şivlilik ne zaman / Şivlilik nedir, bu yıl ne zaman kutlanacak? Şivlilik geleneğinin ayrıntıları | N-Life

Şivlilik Ne Zaman

şivlilik ne zaman

Şivlilik ne zaman? Şivlilik tarihi ve önemi

 Şivlilik ne zaman? Şivlilik tarihi ve önemi

Konyalılar, her yıl üç aylarının gelişini “Şivlilik” adını verdikleri gelenekle bütün şehir olarak birlik ve beraberlik içinde kutluyor.

Üç ayların başlangıcı Regaip Kandili'nin sabahı çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı bir etkinlik olan Şivlilik, Konya’da ‘ilk namaz’ adıyla anılır.

Şivlilik kutlamaları fener alayıyla birlikte devam eder. Hem kutsal hem eğlenceli anlara sahne olan Şivlilik bu sene ne zamana denk geliyor merak konusu oldu.

Peki Şivlilik ne zaman? Şivlilik hangi gün kutlanacak? İşte tarihi

 Şivlilik ne zaman

Şivlilik tarihi

Konya'ya özgü olan Şivlilik, yılında 25 Ocak Çarşamba akşamı fener alayı ile birlikte başlayacak ve 26 Ocak Perşembe günü Regaip Kandili ile devam edecek.

Konyaregaip kandilinamazKONYA VALİSİ

Google News ile Takip Et

Şivlilik ne zaman? Şivlilik tarihi nedir?

3 aylar, yılında Receb ayının ilk günü 2 Şubat günü başlayacak. Üç ayların başlamasıyla gündeme gelen şivlilik hakkında şivlilik ne zaman? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Konya'ya özgü geleneklerden birisi olan Şivlilik, birçok kişi tarafından merak konusu olmakta. Peki, Konya Şivlilik Fener alayı ne zaman yapılır? Şivlilik nedir, neler yapılır?

ŞİVLİLİK NEDİR?

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocukların kapı kapı dolaşarak şeker, çikolata gibi ürünleri toplamasından oluşan geleneğe Şivlilik denir. Hicri takvime gore üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya başlayan gecede Regaip Kandili sabahı çocuklar tarafından yapılan kandil kutlama geleneğidir.

Akşam namazından sonra çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklara çıkarak, mahalle büyüklerinin uygun bir alanda ateş yakmasını bekliyor.

Yakılan ateşin etrafında toplanan çocuklardan bazıları ateşin üzerinden atlıyor. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor.

Çocuklar, Regaib Kandili günü ise sabah erkenden maniler okuyarak, kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata topluyor. Çocukların eğlenmesine, kaynaşmasına ve kültürel değerleri anlamasına vesile olan Şivlilik geleneği merak ediliyor.

Kandil günü sabahı çocuklar ellerine torbalarını alarak,

"Şivli şivli şişirmiş

Erken kalkan pişirmiş

İki çörek bir börek

Bize şivlilik gerek" diye mani söyleyerek komşularının kapılarını çalarlar.

Çocuklara şeker, leblebi, iğde, erik kurusu, elma kurusu gibi yiyeceklerden verilir.

ŞİVLİLİK NE ZAMAN?

Konya'da üç ayların başlamasıyla kente özgü olan Şivlilik geleneği asırladır sürdürülüyor. Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan en eski dini geleneklerden biri olan "Şivlilik" kutlamaları, Regaib Kandili'nden bir gün önce gece başlıyor. Regaip Kandili'nin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı "şivlilik" etkinliği bu yıl, Ocak ayına denk geliyor.

Üç ayların gelişi dolayısıyla kutlanan ve bir Konya geleneği olan Şivlilik, tarihinde başlayacak. günü ise çocuklar Şivliliklerini toplayacak.

monash.pw - Gündem

Regaib KandiliFenerbahçeŞivlilikKonyaDiniGündemHaberler

Şivlilik nedir, ne zaman kutlanır?

Değerli monash.pw okurları.

monash.pw ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak monash.pw yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca monash.pw yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler monash.pw yorum sayfalarında paylaşılamaz.

monash.pw yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve monash.pw bunlardan sorumlu tutulamaz.

monash.pw yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Şivlilik

Şivlilik, Konya ilinde her yıl Regaip Kandili'nin gündüz saatlerinde çocukların mahallelerindeki evleri dolaşarak çerez topladıkları kültürel bir etkinliktir.

Kültürel miras[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.