kpss 2018 lisans genel kültür genel yetenek ne zaman / KPSS Lisans Sınavı Tanımı Genel Kültür - Genel Yetenek ve Alan Soruları | Sakarya Uzman Kariyer

Kpss 2018 Lisans Genel Kültür Genel Yetenek Ne Zaman

kpss 2018 lisans genel kültür genel yetenek ne zaman

KPSS Nedir?

KPSS Nedir?

Kurs Programları / KPSS Memurluk Kursları

Kısa adı KPSS olan Kamu Personeli Seçme Sınavı, 18/03/ tarih ve / sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden ilk olarak yılında ÖSYM tarafın­dan hazırlanıp uygulanmaya konmuştur. Yönetmeliğin amacı Madde-1'de: "Bu yönetmeliğin amacı, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabii tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmektir." şeklinde ifade edilmiştir. Söz konusu sınav, daha önceki senelerde uygulamada olan Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı'nın (KMS) birleşimi niteliğindedir. Sınavın ana amaçları arasında; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak olan personel istihdamının, şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmak sayılabilir.

KPSS-Lisans'a dört ve daha fazla yıllık yüksek öğretim programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar, KPSS-Ortaöğretim ve ön lisansa ise ortaöğretim ve ön lisans mezunları ile mezun olabilecek durumda olan adaylar girebilmektedir.

KPSS ne demektir?

İlk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavlara Kamu Personeli Seçme Sınavı denilmektedir.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan bir sınavdır. KPSS, öğretmenler de dahil kamu kurumlarına atanacak personeli seçmek için gerçekleştirilir. 

İlk olarak 'da başlayan sınavın adı ve yıllarında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS), 'de Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) oldu. 'den itibaren de Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla düzenleniyor.  

İşte KPSS ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:

KPSS'YE KİMLER GİRİYOR? 

Kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılıyor.

A GRUBU KADROLAR NE DEMEK?

Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atanacakları kapsar.

B GRUBU KADROLAR NELERİ İFADE EDİYOR?

Genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakları kapsar.

SINAVA KİMLER BAŞ VURABİLİR?

Sınavın türüne göre lise, önlisans veya lisans mezunları bu sınavlara girer. Sınava sınavın geçerlilik süresi içinde mezuniyet belgesi alacak olan öğrenciler de katılabilir.

KPSS LİSANS SINAVI NE DEMEK?

Sadece lisans yani 4 yıllık ve üzeri yükseköğretim kurumları programlarını bitirenlerin katılabildiği bir sınavdır. Yüksek lisans ya da doktora yapanlar da A Grubu ve öğretmenlik ile B grubu kadrolarına lisans diplomalarını aldıkları alandan başvurabilirler.

KPSS ÖNLİSANS VE ORTAÖОRETİM SINAVI NEDİR?

Bu sınava yükseköğretim kurumlarının iki yıllık önlisans programları ile lise mezunları katılabilir.

SINAVIN SINIRLILIKLARI NEDİR?

Lisans mezunları hem KPSS lisans hem de önlisans ve ortaöğretim sınavlarına giremez. Sınavlardan yalnızca birine girmek zorundalar.

KAÇ KEZ GİRME HAKKI VAR?

Sınava adaylar istedikleri kadar girebilir. Yalnızca A grubu kadrolara başvurabilmek için 35 yaş sınırı bulunuyor.

MEZUN OLMADAN GİRİLEBİLİR Mİ?

Öğrenciyken sınava girmek mümkün. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarında mezuniyetten önce girilmiş sınavların sonuçlarını kabul etmiyor.

KPSS NASIL UYGULANIR?

KPSS hafta sonları cumartesi ve pazar günleri sabah ve öğleden sonra oturumları olarak yapılır. Adaylara çoktan seçmeli sorular yöneltilir. Adaylar atanmak istedikleri alan ve mezuniyetlerine göre sınavlara girerler.

SINAVIN TESTLERİ NEDİR?:

Genel Yetenek ve Kültür Testi: Bu sınav cumartesi sabahı yapılır. Adaylara Genel Yetenek Testi'nde 60, Genel Kültür Testi'nde 60 olmak üzere soru yöneltilir. Bu oturumun süresi toplam dakika. Bu oturuma tüm adaylar girmek zorunda.

Eğitim Bilimleri Testi: Cumartesi günü öğleden sonra yapılır. Öğretmen adaylarının girmek zorunda oldukları bir sınavdır. Toplam 80 soru yer alır ve dakika verilir.

Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye ve Muhasebe Testi: Bu oturum pazar günü sabah yapılır. Bu 5 testten adaylara her testten 30'ar olmak üzere toplam soru yöneltilir. Sınav için dakika süre tanınır. Bu sınava girmek isteğe bağlı, zorunluluk yok.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler Testi: Bu oturum pazar öğleden sonra yapılır. Her testte 30 soru yer alır. Toplam 5 testte adaylara yöneltilen soru sayısı ve süresi de dakika. Bu sınava girmek isteğe bağlı, zorunluluk yok.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Bu teste öğretmen olarak 16 branşta atanmak isteyen öğretmen adayları girmek zorunda. Ayrıca YÖK'ün sınav kararı verdiği yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan ve öğretmenlik yapmak isteyen adaylar da bu sınava girmek zorunda. Adaylar iki test yanıtlar. Bunlardan biri 40 soruluk Alan Bilgisi Testi, diğeri de 10 soruluk Alan Eğitimi Testi. Toplam 50 soruluk bu testin yanıtlama süresi 75 dakika.

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT): Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bünyesinde din hizmetlerinde görev alacak personelin atanmasında kullanılacak puanların hesaplanması için bu kardolara talip olanların bu sınava girmeleri zorunlu. Bu sınavda adaylara 40 soru yöneltilir ve 60 dakika süre tanınır.

İPTAL SORUDAN PUAN YOK 

9 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sayısı yasadaki değişiklikler KPSS için de geçerli. Buna göre ÖSYM'nin düzenlediği sınavlarda sorular iptal edilirse bunlar değerlendirme dışı bırakılacak, geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Eski sistemde iptal edilen soru olduğunda bunları adayların tümü doğru yapmış kabul ediliyordu.

KPSS TESTLERİNİN TÜMÜNE GİRMEK ZORUNLU MU?

Adayların cumartesi günleri sabah oturumunda yapılan ve 60'şar soru olmak üzere toplam sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerine girmeleri zorunlu. Diğer testleri alanlarına göre seçecekler.

KAÇ ÇEޞİT SINAV PUANI VAR?

Sınavda çeşit puan hesaplanır. En yüksek puan Her puan türüne göre de sınavdaki testlerin ağırlıkları değişir.

KAÇ YILDA BİR YAPILIYOR?

KPSS A Grubu ve Öğretmenlik her yıl, B Grubu 2 yılda bir yapılıyor.

SONUÇLAR NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?

Öğretmen atamalarında kullanılan P10 ve P puan türü sınav tarihinden itibaren 1 yıl, diğer puan türleri 2 yıl geçerli.

SINAVIN ÜCRETİ NEDİR?

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?

KPSS Lisans (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) 22 Mayıs, KPSS Lisans (Alan Bilgisi) yapılacak.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Adayların tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak yapacaklar.

TERCİH YERLEޞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

senesi için tercih ücreti:

TERCİH YERLEŞTİRME ÜCRETİ NASIL ÖDENECEK?

Adaylar ücretlerini bankalardan veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan "ödemeler" bölümünden yapacaklar.

KPSS Lisans ne zaman saat kaçta yapılacak? KPSS sınav yerleri sorgulama! Çıktı nasıl alınır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Lisans düzeyi bu haftasonu gerçekleştirilecek. Yükseköğretim kurumlarının lisans programlarından mezun olan öğrencilerin katılım sağlayabileceği KPSS Lisans sınavı için geri sayım başladı. Binlerce kamu personeli adayı sınavın saat kaçta başlayacağını merak ediyor. Peki, KPSS Lisans ne zaman, saat kaçta yapılacak? KPSS sınav yerleri çıktı nasıl alınır? İşte KPSS Lisans sınavının ayrıntıları

KPSS LİSANS NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

KPSS Lisans (Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri)

Sınav tarihi: 22 TEMMUZ

Sonuç açıklama tarihi: 31 AĞUSTOS

ÖSYM'den yapılan duyuruda, KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu için adayların saat ’dan sonra, KPSS Lisans Eğitim Bilimleri oturumu için ise adayların saat ’dan sonra sınav binalarına alınmayacağı bildirildi.

KPSS SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTI NASIL ALINIR?

KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri adaylarının, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri ÖSYM tarafından tamamlandı. Başvurularını gerçekleştiren adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren KPSS sınav giriş belgesine ÖSYM'nin funduszeue.info adresinden erişim sağlayabilecek.

Adaylar, sınav giriş yerlerini sorgulayabilmek için T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini girmeleri gerekiyor.

LİSANS KPSS SINAV YERLERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

KPSS SINAV TARİHLERİ

KPSS Lisans (Alan Bilgisi)

Sınav tarihi: TEMMUZ

Sonuç açıklama tarihi: 31 AĞUSTOS

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)

Sınav tarihi: 5 AĞUSTOS

Sonuç açıklama tarihi: 31 AĞUSTOS

KPSS Ortaöğretim

Sınav tarihi: 7 EKİM

Sonuç açıklama tarihi: 8 KASIM

KPSS Önlisans

Sınav tarihi: 04 KASIM

Sonuç açıklama tarihi: 29 KASIM

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)

Sınav tarihi: 9 ARALIK

Sonuç açıklama tarihi: 4 OCAK

KPSS Lisans Sınavı Tanımı Genel Kültür - Genel Yetenek ve Alan Soruları

Memur olmak isteyen lisans mezunlarının girmek zorunda olduğu KPSS sınavı; KPSS B ve KPSS A kadrolarına atanmayı sağlayan ve merkezi olarak düzenlenen bir sınavdır. KPSS B puan türünde lisans mezunları, alan soruları ile karşılaşmadan yalnızca Genel Kültür, Genel Yetenek sorularını yaparlar ve aldıkları puan neticesinde atama dönemlerinde tercih yaparlar. KPSS A Grubunda ise Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularına ek olan Alan sorularının da çözümlenmesi gerekir. Bu yazımızda KPSS lisans sınavları ve soru kategorileri ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

KPSS Sınavı Hakkında Genel Bilgi

KPSS Lisans sınavı kapsamında tüm adayların Genel Yetenek – Genel Kültür oturumlarına katılma zorunlulukları vardır. Alan oturumlarına katılmak zorunlu değildir ancak bu zorunluluk adayların atanmak istedikleri kurumlara göre değişiklik gösterebilir. KPSS A sınavı her sene yapılırken KPSS B grubu kadrolara atanmayı sağlayan sınav yalnızca 2 yılda bir yapılmaktadır. Genel Kültür Testi ve Genel Yetenek Testi 60’ar sorudan oluşur ve KPSS lisans sınavlarının ilk oturumu bu iki testin yapılmasını gerektirir. Alan sorunları ders başına 30 sorudan oluşur. Alan testleri Pazar günü dahilinde öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilir.

Lisans programlarından mezun olan ya da sınav başvurusu yapılırken iki yıl içerisinde lisans mezunu olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabileceği KPSS lisans sınavı ile ilgili tüm detaylar KPSS lisans kılavuzu içerisinde yer alır.

Genel Yetenek Testi

KPSS sınavının Genel Kültür ile beraber 1. Oturumunun içerisinde uygulanan Genel Yetenek testi Türkçe ve Matematik bilgisini ölçmeye yönelik toplamda 60 sorudan oluşur. 30 Türkçe, 30 Matematik sorusundan oluşan Genel Yetenek testi öğrencilerin mutlaka çözmesi gereken bir testtir. Genel Kültür Testi ile birlikte memur adaylarına toplamda dakikalık bir zaman tanınan Genel Yetenek testinde 4 yanlış cevap bir doğruyu götürmektedir. Bu nedenle adayların emin olmadıkları ya da bilmedikleri soruları boş bırakmaları netlerinin düşmemesi açısından önem taşır.

Genel Kültür Testi

Katılımın zorunlu olduğu testlerden bir tanesi de Genel Kültür Testidir. Toplamda 60 sorudan oluşan bu test kapsamında memur adayları Tarih, Coğrafya, güncel bilgiler ve Vatandaşlık soruları ile karşılaşırlar. 27 Tarih sorusu, 18 Coğrafya sorusu, 9 Vatandaşlık sorusu ve 6 güncel bilgiler sorusu içeren Genel Kültür Testi, Genel Yetenek testi ile birlikte toplamda dakika içerisinde tamamlanmalıdır. İslamiyet öncesi Türk tarihi, Atatürk ilke ve inkılapları, Türkiye’nin coğrafi bölgeleri, bölgesel kalkınma gibi önemli konu başlıklarında hazırlanan Genel Kültür testi de bitirilince diğer oturumlar Alan oturumlarıdır ve katılım opsiyoneldir.

Alan Testleri

Alan Testleri Pazar günü iki ayrı oturum şeklinde düzenlenir. İlk oturumda; Hukuk, iktisat, Muhasebe, İşletme ve Maliye alanlarında  30’ar soru sorulur. Toplamda sorudan oluşan 1. Oturumu yine sorudan oluşan 2. Oturum takip eder. 2. Oturumda öğrenciler Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Testlerini çözerler.

Alan testleri sadece öğretmenler için ÖABT alanında düzenlenebildiği gibi, diyanet İşleri Başkanlığı kadroları için de (DHBT) adı altında düzenlenmektedir.

Uzman Kariyerin KPSS Eğitim Programları İle Hayalinizdeki Üniversiteyi Kazanın!Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası