türkiye askerlik yaşı / Rusya, zorunlu askerlik için yaş sınırını yükseltmeye hazırlanıyor | Euronews

Türkiye Askerlik Yaşı

türkiye askerlik yaşı

Askerlik Yaş Sınırı Kaçtır? 2023 Bedelli ve Tecil Uygulaması Güncel!

Askerlik yaş sınırı genellikle okuldan mezun olan veya mezuniyet süresi uzatılan öğrenciler tarafından merak edilmektedir. Bu sayfamızda henüz askerliğini yapmamış ve askerliğini belli bir süre ertelemiş kişiler için yaş sınırını ve kaç yılda askere gidebileceklerini, askerlik yaş sınırını detaylı olarak anlattık. Bedelli askerlik yapmak isteyen vatandaşlara yapılacak olan askerlik hizmeti ve hesaplamaları nasıl yapılıyor? İşte tüm detaylar..

Askerlik Yaş Sınırı Kaçtır? Güncel Kanun

Yasalara göre ülkemizde Askerlik Yaş Sınırı 20’dir. Türkiye’de 20 yaşını doldurmuş erkekler askerliğe çağrılır. 20 yaşına gelmiş olan her Türk vatandaşı gerekli şartlara uygun olması ve yerine getirmesi durumunda askerlik görevini yapmakla yükümlüdür. 20 yaşını dolduran adayların okula gitmesine ve askere gitmesine engel olacak başka bir durum yoksa yoklama işlemine geçilir. Mazeretlerini henüz beyan etmeyen ve reşit olduğu halde devamsızlık yapmayan adaylar, askerlik yaş sınırını doldurduğu için devamsızlıktan kaçmış sayılır ve cezai işlem uygulanır.

Bu durumların olmasını istemeyen vatandaşların erteleme durumu yoksa askerlik şubelerine giderek işlemlerine başlamaları gerekmektedir. Erteleme dönemlerinde olduğu gibi, devam için e-Devlet kapısı üzerinden ve askerlik şubelerinden katılım başvurusu yapma imkanınız bulunmaktadır.

Askerlik Muayenesi Nasıl Yapılır?

Askere gidecek kişinin öncelikle e-Devlet sisteminden askerlik yoklamasını onaylaması, ardından bağlı olduğu Aile Sağlığı Merkezine giderek askerlik muayenesini yaptırması gerekmektedir.

Askerlik En son Kaç Yaşına Kadar Tecil Edilir?

Lise veya dengi bir eğitim kurumunda öğrenimine devam edenler ile halen bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte olan öğrenciler 29 yaşına kadar askerliklerini erteleyebilirler. Aynı şekilde lisanslı profesyonel sporcular da 33 yaşına kadar askerliklerini erteleyebilirler.

Askere Gitme Yaşı ve Tecil İşlemleri

Yasal olarak belirlenen askerlik süresinden sonra eğitim veya başka nedenlerle askerliğini yapamayan kişiler, askerlik şubeleri veya e-Devlet üzerinden tecil başvurusunda bulunarak bu duruma çözüm bulabilirler. Yasal belgelerle düzenlenen bu işlemlerden sonra askerliğinizi erteleyebilirsiniz. Askerlik için üst yaş sınırı 40 olsa da bu durum herkes için aynı değildir.

Lise öğrencileri 22 yaşına kadar erteleme haklarını kullanabilirken üniversite öğrencileri 28 yaşına kadar bu haklarını kullanabilirler. Bu nedenle 40 yaşındaki herkes için geçerli olmasa da konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. askeri şubelerden.

Askerlik Muayenesi Nasıl Yaptırılır?

Askere gitmek isteyen ve yoklama yaptırmak isteyen kişiler ile askerlik yaşını doldurmuş kişilerin yoklama sürecinde muayene olmaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden kayıt yaptıran adayların katılım başvurusu sırasında aile hekimini kontrol etmeleri gerekmektedir, bu süreçte kayıtlı olduğunuz aile hekimine gidip muayene olabilirsiniz. Muayene sürecinde verilen belgeler ile askerlik şubeleri daha sonra ziyaret edilebilmektedir.

Yoklama işlemini tamamlayan adaylara, seçim döneminde askere gidecekleri tarih, anket sırasında bildirilir.

Yoklamayı tamamlayan adaylara seçim döneminde ne zaman askere gidecekleri bildirilir.

Eğitim Durumuna Göre Askerlik Yaş Sınırı Kaç Oldu?

Askerlik için yaş sınırı şu şekildedir:

  • Lise öğrenimine açık öğretimden devam eden adaylar için 22 yaş
  • Önlisans eğitimlerine devam edenler için 25 yaş
  • Lisans eğitimi alan öğrenciler için 28 yaş
  • lisansüstü eğitimlerine devam edenler 32 yaş
  • Doktora yapanlar için 35 olarak yaş sınırları belirlenmiştir.

Eğitimine devam eden ancak askerlik sınırını dolduran adayların yaş sınırları uzatıldı.

18,19 ve 20 Yaşında Olan Bir Kişi Askere Gidebilir Mi?

Askerlik için yaş sınırı 20’dir. 18 veya 19 yaşında olan bir kişi askere gidemez. 20 yaşına girdikleri yılın Ocak ayında yoklama tabidirler. Gönderilirlerse askerliklerini yapabilirler.

Askerlik Yaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Askerlik yaşını hesaplamak çok kolaydır. Türk vatandaşı olan bir erkek 20 yaşına geldiğinde içinde bulunulan yılın Ocak ayı itibariyle askere gidebilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kişilerin askere gitmek için herhangi bir engelleri bulunmuyorsa askerlik görevlerini yapmak için yoklamalarını alabilirler.

Bedelli Askerlik Yaş Sınırı Kaçtır?

7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9. maddesi kapsamında sürekli hale getirilen bedelli askerlik uygulamasında askerlik çağına girmiş olan yükümlüler için herhangi bir yaş sınırı yoktur.

1111 Sayılı Askerlik Kanunu‘na göre askerlik için yaş sınırı 20 yaşından itibaren başlamakta ve 41 yaşının kadar devam etmektedir. Ücretli olarak askerlik yapmak isteyen adaylar askerlik ücretlerini e-Devlet askerlik tercih işlemleri sekmesinden “Ücretli askerlik yapmaya istekli” özelliğini tercih edenlerin onayı ile ödeyebileceklerdir

Bedelli askerlik yapabilmek için öncelikle asker kaçağı durumuna düşmemeniz gerekmektedir. Yoklama, firar yada bakaya kaçağı olamamanız gerekiyor.

Askerlik Yaş Sınırı 41

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan askere gitme yaşı 20’dir. Nüfus kayıtlarına göre her erkek için 20 yaşına ulaşılan yılın 1 Ocak tarihinden itibaren başlar. Bu süre, 41 yaşını doldurduğunuz yılın 1 Ocak tarihinde sona erer. Bu durumun bazı sebeplerden dolayı değişebileceğinden bahsedilmiştir.

Dövizle Bedelli Askerlik Yaş Sınırı Kaçtır?

Döviz ile ödenen askerlik için yaş sınırı yoktur. Döviz ile askerlikten yararlanmak isteyen vatandaşlarımız için 38 yaş sınırı kaldırılmıştır.

Bedelli Askerlik Süresi ve Koşulları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsiniz.

41 Yaşından Sonra Askerlikten Muaf Olunur mu?

Ücretli askerlik hizmetinde askerlik çağına gelmiş yükümlüler için yaş sınırı yoktur.

Kaç Yaşından Sonra Askerlikten Muaf Olunur?

Askerlikten muaf olacak kişiler 41 yaşını doldurduktan sonra muaf tutulabilir. Askerlik hizmetinin başlangıcından itibaren yapılan sağlık kontrolleri sonucunda gelişmediği tespit edilen vatandaşların askerlik hizmeti muaf sayılır.

Çürük Raporu Alan Askere Gidebilir Mi?

Askerlik çağına gelmiş her adayın sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Yapılan sağlık kontrollerine göre adayların askerlik yapıp yapamayacağına karar veriliyor. Sağlık yönünden görev engeli bulunan ve bu durumu tespit edilen adaylar çürük raporu verilerek süresi dolmuş sayılır.

Seda Editör

Seda Editör

1986 yılında İstanbul’da doğdum. İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünden mezunum ve 5 yıldır editörlük yapıyorum. Ekonomi bölümü editörüyüm.

FacebookPinterestLinkedInInstagram

Rusya’da zorunlu askerlikte yaş sınırı yükseltiliyor

Rusya’da zorunlu askerlikte uygulanan 18-27 yaş aralığında üst sınırın 30’a yükseltilmesi planlanıyor.

Rusya’da zorunlu askerlikte uygulanan 18-27 yaş aralığında değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Rusya Parlamentosu’nun Savunma Komitesi Başkanı Andrei Kartapolov yaptığı açıklamada, Rusya'nın baharda zorunlu askerlikte uygulanan üst yaş sınırını 30'a çıkarabileceğini ifade ederek, alt yaş sınırının ise ancak 1 ila 3 yıllık bir geçiş döneminden sonra 18’den 21’e çıkarılabileceğini açıkladı.

Rusya’nın mevcut asker sayısının yüzde 30 oranında artırılması yönündeki planlar ve Ukrayna'daki savaşta ağır kayıplardan kaynaklanan büyük insan gücü eksikliklerini gidermek için söz konusu değişikliği yapacağı düşünülüyor. Kartapolov başka bir açıklamasında ise, asker sayısını artırmak için bu değişikliğin yapılacağı yönündeki açıklamaları reddederek, "Sahip olduğumuz asker sayısı her yıl azalıyor ve bu sayı artmayacak” ifadelerini kullandı. Kartapolov ayrıca, değişiklik ile askere alınacak kişi sayısının yaklaşık 200 bin civarında olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Rusya’da zorunlu askerlikte yaş sınırı yükseltiliyor - 1

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz sene aralık ayında Savunma Bakanlığı’nın zorunlu askerlik hizmeti için mevcut yaş aralığı olan 18-27’yi 21-30’a yükseltilmesi önerisine destek vermişti. Rusya, 1,15 milyon olan asker sayısını 1,5 milyona çıkarmayı planlıyor.

Öte yandan geçtiğimiz senen eylül ayında Rusya, Ukrayna’da devam eden çatışmalar nedeniyle İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez seferberlik ilan etmiş ve 300 binden fazla kişiyi silah altına almıştı.

DÜNYA HABERLERİ

kaynağı değiştir]

Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur.

Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihindeki yeni askerlik kanunu[1] ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır. Askerlik bedelini ödeyenler bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

Yıllara göre Türkiye'de tam dönem zorunlu askerlik süreleri (ay olarak)[2][3]
192419271935194119451950196319701984199219931994199520032014 2019-
Piyade ve nakliye: 18
Topçu, süvari, fenniye, otomobil, sanayi ve mızıka: 24
Jandarma: 36
Denizci: 60
18
Mızıka: 24
Jandarma: 30
Denizci: 36
18
Jandarma: 30
40
30
24
Jandarma: 30
Gümrük: 30
Denizci: 36
24
20
18
15
19
18
73/3 tertipler: 21
18
15
12
Er ve erbaşlar: 6

Yedek subay ve yedek astsubaylar: 12

Yükseköğrenim eğitimi alan kişilerde askerlik[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir