uzun boylu akarsuların genel özellikleri / Vadi - Vikipedi

Uzun Boylu Akarsuların Genel Özellikleri

uzun boylu akarsuların genel özellikleri

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

Güney Amerika[değiştir kaynağı değiştir]

Antarktika[değiştir

Akarsu Rejimi Nedir? Akarsu Rejimi D&#;zenli Olan Yerler Ve İklimler


Akarsu, yüzeyde bulunan suların bir yatak içinde toplanarak akması sonucunda oluşan sulardır. Akarsuyun doğduğu yere, akarsuyun kaynağı, döküldüğü yere ise, akarsu ağzı ismi verilir. Akarsuları küçükten büyüğe doğru sıralarsak, çay, nehir, ırmak, öz şeklinde açıklayabiliriz.

Akarsu Rejimi Nedir?

Akarsu rejimi, akarsuların mevsime göre taşıdıkları su miktarına denir. Akarsuların akım şekline göre farklı rejim tipleri ortaya çıkar. Akarsular çok farklı kolu olan, ufaklı, irili şekilde ayrılan yapılardır. Bütün bir akarsu sistemini oluşturan yapıların en bol su ile akıp gidenine ana akarsu ismi verilir.

Yağış ve sıcaklık koşulları ile akarsuların akım düzeni ve taşıdıkları su miktarı arasında sıkı bir ilişki vardır. Farklı iklim bölgelerinde bulunan akarsuların rejimleri de birbirinden farklıdır. Ama iklim bölgelerinin karlı ve yüksek bölümlerinde bulunan akarsuların rejimleri birbirine benzerdir. Kar erimelerinin olduğu dönemlerden akarsuların akım düzeyi de yükselir. Kış aylarında bölgede kar yağışının fazla olması akımın düşük olmasına yol açar.

Akarsu Rejimi Düzenli Olan Yerler ve İklimler

Akarsu rejimleri 4 çeşittir. Bunlar ise,

Haberin Devamı

Düzensiz Akarsu Rejimi: akarsuyun akımı yıl içinde önemli değişimler gösteren akarsuların rejim tipidir.

Düzenli Akarsu Rejimi: Akarsuyun akımının yıl içinde çok fazla değişmeyen akım tipidir.

Sel Tipi Akarsu Rejimi: İlkbahar yağışları ve karların erimesi gibi dönemlerde bol su taşıyan ve yaz aylarında suları yok denecek kadar azalan akarsu rejimleridir.

Karma Akarsu Rejimi: Farklı iklim bölgelerinden geçerek ilerleyen bir akarsu rejimidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir