boşaldıktan sonra kalp çarpıntısı / Cinsel aktivite sırasında kalp krizinden korunuyorsunuz

Boşaldıktan Sonra Kalp Çarpıntısı

boşaldıktan sonra kalp çarpıntısı

Mastürbasyon yapan adam az kalsın ölüyordu! Bilinmeyen tehlikesi ortaya çıktı

Japonya'da bekar olan 51 yaşındaki bir adam, mastürbasyon sırasında yaşadığı inme sebebiyle az daha hayatını kaybediyordu.

Mastürbasyon yapan adam az kalsın ölüyordu! Bilinmeyen tehlikesi ortaya çıktı

Ağır baş ağrısı şikayeti ile hastaneye giden adamın yapılan taramasında subarachnoid haemorrhage yaşadığı buna mastürbasyon sırasında aniden yükselen kan basıncının sebep olduğu ortaya çıktı. Yapılan müdahale sonrası adam kurtarıldı.

Mastürbasyon yapan adam az kalsın ölüyordu! Bilinmeyen tehlikesi ortaya çıktı

Psikolojik olarak mastürbasyon bağımlılığının en kötü zararlarında biri, partnerini tatmin edememe, sosyal ilişkilerin kesilmesi, panik atak, günlük aktiviteleri aksatma gibi ciddi sorunların doğurduğunu belirten uzmanlar, bağımlılığın bununla beraber ciddi ölümcül hastalıklara da yol açabileceğini söyledi.

Mastürbasyon yapan adam az kalsın ölüyordu! Bilinmeyen tehlikesi ortaya çıktı

Psych Central haberine göre, mastürbasyon bağımlılığının ciddi kalp çarpıntısı, yüksek kan basıncına yol açtığını, bu sorunların da ileride kalp krizi, inme, ve organ yetmezliği gibi ciddi ölümcül hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.

Mastürbasyon yapan adam az kalsın ölüyordu! Bilinmeyen tehlikesi ortaya çıktı

funduszeue.info - Sağlık

JaponCinsellikSağlıkHaberler

Cinsel Yaşam (Kadın)

 

Cinsel Yaşam ve Kalbiniz

İnsanların çoğu için “cinsel etkinlik” cinsel birleşme anlamına gelir. Ama cinsel ilişkide ilginizi çok çeşitli yollarla ifade edebilirsiniz. Yalnızca eşinize yakın olmak isteyebilirsiniz ya da eşinize dokunmak ve sarılmak isteyebilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında birçok normal fiziksel değişiklik ortaya çıkar. Örneğin:

Uyarıldığınızda soluk alıp verme hızınız yavaş yavaş artar, teniniz kızarır, kalp hızınız ve kan basıncınız hafifçe artar.

Daha çok heyecanlandığınızda cinsel gerilim ortaya çıkar. Hem kalp hızı hem de kan basıncı daha da artar.

Orgazm sırasında bu gerilim açığa çıkar. Kalp hızı, dakikada vurumluk ortalama bir tepeyle, dakikada 90 ile vuruma çıkar. Kan basıncı mmHg artar. Orgazmdan sonra kalp hızınız, kan basıncınız ve soluk alıp verme hızınız istirahat esnasında düzeylerine geri döner. Tüm bu yanıtlar cinsel ilşiki sırasında normaldir, bunları fark bile etmeyebilirsiniz. Kalp krizi ya da kalp ameliyatı geçirmiş kişiler de diğerleri gibi yanıt verirler.

Kalp Ameliyatından Sonra Cinsel Yaşam

Büyük bir olasılıkla kendinizi hazır hisseder hissetmez cinsel ilişkiye yeniden başlayabilirsiniz. Ama önce dokotorunuza danışın. Bir kalp hastasının cinsel ilişkiye yönelik ilgisini; Yaş, ilişkinin uzunluğu, ilişki dürtüsü ve hazzı gibi faktörler etkileyebilir. Genellikle erkekler de kadınlar da kalp krizinden ya da kalp ameliyatından birkaç hafta sonra cinsel ilişkiye yeniden başlayabilirler.

Kalp kriziyle karşılaştırıldığında kalp ameliyatından sonra daha çok kişi cinsel ilişkiye yeniden başlamaktadır. Hastaların çoğu eskisi gibi sık cinsel ilişkiye funduszeue.info bazıları daha az aktifdir. Bu anksiyeteye, depresyona ya da isteksizliğe bağlı olmayabilir. Tıbbi tedavi ve danışmanlık bu konuda yardımcı olabilir. Bir kalp krizi geçirdikten sonra kalp atımınızın, soluk alıp vermenizin, kas gerilmesinin daha fazla farkında olabilirsiniz. Bu normal, endişelenmeyin. Orgazmı amaçlamadan eşinize dokunabilir, onu kucaklayabilir ve okşayabilirsiniz.

Siz ve eşiniz perfomans talebi olmadan sevildiğinizi ve güvencede olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu etkinlikler için çok fazla enerjiye gereksinimiz yoktur ve hastaneden çıkar çıkmaz bu etkinliklere başlayabilirsiniz. Yavaş yavaş cinsel yaşamınıza tamamen dönebilirsiniz. Kendinize daha çok güvendikçe, kendinizi kendinizle ve eşinizle daha rahat hissedeceksiniz. Birleşme diğer cinsel etkinliklerden biraz daha fazla enerji gerektirir. Çoğu kişi kalp krizinden 4 hafta kadar sonra cinsel ilişkiye yeniden başlayabilir. Kalp ameliyatından sonra bu süre genellikle iki ya da üç haftadır.

Cinsel ilişki için hazır olduğunuzdan emin değilseniz, doktor fiziksel kapasitenizi ölçmek için bir egzersiz testi verebilir. Kalp hızınız ve kan basıncınız size ve doktorunuza hazır olup olmadığınız konusunda yardımcı olabilir. Cinsel ilişki sırasında semptomlar görülürse, doktorunuzun kalbinizi incelemesi gerekebilir.

Psikolojik Faktörler Cinsel İlişkiyi Nasıl Etkiler?

Psikolojik faktörler cinsel ilişkiye yönelik ilgiyi ve kapasiteyi azaltabilir. İyileştikten sonra,

Depressif, üzgün ve ürkek olabilirsiniz;

Özellikle gündüzleri uyumada güçlük çekebilir ya da çok uyuyabilirsiniz;

Normalden daha çok ya da az yiyebilirsiniz;

Kilo alabilirsiniz ya da verebilirsiniz;

Sürekli olarak ve özellikle yemeklerden sonra kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

Bu duygular yaygındır. Ama çoğu zaman kalp krizinden ya da kalp ameliyatından sonraki üç ay içerisinde kaybolurlar. Depresyonunuz sürerse cinsel ilişkiyle ilgili sorunlar artabilir. Bu istek kaybı, sık sık cinsel ilişkinin bir kalp sorununa yol açacağına ilişkin yersiz bir korkuyla birleşir. Bu nedenle çiftler aylarca, hatta yıllarca cinsel ilişkiye son verebilirler. Durumun böyle olması gerekmez. Danışmanlık konusunda doktorunuzla konuşun. Kalp krizi ya da kalp ameliyatından sonra üç ile altı aydan daha uzun bir süreyle depressif olan kişiler depresyonları daha erken ortadan kalkanlardan çok daha aza cinsel ilişkide bulunurlar ve çok daha az zevk alırlar.

Yaş Cinsel İlişkiyi Etkiler mi?

Yaşlandıkça daha seyrek olarak cinsel ilişkiye girme eğilimi gösterirsiniz. Ama ilginiz sağlıklı olduğunuz sürece devam edebilir. Yaşlanma bir erkeğin ereksiyon olma yeteneğini etkileyebilir. Ereksiyonun oluşması eskisinden daha uzun süre alabildiği ve daha fazla uyaranı gerektirebildiği için, erkekler sık sık cinsel yetenekleri konusunda endişe duyarlar. Bir kadın yaşlandıkça daha az çekici olmaktan korkabilir. Yaşlı bir kadının vajinası daha az ve yavaş ıslanır. Yaşlanmayla ilgili endişeleriniz kalp hastalığıyla birleştiğinde cinsel isteğiniz ve performansınızı etkileyebilir.

İlaçlar Cinsel İlişkiyi Etkiler mi?

Kalp sorunları için kullanılan birçok ilaç cinsel isteği ve performansı etkileyebilir. Bu ilaçlar arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

Hipertansiyon ilaçları;

İdrar söktürücü ilaçlar;

Trankilizanlar;

Antidepressanlar ve göğüs ağrısı ya da düzensiz kalpatışı için kullanılan bazı ilaçlar.

Bu tür ilaçlar cinsel dürtüyü ve normal cinsel fonksiyonu etkileyebilir. Erkeklerin cinsel sorunları arasında ereksiyon olamama ya da ereksiyonu sürdürememe (empotans) yer alabilir. Bazı erkeklerde erken boşalma ya da boşalamama görülebilir. Kadınlarda vaginal sıvı yeterli olmayabilir ve bu ilişkiyi ağrılı hale getirebilir. Bazı kadınlar cinsel olarak uyarılmayabilirler (frijidite) ya da orgazm olamayabilirler.

Ama bu değişiklikler başka bir nedene bağlı olabilir. Bu nedenle ilaçlarınızı bırakmayın. Doktorunuzla konuşurken utanmamaya ya da çekinmemeye gayret edin. Çoğu kez ilaç tipi ya da dozundaki bir değişiklik sorunu çözebilir.

Cinsel İlişkiye Hazırlanmak

  • Sağlıklı bir günlük diyet, egzersiz, dinlenme ve ilaç rutini edinin.
  • Egzersiz kendinizi daha iyi ve daha güvenli hissetmeniz için mükemmel bir yoldur. Aerobik egzersizler arasında yürüme, koşma, yüzme, bisiklet ya da dans yer alabilir. Bu etkinlikler cinsel ilişki sırasında kalp hızının artması, nefessiz kalma ya da göğüs ağrısı olasılığını azaltabilir. Önce doktorunuzla konuşun.
  • Sigara içiyorsanız bırakmanız gerekir.
  • Kendinize karşı sabırlı olun. Duygularınızı anlamaya çalışın. Siz ya da eşiniz bir kalp krizi ya da kalp ameliyatından sonra kendinizi hassas hissedebilirsiniz. Duygularınız kolayca göz yaşlarından kahkahalara ya da mutluluktan öfkeye dönüşebilir. Bu ani duygudurum dalgalanmaları genellikle geçicidir. Bu nedenle birbirinize karşı sabırlı olmaya çalışın.
  • Cinsel beklentilerinizi birbirinize göre düzenleyin. Kalp probleminizden önce iyi bir cinsel yaşamınız olabilir. Cinsel ilişkiye yeniden başlamaktan korkuyor olabilirsiniz, ama bunun birbirinizden keyif almanızı engellemesine izin vermeyin.
  • Herşeyin normale döndüğünü göstermek için cinsel ilişkiye yeniden başlamakta acele etmeyin. Siz ve eşiniz hazır olmadan cinsel ilişkiye başlarsanız, korkularınız yok olmayabilir. Hatta daha fazla sorun ortaya çıkabilir. İlk başta çok fazla şey beklemeyin. Çoğu kişi kalp krizinden ya da ameliyatından sonra cinsel yaşamını yeniden düzenlemek zorunda kalır.
  • Cinsel ilişkiye yavaş yavaş yeniden başlar ve olayları kendi akışına bırakırsanız hiçbir risk yoktur. Cinselliğe yeniden başlamak çoğu kez eşleri birbirlerine yaklaştırır. Şefkatin ve romantizmin yeniden canlanmasını sağlar. Kalp krizi ya da ameliyatından sonra cinsel ilişki stresi azaltabilir. Özgüveninizi arttırabilir.

Çift Olarak Çaba Göstermek

Genellikle kalp hastalığının sorunları yalnızca kalp hastaları değildir; çünkü eşleride anksiyetik ya da depressif olabilirler. Eşinizin duyguları gibi sizin duyguşlarınızda evliliğinize gerginlik katabilir. Ikinizde birbirinizin duygularını kabul etmeli, saygı duymalı ve anlamaya çalışmalısınız. Bir hastanın eşi sık sık aşırı koruyucu olduğu ve yeterince yardım edemediği için tedirginlik duyar.

Çoğu durumda eşler aşırı koruyucu olurlar. Taleblerde bulunmaktan ve eşlerini rahatsız etmekten hoşlanmazlar. Ya da eşlerinin normal etkinliklerini sürdürmelerine bile izin vermezler. Eşlerin kalp hastalığı nedeniyle suçluluk duyabilirler; bunun kendi hatalarından kaynaklandığını düşünerek kendilerine eziyet ederler. Diğer aile üyeleride fazlasıyla endişeli olabilirler. Siz ve aileniz depressif ve anksiyetik iseniz ciddi çatışmalar ortaya çıkabilir. Bir kalp krizi ve kalp ameliyatı sizin ve eşinizin her zamanki rollerinizi değiştirebilir. Örneğin eşiniz evin geçimini sağlayan kişi olmak zorunda kalabilir ya da daha önce sizin üstlendiğiniz ya da paylaştığınız ev işlerini tamamen üstlenmekten hoşlanmayabilir. Her iki durumda da eşiniz hastalıkla baş etmeniz ve uyum sağlamanızda önemli bir rol oynayacaktır.

Eşler sık sık cinsel ilişkinin içerdiği riskler ve cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan kariyak semptomlar nedeniyle kaygı duyabilirler. Hastanın cinsel problemleri ve ilişkideki diğer sorunlar nedeniyle kaygılanabilirler. Eşiniz öfke ve düş kırıklığı hissedebilir. Bir çiftin her zaman cinsel sorunları olabilir. Bir kalp krizi ya da ameliyatından sonra bu sorunlar ağırlaşabilir. Yaygın olarak duyulan yakınmalar şunlardır:

  • Eşin cinsel ilişki için yanlış zaman seçmesi,
  • Gevşeyememe,
  • İlgisizlik,
  • Ön sevişmenin yetersizliği.

Kural olarak, bir çift cinsel ilişki konusunda hastalıktan önce ne kadar sık yakınıyorsa hastalıktan sonra o kadar seyrek cinsel ilişkiye girmektedir. Sorunlar üzerine konuşun. Cinsel gereksinimlerini ve kaygılarını tartışan çiftler sorunlarıyla daha iyi baş eder gibi görünmektedirler. Iyi iletişim erken ve daha iyi cinsel ilişkiye yol açabilir. Çiftler ayrıca kaygılarını ve korkularını doktorla da konuşmalıdırlar. Bu tek başına ve birlikte yapılabilir

Cinsel İlişkiye Yeniden Başlamanın Kuralları

Bu kurallar sizin ve eşinizin tam bir cinsel etkinliğe yeniden başlamanıza yardımcı olabilir:

  • Her ikinizinde dinlenmiş ve stressiz olduğunuz bir zamanı seçin. Cinsel ilişki için en iyi zaman dinlendirici bir gece uykusundan sonra sabah erken ya da kısa bir gündüz uykusu sonrasıdır.
  • İyi bir yemekten sonra cinsel ilişkiye girmeden önce saat beklemek en iyisidir. Böylece gıdaların sindirilmesine izin verilir. Diğer fiziksel aktiviteler gibi gıdaların sindirilmesi daha fazla kan gerektirir. Gıdaları sindirmek için çok kan kullandığınızda kalbiniz kan gerektiren diğer etkinlikler için daha fazla çalışmak zorunda kalır.
  • Rahatsız edilmeyeceğiniz, tanıdığınız, huzurlu bir yer seçin.
  • Cinsel ilişkiden önce reçete edilmiş ilaçlarınızı alın.

Bir kalp krizinden ya da ameliyatından sonra, insanların %75’i ön sevişme biçimlerini ya da cinsel pozisyonlarını değiştirmezler. Bazıları için kalp hastasının altta olması daha iyidir ama kalp ameliyatından hemen sonra insizyon nedeniyle rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu durumda eşinizle yüz yüze gelecek şekilde ya da eşiniz önünüzde ya da arkanızda olmak üzere yan yatın. Bu pozisyonlar göğüs duvarına daha az baskı yapar ve nefes almanızı kolaylaştırır. Nefes alıp vermekte güçlük çekiyorsanız eşinizle yüz yüze bir sandalyeye oturabilirsiniz. Ayaklarınızı yere koyabileceğiniz kadar alçak, geniş tabanlı sandalye kullanmak en iyisidir. Hemşireniz ya da doktorunuz cinsel tercihlerinizi ve alternatiflerinizi tartışmanıza yardımcı olabilir. Mastürbasyon bazı kişilerin kendine güvenmelerini yeniden kazanmalarına ve birleşmeye geçişin kolaylaşmasına yardımcı olabilir. Daha az kardiyak yanıta yol açar ve vücudun metabolik enerjisini daha az kullanır. Çiftler kardiyak semptomlardan korktukları için ya da cinsel sorunlar nedeniyle cinsel ilişkiye ilgilerini kaybedebilirler ama yinede sarılarak ve okşayarak iyi bir ilişki kurabilirler.

Cinsel İlişki Sırasında Belirtiler Ortaya Çıkarsa Ne Yapmalı?

Cinsel ilişki sırasında kalbiniz daha hızlı ve daha güçlü atar, teniniz kızarabilir ve nemlenebilir. Bu değişiklikler normaldir. Kalpteki gerilimin semptomu değildir. Kalbin, yükünü kaldıramadığını gösteren angina semptomları şunlardır:

  • Çenede, boyunda, kolda, göğüste ya da midede bir basınç, ağrı ya da rahatsızlık hissi,
  • Belirgin nefes alma güçlüğü,
  • Çok hızlı ya da düzensiz kalp atışları.

Cinsel ilişki sırasında bu semptomlardan herhangi biri ortaya çıkarsa, eşinize durumu bildirin, etkinliğinizi azaltın, dinlenin ve doktorunuzun reçetesine göre ilaç alın. Semptomlar yok olunca cinsel etkinliğe yeniden başlayabilirsiniz. Semptomlar ilaçlarla gerilemez tya da cinsel ilişkiye yeniden başladıktan sonra tekrarlarsa tıbbi yardım isteyin. Aşağıdaki durumları doktorunuza bildirin:

  • Cinsel ilişkiden sonra uyumakta ya da dinlenmekte güçlük çekiyorsanız,
  • Angina yeri, sayısı ya da şiddetinde bir değişiklik farkederseniz ya da çok yorgunsanız.

Günlük rutininizde ya da ilaçlarda küçük bir değişiklik yapmanız gerekebilir.

Eskisi Gibi Değilse

Kalp hastalığı olmayan çiftlerinde cinsel sorunları olabilir. Bu sorunlara katkıda bulunan faktörler şunlardır:

  • Çok fazla alkol,
  • Bazı ilaçlar ve kontrol altında olmayan tıbbi sorunlar,
  • Yorgunluk ve iyileşme stresi,

Cinsel rollerde değişiklikler olduğunda insanlar kendilerine güvenlerini yitirebilirler. Aşağıdakiler eklendiğinde cinsel sorunlar daha da ağrılaşabilir:

  • Korku,
  • Evlilik çatışmaları,
  • Önceki cinsel sorunlar,
  • Ailevi, hukuki ya da mali sorunlar,
  • Depresyon ya da diğer stresler.

Duygularınız, sorunlar ve olası nedenleri potansiyel çözümler hakkında konuşun. Bu sorunlarla ilgilenmezseniz, daha karmaşık fiziksel, duygusal ve sosyal sorunlar ortaya çıkabilir.

Cinsel Danışmanlığa Ne Zaman Başvurmalı?

Cinsel ilişkiye ilişkin sorunlar önemli bir kaygı durumuna geldiğinde siz ve eşiniz doktorunuza danışabilirsiniz. Sorularınızı tek başına ya da çift olarak sorabilirsiniz. Bazı çiftler cinsel istek ve kaygılarını, birbirleriyle ya da bir danışmanla tartışmaktan hoşlanmazlar. Ama böyle bir tartışmadan siz ve eşiniz yarar sağlayabilirsiniz.

Kalp Hastalarında Viagra Kullanımı

Erkeklerde, uygun seksüel uyarıya karşın peniste ereksiyonun (sertleşmenin) olmaması özellikle ilerleyen yaşla birlikte sıkça rastlanan bir durumdur. Ereksiyon bozukluğunun tedavisinde viagra ile olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ereksiyon sorununun viagra ile ortadan kalkıp kalkmayacağı yönündeki soru işaretleri ve olası olumlu sonuç sırasındaki ani, aşırı heyecan kalp açısından olumsuz etkiler oluşturabilir. Tüm bunlar dikkate alınarak kalp hastalığı olanlarda ve olmayanlarda Viagra’nın kalp üzerine etkileri araştırılmıştır.

Kalp hastalığı olmayanlarda Viagra’nın kalp-damar sistemi üzerine önemli bir olumsuz etkisi gösterilmemiştir. Viagra kan basıncında hafif düşüşe (sistolik kan basıncında 8 mmHg, diyastolik kan basıncında 5 mmHg kadar) neden olursa da bu değişiklik genellikle iyi tolere edilir. Viagra kullanımının kalp hastalığı olmayanlarda kalp krizi riskinde artışa neden olduğu gösterilmemiştir.

Kalp hastalarında ise durum daha farklıdır:

Koroner kalp hastalarında ereksiyon sorununa rastlanma oranı yüksektir. Bunun bir çok nedeni vardır: cinsel istekte azalma, cinsel ilişkiden kaçınma, depresyon ve kullanılan ilaçlar gibi. Koroner arter hastalarında da viagra tedavisi ile olumlu sonuçların alınmasına karşın tedaviye başlamadan önce dikkatli bir değerlendirme gerekir. Hastalar iki grupta ele alnmaktadır:

Tedaviyle kalp hastalığı ile ilgili yakınmaları kontrol altına alınanlarda:

Hastaların egzersiz testine alınmaları ve test sonucuna göre cinsel ilişki sırasındaki riskin belirlenmesi gerekebilir. Yine bu hastalar tedavide sıkça kullanılan nitrat grubu ilaçları alıyorlarsa bu ilaçların kesinlikle viagra ile birlikte alınmamaları, en az 24 saat öncesinde kesilmeleri gerekir. Aksi taktirde ciddi kan basıncı düşüşü önemli sorunlar yaratabilir. Bir kalp uzmanı tarafından değerlendirilme koşuluyla bu gruptaki hastalarda viagra kullanılabilir.

Yakınmaları tedaviyle kontrol altına alınamamış olanlarda ya da yakın zamanda kalp krizi geçirenlerde Viagra kullanımından kaçınılmalıdır.

Cinsel Yaşam Hakkında Yanlış Bilinenler

Yanlış: Erkekler ve kadınlarda yaşından itibaren empotans ortaya çıkar. Kalp hastalığı her zaman empotansa ve cinsel isteksizliğe yol açar.

Doğru : Yaşlı erkekler daha yavaş ereksiyon olabilir, ama çoğunlukla cinsel ilişkiyi sürdürebilir ve ejakülasyonu gençlerden daha iyi kontrol edebilirler. Kadınlar menapozdan sonra da cinsel ilişkiden zevk alabilirler. Hatta bazı durumlarda daha fazla zevk alabilirler. Bunun nedeni kısmen kadının hamile kalma endişesinden kurtulmasıdır.

Yanlış: Kalp krizinden sonra cinsel ilişki çoğunlukla ani ölüme neden olur.

Doğru : Bu durum nadiren görülür. Olduğunda da genellikle evlilik dışı cinsel ilişkide görülür. Evlilik dışı cinsel ilişki büyük bir olasılıkla evlilikteki cinsel ilişkiden daha streslidir. Yeni bir partnerle performans endişesi daha fazla duyulabilir. Bazen fazla gıda ve alkol alınır. Evlilik dışı cinsel ilişki genellikle yeni bir mekanda olur.

Yanlış: Alkol cinsel ilişki için mükemmel bir uyarandır.

Doğru : Az miktarda alınan alkol gerilimin, korkuların ve suçluluk duygusunun azalmasına yardımcı olabilir. Bu da performansınızı ve duygularınızı olumsuz etkileyebilir. Öte yandan alkol güçlü bir deprsandır. Performansınızı daha çok olumsuz yönden etkiler. Alkolün uzun dönem etkileri ciddidir. Empotans gelişen alkolikler içkiyi bıraktıktan sonra bile iyileşmeyebilirler.

Yanlış: Erkeklik hormonu erkeklerdeki cinsel dürtüyü arttırabilir.

Doğru : Erkeklik hormonu düzeyleri düşen erkeler daha fazla cinsel dürtüye ve cinsel yeteneğe sahip olabilirler. Bu, testosteron denilen bir ilaç alındıktan sonra görülür. Ama bu ilaç hormonun kanda normal düzeylere ulaşmasını sağlamaz.

Yanlış: Menapozdan sonra ya da kadınlık hormonları (östrogen) az olan kadınlarda östrogenler cinsel dürtüyü arttırır.

Doğru : Şimdiye kadar hiçbir çalışmada östrogenlerin kadınların cinsel dürtülerini arttırdığı bildirilmemiştir. Ama bu hormonlar ve kremler vaginayı kayganlaştırarak penisin girmesini kolaylaştırabilir. Böylece cinsel birleşme kadınar için daha kolay olabilir.

Yanlış: Kalp hastasının cinsel ilişki sırasında altta olması en iyidir.

Doğru : Çalışmalar üstte ya da altta olmanın hiçbir avantajı olmadığını göstermektedir.

Yanlış: Cinsel ilişki ile karşılaştırıldığında mastürbasyon sırasında kalp hızı yanıtı çok daha düşüktür.

Doğru : Mastürbasyon sırasında kalp hızı yanıtı daha düşüktür ama çok daha düşük değildir.

Yanlış: Bir kalp krizinden sonra cinsel dürtü ve fonksiyondaki azalma kalbin cinsel ilişkinin fiziksel taleplerine yanıt vermemesinden kaynaklanır.

Doğru : Birkaç vaka dışında kalp krizinin dışında, cinsel dürtü ve fonksiyon üzerindeki etkisi fiziksel değil, psikolojik olduğu görülmüştür. Cinsel ilişkinin fiziksel yükü azdır. Tempolu bir hızla 2 kat merdiven çıkmaktan farksızdır.

Yanlış: Cinsel ilişki sırasında angina ortaya çıkarsa, bir daha cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir.

Doğru : Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrıları nadiren kalp hastasının cinsel ilişkiden vazgeçmesini gerektirecek kadar şiddetlidir. Doktor cinsel ilişkiden dakika önce Nitrogliserin (eşdeğer bir tablet) almasını önerebilir. Bu kalbin çalışmasına yardım edecek ve kalp ağrısını durduracaktır. Doktorunuz ayrıca fiziksel sorunları saptamanıza yardımcı olmak amacıyla bir egzersiz testi verebilir. Göğüs ağrılarını durdurmak üzere düzenli olarak ilaç almanızı isteyebilir. Ayrıca daha fazla egzersiz yapmanızı söyleyebilir.

SONUÇ : Siz ve eşiniz cinsel ilişki konusunda kendinizi daha iyi hissettiğiniz zaman, yaşamınızın diğer alanlarında da durum düzelebilir. Kalp hastalığı yaşamınızı hoşlanmadığınız bir biçimde değiştirebilir. Ancak aynı zamanda neyin daha önemli olduğunu düşünmemenize de olanak sağlayabilir.

Cinsel Terimler Sözlüğü

Cinsellik : Bir erkeğin ya da kadının kişiliğinin cinsel duyguların ve davranışların tümünü içeren bir yönü.

Disfonksiyon: Yetersiz cinsel yanıt ve orgazm olamama.

Ejakülasyon : Meninin boşalması.

Empotans : Erkeğin penisin sertleşmediği için cinsel ilişki kuramaması.

Ereksiyon : Cinsel uyarılmanın ya da hayallerin sonucu olarak penisin sertleşmesi ve büyümesi.

Frigidite : Kadının orgazm olamaması; anormal cinsel istek eksikliği.

Mastürbasyon : Cinsel birleşme dışındaki yollarla genital organları genellikle orgazma ulaştıracak biçimde uyarma edimi.

Orgazm : Cinsel etkinlikte cinsel uyarılmanın zirvesi ya da doruğu.

Önsevişme : Cinsel birleşmede eşlerin birbirlerini öperek, dokunarak ve okşayarak uyardıkları ilk evre.

Uyarılma : Cinsel olarak heyecanlanma.

Vagina : Kadında jakabodan uterus servixine uzanan geçit.

Cinsel aktivite sırasında kalp krizinden korunuyorsunuz

Ülkemizde sık karşılaşılan hastalıkların cinsel işlevlerde bozulmaya yol açan yan etkileri olabiliyor. Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre bu sorunla karşılaşma oranı hiç az değil. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Hattat Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, hastalıkların hangi tür cinsel sağlık sorunlarına yol açabileceği ve ilginç bilgilere kadar farklı alanlarla ilgili konularda farkındalığımızı artırıyor. İşte hastalıkların cinsel sağlığımız üzerindeki etkileri.  

MS CİNSEL İSTEKSİZLİĞE YOL AÇABİLİR

MS; beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlarını bozan, beyin ve omurilikten oluşan merkezi bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalıkta nörolojik değişimlerden kaynaklanan cinsel problemlere sık rastlanıyor. Bunlar; ereksiyonu sağlama ve sürdürmede güçlük, boşalma problemleri ile isteksizlik, kadınlarda libido ve orgazm sorunları ve vajinal kuruluk olarak sıralanıyor. Hastalığın getirdiği stres ve depresyon, mesane-bağırsak problemleri, yorgunluk, kas gücünde azalma gibi diğer değişiklikler de cinsel yaşamı olumsuz etkiliyor. MS’liler üzerinde yapılan araştırmalar, bu hastaların cinsel sorun yaşama oranının kadınlarda yüzde 40–80, erkeklerde ise yüzde ’lara ulaştığını ortaya koyuyor. Cinsel fonksiyon problemleri hastalığın ilerlemesiyle ortaya çıkabildiği gibi, bazı durumlarda hastalığın ilk belirtisi de olabiliyor. Bu hastalarda pelvik bölgede sinir tahribatı sonucunda mesanede işlev bozuklukları görülüyor. Cinsel etkinlik sırasında idrar tutamama riski ise pek çok hastayı cinsellikten uzaklaştırıyor. MS hastalarının yaşadığı  cinsel sorunların çözümünde ilaç tedavisinden, psikolojik terapiye kadar birçok yöntem kullanılıyor. Ağızdan alınan ilaç  tedavisi de uygulanabilir bir seçenek olarak görülüyor. MS hastalarının yaşadığı  cinsel sorunların çözümünde en önemli noktanın doğru tedavi kombinasyonu bulmak olduğu belirtiliyor. Çünkü MS’liler psikolojik açıdan kendilerini moralsiz ve son derece yorgun hissedebiliyor.

PROSTAT HASTALARINDA SERTLEŞME SORUNU GÖRÜLEBİLİR

Prostat hastalıkları orta yaş ve üzeri erkeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemlerinin başında geliyor. Bu hastalar sık idrara çıkma, kesik idrar yapma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, gece idrara kalkma, idrar yaparken zorlanma, ani idrara çıkma ihtiyacı gibi yakınmalar yaşıyor. Bu durum, hastaların cinsel yaşamlarının olumsuz etkilenmesine neden oluyor. İdrar sorunu yaşayan erkek, bunun cinsel ilişki sırasında olmasından çekinerek, cinsel istek problemleriyle karşılaşabiliyor. Başarılı olamayacağı endişesi erkekte sertleşme sorunlarına neden olduğu için ileri vakalarda erken boşalma görülebiliyor. İyi huylu prostat büyümesi genelde ilaç ya da ameliyat yoluyla tedavi ediliyor. Bazı ilaçlar bazı hastalarda mesaneye doğru geri boşalmaya neden olabiliyor. Bu sorun özellikle çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerde kısırlığa bile yol açabiliyor. Bazı ilaçlar ise sertleşme bozukluğu yaratıp, cinsel isteği azaltabiliyor. Bu tür sorunların lazer uygulamaları ve açık yapılan prostat ameliyatlarında oluştuğu gözlemleniyor. Prostat kanserinde uygulanan hormon tedavisi ya da testislerin cerrahi olarak çıkarıldığı “orşidektomi” ameliyatı cinsel istek kaybına yol açabiliyor. Bu açıdan prostat hastasının tedavi sırasında cinsel problemler yaşayabileceğini bilmesi çok önemli görülüyor. Kadınların eşlerini ikna edip doktora yönlendirmesinin, erkeklere uygulanan tedavide daha başarılı sonuçlar sağladığı görülüyor.   

DİYABETLİLER GECİKMİŞ BOŞALMAYLA KARŞILAŞABİLİR

Şeker hastalığı hem sinir hem de damar hasarı yaratarak sertleşme fonksiyonlarını bozan ciddi bir hastalık olarak tanımlanıyor. Uzun yıllar kontrol edilmeden devam eden diyabette cinsel sorunlar gelişebiliyor. Ancak diyabetin yarattığı cinsel sorunların yaşam kalitesini düşürmesine izin vermemek kişinin elinde oluyor. Sertleşme sorunu şeker hastalığının ilerlemesiyle ortaya çıkabildiği gibi, bazı hastalarda ilk belirti de olabiliyor. Diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu sağlıklı erkeklere göre daha erken dönemde ortaya çıkıyor. Diyabet tanısı konan hastaların yarısında, tanıdan 10 yıl sonra sertleşme sorunu görülüyor. Buna ek olarak, diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu görülme olasılığı sağlıklı erkeklere göre üç kat fazla bulunuyor.  Şeker hastalığında yaygın olarak görülen damar ve sinir hasarları, idrar yolunda ve vajinada enfeksiyonların artması ve hastanın bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor. Orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma da diyabette yaşanan sorunlar arasında yer alıyor. Bu hastalarda idrar yolu enfeksiyonu riski arttığı, prostat enfeksiyonu riski çoğaldığı için, idrar sorunları ve cinsel problemlere daha çok rastlanıyor. Kadınlarda şeker hastalığının cinsel sağlık üzerinde yarattığı en önemli etkinin enfeksiyonlar olduğu belirtiliyor. Kan şekerinin yüksek olduğu dönemlerde vajinal ve üriner sistem enfeksiyonlarıyla daha sık karşılaşılıyor. Bir diğer önemli sorunun ise vajinal kuruluk olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni nöropatinin bazı kadınlarda vajinal kayganlığı bozması ve cinsel ilişkiyi ağrılı kılarak isteği azaltması olduğuna dikkat çekiliyor. Hastanın kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissetmesinin de cinsel aktiviteyi zorlaştırdığını unutmamak gerekiyor. Şeker hastalığına bağlı cinsel sorunların giderilmesinde ilaç tedavileri, ağız yoluyla tedavi, sistemik ilaç tedavisi (testosteron), arter ameliyatı, toplardamar ameliyatı, protez penis takılması, vakum-sıkma araçları ve psikoterapi en önemli tedavi yolları arasında bulunuyor. Özellikle şeker hastalığının damar ve sinir uçlarında yaptığı geriye dönüşümü olmayan hasarlar ve uzun süreli yüksek tansiyonun yarattığı damar problemleri  ilaç ve enjeksiyon tedavilerinin yetersiz olmasına yol açabiliyor. Organik kökenli sertleşmeyle sonuçlanan bu ve benzeri hastalığı olanlarda, radikal tedavi seçeneğinin “mutluluk çubuğu” olarak da bilinen penil protezler olduğu belirtiliyor. Kadın hastalarda ise cinsel tıp uzmanı, jinekolog ve psikologdan oluşan bir ekip, kuruluk ve enfeksiyon gibi organik faktörleri düzelterek, şeker hastalığının yarattığı stres ve olumsuzlukları ortadan kaldırmada çok önemli bulunuyor.

STRES VE DEPRESYON ERKEN BOŞALMA NEDENİ

Cinsel performans, fiziksel sorunlar kadar uyku seviyesi, stres düzeyi, duygusal durum, ortam ve partner gibi unsurlardan da etkileniyor. Yüksek stres düzeyi, gerginlik ve endişe hali; sertleşme sorunu, erken boşalma ve cinsel isteksizlik gibi pek çok cinsel soruna zemin hazırlıyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle aile içi gerginliğin artması, cinsel işlev bozukluklarını tetiklediği için hastaların cinsel sorunlarının kaynağının bulunması açısından laboratuvar tetkikleri ve testler yaptırılması gerekebiliyor. Bir stres yönetim uzmanından, yoga- meditasyon gibi gevşeme teknikleri yardımı almak ve hastaya yönelik egzersiz planı yapmak da sorun çözmeye yarayan yöntemler arasında bulunuyor.

MENOPOZDA UYARILMA VE AĞRI SORUNLARI ARTABİLİR 

Menopoz süreci kadınlara hem fiziksel hem de ruhsal anlamda farklılıklar hissettiren yeni bir döneme işaret ediyor. Bu dönemde hormon değişiklikleri nedeniyle cinsel isteksizlik yaşayan kadınların sayısında önemli artış oluyor. Uyarılma, orgazm ve ağrı sorunu yaşayan kadın sayısı ise dikkat çekici bir artış gösteriyor. Menopozun hiçbir şekilde cinsel yaşamın sonu olmadığı, kadın hastaların sorunlarının jinekolojik, nörolojik, hormonal, metabolik ve psikolojik yönden incelenmesi ve doğru tanı  konulması ile sıkıntıların ortadan kaldırılmasının mümkün olduğu belirtiliyor.

 ANDROPOZ DÖNEMİNDE CİNSEL İLİŞKİ SIKLIĞI DÜŞEBİLİR 

 İlerleyen yaşla birlikte vücutta “hormonal yaşlanma” denen bir süreç meydana geliyor. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron erişkinlerde günde mg üretilirken 40’lı yaşlardan itibaren yılda yaklaşık yüzde oranında azalmaya başlıyor. Testosteronun azalması, kas kütlesinin azalması yağ kütlesinin ise artması demek oluyor. Testosteron eksikliğinde; cinsel isteksizlik, cinsel uyarılmada azalma, sertleşme sorunu, cinsel ilişki sıklığında düşüş, gece sertleşmelerinin azalması, gecikmiş orgazm gibi problemler görülüyor. Yapılan çalışmalar genel nüfusta cinsel istek sıklığının  haftada kez ile ayda 2 kez arasında değiştiğini gösteriyor. Bu sıklıktan az cinsel istek duyanların cinsel istek azlığı yaşadığından söz edilebiliyor. Cinsel isteksizlik yaşayan erkeklerde bazı testlerle; hormonal, sinirsel, damarsal ve anatomik problemlerin neler olduğu araştırılıyor. Hormon eksikliği ve sertleşme sorunu olması halinde buna yönelik tedavilerin olumlu sonuçları bulunuyor. İsteği azaltacak metabolik hastalıklar, kilo fazlalığı, sağlıksız beslenme, bel çevresi kalınlığı gibi yaşam tarzı faktörleri için de sağlıklı cinsellik reçetelerine ihtiyaç duyuluyor.

CİNSEL İLİŞKİ KALP KRİZİNDEN KORUYOR

Kalp damarlarını  etkileyecek herhangi bir sorun (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol problemi, plak oluşumu, sigara kullanımı, aşırı  alkol tüketimi, hareketsiz bir yaşam vb.)  cinsel bölgeye giden damarlarda da hasar yaratıyor. Bu durumdaki kişilerde cinsel sorunlara daha sık rastlanıyor. Kalp krizi sonrasında sertleşme sorunu hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerle ortaya çıkıyor. Kullanılan ilaçlar ve cinsellik sırasında yaşanan kalp ağrıları ise cinsel isteği azaltarak sertleşme sorununa neden oluyor. Cinsel ilişki sırasındaki oksijen tüketimi kat merdiven çıkmaya eşit oluyor. Bu nedenle cinsel aktivite sırasında ya da sonrasında kalp krizi geçirme riskinin oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Araştırmalara göre sağlıklı bir kişide ilişki sonrasında kalp krizi görülme riski 1 milyonda iken  bu oran daha önce kalp hastalığı geçirenlerde 1 milyonda 25’i buluyor. Kalp hastalığı  sonrası göğsünde rahatsızlık, ağrı, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtiler olmadan dakika yürüyebilen hastalara “cinsel ilişki için sakınca yoktur” denebiliyor. Kalp krizi sonrasında hastanın genellikle yaklaşık 4 ay sonra cinselliğe geri dönebildiği düşünülse de bu süre hastanın isteğine, genel kondisyon seviyesine ve bilgisine göre değişiklik gösteriyor. Aşırı yeme alışkanlığı ve alkol kullanımı kalbi strese sokuyor. Cinsel ilişki için son yemekten veya alkol tüketiminden sonra en az 3 saat beklemek gerekiyor. 

YÜKSEK KOLESTEROL CİNSEL YAŞAMI  OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kolesterol adı verilen bu elzem madde vücut hücrelerinin ve seks hormonlarının yapımında kullanılıyor. Sorun kolesterolün karaciğerde fazla üretildiği veya dışarıdan gerekenden çok alındığı durumda oluşuyor. Fazla kolesterol damarların duvarında birikiyor ve damar tıkayıcı plaklar oluşturuyor.  Damar yaşlanması hızlanınca beyne, gözlere, böbreklere, cilde giden kan akışı azalıyor. Kolesterol tıkaçları cinsel bölgeyi de etkiliyor ve başta sertleşme sorunu olmak üzere bir dizi cinsel probleme yol açıyor. Fazla kolesterole bağlı damar plakları oluştuğu damara göre şikayet yaratıyor.  Örneğin bacak damarlarını tutan bir tıkanma yürürken ağrıya, kalp damarlarında oluşan bir plak kalp krizine yol açabiliyor.  Damar ne kadar geniş ise ciddi sağlık sorunu yaratacak derece tıkanıklık oluşması o kadar zaman alıyor.  mm civarında olan penis damarlarında ufak bir tıkanma bile oluşsa  penise giden kan akışı azalıyor,  sertleşmeyi elde ederken veya sürdürürken güçlük yaşanıyor. Bu durumda giderek sertleşme kalitesi düşüyor ve bazen hiç sertleşme oluşmuyor. Kolesterol yüksekliği yaşıyor ve cinsel sorunlarla boğuşuyorsanız penis damarlarınızı “penis doppler” gibi yöntemlerle inceletebilirsiniz. Kolesterol seviyelerinin kontrol altına alınması, özellikle de kötü kolesterol LDL'nin düşürülmesi sertleşme kalitesini yükseltiyor. 

KOLESTEROL İLAÇLARI TESTOSTERONU DÜŞÜRÜYOR

 Kolesterolü düşürmek için sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gerekiyor. Bir grup hastada değişik tipte kolesterol ilaçları da kullanılıyor. Statin grubu ilaçlar aşırı yüksek kolesterolü kontrol altına alarak sertleşme işlevini koruyor. Ancak yüksek doz ve uzun süreli kullanımda kolesterol düşerken, kolesterolden üretilen testosteron da düşüyor.  Bu hastalarda hem libido hem de sertleşme kaybı oluşuyor.  Bu nedenle uzun süre kolesterol ilacı kullananların total-serbest testosteron tetkiklerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Statin dışında fibrat grubu ilaç kullananların sertleşme sorunu riskinin de kat arttığı belirtiliyor. Bu noktada iktidarsızlık korkusuyla ilaç alımının reddedilmemesi, ilacın dozu ve kullanım şeklinin değiştirilebileceğinin unutulmaması gerekiyor. Ayrıca cinsel şikayetin ilaçtan değil kolesterol plaklarından kaynaklanabileceğine de dikkat çekiliyor.  Statin ilaçlarını kullanırken cinsel desteklerden yararlanmak ve yan etkileri azaltmak da mümkün görülüyor.  

 YÜKSEK TANSİYON İLAÇLARI CİNSEL PERFORMANSI ETKİLİYOR

Türkiye'de her 3 kişiden birinin yüksek tansiyon hastası olduğu tahmin ediliyor. Yüksek tansiyonu olan 10 kişiden 7'si ise tedavi görmüyor.  Bunun en önemli nedeni yüksek tansiyonun hiçbir belirti vermeden, yıllar içinde gelişmesi.  Hastalık bu özelliği nedeniyle tıp dünyasında "Sessiz katil" olarak adlandırılıyor. Çoğu insanda, baş ağrıları, baş dönmesi ya da burun kanaması gibi şikayetler tansiyon hayatı tehdit edici bir noktaya yükselene kadar ortaya çıkmıyor. Yüksek tansiyonun en önemli yan etkilerinden biri ise cinsel yaşamda ortaya çıkıyor. Bir çalışmaya göre, 40 yaşın üzerinde yüksek tansiyonu olan erkeklerin yarısında sertleşme sorunu görülüyor.  Hem yüksek tansiyon, hem de bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar performansı düşürebiliyor.  Bu nedenle hastaların çoğu tansiyonlarının daha da yükselmesinden endişe ederek cinsellikten kaçınıyor. Yüksek tansiyona bağlı gelişen sağlık sorunları da cinsel gücü düşürebiliyor.  Oysa alınacak önlemlerle hem yüksek tansiyonu kontrol altında almak hem de cinsel motivasyonu artırmak mümkün!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası