prefabrik ev için ruhsat gerekir mi / Prefabrik_ruhsati Prefabrik İzmir Demirel Prefabrik ve Kabin

Prefabrik Ev Için Ruhsat Gerekir Mi

prefabrik ev için ruhsat gerekir mi

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?

İmarlı bir arsa üzerinde gerçekleştireceğiniz projeyi onaylatırken, projenin prefabrik, çelik veya betonarme olmasının pek bir önemi yoktur. Ancak ruhsat işlemleri sırasında belediyeden belediyeye farklı işlemler uygulanabilmektedir. Bunun için prefabrik konut inşa edeceğiniz imarlı arsanın bağlı olduğu belediyeye danışmanız gerekmektedir. Ruhsat başvurusu için gerekli olan statik hesap dosyası ve projeleri ise prefabrik konutu satın aldığınız firmadan talep edebilirsiniz. Son olarak basit bir beton temel dökerek ruhsat başvurusunu gerçekleştirebilir ve projenizi montaja hazır hale getirebilirsiniz. Akıllardan çıkarmamız gerekn bir önemli husus da yapı ruhsatı bir defaya mahsus olarak verileceği ve ruhsat alındıktan 5 yıl içerisinde projenizi tamamlamanız gerektiğidir.

EmlakJet Haber

Son dönemde barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir alternatif oluşturan prefabrik konutlar için ruhsat almak gerekiyor mu? EmlakJet Haber sizin için araştırdı.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?

İmarlı bir arsa üzerinde gerçekleştireceğiniz projeyi onaylatırken, projenin prefabrik, çelik veya betonarme olmasının pek bir önemi yoktur.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?_1

Ancak ruhsat işlemleri sırasında belediyeden belediyeye farklı işlemler uygulanabilmektedir. Bunun için prefabrik konut inşa edeceğiniz imarlı arsanın bağlı olduğu belediyeye danışmanız gerekmektedir.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?_2

Ruhsat başvurusu için gerekli olan statik hesap dosyası ve projeleri ise prefabrik konutu satın aldığınız firmadan talep edebilirsiniz.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?_3

Son olarak basit bir beton temel dökerek ruhsat başvurusunu gerçekleştirebilir ve projenizi montaja hazır hale getirebilirsiniz.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?_4

Akıllardan çıkarmamız gereken bir önemli husus da yapı ruhsatı bir defaya mahsus olarak verileceği ve ruhsat alındıktan 5 yıl içerisinde projenizi tamamlamanız gerektiğidir.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?_5
Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?_6
Prefabrik Ev İçin Ruhsat Almak Gerekir Mi?_7

Prefabrik Ev Sahibi Olmak İçin Gerekli İzin ve Belgeler

İlk olarak size, yapmanız gerekenlerden adım adım bahsedelim:

1. Evi Nereye Yapacaksınız?

Bu adımda, yapacağınız şey çok basit. Prefabrik evinizi yaptıracağınız arsayı belirlemek. Arsa belirleme aşaması, prefabrik ev seçerken sizin arsanıza uygun olan seçenekleri seçmeniz açısından önemli.

2. Arsa İmar İçin Uygun mu?

İkinci adımda sizi bekleyen, arsa için imar durumu belgesi. Bunu yapacağınız yerler de, belediye ya da ilçe özel idareleri. Eğer köyde yaşıyorsanız ilçe özel idarelerine, şehir merkezinde yaşıyorsanız da belediyelere başvurmalısınız.

3. Prefabrik Ev Ama Hangisi?

Üçüncü adım, seçim aşaması. Prefabrik evi satın aldığınız firmadan arsa planınıza uygun olan evi seçiyorsunuz. Prefabrik evi satın aldığınız firma size bu aşamada, seçtiğiniz evin projesini mimara onaylatmanız için vermelidir.

4. Mimardan Onaylı!

Sizi bekleyen dördüncü adımda, firmadan aldığınız prefabrik evinizin projesini mimarlık ofisinde onaylatıp ruhsat işlemleri için dosyanızı hazırlıyorsunuz.

5. Bürokratik İşler

Prefabrik ev sahipliği için beşinci adımınızda resmi makamlara yapacağınız başvuru bulunuyor. Bu aşamada evi yapacağınız yer, köy sınırlarında ise ilçe özel idaresine, şehir merkezindeyse de belediyeye ruhsat dilekçenizi sunuyorsunuz.

6. Zemine Giriş.

Geldik altıncı adıma. Bu adımda artık daha rahatsınız. Çünkü bürokratik işlemleriniz bitti. Şimdi, ruhsatı aldıktan sonra, montaja başlanabilmesi için firmanızın size verdiği beton planına uygun olarak zemin betonu atacağınız aşamadasınız.

7. Gergin Bekleyiş.

Yedinci adım, sizin için kolay ama heyecanlı geçecek aşama! Burada, prefabrik evinizi satın aldığınız firmayı arayıp montaj için hazır olduğunu söylüyorsunuz. Bu aşamayı heyecanlı hale getiren ise evinizin teslim süreci. Ama merak etmeyin! Prefabrik evlerin teslimatı gün arasında gerçekleştiriyor.

8. Vee Kavuşma Anı.

Geldik son adıma. Bu aşamada prefabrik evinizin kurulumu montaj ekipleri tarafından yapılıyor. Size düşen, prefabrik eve dahil olmayan parke, mutfak dolapları ve fayans gibi eksiklikleri zevkinize göre tamamlamak.

Şimdi sıra bütün bu adımları uygularken alacağınız izinler ve belgeler konusunda ne yapmanız gerektiğinde.

Prefabrik ev sahibi olmak için gerekli izinler:

Prefabrik ev sahibi olmak için izin alacağınız yer, belediyeler ve ilçe özel idareleri. Prefabrik evin yapılacağı arsa, köy sınırlarındaysa ilçe özel idaresine, şehir merkezindeyse de belediyeye ruhsat için başvuru yapabiliyorsunuz. Belediyeye sunacağınız dosyada ruhsat dilekçesiyle beraber tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projelerinin olduğu belgelerin de bulunması gerekir. 

Prefabrik evin ruhsatı için, sunduğunuz projede prefabrik evi hangi amaçla kullanacağınızı belirtmelisiniz. Prefabrik evler, iş yeri olarak da kullanıldıkları için bunun projede belirtilmesi yapının fonksiyon ilişkilerinin mevzuata ve taşıyıcı sistemlere uygun olup olmadığını anlamak açısından önemli.

Prefabrik ev sahibi olmak için gerekli belgeler:

  • Belediye ya da ilçe özel idaresinden alacağınız imar durumuna ilişkin belge.
  • Prefabrik evin yapılacağı yerin tapusu.
  • Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak harita plan örneği.
  • Prefabrik evinizi satın aldığınız firmanın size vereceği prefabrik ev projesi.
  • Mimarlık ofisinin onaylayacağı elektrik, su vb. tesisat bilgileri.

Prefabrik ev sahibi olmak gördüğünüz gibi gözünüzü korkutacak cinsten değil.

Prefabrik Ev İçin Ruhsat Gerekir mi?

Ruhsat işlemleri hem zaman olarak hem de harç tutarları olarak vatandaşın ev kararını zorlaştırıyor. Proje çiziminden onaya, ruhsat aşamasına gelene kadar ortalama aylık bir süreç gerekiyor. Çoğu zaman bürokratik nedenlerle bu süreler uzayabiliyor veya kesintiye uğrayarak tekrar başa dönülebiliyor. Tek katlı müstakil bir ev için harç bedelleri ila lira arasında değişebiliyor. Bu da vatandaşa beklenmedik ek maliyetler oluşturuyor.

Gerek yaşanan ruhsat süreci gerekse harç tutarları ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarda zaman zaman farklı arayışlara da yol açıyor. Bu nedenle ruhsat gerektirmeyen evler ve modelleri sürekli merak edilerek sorularak gündemde kalıyor. Biz de bu yazımızda ruhsat gerektirmeyen evler konusunda bir analiz yapmaya çalışacağız.

Ruhta gerektirmeyen evler konusunda özellikle prefabrik yapı sektöründe üretilen prefabrik ve konteyner ev modelleri üzerinde durmakta fayda var. Bazı modellerde ruhsat gerektirmeyen prefabrik evlere rastlama imkanı bulunmaktadır. Son yıllarda ruhsat gerektirmeyen evler arasında Tiny House modeli adından sıklıkla söz ettirmektedir. Tekerlekli sisteme sahip bu yeni Tiny House ev modeli ruhsat gerektirmeyen modeliyle arsası bulunmayanlara bile çözüm getirebilmektedir. Tekerlekli sistemle araçla mekandan mekana ruhsat gerektirmeden kolayca taşınabilmektedir.


 

Yapı Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır?

Arsa üzerine ev veya bina inşa etmek istendiğinde kanuna uygun bir biçimde inşaata başlanabilmesi için istenen belgeye yapı ruhsatı denilmektedir. Bu izin belgesi olmadan inşaata başlanması yasal olarak mümkün değil. Yapı ruhsatı 3 Mayıs yılında TBMM’de kabul edilerek 9 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren sayılı imar kanununda belirtilmiştir. Kanunun maddesinde bütün inşaatlara ruhsat alma zorunluluğu getirilmiştir.

Yapı ruhsatı almak için ev sahibi veya vekilinin yapı ruhsatı alma dilekçesiyle birlikte gerekli diğer evrakları inşaatın yapılacağı bölgenin bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüğüne giderek başvurması gerekir. İnşa edilecek yapı şayet belediye mücavir alanı dışında kalıyorsa müracaatın valiliğin uhdesinde yapılması gerekmektedir. Örneğin belediyeye bağlı bulunmayan köy ve mezralarda ruhsat almak için başvurulacak kurum il merkezlerindeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleridir. Ruhsat dilekçesine eklenecek resmi belgeler İmar Durumu Belgesi, arsaya ait Çap ve Tapu Sureti, Aplikasyon Krokisi, TMMO vizeli 5 nüsha mimari proje, yine TMMO vizeli 5’er adet Betonarme Projesi, Mekanik Tesisat Projesi ve Elektrik Projesi. Bunun dışında her biri Noterden onaylanmış TUS Taahhütnamesi, Mal Sahibi Taahhütnamesi, TUS Büro Tescil Belgesi, Sürveyan Taahhütnamesi, Harita Mühendisi Aplikasyon Taahhütnamesi. Mimar Büro Tescil Belgesi ve son olarak da TMMO vizeli Zemin Etüt Raporu ruhsat başvurusu için gerekli resmi evraklardır.

Ruhsata Tabi Olmayan Yapılar Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz yılında yürürlüğe giren sayılı İmar Kanunu ve konuyla ilgili düzenlenen mevzuatlar özel hallerdeki bazı yapıları ruhsat alma zorunluluğundan muaf tutmaktadır. Şimdi tarla içerisine ahşap ev veya konteyner ev yaptırmak isteyen vatandaşların merak ettiği konuları açıklamaya çalışacağız. Hangi yapılara ruhsat gerekmemektedir buna bakalım.

İmar Kanunu’nun maddesinde belirtildiğine göre; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı, kiremit aktarılması, mahallin özelliklerine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi olmamaktadır.

Aynı maddede belirtilen tel örgü yapı kapsamında tutulmamış olup ruhsat gerektirmemektedir.

Şimdi köyde tarlaya prefabrik ev yapmak isteyen vatandaşları ilgilendiren konuya gelelim. İmar Kanunu’nun maddesine göre; belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı gerekmemektedir. Ancak etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması ve bu yapıların da yöresel doku ve mimari özelliklere fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun şekilde inşa edilmesi zorunludur.

Köydeki arsaya prefabrik ev veya konteyner ev yaptırmak isteyen vatandaşların yukarıdaki maddeyi iyice araştırmalarını öneririz. Köy muhtarları bu konuda yeterince açıklayıcı bilgi vereceklerdir. Bunun dışında ev yaptıracakları köyün bağlı bulunduğu il merkezinde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüyle iletişime geçerek yöreye özel detay bilgi alabilirler.

Yukarıda belirtilen köylerde inşa edilecek yapılar dışında şantiye yapıları da ruhsat kapsamı dışında bırakılmıştır. Şantiye binaları, ruhsat alınarak yapısına başlanılan esas binanın bitmesinden sonra ve yapı kullanma izni verilmesinden önce yıkılmak üzere esas binanın yapımı için gerekli nitelikte ve büyüklükte inşa edilen geçici nitelikte yapılar oldukları için ruhsata tabi tutulmamaktadır. Ancak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, şantiye binasının inşaat tamamlandıktan sonra kullanılabilmesi için, şantiye binasına plan ve mevzuat kapsamında yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi durumda şantiye binası yıktırılmadan esas binaya yapı kullanma izni verilmemektedir.

Prefabrik Evler İçin Ruhsat Gerekli midir?

Prefabrik evler için ruhsat gerekli mi sorusunun cevabı konutun inşa edileceği arsanın bağlı bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Köylere prefabrik ev yapmak isteyenlerle ilgili ruhsat zorunluluğu dışında tutulan kanun maddesini yukarıda belirtmiştik. Tekrar burada belirtelim İmar Kanunu’nun maddesine göre; belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı gerekmemektedir. Ancak etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması ve bu yapıların da yöresel doku ve mimari özelliklere fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun şekilde inşa edilmesi zorunludur.

Şehir ve ilçe merkezlerinde inşa edilecek prefabrik evlerin ruhsat durumu bağlı bulunulan belediyenin imar müdürlüğüyle iletişime geçilerek net bir şekilde bilgi alınabilir.

Ruhsatsız Yapılan Yapılarda Hangi Cezalar Uygulanır?

Yapı ruhsatı alma zorunluluğu bulunan yapılar sayılı İmar Kanununda belirtilmişti. Aynı Kanunun maddesine göre yapı ruhsatı almadan inşaat yapan şahıslara uygulanacak cezalar belirtilmiştir. Kanunun maddesine göre verilecek olan para cezasının ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıyı fiilen yapan ya da yaptıran kişi adına, bir başka ifade ile yapı sahibi adına verilmesi gerekmektedir.

Ruhsat almadan kaçak yapı cezası binanın inşa edildiği yerlere göre değişmektedir. Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, istisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satan ve alana TL’den TL’ye kadar para cezası kesilmektedir. Kaçak inşaat ceza masrafı ilgili kuruma yapılan ödene sonrası makbuzla belge altına alınır.


 

Kaynak: funduszeue.info


Son Güncelleme:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası