kırkikindi yağmurları ne zaman yağar / Kırikindi Yağmurları Nedir? Kırkikindi Yağmurları Ne Zaman Başlıyor? • Haberim

Kırkikindi Yağmurları Ne Zaman Yağar

kırkikindi yağmurları ne zaman yağar

Kırkikindi yağmurları nedir, ne zaman başlar? Kırkikindi yağmurları hangi iklimlerde ve hangi tarihlerde görülür?

Kırkikindi yağmurları, Anadolu'da kış ve yaz aylarının başında genel olarak öğleden sonra, ikindi saatlerinde yağan ve konveksiyonel olarak görülen yağışlardır. Meteoroloji, bu yağışların yaklaştığını belirtirken Kırkikindi yağmurları merak konusu oldu. Peki Kırkikindi yağmurları nerelerde yağar? Hangi iklimlerde görülü? İşte detaylar

Kırkikindi yağmurları nedir?

Bu yağmur, yaz ve kış aylarının başında ikindi saatlerine yağan yağmurdur. Yağdığı saatten dolayı halk arasında kırkikindi yağmurları denmektedir. Genelde ikindi vakitlerinde başlayan bu sağanak yağışların 40 gün boyunca yağdığına inanılır. Bu yüzden kırkikindi olarak da anılmaktadır. Fakat halk arasında kırk gün sürdüğüne inanılan bu yağışların 40 gün sürmelerinin bilimsel bir dayanağı yoktur.

kırkikindi yağmurları

Kırkikindi yağmurları ne zaman?

Kırkikindi yağmurları 27 Nisan Çarşamba itibari ile öncelikle İç Anadolu'da olmak üzere Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde de beklenmektedir. Nisan yağmurlarından sonra başlayan kırkikindi yağmurları genelde Mayıs ayının sonlarında başlar. Bu yağmur, Ekvator bölgesinde bir yıl boyunca her ikindi vaktinde yağmaktadır.

yağmur

Kırkikindi yağmurları hangi iklimlerde görülür?

Yağdığı vakitten dolayı böyle adlandırılan bu yağmurlar konveksiyonel yağışlardır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görülür Bahsi geçen konveksiyonel yağış, ısınan havanın yükselmesi ile soğuması sonucu meydana gelir. Ülkemiz dışında Dünya üzerinde ise yalnızca ekvatoral bölgede görülmektedir.

Kırkikindi yağmurları ne zaman başlar, ne zaman biter? Kırkikindi yağmurları nedir?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Yaz mevsiminin gelmesiyle Kırkikindi yağmurları nedir sorusunun yanıtı merak edildi. İkindi vaktinde başlayan bu yağışlar yıldan yıla farklılık gösterir. 40 gün sürdüğü için bu ismi alan yağmur tipi ikindi vaktinde başlar. Yağışlar konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Kelime terimini ilk kez duyanlar ‘’Kırkikindi yağmurları nedir? Kırkikindi yağmurları ne zaman başlar ve biter?’’ sorusuna yanıt arıyor. İşte merak edilenler…

Kırkikindi yağmurları ne zaman başlar, ne zaman biter? Kırkikindi yağmurları nedir?

Halk arasında Kırkikindi yağmurları olarak bilinen yağışlar yaz mevsimine girmemizle sıkça duyulmaya başladı. Bu yağış tipi koşullara göre dolu şeklinde de görülebilir. Terimi ilk kez duyanlar '' Kırkikindi yağmurları nedir?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki Kırkikindi yağmurları ne zaman başlar, ne zaman biter?

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI NEDİR?

Kırkikindi yağışları, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir.

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI NE ZAMAN BAŞLAR, NE ZAMAN BİTER?

Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında Kırkikindi yağışları denmiştir.

Isı kapasitesi, albedo gibi özellikleri açısından farklı karakteristiklerdeki araziler, güneş ışınlarından farklı dozlarda etkilenirler ve atmosferik sınır tabakanın ısınması da alttaki yüzeye göre farklılık gösterir.

YER YER FARKLILIK GÖSTERİR

Bu farklılık, yere yakın tabakada bir heterojenlik oluşturur ve meydana gelen yoğunluk farkı, daha düşük yoğunluktaki (genellikle fazla ısınan) hava parselinin yükselmesini tetikler. Gerçekleşen konveksiyon yeterince güçlü ise gök gürültülü fırtına meydana gelir.

Tabii bunda, düşey rüzgar kayması ve troposferin üst seviyelerindeki soğuk hava da etkilidir. Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Çoğunlukla birkaç saati aşmaz, ancak önemli bir miktar bırakır. Koşullar uygun ise dolu da vuku bulabilir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Kırkikindi yağmurları ne zaman başlar, ne zaman biter? Kırkikindi yağmurları nedir?

SON DAKİKA

Kırkikindi yağmurları nedir? Kırkikindi yağmurları ne zaman başlar?

Kırkikindi yağmurları nedir ve ne zaman başlar? soruları, yaz aylarının gelmesiyle birlikte gündemin en çok merak edilen soruları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle ikindi vakitlerinde yağdığı ve 40 gün sürdüğüne inanıldığı için halk arasında kırkikindi yağmurları olarak bilinen bu konveksiyonel yağış dalgasıyla ilgili detayları sizler için araştırdık. İşte kırkikindi yağışlarıyla ilgili detaylar…

KIRKİKİNDİ YAĞMURLARI NEDİR, NE ZAMAN BAŞLAR?

Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında Kırkikindi yağışları denmiştir. Lakin, 40 gün sürmelerinin bilimsel bir dayanağı yoktur. Bu konveksiyonel yağışların dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla fark seafoodplus.infoı kapasitesi, albedo gibi özellikleri açısından farklı karakteristiklerdeki araziler, güneş ışınlarından farklı dozlarda etkilenirler ve atmosferik sınır tabakanın ısınması da alttaki yüzeye göre farklılık gösterir. Bu farklılık, yere yakın tabakada bir heterojenlik oluşturur ve meydana gelen yoğunluk farkı, daha düşük yoğunluktaki (genellikle fazla ısınan) hava parselinin yükselmesini tetikler.

Gerçekleşen konveksiyon yeterince güçlü ise gökgürültülü fırtına meydana gelir. Tabii bunda düşey rüzgar kayması ve troposferin üst seviyelerindeki soğuk hava da etkilidir. Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Çoğunlukla birkaç saati aşmaz ancak önemli bir miktar bırakır. Koşullar uygun ise dolu da vuku bulabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir