russian blue kedi cinsi / MAVİ RUS (RUSSIAN BLUE) KEDİSİNİ TANIYALIM - KEDİ TÜRLERİ

Russian Blue Kedi Cinsi

russian blue kedi cinsi

Russian Blue

Russian Blue Kedi Irkı Tarihçesi

Russian Blue Irkla ilgili birçok teori mevcut. Irkın Kuzey Rusya&#;daki Başmelek Adaları üzerinde geliştiğini ve &#;lerde denizcilerle Avrupa&#;ya gittiğini belirtiyor. Öte yandan önemli Rus kedi ırklarının torunu olduğuna inanılıyor. yılında İngiltere’de gösterilmeye başlandı ve ilgi gördü. Fakat o dönemdeki II. Dünya Savaşı sebebiyle türler yok edilmeye başlandı.

Cins &#;lerin başında Amerika Birleşik Devletleri&#;ne ithal edilmeye başlandı. &#;lı yıllarda İngiliz yetiştiriciler de kedinin özelliklerini geri kazanmak ve Rus Mavi kedi sayısını artırmak için başarılı bir şekilde bir araya geldi.

Russian Blue Karakter Özellleri

Sessiz ve nazik karakter özelliğine sahiptir. Şefkatli ve sevecendir. Bu nedenle insanlar tarafından çok sevilir.  Hoşgörüsü ile kendine büyüleyen Russian Blueçocuklar ile iyi geçine bildiği gibi bebekler ile dahi oldukça sevecek hareketler sergilemektedir. Size iyi bir dost olacak ve evin neşesi haline gelecektir. Sürekli kendi kendine uğraşacak aktiviteler bulabilen bu ırk, size rahatsızlık vermez.

Olumlu Karakter Özellikleri:

  • Uyumlu ve kendi kendine yetebilen bir ırktır.

Olumsuz Karakter Özellikleri:

  • Biraz tembel ve ilgi sever.

Russian Blue Fiziksel Özellikleri

En belirgin ve diğer ırklardan ayıran fiziksel özelliği kısa tüyleridir. Mavi Rus kedisi yüzünden eksik etmediği gülüşü ile bir hayli sevimli bir görüntüsü vardır. Elmacık kemikleri diğer pisicik türlerine nazaran bir hayli çıkıntılı olup kemiksi bir surat yapısına sahiptir. Gözleri zümrüt yeşili tonlarında muhteşem görünümlüdür. Mavi, siyah ve beyaz tonlardadır.

Russian Blue Sağlık Özellikleri

Kilo ile ilgili sorunlar: Yemek yemekten oldukça fazla hoşlanan bu ırk, kilo problemi yaşar. Bu nedenle, kedinin sağlıklı bir diyet sağlamak ve kilo ile ilgili hastalıklarla mücadele etmek için sahip olduğu yiyecek miktarını sınırlamak en iyisidir.

Progresif retinal atrofi: Gece görüşün bulanıklaşması ve  göz koşulları ailesini ifade eder. Gece görüşü hastalığın erken evrelerinde kaybolur ve gündüz görüşü hastalık ilerledikçe kaybolur.

Polikistik böbrek hastalığı: Polikistik Böbrek Hastalığı böbreklerin içerisinde sıvı kistlerinin oluşmasına ve düzgün çalışmasını engeller. Genç yaşta ortaya çıkabilir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.

Kedi alt idrar yolu hastalığı (FLUTD): Kedilerin mesanesini ve üreterin etkileyebilen bir hastalıktır. Ağrı ile belirti gösterir. Sık idrara çıkarlar ve idrardan kan gelebilir.

Russian Blue Bakım ve Beslenme İpuçları

Kedinin daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşam sürmesi için gerekli bakımları yapılmalıdır. Sağlık problemlerine uygun mamalar seçilmeli ve bu mamalar uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Özellikle ölü tüylerden kolayca kurtulması için haftada birkaç kez taranması iyi olacaktır. Ayrıca ılık bir banyo rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Mavi Rus kedisi bakım aşamalarında düzenli diş fırçalanması ağız içerisinde oluşabilecek bakteri ve enfeksiyonlara karşı en etkili çözüm olacaktır. Günde bir defa kedinizin dişini fırçalamanız yeterlidir.

Russian Blue Üreme Bilgisi

 Erkek kedilerde bir çiftleşme döngüsü yoktur. Herhangi bir sağlık sorunu yoksa sürekli aktif olabilirler. Asıl dikkat edilecek konu ise aşıları ve eşi olan dişi kedidir. Dişi kedi ya da erkek kedide herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve çiftleştiklerinde dişi kedinin hamilelik dönemi başlar. Dişi kedi hamile kaldıktan sonra tekrardan kızgınlık dönemi yaşamaz. Hamilelik süresi ortalama olarak 2 ay sürer.

Russian Blue, diğer bir ismi ile Rus Mavisi olarak tanınmaktadır. Gerek güzelliği gerekse eşsiz parlaklıktaki ile dikkat çeken tüyleri ile Russian Blue dikkat çeken kedi türlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

İlk baktığınızda dikkat çeken yemyeşil gözleri ile sizleri de kendine hayran bırakacak olan Russian Blue kedi cinsi özellikle dışarıdan gelen seslere karşı duyarlılıkları ile tanınmaktadır. Bunun için de aşırı seslerden rahatsız oldukları için olumsuz tepki verebilirler. Ancak çocuklar ile araları çok iyidir. Ayrıca muhteşem oyuncu kimlikleri ile de tanınırlar.

Russian Blue cinsi kediler özellikle zekâları ve aynı zamanda özgür ruhlu karakterleri ile tanınırlar. Ancak sahiplerine karşı da oldukça sadık ve sevgi dolu bir kedi cinsi olduğunu da belirtmekte yarar olacaktır.  Bağımsızlığı seven bir karaktere sahip oldukları için de biraz daha sert bir görünümleri vardır.  Ancak bu görünümlerinin altında oldukça uysal bir kedi oldukları da bilinmektedir.

Sahiplerine karşı her ne kadar bağlı olsalar da yabancılara karşı biraz daha güven sorunu yaşayabilirler.  Bunun için de alışık oldukları ortamdan uzaklaşmak onları rahatsız edebilir.

Dişi Russian Blue kedi cinsleri erkek olanlara göre biraz daha sessiz ve daha sakin bir yapıya sahiptirler. Bu cins kedilerin en bilindik özelliklerinden birisi de oldukça merhametli ve şefkatli olmalarıdır.

Hem çocuklar hem de yetişkinler ile iyi anlaştıkları için de onlarla oyun oynayarak zaman geçirmekten büyük keyif alırlar.

Pek çok kedi türü gibi Russian Blue cinsi kediler de biraz daha sakin ve siz ortamlarda vakit geçirmekten hoşlanırlar.  Aynı zamanda daha doğal alanlarda da oyun oynamak onlara zevk verecektir.

Eğer yavru döneminden itibaren iyi bir eğitimden geçmiş ise evde kendi başına da sıkılmadan ve bunalmadan vakit geçirebilecektir. Rutin bir hayatı olan Russian Blue cinsi kedilerin genellikle uyku saatlerinin da hep aynı zaman dilimi içerisinde olduğu dikkat çekmektedir.  Ancak uyumak dışında genel olarak oyun oynamayı da çok sevdikleri bilinmektedir.

Yapı olarak yabancı kişilere kolay kolay güvenmezler.  Bu cinse ait olan kedilerin bulunduğu ortama yabancı birisi girdiği zaman öncelikli olarak kendisini daha güvenli bir alana çekecektir.  Zaman geçtikçe karşısındaki kişiye alıştıktan sonra yakınlık kurmayı tercih edecektir.

Evinde kedi beslemek isteyen pek çok kişinin ilk tercihi  Russian Blue cinsi kedilerdir. İnsanlar ile çok keyifli ve iyi bir vakit geçirme konusunda da oldukça başarılı bir tür oldukları bilinmektedir. Ayrıca çevresindeki insanlara ve diğer evcil hayvanlara da kesinlikle zarar vermezler. Özellikle oyuncaklar olan merakları ile tanınmaktadırlar. Eğer sevdiği bir oyuncağı atarsanız sizi onu geri getirecektir.

Özellikle güneş ışınlarını yakalamaya çalışırken eğlendiklerini görebilirsiniz.  Sahiplerine olan sadakati ve sevgisi ile tanınan Russian Blue kedi cinsi evin içerisinde de sürekli olarak sahiplerini takip ederek onun ne yaptığını da gözlemleyecektir.
Russian Blue cinsi kedilerin ağız yapıları biraz daha köşe kısımları yukarı doğru bakacak şekildedir.  Bu özellikleri uzaktan bakıldığı zaman onlara gülümsüyormuş gibi bir hava katmaktadır.

Oldukça pozitif ve sıcakkanlı bir görünüme sahip olmalarının yani sıra evde onların uzak durması gereken ve yasak olan eşyalar için de eğitime oldukça açıktırlar. Dokunmasını istemediğiniz eşyalara yaklaştığı zaman sadece hayır demeniz bile onun  o eşyadan uzak kalması için yeterli olacaktır.

Russian Blue cinsi kedilerin en bilindik özelliklerinden birisi de hislerinin oldukça kuvvetli olmasıdır.  Karşısındaki kişinin hislerini sezebilecek derecede kuvvetli duyulara sahip olan Russian Blue cinsi kediler oldukça saygılı ve nazik yapıya sahiptir. Bunun için de eğer sizden içten bir sevgi hissetmez ise muhtemelen sizden uzak durmayı tercih edecektir.

Daha çok rutin bir yaşam sürdükleri için eşyalarının yerleri değiştiği zaman bile kolaylıkla huzursuz olabilirler. Genelde eşyalarını ve evdeki pek çok eşyanın da sabit olarak kalmasını ve yerinin değişmesini istemezler. Ayrıca yemek saatlerini de değiştirmeniz Russian Blue cinsi kedilerin nefret ettiği şeylerden biridir.

Her aynı saatte yemek yemek dışında aynı saatte uyumak da bu cins kedilerin vazgeçilmezleri arasındadır. Yapı olarak Russian Blue cinsi kedilerin oldukça titiz oldukları da bilinmektedir. Sürekli olarak kendilerini temizlerler. Sadece kendisinin değil çevresinin de sürekli olarak temiz olmasına dikkat eden bir yapıları vardır.  Baharat veya çöp kokusu gibi kokular onları oldukça rahatsız edecektir.

Russian Blue cinsi kediler yaşadıkları yere çok kolay bir şekilde adapte olurlar. Ayrıca kendilerine oldukça güvenen bir yapıları olduğu için de girdikleri her ortamda dikkat çekmeyi de başarmaktadırlar. Sadece ortama ve ortamdaki insanlara alışmasını ve kendini güvende hissetmesi kendisini sevdirmek için yeterli olacaktır.

Oldukça sessiz ve sakin bir yapıları vardır. Ancak bir o kadar da eğlenceli olduklarını da söylemek mümkündür.  Çocuklar ile de iyi anlaştıkları için Russian Blue cinsi kediler ev kedisi olarak en popüler kedi cinsinden biri olarak tanınır.

Russian Blue cinsi kedilerin anavatanı Rusya’dır. Safkan bir kedi cinsi olmasının yanı  sıra doğanın yeryüzüne bir armağanı olarak kabul edilirler. Genellikle Rusya&#;da bir liman kenti olan Arhangelsk&#;te görülürler. Bu bölge aynı zamanda iklim olarak oldukça soğuk bir yapıya sahip olduğu için de bu kedilerin hayatta kalması için kalın kürklerini kullandıkları bilinir.

Özellikle bu kedi cinsinin geçmişine bakıldığı zaman çok vahşi ve saldırgan bir kedi ırkı olduğu bilinmektedir. Ancak geçen zaman içerisinde evcil bir hal alarak artık ev kedisi şeklinde evlerde beslenebilmektedirler.

Koruma altına alınan bir kedi ırkı olan Russian Blue kedi cinsi Korat, Charteux ve British Blue kedi cinsleri ile de akrabadırlar. Bu cins kediler ile uzaktan akraba olarak kabul edilmiş olsalar da hem fiziksel açıdan hem de karakter olarak oldukça farklı bir yapıya sahip olduklarını da söylemek mümkündür.  Bu durum ise Russian Blue cinsi kedilerin üredikleri ve yetiştikleri coğrafyanın farklı olmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Russian Blue cinsi kediler ilk olarak yılında Londra&#;da kayıt altına alınmıştır.  Crystal Palace&#;de kayıt altına alınan Russian Blue cinsi kediler burada Archangel yani baş melek ismi ile kayıt edilmiştir. yüzyılın sonlarına doğru gidildiği zaman ise Birleşik Krallık içerisinde düzenlenen kedi şovlarında görüldüğü dikkat çekmektedir.

Russian Blue cinsi kediler ile ilgili anlatılan bir hikâyeye göre ise yılında bu cins aşırı tüylü olduğu için kedi jürisinden olumsuz yanıt almıştır.  Ancak belirli bir zaman sonra Kuzey Amerika bölgesinde birden popüler bir hale gelmesi ile baş melek olarak anılmaya başlanmıştır.  yıllarının son dönemlerinde ise günümüzde kullanılan ismini de resmi olarak aldığı bilinmektedir.

Özellikle 1. Dünya savaşı sırasında zarar gören ve soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan canlılar arasında gösterilmektedir.  Ancak soyunun korunması için pek çok çalışma yapılmıştır.  British Shorthair ve Siyam kedilerinin birlikte çiftleşmesi ile birlikte Russian Blue cinsi kedilerin de tür olarak çoğalması sağlanmıştır.

Ayrıca İskandinav Kedi Yetiştiricileri Birliği de Russian Blue cinsi kedileri koruma altına alarak bu türün devamının  olması için pek çok katkıda bulunmuşlardır.
Russian Blue cinsi kedilerin türünün devamının sağlanabilmesi için yapılan çalışmaların genellikle sonucu hüsranla bitmiştir.

Elde edilen yeni kedi türleri tamamen Russian Blue cinsi kedilerinden uzak bir karaktere ve yapıya sahiptir. Bunun için Rus kedisi olarak da bilinen Russian Blue kediler kendi soyundan üreyen kediler ile safkan olarak kalmayı başarmıştır.

Russian Blue kedilerin orijinal rengi mavidir. Ancak siyah veya beyaz olan renkleri de yapılan çiftleştirmeler sonucunda geliştirilen diğer renklerdendir. Ancak dünya genelinde ve TICA, FIFE ve CFA tarafından kabul edilen safkan kedi rengi mavidir. Hem uysallığı hem de oyuncu kimlikleri ile günümüzde Russian Blue kedi cinsi en popüler ev kedisicinsi içerisinde yer almaktadır.

Gri Güzel: Russian Blue Kedilerin Özellikleri ve Bakımı

Russian Blue kedi ırkı, Türkçe’ye Mavi Rus kedisi olarak da çevrilebilir. Ancak ülkemizde de yaygın olarak Russian Blue ismiyle bilinen bu kediler, mavimsi gri bir kürke ve parlak yeşil gözlere sahip oldukları için ilk bakışta diğer kedi türleri arasından kolaylıkla sıyrılabilirler. Orta boyda ve kısa tüylü bir kedi türü olan Russian Blue’nun anavatanının Kuzey Rusya olduğu düşünülmektedir. Bu kedilerin kökenleri net bir şekilde bilinmemekle birlikte tarihte Rus çarlarının en sevdikleri evcil hayvanlarının Russian Blue cinsi kediler olduğu söylentileri de bu kedilerin Rusya’dan dünyaya yayıldığına işaret etmektedir.

Kısa tüylü bir kürk yapısına sahip olmalarına karşın Russian Blue kedilerin tüylerinin oldukça kalın ve yoğun olduğunu gözlemleyebilmek mümkün. Üstelik diğer kedi türleri ile kıyaslandığında çok az miktarda tüy döktüklerine de şahit olabilirsiniz. Ancak Russian Blue kedi ırkını çekici kılan özellikler elbette bunlarla sınırlı değil! Bu kedilerin tüylerinin hipoalerjenik olduğunu, yani alerjik reaksiyona yol açma risklerinin oldukça düşük olduğunu söylesek, ne dersiniz? Dilerseniz gelin, bu uysal olduğu kadar da eğlenceli kedilerin belirgin özelliklerini biraz daha detaylı inceleyelim.

Russian Blue Özellikleri Nelerdir?

Narin yapıları ile dikkat çeken Russian Blue kediler; düz bir buruna, gümüşi parlak tüylere, uzun kulaklara, ince kemikli ve üçgen şeklinde bir yüze sahiptirler. Orta boylu bir kedi cinsi olmasına rağmen Russian Blue’ların çok güçlü ve kaslı bir yapıya sahip olduklarını belirtmek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Hatta uzun bacakları ve sağlam refleksleri, gayet hızlı bir şekilde koşmalarını mümkün kılmaktadır. Yemyeşil gözleri ile sevginize muhtaç olduklarını net bir şekilde gösterebilen bu kedileri ilginç kılan bir diğer özellik ise doğduklarında göz renklerinin yeşil değil, aslında sarı renkli olmasıdır.

yeşilliklerin içinde koşan gri renkli Russian Blue kedi

Russian Blue kedi kişilik özelliklerine baktığımızda da sadakat duygularının gelişmiş olduğuna ve kalplerini tüm aile bireylerine açmaktan çekinmediklerine şahit olabiliriz. Diğer yandan pek çok kedi cinsinde olduğu gibi Russian Blue kedilerin de sosyal birer varlık olduklarını söyleyebiliriz. Yine de kendi başlarına kaldıklarında da yalnızlığın tadını çıkarmaktan hoşlandıklarını görebilmeniz mümkün. Buna ek olarak, kalabalıklardan çok memnun kalmayan Russian Blue kedileri evde olduğunuz saatlerde sizinle zaman geçirmekten daha mutlu edecek başka bir şeyin olmadığını da belirtmeden geçmeyelim.

Russian Blue ile Yaşam

Eğer evinizde bir Russian Blue kedi ile yaşamayı planlıyorsanız, öncelikle ihtiyaçları ve beklentilerinin sizin yaşam biçiminizle uyuşup uyuşmadığına önem vermenizde fayda var. Bu anlamda onların utangaç, sakin ve sadık yapıda olduklarını fakat sevgi dolu bir ortamda gayet hareketli, enerjik ve oyuncu bir çocuğa dönüşebileceklerini göz önünde bulundurmanızı öneririz. Peki Russian Blue cinsi kedilerin diğer gereksinimleri nelerdir?

Beslenme

Tüm canlılar gibi Russian Blue ırka ait kedilerin de yaşlarına, hareketliliklerine ve sağlık gereksinimlerine göre beslenme alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda en doğru beslenme türü için veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz. Diğer yandan yemek yemeyi çok seven bir kedi türü olduğu için Russian Blue kedinizi beslerken yalnızca belirli ölçülerde ve belirli saatlerde gıda ihtiyaçlarını gidermeniz, aşırı beslenmeden kaynaklı sorunlar yaşamasının önüne geçecektir.

Tüy Bakımı

Başını sahibinin omzuna yaslayıp ona tutunan Russian Blue cinsi kedi

Kısa tüylü diğer kedi ırklarında olduğu gibi Russian Blue kedilerin de tüylerini çok sık aralıklarla fırçalamaya gerek yoktur. Ancak haftada bir defa yumuşak bir fırçayla tüylerini taradığınızda bunun karşılığında mest olup keyiflendiklerini gözlemleyebilmeniz mümkün.

Kedilerin tüy bakımı ile ilgili diğer merak ettiklerinizi öğrenmek için Kedi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Egzersiz İhtiyacı

Son derece enerjik ve oyuncu kişiliğe sahip olan Russian Blue kedi cinsi, güçlü bir avcı içgüdüsüne sahiptir. Dolayısıyla enerjilerini boşaltmak ve eğlenceli zaman geçirmesini sağlamak için kedinize dayanıklı oyuncaklar almanız işinizi kolaylaştırabilir. Aksi halde kedinizin oyuncaklarını parçalara ayırdığını ve sindirim sistemi için zararlı maddeler içeren bu oyuncakları yemeye çalıştığını görebilirsiniz. Bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması adına kedinize zarar vermeyecek oyuncaklar almaya özen gösterebilir ve oynamadığı zamanlarda oyuncakları bulamayacağı yerlerde saklayabilirsiniz.

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz kedi oyuncakları için Evde Kedi Oyuncağı Yapımı ile Kedinizi Daha Mutlu Edin! başlıklı içeriğimizi incelemenizi öneririz.

Tüm bunlara ek olarak, kedinizin sağlıklı yapısını korumak adına yıllık muayenelerini geciktirmeden yaptırdığınızdan, gerekli aşıları ve parazit kontrollerini aksatmadığınızdan mutlaka emin olmalısınız. Bu anlamda Russian Blue gibi hassas kedi ırklarının ihtiyaçlarına hakim, alanında uzman veteriner hekimlerden destek almanız hem sizin hem de can dostunuzun hayatını kolaylaştıracaktır.

Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız için Ankara Vetrium Kliniği’nin deneyimli ekibine güvenebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası