlaması ile ilgili hizmet talepleri için tıklayınız.



Kaynaklar:
 


funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

funduszeue.info

katodik koruma nedir

Dünyada, boru hatları, depolama tankları, kuyu iç boruları, yapı destekleri, iletişim kablolar ve daha birçoğu gibi yeraltı metalik yapılara çok büyük yatırımlar yapılmaktadır. Bu metalik yapılar toprakla doğrudan temas halinde olurlarsa ve korunmamışlarsa, korozyona uğrarlar.
 
'de Sir Humphry Davy, bakır gövdeli savaş gemilerinin çinko anotlarla korunabileceğini açıklamıştır. İngiltere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, katodik koruma yapmak için çinko bloklar, bakır plaka kaplı geminin tekne kısmına tutturmuştur. Ancak, uygulanan katodik koruma sisteminin gövdeye monte edilen anotlardan dolayı gemilerin hızının yavaşlaması nedeniyle bu uygulamadan vazgeçilmiştir. Ancak, bakırın korozyon hızı görülebilir bir şekilde yavaşlamıştır.

yıllarında dış akım kaynaklı katodik korumanın ilk uygulamaları İngiltere ve ABD'de yapılmıştır. O zamandan beri katodik korumanın kullanımı dünya çapında yaygınlaşmıştır. Günümüzde bu uygulamalarla konulan binlerce km gömülü boru, iskele, tank, gemi ve kablo bulunmaktadır.

Demir ve çelik yapıların tam olarak korunabilmesi için gerekli olan kriterler şunlardır.

Metalin her noktasında ölçülen metal-zemin potansiyel değerinin Cu/CuSO4 referans elektroduna göre mV veya daha negatif olması,

Çelik yapıya uygulanan alanda 15 sn içinde metal-zemin potansiyelinin en az mV düşmesi,

Hiç akım uygulanmadan ölçülmüş olan doğal potansiyeline göre çelik yapının mV katodik yönde polarize edilmesi.

Katodik korumanın iki tür uygulama şekli vardır. 

1. Dış akım kaynaklı katodik koruma 

2. Galvanik anotlu katodik koruma 

Önerilen Makale: Çelik boru malzemeler ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için çelik sanayi boruları fiyatları sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
 

Dış Akım Kaynaklı Katodik Koruma 


Bu yöntemin uygulanması için bir doğru akım kaynağı ve yardımcı anot gerekmektedir. Yardımcı anot grafit, demir veya son yıllarda geliştirilmiş titanyum bazlı malzemelerden oluşur. Anot, doğru akım kaynağının pozitif, metal yapı da negatif kutbuna bağlanır. Dış akım kaynağı yardımıyla sisteme uygulanan alanı anot üzerinden çıkarak metal yapıya geçer. Bu sistemde uygulanan akımın büyüklüğü yukarıda belirtilen koruma kriterlerininden birini sağlayacak düzeyde olmalıdır. 
 

Galvanik Anotlu Katodik Koruma Sistemi 


Galvanik seride içinde korunacak metalden daha aktif bir metalin anot olarak kullanılması yöntemidir. Galvanik bir pil, akım yönü doğrultusunda kurulur. Galvanik anot olarak genellikle magnezyum, alüminyum, çinko ve bunların alaşımları kullanılır. Bu anotlar özellikle, pozitif elektrik kaynağı oldukları için elektriğin olmadığı veya bu amaç için elektrik enerjisinin elverişsiz ya da çok yüksek maliyetli olduğu yerlerde uygulanır.

Akım İhtiyacı 

1 m2 yüzeyde yeterli katodik koruma sağlamak için gerekli alana katodik koruma akım ihtiyacı denir. Bu akımı anot vereceğinden bu bilgilerden gerekli hesaplamalar yapılarak anodun boyutu, tahmin edilen ömrü ve gerekli olan anot sayısı bulunabilir. Daha önce gösterildiği gibi galvanik anot olarak kullanılan en yaygın üç metal magnezyum, çinko ve alüminyumdur.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası