gıda zehirlenmesinde evde ne yapılır / Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? İşte, Mucizevi 7 Besin!

Gıda Zehirlenmesinde Evde Ne Yapılır

gıda zehirlenmesinde evde ne yapılır

Zehirlenmeye Ne İyi Gelir? Gıda Zehirlenmesi Yaşayan Kişiye Ne Verilmelidir?

Zehirlenmeler vücutta birçok olumsuz faktörü doğurmaktadır. Zehirlenmiş bir kişi hızlı bir şekilde tıbbi destek alması gerekmektedir. Tıbbi destek ile birlikte vücuttaki zehirlenme fonksiyonları da uzaklaştırılmış olur. Zehirlenmeye iyi gelen birçok bitkisel yöntem mevcuttur. 

Zehirlenmeye Ne İyi Gelir?

1) Muz: Muzu püre şeklinde tüketmek bu noktada çok önemlidir. Muz ayrıca vitamin deposudur. Vücuttaki zehirlenmeye neden olan faktörleri hızlı bir şekilde uzaklaştırmayı sağlar. Potasyum açısından da zengin bir gıda olan muz kolay sindirilmektedir. Dolayısıyla zehirlenen kişilere ilk olarak önerilen püre şeklindeki muzdur. Zehirlenme sonucunda vücuttan mineraller hızlı bir şekilde uzaklaştırılır. Vücuttan uzaklaşan minerallerin tekrardan kazandırılması açısından muz tüketimi önem teşkil eder.

2) Sarımsak: Sarımsak özellikle her derde deva olarak adlandırılmaktadır. Güçlü bir doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak zehirlenmeye neden olan oluşumları vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Sarımsak aynı zamanda doğal bir mantar önleyicidir. Zehirlenme sonucunda bağırsaklar ve mide zarar görür. Bağırsakların ve midenin tekrardan onarılması açısından sarımsak tüketimi de önerilmektedir. Sarımsak kaynatılarak tüketilmesi önemlidir. Bir diş sarımsağı ezerek bir bardak kaynar suyun içerisine ilave edilerek tüketilmektedir.

3) Limon: Limon tam anlamıyla bir vitamin deposudur. Doğal bir antibakteriyel olarak bilinen limonunu tüketilmesi de zehirlenme durumunda önerilmektedir. Limon aynı zamanda anti viral özelliğe de sahiptir. Gıda zehirlenmelerinde mutlaka tercih edilmesi gereken bir besindir. Limon zehirlenme belirtilerini de önemli ölçüde ortadan kaldırır. Zehirlenmiş kişinin daha iyi hissetmesini sağlar. Limon vücutta ki metabolizmayı da hızlandırır. Bu şekilde vücutta yer alan zehir hızlı bir şekilde atılmaya başlar. Limonun zehirlenmiş bir kişiye günde 3 defa en az tüketilmesi de genel olarak önerilmektedir. 

4) Fesleğen: Fesleğen de bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemini doğal yollardan güçlendirdiği için zehirlenme belirtilerini de önemli ölçüde geçirir. Fesleğen tüketimi zehirlenme de özellikle gıda zehirlenmesinde bulunmaz bir nimettir. Fesleğeni bir bardak su içerisinde demlettikten sonra tüketmeniz önem teşkil ediyor. Ayrıca fesleğen bal ile de birlikte tüketilmektedir. Bal ile tüketerek doğal yollardan zehirlenme belirtilerini en aza indirmek mümkündür.

5) Elma Sirkesi: Bağırsaklar gıda zehirlenmesi sonucunda önemli ölçüde zarar görür. Bunun sonucunda ishal gibi faktörler ortaya çıkar. Elma sirkesi de tüketimi bağırsakların onarılmasını sağlar. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayarak zehirlenme faktörlerini ortadan kaldırmayı sağlar. Elma sirkesi asidik özelliğe de sahiptir. Gıda zehirlenmeleri belirtilerini en aza indirmek ve ortadan kaldırmak amacı ile elma sirkesi tüketimi uzman doktorlar tarafından da önerilmektedir.

Gıda Zehirlenmesi Yaşayan Kişiye Ne Verilmelidir?

1) Zencefil: Zencefil gıda zehirlenmesi için son derecede önemlidir. Sindirim problemlerini de ortadan kaldırmayı sağlamaktadır. Zencefil tüketmek gıda zehirlenmesinde önemli bir rol oynar. Zencefil tüketmek mide çeperini de korumaktadır. Dolayısıyla gıda zehirlenmesi yaşayan kişilere mutlaka zencefil verilmelidir. 

2) Su: Zehirlenme sonucunda vücut aşırı derecede sıvı kaybedecektir. İshal ve kusma ortaya çıkacağından dolayı sıvı kaybı meydana gelecektir. Sıvı kaybını engellemek amacı ile zehirlenmiş bir kişiye su verilmesi son derecede önemlidir. Su tüketmek sıvı kaybını önler ve zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

3) Yoğurt: Yoğurtta yine zehirlenme belirtilerini önemli ölçüde geçirmektedir. Yoğurt tüketmek gıda zehirlenmesinin önüne geçmesi açısından son derecede önemlidir. Bundan dolayı yoğurt tüketimi önemlidir. 

Gıda Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bursa Özel Medicabil Hastanesi
  • Ana Sayfa
  • Gıda Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gıda zehirlenmesi, mikroplarla kontamine olmuş bir yiyeceği tüketme sebebiyle oluşur. Nadiren ciddi bir hal alan ve genellikle bir hafta içinde iyileşen bir rahatsızlık türüdür. Normal şartlarda evde bile tedavi edilebilecek olmasına rağmen gıda zehirlenmesi, göz ardı edilebilecek kadar da basit bir durum değildir. Bunun için önce gıda zehirlenmesi olup olmadığınızdan emin olmanız gerekir.

Gıda Zehirlenmesi Görseli

Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmesinin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Kendini hasta hissetmek ve mide bulantısı yaşamak
  • İshal ve kusma
  • Karın krampları
  • 38 derece veya üzeri yüksek ateş
  • Genel olarak kendini iyi hissetmeme hali (Örneğin yorgun hissetme, ağrı çekme ya da titreme gibi)

Gıda zehirlenmesi semptomları genellikle enfeksiyona neden olan gıdayı yedikten sonra birkaç gün içinde, bazen birkaç saat sonra, kimi durumlarda ise birkaç hafta sonra başlayabilir.

Medicabil Randevu Al

Gıda Zehirlenmesi Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Gıda zehirlenmesi yaşadığınızda genellikle kendinizi veya çocuğunuzu evde tedavi edebilirsiniz. Gıda zehirlenmesi semptomları genellikle bir hafta içinde geçer. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu, su kaybını önlemek için bol miktarda su içmek ve sıvı tüketmektir. Bununla birlikte emin olunamayan ve semptonların ağır seyrettiği durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmek en güvenilir yoldur.

Gıda Zehirlenmesi belirtiler

Hastalık hali sona erdikten sonra en az 2 gün kadar okuldan veya işten uzak durulmalıdır.

Gıda Zehirlenmesi Neden Olur?

Gıda zehirlenmesi, mikroplarla kontamine olmuş bir yiyeceği tüketme sebebiyle oluşur.

Bu, yemeğin aşağıdaki durumlarından kaynaklanabilir:

  • İyice pişirilmemiş veya yeniden ısıtılmamışsa,
  • Doğru şekilde saklanmamışsa (Örneğin doğru dondurulmamış veya soğutulmamıştır),
  • Çok uzun süre dışarıda bırakıldıysa,
  • Hasta veya ellerini yıkamamış biri tarafından hazırlandıysa,
  • Son kullanma tarihinden sonra tüketildiyse.

Bu durumdaki türlü yiyecek gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Gıda Zehirlenmesine Neden Olan Enfeksiyonlar Nelerdir?

Gıda zehirlenmesine genellikle şu enfeksiyonlar neden olur:

  • Kampilobakter bakterileri
  • Salmonella bakterisi
  • Koli basili (E. coli) bakterisi
  • Norovirüs

Gıda Zehirlenmesinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Gıda zehirlenmesinden korunmak için alınması gereken başlıca tedbirler şunlardır:

Gıda Zehirlenmesinden korunmak için

Gıda Zehirlenmesinden korunmak için 2

  • Sebze ve meyveleri yemeden önce bol suyla yıkayın,
  • Süt, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık gibi çabuk bozulan gıdaları buzdolabında muhafaza edin, dışarıda bekletmeyin,
  • Yiyecekleri tüketmeden önce son kullanma tarihine bakın,
  • Derin dondurucuda bulunan gıdaları oda ısısında bekleterek değil, buzdolabında çözdürün,
  • Dondurulmuş gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın,
  • Yemek hazırlamadan önce; kırmızı et, tavuk, balık, yumurta gibi pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın,
  • Kırmızı et, balık, tavuk gibi yiyecekler çiğken diğer gıdalara temas etmemesini sağlayın, alışveriş sepetinde ve buzdolabında bu gıdaları diğer yiyeceklerden ayrı tutun,
  • Et ve sebze doğrarken her seferinde ya farklı kesme tahtaları ve bıçak kullanın ya da her kullanımdan önce aletleri tekrar yıkayın,
  • Tavuk, kırmızı et, balık gibi yiyecekleri iyice pişirin,
  • Yeni pişmiş ve tekrar ısıtılan yemekleri, oda ısısında iki saatten fazla bekletmeyin.

Copyright © Özel Medicabil Hastanesi  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.