uyvar kuşatması / Uyvar Kusatmasi von Kahraman Sakul - Schulbücher portofrei bei büseafoodplus.info

Uyvar Kuşatması

uyvar kuşatması

Arka kapak

Hangimiz “Uyvar’da bir Türk gibi güçlü” sözünü duymadık ki? Ya da Evliya Çelebi’nin güya ta Amsterdam’a uzanan Frengistan akınını? Askerî tarih alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Kahraman Şakul, Uyvar Kuşatması adını verdiği bu kitapta bir kuşatmanın izinde Köprülüler Devri’nden bir kesit sunuyor.

Osmanlı tarihinin askerî, kültürel ve sosyal bakımdan en ilginç devirlerinden birinde bugün Slovakya topraklarında kalan Uyvar, ’te kanlı bir kuşatmaya sahne oldu. Evliya Çelebi’nin Dev Ali Beşe’sinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir kitabında anlattığı Erzurumlu Abbas’a varıncaya dek nice kuşatma kahramanı imparatorluğun uzun hafızasına kazındı. Öyle ki Yahya Kemal Erzurum’da bir sokağa “Oyvareri Abbas” adının verilmesini bile önermiştir.

Bu kitapta Uyvar Kuşatması’nı tüm yönleriyle bulacaksınız. Kuşatmanın derli toplu hikâyesini okurken bol görseller, orijinal illüstrasyonlar, haritalar ve planlar ile kuşatma gözünüzde canlanacak. Hamasetten uzak bir üslupla Osmanlıların hasımlarıyla nefes kesen mücadelesini takip edeceksiniz. Yeni askerî tarihçiliğin merceği altında ordu içindeki dinî-etnik-kültürel çatışmaları, savaş uğraşının organizasyonunda yaşanan sorunları ve askerî tarihin daha nice göz ardı edilmiş konularını keyifle öğreneceksiniz.  

Editörün görüşü

Savaş tarihi alanında önemli çalışmalara imza atan genç tarihçi Kahraman Şakul'un yayına hazırladığı, Görsel Osmanlı Savaş Tarihi adıyla başladığımız yeni serimizin ikinci kitabı; Uyvar Kuşatması Savaş tarihine meraklı okurlara hitap eden, görsel malzemesi bol ve kaynakçası zengin olan bu eser, okumayı kolaylaştıran ebadı ve bol görselli tasarımıyla nitelikli, akademik, aynı zamanda her kesime hitap eden bir çalışma.

En önemli cümle

Evliya Çelebi Uyvar Seferi'ne katıldığını bildiğimiz yazarlar arasında sefer ve kuşatma hakkında en renkli detayları veren kaynaktır.

Bu kitap neden önemli

Görsel Osmanlı Savaş Tarihi adlı yeni serimiz, savaş tarihi alanında Türkiye’de önemli isimlerden biri olan Kahraman Şakul tarafından hazırlanıyor. yüzyılda Osmanlı-Habsburglar arasındaki anlaşmazlıklara "büyük vezir" Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen Uyvar Kuşatması'yla son verilir ve bu topraklar alınır. Dolayısıyla bu kuşatmayla artık Osmanlı İmparatorluğu Avrupa'ya konuşlanmıştır. Şakul bu çalışmasında, Uyvar Kuşatması'nı askerî, sosyal ve ekonomik tüm yönleriyle ele alıyor. Tamamı renkli, büyük ebad, mat kuşe kağıt ve birbirinden orijinal görsellerle hazırlanan bu çalışma ,askerî tarih okuyucularına bambaşka bir okuma zevki sağlayacak.

Anahtar kelime
Tarih, Görsel Tarih, Görsel Savaş Tarihi, Askerî Tarih, Savaş Tarihi, Uyvar Kuşatması, Köprülüler, Köprülü Fazıl Ahmed Paşa, Evliya Çelebi Seyahatnamesi
kaynağı değiştir]

Fazıl Ahmet Paşa Nógrád (Kuzey Macaristan)'ı ele geçirdi. Uyvar ve bölgesi Uyvar Beylerbeyliği oluşturularak beylerbeyine verildi.[3] Sonraki çatışmalar kışında oldu ve 'te Vasvar Barışı ile sonlandı.

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir