nst sonuçları nasıl okunur / NST (Non Stress Test) Nedir? Nasıl Çekilir? - Dr. Sait Halil

Nst Sonuçları Nasıl Okunur

nst sonuçları nasıl okunur

Non Stres Test (NST) nedir?

Annenin karnına bağlanan iki prob sayesinde hem bebeğin kalp atışlarını hem de rahim kasılmalarını takip ederek kaydeden 'kardiyotokografi' aleti ile yapılan bir testtir. Yaklaşık 20 dakika boyunca süren NST ile bebeğin kalp atışlarının seyrini, bebeğin hareketlerini ve varsa rahim kasılmalarını bir arada izleyerek bebeğin iyilik halini değerlendirmek mümkün olur.


NST klinik uygulamalarda gebelik takibinde nispeten sık uygulanan bir testtir. Daha çok yüksek riskli gebeliklerde kullanılmakla beraber tümüyle normal seyreden ve hiçbir risk içermeyen bir gebelikte en sık anne adayının bebek hareketlerinin azaldığını belirtmesi durumunda veya anne adayında kasılmaların varlığından şüphelenildiği durumda (bu durumda doktorun yaptığı klinik değerlendirme daha önemlidir) kullanılır. 26. - 28. gebelik haftasından önce çok ender ve özel durumlarda kullanılır.


Bazı doktorlar ise 36. - 38. gebelik haftalarından itibaren doğuma kadar genellikle haftalık olarak rutin bir şekilde tüm anne adaylarına NST uygularlar. Bu uygulamanın gerekliliği tartışmalı olmakla beraber dikkatli bir değerlendirmede anne adayının lehinedir.



Anne adayı bir yatağa yatırılır. Karnına bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır (resimde karnın alt kısmına bağlanmış şekilde görülmektedir). Ek olarak rahim kasılmaları da araştırılmak istenirse bu durumda karnın en tepe noktasına kasılmaları algılayan prob yerleştirilir (resimde karnın üst kısmına bağlanmış şekilde görülmektedir).



Anne adayının eline üzerinde bir düğme olan bir çubuk verilir. Test esnasında bebek oynadığında bu düğmeye basması istenir. Yaklaşık 20 dakika boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Bu kağıda NST trasesi adı verilir.




Sağlıklı bir fetusun NST trasesinde çok tipik bulgular vardır: Kalp dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışları dalgalanmalar gösterir. Değişkenlik adı verilen bu dalgalanma bebeğin sinir sisteminin sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. Bunlara ek olarak sağlıklı fetusun vücut hareketleri esnasında kalp atımı hızlanır belli bir süre sonra yine normal hızına döner. Trasede bu esnada kalp atım hızında yükselmeler oluşur. Bu yükselmelere akselerasyon adı verilir. NST yorumlanmasında kalp atım hızı, değişkenliğin derecesi ve akselerasyonların büyüklüğü ve süresi (yükselmenin derecesi) temel alınır. 20 dakikalık inceleme sonucunda bazı kriterler yerine gelirse bebek sağlıklı demektir. Bu durumda reaktif (reaktif=uyarana cevap veren-burada uyaran bebeğin kendi hareketidir) NST'den bahsedilir. NST 20 dakika boyunca reaktif olmamışsa bebeğin uykuda olduğundan şüphelenilir. Bu durumda belli bir süre bebeğin uyanması beklenir . Bir süre sonra tekrar NST yapılır. Reaktiflik kriterleri yine oluşmamışsa nonreaktif NST'den bahsedilir.


Yukarıdaki resimde reaktif olarak değerlendirilen bir NST trasesi görülmektedir. Oklar kalp atım hızındaki yükselmelere (akselerasyonlar) işaret etmektedir. Akselerasyonlar arasında kalan bölge ise ortalama kalp atım hızıdır ve bu trasede dakikada 145 civarındadır. Trasede kalp atım hızının dalgalanmaları (değişkenlik) gözlenmektedir.




NST reaktif çıktığında bebek çok yüksek bir ihtimalle iyi durumda demektir ve ileri incelemeye gerek kalmaz. Ancak burada hatırda tutulması gereken nokta NST incelemesinin kordon sarkması ya da ablatio placenta (plasentanın erken ayrılması) gibi ani ve beklenmedik şekilde gelişen olayları ve doğum sonrası gelişmesi muhtemel olumsuz durumları tahmin etmesinin mümkün olmadığıdır.


Test nonreaktif çıktığında ise yanlış olma olasılığı oldukça yüksek (%50'lere varır) bir testtir. Bu yüzden nonreaktif NST çıkması durumunda bebeğin hemen kötü durumda olduğuna karar vermek yerine ileri inceleme testlerinden biri uygulanarak yapılarak durum açıklığa kavuşturulmalıdır.






NST (nonstres test) nasıl okunur ve yorumlanır

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Nonstres test (NST) nedir?

Kısaca bahsedecek olursak, burada sayfanın en altında sizin için hazırladığımız videodaki iki tane örnek eşliğinde, ne demek? Kardiyotokografi adını verdiğimiz cihazda karnınıza iki tane alet bağlanıyor.

Aletlerden bir tanesi kasılmaları ölçüyor, bir tanesi de bebeğe giden kan akımını ölçüyor, bunu nasıl yapıyor: bebeğin kalp atışlarını grafik olarak kağıda aktarıyor.

Sayfanın sonunda yer alan videoda 35. haftada yapılmış bir NST var, bir de 31+5 de yapılmış bir NST var.

NST - Nonstres test

Nedir bu NST'de dikkat çekenler?

Burada bir kere bebeğin kontraksiyonları daha doğrusu rahimin kontraksiyonları, kontraksiyon demek kasılma demek, olup olmadığını görüyoruz. Burada sadece ve sadece belli solunum hareketleri, anne adayının kendi yaptığı solunum hareketleri, grafikte hafif yükselmelere yol açmış, ama belirgin bir kasılma yok. Kasılma olduğu zaman grafikte tepecikler oluşuyor. Özellikle düzenli doğum sancıları döneminde bu tepecikler daha da artabiliyor ve daha sık oluyor, 10 dakikada da 3 tane.

Videoda gördüğünüz gibi 35 haftalık NST'de de böyle bir şey yok.



Diğer NST'ye bakalım: 31+5 deki NST'de de herhangi bir kasılma yok. Ama dediğim gibi Braxton-Hicks kasılmaları olabilir bazen, Braxton-Hicks kasılmaları daha düzensiz, şekli birbirine benzemeyen, arada sırada gelen kasılmalardır ve  bunlar doğum kasılması değildir.

Doğum kasılması ne demek? 10 dakikada 3 tane gelecek, karnı yükseltecek, karnı yükseltince de tabii ki burada grafik olarak da çıkacak.

NST'nin diğer kısmı nedir, kalp atışları: Kalp atışlarında burada iki grafikte de dikkat çeken şey arada sırada kalp atışları yükselmiş.

Anne ve baba adayları NST'ye girdikleri zaman zaten bebeğin böyle kalp atışlarının hızlanmaya başlamasını "acaba bebek heyecanlandı mı, bebeğe bir şey mi oldu" şeklinde yorumlayabilirler. Ama işte o bebeğin kalp atışlarının arada sırada yükselmesi sayesinde, bu akselerasyon dediğimiz, akselerasyon hızlanma demek,ingilizce: acceleration, akselerasyon nedeniyle böyle tepecikler oluşuyor. Bu tepeciklerin de genelde 20 dk'lık bir inceleme süresinde 2 tane olmasını bekliyoruz.

Bu da reaktif NST anlamına geliyor. Yani bebeğe giden kan akımının iyi olduğu anlamına geliyor.

Bazen bebek uyuduğu zaman, 20 dk'lık inceleme döneminde hiç akselerasyon olmayabilir. O zaman NST'yi biraz uzatırız. Bu videoda uzatmamızın belli bir nedeni yoktu, ama daha uzun bir NST var burada.

Daha sonra bu akselerasyonları görmeye çalışırız. Yani hedefimiz nonstress testte, NST'de kasılma olup olmadığını görmek bir yandan, öte yandan da, akselerasyonları görmek, yani yükselmeleri görmek, bu yükselmeleri görmediğimiz zaman bazen NST'yi uzattığımız oluyor. Yine görmezsek, o zaman bebekle ilgili başka bir sorundan, yani bebeğe giden kan akımının yeterli olmadığından şüphelenebiliyoruz. O zaman başka incelemeler yapıyoruz, biyofizik profil gibi.

Videoda 31+5'deki akselerasyonlarla 35+0'daki akselerasyonlara baktığımız zaman ne görüyoruz, hafta ilerledikçe bu hızlanmalar, daha da yükseliyor amplitüd olarak. Gördüğünüz gibi.

Böyle olmak zorunda değil ama genelde öyle oluyor.

151 bazal kalp atışından, arada sırada 170'lere çıkarak oluşturulmuş bir akselerasyon bu, yükselme yani tepecikler.

Bebek olgunlaştıkça, nabzının da biraz daha azaldığını görüyoruz.

Videoda bazalı 150 iken, ortalama kalp hızı burada 120'lere düşmüş. ve onun üzerinden yükselmeler göstermiş.

Bunlar tamamen normal şeyler. İki tane farklı gebelik haftasında bulunan bebeğin NST'leri de böyle farklı oluyor.



CST ne demek, kontraksiyon stres test demek, o konumuz dışında: Kasılmalar oluşturulduğu zaman veya olduğu zaman, yani 10 dk'da 3 tane kasılma olduğu zaman, bebeğin buna akselerasyon cevabını ölçmeye kontraksiyon stres test adını veriyoruz, ve bu çok önemli bir şey değil, çok kullandığımız bir kelime de değil

NST ne zaman yapılmalı?

Bazı doktorlar 30. haftadan itibaren rutin olarak yaparlar, bazı doktorlar 37. haftadan itibaren yaparlar, bazı kliniklerde miad geçmesinden itibaren başlanabilir. Ama esas olan şu ki, bebekle ilgili herhangi bir sorundan şüphelenildiği zaman, gelişimiyle ilgili, gebelik haftasından bağımsız bir şekilde 27, 28. haftada bile yapılabilir.

Kasılmadan şüphelenildiği zaman, gebelik haftasından bağımsız bir şekilde 24. haftada bile yapılabilir.

NST'ye mutlaka tok karnına gitmekte fayda var denir ama tok karnına gidilmese de akselerasyonlar çıkıyor. Bir şeyler, çikolata yenmese bile, yine de akselerasyonlar çıkıyor, yani yemekle çok bağlantılı olmayabiliyor bu akselerasyonların çıkıp çıkmaması

NST ile ilgili vereceğimiz bilgiler bu kadar.

Normal Doğum >>


Video: NST nasıl yorumlanır? Doğum sancısı-yalancı Braxton-Hicks rahim kasılmaları ve bebek kalp atışları



NST Yorumlama

Gebeliğin başından sonuna kadar, anne adayları ve gebeliği takip eden doktor tarafından bebekle ilgili her bir ayrıntı çok merak edilir. Özellikle de bebeğin kalp atışlarının dinlendiği süreç anne ve baba adayları için çok önemlidir.

Bebeğin kalp atışları, her daim farklılık göstermekte, özellikle de bebek hareket ettiği dönemde fetal kalp atım hızında geçici bir artış yaşanır. Gebelikte non stress test adı verilen NST’nin temeli de bebeğin kalp atışlarından temel almaktadır. Normal süreçte bebeğin kalp atım hızı sabit değil, saniyeler içerisinde değişim gösteren bir seyir izler. Bebeğin kalp atım hızının seyri variabilite olarak adlandırılır.

Bebeğin kalp atım hızının, variabilitenin kaybı; bebeğin aldığı oksijen seviyesinin kalp atım hızını düzenleyen merkezi sinir siteminin içindeki hücrelerde fonksiyon kaybına neden olabilecek kadar düştüğünü göstermektedir.

Variabilite kaybı, fetüsün strese olan direncinin en alt seviyede olduğunu gösterir.

Gebeliğin son dönemine girildikten sonra gebeliği takip eden doktor, sık sık NST, non stres testinden bahseder. Gebeliğin ileri haftalarında fetüsün sağlıklı olmasının en önemli belirtileri; fetüsün hareketleri ile kalp atımında artışların tespit edilmesini sağlayan tetkik olarak NST’dir.

NST tekniği

Gebelikte NST uygulamasındaki amaç bebeğin hareketleri ile birlikte kalp atım hızındaki artışın saptanabilmesidir. NST yapıldığı anda; bebeğin uykuda olması ya da gebeliğin hangi haftasında olduğu gibi faktörler sonucu etkiler. Bu sebeple de 28 haftadan daha küçük gebeliklerde NST yapılmaz. NST’nin en iyi sonucu verebilmesi için anne adayı yemek yedikten 2 saat sonra yapılması gerekir.

NST yapılması için anne adayının karnına 2 tane prob bağlanır. Bunlardan biri rahmin sertliğini saptarken, diğeri de kalp atım hızını kağıt üzerine kaydetmektedir. NST için anne adayının eline bir buton verilir ve bebek her hareket ettiğinde anne adayı bu butona basar. NST yapılırken anne adayı, 2 saat boyunca fiziksel aktivitede bulunmaz ve kesinlikle sigara içmez.

NST gebelikte ne amaçla uygulanır?

NST gebelikte anne rahmindeki fetüsün ne kadar sağlıklı olduğunu belirlemede kullanılan yöntemlerden birisidir. Özellikle de anne adayının diyabet, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı, guatr gibi hastalıklar taşıması durumunda, gebelikte oluşan yüksek tansiyon, fetüsün hareketlerinin azalması, büyüme geriliği, suyunun azalması, gebelik haftasının 40 haftayı geçmiş olması ve yüksek riskli gebelik vakalarında NST tetkiki ile fetüsün sağlığı takip edilebilmektedir. Daha detaylı bilgi için:\r\n\r\n[call post=9652]\r\n

Gebelikte NST ne zaman yapılır?

NST genellikle gebeliğin 32. – 34. haftalarında uygulamaya başlanmaktadır. Özellikle de erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili ciddi risk faktörlerinin varlığında 26. gebelik haftası gibi daha erken haftalarda bile NST yapılabilir.

Normal NST tetkiki ilk kez yapıldıktan sonra 1 hafta sonra ya da haftada 2 kez tekrarlanmalıdır. Gebelikte elde edilen klinik bulguların bozulması durumunda ise aradan geçen süreden bağımsız olarak NST tekrarlanmaktadır.

NST nasıl yorumlanır?

NST işlemi genelde 20 dakika sürmekte ve bu 20 dakikalık süre içinde en az 15 saniye süren ve dakikada 15 atımlık bir artış bulunan en az 2 kez hızlanma olursa test reaktif olarak kabul edilir. Reaktif NST durumu, bebeğin en az 1 hafta daha anne karnında güvenle kalabileceğini göstermektedir.

NST değerinde istenen düzeyde artış olmazsa testin bir 20 dakika daha uzatılması, yani 40 dakika yapılması gerekir. Bu 40 dakikalık sürenin sonunda hala kalp atımlarında hızlanma olmazsa veya kalp atım hızında düşüşler saptanırsa test non -reaktif olarak değerlendirilmektedir. Ancak eğer NST süresince fetüs hiç hareket etmez ise test bu kez yetersiz olarak yorumlanmaktadır.

NST’nin yetersiz olduğu vakalarda fetüsün uykuda olduğu ya da anne adayının karnının aç olduğu yorumu yapılabilir. Böyle bir durumda bir süre bekledikten ve/veya anne adayı yemek yedikten sonra NST tekrarlanır.

NST’de fetüsün kalp atımındaki artışların yorumlanması, gebelik haftasına göre yapılmaktadır. Gebeliğin 32. haftasından daha ileri olan gebeliklerde NST’de en az 15 saniye, en fazla 2 dakika süreyle kalp atımının ortalama hızının 15 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilmektedir.

32. gebelik haftasından önce yapılan NST’de ise 10 saniye süreyle kalp atımının ortalama hızın 10 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü, en az 2 tane artış normal NST tetkiki olarak yorumlanmaktadır.

NST hangi durumlarda yapılır?

NST; fetüsün genel iyilik halinin değerlendirilmesinde her durumda kullanılabilen anne ve bebeğe zarar vermeyen en güvenilir ve en ağrısız yöntemlerden biridir. Özellikle de bazı riskli gebeliklerde gebelik haftası belirli bir döneme geldikten sonra düzenli olarak NST yapılması gerekir. Aslında NST’nin ne zaman yapılmaya başlanacağına karar verirken bebeğin anne karnında sahip olduğu riskler ve özellikle de ölüm riski baz alınmaktadır. Bu bağlamda gebeliğe tıbbi bir tedavi uygulanması mı, yoksa gebeliğin sonlandırılması mı daha doğru olacak şeklinde bir karar verilmesi gerekir.

NST’nin rutin olarak uygulanmasının gerekli olduğu durumlar;

  • Anne adayının diyabet hastası olması,
  • Gebelikte gün aşımı olması,
  • Anne adayında hipertansiyon olması,
  • Bebekte gelişme geriliği saptanması,
  • Anne adayının daha önceden ölü doğum öyküsü olması,
  • Gebelikte tedavi edilemeyen anemi tespit edilmesi,
  • Fetal hareketlerde azalma hissedilmesi,
  • Kalp hastalıkları olması,
  • Gebelikte erken doğum tehdidi olması,
  • Zarların erken dönemde açılması,
  • Anne karnında ölümle sonuçlanabilen diğer durumlar ortaya çıkması

Gebelikte NST yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar hangileridir?

Gebelikte NST uygulanmasının herhangi bir dönemde, herhangi bir sakıncası, bebeğe ya da anne adayına bir zararı saptanmamıştır.

NST sonucuna göre sadece bebeğin durumu mu belli olur?

NST değerlendirmesinden elde edilen sonuç, fetüsün kalp atımlarının anne karnındaki hareketlerine göre değişimini göstermektedir. Anne adayının rahmindeki kasılmaları NST ile belirleyerek gerçek doğum sancılarının başlayıp başlamadığı da bu süreçte ayırt edilebilir. Rahimdeki kasılmaların hangi şiddetle ve hangi aralıkla ortaya çıktığının takip edilmesi doğum eyleminin başlangıcı ve takibinde hem anne ve hem de fetüsün sağlığı açısından çok önemlidir.

NST’ye dair önemli hususlar nelerdir?

NST reaktif ise ve diyabet, gelişme geriliği gibi bebeğin anne karnında aniden kaybedilebileceği durumlar yoksa test 7 gün sonra tekrarlanır.

NST’de 15 saniye veya daha fazla süren kalp atım hızında azalmalar genelde bebeğin suyunun azalması ve kordonun sıkışması ile ilgilidir ve böyle durumlarda çoğu zaman acil sezaryen gerekir.

Normal şartlar altında anne karnındaki bebeğin kalp atım hızı 120-160 atım/dakika şeklindedir. Bebeğin nabzının dakikada 90’dan az olduğu vakalarda fetüsün akciğer gelişimi tamamlanmışsa acilen sezaryen yapılır.

NST’de hatalı negatif

NST’de hatalı negatif çıkma oranı % 1’den daha azdır. Hatalı negatiften kastedilen durum, reaktif test sonrası 1 hafta içinde bebeğin kaybedilmesidir. Reaktif NST sonrasında bir hafta içinde fetal ölümlerin % 60’ı önlenemeyen nedenlerden dolayı gerçekleşir. Bu durumda en sık olarak karşılaşılan nedenler; kordon sıkışması, plasentanın ayrılması, annenin metabolik ya da fizyolojik durumunda ani değişiklikler, sigara kullanımı gibi faktörlerdir. NST işlemi, fetal tehlike varlığını değil, yokluğunu tespit eder.

Category: Gebelik ve Doğum18 Comments

Prenatal non-stres test popüler ismi ile NST; doğum başlamadan önce bebeğin iyilik halini gösteren bir metottur. NST, doğum öncesi izlemde ultrasonla birlikte biyofizik profilin parçasıdır. Bebek hareketleri ve bebek kalp atışlarındaki akselerasyonlar NST’de en kritik özelliktir. Doktorlar, ebeler, eğitimli hemşireler tarafından okunup yorumlanabilir. NST, reaktif veya non-reaktif olarak okunur. 26-28. haftalardan itibaren uygulanabilir, 32. haftadan itibaren reaktif olur.

NST; 32. haftadan doğuma kadar elektronik monitörler kullanılarak bebek kalp atışlarını sürekli olarak kaydeden cihazdır. Test genellikle, bebeğin yüksek riskli gebeliğe veya oksijen eksikliğine bağlı olarak bebek ölümü riskini değerlendirmek için kullanılır. Kullanım sıklığı klinik değerlendirmeye bağlıdır. Anne ve bebek için risksiz bir yöntem olduğundan çok sık kullanılır ama öngörü değeri düşüktür, sadece test anında bebeğin oksijensiz kalma durumunu gösterir.

Doğum öncesi izlem teknikleri, annenin var olan hastalıklarına (örneğin şeker hastalığı) bağlı olarak veya gelişmiş komplikasyonlara (örneğin bebekte büyüme geriliği) bağlı olarak bebeğin ölüm riskini belirlemek için kullanılır. Bebek hareketleri ile birlikte kalp atışlarında akselerasyon varlığı NST’nin arkasındaki prensiptir. NST; bebeğin nörolojik durumuna kalp – damar sisteminin cevabını gösterir. Yorumu, bebek kalp atışlarının ortalaması, kalp atışlarındaki değişkenlik, akselerasyon varlığı, deselerasyon ve rahim kasılmalarını içerir.

Kimlere NST uygulanmalı?

• Bebekte büyüme geriliği

• Şeker hastalığı, gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diabet)

• Tansiyon yüksekliği, preeklampsi

• Bebek hareketlerinin azalması

• 40 haftayı doldurmuş gebelik

• Çoğul gebelik

• Sistemik lupus, antifosfolipid sendromu

• Tekrarlayan gebelik kayıpları olanlar

• Kan uyuşmazlığı

• Oligohidroamnios (bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısının azalması)

• Gebelik kolestazı

• Annede kalp hastalığı, tiroid hastalıkları, kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği varlığı ve annenin ilaç bağımlılığı

Kimlere NST uygulanmamalı?

NST; plasentanın erken ayrılması veya kordon sarkması gibi anı gelişen durumlarda bebeğin iyilik halini belirlemede yararlı değildir. Bu durumlarda hızlı değerlendirme ve gerekirse bebeğin doğumu planlanmalıdır.

 

Ekipman

Elektronik fetal monitör (kardiyotokogram) NST’de kullanılan cihazdır. Bebeğin kalp hızını yazdıran doppler alıcısı ve rahmin kasılmalarını ve bebeğin hareketlerini yazdıran basınç alıcısı vardır. Bu alıcılar gebenin karnına kemerler yardımıyla bağlanır. Cihaz hareketlidir ve muayenehanede veya hastanede küçük bir odada uygulanabilir.

Teknik

NST; ayaktan hastaya uygulanan bir yöntemdir. Hasta arkalığı yatırılabilen bir koltuğa oturtulur ve tansiyon düşüklüğünden korunmak için sol yana dönük olmalıdır. Çünkü kaza geçirmiş, düşmüş, kanaması olan ve bebek hareketlerinde uzun süredir azalma olan gebelerde 30 dakikadan uzun izlem gerekebilir. Bebeğin kalp atışları doppler ultrason alıcısı ile, rahim kasılmaları ve bebek hareketleri tokodinamometre ile kaydedilir. Bebek hareketleri annenin kendisinin kullandığı bir butonla da kaydedilebilir.

NST; 32. haftadan doğuma kadar, bebeğin kalp ritmini sürekli kaydederek sağlık durumunu değerlendiren bir testtir. Reaktif veya non-reaktif olarak değerlendirilir. Reaktif test, 20 dk içinde ortalamadan 15 atım veya daha fazla artan, 15 sn veya daha uzun süren iki veya daha fazla akselerasyon olması olarak tanımlanır. Anormal bir test her zaman bebekte sorun olduğu anlamına gelmez, bebek uyurken de test anormal olabilir. Test reaktif değilse, bebeğin uyku döngüsünü aşmak için kalp ritmi 40 dakikadan uzun kaydedilmelidir. Nadiren 60 dakikadan uzun zaman gerektirir. Reaktif NST kriterlerine rastlanmayan 100 dakikadan uzun süren NST olamaz. Bebeğin hareketliliğini sağlamak için uyarı verilebilir. Sürekli non-reaktif NST santral sinir sisteminin baskılandığı anlamına gelebilir ama biyofizik profil veya kontraksiyon stres test gibi ileri testler yapmak gerekir. Yapılan 3 ayrı çalışmada 80-90 dk non-reaktif devam eden NST’de, bebeklerin sadece %3’ünde sorun tespit edilememiş, %74’ünde büyüme-gelişme geriliği, %81’inde oligohidroamnios (bebeğin içinde bulunduğu amnios sıvısının azalması), %41’inde fetal asidoz (bebekte oksijen eksikliğine bağlı), %93’ünde plasentada kanama izlenmiştir.

32. haftadan önce NST’nin tanı koydurucu değeri değişkendir ve bebeğin kalbinin tam gelişmemesinden dolayı yanlış pozitiflik oranı yüksektir. Preterm gebeliklerde non-reaktiflik çok sıktır. 24-28 hafta arasında NST’lerin %50’si, 28-32 hafta arasında %15’i non-reaktiftir. 24-32 haftalar arasında akselerasyonların sınırları düşürülmelidir. Ortalamadan 10 atım artan değerler akselerasyon kabul edilmelidir.

NST’nin en sık kullanıldığı durum 40 haftayı geçmiş gebeliklerdir. Bununla birlikte 40 haftayı geçmiş gebeliklerde bebek hareketleri de azalmış olacağından daha kapsamlı değerlendirme olan ultrasonla biyofizik profil bakılmalıdır.

Non-reaktif test 40 dk boyunca bebek kalp ritminde yeterli akselerasyonun olmamasıdır. Bazı uzmanlar non-reaktif NST varlığında süre 60 dakikaya kadar uzatılmasını önermektedir.

Fenobarbital, magnezyum sülfat gibi santral sinir sistemi depresyonu yapan narkotikler ve beta blokerler gibi kalp ilaçları bebek kalp ritmi reaktivitesini azaltabilir. Aynı şekilde sigara içen annelerin bebeklerinin kalp hızındaki akselerasyonlar azalır.

Geniş ölçekli çalışmalarda NST’nin yanlış reaktif olma oranı binde 4-5 olarak bulunmuştur. Asimetrik gelişme geriliği, oligohidroamnios veya metabolik problemlere bağlı iri bebeklerde bu oran %15’e yükselir.

Hiçbir çalışmada, doğum öncesi yapılan testlerin, uzun dönem nörolojik sorunları önleyeceği kanıtlanamamıştır. NST, her zaman gebenin klinik durumu, gebelik yaşı ve annenin hastalıkları göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Gerekli durumlarda mutlaka biyofizik profil bakılmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir