şardonlama nedir / Kumaşta Şardon İşlemi | seafoodplus.info

Şardonlama Nedir

şardonlama nedir

Şardonlu Kumaş Nedir, Nasıldır Ve Terletir Mi? Şardonlu Kumaş &#;zellikleri Ve Kullanım Alanları

- Şardonlama işlemi ile sağlanan olumlu apre özelliklerinin yanı sıra şardonlamanın kumaşta ortaya çıkarabileceği olumsuzluklar da bulunur.

- İstenilen yüzey özelliğini kazandırmak amacı ile şardonlama uygulaması gereğinden çok yapılması kumaşı oluşturan ipliklerin içerisinde bulunan liflerin azalması sonucunda ipliklerin dolayısıyla da kumaşın kalitesinin düşmesine neden olabilir.

- Fazla tüylenme, başta göze güzel görünse de kullanım açısından zorluk yaratabilir. Ürünü kullanım sırasında aşırı tüy dökülmesi, boncuklanma, kumaştan kopan tüylerin başka kumaşların yüzeyine yapışması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Şardonlu Kumaş Kullanım Alanları

Yünlü kumaşlar, battaniye, döşemelik kumaşlar, manto, eşofman, ceket, mont gibi tekstil ürünlerinin yapımında kullanılan kumaşlar şardonlama işlemine tabi tutulur.

Şardonlu Kumaş Esnek midir?

Şardonlanan kumaşın esnekliği kullanılan kumaşın türüne göre değişir. Fakat genellikle şardonlanan kumaş esnek yapıda değildir.

Şardonlu Kumaş Yıkanınca Çeker mi?

Şardonlu kumaş yıkanınca genellikle çekmez. Bu durum şardonlanan kumaşın yapısıyla da doğrudan ilgilidir. İşlemden geçirilmiş olan kumaşlar genellikle çekme yapmaz.

Şardonlanmış Kumaş Sıcak Tutar mı?

Şardonlanan kumaş, tüylendirilmiş olduğu ve hava geçirgenliği önemli ölçüde azaldığı için genellikle sıcak tutar. Şardonlanan kumaş, yapısı sayesinde pek çok kışlık üründe, battaniye yapımında, eşofmanda kullanılır. Özellikle de kış aylarında şardonlanmış kumaşla yapılan ürünler büyük ilgi görüyor. Dayanıklı olan bu ürünler, uzun yıllar kullanıma uygundur. Genellikle sıcak tutma özelliği ile bilinen şardonlanmış kumaşlar, pek çok alanda kullanılıyor. Günümüzde taytların iç tarafına da şardonlama işlemi yapılıyor.

False

Şardonlama dokuma veya örgü kumaşın yüzeyinden geçirilen metal teller yardımıyla ipliklerin içerisinden liflerin çekilmesine dayanan mekanik apre işlemidir

Şardonlama işlemi dolgun tutumlu, ısı geçirgenliği az, tüylü görünümde olması istenilen kumaşlara uygulanan bir işlemdir. Kullanılan makine, garnitür tellerinin özellikleri, tarama ve koparma silindirlerinin sayısı ve yönlerine bağlı olarak istenilen efekt elde edilir.

sardonlu sardonsuz kumas e

Yünlü kumaşlar, döşemelik kumaşlar, battaniye, manto, ceket, eşofman, mont gibi tekstil ürünlerinin yapılmasında kullanılan kumaşlar şardonlama işlemine tabi tutulur. Şardonlama işlemi üretimin her aşamasında yapılabildiği gibi genellikle son işlemler arasında yer alır. Nedeni ise kumaşa son tutum ve görünüm özelliğinin kazandırılmasıdır.
sardonlu sardonsuz kumas

Şardonlama İşleminin Kumaş Üzerindeki Etkileri

sardon makinesi

Şardon makinesi


Şardonlama işlemi bir ana tambur üzerine yerleştirilmiş adet tarayıcı ve koparıcı silindirlerden oluşan silindir bütününün hız ve baskısı düzenlenerek uygulanan işlemdir. Şardonlama işleminden elde edilecek sonuçlar bu yapı üzerinde meydana getirilen değişiklikler ile elde edilir. Şardonlanacak kumaşın özelliklerinin, yapısının şardonlama işlemi için önemi büyüktür.

Kumaş, elde edilmek istenilen sonuca uygun olarak dokunmuş veya örülmüş olmalıdır. Örneğin hacimli ve çok tüylü olması istenilen kumaşın az bükümlü ipliklerden seyrek dokunmuş bir kumaş olması daha uygundur. Ayrıca kumaş şardonlama işlemine girmeden önce iyi temizlenmiş, rutubeti her yerinde eşit olmalıdır. Şardonlama işlemi yaygın olarak kuru kumaşlara uygulanmakla beraber istenildiğinde nemli, yaş veya üzerine bazı preparatlar emdirilmiş kumaşlara da uygulanabilir. Burada amaç, istenilen yapıda kumaşı oluşturmaktır. Bu amaçla kumaş üzerinde her türlü ön işlem yapılabilir.



Şardonlama Makinesinin Kısımları

Şardonlama makineleri piyasada iki şekilde bulunur:

  1. Tek tamburlu şardonlama makineleri
  2. Çift tamburlu şardonlama makineleri

Çift tamburlu şardonlama makineleri tek tamburlu makinelere oranla daha kullanışlı, daha verimli üretim yapan makineler olarak piyasada bulunmaktadır. Her iki makine grubunun da kısımları aynı özellikleri taşır.

Ana Tambur ve Hızı

Makinede şardonlamanın yapıldığı bölümü oluşturan tamburdur. Çapı cm olabilen, kumaş ile aynı yönde dönen ana tamburun üzerinde adet tarama ve kopartma amaçlı silindirler mevcuttur. Ana tambur ile kumaşın temasını sağlayan gerdirme silindirleri vardır. Gerdirme silindirleri kumaşın girdiği noktadan kumaşı gererek tambur üzerine kumaşın hangi oranda baskılanarak geçeceğini belirler. Şardonlamanın kumaş üzerindeki etkisi gerdirme ile doğru orantılıdır.

Ana tamburun üzerine dizilmiş olan tarama ve koparma silindirleri değişik sayı ve sistemlerde dizilir. Örneğin bir tarama bir koparma, iki tarama bir koparma vb. Bu dizilim elde edilmek istenen kumaş özelliklerine göre belirler. Ana tambur kumaş ile aynı yönde dönerek aynı zamanda kumaşın makine içerisindeki sevkini de sağlar. Üzerindeki tarama ve koparma silindirlerinin hızları ana tamburun hızından bağımsızdır. Ana tamburun eni şardonlanacak kumaşın enini belirler. Piyasada genellikle cm’ye kadar eni olan tamburlu makineler mevcuttur. Ana tamburun üzerinde tarama ve koparma silindirlerinin takılacağı yataklar bulunur. Bu yatakların bağlı bulunduğu sistemde silindirlerin dönüşünü sağlayan silindir kasnakları ve kasnakları tahrik eden kayışlar mevcuttur.

Tarama ve koparma silindirlerinin başlarında ayrı bir kayıştan hareket alan konik başlıklar bulunur. Konik başlıklar da silindirlerin dönüş hızlarını düzenler. Kumaşın geçiş hızı ana tamburun hareketi ile beraber giriş ve gerdirme silindirlerinin hızına bağlıdır. Mevcut makinelerde kumaş geçiş hızı 40 m/dakikaya kadar çıkabilmektedir. Tamburun dönüş hızı ise devir/ dakikaya kadar uygulanabilmektedir. Çift tamburlu şardonlama makinelerinde tambur yapısı aynı olmakla beraber bir pasta (kumaşın bir kez geçişinde) tamburların görevleri üç farklı şekilde düzenlenir:

  1. Genellikle açık en örme kumaşlarda ve tüp kumaşlarda aynı yüzü iki kez şardonlama sistemi uygulanır.
  2. Önce şardonlama sonra keçeleme amaçlı aynı yüzün işlem gördüğü sistemlerde 2 tamburun üzerindeki tarama ve koparma silindirlerinin pozisyonu ile garnitür telleri birbirinden farklı düzenlenir.
  3. Sadece tüp kumaş çalışmalarında tercih edilen bir tamburda ön, diğer tamburda arka yüzünün şardonlanması amacıyla oluşturulan sistemdir. Bu sistemin uygulanabilmesi için çift tamburlu şardon makinesinin üzerinde ters çevirme sistemi mevcuttur. Ters çevirme sistemi sayesinde birinci tamburda kumaşın A yüzü şardonlandıktan sonra kumaş ters çevirme sisteminden geçerek ikinci tambura gider. Bu tamburda da kumaşın B yüzü şardonlanır.

koparma silindirleri

Koparma Silindirleri

Koparma silindirleri ana tambur üzerine monte edilmiş silindirlerdir. Bu silindirlerin üzerinde kumaşa yapılacak şardonlamanın özelliklerine göre seçilmiş garnitür telleri (metal şardon telleri) mevcuttur. Ana tamburun hızıyla orantılı bir hızda dönen silindirler üzerindeki teller yardımıyla şardonlama işlemini gerçekleştirir. Silindirler üzerindeki teller, kauçuk veya keçe üzerine yapışıktır. Bu şekilde silindir üzerine sarılarak şardonlama işlemine hazırlanır.

Koparma silindirlerinin üzerindeki garnitür tellerinin ucu tamburun dönüş yönünün tersinedir. Bu nedenle teller ipliklerin derinine kadar girerek lifleri çeker Şardonlamanın etkisi koparma silindirleri ile belirlenir. Koparma silindirlerinin kumaş yüzeyinden dalarak lifleri çekme işlemini gerçekleştirmesi sırasında kumaştaki gerginlik de büyük önem taşır. Şardonlama sırasında germe ve çekme silindirlerinin hızları ayarlanarak kumaşın tambur üzerine uygun baskıda yapışması sağlanır. Gerginin gereğinden fazla olması hâlinde kumaşın zarar görmesi söz konusudur.

Tarama Silindirleri

Kumaş yüzeyinden kaldırılmış olan liflerin düzgünleştirilmesi şardonlamanın devamında koparma silindirlerinin görevini daha iyi yapmasını sağlar. Ayrıca şardonlama sırasında koparma silindiri tarafından tutulmuş olan liflerin garnitür tellerinin arasından zarar görmeden çekilmesini sağlar. Tarama silindirlerinin üzerindeki garnitür tellerinin ucu tamburun dönüş yönü ile aynıdıseafoodplus.info şekilde dönerek bilinen tarama işlemini yapar. Tarama silindirlerinin dönüş hızı koparma silindirlerinde olduğu gibi ana tamburun dönüş hızıyla orantılıdır.

Kumaşın Geçiş Hızı ve Gerginliği

Kumaşın geçiş hızı yapılacak şardonlamanın türüne göre belirlenir. Gerginlik ise ana tambura kumaşı besleyen ve ana tamburdan kumaşı çeken bir çift silindir ile sağlanır. Bu silindirler örme ve dokuma kumaşların şardonlanmasında girişte ve çıkışta birer tane olmakla beraber uzun tüylü kumaş yapımı sırasında ana tamburun üzerinde sağda ve solda birer tane daha olmak üzere dört adettir. Bunun nedeni kumaştan uzun tüy çekimi sırasında (peluşşardonu) kumaşın ana tambura boylu boyunca yapışmasına engel olmaktır.

Uzun tüyler nedeniyle kumaş tarama ve koparma silindirlerine sarılarak parçalanır. Buna engel olmak için kumaş kısa aralıklarla ana tambura temas ederek peluşşardonlaması yapılır. Şardonlama sırasında germenin fazla yapılması kumaşın aşırı şardonlanmasına, bundan dolayı da fazla mukavemet kaybetmesine neden olur. Bu yüzden şardonlama sırasında gerginlik ayarı çok önemlidir.

pelussardon kumas gecisi

Diğer Kısımlar

Kumaşın düzgün şardonlanması için makine konstrüksiyonunda destekleyici kısımlara ihtiyaç vardır. Bunlar:

Şardonlama Çeşitleri

Velur sardon kumasGünümüzde tüy yüksekliği şardonlama efekti dikkate alındığında çok çeşitli şardondan bahsedebiliriz. Şardon çeşitleri;

  1. Velur şardonu,
  2. Peluş şardonu,
  3. Kadife şardonu,
  4. Keçe şardonu,
  5. Polar şardonudur.

Burada temel prensip moda duygusu ve müşteri talebi doğrultusunda şardonlama yapmaktır. Yapılacak şardonlamanın belirlenmesinden sonra istenilen şardonu elde etmek için yalnızca makine hızı ve ayarlarında yapılacak değişiklikler yeterli olmaz. Ayrıca silindirlerin, garnitür tellerinin hatta makine konstrüksiyonunun üzerinde değişiklikler yapmak gerekebilir. Bu nedenle şardon çeşitlerine uygun çalışmayı belirlemek uzun çalışmaların teknik anlamda daha fazla bilginin gerektirdiği bir durumdur.

Şardonlamada Pasaj Sayısı

Şardonlamada pasaj sayısı işletmelerde pas olarak bilinir. Bir şardonun pas sayısı arttıkça kumaştaki tüylenme artacaktır. Her pas kumaşta daha fazla tüyün yüzeye çıkmasını sağlar. Fazla tüylenme dokumasında veya örmesinde planlanmış olan kumaşlarda sorun çıkarmazken bu amaçla dokunmamış kumaşlarda önemli mukavemet kayıplarına yol açar. Çok tüylü (peluş vb.) kumaşların elde edilmesi bu amaçla tasarlanmış ve dokunmuş kumaşlar ile yapılır. Aksi takdirde pas sayısı arttırılarak kumaşı fazla tüylendirmek kumaş için sakıncalı bir durumdur.

sardonlu jakarlar

Şardonlu jakarlı interlok kumaş örnekleri

Kategori: KUMAŞ APREEtiketler: Kumaşta Şardon Ne Demektir?, şardon makinesi çalışma prensibi, Şardon Makinesi Nasıl çalışır, Şardon makinesi videosu, Şardon nedir?, Şardon Tarama silindirleri, Şardonda Vakumlama, Şardonlama Çeşitleri, Şardonlama Makinesinin Kısımları, şardonlama nedir, Şardonlu Kumaş Nasıl Olur, Şardonlu Kumaş Özellikleri, Şardonlu ne demek, Şardonlu Tayt Ne demek?

Şardonlama Nedir?

Şardonlama Nedir?

Şardonlama işlemini kolay anlaşılır bir şekilde ifade etmek istersek tüylendirme deyimini kullanabiliriz. Çünkü şardonlamada esas, kumaş ve trikotaj ipliklerinin içerisinden liflerin çekilip yüzeye çıkarılmalarıdır.

Bunun sonucunda;

1. Kumaşın yüzeyinde bir hav tabakası oluşur.

2. Bu hav (tüy) tabakasında, istenilen bir şekil verilerek (yatırma, dik duruma getirme, kesme gibi) mamulün özel bir görünüm kazanması sağlanır.

3. Mamul daha hacimli bir yapı kazandığından ve gözeneklerinde hapsettiği hava yastığı miktarı arttığından ısı yalıtma (sıcak tutma) özelliği artar.

4. Dinklenecek mamuller şardonlanırsa sağlanan keçeleşme etkisi daha yüksek olur.

5. Tüylenme sonucu desenin kontürleri yumuşar, komşu renkler kısmen birbirine karışır.

6. Modaya uygun özel görünümlü kumaşlar elde edilir.

Şardonlama mekaniksel işlemdir ve lifler ipliklerin içerisinden dışarıya çekilirler. Çekilme esnasında lifin bir ucu iplikten kurtulabileceği gibi, iki ucu da kurtulabilir veya kopabilir.


 

Bu üç durumdan hangisinin ağırlık kazanacağı liflerin kopma dayanımı ve tutunma dayanımlarına bağlıdır. Eğer lifin tutunma dayanımı kopma dayanımından yüksek ise şardonlama elementleri (diken ve kancalar) tarafından yakalanan lif ilmeği önce esnemekte, sonrada lifin içerisinde tutunması yüksek olduğundan lif iplikten kurtulup dışarı çıkamamakta ve kopmaktadır. Böylece kısa tüy tabakası elde edilir. Eğer tutunma dayanımı kopma dayanımından düşükse, lif önce esnemekte ve sonrada zayıf olarak tutunduğu taraftan kurtularak dışarı çıkmaktadır.

Bu takdirde uzun bir tüy tabakası elde edilir. Ancak liflerin birbirine tutunma dayanımları çok düşükse bu durumda da şardonlama elementi tarafından yakalanan lif tamamen dışarı alınmakta ve şardonlama döküntüsü olarak mamulden uzaklaşmaktadır.


 

Şardonlama sonucu elde edilen tüylerin tipine göre şardonlama;

seafoodplus.infoçeleşme Şardonlaması

seafoodplus.infoık Tüylü Şardonlama

seafoodplus.infomsi Şardonlama olarak incelenebilir.

Keçeleşme şardonlamasında, lifler çekildikleri gibi düzgünsüz, karışık bir şekilde bırakılırlar. Bu daha ziyade sıcak tutma özelliğini geliştirmek için yapılan bir şardonlamadır. Genelde kumaşın iki yüzüne de yapılır.

Yatık tüylü şardonlamada, iplikler içerisinden çekilen lifler daha sonra yapılan bir işlemle belli bir yöne yatırılırlar (Özel yatırma fırçasıyla). Yatık tüylerin fiksajı ise en kolay şekilde yaş ve gergin kumaşı yatırma yönüne ters taraftan başlayarak hazırlanan sargıda 12–24 saat bekleterek sağlanır.

Kadifemsi şardonlamada, şardonlanan kumaş tüy kaldırma ve buharlama donatımıyla kumaş yüzeyine dik duruma getirildikten sonra belirli bir yükseklikte makaslanmaktadır. Böylece kumaş kadifeye benzer bir yapı kazanmaktaysa da hiçbir zaman gerçek kadifelerdeki kadar olamaz.
seafoodplus.info

Şardonlama işlemi, kumaşların içinden liflerin çekilerek kumaş yüzeyine çıkarılmasına verilen isim. Böylece tüylendirilmiş yüzeyli bir kumaş görünüşü oluşuyor. Kumaş gerili bir vaziyette makinenin girişindeki çekici zımpara silindirinden geçerek üzerinden paralayıcı ve tarayıcı silindirler bulunan tambura geliyor. Şardonlama işlemi de orada yapılıyor.

Şardonlama, enlemesine açık durumdaki kumaşın, dönen doğal veya metalik ince teller ya da zımpara kaplı dönen silindirler ile aksi yönde geçirilirken, içinden liflerin çekilmesiyle gerçekleştirilen mekanik bitim işleminin adı. Kumaşa şardon öncesi apre yapılabilir. Şardon makinesini oluşturan elemanlar, şardonlama tamburu, şardonlama silindirleri, fırçalar ve hav toplama bölümüdür. Şardonlama işlemi özellikle sıcak tutması istenen kışlık kumaşlarda uygulanır. Bu sayede kumaş yumuşak tutum kazanır, su ve leke iticilik özelliği alır. Ancak fazla şardon yapılırsa da kumaş zayıflar.

Şardonlama işleminin olumlu etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

*Hava boşlukları oluşturarak havayı hapseder ve kumaşın ısıtma özelliğini artırır.

*Kumaşa yumuşak tutum verir. Doğal su ve leke itici özellik verir.

*Gevşek dokunmuş veya düşük konstrüksiyonlu kumaşı gizler.

Şardonlama işleminin olumsuz etkileri ise şunlardır:

*Fazla şardonlama kumaşı zayıflatır, kopma dayanımları azalır.

*Boncuklama yapabilir.

*Belli bir miktar lif kaybı olur. Bu kaybın yüzde 10'u geçmemesi gerekir.

*Giyim esnasında ve yıkamada tüyler başka bir kumaşa dökülür.

*Tüyler uzun süreli kullanımda yassılaşır.

Kumaşın yüzeyinde tüy tabakası oluşur

Şardonlanacak mamullerde yüzeyi parlaklaştıran, havları bastıran kalandırlama gibi işlemler yapılmaz. Şardonlama sırasında kumaşın hafif nemli olması şardonlama süresini kısaltır ve lif kaybını azaltır. Peki, bu işlem nasıl yapılır: Kumaş gerili bir vaziyette makinenin girişindeki çekici zımpara silindirinden geçerek üzerinden paralayıcı - tarayıcı silindirler bulunan tambura gelir. Şardonlama işlemi burada yapılır. Tambur üzerinde bir paralayıcı bir de tarayıcı olmak üzere 24 - 30 tane silindir bulunur. Tambur belirli hızda ileriye doğru dönerken, paralayıcı olan silindir kumaşa ters istikamette döner ve havı çekip dışarı çıkarır. Tarayıcı olan silindir ise kumaşa ve tambur ile aynı istikamette dönerek havın kumaş yüzeyine yatmasını ve taranmasını sağlar. Tamburun ve 2. çekme silindirinin hareketiyle kumaş ileriye doğru hareket eder ve makineden çıkar. 

Bu işlem sonunda, kumaşın yüzeyinde bir hav tabakası (tüy tabakası) oluşur. Isı yalıtım özelliği artar ve kumaş daha sıcak tutar. Desenli kumaşların kontürleri kısmen örtülerek daha yumuşak kontürlü bir görünüm oluşur. Oluşan tüylere istenen değişik biçimler verilerek daha özel bir görünüm kazanması sağlanır. Şardonlama işlemine etki eden çok sayıda faktör bulunur. Bu faktörler, makine ayarları ile ilgili olanlar, ham kumaş ve görmüş olduğu terbiye işlemleri ile ilgili olanlar olarak gruplandırılabilir. Kumaş, şardonlama öncesi görmüş olduğu terbiye işlemlerinden etkilenir. Şardonlama öncesinde kumaşın soğuk birkalandırlama işleminden geçirilmesi, düzgünsüzlüklerin yok edilmesini ve döküntülerin ayrılması ile oluşan boşlukların giderilmesini sağlar. Şardonlama öncesi zımpara işlemi görmüş olan ham pamuklu kumaşta tohum, kabuk artıkları yüzeyden uzaklaştırılır. Sık dokulu kumaşlarda atkı iplikleri kısmen açıldıkları için şardon telleri daha kolaylıkla lifleri kavrayabilir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir