ertesi gün hapı ne zaman etki eder / Ertesi Gün Hapı Nedir? - Büyük Anadolu Hastanesi

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Etki Eder

ertesi gün hapı ne zaman etki eder

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Acil kontrasepsiyon hapı olarak da bilinen ertesi gün hapı, plansız gebelikleri engellemek adına kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Korunmasız cinsel ilişki sonrası uygulanarak en acil doğum kontrolü sağlanır. Erken kullanıldığından koruyuculuğu ve etkisi yüksek olan bu yöntemin rutin bir korunma şekli olmadığı bilinmelidir.

Ertesi Gün Hapı Nedir?

“Ertesi gün hapı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Korunmasız cinsel ilişki ya da başarısız doğum kontrol yöntemi nedeniyle hamileliği önlemek adına kullanılan bir yöntemdir. Rutin olarak uygulanması uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Bu ilaç yalnızca alternatif bir korunma yöntemidir. Bu ilaçlar eczanelerden reçetesiz temin edilebilir.

Ertesi Gün Hapı Çeşitleri

Ertesi gün hapı fiyatı ve kullanımı bu ilacın türüne göre farklılık gösterir. Ertesi gün hapı çeşitleri ise şöyledir:

  • Östrojen ve Progesteron Hormonu İçerenler: Kullanımı ilişkiden hemen sonra 2 tablet ve 12 saat sonra da diğer 2 tablet şeklindedir. Bu ilacın kullanımı yumurtlamayı hemen durdurur ve ceninin rahim içine yerleşmesine engel olur.
  • Progesteron Reseptör Modülatörü Ulipristal Asetat: En etkili olanıdır. Kullanımı ilişki sonrasında 5 güne kadardır. Bu ilaç Türkiye’de bulunmaz.
  • Sadece Progesteron Hormonu İçerenler: Kullanımı 2 tableti birlikte almak şeklindedir. Yumurtlamayı durdurur ve gebeliği önler.

Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar?

“Ertesi gün hapı ne ise yarar?” diye merak ediyorsanız hamileliği önlemek adına kullanılan bir yöntem olduğunu bilmelisiniz. Tek kullanım için koruma sağlar ve takip eden günler için yaşanılacak cinsel ilişki için korumaz. Ayrıca bu ilaç, kişinin yaşadığı gebeliği de sonlandırmaz.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Eder? Ertesi gün hapı işe yaradığı nasıl anlaşılır?” soruları merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bu hapların koruyuculuğu, erken sürelerde kullanılıp kullanılmadığı ile yakından ilgilidir ve bu süre 3 günden daha fazla olmamalıdır. Geç kullanımı etkisinin azalmasına neden olabilir. Yumurtlama öncesi dönemde kullanımında koruma oranı %75-80 civarıdır.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

“Ertesi gün hapı ne zaman içilir?” sorusunun yanıtı şöyledir:

Bu hapların genel kullanımı korunmasız cinsel ilişkinin sonrasındaki gündür. Bu hapların kullanımının gerekli olduğu durumlar ise şöyledir:

  • Rutin olarak alınan doğum kontrol haplarının kullanılmaması veya unutulması.
  • Kullanılan doğum kontrol yönteminin yetersiz kalacağının düşünülmesi.
  • Cinsel ilişki sırasında erkeğin korunma yönteminden emin olunmaması.
  • Cinsel ilişki anında kondomun yırtılması.
  • Zorla cinsel birliktelik yaşanması.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

“Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?” diye merak ediyorsanız korunmasız cinsel ilişki sonrası erken kullanmanın önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu süre ilişkiden sonraki 72 saati kapsar.

Ertesi Gün Hapı Kullanımından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra cinsel ilişki yaşanması durumunda hamilelik yaşanma riski her zaman bulunur. Bu nedenle ertesi gün hapı içtikten sonra bazı durumlara dikkat edilmelidir. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

  • Haptaki talimatlar izlenmelidir.
  • Başka bir doğum kontrol yöntemi başlatılana dek cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır.
  • Ertesi gün hapının kullanılması regl zamanının 1 hafta kadar gecikmesine neden olabilir.
  • Hapın kullanımının sonrasında 1 haftadan uzun yaşanan kanama, lekelenme, haftalarca süre alt karın ağrısı olması durumunda tıbbi yardım alınmalıdır.
Yorum Ekle

Ertesi gün hapı ne zaman alınmalı?

ERTESİ GÜN HAPI NEDİR?

Ertesi gün hapı, yüksek dozda hormon içeren bir ilaç olup korunmadan girilen cinsel ilişkiden sonra 72 saat içinde kullanılması gerekir. Bu hap, östrojen ve progesteron hormonları içerir.

ERTESİ GÜN HAPI NASIL ETKİ EDER?

Cinsel ilişki sonrası sperm yumurtayla birleşmişse, döllenmiş yumurtanın rahim içinde tutunmasına engel olur.

ERTESİ GÜN HAPI NASIL KULLANILIR?

Jinekolog Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu ertesi gün hapının nasıl kullanılması gerektiğini anlatıyor.

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkide bulunduktan sonra veya kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısız olduğu durumlarda, istenmeyen gebeliğin önlenmesinde kullanılır.

Bir düşük yöntemi değildir, hamileliğin oluşmadan önlenmesini sağlar. Uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Korunmasız cinsel ilişki, kondomun yırtılması kondomun yerinden çıkması veya kondomun unutulması, tecavüz, spiralin yeni çıkarılmış olması, doğum kontrol haplarının unutulması veya atlanması gibi durumlarda cinsel ilişkinin hemen sonrasında ilk 72 saat içinde kullanıldığında etkilidir.

İlişki sonrası ne kadar erken kullanılırsa gebeliği önleme şansı o kadar yüksektir. Örneğin; ilk 24 saatte alınan ertesi gün hapları % 98 oranında başarılıyken; ikinci gün kullanımda bu oran % 85’e; üçüncü günde % 55’e kadar düşmektedir. Adet döngüsünün herhangi bir günü kullanılabilir. En yaygın kullanım şekli 12 saat ara ile iki kez kullanımı şeklindedir.

ERTESİ GÜN HAPININ YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Çok fazla yan etkisi olmadığı belirtilen ertesi gün hapı, yine de bazı bünyelerde mide bulantısı, baş ve kasık ağrısı, halsizlik, kusma ve baş dönmesi gibi durumlara neden olabiliyor. İlaç alındıktan sonra 4-10 gün içinde hafif bir kanama yaşanabiliyor ve ondan sonraki adetle birlikte düzenli adet görülmeye başlanıyor.

ERTESİ GÜN HAPI İLİŞKİDEN NE KADAR SONRA ALINMALI?

Cinsel ilişkiden hemen sonra yani en kısa süre içerisinde alınmalıdır. İlişkiye girmeden önce alınan ertesi gün hapının hiçbir koruyuculuğu yoktur.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Prezervatifin yırtılması, diyaframın kayması, doğum kontrol hapının birkaç gün unutulması ya da kullanılan diğer bir yöntemin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, uygulanması gereken ve hormonal acil kontrasepsiyon olarak da adlandırılan bu yöntemi kullanırken dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta var:

• İlki, hapı korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra almaktır. Önce hapı alıp sonra ilişkiye girerseniz, hiçbir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz. 

• İkincisi, ertesi gün hapını sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemek. Bu hapın amacı, bir gecelik kazaların sonucu olan hamilelik ihtimalinin ortadan kaldırılmasıdır. Kısa süre içinde sık sık kullanılması halinde ise etkisini azaltır, yan etkileri artırır.

• Üçüncü önemli nokta, ertesi gün hapının cinsel yolla hastalık bulaşmasını engelleyici hiçbir özelliğinin bulunmamasıdır. O yüzden bu hapı, daha rahat ve sorumsuz davranmanız için bir kazanım değil, çok ekstra bir durum yaşadığınızda sizi kürtajdan kurtarabilecek ve içinizin rahat etmesini sağlayacak bir seçenek olarak görünüz. Ayrıca cinsel hayatınızda sürekli bir doğum kontrol yöntemini düzenli olarak uygulamak konusunda titiz davranmaya devam ediniz.

ERTESİ GÜN HAPLARI HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kutlugül Yüksel, hamileliği önleme amaçlı tercih edilen ertesi gün haplarının kullanımını anlattı ve gebeliği önleme oranlarına ilişkin bilgiler verdi.

Ülkemizde ertesi gün hapı içinde en fazla kullanılan ilaç etken maddesi 750 mcg levonorgestrel olan tabletlerdir. İlişkiden sonra oral yolla iki tablet birden alındığında ilk 24 saat içinde ortalama %95, 24-48 saatte %85, 48-72 saatte ise %58 oranında gebeliği önler.

ERTESİ GÜN HAPLARI HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

• Geri çekme yönteminin hatalı uygulanması,

• Prezervatif yırtılması,

• Özellikle yumurtlama dönemi uyan günlerde korunmasız cinsel ilişkide bulunulması,

• Cinsel istismara maruz kalınması,

• İkiden fazla doğum kontrol ilacının unutulması,

• İlaç kullanımını etkileyebilecek bir sağlık sorunu olmaması, halinde kullanılabilir. Ertesi gün hapını ne zaman kullanmamalı?

• EGH'nın etken maddesine karşı alerjik durumu olanlar,

• KC yetmezliği ve ağır barsak hastalığı olanlar,

• Aynı adet döngüsü içinde bir kez bu ilacı kullananlar ( aynı adet döngüsünde daha sonra yaşanan korunmasız cinsel ilişkilerde kullanamaz; çünkü bu ilacın tekrarlanması halinde hem yüksek dozda hormon alınmış olur, hem de çok fazla adet düzensizliğine neden olur),

• Halihazırda gebeliği mevcut olanlar, bu hapı kullanamaz.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası