ruhsatsiz plakasiz motor kullanma trafik cezasi / Plakasız araç kullanma cezası ne kadar? farklı plaka ve plakasız araç kullanma cezası

Ruhsatsiz Plakasiz Motor Kullanma Trafik Cezasi

ruhsatsiz plakasiz motor kullanma trafik cezasi

Ruhsat Çıkarma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Ruhsatta Hangi Bilgiler Yer Alır?
Ruhsatta aracın teknik bilgilerini ve araç sahibinin kişisel bilgilerini içeren iki sayfa bulunur.
Teknik bilgilerin yer aldığı sayfada:

  • Araç markası
  • Modeli
  • Tipi
  • Rengi
  • Motor
  • Koltuk sayısı
  • Muayene numarası

Araç sahibinin kişisel bilgilerinin yer aldığı sayfada:
 

  • T.C. kimlik numarası
  • Ruhsat sahibinin ad-soyad bilgisi
  • Adres bilgileri

 
Araç Ruhsatı Nereden Alınır?
Daha önceleri Emniyet Müdürlükleri Trafik Tescil Şubeleri tarafından yapılan araç tescil işlemleri tarihli yasal düzenleme sonrasında noterlikler üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Bu işlemlerin noter tarafından gerçekleştirilebilmesi için Araç Sicil ve Tescil Sistemi (ARTES) kurulmuştur. Araç tescil işlemleri, Türkiye genelinde noterlikte ve istenilen noterde yapılabilir. yılı için ruhsatsız araç kullanmanın cezası TL’dir.
Noterde Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?
Ruhsat işlemlerinin noterliklerde gerçekleşmeye başlamasıyla birlikte ruhsatın eve gelmesini bekleme devri de sona erdi. Artık araç aldıktan sonra devir işlemleri yapıldıktan sonra ruhsat da aynı noterden alınabiliyor. İkinci el araç alımlarında aşağıdaki işlemleri satın alan kişi yaptırırken, sıfır araç alımlarında bu işlemleri aracın alındığı bayii gerçekleştirir. Aldığınız arabanın plakası değişmeyecekse noterde ruhsat işlemleriniz yaptırmak için gereken şartlar şunlardır:

  1. Satın alınan aracın devam eden trafik sigortası bulunması,
  2. Geçerliliği devam eden muayenesi olması,
  3. Araca ait herhangi bir borç ya da ceza olmaması,
  4. İşlem için gittiğinizde yanınızda kimlik, ehliyet ve eski ruhsatın bulunması.

Plaka değişikliği olacaksa yapılması gerekenler:

  1. Notere işlemin başında plaka değişikliği olacağının mutlaka bildirilmesi,
  2. Yeni plaka numarasının alınmış olması,
  3. Şoförler ve otomobilciler odasından plakanın bastırılmış olması.

Ruhsat Başvurusu İçin Gereken Belgeler
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? sorusu sorulduğunda araç cinslerine göre başvuruda gereken belgeler önem kazanıyor.

Trafik Cezaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trafik kazalarını önlemek, trafik akışı ile düzenini hızlı ve güvenli bir şekilde sağlamak için Karayolları Trafik Kanununa göre trafikte uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uyulmadığında trafik kazaları gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca bu trafik kuralları ihlal edildiğinde çeşitli yaptırımlar yani trafik cezaları uygulanır.

Bu noktada çoğu sürücü adayı “Hangi kural ihlalinin trafik cezası ne kadar?” ve “Trafik cezaları nereye ödenir?” gibi sorular sorar. O halde,  trafik cezalarını ve bu cezaların nereye ödenebileceğini ele alalım.

Trafik Kurallarının İhlalinde Hangi Yaptırımlar Uygulanır?

Trafik cezası denildiğinde akıllara para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde çeşitli yaptırımlar uygulanır.

  • İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
  • Ceza puanı: Birçok trafik ihlali, kanunen belli bir ceza puanına sahiptir. Mesela kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20’dir. Ceza puanı 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığın ceza puanı, üzerinden bir yıl geçene kadar puan hanende kalır ve 1 yıl boyunca birikir. ceza puanını doldurursan yaptırım uygulanır. “ Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı yazımızı okuyarak konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsin.
  • Belgelerin geri alınması: Trafikte yapılan hataların bedeli bazen para cezasının yanında sürücünün ehliyetine geçici olarak el koymak olabilir. Bu süre, ihlale göre gün, ay veya 2 yıl olabilir.
  • Belgelerin iptali: Trafik ihlalinin yaptırımlarından biri de ihlali yapan kişinin ehliyetinin iptal edilmesi olabilir. Böyle bir durumda kişinin yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir. Ehliyet alma süreci ve şartlarıyla ilgili gerekli bilgileri “Ehliyet için Gerekli Belgeler” konulu yazımızdan edinebilirsin.
  • Aracın trafikten men edilmesi: Bazı trafik ihlallerinde araç trafikten men edilebilir. Bu durumda kişinin aracını alması için gerekli şartları istenilen sürede yerine getirmesi gerekir. Araç muayenesinin yaptırılmaması, Zorunlu Trafik Sigortası’nın olmaması gibi durumlar kişinin aracının trafikten men edilmesine sebep olur. Başka hangi şartlarda aracın trafikten men edildiğini öğrenmek istersen “Trafikten Men Cezası Nedir? Sebepleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsin.
  • Kişinin araç kullanmaktan men edilmesi: Bazen de trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu kişi, araç kullanmaktan men edilir.

Trafik Cezaları Ne Kadar?

 yılında idari para cezaları için %,9 oranında zam belirlendi. Aşağıda ülkemizde en sık yapılan trafik kuralı ihlallerinin para cezalarını anlattık.

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Ne Kadar?

Trafikte güvenlik için olmazsa olmazların başında gelen kurallardan biri emniyet kemeri takmamak olsa da maalesef bu durum en çok ihlal edilen trafik kuralları içerisinde. Ancak bu ihlal can kayıplarına sebep olabilir ve emniyet kemeri cezası  TL'dir.

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Birçok sürücü tarafından ihlal edilen kurallardan biri de sürücünün araç kullanırken telefonla konuşması. Ancak seyir halinde cep telefonu ile konuşmak, dikkat dağınıklığı yaratarak kazaya sebebiyet verebilir. Bu ihlal için ise ödenecek tutar  TL olarak güncellendi.

Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar?

Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol vermemek, ülkemizde sıklıkla yapılan kural ihlallerinden biri. Yayaya yol vermemenin cezası ise  TL.

Araç İçinde Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası Ne Kadar?

Müzik dinlemeyi birçoğumuz seviyor olsak da söz konusu yüksek ses olduğunda durum biraz farklı. Başkalarını rahatsız etmemek ve ses kirliliğine neden olmamak önemli. Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemenin cezası TL.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Alkollü bir şekilde araç kullanmak; can kayıplarına, ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Üstelik alkollü araç kullanmanın yaptırımı sadece para cezası değil. Kısaca açıklayalım:

  • İlk kez alkollü araç kullanma cezası: İlk kez alkollü araç kullanarak trafik kuralını ihlal eden kişiye  TL para cezası verilir ve aracı trafikten men edilir. Sürücü belgesine ise 6 aylığına el konulur.
  • 2. kez alkollü araç kullanma cezası: Sürücü 2. kez alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsa kanunlara göre  TL para cezasını ödemek zorunda kalır. Aracı trafikten men edilir ve ehliyetine 2 yıl boyunca el konulur. 2’den fazla alkollü araç kullanmanın yaptırımlarını ve ehliyetin nasıl geri alındığına dair yasal süreci “Trafikte Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsin.

Hız Limiti Aşımı, Radar Cezası Ne Kadar?

Karayollarında uyulması gereken hız sınırı, araçtan araca göre değişir. Ayrıca hız limiti ne kadar aşılırsa o kadar fazla para cezası ödemek söz konusudur. Hız cezası aynı zamanda radar cezası olarak da aratılır. Yani radar cezası ne kadar şeklinde bir sorunuz varsa cevabı hız cezası için ödemeniz gereken tutarları ifade eder.

Şimdi  radar cezası için hız sınırlarına göre ödenecek para tutarlarını madde madde açıklayalım.

 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde:

  • Hız sınırını % oranında aşmanın cezası:  TL
  • Hız sınırını % oranında aşmanın cezası:  TL
  • Hız sınırını %50’den fazla aşmanın cezası:  TL

Kırmızı Işık Cezası  Ne Kadar? 

Kırmızı ışık cezası basit bir ceza türü gibi görülse de, hem şehiriçi hem şehirdışı yolculuklarda en sık karşılaşılan ihalllerden biridir. Dikkatsizlik sonucu bile kırmızı ışıkta geçme cezası alabilmek malesef mümkündür. Kırmızı ışık cezası  yılı için  TL'dir. 

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20'dir. Yani her kırmızı ışık ihlali sonucu ceza puanı eklenecektir. Bu açıdan kırmızı ışık cezası ve diğer yaptırımları olduğu kadar kaza risklerine karşı da çok dikkatli olmakta fayda vardır.

Çoğu zaman kırmızı ışıkta geçme nasıl tespit edilir ya da kırmızı ışık cezası ne zaman gelir gibi sorular da merak edilir. Bunun nedeni fark etmeden kırmızı ışıkta geçildiyse cezaların erken ödenmesine engel bir durum oluşturmasıdır. EDS sisteminin tespit ettiği ihalller, fotoğraflı delilleri ile birlikte ikametgah adresine gönderilir. 1 ile 10 gün arası ceza durumu sürücüye bildirilir. İlgililere ulaşmaması durumunda ise e-devlet üzerinden online olarak sorgulanabilir. Eğer kırmızı ışıkta geçme ihlali yapıldığı düşünülüyorsa ceza ulaşmasa da bile sürücüler kendileri de teyit edebilirler.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Muayenesiz araç kullanmak, araçta var olan bir problemi önceden öğrenip soruna çözüm bulmayı engeller. Sorunlu bir araçla trafiğe çıkmak ise aracı kullanan kişi ve trafikteki diğer insanlar için kötü sonuçlar yaratabilir.

Araç muayenesini yaptırmama durumunda sürücünün aracı trafikten men edilir ve sürücüye  TL tutarında trafik para cezası verilir.

Egzoz muayene cezası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Park ve Duraklamanın Yasak Olduğu Yerlerde Duraklamanın ve Aracı Park Etmenin Cezası Ne Kadar?

Engelli park alanları, yaya geçitleri, park etmenin trafik işareti ile yasak olduğu alanlar ve okul, hastane, itfaiye gibi alanların giriş çıkışlarının yakınına park etmek yasaktır. Benzer bir şekilde geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak, fabrika gibi alanların giriş çıkışını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasındadır. Yanlış yere araç park etmek veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası ise  TL’dir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası  Ne Kadar?

Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikteki diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ceza kesilir. ’de ehliyetsiz araç kullanma cezası ise  TL'dir.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası birden fazla kez yapılırsa para cezası katlanır ve yasaya göre hapis cezaları da gündeme gelebilir. Ehliyetsiz araba kullanmanın cezası hem sürücünün hem de araç sahibi farklıysa o kişinin yüklü para cezası ödemesini gerektirir. Maddi ve diğer yaptırımlara maruz kalmamak için ehliyetin olmadan trafiğe çıkmamak oldukça önemlidir.

Ehliyet Sınıfı Dışında Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Sahip olduğunuz ehliyet sınıfı ya da sınıfları size hangi araçları kullanma yetkisi veriyorsa o araçları kullanman gerekir. Yani B sınıfı ehliyetle F sınıfındaki bir motorlu aracı kullanamazsın. Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise  TL’dir.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Ne Kadar?

Trafik sigortası, trafikte oluşabilecek riskleri güvence altına alan ve yaptırılması kanunen zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan bir kişi hem  TL tutarında para cezası öder hem de kişinin aracı trafikten men edilir. “Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?” başlıklı yazımızdan bu konuyu ayrıntılı olarak inceleyebilirsin.

Trafik Cezaları Listesi

Trafikteki kural ihlallerine en olmak amacıyla uygulanan trafik cezaları yılı tutarları da belirlenmiştir. Buna göre kırmızı ışıkta geçme, kemer takmama, alkollü araç kullanma, hız sınırını geçme, drift atma gibi kural ihlallerine uygulanan para cezaları yılı ile birlikte güncellenecektir. Peki, trafik cezaları ne kadardır?  Sizin için Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte belirlenen yılı trafik cezalarını listeledik. 

  • Alkollü araç kullanma cezası (ilk yakalanma): TL
  • Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma): TL
  • Alkol testine itiraz etme cezası: TL
  • Aracı plakasız kullanma: TL
  • Çıkma ya da siren kullanmama cezası: TL
  • Drift atma cezası: TL
  • Engelli için ayrılan yere park etme cezası: TL
  • Ehliyetsiz araç kullanma cezası: TL
  • Emniyet kemeri takmama cezası: TL
  • Emniyet şeridini ihlal etme cezası: TL
  • Hız sınırını % oranlarına kadar aşma: TL
  • Hız sınırını %%50’ye kadar aşmak: TL
  • Hız sınırını %50 oranından fazla aşma: TL
  • Kırmızı ışıkta geçme cezası: TL
  • Muayenesiz araçla trafiğe çıkma: TL
  • Plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler: TL
  • Seyir halinde cep telefonu kullanma: TL
  • Sahte plaka kullanma cezası: TL
  • Şerit izleme-değiştirme kurallarına uymama: TL
  • Takip mesafesine uymama cezası: TL (Takip mesafesi ile ilgili yazımızı okuyarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsin. 
  • Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkma cezası: TL
  • Uyuşturucu madde etkisindeyken araç kullanma cezası: TL
  • Yasak yerde sollama yapma cezası: TL
  • Yayaya  öncelik vermeme cezası: TL
  • Yetki dışı siren kullanımı cezası: TL
  • Yönetmeliğe aykırı plaka kullanma cezası: TL

Listemize eklemediğimiz araç km düşürme cezası gibi para cezası değil hukuksal sonuçları olan yaptırımlar da vardır.

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir?

Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapman durumunda %25 indirimden faydalanabilirsin. İndirimli ceza tutarı da her yıl güncellenen ceza tutarlarına göre değişir. Bu nedenle trafik para cezası hesaplama işlemini güncel fiyatlar üzerinden yapabilirsin. Bir örnekle trafik para cezası indirimi nasıl hesaplanır açıklayalım:

 yılında seyir halinde cep telefonuyla konuşmanın cezası  TL’dir.

  •   TL’nin %25’i = ,75 TL
  •   TL - ,75 TL = ,25 TL

Bu durumda ödenecek indirimli ceza tutarı ,25 TL’dir.

Trafik Cezaları Nereye Ödenir?

Anlaşmalı banka şubelerinin veznelerinden, mobil bankacilik uygulamalarından, internet bankacılığından yararlanarak ya da  e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezası ödeme işlemini yapabilirsin.

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Trafik cezaları tarafınıza yasal olarak iletilse de bazı durumlarda sorunlar yaşanabilir ve ceza aldığından haberin olmayabilir. Aldığın trafik cezasını bilmediğin için de ödeyeceğin tutara faiz işleyebilir ve cezan, zaman içinde %50 oranında yükselebilir. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için düzenli olarak trafik cezası alıp almadığını kontrol etmen önemli. Plakadan araç trafik cezası sorgulama ve ödeme adımları hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Trafik cezası sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak kolayca yapabilirsin.

Plakana yazılan borç bilgilerini öğrenmek için araç borç sorgulama sayfamızdan daha detaylı bilgi alabilirsin.

Araç Sigortalarıyla Kendinizi Güvence Altına Alın!

Trafikte ne zaman ne olacağını kimse bilemez. Ancak olası kötü durumları göz önünde bulundurarak araç sigortaları ile önlem alabilirsin. Böylece kaza, çalınma gibi birçok durumda hem kendi aracını hem de karşı tarafı güvence altına alman mümkün olur.

Daha fazla vakit kaybetmeden funduszeue.info üzerinden online Kasko Sigortası teklifi ve Zorunlu Trafik Sigortası fiyat teklifi alarak poliçeni yaptır.

Güvenli sürüşler dileriz.

K  A  R  A  R

                         T.C.

   UYU&#;MAZLIK MAHKEMES&#;

 

ESAS NO          : /

KARAR NO     : /

KARAR TR      :

ÖZET: say&#;l&#; Karayollar&#; Trafik Kanunu&#;nun 23/4. madde ve f&#;kras&#; uyar&#;nca verilen idari para cezas&#; ile uygulanan 20 ceza puan&#;na kar&#;&#; yap&#;lan itiraz&#;n, ayn&#; Kanun&#;un maddesinde yap&#;lan de&#;i&#;iklik nedeniyle ADL&#; YARGI YER&#;NDE çözümlenmesi gerekti&#;i hk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Davac&#;             : A. O.

Daval&#;              : Denizli Trafik Denetleme &#;ube Müdürlü&#;ü

 

O L A Y          : Denizli Valili&#;i Trafik Denetleme &#;ube Müdürlü&#;ünce yap&#;lan denetim s&#;ras&#;nda, tescilli arac&#; plakas&#;z kulland&#;&#;&#;ndan bahisle, davac&#; ad&#;na gün ve MA seri-s&#;ra say&#;l&#; Trafik &#;dari Para Cezas&#; Karar Tutana&#;&#; düzenlenerek, davac&#;ya say&#;l&#; Karayollar&#; Trafik Kanunu&#;nun 23/4. madde ve f&#;kras&#; uyar&#;nca ,00 TL idari para cezas&#; ve 20 ceza puan&#; verilmi&#;, ayn&#; birim taraf&#;ndan araç trafikten men edilmi&#;tir.

Davac&#;, idari para cezas&#; ile ceza puan&#;n&#;n iptali istemiyle adli yarg&#; yerine itirazda bulun-mu&#;tur. 

DEN&#;ZL&#; 1. SULH CEZA HAK&#;ML&#;&#;&#;: gün ve D.&#;&#;/ say&#; ile; say&#;l&#; Yasa&#;n&#;n 27/8. maddesine göre idari yapt&#;r&#;m karar&#;n&#;n verildi&#;i i&#;lem kapsam&#;nda ayn&#; ki&#;i ile ilgili olarak idari yarg&#;n&#;n görev alan&#;na giren karar&#;n da verilmi&#; oldu&#;u ve dava konusu edildi&#;i aç&#;klanarak davan&#;n çözümünün idari yarg&#; yerine ait oldu&#;u gerekçesiyle ba&#;vurunun görev nedeniyle reddine karar vermi&#;, verilen karar itiraz edilmeden kesinle&#;mi&#;tir.

Davac&#; bu kez, ayn&#; istemle idari yarg&#; yerinde dava açm&#;&#;t&#;r.

DEN&#;ZL&#; &#;DARE MAHKEMES&#;: gün ve E/ say&#; ile; davan&#;n idari para cezas&#; ile ceza puan&#;n&#;n iptali istemiyle aç&#;ld&#;&#;&#;, bu durumda say&#;l&#; Kanun&#;un maddesinde yap&#;lan yeni düzenleme ve Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesinin konu ile ilgili emsal kararlar&#; uyar&#;nca davan&#;n çözümünün adli yarg&#; yerine ait oldu&#;u gerekçesiyle say&#;l&#; Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesinin Kurulu&#; ve &#;&#;leyi&#;i Hakk&#;nda Kanun&#;un maddesi uyar&#;nca görevli yarg&#; yerinin belirtilmesi için Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesine ba&#;vurulmas&#;na ve davan&#;n incelenmesinin Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesince karar verilinceye kadar ertelenmesine karar vermi&#;tir.

&#;NCELEME VE GEREKÇE:

Uyu&#;mazl&#;k MahkemesininHicabi DURSUN&#;un ba&#;kanl&#;&#;&#;nda, Üyeler &#;ükrü BOZER, Mehmet AKSU, Birol SONER, Süleyman Hilmi AYDIN, Aydemir TUNÇ ve Nurdane TOPUZ&#;un kat&#;l&#;mlar&#;yla yap&#;lan tarihli toplant&#;s&#;nda:

I-&#;LK &#;NCELEME: Dosya üzerinde say&#;l&#; Yasa&#;n&#;n maddesi uyar&#;nca yap&#;lan incelemeye göre;

&#;dare Mahkemesince, say&#;l&#; Yasa&#;n&#;n maddesine göre ba&#;vuruda bulunulmu&#; oldu&#;u, idari yarg&#; dosyas&#;n&#;n Mahkemece, ekinde adli yarg&#; dosyas&#; da temin edilmek suretiyle birlikte Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesi&#;ne gönderildi&#;i ve usule ili&#;kin i&#;lemlerde herhangi bir noksanl&#;k bulunmad&#;&#;&#; anla&#;&#;ld&#;&#;&#;ndan görev uyu&#;mazl&#;&#;&#;n&#;n esas&#;n&#;n incelenmesine oy birli&#;i ile karar verildi.

           II-ESASIN &#;NCELENMES&#;: Raportör-Hakim Gülten Fatma BÜYÜKEREN&#;in, davan&#;n çözümünde adli yarg&#;n&#;n görevli oldu&#;u yolundaki raporu ile dosyadaki belgeler okunduktan; ilgili Ba&#;savc&#;larca görevlendirilen Yarg&#;tay Cumhuriyet Savc&#;s&#; Halil &#;brahim Ç&#;FTÇ&#; ile Dan&#;&#;tay Savc&#;s&#; Yakup BAL&#;&#;n adli yarg&#;n&#;n görevli oldu&#;u yolundaki sözlü aç&#;klamalar&#; da dinlendikten sonra GERE&#;&#; GÖRÜ&#;ÜLÜP DÜ&#;ÜNÜLDÜ:

Dava, say&#;l&#; Yasa&#;n&#;n 23/4. madde ve f&#;kras&#; uyar&#;nca verilen idari para cezas&#; ile uygulanan 20 ceza puan&#;n&#;n kald&#;r&#;lmas&#; istemiyle aç&#;lm&#;&#;t&#;r.

tarih ve say&#;l&#; Karayollar&#; Trafik Kanunu&#;nun &#;Belge ve plakalar&#;n araçlar üzerinde bulundurulmas&#; zorunlulu&#;u&#; ba&#;l&#;&#;&#; alt&#;nda düzenlenen maddesinde, &#;(De&#;i&#;ik: 3/10/KHK/20 md.; Aynen kabul: 1/2//18 md.)

Araç tescil belgesi ve tescil plakas&#;n&#;n, araç üzerinde uygun durumda bulundurulmas&#; zorunludur.

Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakas&#;n&#; monte edilmesi gereken yerin d&#;&#;&#;nda farkl&#; bir yere takan sürücülere 92 Türk Liras&#; idari para cezas&#; verilir. Araç bilgileri do&#;rulan&#;ncaya ve plaka uygun yere tak&#;l&#;ncaya kadar araç trafikten men edilir.

Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere ayk&#;r&#; plaka takan, öngörülen say&#;da plaka takmayan ya da farkl&#; okunmas&#;na veya okunamamas&#;na neden olacak &#;ekilde plakas&#;nda de&#;i&#;iklik yapan araç sahibine Türk Liras&#; idari para cezas&#; verilir, plakan&#;n uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tan&#;n&#;r. Bu süre sonunda tescil plakalar&#;n&#; uygun duruma getirmeyenler hakk&#;nda Türk Liras&#; idari para cezas&#; verilir ve tescil plakas&#; uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

Tescilli arac&#; plakas&#;z kullanan sürücüye Türk Liras&#; idari para cezas&#; verilir ve tescil plakas&#; tak&#;l&#;ncaya kadar araç trafikten men edilir.

            Ba&#;ka bir araca tescilli veya sahte plakay&#; takan veya kullananlara Türk Liras&#; idari para cezas&#; verilir ve araç trafikten men edilir. Ayr&#;ca bu ki&#;iler Türk Ceza Kanununun üncü maddesi hükmüne göre cezaland&#;r&#;l&#;r.&#; denilmi&#;;

&#;Ceza puan&#; uygulamas&#;, puanlama ve trafik kazas&#; nedeniyle sürücü belgelerinin geri al&#;nmas&#;&#; ba&#;l&#;kl&#; maddesinde ise, &#;Bu Kanunun suç sayd&#;&#;&#; bir fiilden dolay&#; haklar&#;nda ceza uygulanan sürücülere, ald&#;klar&#; her ceza, için esaslar&#; yönetmelikte belirlenen ceza puanlar&#; verilir.

           (De&#;i&#;ik : 17/10/ - /37 md.) Trafik suçunun i&#;lendi&#;i tarihten geriye do&#;ru bir y&#;l içinde toplam ceza puan&#;n&#; dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri al&#;n&#;r ve e&#;itime tabi tutulurlar.

           (Ek: 17/10/ - /37 md.) Ayn&#; y&#;l içinde ikinci defa puan&#; dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri al&#;narak psiko-teknik de&#;erlendirmeye ve psikiyatri uzman&#;n&#;n muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucunda sürücülük yapmas&#;na engel hali bulunmayanlar&#;n belgeleri, süresi sonunda iade edilir.

           (Ek: 17/10/ - /37 md.) Bir y&#;l içinde üç defa ceza puan&#;n&#; dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.

           (Ek: 17/10/ - /37 md.) Ölümle sonuçlanan trafik kazalar&#;na asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise 1 y&#;l süre ile geri al&#;n&#;r.

           Ceza puanlar&#;n&#;n tespit ve uygulanmas&#;na ait usul ve esaslar yönetmelikte gösterilir.

           (De&#;i&#;ik: 21/5/ - /4 md.) Bu madde ve di&#;er ilgili maddelerdeki hükümlere göre sürücü belgeleri geri al&#;nanlardan, geri alma süresi içinde araç kulland&#;&#;&#; tespit edilenler, bu Kanunun 36nc&#; maddesinin üçüncü f&#;kras&#;na göre cezaland&#;r&#;l&#;rlar.&#; hükmü yer alm&#;&#;t&#;r.

Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesi, say&#;l&#; Yasa&#;n&#;n maddesi kapsam&#;nda araç tescil plakas&#;na göre düzenlenenler d&#;&#;&#;nda trafik zab&#;tas&#;nca uygulanan idari para cezalar&#;na kar&#;&#; aç&#;lan davalar&#;; bu uygulaman&#;n idari ceza kapsam&#;nda bulunmas&#;; Yasada idari cezalarla ilgili davalarda ( maddedeki itiraz yolu hariç) görevli yarg&#; yerini aç&#;kça belli eden bir hükme yer verilmemesi; tarih ve say&#;l&#; Kanun&#;un maddesi ile yap&#;lan de&#;i&#;iklikten önceki hali ile,  bu Yasada gösterilen adli cezalara hükmetmekle görevli mahkemeye i&#;aret eden maddeye de herhangi bir at&#;fta bulunulmam&#;&#; olmas&#; kar&#;&#;s&#;nda ve göreve ili&#;kin genel ilkelere göre idari yarg&#;n&#;n görev alan&#;nda görmü&#;tür.

tarihinde say&#;l&#; Kabahatler Kanunu&#;nun yürürlü&#;e girmesi üzerine Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesince, sözü edilen Kanun&#;un di&#;er kanunlarda düzenlenen idari yapt&#;r&#;mlar ile bunlara kar&#;&#; yap&#;lacak itirazlara ili&#;kin görev hükümleri üzerindeki etkisinin incelenmesi sonucunda: di&#;er kanunlarda düzenlenen idari yapt&#;r&#;m&#;n, dayana&#;&#; olan yasan&#;n amac&#; dikkate al&#;narak; Kabahatler Kanunu&#;nun 1., 2., ve maddelerinde belirtilen ko&#;ullar&#; ta&#;&#;mas&#;,  maddenin (1) numaral&#; bendinde belirtilen idari yapt&#;r&#;mlardan olmas&#; halinde, idari para cezalar&#; ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ili&#;kin olanlar&#;na kar&#;&#; tarihinden sonra yap&#;lacak itirazlarda sulh ceza mahkemelerinin genel görevli k&#;l&#;nd&#;&#;&#;na ve bu nedenle do&#;an görev uyu&#;mazl&#;klar&#;nda adli yarg&#; yerinin görevli bulundu&#;una karar verilmi&#;tir.

Daha sonra,  tarihli ve say&#;l&#; Kabahatler Kanununun 3 üncü maddesini de&#;i&#;tiren günlü, say&#;l&#; Yasa&#;n&#;n maddesinde  &#;(1) Bu Kanunun;

            a) &#;dari yapt&#;r&#;m kararlar&#;na kar&#;&#; kanun yoluna ili&#;kin hükümleri, di&#;er kanunlarda aksine hüküm bulunmamas&#; halinde,

            b) Di&#;er genel hükümleri, idarî para cezas&#; veya mülkiyetin kamuya geçirilmesi yapt&#;r&#;m&#;n&#; gerektiren bütün fiiller hakk&#;nda,

            uygulan&#;r&#; denilmi&#;tir.

             Ayn&#; Kanun&#;un maddesine, say&#;l&#; Kanun ile eklenen sekizinci f&#;krada ise; idari yapt&#;r&#;m karar&#;n&#;n verildi&#;i i&#;lem kapsam&#;nda ayn&#; ki&#;i ile ilgili olarak idari yarg&#;n&#;n görev alan&#;na giren kararlar&#;n da verilmi&#; olmas&#; halinde; idari yapt&#;r&#;m karar&#;na ili&#;kin hukuka ayk&#;r&#;l&#;k iddialar&#;n&#;n, bu i&#;lemin iptali talebiyle birlikte idari yarg&#; merciinde görülece&#;i kurala ba&#;lanm&#;&#;, bu maddenin gerekçesinde de bu hükümle, Kabahatler Kanunu'ndaki düzenlemelerin ortaya ç&#;kard&#;&#;&#; ba&#;lant&#; sorununa çözüm getirilmesinin amaçland&#;&#;&#; ifade edilmi&#;tir.

tarihinde yürürlü&#;e giren bu düzenlemeye göre,  Kabahatler Kanunu&#;nun; idari yapt&#;r&#;m kararlar&#;na kar&#;&#; kanun yoluna ili&#;kin hükümlerinin, di&#;er kanunlarda aksine hüküm bulunmamas&#; halinde uygulanaca&#;&#;; di&#;er kanunlarda görevli mahkemenin gösterilmesi durumunda ise uygulanmayaca&#;&#; ancak; idari yapt&#;r&#;m karar&#;n&#;n verildi&#;i i&#;lem kapsam&#;nda ayn&#; ki&#;i ile ilgili olarak idari yarg&#;n&#;n görev alan&#;na giren kararlar&#;n da verilmi&#; olmas&#; halinde; idari yapt&#;r&#;m karar&#;na ili&#;kin hukuka ayk&#;r&#;l&#;k iddialar&#;n&#;n, bu i&#;lemin iptali talebiyle birlikte idari yarg&#; merciinde görülece&#;i anla&#;&#;lmaktad&#;r.

say&#;l&#; Kanun&#;un Adli Kovu&#;turma ve Cezalar&#;n Uygulanmas&#; ba&#;l&#;kl&#; Dokuzuncu K&#;s&#;m&#;a dahil &#;Bu Kanundaki suçlarla ilgili davalara bakacak mahkemeler ve yetkileri &#; ba&#;l&#;&#;&#; alt&#;nda düzenlenen maddesinin ilk paragraf&#;nda; sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#; hariç olmak üzere bu Kanundaki hafif para cezas&#;n&#; veya bu kanundaki hafif hapis cezas&#;n&#;, belgelerin geri al&#;nmas&#; ve iptali veya i&#;yerlerinin kapat&#;lmas&#; cezas&#;n&#; gerektiren suçlarla ilgili davalara trafik mahkemelerinde, bunlar&#;n bulunmad&#;&#;&#; yerlerde yetki verilen sulh ceza mahkemelerinde bak&#;laca&#;&#; ifade edilmi&#;; böylelikle sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;na ili&#;kin uygulamalar, trafik ve sulh ceza mahkemelerinin görevi d&#;&#;&#;nda tutulmu&#; iken; tarihli say&#;l&#; Kanun&#;un maddesiyle yap&#;lan de&#;i&#;iklik ile, maddenin ba&#;l&#;&#;&#;, &#;Sürücü belgelerinin geri al&#;nmas&#;nda ve iptalinde yetki&#;; &#;eklinde, madde ise, &#;Bu Kanunun 6 nc&#; maddesinde say&#;lan görevlilerin ve trafik tescil kurulu&#;lar&#;n&#;n yetkilendirildi&#;i haller hariç olmak üzere, sürücü belgelerinin geri al&#;nmas&#;na ve iptaline sulh ceza mahkemeleri karar verir.

           Bu Kanunun 51 inci maddesinin ihlali ve inci maddesinin ikinci ve üçüncü f&#;kralar&#;nda yaz&#;l&#; &#; ceza puan&#;n&#; doldurmak&#; eylemi nedeniyle sürücü belgelerinin geri al&#;nmas&#;na yine bu Kanunun 6 nc&#; maddesinde say&#;lan görevliler yetkilidir.

Sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#; veya iptaline dair verilen kesinle&#;mi&#; mahkeme karar&#; örnekleri, sürücülerin sicillerine i&#;lenmek üzere mahkemelerce ilgili trafik birimlerine gönderilir.

Bu Kanuna göre görülen davalar, di&#;er kanunlara göre görülen davalarla birle&#;tirilemez.

&#;&#;. &#; denilerek yeniden düzenlenmi&#;tir.

say&#;l&#; Kabahatler Kanunu&#;nun &#;Sakl&#; tutulan hükümler&#; ba&#;l&#;&#;&#;n&#; ta&#;&#;yan maddesinde ise, &#;(1) Di&#;er kanunlarda kabahat kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda öngörülen belirli bir süre için;

a) Bir meslek ve sanat&#;n yerine getirilmemesi,

b) &#;&#;yerinin kapat&#;lmas&#;,

c) Ruhsat veya ehliyetin geri al&#;nmas&#;,

d) Kara, deniz veya hava nakil arac&#;n&#;n trafikten veya seyrüseferden al&#;konulmas&#;,

gibi yapt&#;r&#;mlara ili&#;kin hükümler, ilgili kanunlarda bu Kanun hükümlerine uygun de&#;i&#;iklik yap&#;l&#;ncaya kadar sakl&#;d&#;r&#; denilmi&#;tir.

Sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;na ili&#;kin karar, say&#;l&#; Kanun&#;un tarih ve say&#;l&#; Kanun&#;un maddesi ile yap&#;lan de&#;i&#;iklikten önceki   maddesi ve say&#;l&#; Kanun uyar&#;nca incelendi&#;inde; say&#;l&#; Kanun&#;un, bu Kanun&#;daki suçlarla ilgili davalara bakacak mahkemeler ve yetkilerinin düzenlendi&#;i maddesi uyar&#;nca, sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;na ili&#;kin davalar&#;n sulh ceza mahkemelerinin görevine dahil edilmedi&#;i ve say&#;l&#; Kanun&#;un maddesinde, di&#;er kanunlarda kabahat kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda öngörülen belirli bir süre için ehliyetin geri al&#;nmas&#;na ili&#;kin hükümlerin geçici istisnalar içinde say&#;ld&#;&#;&#; dikkate al&#;nd&#;&#;&#;nda; sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;na ili&#;kin davalara bakma görevinin idare mahkemesine ait oldu&#;u ku&#;kusuzdur.

Uyu&#;mazl&#;k Mahkemesince, ( say&#;l&#; Kanun&#;un 3 üncü maddesi günlü  say&#;l&#; Yasa ile de&#;i&#;tirilmeden önce), idari para cezas&#; ile sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;n&#;n ön ko&#;ullar&#;ndan olan ve bunun dayana&#;&#;n&#; olu&#;turan ceza puan&#; uygulanmas&#;na ili&#;kin karar yönünden olu&#;an olumsuz  görev uyu&#;mazl&#;klar&#;n&#;n çözümünde, tarih ve say&#;l&#; Kanun&#;un maddesi ile yap&#;lan de&#;i&#;iklikten önceki  say&#;l&#; Kanun&#;un, bu Kanun&#;daki suçlarla ilgili davalara bakacak mahkemeler ve yetkilerinin düzenlendi&#;i maddesi uyar&#;nca, sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;na ili&#;kin davalar&#;n sulh ceza mahkemelerinin görevine dahil edilmedi&#;i ve say&#;l&#; Kanun&#;un

say&#;l&#; Kabahatler Kanunu&#;nun &#;Sakl&#; tutulan hükümler&#; ba&#;l&#;&#;&#;n&#; ta&#;&#;yan maddesinde, &#;di&#;er kanunlarda kabahat kar&#;&#;l&#;&#;&#;nda öngörülen belirli bir süre için, &#;.. ehliyetin geri al&#;nmas&#;, &#;&#;.gibi yapt&#;r&#;mlara ili&#;kin hükümler, ilgili kanunlarda bu Kanun hükümlerine uygun de&#;i&#;iklik yap&#;l&#;ncaya kadar sakl&#;d&#;r&#; denilerek, ilgili kanununda, bu Kanun hükümlerine uygun de&#;i&#;iklik yap&#;l&#;ncaya kadar sakl&#; tutulan,  ba&#;ka bir deyi&#;le, belirtilen istisnalar içinde say&#;lan yapt&#;r&#;mlardan biri olan &#;ehliyetin geri al&#;nmas&#;&#;na ili&#;kin hükmün, tarih ve say&#;l&#; Kanun&#;un maddesiyle, say&#;l&#; Karayollar&#; Trafik Kanunu&#;nun maddesinde  yap&#;lan de&#;i&#;iklik ile yukar&#;da belirtilen &#;ekilde yeniden düzenlendi&#;i ve bu karara kar&#;&#; kanun yoluna ili&#;kin bir düzenlemeye yer verilmedi&#;i gözetildi&#;inde, bundan böyle sürücü belgesi geri alma tutana&#;&#;n&#;n iptali istemiyle aç&#;lan davan&#;n adli yarg&#; yerinde görülece&#;i aç&#;kt&#;r.

Görev kurallar&#; kamu düzenine ili&#;kin oldu&#;undan, görev konusunda taraflar için bir müktesep hak do&#;mayaca&#;&#;; bu nedenle, yeni bir yasayla kabul edilen görev kurallar&#;n&#;n, geçmi&#;e de etkili olaca&#;&#;, bilinen bir genel hukuk ilkesidir.

Davan&#;n aç&#;ld&#;&#;&#; andaki kurallara göre görevli olan mahkeme, yeni bir yasa ile görevsiz hale gelmi&#; ise, (davan&#;n aç&#;ld&#;&#;&#; anda görevli olan ve fakat yeni yasaya göre görevsiz hale gelen) mahkemenin görevsizlik karar&#; vermesi gerekece&#;i; ancak, yeni yasadaki görev kural&#;n&#;n, de&#;i&#;ikli&#;in yürürlü&#;e girmesinden sonra aç&#;lacak davalarda uygulanaca&#;&#;na dair intikal hükümlerinin varl&#;&#;&#; halinde, mahkemece görevsizlik karar&#; verilemeyece&#;i aç&#;kt&#;r.

Di&#;er taraftan, dava görevsiz mahkemede aç&#;lm&#;&#;, bu s&#;rada yap&#;lan bir kanun de&#;i&#;ikli&#;i ile görevsiz mahkeme o dava için görevli hale gelmi&#; ise, mahkeme, art&#;k görevsizlik karar&#; veremeyip (yeni kanuna göre görevli hale geldi&#;i için) davaya bakmaya devam etmesi gerekir.

                       

&#;ncelenen uyu&#;mazl&#;kta, öngörülen trafik para cezas&#;n&#;n say&#;l&#; Kanun&#;un maddesinde belirtilen idari yapt&#;r&#;m türlerinden biri oldu&#;u, say&#;l&#; Karayollar&#; Trafik Kanunu&#;nda son olarak gün ve say&#;l&#; Kanun&#;la de&#;i&#;iklik yap&#;ld&#;&#;&#;, bu haliyle de idari para cezas&#;na kar&#;&#; kanun yoluna ili&#;kin bir düzenlemeye yer verilmedi&#;i anla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r. Bu durumda, Kabahatler Kanunu&#;nun say&#;l&#; Kanun&#;la de&#;i&#;ik 3. maddesinde belirtildi&#;i üzere, idari yapt&#;r&#;m kararlar&#;na kar&#;&#; kanun yoluna ili&#;kin hükümlerinin, di&#;er kanunlarda aksine hüküm bulunmamas&#; halinde uygulanaca&#;&#; nedeniyle, görevli mahkemenin belirlenmesinde say&#;l&#; Kanun hükümleri dikkate al&#;naca&#;&#;ndan, idari para cezas&#;na kar&#;&#; aç&#;lan davan&#;n görüm ve çözümünde, an&#;lan Kanunun maddesinin (1) numaral&#; bendi uyar&#;nca adli yarg&#; yerinin görevli oldu&#;u;

&#;dari para cezas&#;na konu i&#;lem kapsam&#;nda ayn&#; ki&#;i ile ilgili olarak uygulanan  ceza puan&#;na ili&#;kin karar&#;n, sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;n&#;n ön ko&#;ullar&#;ndan birisi oldu&#;u ve bunun dayana&#;&#;n&#; olu&#;turdu&#;u dikkate al&#;nd&#;&#;&#;nda, say&#;l&#; Kanun&#;da belirtilen istisnalar içinde say&#;lan yapt&#;r&#;mlardan biri olan &#;ehliyetin geri al&#;nmas&#;&#;na ili&#;kin hükmün, tarih ve say&#;l&#; Kanun&#;un maddesiyle, say&#;l&#; Karayollar&#; Trafik Kanunu&#;nun maddesinde yap&#;lan de&#;i&#;iklik ile yukar&#;da belirtilen &#;ekilde yeniden düzenlendi&#;i ve bu karara kar&#;&#; kanun yoluna ili&#;kin  bir düzenlemeye yer verilmedi&#;i gözetildi&#;inde, bundan böyle sürücü belgesi geri alma tutana&#;&#;n&#;n iptali istemiyle aç&#;lan davalar&#;n adli yarg&#; yerinde görülece&#;i aç&#;k oldu&#;undan,  sürücü belgelerinin geçici olarak geri al&#;nmas&#;n&#;n ön ko&#;ullar&#;ndan birisi olan ve bunun dayana&#;&#;n&#; olu&#;turan ceza puan&#; uygulanmas&#;na ili&#;kin karara kar&#;&#; aç&#;lan davan&#;n görüm ve çözümünde de, an&#;lan Kanunun maddesinin (1) numaral&#; bendi uyar&#;nca adli yarg&#; yerinin görevli oldu&#;u sonucuna var&#;lm&#;&#;t&#;r.

Aç&#;klanan nedenlerle, Denizli &#;dare Mahkemesince yap&#;lan ba&#;vurunun kabulü ile, Denizli 1. Sulh Ceza Hakimli&#;ince verilen gün ve D.&#;&#;/ say&#;l&#; görevsizlik karar&#;n&#;n kald&#;r&#;lmas&#; gerekmi&#;tir.

 

S O N U Ç: Davan&#;n çözümünde ADL&#; YARGININ görevli oldu&#;una, bu nedenle, Denizli &#;dare Mahkemesince yap&#;lan BA&#;VURUNUN KABULÜ ile, Denizli 1. Sulh Ceza Hakimli&#;ince verilen gün ve D.&#;&#;/say&#;l&#; GÖREVS&#;ZL&#;K KARARININ KALDIRILMASINA, gününde OYB&#;RL&#;&#;&#; &#;LE KES&#;N OLARAK karar verildi.

 

 

 

  Ba&#;kan                              Üye                                 Üye                                  Üye                    

   Hicabi                             &#;ükrü                            Mehmet                              Birol  

DURSUN                         BOZER                           AKSU                             SONER         

 

 

 

 

 

      Üye                                  Üye                                  Üye

Süleyman Hilmi                    Aydemir                          Nurdane

    AYDIN                             TUNÇ                            TOPUZ

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası