buzağılarda karın şişmesi nasıl geçer / 5aylık buza gaz yapıyor ne yapmam lazım | TrakKulüp - Traktörler ve Tarım Makineleri

Buzağılarda Karın Şişmesi Nasıl Geçer

buzağılarda karın şişmesi nasıl geçer

Buzağılarda Karın Şişmesi (Spot)

Süt sığırcılığı ile uğraşan değerli üretici dostlarım,

Bazen haftalık buzağılarda buzağı maması veya süt içirildikten 1 saat sonra buzağının karnı şişiyor. Bu durum sizleri telaşa sevk ediyor. Tehlikeli bir durum, çünkü ileri vakalarda buzağıyı kaybetme ihtimali de var.

Bu durumla karşılaşmamak için buzağılara kesinlikle soğuk süt veya soğuk buzağı maması vermeyin. Annelere, doğumdan önce, kuru dönemdeyken mutlaka yetiştiriciler arasında ‘’Çelerme’’ aşısı denilen Klostridyum aşılarını yapın. Kovalar, biberonlar temiz olsun.

Özellikle dışkı ile bulaşmış kova ya da biberonlar çok tehlikelidir. Midede yani abomasumda gaz birikmesine ve karın şişmesine gaz yapan bakteriler sebep oluyor. Buzağılara mikroplarla bulaşık süt ya da mama vermemeliyiz.

Buzağı maması ya da süt ile besleme yaparken günlük miktarı 2 öğünde değil, 3 öğünde verin. Bunlar buzağıların aniden oluşan karın şişkinliklerini önleyecektir.

‘’Buzağılar ölmesin’’ dileklerimizle hepinize selamlar.

/tarafından teknik

''Hayati tehlikeye neden olan gazı fos diye indireceksiniz.''

Timpani yada hayvanlarda ani karın şişkinliği ölüme kadar varan sonuçları olan ciddi bir rahatsızlıktır. BloFoss doğal çözümlerle köpük söndürücü, gaz giderici ve antiasit etkisi olan bir üründür.

  • Gaz giderici ve köpük söndürücü
  • Rumen hareketlerini düzenleyici
  • Rumen mikroflorası düzenleyici

 

İçerik gr'da; Adaçayı yağı, yenilebilir yağlar ve emülsiye ediciler. Detaylı içerik bilgisi için lütfen ürün etiketini inceleyiniz.

Kullanım şekli ve dozu: Blofoss kullanmadan önce çalkalanmalıdır. Blofoss aşağıdaki dozlarda hayvanlara sulandırılıp çalkalanarak drenç olarak içirilebileceği gibi yemine suyuna veya riskli dönemlerde meraya serpilmek suretiyle kullanılabilir.

Sığır, at, deve: ml / kg canlı ağırlık.

Koyun ve keçi: 10 ml/ 40 kg canlı ağırlık,

Dana, tay, deve buzağısı, alpaka, virkunya: 20 ml/ kg canlı ağırlık. Belirtilen dozların misli sulandırılarak verilir.

Meraya serpilecekse ml 20 litre suya katılarak 10 metrekare mera alanına sıkılır.

Uyarılar ve Önlemler: Sadece hayvanların kullanımı içindir. Yutkunma refleksi olmayan hayvanlara içirmeyiniz. Süt ile birlikte kullanmayınız. Et ve sütte kalıntı bırakmaz.

Saklama koşulları: Serin ve kuru bir yerde saklayın. Doğrudan güneş ışınlarından uzak tutunuz.

Yeni doğanların doğum sonrası belli süre içerisinde hastalıklara yakalanma riskleri yüksektir. Bir grup bakteri, virus vb. enfeksiyonlara neden olur. Bu enfeksiyonlar işletmeleri tehdit edecek kadar ciddi buzağı kayıp nedenidir. Bir hayvancılık işletmesinde doğan buzağıların %'ı hastalanarak ölebilir. Hastalığı atlatanlarda ise gelişme geriliği, damızlık niteliğini kaybetme gibi durumlarla karşılaşabilir.

Yeni doğanlarda başta funduszeue.info olmak üzere bir çok bakteri kan zehirlenmesine (Septisemi) neden olur.

Hastalığın oluşması için bazı dispozisyon (Bir hastalığa eğilim, yatkınlık ya da duyarlılık) faktörlerinin varlığı şarttır.

Buzağının zayıf ve hastalıklara duyarlı halde doğmasına neden olan bu faktörler bakım, beslenme, annenin aşı durumu, ırk gibi değişik nedenler olup, bölgeye, iklime, işletmeye göre de farklılıklar gösterir. Ülkemizde hayvan buzağılı sağım yapıldığından, besleme ve bakım ilkelerine tam uyulmadığından, ekonomik önemleri daha da artmakta, gereksiz hekimlik ve ilaç masraflarına neden olmaktadır.

Ana kaynaklı hastalık nedenlerinin bazıları gebelik dönemi ile ilişkilidir. Bu dönemde dengesiz, tek yönlü beslenmeye maruz kalmış inekler güç doğum veya yavrunun gelişememesine neden olacaktır.

Şeker pancarı, kaba yonca, mısır sapı, yulaf sapı gibi yemlerle yoğun beslenme cılız yavru doğumuna, yavru atımı ve görme kaybına (Amorozis) neden olur.

Rasyonda yeterli düzeyde beta karoten veya A vitamini olmayışı, özellikle kış sonu ve ilkbahar başlangıcında doğan yavruların hastalık direncini azaltır. Beta karotenin sığır beslenmesinde en bol doğal kaynağı yeşil yemlerdir.

Eğer anne başka bir ahırdan gelmişse ve orada doğum yapmışsa, yavru enfeksiyon etkenlerine bağışık değildir.

Ayrıca gebelik döneminde aşırı yağlanma, hareketsizlik, ahır hijyenine uymama, güneş ışığından yararlanamama ve yaşlılık gibi faktörlerde yukarıda sayılan olumsuzluklara neden olur.

Bu nedenle;

  • Hayvan doğumdan en az 6 hafta önce kuruya alınmalı
  • Kuruda kalma döneminde, beslenmede verim payı göz ardı edilmeli
  • Konsantre yem verilmemeli
  • Anne ve yavrunun yaşama payı kadar beslenmeli
  • Rasyon A vitamini ve beta karotenden zengin olmalı
  • Anne o bölgedeki hastalıklara karşı aşılanmış olmalı
  • Anne gebelik süresince ve doğumu takiben belirli bir süre başka ahıra nakledilmemeli
  • Gebe hayvanlar gün içerisinde belirli saatlerde gezintiye çıkartılmalı ve güneş ışınlarından yararlanması sağlanmalı
  • Yaşlı hayvanların doğal yada suni yolla tohumlanmasının önüne geçilmeli

Metabolik ve immunolojik yetersizlik

Yeni doğan buzağılar vücut ısısını sabit tutmada güçlük çekerler. Hastalık etkenlerine karşı direnç ve çevreye uyum yeteneği ileri yaşlardaki buzağılardan daha düşüktür. Çünkü anne karnında steril koşullarda gelişen buzağı doğumla dış ortam, çevre ve hastalık etkenleriyle direk temasa geçeceğinden adaptasyonda güçlük çeker.

Bu nedenle;

  • Yavru doğumdan hemen sonra kurulanmalı, vücut ısısı sabit tutulmaya çalışılmalı
  • Buzağının zamanında ve yeterli miktarda kolostrum alması sağlanmalı

Metabolik atıklar

Buzağının emmesi, meme yangısı, güç doğum, rutubet, hava ceryanı, açlık ve yorgunluk gibi faktörler aktif savunma sisteminin devreye girememesi nedeniyle buzağının hastalanmasına ortam hazırlar.

Bu nedenle;

  • Buzağının zamanında ve yeterli miktarda kolostrum alması sağlanmalı
  • Kötü çevre koşulları düzeltilmeli

Yetersiz kolostrum

Yeni doğanlarda bağışıklık henüz gelişmemiştir. Bağışıklık kolostrum ve aşı ile sağlanır. Buzağının zamanında ve yeterli miktarda kolostrum alamaması buzağıların hastalıklara açık hale gelmesine neden olur. Kolostrum içinde savunma sisteminde görev alan, vücuda giren hastalık etkenlerine karşı koruyan antikor adı verilen maddelerle protein, karbonhidrat, vitamin, yağ vb. yönünden yaşamsal öneme sahiptir. Biyolojik koruyucu önemi anne kanına oranla kat daha fazladır. Yeni doğan buzağılarda sindirim faaliyetleri saat sonra başlar. Doğumdan sonraki ilk saatlerde alınan kolostrum, mide ve barsakta hiçbir değişime uğramadan direk kan dolaşımına dahil edilirler.

Bu nedenle;

  • Yeni doğan buzağıda bağışıklığın sağlanabilmesi için, doğumdan sonraki ilk 3 saat içerisinde canlı ağırlığın %5'i, 24 saat içerisinde canlı ağırlığın %10'u kadar kolostrum almalı.
  • Doğumdan sonraki yarım saatte yavru ayağa kalkmalı (Bu sırada kolostrum memeye iner). Ayağa kalkmayana suni emzirme yaptırılmalı.

Fazla süt verilmesi ve sütün soğuk oluşu

Gereğinden fazla süt emdirmek ve suni emzirme hallerinde sütün soğuk olması barsaklarda bakteri üremesine ve buna bağlı olarak barsak iltihabına neden olur. Barsak iltihabının en belirgin semptomu ishaldir.

Bu nedenle;

  • Yeni doğan buzağılara uygun miktarda kolostrum verilmeli
  • Verilen kolostrumun sıcaklığına dikkat edilmeli

Hijyenik koşulların kötü olması

Sıkışık, yeterince havalandırılmamış, hava ceryanı olan aşırı soğuk ahırlar, amonyak ve diğer ahır gazlarının yüksek olması, inekler ile buzağıların aynı ahırda tutulmaları, buzağılı sağım, daha önce doğmuş buzağılarla birarada barındırma, doğumdan hemen sonra yavrunun nakli, buzağının genel direncini etkileyerek hastalıklara duyarlı hale gelmesine neden olur.

Bu nedenle;

  • Ahırlar hayvan sayısına uygun genişlikte olmalı
  • Havalandırma iyi yapılmalı
  • Ahırlar çok soğuk olmamalı
  • Buzağılarla inekler aynı ahırda barındırmamalı
  • Yeni doğan buzağılarla, daha önce doğmuş buzağılar birarada tutulmamalı
  • Yavru doğar doğmaz başka bir ahıra nakli yapılmamalı

Suni emzirme hataları

Soğuk veya bozuk süt kullanılması, yeterince süt vermeme, erken sütten kesme, süt yerine geçen mama ile beslemeye geçiş, suni emzirmede kullanılan mamaların yüksek oranda yağ, süt tozu yerine soya veya başka proteinleri içermeleri ishal vb. sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir.

Bu nedenle;

  • Suni emzirme sırasında soğuk veya bozuk süt kullanılmamalı
  • Yeterli miktarda ve sürede süt verilmeli
  • Suni emzirmede kullanılan mamaların içeriklerinin uygun oranlarda olmasına dikkat edilmeli
  • Yavruya sonda ile süt verilmemeli

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası