ciltte beyaz leke ve kaşıntı / Hangi renk, hangi hastalığa işaret ediyor? - Sağlık Haberleri

Ciltte Beyaz Leke Ve Kaşıntı

ciltte beyaz leke ve kaşıntı

Hangi renk, hangi hastalığa işaret ediyor?

Beyaz, sarı, pembe, mavi, mor… Ciltte leke deyip geçmeyin. Bu lekeler cildinizin normal bir bileşeni olabileceği gibi, herhangi bir sistemik veya cilt hastalığına işaret edebiliyor.

Özellikle tiroit bezi hastalıkları, demir metabolizması bozuklukları, böbrek üstü bezi ve karaciğer hastalıkları ile kan değerlerindeki değişiklikler leke artışına neden olabilecek başlıca sağlık sorunlarını oluşturuyor. Bazı lekeler ise tamamen mantar veya vitiligo gibi cilt hastalığı nedeniyle ortaya çıkıyor ve tedavi edilmezse lekelerde artış görülüyor. Bu nedenle ciltte oluşan lekelerin mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım, vücudun ciltte hangi renklerle hastalık sinyali verdiğini şöyle sıralıyor:

BEYAZ

Vücut mantarı: Ciltteki sınırlı beyazlık kazıyınca kepekleniyorsa, bunun nedeni Tinea versicolor adı verilen vücut mantarı olabiliyor. Yüzeyel bir mantar enfeksiyonu olan Tinea versicolor; özellikle sırtta, göğsün ön yüzünde, karında ve kollarda yerleşiyor. Genellikle mercimek tanesi kadar küçük lezyonlar, bazen de birleşerek daha büyük lekeler oluşturabiliyor. Bulaşma riski oldukça düşük olan bu enfeksiyon sıklıkla kaşıntısız oluyor ve estetik sorun dışında hastayı rahatsız etmiyor.

Vitiligo : Tebeşir beyazı denilen bir tonda oluşan bu hastalık belirli alanlarda deriye rengini veren hücrelerin tümüyle yok olması nedeniyle oluşuyor. Vücutta tek sayıda olabileceği gibi, çok sayıda farklı lokalizasyonlarda da yerleşebiliyor. Vitiligo; diyabet, pernisiyöz anemi, tiroidit ve addison hastalığı gibi hastalıklarla birliktelik olabiliyor.

Hangi renk, hangi hastal&#x;ğa işaret ediyor? - 1

SARI

Sarılık: Ciltte sarılık, çeşitli nedenlerle safra kesesinden safra akışı engellendiğinde ya da mıkroplara bağlı olarak karaciğerin zarar gördüğü durumlarda görülebiliyor. Cilt, kanda artan bilirubin maddesi nedeniyle sarı renk alıyor. Sarı renk değişimine kaşıntı ve kaşımaya bağlı oluşan kabuklu yaralar da eşlik edebiliyor.

PEMBE - KIRMIZI

Kurdeşen: Ciltteki oluşan pembelik veya kızarıklık bulunduğu yerde 24 saat içinde kaybolup tekrar oluşuyorsa, buna ek olarak kaşıntı ve kabarıklık da eşlik ediyorsa, altında yatan neden halk arasında “kurdeşen” denilen ürtiker hastalığı olabiliyor. Lezyonlar derideki kan damarlarından çevredeki dokuya geçici olarak plazma sızması sonucu oluşuyor.

Vücut mantarı: Tinea corporis, yani vücut mantarı, erişkinlerde kırmızı lekenin en sık görülün sebeplerinden biri. Hastalık enfekte kişilerden temas, hayvan ya da toprağa dokunma yoluyla bulaşıyor. Keskin sınırlı lekeler çevreye doğru genişlerken ortası normal bir görünüm almaya başlıyor. Bazen iç içe geçmiş halka görünümü oluşabiliyor. Lekeye sıklıkla kaşıntı şikayeti de eşlik ediyor.

Gül hastalığı: Özellikle bahar aylarında gövdede deri çizgilerine paralel yerleşim gösteren pembemsi lekeler gül hastalığının belirtisi olabiliyor. Haberci lezyon olarak adlandırılıan ilk leke yaygın döküntüden birkaç gün ya da birkaç hafta önce ortaya çıkıyor. Diğer lezyonlara göre daha büyük oluyor. Daha sonra çevresinde kepeklenme bulunan daha küçük lekeler ortaya çıkıyor. Bulaşma özelliği olmayan gül hastalığı genellikle hafta içinde kendini sınırlıyor.
Sedef : Sedef hastalığı gümüş veya sedef gibi beyaz, bol kepekli, kırmızılığı ise biftek kırmızısı gibi canlı bir hastalık. Sıklıkla diz, dirsek ve saçlı deride ense bölgesi en sık tutulum alanlarını oluşturuyor. Hastalık şiddetli seyredebiliyor ve geniş alanları kaplayabiliyor.

Hangi renk, hangi hastal&#x;ğa işaret ediyor? - 2

MAVİ – MOR

Kalp hastalıkları: Özellikle arteryal ve venöz damarlardaki kanın karışmasına neden olan konjenital (doğumsal) kalp hastalıklarında dil, dudak, burun ucu, parmak uçları gibi bedenin uç kısımlarında mavi-mor renk değişikliği görülüyor. Kalp yetmezliği sonucunda dolaşımın bozulduğu durumlarda da cilt terli, soluk, gri-mavi renk alabiliyor.

KOAH : Oksijenlenmenin bozulduğu; tıkayıcı bir akciğer hastalığı olan KOAH’da da hastalığın evresine göre özellikle dudaklar ve çevresinde mor renk değişikliği gözlemleniyor.

Travma: Özellikle deri altı yağ dokusu daha az olan hassas bölgelerde, darbeye maruz kalınması sonucu, cilt altında damar kanaması nedeniyle bölgesel olarak mor renk oluşabiliyor.

C ve K vitamini eksiklikleri: C ve K vitamini eksikliklerinde de deride mikro kanamalar olabileceği için çok sayıda odakta mor renk değişikliği görülebiliyor.
Vaskülit: Eğer kırmızı lekeler deriden kabarık, ödemli ise vaskülit, bir başka deyişle iltihabi damar hastalığı açısından araştırılmalı. Vaskülit, kan damarlarında çeşitli sebeplere bağlı hasar sonucu ortaya çıkan hastalık grubu. Vaskülite neden olan hastalıklarda ateş, halsizlik, karın ağrısı, eklem ağrısı gibi sistemik belirtiler veya kanlı idrar yakınmaları da görülebiliyor.

Hangi renk, hangi hastal&#x;ğa işaret ediyor? - 3

Çeşitli kanser türleri: Bacaklarda vaskülit (iltihabi damar hastalığı) olarak değerlendirilen kırmızı -mor, ağrılı döküntüler ve yaralar lenfoma-lösemiden kaynaklanabiliyor. Özellikle sırt bölgesinde ani başlangıçlı kahverengi-kabuklu döküntüler mide, bağırsak, meme kanseri ya da lenfoma sonucu gelişebiliyor. Tüm vücutta yaygın kızarıklık ve kepeklenme lenfoma ve lösemi belirtisi olabiliyor.

KAHVERENGİ

Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliğinde deri rengi toprak rengine benzer kahverengi bir hal alıyor. Ciltte kuruluk, pullanma ve şiddetli kaşıntı belirtileri de sık görülüyor.

SAĞLIK HABERLER&#x;

Ciltteki beyaz lekeler hastalık habercisi

Güneşin zararlı ışınlarının etkisiyle oluşan kahverengi lekeler estetik olarak kötü bir görüntü yaratıyor. Ancak ciltteki beyaz lekeler lupus (pullu, kelebek tarzında lekelerin olduğu deri hastalığı), malign melanoma (deri tümörü), vitiligo (ciltte büyük beyaz lekeler oluşturan hastalık), mantar gibi önemli cilt hastalıklarının habercisi olarak ortaya çıkabiliyor.

International Hospital Etiler Tıp Merkezi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasibe Özkılıç, beyaz lekelerin cilde rengini veren hücrelerin zarar görmesi ya da hücreye gönderilecek boyar renk maddesinin üretilememesi sonucunda oluştuğunu belirtiyor. Özellikle de yaz mevsimi mantara hazır bir ortam yaratıyor. Sanki cilde yapıştırıcı sürülmüş gibi oluyor. Terli dolaşmak, sık duş almamak mantarın oluşumunu kolaylaştırıyor.

Ancak kişinin kolunda ya da bacağında zımba deliği gibi beyaz noktalar oluşuyorsa ve bunlar ileri yaşlarda görülüyorsa çeşitli cilt hastalıkları ortaya çıkıyor. Beyaz lekelerin çıktığı bölgelerde güneşin zararlı UV ışınlarına bağlı olan hasar, o bölgedeki pigmenti parçalıyor. Deri kendini tamir ediyor, gerekli ünitelere boyar maddenin gönderilmesi için çalışıyor.

Bu beyaz lekeler ciltte lupus hastalığının habercisi olabiliyor. Bu hastalıkta cildin üzerinde pullu, kelebeğe benzeyen lekelenmeler oluşuyor. Bu da bağışıklık sistemindenki sorundan kaynaklanıyor. Beyaz lekeler “maling melanoma” denilen, karışık renkli (kırmızı, kahverengi, mavimsi), kenarları düzensiz görünümlü benlerle ortaya çıkan deri tümörüne de yol açabiliyor. Vitiligoda ise, vücudun değişik bölgelerinde normal cilt renginden çok daha açık tonda önceleri küçük sonları giderek büyük lekeler oluşuyor. Vitiligo çok hızla birdenbire oluşuyor, çok büyük lekeler olabiliyor, bazen yarım santimetrelik de olabiliyor.

Erkeklerde beyaz lekeli mantra fazla

Bu nedenle tam beyaz değil ama normal deriden biraz daha açık renkte lekeler oluştuğunda mutlaka bir doktora gitmekte yarar var. Beyaz lekeler kadınlarda erkeklere göre daha yaygın görülüyor. Kadınlarda en fazla UV hasarına bağlı, küçük lekeler oluşuyor.  Erkeklerde ise beyaz lekeli mantar hastalığı kadınlardan daha fazla görülüyor. Erişkinlerde sırt, omuz başları, göğüs orta hattına çok fazla yerleşfunduszeue.infoım santimetre çapında üzerine ince belli belirsiz kepekli normal deriden daha beyaz renkte lekeler oluşuyor. Yayılabiliyor, kaşıntı yaratmıyor. Görsel olarak vitiligo korkusuyla endişe ediyor hastalar.

İndirmden aldığınız ürünü yıkamdan giymeyin!

Beyaz lekelerin oluşma nedenine göre tedavi planı yaptıkları belirten Dr. Hasibe Özkılıç, “Nedene yönelik tedavilerde başarılı olunuyor. Bu hastalıkların her birine yönelik tedaviler yapıyoruz” diyor.

Mantar enfeksiyonunu mutlaka tedavi etmek gerekiyor çünkü tekrar edebiliyor. Deri nin ph dengesi bir defa bozulduysa, bundan sonra da bozulabiliyor. Mantara karşı her yıl yaz mevsiminden önce koruyucu tedaviler vermek gerekiyor. Bunun için lokal ve ağızdan tedaviler uygulanıyor. Ayrıca çamaşırların iç yüzünden ütülenmesi tekrar bulaşmaması için büyük önem taşıyor. İndirimli satışlardan alınan, çok sık giyilip çıkarılan kıyafetlerin mutlaka yıkanıp iç yüzlerinden ütülendikten sonra giyilmesi gerekiyor. 

Çocuklara fondöten öneriyoruz

Vitiligonun tedavisinde eskiye göre daha başarılı olduklarını anlatan Dr. Özkılıç, “Vitiligonun tedavisinde lokal yöntemler ve ağız yoluyla verilerek ilaçla deriyi  güneş ışığına karşı duyarlı hale getirmeye çalışıyoruz. Bölgeyi renklenmeye zorluyoruz. Ancak ayak ve el parmak uçlarında yerleştiyse başarılı olunamıyor” dedi. Vitiligo, vücudun her yerinde olabiliyor. Göz kapakları, ağız, dudak kenarları ve genital bölge.

Vitiligo hastalığının tedavisinde profesyonel sahne kozmetikleri hastaların imdadına yetişiyor. Ciltle aynı tondaki bu kozmetikler çok iyi bir kapatıcı özelliğe sahip. Bu ürünler sayesinde çevrenin gösterdiği rahatsızlık tepkisi de azalıyor. Sahne kozmetikleri, çocuk hastalarla da kullanılıyor. Çünkü çocuk hastalara ilaç tedavisi verilemiyor, çocuklarda kirpiğin beyazladığı, göz çevresinde büyük beyaz lekelerin oluştuğu durumlarda kozmetik ürünler lekelerin üstünü tamamen kapatıyor. Üstelik kişinin eline de bulaşmıyor. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası