diyanet yurtdışı sınav sonuçları / Diyanet Yurtdışı Din Görevlisi Sınavı Nasıl Yapılıyor? | DİBBYS

Diyanet Yurtdışı Sınav Sonuçları

diyanet yurtdışı sınav sonuçları

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı teşkilatındaki kadrolara sürekli görevle atanacak memurların seçimi, atanması ve çalışmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

(1) Bu Yönetmelik, Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı teşkilatındaki kadrolara sürekli görevle atanacak din hizmetleri müşavirleri ve yardımcıları, din hizmetleri ataşeleri ile ataşe ve yardımcılarını kapsar.

Dayanak

(1) Bu Yönetmelik, 22/6/ tarihli ve sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 18/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ataşe: Din hizmetleri ataşesini veya ataşeyi,

b) Başkan: Diyanet İşleri Başkanını,

c) Başkanlık: Diyanet İşleri Başkanlığını,

ç) Mesleki ehliyet sınavı: Atanacak personelin mesleki yönden uygunluğunun belirlendiği yazılı ve/veya sözlü sınavı,

d) Misyon Şefi: Diplomatik temsilciliklerin, büyükelçi, daimi temsilci, temsilci, elçi, ortaelçi, maslahatgüzar unvanlarından birini taşıyan en üst yöneticisi ile başkonsolosu,

e) Mülakat: Atanacak personelin temsil ve yeterliklerinin belirlenmesi için yapılacak sözlü sınavı,

f) Müşavir: Din hizmetleri müşavirini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yurt Dışı Teşkilatı, Atanacaklarda Aranacak Şartlar, Hizmet Bölgeleri ve Yabancı Dil

Yurt dışı teşkilatı

(1) Başkanlık yurt dışı teşkilatı, müşavirlik, ataşelik ve din hizmetleri koordinatörlüklerinden oluşur.

(2) Ataşelikler, bulundukları ülkelerde müşavirliğe bağlı olarak din hizmeti yürütürler.

Genel şartlar

(1) Başkanlığın yurt dışı teşkilatındaki kadrolara sürekli görevle atanacak personelde aşağıdaki genel şartlar aranır:

a) sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,

b) sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 18/A maddesinin üçüncü fıkrasındaki şartları taşımak,

c) 25/10/ tarihli ve mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ortak nitelik şartını taşımak,

ç) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından, türü ve düzeyi bu Yönetmelik ile belirlenen yabancı dil belgesine veya buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak; Türkçe veya lehçelerinin konuşulduğu ülkelere atanacaklarda bu şart aranmaz,

d) Son beş yıl içinde aylıktan kesme ve daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

e) Mesleki ehliyet sınavı ile mülakatta başarılı olmak.

Yurt dışı hizmet bölgeleri

(1) Yurt dışı hizmet bölgeleri, özellikleri bakımından üç gruba ayrılır ve gruplar kendi içerisinde aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

a) I. Grup: Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile vatandaşların soyundan gelen nesillerin yaşadığı ülkeler;

1) Batı Avrupa ülkeleri,

2) Okyanusötesi ülkeler.

b) II. Grup: Soydaş ve akraba toplulukların yaşadığı ülkeler;

1) Türk Cumhuriyetleri ve Kafkasya ülkeleri,

2) Balkan ülkeleri,

3) Doğu Avrupa ülkeleri.

c) III. Grup: Vatandaş, soydaş ve akraba toplulukları dışında kalan müslüman toplulukların yaşadığı ülkeler;

1) Ortadoğu ülkeleri,

2) Güney ve Doğu Asya ülkeleri,

3) Afrika ülkeleri,

4) Latin Amerika ülkeleri.

(2) Grup ve sınıflarda yer alacak ülkeler Başkanın teklifi üzerine Bakan onayı ile belirlenir.

Yabancı dil türü

(1) Başkanlık yurt dışı teşkilatındaki kadrolara sürekli görevle atanacak personelde aranacak yabancı dil türü, ülkelerin hizmet grup ve sınıflarına göre şu şekilde belirlenmiştir:

a) I. Grupta bulunan ülkelere atanacakların öncelikle görevlendirileceği ülkenin resmi dilini veya yaygınlığına göre İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birini bilmesi şarttır.

b) II. Grupta bulunan ülkelerden;

1) Türkçe ve lehçelerinin konuşulmadığı ülkelere atanacak personelin ilgili ülkenin dilini veya Rusça ya da Slav dillerinden birini yahut yaygınlığına göre o ülkede konuşulan İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça dillerinden birini bilmesi şarttır.

2) Türkçe veya lehçelerinden birinin konuşulduğu Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Moğolistan, Romanya, Özbekistan, Türkmenistan ve Yunanistan'da bulunan kadrolara sürekli görevle atanacak personelde yabancı dil bilme şartı aranmaz.

c) III. Grupta bulunan ülkelerden;

1) Resmi dili Arapça olan veya yaygın olarak Arapça konuşulan ülkelere atanacak personelin Arapçayı ya da yaygınlığına göre o ülkede konuşulan Avrupa dillerinden birini bilmesi,

2) Arapçadan başka bir dilin veya dillerin resmi dil ya da yaygın konuşulan dil olduğu ülkelerde bulunan kadrolara atanacak personelin o ülkede konuşulan resmi dili veya yaygın dillerden birini ya da Arapça veya Avrupa dillerinden birini bilmesi,

şarttır.

(2) Gruplarda yer alan ülkelere sürekli görevle atanacak personelin yabancı dil yeterliği ile ilgili olarak, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından;

Değişik ibare: Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/08//) m.1

a) Müşavirlik ve yardımcılığı için en az yetmiş puan,

b) Ataşelik ve yardımcılığı için en az altmış puan,

almış olması veya ÖSYM tarafından buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olması şarttıseafoodplus.info, ÖSYM tarafından sınav yapılmayan yabancı diller için seviye tespit sınavı Başkanlık tarafından yapılır.

Değişik ibare: Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/08//) m.1

(3) Yabancı dil yeterlik belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır ve bu sürenin hesaplanmasında mesleki ehliyet sınavının yapıldığı tarih esas alınır. Ancak, ilk atamasında ikinci fıkrada sayılan gerekli dil belgesini ibraz etmiş, ikinci defa aynı unvanla ve aynı yabancı dil aranılan yerlere atanacaklar ile ilk atamasında ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından yetmiş ve üzeri dil puanı belgesi veya ÖSYM tarafından buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği olan bir belgesi bulunanların aynı yabancı dil aranılan yerlere sonraki atanmalarında yabancı dil yeterlik belgesi aranmaz.

Değişik fıkra: Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/08//) m.1

(4) Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilen lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimini yurt dışında tamamlayanlardan, eğitimini tamamladığı dile ilişkin yabancı dil belgesi istenmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlara İlişkin Hükümler

Sınavlar

(1) Başkanlıkça yurt dışı teşkilatındaki kadrolara sürekli görevle atanacak personel için mesleki ehliyet sınavı ile mülakat yapılır.

(2) Başarılı sayılmak için mesleki ehliyet sınavı ile mülakattan ayrı ayrı yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak gerekir.

(3) Mesleki ehliyet sınavı ile mülakat bu Yönetmelik kapsamındaki bütün unvanlar için ayrı ayrı veya müştereken yapılabilir.

Sınav duyurusu ve başvuru

(1) Atama yapılacak kadro sayısı ve unvanları, sınavlara başvuru şartları, başvuruda istenecek belgeler, sınav yeri, tarihi ve başvuru süresi son başvuru tarihinden en az on beş gün önce Başkanlık internet sayfasında ilan edilir.

(2) Başvuru elden, posta yoluyla veya ilanda belirtildiği takdirde internet üzerinden yapılabilir. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen süre içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.

Mesleki ehliyet sınavı

(1) Mesleki ehliyet sınavı yazılı ve/veya sözlü sınav şeklinde yüz tam puan üzerinden yapılır ve başarılı olmak için en az yetmiş puan almak şarttır.

(2) Sınav yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamada yapılırsa başarılı olmak için sınavların her birinden ayrı ayrı yetmiş puan almak gerekir. Bu iki sınavın aritmetik ortalaması mesleki ehliyet sınavı puanını oluşturur.

(3) Mesleki ehliyet sınavı aşağıdaki konulardan yapılır ve yüz tam puan üzerinden değerlendirilir:

a) Kur’an-ı Kerim (35 puan).

b) Arapça (30 puan).

c) Dini ve mesleki bilgi (35 puan).

Mülakat

(1) Yurt dışı temsil ve yeterlik mülakatı, aşağıdaki konulardan yapılır ve yüz tam puan üzerinden değerlendirilir:

a) Başkanlık mevzuatı (15 puan).

b) Başkanlık hizmet alanı bilgisi (15 puan).

c) Yurt dışı göreve ilişkin düşünce ve yaklaşımları (15 puan).

ç) Ülkeler ve uluslararası kuruluşlar hakkındaki bilgisi (15 puan).

d) Genel kültür (10 puan).

e) İfade ve iletişim becerisi (10 puan).

f) Protokol bilgisi (10 puan).

g) Genel görünüm, tutum ve davranışlar (10 puan).

(2) Sınav Kurulu başkan ve üyeleri tarafından verilen puanların aritmetik ortalaması mülakat puanını oluşturur.

Başarı sıralaması

(1) Mülakat puanlarına göre en yüksek puandan başlanarak başarı sıralama listesi oluşturulur.

(2) Başarı sıralama listesi oluşturulurken, puanların eşitliği halinde yabancı dil puanı yüksek olana, eşitliğin bozulmaması halinde hizmet süresi fazla olana öncelik verilir.

(3) Başarı sıralama listesinde, unvanlar itibariyle ilan edilen münhal kadro sayısı kadar aday asıldan kazanmış sayılır. Sınav Kurulu, ilan edilen münhal kadro sayısına kadar yedek aday da belirleyebilir.

Sınav kurulu

(1) Sınav Kurulu, sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununun 18/A maddesinin dördüncü fıkrasında belirlenen kişilerden Başkan onayı ile oluşturulur.

(2) Sınav Kurulu, başkan ve üyelerin tamamının katılımı ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

(3) Sınav Kurulunun sekreterya hizmetleri Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.

Mülga fıkra: Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Teşkilatına Sürekli Görevle Atanacak Personel Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/08//) m.2

Sonuçların ilanı ve itiraz

(1) Başarı sıralama listesi ve tutanaklar, Sınav Kurulunca Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne teslim edilir ve sonuçlar on gün içinde Başkanlık internet sayfasında ilan edilir.

(2) Sınava katılanlar, sonuçların Başkanlık internet sayfasında yayımlanmasını takip eden yedi gün içinde Genel Müdürlüğe yazılı itirazda bulunabilir. Bu itirazlar Sınav Kurulunca en geç on gün içinde değerlendirilir ve sonuç ilgililere bildirilir.

Sınavların geçerlilik süresi

(1) Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, yurt dışı sürekli görevler için yapılan sınavda yedek listede kazananlar, girdikleri sınavda ilan edilen kadrolar için yeni bir sınav ilanı yapılınca yedeklikten kaynaklanan haklarını kaybederler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim, Atama, Görev ve Sorumluluklar

Hazırlayıcı eğitim

(1) Yurt dışındaki kadrolara sürekli görevle atanacak personel, Dışişleri Bakanlığınca düzenlenen yurt dışı görev yönlendirme kurs ve seminerinden ayrı olarak, yurt dışına gönderilmeden önce atanacağı görevin özelliğine ve gereklerine göre yurt dışı göreve hazırlık eğitimine tabi tutulur.

(2) Ataması uygun görülenler, atamaları yapılmadan önce, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde yetiştirilmek amacıyla geçici olarak görevlendirilebilir.

(3) Eğitim ve seminerin içeriği, süresi ve programı Genel Müdürlükçe belirlenir.

Atama

(1) Atamalarda başarı sıralaması dikkate alınır, ancak yurt dışı sürekli göreve atanmasında herhangi bir şart aranmayanlar ile sınav sonucunda aynı derecede başarılı olan adaylardan Başkanlık personeline atamada öncelik verilir.

(2) Ataması yapıldığı halde Başkanlıkça belirlenen süre içinde göreve başlayamayan aday yerine yedek listede kazanan adaylardan atama yapılabilir.

(3) İlan edilen kadrolardan herhangi bir sebeple boşalan kadrolara, sınavı yedekten kazanan adaylardan atanacağı kadro için aranan şartları taşıyanlar başarı sırasına göre atanabilir.

Görev süresi

(1) Yurt dışı görev süresi sayılı Kanunun 18/A maddesinin ikinci fıkrasına göre belirlenir.

(2) Yurt dışı sürekli görevden yurtiçi görevine dönenlerin, yeniden yurt dışına atanabilmeleri için, yurtiçinde en az bir yıl fiilen çalışmış olmaları zorunludur.

Görev, yetki ve sorumluluklar

(1) Yurt dışına sürekli görevle atanan müşavir ve ataşenin görevleri şunlardır:

a) Yurt dışı din hizmetlerini Başkanlığın belirlediği esaslar çerçevesinde yürütmek,

b) Görevli olduğu misyonda veya aynı ülkedeki diğer misyonlarda bulunan görevliler ile eşgüdüm halinde çalışmak,

c) Yıllık çalışma programlarını ve yıllık faaliyet raporlarını düzenli olarak hazırlamak ve süresi içinde Başkanlığa göndermek,

ç) Görev alanıyla ilgili yapılan inceleme ve araştırmaların sonucunu rapor halinde Başkanlığa göndermek.

(2) Müşavir, bulunduğu yerde Başkanlık yurt dışı teşkilatının birim amiridir. Müşavirlik hizmetlerini yürütmenin yanında ataşelik ve koordinatörlüklerin eşgüdümünü sağlamak ve denetlemekle de sorumludur. Müşavirlik hizmetlerinin yürütülmesinde müşavire yardımcı olmak üzere müşavir yardımcısı veya ataşe atanabilir.

(3) Başkonsolosluk nezdindeki ataşe, bulunduğu bölgede Başkanlık yurt dışı teşkilatının birim amiri olup, ataşelik hizmetlerini yürütmek ve denetlemekle sorumludur. Ataşelik hizmetlerinin yürütülmesinde ataşeye yardımcı olmak üzere ataşe yardımcısı atanabilir.

Atananların yurtiçi göreve döndürülmesi

(1) Yurt dışındaki kadrolara sürekli görevle atanan personelden;

a) Bu Yönetmelik ve ilgili mevzuatta belirtilen genel ve özel şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanlar veya atanma şart ve niteliklerini sonradan kaybedenler,

b) Görevlerinde başarılı olamadığı veya devlet memurluğu ve yurt dışındaki temsil görevi ile bağdaşmayan davranış ve faaliyetlerde bulunarak devletin güven ve itibarına gölge düşürdüğü yapılan inceleme veya soruşturma sonucunda belirlenip görevini sürdürmesi sakıncalı görülenler ile yurt dışında görev yapmasına mani halleri tespit edilenler,

c) Büyükelçilik, Başkonsolosluk ve diğer resmi kuruluşlarca geri çekilme teklifleri Başkanlıkça uygun görülenler,

sayılı Kanunda belirtilen süreye bakılmaksızın yurtiçi göreve çekilirler.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

İzinlerin kullanımı

(1) Yurt dışındaki kadrolara sürekli görevle atanan personelin izinleri, sayılı Devlet Memurları Kanununun izin işlemlerine ilişkin hükümlerine göre yürütülür.

(2) İzinler, bölge ve görev şartları esas alınarak ve misyon şefi bilgilendirilerek Başkanlığın onayı ile kullanılır.

(3) Ramazan ayında, zorunlu haller dışında izin kullanılamaz.

Geçici görevlendirme

(1) Yurt dışındaki kadrolara sürekli görevle atanan personelin, görev yaptığı ülke ve bölge dışında herhangi bir amaçla geçici görevlendirilmesi misyon şefinin bilgisi dahilinde ve Başkanlığın onayı ile yapılır.

Yürürlük

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Başkanlıktan yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

"Başkanlığımızca yurt dışında görevlendirilmek üzere aşağıdaki tabloda belirtilen kontenjan dâhilinde sınavla din görevlisi seçilecektir. Görevlendirme süresi 1 (bir) yıl olup başarılı olunması halinde her defasında birer yıl olmak üzere en fazla 5 (beş) yıla kadar uzatılabilecektir."

yut-dışı-tablo

*Vize şartı olarak Hollanda makamlarınca temel seviyede dil ve entegrasyon (uyum) sınavı yapılacaktır.

**Almanya için başvuruda bulunacak adayların, vize müracaatı esnasında son bir yıl içinde alınmış TELC Deutsch, ÖSD, Goethe Institut veya TestDaF’dan A2 ve üzeri dil belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir.

***İsviçre için başvuruda bulunacak adayların, vize müracaatı esnasında TELC Deutsch, Goethe Institut, TestDaF (Almanca) veya Delf, Dalf’dan (Fransızca) alınmış B1 ve üzeri dil belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir. (Vize başvuru aşamasında eşlerden A1 dil belgesi istenmektedir.)

****2. grupta yer alan ülkeler için; - İngilizce ve Arapça dilleri için YDS/YÖKDİL’den; Rusça dili için ise YDS’den en az 35 puan almış olmak.

- Bulgarca, Arnavutça, Makedonca, Boşnakça, Sırpça, Hırvatça, Rusça, Ukraynaca, Lehçe, Kazakça ve Kırgızca dilleri için, sınav ilan tarihi itibariyle son 2 (iki) yıl içerisinde MEB tarafından onaylı dil kursları, TÖMER ve üniversitelerden alınmış en az A2 seviyesinde dil belgesine sahip olmak.

A. BAŞVURU İÇİN ARANAN ŞARTLAR

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2. Halen Başkanlığımız teşkilatında sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine göre kadrolu devlet memuru olarak Din Hizmetleri veya Genel İdare Hizmetleri Sınıfında 5 (beş) yıl görev yapmış olmak, (sözleşmeli statüde çalışılan süreler ile Vekil İmam Hatiplik, Müezzin-Kayyımlık ve Kur’an Kursu Öğreticiliğinde geçen süreler dâhil, askerlikte ve ücretsiz izinde geçen süreler hariç),

3. Memurlukta adaylığı kaldırılmış olmak,

4. Son 10 (on) yılda uyarma ve kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

5. Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinin (A) bendinin 5’inci fıkrasında sayılan suçlardan hükümlü bulunmamak,

6. Askerlik hizmetini yapmış veya askerlik hizmetinden muaf tutulmuş olmak,

7. En az 2 (iki) yıllık dinî yükseköğrenim mezunu olmak,

8. , veya yıllarında yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavlarından (MBSTS) birisine girmiş olmak,

9. İl Müftü Yardımcısı, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü, Dini İhtisas Merkezi Müdürü, Eğitim Merkezi Müdürü, Vaiz, Cezaevi Vaizi ve Şube Müdürlüğü kadrolarına ilk defa atananlar için, sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla bulunduğu unvanda 3 (üç) yıl çalışmış olmak, ayrıca yurt dışında görevlendirilmeleri halinde mükteseplerine uygun başka bir göreve atanmayı kabul etmek, (Adaylar Ek-1 dilekçeyi sisteme yükleyeceklerdir.)

İlçe Müftüsü, Eğitim Görevlisi, Murakıp, Din Hizmetleri Uzmanı, Eğitim Uzmanı, Teberrukat Saymanı ve Şef kadrolarına ilk defa atananlar için, sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla bulunduğu unvanda 2 (iki) yıl çalışmış olmak, ayrıca yurt dışında görevlendirilmeleri halinde mükteseplerine uygun başka bir göreve atanmayı kabul etmek, (Adaylar Ek-1 dilekçeyi sisteme yükleyeceklerdir.)

(A) ve (B) grubu camilerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımların, yurt dışında görevlendirilmeleri halinde yurt dışına gitmeden önce diğer grup camilere atanmayı kabul etmek, (Adaylar Ek-2 dilekçeyi sisteme yükleyeceklerdir.)

Yukarıdaki tabloda belirtilen ülkelere ait yabancı dillerden; YDS/YÖKDİL Sınavından veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan, tarihinden itibaren tabloda belirtildiği seviyede bir puan almış olmak. Adaylar ÖSYM’den eşdeğerlik belgelerini kendileri alacaklardır. (ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan dil belgelerine buraya tıklayarak ulaşılabilir.)

1. ve 2. Grup ülkelerde geçerli vize, ikamet izni ve vatandaşlık belgesi bulunanlar için sınav başvuru tarihinin son günü itibariyle en az 6 (altı) ay geçerli belgeye sahip olmak,

Aşere-i Takrib mezunu olanlar için Başkanlıkça verilen belgeye sahip olmak,

Başvuru yapanlar arasından en yüksek MBSTS puanından başlanarak, her bir grup için ilan edilen kontenjan sayısının 2 (iki) katı aday sınava çağırılacaktır. Puan sıralamasına göre çağrılan son adayın puanı ile aynı puanı alan diğer başvuru sahipleri de sınava katılacaktır,

Adli Sicil Kaydına dair belgeyi sisteme yüklemek, (E-devlet üzerinden alınacak belge geçerlidir.) 

Sınav başvuru tarihinin son günü itibariyle 6 (altı) aydan daha uzun süreli herhangi bir kursta kursiyer olarak bulunmamak veya planlanmamış olmak,

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararı ile bir personel yurt dışında en çok 2 (iki) kez görevlendirilebilir. Aynı personelin ikinci kez yurt dışında görevlendirilebilmesi için daha önceki yurt dışı görevini başarılı olarak tamamlamış ve yurt içi görevine başlamasından itibaren en az 2 yıl çalışmış olması şarttır.

Yurt dışında görevini yapmasına engel teşkil edecek sağlık sorunu bulunmamak,

Yurt dışında görevlendirilmesine mani bir engeli bulunmamak,

B. BAŞVURU İŞLEMLERİ

1. Başvurular bireysel olarak, seafoodplus.info internet adresinde yer alan “Sınav İşlemlerim” menüsünden Elektronik Başvuru Formu doldurulmak suretiyle 23 Haziran – 14 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır. Başvurular 14 Temmuz Cuma günü saat ’da sona erecektir.

2. Adaylar, Elektronik Başvuru Formuna yansıtılacak olan kimlik, öğrenim, yabancı dil bilgisi, hizmet süresi vb. bilgilerini başvuru yapmadan önce veya başvuru esnasında DİBBYS modülünden kontrol ederek varsa yanlış veya eksik bilgileri düzelttirebileceklerdir.

3. Adayın bireysel başvurusu, - Merkez Teşkilatında görev yapanlar bağlı bulundukları Birimlerince, - İl ve İlçe Müftülüklerinde görev yapanlar bağlı bulundukları İl Müftülüklerince, - Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüklerinde / Dini İhtisas Merkezlerinde görev yapanlar ve kursiyerler bağlı bulundukları Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüklerince / Dini İhtisas Merkezlerince, - Yurt dışında görev yapanların başvuruları bağlı bulundukları Müşavirlik veya Ataşeliklerince onaylanacaktır.

4. Adayların başvuru sistemine girmiş olduğu bilgi ve belgeler ilgili Birimlerin DİBBYS (İKYS) sorumluları tarafından kontrol edildikten sonra Başkanlığımız DİBBYS başvuru onay modülü üzerinden 14 Temmuz Cuma günü Türkiye saati ile mesai bitimine kadar onaylanacaktır. Onaylanmayan başvurular geçersiz sayılacaktır.

5. Başvuru formunun çıktısı alındıktan sonra adaya bilgilerinin doğruluğu kontrol ettirilecek, imzalatılacak ve onayladıktan sonra adaya verilecektir.

6. Başvuruda yer alan bilgilerin doğruluğundan aday sorumludur. Başvurunun kabulü ve onayından ise onay makamları sorumludur.

7. Aday, elektronik başvuru ile duyuruda belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılır.

8. Bu duyuruda belirlenen esaslara uygun olmayan başvurular kabul edilmeyecektir.

9. Başvuruların sona ermesinden sonra adayın başvuru bilgilerinde kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.

Kayıt işlemleri gerçekleştikten sonra herhangi bir sebeple sonradan başvuru şartlarını taşımadıkları tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

C. SINAV TARİHİ VE YERİ

Sınav tarihi ve yeri başvuruların tamamlanmasından sonra yapılacak gerekli hazırlıkların ardından Başkanlığımız internet sitesi “DUYURULAR” bölümünde ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü sayfasında ilan edilir. Adaylara ayrıca bir tebligat yapılmaz.

Ç. SINAVLAR

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas Ve Usulleri İle Bu Komisyon Tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri İle Hak Ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar Gereğince, Yurt Dışında Görevlendirilecek Personel,

1- Mesleki Yeterlilik Sınavı

2- Temsil Yeteneği Sınavı Olmak üzere iki aşamalı seçme sınavına tabi tutulur.

Mesleki Yeterlilik Sınavında başarılı olan adaylar Temsil Yeteneği Sınavına katılırlar.

D. MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI VE KONULARI

1. Mesleki Yeterlilik Sınavı; yazılı (MBSTS) ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalıdır.

2. , veya Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavlarındaki (MBSTS) puan sırasına göre yukarıdaki tabloda belirtilen her bir grup için ilan edilen kontenjan sayısının 2 (iki) katı aday, son sıradaki adayla aynı puanı alanlar dâhil, “Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı” için çağrılacaktır.

3. ‘‘Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı’’ konuları ile puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:

I Kur’an-ı Kerim: Tecvit kuralları ve uygulaması, Meharic-i Hurûf, ezber olarak Yâsin, Mülk, Fetih, Hucurât, Rahmân sureleri ve Amme cüzü, 40 Puan

II ▪ Tefsir: Kur’an-ı Kerim Meâli, Kur’an-ı Kerim’in Ana Konuları, Kur’an Yolu Tefsiri,

▪ Hadis: Riyazu’s-Sâlihîn, Hadislerle İslam,

▪ Fıkıh: İslâm İlmihali, İslâm Dininin Temel Kaynakları, Güncel Dinî Meseleler,

▪ İslam Tarihi: Peygamberimizin Hayatı,

▪ Fıkıh, Tefsir ve Hadis Usulü, Kelam, İslam Medeniyeti ve Düşünce Tarihi 20 Puan

III ▪ Hitabet, din hizmetlerinde iletişim ve halkla ilişkiler,

▪ Avrupa ve Avrasya coğrafyası ile Müslüman ülke ve topluluklarının dîni ve sosyo-kültürel yapısı,

▪ Millî tarih, coğrafya ve genel kültür konuları 20 Puan

IV ▪ Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurumsal yapısı ve hizmet alanları 20 Puan T O P L A M Puan

E. MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI DEĞERLENDİRMESİ

1. Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavında değerlendirme (yüz) tam puan üzerinden yapılacaktır.

2. Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavının baraj puanı 60 (altmış)’tır. Adayın Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavında başarılı sayılabilmesi için Komisyon üyelerinin ayrı ayrı (yüz) tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az 60 (altmış) puan olması gerekmektedir.

3. Mesleki Yeterlilik Sınavında başarılı sayılabilmek için Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Yazılı Sınavı (MBSTS) puanı ile Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı puanlarının toplamının aritmetik ortalamasının en az 60 (altmış) puan olması gerekmektedir. Kesirli puanlar bir üst puana tamamlanır.

4. Mesleki Yeterlilik Sınavından en az 60 (altmış) ve daha yüksek puan alan adaylar içerisinden en yüksek puan alan adaydan başlanarak puan üstünlüğüne göre ülke grupları için ayrı ayrı başarı sıralaması yapılarak yukarıdaki tabloda belirtilen sayıda din görevlisi Temsil Yeteneği Sınavına alınacaktır.

5. Mesleki Yeterlilik Sınavı sonucuna göre yapılacak başarı sıralama listesinde en son sırada yer alan aday ile aynı puana sahip adaylar, o alan için belirtilen kontenjan sayısını aşsa dahi Temsil Yeteneği Sınavına alınacaktır.

6. Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı sonuçları seafoodplus.info internet adresinde yayımlanacaktır. Adaylara ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

F. TEMSİL YETENEĞİ SINAVI

1. Temsil Yeteneği Sınavı, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından mülakat şeklinde yapılacaktır.

2. Temsil Yeteneği Sınavına girecek adayların sınav tarihleri seafoodplus.info internet adresinden ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün seafoodplus.info adresinden duyurulacaktır.

3. Temsil Yeteneği Sınavının baraj puanı 70 (yetmiş)’tir.

4. Temsil Yeteneği Sınavında değerlendirme (yüz) tam puan üzerinden yapılacaktır.

5. Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Üyelerinin ayrı ayrı (yüz) tam puan üzerinden her bir aday için verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az 70 (yetmiş) puan olması gerekmektedir. Kesirli puanlar bir üst puana tamamlanır.

6. Temsil Yeteneği Sınavından en az 70 (yetmiş) puan alan adayların, bu puanları ile Mesleki Yeterlilik Sınav puanlarının aritmetik ortalaması hesaplanarak puan üstünlüğüne göre başarı sıralaması yapılır. Temsil Yeteneği Sınav konuları ve puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:

I ▪ Türkçe (Türk Dili ve Edebiyatı, Dil Bilgisi ve Anlam Bilgisi vb.) 25 Puan

II ▪ Dinler Tarihi, Türk-İslam Tarihi, Türk-İslam Kültür ve Medeniyeti, Türkiye ve Dünya Coğrafyası, Vatandaşlık Bilgisi vb. 25 Puan

III ▪ Genel Kültür, Diyanet İşleri Başkanlığı Mevzuatı, Ülkelerle İlgili Dini ve Sosyokültürel Yapılar hk. Bilgi 25 Puan

IV ▪ Liyakati, Temsil Kabiliyeti, Tutum ve Davranışlarının Göreve Uygunluğu 25 Puan TOPLAM puan

G. SINAV SONUÇLARI

Adaylar sınav sonuçlarını seafoodplus.info adresinden öğrenebileceklerdir.

Ğ. SINAV İTİRAZLARI

1. Adaylar; Mesleki Yeterlilik ve Temsil Yeteneği Sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını, sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren matbu dilekçe (Ek-3) ile yazılı olarak bağlı bulundukları Birimler üzerinden en geç 7 (yedi) gün içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yapacaklardır.

2. Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bu itirazları 15 (on beş) gün içerisinde inceleyip sonuçlandıracaktır.

3. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ve faks/elektronik posta ile yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

4. Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.

5. Bu sınava başvuranlar, bu duyuruda yer alan hükümleri ve ilgili mevzuatta belirtilmiş hususları kabul etmiş sayılır.

H. DİĞER HUSUSLAR

1. Başkanlık, görevlendirme sürecinin her aşamasında adaylardan belge talep edebilir.

2. Söz konusu sınavı kazanarak planlaması yapılmış personel, planlanan göreve gitmekten imtina etmesi halinde, hakkından feragat etmiş sayılacaktır. Bu sebeple açılacak yurt dışı sınavlarına en az üç yıl süreyle katılamayacaktır.

3. Bu duyuruda belirtilen şartları taşımadıkları sonradan anlaşılan adaylar, yapılan sınavları kazanmış hatta yurt dışında görevlendirilmiş olsalar bile haklarında yapılan bütün işlemler iptal edilip yurt dışı görevlerine son verilerek yurt içi görevine döndürülecektir.

4. Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu, olumsuz davranışları ve başarısızlıkları tespit edilen din görevlilerini, yurt dışında yaptığı görev süresine bakılmaksızın yurt dışından geri çağırmaya yetkilidir.

5. Sınav ve sonuçları ile ilgili Başkanlığımız web sayfası duyurular bölümünde yapılan tüm duyurular adaylara tebligat yapılmış sayılacak ve ayrıca yazılı bir tebligat yapılmayacaktır. 

6. Sınav süreci başladıktan sonra yeni ihtiyaçların ortaya çıkması ya da ihtiyaçların ortadan kalkması hâlinde kontenjanları azaltmaya veya artırmaya Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu yetkilidir.

7. Daha önce yapılan yurt dışı din görevliliği sınavlarında başarılı olan ve henüz görevlendirilme sırası gelmemiş olanlar, farklı bir ülkede görevlendirilmek amacıyla bu sınava başvurabileceklerdir.

8. Aylıksız izinde olan din görevlileri de bu sınava başvurabileceklerdir.

I. GÖREVLENDİRME

Adayların yurt dışı görevlendirmeleri sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu gereğince arşiv araştırması sonucuna göre yapılacaktır.

İLETİŞİM

Diyanet İşleri Başkanlığı (Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü)

0 () 76 26 / 75 82 / 75 83 0 () 97 14

[email&#;protected]

seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir