seboreik dermatit kortizon / İşte Bilinen 25 Kortizon Yan Etkisi ve Kurtulma Yöntemleri

Seboreik Dermatit Kortizon

seboreik dermatit kortizon

Seboreik Dermatit nedir, neden olur? (Seboreik Dermatit tedavisi nedir?)

SEBOREİK DERMATİT NEDİR?

Halk adıyla konak veya egzama olarak da bilinen Seboreik dermatit, oldukça sık görülen sebore yani yağlı cilt zemininde gelişen, kızarıklık ve pullanma ile seyreden kaşıntılı bir hastalıktır.

Cildin en üst tabakası kalınlaşır, deri kurur, pul pul olur ve dökülür.

Egazama çeşitlerinden biri olan seboreik dermatitin, toplumda görülme sıklığı yüzde 5 oranındadır.

Vücudun yağlı bölgelerinde görülen hastalık saçlı ve kıllı bölgelerde tutulum yapar ve yerleştiği bölgeye göre görüntüsü değişebilmektedir.

SEBOREİK DERMATİT NEDEN OLUR?

Seboreik dermatit genetiktir. Ailesel bir yatkınlık sonucunda ortaya çıkar. Stres, yorgunluk, uykusuzluk, yoğun çalışma temposu, seboreik dermatite neden olabilir. Bununla birlikte şarap ve bira gibi mayalı içecekler de seboreik dermatitin alevlenmesine yol açabilir.

SEBOREİK DERMATİT EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Seboreik dermatitin bebeklik ve erişkin olmak üzere 2 tipi bulunmaktadır. Bebeklik tipi seboreik egzema sıklıkla ilk üç ayda başlayıp bir yaş civarında gerilemektedir. Erişkinlerde ise genellikle ergenlikten sonraya ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanmaktadır. En sık yağlı cilt yapısı olanlarda görülmektedir.

SEBOREİK DERMATİT EN ÇOK HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜR?

Seboreik dermatit bebekler ve erişkinlerde farklı lokalizasyonlarda, farklı klinik tablolar sergiler.

Bebeklik tipi seboreik dermatitte saçlı deri tutulumu, gövde tutulumu görülür. Saçlı deride kalın, sarı ve yağlı kabuklanma şeklinde konak olarak da bilinen kepeklenmeler yapmaktadır. Vücutta ise kol, dirsek, diz ve boynun katlantı yerlerinde seboreik dermatit görülebilmektedir.

Erişkinlerde saçlı deri, yüz ve gövde tutulumu olmak üzere ayrılmaktadır. Seboreik dermatit daha çok saçlı ve kıllı deri bölgelerinde tutulum yapmaktadır. Yüzde; daha çok kaşlar, burun kenarları, yanaklar, kulak içleri ve kulak arkalarında görülmektedir. Kaşlar ve kirpiklerde kepeklenme yapabilir. Erkeklerde sakal bölgesinde kıl kökü iltihabı şeklinde görülebilmektedir. Vücutta ise göğüs altları ve ortası, göbek deliği, seyrek olarak da koltuk altı ve kasık bölgesinde ortaya çıkabilmektedir.

SEBOREİK DERMATİT NASIL BELİRTİ VERİR?

Seboreik dermatit, egzama çeşitlerinden biridir. Genetiktir. Saçlı derimizde, kaşlarda, burun kenarlarında, kulak içlerinde ve arkalarında, erkeklerde sakal bıyık varsa sakal içlerinde hatta göğüs ortasında, kimi zaman sırtta ortaya çıkabilir. 

Kaşıntılı kızarıklık, kabuklanma, pullanma şeklinde görülür. Bazen tüm bu bölgeleri tutabilir bazen de tek bir bölgede; sadece burun kenarında, saçlı deride de görülebilir. Yaşam boyunca, aynı kişide farklı dönemlerde farklı bölgelerde de görülebilir.

SEBOREİK DERMATİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Seboreik dermatitin sadece atak dönemleri tedavi edilebilir. Tam bir tedavisi yoktur. Kişide seboreik dermatit tedavi edilse bile ilerleyen dönemlerde tekrarlaması görülebilir. Tedavide daha çok kortizonlu kremler kullanılır. Bunun yanı sıra bitkisel içerikli, ilaç içermeyen, idame tedavide kullanılan, tekrarlamayı engelleyen kremler vardır.

Denizde yaşayan bir mantarın vücuda bulaşarak üremesine bağlı olarak seboreik dermatit daha şiddetli görülebilir. Bu durumda mantar ilaçları ağızdan kısa süreli kullanılabileceği gibi bazen de mantar kremleri kullanılabilir.

Seboreik dermatit ilaçlarla geçtikten sonra atakların tekrar oluşmaması için hastaya daha uzun süreli bitkisel kremler önerilebilir.

Seboreik dermatit için en iyi tedavi nedir?

Doktorunuz size seboreik dermatit tanısı koyduğunda, hastalığınızın evresine ve bulunduğu bölgeye göre en uygun tedaviyi seçecektir. Hem tıbbi tedaviler (tıbbi reçete gerektirebilen) hem de dermokozmetik ürünler dahil olmak üzere, sağlık uzmanlarının uygulayabileceği çok sayıda tedavi seçeneği vardır.

Kronik bir hastal&#;k olan seboreik dermatit nas&#;l tedavi edilmelidir?

Seboreik dermatit tedavisinde üç amac vard&#;r:

  • Ciltte bulunan Malassezia cinsi mayan&#;n say&#;s&#;n&#; azaltmak
  • &#;nflamasyonla mücadele etmek
  • A&#;&#;r&#; sebum salg&#;lanmas&#;na kar&#;&#; mücadele etmek

Tüm seboreik dermatit tedavileri semptomlar&#;n tedavisinde, yani alevlenmeler s&#;ras&#;nda çok etkilidir. Bununla birlikte, bugüne kadar seboreik dermatit i kesin olarak tedavi edebilecek bir tedavi kürü mevcut de&#;ildir. Neredeyse sistematik olarak meydana gelen ataklarla kronik ve tekrarlayan bir durumdur. Bu nedenle tedaviler gereken s&#;kl&#;kta tekrar tekrar yap&#;lmal&#;d&#;r.

Seboreik dermatitte, hastalar&#;n bunu kabullenmeleri ve bu hastal&#;kla ya&#;amay&#; ö&#;renmeleri gerekti&#;i anlam&#;na gelir. Hastal&#;k hakk&#;nda bilgi sahibi olmak, belirtileri tan&#;mak, doktorunuzun tavsiye etti&#;i tedaviyi anlamak ve bu tedaviye uymak kolay de&#;ildir, fakat optimum tedavi için oldukça elzemdir.

Seboreik dermatiti tedavi etmek için çe&#;itli alternatifler vard&#;r. T&#;bbi bir tedavi ba&#;lat&#;ld&#;&#;&#;nda, olas&#; erken ataklar&#; önlemek için tedaviyle birlikte dermokozmetik ürün kullan&#;lmas&#; önemlidir.

Ayn&#; dermokozmetik ürünler, hastal&#;&#;&#;n &#;iddetine ve bulundu&#;u bölgeye ba&#;l&#; olarak bazen tek ba&#;lar&#;na da yeterli olabilir.

Çe&#;itli mevcut tedaviler

Seboreik dermatit için çe&#;itli tedaviler mevcuttur. Tedavi seçimi, belirtilerin bulundu&#;u bölgeye ve hastal&#;&#;&#;n &#;iddetine ba&#;l&#;d&#;r:

Seboreik dermatit için en iyi ilaç tedavileri hangileridir?

Birkaç farkl&#; ilaç grubu mevcuttur:

Mantar önleyici ilaçlar

Mantar önleyici ilaçlar genellikle birinci basamak tedavi olarak reçete edilir. Ba&#;lang&#;çta, alevlenme a&#;amas&#;nda yo&#;un bir tedavi olarak, daha sonra tekrarlama riskini mümkün oldu&#;unca s&#;n&#;rlamak için, azalt&#;lm&#;&#; uygulama s&#;kl&#;&#;&#; ile idame tedavisi olarak reçete edilirler.

Lezyonlardaki Malassezia cinsi mayalar&#;n yo&#;unlu&#;unu azaltarak lokal olarak etki gösterirler. &#;ki ana mantar önleyici ajan türü vard&#;r:

  • imidazoller (ketokonazol dahil)
  • ve piridonlar (siklopiroks olamin dahil).

Mayalar üzerindeki etkisi nedeniyle, selenyum sülfür de kafa derisindeki seboreik dermatiti tedavi etmek için kullan&#;labilir.

Topikal kortikosteroidler

Topikal kortikosteroidler, cilt üzerindeki antiinflamatuvar etkileri için kullan&#;lan kortizon-bazl&#; kremlerdir. Emilimi kolayla&#;t&#;rmak için, ince bir tabaka halinde hafif bir masajla uygulan&#;rlar.

Genellikle bir mantar önleyici tedavi ile birlikte reçete edilirler. K&#;sa sürede inflamasyonu, k&#;zar&#;kl&#;&#;&#; ve ka&#;&#;nt&#;y&#; yat&#;&#;t&#;rmaya yard&#;mc&#; olurlar.

Glukonat

Lityum glukonat, yüzdeki seboreik dermatitin tedavisinde de endikedir. Antiinflamatuvar etkisi nedeniyle reçete edilir ve ayn&#; zamanda Malassezia cinsi mayalar üzerinde etkilidir.

&#;laç tedavilerinin tamamlay&#;c&#;s&#; olarak dermokozmetik ürünlerin kullan&#;m&#;

Seboreik dermatite yönelik t&#;bbi tedaviler e ilave olarak, eczanelerde birçok dermokozmetik ürün bulunmaktad&#;r. Bu dermokozmetik ürünler, doktorunuz taraf&#;ndan monoterapi olarak ve ayn&#; zamanda t&#;bbi tedavinin tamamlay&#;c&#;s&#; veya takip tedavisi olarak tavsiye edilebilir.

Çe&#;itli türleri mevcuttur:

  • Mantar önleyici kozmetikler: Baz&#; ürünler ilaçlarla ayn&#; molekülleri daha küçük miktarlarda içerirken (lityum glukonat, selenyum sülfid); baz&#;lar&#; ise çinko, pirokton olamin veya klimbazol gibi yeni bile&#;enler içerir.
  • Cilt yüzeyindeki pullar&#;n ciltten uzakla&#;t&#;r&#;lmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;ran keratolitik ajanlar (katran, salisilik asit, geluamid, meyve asitleri, glikolik asit)
  • Ka&#;&#;nt&#;y&#; azaltan ve cildi rahatlatan yat&#;&#;t&#;r&#;c&#; aktif bile&#;enler.

Günlük olarak uygulanacak birkaç ipucu

Doktorunuz taraf&#;ndan tavsiye edilen medikal veya dermokozmetik tedavinin bir tamamlay&#;c&#;s&#; olarak ve bu tedavinin etkilili&#;ini optimize etmek ve cildinizin durumunu iyile&#;tirmek amac&#;yla, günlük olarak birkaç basit hijyen uygulamas&#;n&#;n benimsenmesi tavsiye edilir.

&#;unlar önerilmektedir:

  • Ciltte inflamasyona neden olabilece&#;inden pullar&#; ka&#;&#;maktan kaç&#;nmak
  • Ayn&#; zamanda ürünlerin kullan&#;m&#;yla ilgili tavsiyeleri (uygulama süresi, miktar&#; ve s&#;kl&#;&#;&#; gibi) takip etmek ve bunlara uymak.

Seboreik Dermatit Nasıl Belirti Verir?

Seboreik dermatit, egzama çeşitlerinden biridir. Genetiktir. Saçlı derimizde, kaşlarda, burun kenarlarında, kulak içlerinde ve arkalarında, erkeklerde sakal bıyık varsa sakal içlerinde hatta göğüs ortasında, kimi zaman sırtta ortaya çıkabilir. Kaşıntılı kızarıklık, kabuklanma, pullanma şeklinde görülür. Bazen tüm bu bölgeleri tutabilir bazen de tek bir bölgede; sadece burun kenarında, saçlı deride de görülebilir. Yaşam boyunca, aynı kişide farklı dönemlerde farklı bölgelerde de görülebilir.

 

Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?

Seboreik dermatitin sadece atak dönemleri tedavi edilebilir. Tam bir tedavisi yoktur. Kişide seboreik dermatit tedavi edilse bile ilerleyen dönemlerde tekrarlaması görülebilir. Tedavide daha çok kortizonlu kremler kullanılır. Bunun yanı sıra bitkisel içerikli, ilaç içermeyen, idame tedavide kullanılan, tekrarlamayı engelleyen kremler vardır. Denizde yaşayan bir mantarın vücuda bulaşarak üremesine bağlı olarak seboreik dermatit daha şiddetli görülebilir. Bu durumda mantar ilaçları ağızdan kısa süreli kullanılabileceği gibi bazen de mantar kremleri kullanılabilir. Seboreik dermatit ilaçlarla geçtikten sonra atakların tekrar oluşmaması için hastaya daha uzun süreli bitkisel kremler önerilebilir.

 

Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?

Seboreik dermatit beyaz tenli, derisi yağlı kişilerde görülür. Yenidoğan bebekten, erişkinlere kadar her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bebeklerde ilk bir aylık dönemde konak şeklinde seboreik dermatit karşımıza çıkabilir.

Seborik Dermatit Tedavi Sonrası Tekrarlayabilir mi?

Seboreik dermatitin tam bir tedavisi yoktur, alevlenme dönemleri tedavi edilebilir ancak sonrasında egzama tekrarlayabilir. Alevlenme döneminde ilaçlar ve medikal kremler uygulanır. Alevlenme geçtikten sonra da daha çok bitkisel içerikli, ilaç içermeyen, idame tedavide kullanılan, tekrarlamayı engelleyen dermotokremler kullanılabilir. Hastalar bu söz konusu kremleri günde bir veya iki kez kullanarak seboreik dermatitin çıkışı engelleyebilir.

 

Seboreik Dermatit Neden Olur?

Seboreik dermatit genetiktir. Ailesel bir yatkınlık sonucunda ortaya çıkar. Stres, yorgunluk, uykusuzluk, yoğun çalışma temposu, seboreik dermatite neden olabilir. Bununla birlikte şarap ve bira gibi mayalı içecekler de seboreik dermatitin alevlenmesine yol açabilir.

Formu doldurun, biz sizi arayalım:


Kullanıcılar bunları da aradı: 

Yayın Tarihi : 18/01/

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası