nasıl daha özgüvenli olunur / Özgüvenli Olmanın 9 Altın Kuralı | IIENSTITU

Nasıl Daha Özgüvenli Olunur

nasıl daha özgüvenli olunur

Sorulara Dön

Özgüven her konuda olabilir. Örnek olarak, astronomi alanında kendine özgüvenin olabilir fakat biyoloji alanında özgüvenli olmayabilirsin. Ancak genel anlamda özgüven ise sosyallikle eşleştiriliyor. Eğer sorunun sosyal özgüvensizlikse bunun nedeni başka insanların senin hakkında ne düşündüğünü çok umursaman ya da belli başlı psikolojik rahatsızlıklardan ötürü olabilir. Bulunduğun ortama göre de özgüvenin artabilir ya da düşebilir. Verilebilecek tavsiyeler arasında ilk olarak daha çok sosyal ortamlarda bulunman ya da sosyal anksiyete gibi bir sorunun varsa da kendini bilerek rezil etmeye çalışman olabilir. Buradaki "rezil etme" kısmına takılma çünkü kendini "rezil etme"ye çalıştığında aslında kimsenin seni düşündüğün kadar takmadığını göreceksin. Eğer karşı cinsle konuşmak gibi bir sorun yaşıyor isen de bunun büyük ihtimal en büyük nedeni her karşı cinsi bir sevgili adayı olarak görmen olabilir. Bunun için konuştuğun karşı cinsle kendi normal bir arkadaşmış gibi konuşmaya başlaman en iyi yöntem olabilir. İleride herkese sevgili gözüyle değil de arkadaş gözüyle bakmaya başlaman ve aslında en iyi ilişkilerin bu "arkadaş" dediğimiz kişilerle yaşandığını anlaman için kendini sosyal açıdan biraz zorlamalısın. Eğer daha ciddi bir özgüvensizlik sorunu yaşadığını düşüyor isen de profesyonel psikolojik yardım alabilirsin.

[1]

Kaynaklar

  1. Merve Nural. Özgüven Kazanmanın Yolları. (14 Haziran ). Alındığı Tarih: 30 Mayıs Alındığı Yer: Aba Psikoloji

    Özgüven Geliştirmenin 10 Altın Kuralı

    Özgüven sahibi olmak, özgüveni yakalamış olmak başarının olmazsa olmazlarından. Özellikle özgüven konusunda gel gitler yaşıyorsanız gerçek bir özgüvene sahip değilsiniz. Peki özgüven problemini aşmak için neler yapılabilir?

    Genelde insanların kendine güveni her zaman aynı seviyede olmaz. Bir gün kendinizi çok iyi ve güvenli hissederken ertesi gün tam tersini yaşayabilirsiniz. Kendinizi becerikli ve zeki bulmuyorsanız başarısızlık da kaçınılmazdır. Şayet zeki ve becerikli olduğunuzu düşündüğünüz zamanlarda, zihniniz de buna odaklanır ve başarıya kendiliğinden erişir.

    Kendine güven, başka bir takım kişisel beceriler gibi emek verilerek, üzerinde çalışılarak geliştirilebilir. Gün gün, adım adım hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Bu bir anlamda, hissedene kadar numara yapmak şeklinde açıklanabilir. Fakat göreceksiniz, ilk zamanlarda liste halinde uygulayacağınız bu maddeler, zamanla içinizden gelmeye başlayacaktırİnsanları anlamaya çalışın

    Birilerini yargılamak, onun hakkındaki olumsuz düşünceleri dile getirmek, her zaman onları anlamaktan daha kolaydır. Öyleyse kolaya kaçmayın, onların davranışlarını ve tepkilerini anlamaya gayret edin. Mutlaka haklı bir sebepleri olduklarını keşfedeceksiniz.

    2. Üzerinize oturan giysiler giyin

    Çok bilinen bir söz vardır: “Kıyafetlerimiz kişiliğimizi yansıtır.” Ama burada belirtmek istediğimiz, üzerinize oturacak kıyafetler giymeniz. Çünkü hatlarınızı belli eden giysiler, kişinin kendine ve vücuduna olan güvenini arttırır. Nasıl bir kiloda olduğunuzun bir önemi yok, aşırı bol ve salaş kıyafetler zaten sizi olduğunuzdan daha geniş ve iri gösterecektir.

    3. Gülmekten vazgeçmeyin

    Şu meşhur mutluluk hormonu endorfine hepimizin çok ihtiyacı olduğuna göre, size kahkaha attıracak kişiler, film, dizi veya videolardan faydalanın. Unutmayın, gülmek vücudun gerginliğini büyük ölçüde alabilen ender faktörlerden biri.

    4. Sessizliği dinleyin

    Günümüz karmaşasında artık, sessizlik kavramını unutmuş vaziyetteyiz. Oysaki, kendimizi anlamak ve onunla baş başa sessizce vakit geçirmek ruh ve beden sağlığı için çok önemli. Her gün mutlaka, sadece siz ve düşüncelerinizle kalabileceğiniz sessiz ortamları yaratmaya özen gösterin.

    5. Bütçe yapın

    İster çok zengin, ister orta halli olun fark etmez, bütçe yapmak sizlere kontrollü ve güvenli bir yaşam sağlar.

    6. Dedikodudan uzak durun, yapmayın

    Bilin ki yaptığınız her dedikodunun size geri dönüşü olacaktır. Dedikodu yaptığınız insanlar, siz arkanızı döndüğünüzde de sizinle ilgili konuşmaya başlayacaklardır.

    7. Sözleriniz ve yaptıklarınız birbiriyle uyumlu olsun

    Evet, bu birtakım şartlardan ötürü her zaman mümkün olmayabilir fakat yine de işe önce küçük olan dileklerinizden başlayın. Yavaş yavaş bunları başardıktan sonra seviyeyi arttırıp, kendinize daha büyük hedefler koyarak, onları da gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan gerçekten neye karşı istekli ve tutku dolu olduğunuzdur, bunları bulduğunuz andan itibaren, ne olursa olsun gerçekleşeceklerine olan inancınızı koruyun.

    8. Bedeninizle barışık olun

    Fit biri olmanıza gerek yok, yeter ki aynaya baktığınızda gördüğünüz yansımadan memnuniyet duyabilmeyi becerin. Çünkü herkesin, mutlaka güzel ve çekici bir fiziksel özelliği var. Bu kısımlarınıza odaklanın ve güven tazeleyin.

    9. Öğrenin

    Sizden her zaman daha iyi bilenler ve akıllılar olduğuna göre, hiçbir zaman soru sormaktan ve öğrenmekten vazgeçmeyin. Çünkü ne kadar çok öğrenirseniz, kendinizi o kadar çok seversiniz.

    Eğlenceli olun, heyecanınızı kaybetmeyin

    Tıpkı aşkta olduğu gibi, heyecan insanı mutluluk olgusunun en tepesinde tutmaya yarayan baş aktörlerden biri. Ne olursa olsun, yaşamınızda heyecan hissedebileceğiniz şeyler bulun.

    Son olarak, bu maddelerin hepsini harfiyen uygulamanıza elbette gerek yok. İçlerinden yapabileceklerinize inandıklarınızla başlamak bile yeterli olacaktır.

    Uplifers

    Kaynak:seafoodplus.info
    Arşiv Bağlantısı
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

yılında bilim iletişimine güç katın!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Bir işin yapılamayacağını söyleyenler, o işi yapanların önünü kesmemelidir.”
Anonim

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Özgüvenli olmak doğuştan gelen bir özellik değildir, herkeste belli bir oranda kendine güven duygusu vardır, önemli olan bunun yeterli seviyeye gelmesini sağlamak, sürekli geliştirmektir. Özgüvenin yüksek olması, hayatta daha başarılı olmaya ve daha iyi bir yaşam sürmeye katkı sağlar. Bu yüzden nasıl daha özgüvenli olunur sorusunun cevabı çok önemlidir.

Özgüven ne demek, özgüven nasıl kazanılır ve gelişir, özgüven eksikliği olduğunda neler olur, özgüven arttırma yada geliştirme yolları nelerdir, özgüvenli nasıl olunur özgüvenli insanlar nasıl davranır, özgüvenli duruş hal, hareket jest ve mimikler nasıl olmalıdır, özgüvenli olmanın faydaları nelerdir gibi soruların cevabı yazının içinde bulabileceksiniz.

Özgüven nedir kendine güvenmek ile aynı mıdır? Evet kısaca özgüven;  kişinin kendisiyle barışık olması, durumunu iyi etüt ederek artıları ve eksileriyle kendini tanıması, her şeye rağmen kendini sevmesi, doğru ya da yanlış kendi kararlarını verebilmesi ve kendine inanarak cesurca adım atabilmesidir. Özgüvenli olmak kendinden emin bir şekilde adım atması yönüyle bakarsanız kendine güvenmek de denilebilir.

Özgüvenli İnsanları Özellikleri Nelerdir?

Kendine güvenen insan başkalarının olumsuz duygu ve düşüncelerinin kendisini yönlendirmesine imkan tanımaz, izin vermez. Özgüvenli insan kendine karşı pozitif duygular besler, kendini değerli hisseder, kendiyle barışık olduğu için bu çevresine de olumlu yansır, insanlarla daha iyi ilişkiler kurar.

Özgüven sahibi insan neyi yapıp neyi yapamayacağına başkalarının karar vermediği insandır, çünkü o her zaman kendi kararını kendi verir ve bunun da arkasında durur.

Özgüven eksikliği ya da düşüklüğü olan kişiler, rüzgarda nereye savrulduğu belli olmayan bir yaprak gibi hedefsiz olur. Herkes bir yere çektiğinden hedeflerine varamaz ve yolda kalır. Özgüven sorunu bu yüzden, başarının da en büyük düşmanıdır. Peki özgüven problemi nasıl aşılır onu da açıklayalım. Evet, özgüvenli olmak kendinizi, kişilik aynanızda derinlemesine incelemeli, güçlerinizin farkında olmalı, kendinizle ve yaşamınızla ilgili olumlamayapmalı, gerekirse risk alarak kendi kararlarınızı cesaretle ortaya koymalısınız.

özgüvenli olmak i̇çin yapılacak 10 şey

Özgüvenli Olmanın Faydaları Nelerdir?

Siz kendinizi nasıl görüyorsanız başkaları da öyle görür, o yüzden kendimize inandığımızı, güvendiğimizi her halimizle ortaya koymalıyız. Özgüven sahibi olduğumuzda çevremize pozitif elektrik veririz, enerjimiz yüksek olur, güven veririz, davranışlarımızla ümit kaynağı oluruz. Mutluluk bulaşıcı olduğundan herkese mutluluk ve huzur kaynağı oluruz.

İlginizi Çekebilir: Enerjinizi ve Modunuzu Yüksek Tutmanın Yolları

Hayata olumlu baktığımız için hedeflerimize ulaşmamız için gerekli olan motivasyonu yakalamış oluruz. Bu motivasyon hayata dair sorunları aşmada bize yardımcı olacak, hedefimizin önündeki engelleri kaldıracak ve bunun sonunda başarı gelecektir. Başardıkça da özgüven artmaya ve gelişmeye devam eder.

Özgüven Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Özgüveni baltalayan, gelişip boy atmasını engelleyen birçok neden olabilir. İlk akla gelen çocuklukta bastırılmış duygular, baskılar ve birtakım ithamlarla özgüvenin gelişmesini engellenmesi. Yaşanılan başarısızlık ve yenilgiler de özgüveni sarsıyor ve insan özgüvenli olmak için yapacağı yeni denemelere kendini kapatıyor. O esnada yaşadığı kötü duyguları tekrar tekrar yaşamamak için kendi dünyasına çekiliyor, açılamıyor.

Yaşanılan çevre de çok etkili, mahalle baskıları da özgüven gelişimini olumsuz etkiliyor. Eskiden başa gelmiş psikolojik rahatsızlıklar, hastalıklar da özgüvensiz olma sebeplerindendir. Çocukken veya yetişkinken yaşanan terkedilmeler de özgüvenin gelişmesinin önündeki etkenler. Bu etkenler özgüvenin gelişmesini engellemeyi bırakın, tamamen kaybolmasına varacak kadar yaralar bırakır.

Tüm bunlar morali bozmamalı, her şeye rağmen özgüveni geliştirmenin ve arttırmanın yolları bulunmalı, hayatımıza kendimiz yön vermeliyiz. Evet, özgüvenli olmak için yapılacak şey kendimize zaman ayırmak ve birazcık emek vermek.

özgüvenli olmak i̇çin yapılacak 10 şey

Özgüvenli Olmak İçin Yapılacak 10 Şey

Özgüvenli nasıl olunur ben özgüvenli değilim bir türlü olamıyorum, cool ve özgüvenli olmak istiyorum özgüvenli olmak için neler yapmalıyız diyorsanız işte özgüvenli olmak için yapmanız gerekenler. Bunları uygulayın, bıkmadan usanmadan denemeye devam edin.

İşte özgüvenli olmanın yolları :

  1. Nasıl özgüvenli olunur sorusunun cevabı sende saklı, önce kendini iyi tanımalısın. Özellikle hangi konularda daha iyi olduğunu, maddi ve manevi güçlü özelliklerini, başarılı olduğun konuları tespit et. Başarılı olacağın etkinliklere katıl, başarılı oldukça özgüvenin kendine gelecektir. Zamanla da her konuda adımlar atmaya başlayacaksın.
  2. Kendi kusurlarına tahammül et, “Ben böyleyim, kendimi bu halimle ve her halimle seviyorum” gibi olumlamalar kullan. Şu an mantığın bunu kabul etmek istemese de bunu sürekli vurgula, belli bir süre sonra kendine inanacak ve kendinden emin olacaksın.
  3. Aklını kurcalayan olumsuz düşüncelere değer verme, pozitif şeyler düşün. Pozitif düşüncelerin oranı fazla olursa, bu düşünceler olumsuz durumları baskılar. Tam negatif düşünceler ruhunuzu sarmak üzereyken sizi mutlandıran anları hayalinize getirip o ruh halinden sıyrılın.
  4. Bedeniniz ve ruhunuzla barışık olun. İnsana kendini kötü hissettiren durumlardan en önemlisi fiziki yapısını sevmemesidir. Hiçbir insan mükemmel olmadığı gibi, her insanın da mutlaka güzel bir yanı vardır. Özgüvenli olmak için gerek fiziksel, gerekse davranışsal güzel yanlarınızı ön plana çıkarın.
  5. Kıyas yapma, sen kendine münhasır birisin. Başkası olma kendin ol, her durumda başka kişilerle karşılaştırma yapmak özgüveni sarsar. Sadece “Olmak istediğin sen”e odaklan.
  6. Korkuların ve çekincelerin var, evet herkesin var ama bununla yüzleşebilenler bir adım önde. Sen de korkularına doğru adımlar at, onlarla yüzleş. Sonuç ne olursa olsun, denedim de ve kendinle gurur duy.
  7. Donanımlı ol, kendini yetiştir, bilgi ve tecrübe arttıkça kendine güven de artar. Kitap okuma sayısını biraz arttır, gündemi içinde boğulmayacak şekilde takip et. Kültürlü olduğunda bunu kendin de hissedecek ve böylece özgüvenin de bununla doğru orantılı olarak artacak. Hazır bir şeyler okumaya karar vermişken, geliştirici olması açısından özgüven üzerine kitaplar okuyup, ayrıca bu konuda filmler izleyebilirsin.
  8. Harekete geçmeni engelleyen, o çok önemli adımı atmanı istemeyen negatif iç sesine kulak verme ve aklındakini yap. Sen planlarını bir bir eyleme döktükçe o olumsuz ses de kesilecektir.
  9. Özgüvenli olmak için kararsızlık ve belirsizlik ifade eden cümleler kurmayın. Gerektiğinde hayır demek kendinize olan güvenle alakalıdır.
  10. Çevrenizdeki arkadaş seçimlerini önemseyin. Arkadaşlarınız, sizi her konuda destekleyen, moral veren, ufkunuzu açan, hayata pozitif bakan insanlar olmalı. Bu kişiler sizin kendinize olan inancınızı yükseltir, özgüveninizin yerine gelmesini sağlar.

Nasıl Özgüvenli Olunur İşte Püf Noktaları

Gerek çocuklardan gerek yetişkinlerden olsun, kadın olsun erkek olsun bazı insanlar nasıl bu kadar özgüvenli görünüyorlar,  nasıl özgüvenli olunur bunun bir püf noktası var elbet. Özgüvenli insanların özellikleri duruşu, yürüyüşü, bakışı, gülüşü ve ses tonuyla olumlu yönde fark yaratmasıdır.

  • Özgüvenli duruş en önemlisi çünkü özgüvenli insanların beden dili çok şey anlatır. Duruşunuzda asalet olmalı. Dik durmalı ve asla eğik durumda, omuzlar düşük ve öne eğik başla dolaşmamalısınız.
  • Yürüyüş şekli de bir özgüven göstergesidir. Yürürken hep ileri, hedefe bakarak emin adımlar atmalısınız. İlk zamanlar birazcık yapmacık gibi dursa da bunu deneyin, zamanla sizi nasıl olumlu etkilediğini göreceksiniz. Fiziksel hareketler ruhsal durumunuzun aynası olduğundan, yürüyüşünüzden ne durumda olduğunuz ortaya çıkar. Zira çekingen ve kendinden emin olmayan insanlar tereddütlü adımlar atar.
  • Konuşurken ya da dinlerken özgüvenli olmak ve özgüvenli duruş çok önemlidir. Bunun için de ilişkilerde göz teması kurun. Göz teması kurmak hem saygıdır hem de güvendir. Özgüvenle gözünün içine bakarak konuşmak “Ben doğru söylüyorum, söylediklerimden eminim.” anlamına gelir.
  • Ses tonu da özgüvenli ve rahat biri olduğuna dair ipuçları verir. Özellikle de mırıldanarak, sessiz konuşan, lafı geveleyen kişiler karşı tarafa güven vermez. Ses tonunuzu belli bir seviyede tutun, net ifadeler kullanarak kendinizden emin olduğunuzu hissettirin.
  • Toplulukta, sosyal ortamlarda aralara ve arkalara saklanmayın, aksine en önde bulunun. Bu özgüvenli olmak için çok değerli bir adımdır. Sonrasında da düşüncelerinizi çekinmeden ifade edin, sorular sorun, yorumlar yapın. Bütün bunların özgüveninizi yükselteceğinden emin olabilirsiniz.
  • Karamsar havanın dağılması, içindeki endişe ve huzursuzluğun kaybolması için gülümseyin. Zor anlarda pek içinizden gelmeyecektir ama biraz emrivaki biraz zorlamayla bunu aşabilirsiniz. Gülümsemek, kendinize özgüven verdiği gibi karşı tarafı da yumuşatacak, böylece aradaki ilişki daha güzel olacaktır.

Özgüvenli Sözler

  1. Yapamayacağınızı düşündüğünüz şeyleri yapmalısınız.
  2. Özgüven özgüveni doğurur.
  3. Kendim olmaktan korkmuyorum!
  4. Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır.
  5. Yaşam, korkunun bittiği yerde başlar.
  6. Ne kadar özgüven o kadar başarı.
  7. Dünya, nereye gittiğini bilen birine yol verir.
  8. Özgüven, büyük girişimlerin ilk şartıdır.
  9. Kendine güvenen herkes dünyayı yönetebilir.
  10. Özgüven, tecrübe ile artar. Ego cehalet ile!
özgüvenli olmak i̇çin yapılacak 10 şey

Fazla Özgüvenli Olmak Sorun mu?

İddialı olmak ile işi fazla abartmak arasında ince bir çizgi vardır ve bu çizgi aşıldığında özgüven zehirlenmesi olur. Özgüven ve ego arasındaki fark da bundan kaynaklanır. Özgüven abartıldığında insanları küçümseme söz konusu olabilir. Böylece egoistçe tutumlar sergilenebilir ki bu size olan bakışları değiştirir, saygınlığınızı kaybedebilirsiniz.

Ayrıca bir düşünceyi savunurken, doğrusunu bulduğunuzda sırf geri adım atmamak için yanlışta ısrar etmek de özgüven değildir, egoizme girer. Zaman zaman motivasyonun yüksek olduğu zamanlarda özgüven patlaması olmaktadır. Bunlar gelip geçici olduğundan zararsızdır ama asıl önemli olan kalıcı ve her zaman sahip olacağımız bir özgüvendir.

Sonuçta hepimizde az çok özgüven var, bu bazen artıyor bazen de azalıyor. Hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için bu zikzakların çok olmaması gerekir. Yukarıdaki maddelerden inandıklarınızı hayatınıza almanız ve özgüven katsayınızı yükseltmeniz dileklerimle…

Hayatın her aşamasında özgüvene ihtiyacımız var. Özgüvenli olmak, hedeflerimize ulaşmak, başarmak istiyoruz. “İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Şifreler” adlı yazıyı da okumanızı tavsiye ediyorum.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir