bursa da tarihi ve turistik yerler / Yeşil Bursa’yı Tanıyalım: Bursa’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Bursa Da Tarihi Ve Turistik Yerler

bursa da tarihi ve turistik yerler

Bursa Gezilecek Yerler - Bursa’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde yer alan Bursa oldukça zengin kültürü ve tarihi ile insanların dikkatini çekmektedir. Özellikle kültür turizmi için tercih edilmekte olan Bursa, Osmanlı Dönemi mimari eserleri ile gezginleri ve turistleri topraklarına çekmektedir. Bu sebeple, Bursa'da gezilecek yerler insanlar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. İşte, Bursa'da gezilecek yerler, Bursa gezilecek tarihi turistik yerler, müzeler ve mekanlar üzerine hazırladığımız haberimiz

Bursa Gezilecek Yerler - Bursa’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Bursa Gezilecek Yerler - Bursa’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Bursa Gezilecek Yerler - Bursa’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Bursa Gezilecek Yerler - Bursa’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Bursa Gezilecek Yerler - Bursa’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
SON DAKİKA

Konu Başlıkları

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması dolayısıyla Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri oldukça çok sayıdadır.

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Bursa, özellikle tarihi açıdan çok büyük öneme sahiptir. Bunun başlıca sebebi Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olmasıdır. Bu sebeple Bursa, özellikle Osmanlı İmparatorluğu’na ait çok sayıda tarihi eseri içerisinde barındırır. Gelişmişlik açısından da Türkiye’nin ileri şehirlerinden biri olarak görülen Bursa, her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır.

Bursa’nın En Etkileyici Tarihi Yerleri

Belli bir dönem için Osmanlı’nın merkezi olan Bursa’da tarihi açıdan değerli sayısız yer vardır. Ancak turistler tarafından sıkça ziyaret edilen ve adeta Bursa’yı sembolize eden tarihi yerler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ulu Camii
  • Bursa Kapalı Çarşı
  • Osman Gazi Türbesi
  • Orhan Gazi Türbesi
  • Bursa Kalesi
  • Orhangazi Külliyesi
  • Uzun Çarşı
  • Cumalıkızık Köyü
  • Gölyazı
  • Hanlar Bölgesi
  • Muradiye Külliyesi
  • Yıldırım Beyazıt Camii
  • Murad Hüdavendigar Camii

Hanlar Bölgesi

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 1

Günümüzde Bursa hala ticaret alanında Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biridir. Ülkenin en önemli sanayi kentlerinden biri olmasının yanında, otomotiv sektöründe de birincil konumdadır. Ancak Bursa, ticaret alanındaki bu öncüllüğünü aslen Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ile almıştır.

Osmanlı’nın kurulması ve Bursa’nın başkent ilan edilmesinin ardından Hanlar Bölgesi adı verilen bu ticaret alanı kurulmuştur. Bu bölgede günümüzde de aktif olan birden fazla han yer almaktadır. Koza Han, Eskişehir Hanı, Kubbeli Han, Apolyont Han, Geyve Han, Emir Han ve Balibey Hanı bu hanlardandır. Osmanlı ekonomisinin büyük bir kısmını kaplayan bu ticaret merkezi, yüzyıllardır çok kıymetlidir. Öyle ki UNESCO, Bursa’da yer alan bu Hanlar Bölgesi’ni korumaya almıştır. Osmanlı’daki ticaret kültürünün hala devam ettiği Hanlar Bölgesi, Bursa’nın tarihi yerleri arasındadır.

Ulu Camii

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 2

Bursa’nın sembolü olarak kabul edilen Bursa Ulu Camii, Hanlar Bölgesi’nde yer alıyor. Daha spesifik olmak adına şehrin Osmangazi ilçesinde bulunduğu söylenebilir. Bursa’da gezilecek yerler listelendiğinde Ulu Camii kesinlikle ilk sırada yer almalıdır. 20 adet kubbesi ile Ulu Camii, yalnız Bursa’nın değil, genel anlamda Türkiye’nin en önemli yapılarındandır. Yapının inşa edildiği yıl ’dür. Yaptıran kişi ise funduszeue.infod’dir. Ulu Camii, Türkiye’de bulunan camiler arasında iç cemaat alanı en geniş olan camidir. Camiyi benzersiz yapan özelliklerden biri de budur. Caminin sanat tarihindeki yeri çok büyüktür. Bunun sebebi ise caminin Selçuklu sanatından Osmanlı sanatına geçişin en önemli örneği olarak görülmesidir.

Hala aktif bir ibadethane olarak kullanılan Ulu Camii, yılındaki depremin ardından restore edilmiştir. Farklı dinlere mensup ziyaretçileri de güzelliği ile büyüleyen Ulu Camii, Bursa’nın tarihi yerleri arasındadır.

Osman Gazi Türbesi

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 3

Osman Gazi, Osmanlı Devleti’nin kurucusudur. Osmanlı’nın ilk başkenti olmasından dolayı da türbesi Bursa’da yer almaktadır. Osman Gazi Türbesi, Osmanlı’da inşa edilen ilk padişah türbesidir. Bu bakımdan tarihteki yeri büyüktür.

Bursa’nın tarihi yerleri arasında yer edinen türbe, Osmangazi ilçesinde bulunan Tophane Meydanı’nda yer alır. Hemen karşısındaysa Osman Bey’in oğlu olan Orhan Gazi’nin türbesi yer alır.

Orhan Gazi Türbesi

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 4

Orhan Gazi, Osmanlı’nın kurucusu olan Osman Bey’in oğludur. Osman Bey her ne kadar Bursa’yı fethetmenin hayalini kurmuş olsa da bunu başaramamıştır. Bursa’yı fethetmek, oğlu Orhan Gazi’ye nasip olmuştur. Bursa’yı fetheden ve başkent ilan eden padişah olması dolayısıyla da Orhan Gazi’nin türbesi Bursa’da bulunmaktadır.

Orhan Gazi Türbesi, Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri kategorisinde yer almaktadır. Türbe, yılın her dönemi yerli ve yabancı çok sayıda turist ağırlamaktadır. Bunun önemli bir sebebi, türbenin bulunduğu konumun turistik açıdan ilgi çekici mağazalarla dolu olmasıdır. Tıpkı babasının türbesi gibi, Orhan Gazi’nin türbesi de oldukça sade bir mimariye sahiptir.

Gölyazı

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 5

Gölyazı, Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri sınıflandırmasında ilk sırayı rahatlıkla alabilecek bir konumdadır. Yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı olan Gölyazı, Bursa’nın merkezine uzak bir konumdadır. Gölyazı, esasen Bursa’nın yarımada üzerinde bulunan Nilüfer ilçesinde yer alan bir mahalledir. Görünümü ve enfes konumu ile adeta saklı bir cenneti andıran Gölyazı’nın tarihi açıdan da önemi büyüktür. Bunun sebebi Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’na ait kalıntılara sahip olmasıdır. Bu kalıntıların el değmemiş halde korunduğu Gölyazı’nın değeri bu sebeple katlanmaktadır.

Çok sayıda turist çeken bir bölge olmasından dolayı Gölyazı ekonomisi çoğunlukla turizm ile kalkınmaktadır. Bunun yanında balıkçılık da bölgede oldukça gelişmiştir. Nitekim Gölyazı’da enfes bir manzara eşliğinde karnınızı doyurabileceğiniz çok sayıda balık lokantası bulunmaktadır.

Uzun Çarşı

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 6

Mısır Çarşısı’nı andıran atmosferiyle Uzun Çarşı, Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri listesinde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı’nın ticaret merkezi olan Hanlar Bölgesi’nin en önemli hanlarından biri olan Koza Han yakınlarında bulunmaktadır.

yüzyılın ortalarında açılan çarşıda çok sayıda dükkan bulunmaktadır. Ünü kıtaları aşan Uzun Çarşı, her yıl binlerce turist tarafından yoğun ilgi görmektedir. Günümüzde çarşıda aktif olarak 80 dükkan satış yapmaktadır. Ancak bu sayının geçmiş tarihlerde arttığı ve azaldığı da görülmüştür. Bursa’nın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz çarşıda, yine Bursa’ya ait geleneksel ürünleri de satın alabilirsiniz.

Bursa Kalesi

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 7

Milattan öncesine ait olan Bursa Kalesi, tarih boyunca pek çok uygarlık tarafından aktif olarak kullanılmıştır. 2 km uzunluğa sahip olan surlardan oluşan kale, gezintileriniz sırasında sıkça karşılaşacağınız bir yapıdır. Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapısı, Kaplıca Kapısı, Yer Kapı ve Zindan Kapısı, kalenin kapılarını oluşturur. Ancak Hisar Kapı, yılında yaşanan deprem sonucunda yıkılmıştır.

Kaleyi inşa eden Bitinya Krallığı dışında sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmıştır. Bu sebeple Bursa Kalesi, Bursa’nın en etkileyici tarihi yerleri arasındadır. Çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan Bursa Kalesi, günümüzde hala oldukça ilgi görmektedir.

Cumalıkızık Köyü

Bursa&#;nın Tarihi Yerleri 8

Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık Köyü, yedi asırlık bir tarihe sahiptir. Cumalıkızık haricinde Bursa’da hala varlığı devam eden beş farklı Kızık Köyü bulunmaktadır. Esasen tarihte çok daha fazla Kızık köyü var olmuş olsa da çoğu günümüze kadar süregelememiştir.

Cumalıkızık Köyü’nü diğer Kızık köylerinden ayıransa UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almış olmasıdır. Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait kalıntıların yer aldığı köy, tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapıların mimarisi ise ziyaretçileri asıl etkileyen unsurdur. Osmanlı erken dönem mimarisinin mükemmel örnekleri olan yapılar, görenlere adeta görsel bir şölen sunar. Konumu ile de eşsiz bir yeri olan Cumalıkızık Köyü, Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri arasında görülmektedir.

thumbnail

Osmanlı kültürünü yaşatmaya devam eden Cumalıkızık Köyü’nde, ziyaret edebileceğiniz bir müze de bulunmaktadır. Bu müze, Cumalıkızık Etnografya Müzesi’dir. Köyün geçmiş zamanlarından kalma eşyalarının sergilendiği müze, köyün geçmişi hakkında detaylı bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

Bütün bu tarihi ve kültürel şölenin yanında Cumalıkızık Köyü, restoranlarıyla da sizi Bursa’nın içine çekecektir. Köylülerin Bursa’nın yöresel lezzetlerini özenle hazırlayıp sundukları lokantalarda karnınızı doyurabilir, Bursa kültürünün derinlerine inebilirsiniz.

Görüldüğü üzere Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri oldukça çok sayıdadır. Bursa, yalnız bunlarla sınırlı kalmayıp, daha pek çok eşsiz yapı ve bölgeye ev sahipliği yapmaktadır. Bu bakımdan Türkiye’nin gerek tarihi, gerekse turistik açıdan en zengin bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

[alert-note]Bursa&#;nın Tarihi Yerleribaşlıklı yazımız ilginizi çektiyse ve bu şehri daha yakından tanımak istiyorsanız Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı da okuyarak şehri detaylı olarak keşfedebilirsiniz. Ayrıca bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Post Views

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri! Bursa’da hafta sonu gidilebilecek yerler nerelerdir?

Özellikle kayak turizminin ön planda olduğu Bursa Türkiye'nin dördüncü büyüğüdür. Dünyaca ünlü ipeği, havlusu, tekstil ürünleri, İznik çinisi, Bursa bıçağı, kestane şekeri, şeftalisi, kebabı,Uludağ’ı, şifalı termal suları ve hamamları ile turizm açısından marka olmuş bir şehirdir. Bursa'da gezilecek yerler, nereye gidilir? Bursa'da hafta sonu gidilebilecek yerler nerelerdir? Bütün merak ettikleriniz haberimizde

Yayınlanma: - 21 Mart Güncellenme:

Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri! Bursa’da hafta sonu gidilebilecek yerler nerelerdir?

Şehir merkezi hariç 17 ilçesi bulunan Bursa’nın eski adı Hüdavendigar’dır. Osmangazi, Nilüfer, Büyükorhan, Yıldırım, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles,Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir ilçeleriyle birlikte Bursa'nın yılı verilerine göre nüfusu kişidir. Göç alan şehirlerden biri olan Bursa’nın bir önceki sayıma göre nüfüsunda yaklaşık 50 bin kişilik bir artış olmuştur. Peki Bursa’ya gittiğinizde nereleri gezebilirsiniz? İşte size Bursa gezi rehberi…

BURSA ULU CAMİİ

Bursa’nın önemli eserleri arasında yer alan cami için Evliya Çelebi’nin ‘Bursa’nın Ayasofyası’ dediği rivayet edilir. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan caminin inşasına yılında başlanmış olup yapı yılında tamamlanmıştır. Aynı zamanda Türk İslam tarihinin en eski camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ulu Cami, namaz kılınan alan bakımından Türkiye’nin en büyüğüdür. metrekare alan kaplayan Ulu Cami, her biri dörder kubbeli 5 bölümden oluşur. Hemen hemen eşit büyüklükteki 20 kubbesinin ortasındaki kubbe açık olarak yapılmıştır. Telle örtülü bu orta kubbeden giren yağmur damlaları havuzda toplanır, ışık ise camiyi aydınlatırdı. Ortadaki kubbenin altında havuzlu, 18 köşeli bir şadırvan bulunur. Mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

ULUDAĞ

Türkiye’de “kayak” denilince akla ilk gelen merkezlerden olan Uludağ, pek çok Türk filmine de ev sahipliği yapmış bir yerdir. Bursa merkezden karayoluyla yaklaşık 40 kilometre, Osmangazi Köprüsü’nün yapılmasının ardından İstanbul’dan 2, saatlik bir sürede ulaşılıyor. Her yıl kayak sezonunun açılmasıyla binlerce kişiyi ağırlayan Uludağ, hafta sonları ise günübirlikçilerin akınına uğruyor. Uludağ kayak merkezinde çeşitli uzunluklarda 20 kayak pisti yer alıyor.

bursa-gezilecek-uludag

TELEFERİK

Dünyanın en uzun halatlı teleferik hattı olan Bursa Teleferik, kış döneminde Uludağ’a giden turistler tarafından oldukça yoğun bir şekilde kullanılmakta. Yaklaşık dakikada Uludağ’a ulaşılabiliyor. Eşsiz bir Bursa manzarası seyretme olanağı sağlıyor.

HÜNKAR KÖŞKÜ

yılında Abdülmecit döneminde av köşkü olarak inşa edilmiş ve 19 gün gibi kısa sürede tamamlanmıştır. Atatürk Köşkü ve Cumhuriyet Köşkü olarak da anılmaktadır. Hünkar Köşkü, yılında Atatürk ile birlikte kurtuluş savaşı komutanlarını da 12 gün süreyle konuk etmiştir. Atatürk ayrıca, , ve yıllarında Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde bu köşkte kalmıştır. 29 Mayıs tarihinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

SAİTABAT ŞELALESİ

Bursa'nın 21 kilometre uzaklığındaki Saitabat Şelalesi, Uludağ’dan gelen suların aşağı akmasıyla oluşmaktadır. Şelale bir kanyondan dökülmektedir. Yöre halkı tarafından Güvercinlik adıyla da anılan şelalenin çevresinde piknik alanları bulunur.

SUUÇTU ŞELALESİ

Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesine yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıkta bulunan Suuçtu Şelalesi, bölgenin su kaynaklarından biri olması yanısıra Karadere isimli derenin altında bulunan fay hattının kırılması sonucu oluşmuştur. 38 metreden dökülen su, yazın suyunun azalmasına rağmen kış aylarında doldurduğu göleti ile güzel bir manzara sergiliyor.

ULUABAT GÖLÜ

Apolyont adı ile de bilinen Uluabat Gölü, göç yollarında olmasından dolayı en fazla su kuşuna sahip olmasıyla da meşhurdur. RAMSAR tarafindan koruma altına alınmıştır.

TİRİLYE

Tirilye, Trilye, Zeytinbağı. Bu üç isim de aynı yer için kullanılıyor. Sırasıyla Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yerleşke olarak kullanılan Trilye'nin adı 'da süikaste kurban giden Mahmut Şevket Paşa'nın anısına Mahmut ŞevketPaşa olarak değiştirilmiş ama halk Tirilye demeye devam etmiştir. yılında bu kez “Zeytinbağı” olarak tekrar değiştirilmiş. Bu isim de benimsenmeyince 'de tekrar Tirilye olmuş. Doğal dokusu korunmuş tarihi eserleri, sokakları ve özellikle de zeytini ile ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir.

IRGANDI KÖPRÜSÜ

Dünyada sadece Floransa, Venedik ve Bulgaristan'ın Lofça kentinde birer örneği bulunan 4 çarşılı köprüden biridir. Gökdere üzerinde yer alan Irgandı Köprüsü'nün yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından mimar Abdullah oğlu Timurtaş'a yaptırıldığı ifade edilmektedir. depreminde büyük hasar görmüş ve üzerine irili ufaklı ahşap dükkanlar inşa edilmiştir. yılında kenti terk eden Yunanlıların bombalaması sonucu köprü yeniden tahrip olmuştur. yılında köprü betonarme olarak ve orijinal haline göre 60 cm. daha yüksekte yeniden yapılmıştır. yılları arasında onarım ve yenileme çalışmalarıyla yüzyıldaki durumuna uygun olarak restore edilen köprü günümüzde çeşitli el sanatı atölyelerini ve dükkanları içermektedir.

TOPHANE

Bursa'nın tam merkezinde bulunan ve şehri panoramik olarak görebileceğiniz yerlerden biridir Tophane. Ama en özel tarafı tarihi saat kulesi ve Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi’nin türbelerinin burada yer almasıdır. Bursa'nın her yerinden duyulan Ramazan topu atışlarının da yapıldığı yerdir.

AtatürkBulgaristanBursacamigeziİnegölistanbulkayakkurbanMustafa KemalOsmangaziOsmangazi KöprüsüTekstilTürkiyeUludağyağmur

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası