boy uzama kıkırdakları / Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği

Boy Uzama Kıkırdakları

boy uzama kıkırdakları

Op. Dr. Erman Çekiç yazdı: Boy uzatma meselesi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 07:00

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Günümüzün en popüler konularından biri de boy uzaması, boy uzatma egzersizleri, boy uzatma ameliyatları. Özellikle gençlerin çok takıldığı konuların başında geliyor boy uzunluğu. O zaman gelin boyumuzu nasıl uzatabileceğimizden biraz bahsedelim.

Haberin Devamı

Boyumuz ömür boyu uzar mı?

Tabii ki hayır. Ergenlik döneminin bitiminde büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra boy uzaması durur. Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ne yaparsak yapalım boy artık uzamaz. Bu dönemden sonra boyu uzatmak ancak cerrahi yöntemlerle mümkündür.
Kızlar ergenlik dönemine erkek çocuklara göre ortalama 2 yıl önce girer ve tam erişkin boya da adet görme durumuna göre, en az 2 yıl önce ulaşır.
Dolayısıyla kızlarda kemik gelişiminin 2 yıl ileri olması beklenir. Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur.
Bu, ortalama 16-17 yaşa denk gelir. Erkeklerde boy uzaması 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.

Uzaması nelere bağlıdır

Boy uzamasındaki en büyük etken genetiktir. Anne, baba ya da aile soy genetiği boy uzamasında yüzde 80 etkilidir. Yani ailenizde ve akrabalarınızda uzun boylu bireyler yoksa yüksek ihtimalle uzun boylu olamayacaksınız demektir. Boyunuzun ne kadar uzun olacağını gösteren kaba bir formül vardır.
Buna göre çocuk kız ise baba boyundan 13 cm çıkarılıyor ve anne boyu çıkan rakama eklendikten sonra elde edilen sayı ikiye bölünüyor.
Bu şekilde çıkan rakam kız çocuğunun olası “hedef boyu” olarak adlandırılıyor.
Erkek çocuk için ise anne boyuna 13 cm ekleniyor, baba boyu ile toplanıyor ve çıkan değer ikiye bölünüyor.
Bu en olası erişkin boy değeri olarak bilinse de erişkin boyunun bu değerin 10 cm altı veya 10 cm üstü bile olabileceğine dikkat çekiliyor.
Kalan yüzde 20’lik kısım ise önemli faktörlere bağlıdır.
Bu yüzde 20’lik kısımdaki etkiyi ne kadar artırırsak boyumuzun uzamasına da o kadar etkisi olacaktır.

Haberin Devamı

Yüzde 20’lik kısım

Beslenme: Araştırmalara göre kişinin yetişkinlikteki boy uzunluğu, hem annenin hamilelik sırasındaki beslenme kalitesi, hem de çocuğun yetişkinliğe kadar yeterli ve dengeli beslenmesinden etkilenmektedir.
Beslenme açısından öncelikli adımlar yeterli ve kaliteli protein tüketimi, doğru ve yeterli vitamin ve mineral tüketimi, doğru karbonhidratlar ile yağların tüketilmesi şeklindedir. 
Büyüme çağında yeteri kadar protein alabilmek gerekir. Bu proteinler erken dönemde anne sütünden, daha sonrasında beslenme programlarına dahil edilebilecek süt, et, tavuk, yumurta, peynir, bezelye gibi kaynaklardan alınabilir. Buna ek olarak olabildiğince çeşitli renkte, farklı vitamin ve mineral içeriğine sahip olan meyve ve sebzelerin de tüketilmesi gerekir.
Özellikle hamilelik döneminde fetüsün kemik sağlığı ve genel gelişimi için Dünya Sağlık Örgütü ve yapılan çeşitli araştırmalar tarafından turuncu ve yeşil sebzeler, meyve, pastörize süt ürünleri, baklagiller, fındık, et ve balık gibi zengin içeriğe sahip besinlerin tüketilmesi önerilmiştir.
Yeterli uyku: Uyumak vücudumuzda büyümeyle ilgili hormonların salınımı için önemli bir zaman dilimidir. Vücudumuzda doğal olarak insan büyüme hormonunun (HGH), yavaş ve derin dalga uykusu sırasında üretildiği bilinmektedir. Kaliteli uyku dinlenme, büyüme, uzama, iyileşme gibi yapıcı durumları desteklemektedir. Büyümekte olan gençler ve çocuklar, en fazla boy uzunluğuna ulaşabilmek için her gece en az 8 ile 11 saat kaliteli uyku uyumalıdır.
Egzersiz: Sosyal medyada boy uzatma ile ilgili zaman zaman spekülatif söylemler duymaktayız. Bunlar arasında “+5 cm boy uzatan egzersizler”, “Doğal boy uzatma yöntemleri” ve buna benzer çeşitli başlıklar ile yayımlanan yazılar ve diğer içerikler yer almaktadır. Öncelikle kısa cevap olarak belirtmemiz gerekirse; boy uzatma egzersizi olarak sunulan egzersizlerin hiçbiri maalesef tam olarak işe yaramamaktadır.
Özellikle büyüme durduktan sonra yapılacak egzersiz programlarının boy uzamasına katkısı yoktur. Çocukluk ve ergenlik döneminde yapılacak egzersiz programlarının boy uzamasına katkısı olduğu kanıtlanmıştır. Fakat bu katkının 3-4 cm’den fazla olmayacağını belirtmekte fayda var. Bu durumun sosyolojik ve psikolojik bazı yönlerinin olması, kişilerin bu egzersizlerin işe yaradığına inanması ya da inanmak istemesine yol açabilmektedir. Kulaktan dolma bu bilgilere itibar gösterenlerin sayısında da ciddi bir artış vardır.

Haberin Devamı

Boy uzatma iğneleri işe yarar mı?

Yine sosyal medyada boy uzatma iğnelerinden bahsedilerek hastalara boş vaatlerde bulunulmaktadır. Boy uzatma iğneleri tıp literatüründe kullanılmaktadır. Fakat boy uzatma iğneleri bildiğimiz büyüme hormonundan farklı bir şey değildir. Çocuk endokrin doktorları büyüme geriliği olan ve belli metabolik hastalıkları olan çocuklarda bu iğneleri kullanmaktadır. Bu nedenle boy uzatma iğnesi diye bir iğne kullanımı yoktur. Yanlış ellerde ve amaçlı kullanıldıkları zaman yarardan çok çok daha fazla zararları vardır.

Boy uzatma ameliyatı nedir

boy uzatma ameliyatı, büyüme plakları kapanmış bireylerde genellikle tedavi amaçlı, bazen de estetik nedenlerle kol ve bacaklardaki kemiklerin uzatılması için yapılan bir ortopedik ameliyattır.
Uzatma, kemiğin cerrahi işlemle kesilmesi ve kesilen kemik parçalarını uzun bir süreçte, her gün 1 milimetre civarı, birbirinden ayırarak yapılır.
Açılan boşlukta yeni kemik dokusu oluşur ve kemikte uzama sağlanır. Kemikleri birbirinden uzaklaştırılarak yeni kemik oluşumu sağlanmasına “distraksiyon osteogenezi” denir. Uzatma işlemi sadece kemiklere yönelik yapılır. Kaslar, bağlar, sinirler, damarlar ve diğer yumuşak dokular kemiklere yapışık olduğundan ve işlem yavaş yapıldığından otomatik olarak uzamaya uyum sağlarlar.
Bu amaçla ilgili bölgeye fizyoterapi uygulanarak süreç kolay hale getirilir. Ameliyat, 3-4 yaşından itibaren yapılabilir. Çocuklara uygulanacaksa kaç operasyon yapılacağı kısalık miktarına göre belirlenir.
Not: Her zaman belirttiğim gibi işlemlerden önce mutlaka doktorunuza danışın...

Çocukta Büyüme ve Gelişme

Çocuğu erişkinden ayıran en önemli özellik büyümesidir. Büyüme terimi, boy uzaması ve ağırlık artışı gibi vücudun boyutlarında; gelişme terimi ise yürüme ve konuşmaya başlamak gibi fonksiyonlarındaki ilerlemeyi anlatır. Çocuğun vücudu büyür, zihni gelişir. Büyüme ve gelişme geriliği bazen birlikte görülebilir. Ancak bu iki durum birbirinden ayrılmalıdır. Liv Hospital'da büyüme geriliği ile çocuk hastalıkları uzmanları ve özellikle çocuk endokrin uzmanları; gelişme geriliği olan çocuklar ile çocuk gelişimi ve nörolojisi uzmanları ilgilenir.




Büyüme geriliği var mı?

Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır. Örneğin, altı yaş ile ergenlik arasındaki bir çocuğun yıllık büyümesi 4,5 cm’den az ise büyüme geriliği vardır. Büyüme hızını değerlendirirken büyüme eğrilerinden yararlanılır. Hayatın ilk iki yılında büyüme eğrisinde aşağı veya yukarı fizyolojik sapmalar gözlenebilir. İki yaşından büyük bir çocuğun büyüme eğrisinde aşağı kayma gözlenirse büyüme geriliği vardır. Çocuğun boyu normal olsa bile büyüme geriliği varsa hastalık araştırmak gerekiyor.

 

Güncel verilere göre Türkiye’de ortalama boy ölçüleri nedir?


Ortalama doğum boyu 50 cm’dir. Bir bebek ilk yıl 25 cm uzayarak doğum boyunun 1,5 katına ulaşır. Sonrasında büyüme hızı giderek yavaşlar; ikinci yıl ortalama 12 cm, üçüncü yıl 8 cm ve dördüncü yıl 7 cm olur. Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır. Olcay Neyzi ve arkadaşlarının 2008 verilerine göre, ülkemizdeki nihai erişkin boy uzunluğu kızlarda ortalama 163 cm ve erkeklerde 176 cm’dir.

 

Çocuklarda büyümenin tamamlandığını nasıl anlarız?


Büyüme hızı yıllık 1 cm’nin altına düşmüşse büyüme tamamlanmak üzeredir. Ergenlik döneminin sonunda erişkin boyun yüzde 99’u tamamlanır. Uzun kemiklerin büyüme plakları kapandıktan sonra omur boylarının artması ve gövdenin bir miktar daha uzamasıyla nihai boya ulaşılır. Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir. Ergenliğe erken girenlerde büyüme plakları daha erken kapanır ve büyüme daha erken tamamlanır. Bunu anlamak için çocukların el-bilek kemiklerinin radyolojik olarak değerlendirilmesi yani kemik yaşlarının belirlenmesi gerekir. Büyüme plaklarının hepsi kapanmışsa çocukta büyüme tamamlanmış demektir.

 

Ergenlik Döneminde Boy Ne Kadar Uzuyor?


Kızlarla erkeklerin büyümesi ergenlik döneminde farklılaşır. Bu farklılık erişkin boy ortalamalarının farklı olmasını sağlar. Kızların ergenlik büyümesi erkeklere göre 2 yıl önce başlar ve sonlanır. Kızların iki yıl daha az uzaması 8-10 cm fark yaratır. Ergenlikte erkekler toplam 25-30 cm uzarken, kızlar 20-25 cm boy atarlar. Bu da 3-5 cm civarında farka neden olur. Böylece erkeklerin ortalama erişkin boyu (176 cm) kızlarınkinden (163 cm) yaklaşık 13 cm uzun olur.

 

Erken ergenlik büyümeyi nasıl etkiliyor?


Ergenlik öncesinde yıllık 5-6 cm uzayan çocuğun ergenlikle beraber büyümesi yeniden hızlanıyor. Ergenlikte artan cinsiyet hormonları, özellikle östrojen hormonu kemiklerin olgunlaşmasını ve dolayısıyla büyüme plaklarının kapanmasını hızlandırıyor. Ergenlik bir yandan büyümenin hızlandığı diğer yandan ise tamamlandığı bir dönemdir. Erken ergenlik çocuğun yaşıtlarına göre daha hızlı büyümesine yol açtığı için başlangıçta uzun boya neden oluyor. Ancak büyüme plakları daha erken kapandığı ve büyüme erken sonlandığı için nihai boy kısa kalıyor. Bu durum özellikle küçük yaşlarda başlayan ve hızlı seyir gösteren erken ergenlik için geçerlidir. Ergenliğin erkene kayması her zaman büyümeyi olumsuz etkilemiyor. Erken ergenlik şüphesi olan her çocuğun endokrin uzmanları tarafından özel olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

 

Ergenlik gecikmesi de sorunlara yol açar mı?


Ergenlik gecikmesi olan çocuklarda büyüme atağı başlamadığı için yaşıtları ile boy farkı oluşabiliyor. Ayrıca ergenlik gecikmesine neden olabilen kronik hastalıkların kendisi de çocukta büyümeyi olumsuz etkileyebiliyor. Çocuklarda ergenlik gecikmesi en sık yapısal büyüme gecikmesinin bir parçası olarak görülür. Bu tür çocuklar genellikle 10-14 yaş civarında boy kısalığı yakınması ile getirilirler. Yapısal gecikme olan çocuklarda kemik yaşı 2-3 yıl kadar geriden gelir. Bu nedenle ergenliğe geç girerler; yaşıtlarından daha geç boy atarlar ve büyümenin tamamlanması 20-21 yaşı bulabilir. Yani erken ergenliğin tersi bir durum söz konusudur: Başlangıçta boy yaşıtlara göre kısa iken büyüme plaklarının geç kapanmasıyla boy normal sınırlara ulaşır.
 

Orantısız vücut oranları olabilir


Ergenlik gecikmesi olan bazı çocukların kalıcı sorunları vardır; ergenlik ya hiç başlamaz ya da başlasa bile tamamlanmaz. Bu çocukların cinsiyet hormonları eksik olduğu için büyüme plaklarının kapanması gecikir ve bu nedenle boy uzaması devam eder. Bu dönemde daha çok kol ve bacak boyu uzadığı için vücudun oranı bozulur. Bacak boyu gövdeye göre orantısız uzun hale gelir; yine kulaç mesafesi boydan daha uzun hale gelir. Ergenlik gecikmesi olan çocuklarda uzun kol ve bacaklarla orantısız bir vücut yapısı oluşabilir.

 

Boy uzunluğu normal mi?


Çocuğun boy ölçüsü toplum için geliştirilmiş büyüme tabloları ve eğrileri üzerinde değerlendirilir. Eğer boy uzunluğu yaş grubuna göre yüzde 3’ün altında ise boy kısalığı vardır. Boy yüzde 3-97 arasında ise normal sınırlar içindedir.

 

Çocukta boy uzamıyorsa?


Boyu yeterince uzamayan bir çocukta pek çok sorun olabilir. Diğer nedenler dışlandıktan sonra büyüme hormonu eksikliği olup olmadığı değerlendirilebilir. Büyüme geriliğinin en sık nedeni beslenme yetersizliğidir. Beslenme yetersizliği geri kalmış ülkelerde daha çok gıda alımında yetersizliğe bağlı iken, gelişmiş ülkelerde kronik hastalıklara bağlı gelişir. Büyüme geriliği, kronik hastalıkların ilk ve tek bulgusu olarak karşımıza çıkabilir. Kemik hastalıkları ve genetik hastalıklar da boy kısalığı yapabilir. Bu nedenle öncelikle beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar ve iskelet ve genetik hastalılara yönelik araştırmalar yapılmalıdır. Büyüme duraklamasını açıklayacak bir neden bulunamıyorsa büyüme hormonu eksikliği açısından da testler uygulanır. Bunun için ilaç verilerek uyarı testleri yapılmaktadır

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir, Boyum Nasıl Uzar?

 

Boy uzatma ameliyatı nedir? Boy kısalığı nedir? Boy neden kısa kalır? Boy kısalığı teşhisi nasıl konulur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Ameliyatla boy ne kadar uzar? Boy uzatma ameliyatı kimler için uygundur? Boyun uzaması ne kadar sürer?

 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkenin boy ortalaması 167 cm. (erkekler: 172 cm, kadınlar: 161 cm) dir. Boy standartları toplumdan topluma değişkenlik gösterse de, boyu 150 cm’in altında olan kişilere konstitüsyonel (yapısal) boy kısalığı denilen cücelik teşhisi konulur. Genetik faktörler ya da çeşitli sağlık sorunları sebebiyle boy kısa kalabilir. Bu durumda boy uzatma ameliyatı denilen cerrahi işlem uygulanabilir.

 

Boy uzatma ameliyatı; standart değerin altındaki boy kısalığı durumunda fonksiyonel işlev sağlamak amacıyla yapılan, sağlık ya da estetik amaçlı gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. Büyüme plakları kapanmış kişilerde, sağlık sorunlarını tedavi etmek veya estetik kaygıları gidermek için gövde haricinde, kol ve bacaklardaki kemiklerin uzatılmasıyla boyun uzaması sağlanan ortopedik bir müdahaledir.

 

 

Boy Kısalığı Neden Olur?

 

Boy kısalığı, çeşitli hastalıklardan kaynaklanabileceği için ciddiye alınması gereken önemli bir sağlık sorunudur. Boyun kısa kalmasına sebep olan faktörler mutlaka araştırılmalıdır. Boy kısalığı, anne ve babanın boy ölçümü ile kişinin büyüme hızı ve vücut oranlarına göre değerlendirilerek belirlenir.

 

Boyun kısa kalması, yapısal ya da  ailevi olmak üzere farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Boy kısalığı, hem kol hem de bacak uzuvlarında olabilir. Her iki kol ya da her iki bacak arasında 2 cm’den az uzunluk farkının olması, estetik kaygılar dışında fonksiyonel işlevsizliklere sebep olmaz. Uzuvlarda boy kısalığı, genetik veya yapısal faktörlerden kaynaklanabilir.

 

 

Boy Uzatma Ameliyatı İçin Teşhis Nasıl Konulur?

 

Boy uzatma ameliyatı için öncelikle kişiye boy kısalığı teşhisi konulması gerekir. Boy kısalığı tanısı için hasta öyküsü incelendikten sonra fiziksel muayene yapılarak laboratuvar değerlendirmeleri yapılır. Fiziksel inceleme aşamasında, hastanın kol ve bacakları sabit noktalar arasında mezura ile ölçülerek hem ayakta hem de yatarak hesaplamalar yapılır. Ayrıca özel boy röntgenleri ile milimetrik ölçümler gerçekleştirilir.

 

Laboratuvar ölçümlerinde; hastanın kemik yaşı, kronik hastalık analizine yönelik tam kan sayımı, tam idrar tahlili, karaciğer fonksiyon ölçümü, dışkı tetkiki, kandaki PH oranı, akciğer grafisi, alyuvar çökelme hızı (eritrosit sedimentasyon), üre, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, tiroid hormonları, albumin, kromozom ve antikorlara dair analizler yapılabilir.

 

 

Boy Kısalığı Nasıl Tedavi Edilir? Tek Çözüm Ameliyat Mı?

 

Genetik, hormonal ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilen boy kısalığı tedavisinde, cerrahi ve cerrahi olmayan teknikler uygulanabilir. Cerrahi dışı yöntemde, bacaklardaki 2 cm’den az olan boy farklılıkları için ayakkabı içine yükseltici tabanlık eklenebilir. Gelişme çağındaki bazı çocuklar için büyüme hormonu takviyesinden de yararlanılabilir.

 

2 cm’den fazla olan boy kısalığında cerrahi müdahale şarttır. Ortopedik bir işlem olan boy uzatma ameliyatı ile hastanın fonksiyonel işlevleri iyileştirilerek boy uzatılabilir. Çocuklarda uzuv boyunu eşitlemek için kısa taraf uzatılabilir veya nadiren uzun olan tarafın büyümesi yavaşlatılabilir.

 

 

Ameliyatla Boyum Ne Kadar Uzar?

 

Boy uzatma ameliyatı ile tek seansta 10 – 15 cm uzamak mümkündür. Her biri ayrı bir ameliyat gerektiren seanslarda, bacakların hem alt hem de üst bölgesinde uzatma gerçekleştirilebilir. Özellikle akondroplazi veya hipokondroplazi gibi durumlarda ortaya çıkan cücelik sendromuna sahip çocuklarda, 5 – 7 yaş aralığında birinci seans uzatma yapılmalıdır.

 

Klasik literatürde ameliyat başlangıç yaşı 7 olarak kabul edilse de, bazı durumlarda 2 – 3 yaşında da başlanabilir. Ameliyatın ilk seansında 10 – 15 cm, ikinci seansında 8 – 12 cm ve üçüncü seansında 8 – 10 cm arasında uzama sağlanabilir. Vücut uzuvlarının sağlıklı bir orana sahip olması için kol uzatma ameliyatı ise 14 – 16 yaş aralığında yapılarak 10 – 12 cm civarında uzama elde edilir. Kemikler 20 yaşından sonra sertleştiği için ilk seans 5 – 7 yaşında, ikinci seans 10 – 12 yaşında, üçüncü seans ise 14 - 16 yaşında yapılarak boy uzatma işlemi tamamlanır.

 

Boy uzatma ameliyatı, 18 yaşın üstündeki erişkinliklerde ve hastalık dışı estetik kaygılar sebebiyle de uygulanabilir. Yanlış kaynamış kırığı olanlarda, şeker hastalarında, sigara içenlerde veya kaza geçirmiş kişilerde boy kısalığı varsa, özel tekniklerle kemik düzeltilerek uzuv eşitlenmesi sağlanabilir. Kozmetik amaçlı uzatma için hastanın psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi şarttır. Özel cihazlar ve teknikler yardımıyla günde çeyrek milim ile 1 milim arasında uzama sağlanır. Kısalık sebebi, yaş ve kemik yapısına göre toplamda 10 - 15 cm’lik  uzama mümkündür. Kasların gelişimi için hastaların ameliyat sonrasında mutlaka fiziksel tedavi almaları gerekir.

 

Boyum Ne Kadar Sürede Uzar?

 

Boy uzatma ameliyatının ardından, istirahat (nekahat) dönemi olan 7 – 10 günlük sürenin bitimiyle boy uzatılmaya başlar. Bacaklarda günde 1 mm olmak üzere iki aylık bir sürede ortalama 5 cm uzama sağlanır. Boyun uzama süresi, kullanılan tekniğe göre 1 cm için 1.5 – 2 ay, 5 cm için 4 – 6 ay olarak değişkenlik gösterebilir.

 

İstenilen uzama miktarı sağlandığında, ikinci aşamada uzatma işlemi durdurularak uzayan kemiğin sertleşmesi ve güçlenmesi için ortalama 45 – 90 gün beklenir. Şekil bozukluğu olan el parmaklarının uzatılması günde çeyrek milim ile ilerler. Çocuklarda her 4 – 5 yılda bir uzatma ameliyatı gerçekleştirilerek en geç 20 yaşına kadar tüm seanslar tamamlanır.

 

 

patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/2023 17:45:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5530

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. İnsanın Boy Uzaması ve Büyümesi Ne Zaman Durur?. (16 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5530

Bakırcı, Ç. M. (2014, January 16). İnsanın Boy Uzaması ve Büyümesi Ne Zaman Durur?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, 2023. from https://evrimagaci.org/s/5530

Ç. M. Bakırcı. “İnsanın Boy Uzaması ve Büyümesi Ne Zaman Durur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/5530.

Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsanın Boy Uzaması ve Büyümesi Ne Zaman Durur?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 16, 2014. https://evrimagaci.org/s/5530.

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: 2010 yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. 2023 yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. 2023 yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Karanlığa lanet okumaktansa bir mum yakmak yeğdir.”
William L. Watkinson

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası