kasık şişliğine hangi doktor bakar / KASIK FITIĞI AMELİYATI

Kasık Şişliğine Hangi Doktor Bakar

kasık şişliğine hangi doktor bakar

Kasıkta ağrı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Kasık ağrısı sık görülen bir semptomdur ve herkeste olabilir. Kasık ağrısının diğerlerinden daha sık görülen bazı potansiyel nedenleri vardır. Peki, Kasıkta ağrı için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

Yayınlanma:

Kasıkta ağrı için hangi bölüme/doktora gidilir?

İnsanlar karnının alt kısmında, bacağın pelvisle birleştiği yerde ağrı yaşadıklarında, genellikle bunu kasık ağrısı olarak adlandırırlar. Bir kas gerilmesi erişkinlerde kasık ağrısının en yaygın sebebi olsa da, kasık fıtığı, böbrek taşı veya skrotumda kalça ekleminin içinde veya etrafındaki sorunlar veya belirli sinirler de dahil olmak üzere çok çeşitli başka durumlarla suçlanabilir. Altta yatan nedene bağlı olarak kasık ağrıları hafif veya şiddetli olabilir. Şimdi, Kasıkta ağrı için hangi bölüme/doktora gidilir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

KASIK AĞRISI NEDEN OLUR?

Kasık bölgesi, üst uyluğun alt karın bölgesi ile birleştiği alandır. Ağrı kasık bölgesinde olmak üzere organları etkileyen çeşitli koşullar nedeniyle; kas-iskelet ağrısı veya üreme organları ile ilgili olabilir. Kasık ağrısı, akut olabilir (başlangıçta ani) veya ağrı, spesifik nedene bağlı olarak zamanla (kronik) devam edebilir. Tüm ağrılarda olduğu gibi, kasık ağrısının özellikleri (kesin yeri, zamanlaması, süresi vb.) sebebi belirlemek için önemlidir. Kasık ağrısı, travma veya yaralanma, tümörler, enfeksiyonlar, fıtıklar veya başka koşullar nedeniyle ortaya çıkabilir. Kasıktaki ağrı, bacak gibi kasık dışındaki bölgelerde de ortaya çıkabilir. Örneğin, bacaktaki kasların veya tendonların hasar görmesi kasık bölgesine yayılan ağrıya neden olabilir.

Kas gerilmeleri, bursit , kırıklar ve fıtıklar kasık ağrısının sık karşılaşılan nedenlerindendir. Erkeklerde testislerin iltihaplanması veya testis ve skrotumu etkileyen diğer durumlar kasık ağrısına neden olabilir. Kadınlarda ise; kasık fıtığı, böbrek taşları, yumurtalık kistleri, bakteriyel enfeksiyonlar, şişmiş lenf bezleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, kalın bağırsak enfeksiyonları, saçkıran, mantar enfeksiyonu gibi bazı durumlar kasık ağrısına neden olabilir. Ayrıca, üreme çağındaki kadınlarda, genç ya da menopoza girmiş kadınlara göre, kasık ağrılarına daha sık rastlanır.

KASIKTA AĞRI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Kasıkta ağrı için hastanelerin Genel Cerrahi polikliniklerine başvurmak gerekir.

Boyun ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?İlginizi ÇekebilirBoyun ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?Mide ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?İlginizi ÇekebilirMide ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Ağrıbacakböbrek taşıboyun ağrısı

Kasık Fıtığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Kasık fıtığı tıp literatüründe inguinal herni olarak tanımlanır. Bu fıtık karın duvarı fıtıkları içinde en yaygın görülür ve kasık fıtığında oluşur. Erkeklerde görülen oranı kadınlardan 3 kat daha fazladır ve tüm fıtık türlerinin %80’ini oluşturması bakımından oldukça yaygındır.

Kasık Fıtığı Nedir?

“Kasık fıtığı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Kasık fıtığı, karın bölgesinde hissedilen ya da görülen çıkıntı ve şişkinliktir. İlk evrede ayakta, öksürünce, hapşırınca, zorlanma ve ıkınma ile basıncın artması ile kasık bölgesinden görünür. Ancak kişi yattığında görünmez. Tedavi edilmediğinde de genişler. Bu durum diyet, ilaç ya da egzersiz ile kendi kendine geçmez.

Kasık Fıtığı Türleri Nelerdir?

  • Direkt İnguinal Herni: Bu tipte fıtık karın duvarından çıkar ve oluşur. Kasların zayıflaması ile ileri yaşlarda görülür. Boyut olarak çok büyük değildir ve yarım ay şeklindedir. Görülmesi genellikle ayakta ya da karın içindeki basıncın artmasına neden olan hareketler sonucunda olur. Tedavi edilmediği durumunda testis torbasına inebilir.
  • Femoral Herni: Yaygın olarak kadınlarda görülür. Kasık bölgesinden bacağa giden ana damarlardadır. Fiziksel zorlanma ve gebelik gibi nedenlerden oluşur.
  • İndirekt İnguinal Herni: Bu kasık fıtığı türü inguinal kanalın içinden çıkar. Yaygın olarak erkeklerde görülür. Doğumsal oluşur ve tüm yaş gruplarında görülür.

Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Kasık fıtığı belirtileri genellikle kasık bölgesinde kabarıklık ya da şiş ile karakterizedir. Kişide genellikle kasıkta gevşeme ve sonrasında ağrı hissi yaratır. Bu şişlikler yumuşaktır ve içe bastırılabilir. Karın içindeki basıncın arttığı durumlarda görünür ve yatma pozisyonunda yok olur. Şişlikte ağrı ve yanma hissi olabilir. Bunun yanında ağır kaldırma durumunda acı ve basınç hissi verebilir. Bazı durumlarda kabızlık yaratabilir. Bazı türlerinde de testis torbasına inerek bölgede şişlik yaratır.

Kasık Fıtığı Neden Olur?

“Kasık fıtığı neden olur?” sorusu da merak edilen konular arasında. Nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ağır kaldırma,
  • Aşırı egzersiz,
  • Aşırı zayıflama ya da kilo alma,
  • Bağ dokularının zayıflaması,
  • Daha önce fıtık ameliyatı geçirmiş olmak,
  • Gebelik,
  • Genetik faktörler
  • Ikınma,
  • İdrar güçlüğü,
  • Kabızlık,
  • Kalıtımsal nedenler,
  • Karın içinde olan tümörler,
  • Kolajen sentezinin azalması,
  • Kronik akciğer hastalıkları,
  • Kronik kabızlık,
  • Kronik öksürük,
  • Prematüre doğmuş olmak,
  • Prostat hastalıkları,
  • Sigara kullanımı,
  • Travmalar,
  • Yaşlılık.

 

Erkeklerde, erkek bebek ve çocuklarda kasık fıtığı kadınlara göre daha sık görülmesinin nedeni de şu şekilde açıklanabilir: Erkek bebeklerin anne karnındayken karın içindeki testisleri iki ayrı kanaldan geçerek doğuma 2 ay kala torbalarına iner. Bu kanallar normal şartlarda doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanır. Ancak bazı durumlar nedeniyle kanallardan biri ya da ikisi birden kapanmaz ve fıtığı yaratan zayıf bölgeyi oluşturur.

Kasık Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?

Bel, karın ve kasık bölgesinde hissedilir. Bu ağrı erkeklerde ek olarak testislerde de hissedilebilir.

Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıldır?

Kasık fıtığı ameliyatı tek tedavi yöntemidir. Ancak kişi ameliyata uygun fizyolojiye uygun değilse, ileri yaştaysa hekimin uygun bulması durumunda ve nadir olarak kasık bağı kullanabilir. Ancak kasık bağı bacak hareketlerinde kısıtlılığa neden olur. Bu nedenle ameliyat genellikle ilk tercihtir. Ameliyatta ise fıtığın kese oluşumunun ortadan kaldırılması, fıtığın karın içine yerleştirilmesi, boşluğun kapatılması ve tekrar etmesinin engellenmesi amacıyla karın duvarındaki defektin onarılması amaçlanır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir? Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Kasık fıtığına ne iyi gelir?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu duruma iyi gelen tedavi olan ameliyatta fıtık bölgesinde yer alan organlar karın içine alınır ve karın zarı ile kas arasında bulunan bölgeye yama konarak fıtığın yeniden oluşmasının önüne geçilir. Kasık fıtığı ameliyatı olanların yorumları ve uzman bilgileri hastaların ameliyattan birkaç saat sonra beslenebileceği yönündedir. Hastaların ayağa kalkması ise 8 saat sonradır. Ertesi gün taburcu olan hastaların ilk ay ağır kaldırmaması, dengeli beslenmesi, kilo almaması önemlidir.

Kasık Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan kasık fıtığı ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle

KASIK FITIĞI

Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki karın duvarı zarlarının zayıflaması sonucu meydana gelir. Çoğu zaman kasıkta yumuşak doku şişliği, bazen de kasık ağrısı şeklinde kendini gösterir.

fbnŞişlik ayakta durmakla, öksürmekle, ıkınmakla belirginleşir. Erkeklerde ve ileri yaşlarda daha sık görülür. Çok küçük fıtıklar hariç, teşhiş için sadece muayene yeterlidir.

Tedavisi ameliyattır. Ameliyat kapalı ya da açık teknikle yapılabilir. Genel ya da kısmi anestezi kullanılabilir. Ameliyatta yapay yama kullanılır.

Hastanede bir gün kalış yeterlidir. Ameliyat sonrası kısa sürede normal gündelik yaşama dönmek mümkündür.

KASIK FITIĞI (İNGUİNAL HERNİ) NEDİR?

Kasık fıtığı, kasıkta (inguinal bölgede) karın duvarına ait zar yapılarının zayıflığı veya yırtılmasıdır. Kasıkta bir yumuşak doku şişliği şeklinde kendini gösterir.

Yazının Devamı

NEDEN ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?

Çünkü erkeklerde kasıklarda potansiyel zayıflık oluşturan bir tünel bulunur. Bu tünelin içinden sperm kanalı ve yumurtalara giden damarlar geçer.

Yazının Devamı

KASIK FITIĞI KİMLERDE SIK GÖRÜLÜR?

Kasık fıtığı erkeklerde kadınlara göre 7 kat daha sık görülür. Sağ tarafta daha fazla görülür. Sıklığı yaşla artar. 70 yaş üstünde neredeyse her iki erkekten birinde kasık fıtığı vardır.

Yazının Devamı

KASIK FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kasık fıtığının en sık görülen belirtisi kasıkta şişliktir. Şişlik genellikle ayakta dururken belirginleşir, yatınca uzanınca hafifler veya kaybolur.

Yazının Devamı

TEDAVİ EDİLMEYEN FITIĞIN TEHLİKESİ VAR MIDIR?

Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür.

Yazının Devamı

FITIK AMELİYATI ÖNCESİ HAZIRLIKLAR NELERDİR?

Ameliyattan önce tüm hastalar planlanan ameliyat hakkında hem sözlü hem de yazılı olarak bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirmede hastanın anlayabileceği bir dilde ameliyatın özellikleri ve riskleri anlatılır.

Yazının Devamı

Karın Şişliği Ve Kasık Ağrısı Neden Olur? Hangi Doktora Gidilir?

Bazı ufak sebepler ile beraber insan sağlığına ciddi oranda etkileyecek önemli nedenlerden dolayı karında şişlik ya da kasıkta ağrı oluşabilmektedir. O yüzden ortaya çıkacak teşhis ile beraber duruma bağlı olarak tedavi yöntemi ele alınması gerekmektedir.

Karın Şişliği Neden Olur?

Özellikle karın şişliği birçok farklı sebepten meydana gelmektedir. Bu sebepler hafif durumdan ağır durumu doğru değişkenlik gösterebilir.

- Çölyak

 - Irritabl bağırsak sendromu

 - Gastrit

 - Ülser

 - Dispepsi

 - Mide ya da bağırsak kanseri

 - Gaz birikimi

 - Ödem

Genel anlamda karın şişliği yukarıdaki taleplerden herhangi biri olabilir. Ortak şekilde verilen belirtiler ile beraber sonucu kesin olarak ortaya çıkarılması uzman doktora görünmekten geçer.

Kasık Ağrısı Neden Olur?

Kasık ağrısı özellikle kadınlarda meydana gelen ve ciddiye alınması gereken Arılar içerisinde yer almaktadır. Bu konuda birçok farklı sebep üzerinden kasık ağrısının ortaya çıkabileceğini söylemek de mümkün.

 - Aniden başlayan ağrılar (Akut)

 - Gebelik döneminde meydana çıkan ağrılar

 - Miyom dejenerasyonuna bağlı olarak akut ağrılar

 - Genital enfeksiyona bağlı akut ağrılar

 - Yumurtalık kistlerine bağlı akut ağrılar

 - Sindirim sisteminden kaynaklanan ağrılar

 - Böbrek ve idrar yolu kaynaklı ağrılar

 - Kronik pelvik (genital bölge) ağrıları

 Yukarıda verilen sebepler genel olarak kasık bölgesinde ağrılara neden olabilmektedir.

Karın Şişliği ve Kasık Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Karın şişliği ile beraber kasık bölgesinde meydana gelecek ağrılar için genel cerrahi bölümüne başvurmak gerekmektedir. Bu bölümde yer alan uzman doktor ile beraber yapılacak teşhis üzerinden gerekli tedavi yöntemleri ele alınabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir