akciğer kanseri beyin metastazı belirtileri / Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Anadolu Sağlık Merkezi

Akciğer Kanseri Beyin Metastazı Belirtileri

akciğer kanseri beyin metastazı belirtileri

Akciğer Metastazları (Yayılımları)

Akciğer kanseri hastalarının hastalık süresince dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri metastazdır. Tedavi sürecinde diğer organlara yayılan kanser hücreleri, akciğer dışında diğer organların sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir.

Akciğer Metastazı Nedir?

Akciğerde oluşan kötü huylu kanser hücreleri, zamanla vücut içerisinde yayılma eğilimi gösterir. Kanserli hücrenin akciğer dışındaki dokulara ya da başka bir organa sıçramasıyla oluşan duruma ise akciğer metastazı adı verilmektedir. Kanser hücresinin lenf bezlerine sıçramasıyla başlayan metastaz, kanserin evresine göre vücudun diğer organlarına yayılabilmektedir.

Akciğer Metastazı Belirtileri

Akciğer kanserinin metastaz yapması, vücutta net şekilde belirti göstermediği için kolay şekilde saptanamaz. Bu nedenden dolayı metastatik kanserin oluşabileceği alanların düzenli olarak tarama ve kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Böbrek üstü bezlerinde akciğer metastazı oluşmasının en önemli belirtisi, son zamanlara kıyasla aşırı halsizlik ve yorgunluk görülmesidir. Bezlerin üzerine yerleşen kitle adrenalin hormonunun düzenli şekilde salgılanmamasına yol açar. Kanserin dördüncü evresine yakın görülen bu durumda hasta olağan durumun aksine daha erken yorulmaya, iştah kaybı çekmeye ve tat kaybı gibi şikayetler duymaya başlar.

Bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından lenf nodları, akciğer kanserinin metastaz yapması sonucu büyüyebilmektedir. Koltuk altında ve boyundaki lenf nodlarının büyümesi elle tespit edilebilirken, mide çeperinde yer alan düğümlerin büyümesi ise bilgisayarlı tomografi ile tespit edilmektedir. Lenf düğümlerine metastaz yapması, akciğer kanserinin ikinci evresine girdiği anlamını da taşımaktadır.

Kitlenin akciğerden karaciğere metastaz yapmasının belirtileri de böbrek üstü bezleri ile benzerlik göstermektedir. İştahsızlık, aşırı doygunluk, mide bulantısı ve kusma ile yemekten tiksinme gibi etkiler, karaciğerde metastatik kanserin oluşmasına belirti olabilir. Bunun haricinde göğüs kafesinin alt kısmında oluşan baskı da akciğer metastazı etkisi arasında sayılmaktadır.

Baş ağrısı, baş dönmesi, halüsinasyon görmek ve denge bozukluğu gibi belirtiler ise akciğer kanserinin beyin metastazı yaptığına belirti olabilir. Genellikle akciğerde görülen büyük boyutlu kitleler, tedavinin ilerleyen evrelerinde beyne doğru ilerleyebilmektedir. Daha küçük boyutlu kitlelerin ise beyin metastazı yapması son derece düşük bir olasılıktır.

Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.

Akciğer Metastazı Hangi Organlarda Görülür?

Yayılma eğilimindeki akciğer kanseri, bağışıklığı zayıf organlardan başlayarak pek çok organa metastaz yapabilme eğilimine sahiptir. İlk olarak yumuşak dokuda meydana gelen tahribat metastaz başlangıcını gösterir. Böbrek üstü bezleri, lenf düğümleri, beyin, karaciğer, kalp zarı ve iskelet sisteminde yer alan kemikler akciğer metastazına eğilimli organlar arasında yer almaktadır.

Öte yandan, akciğer kanserinin dördüncü evresinde alınan kemoterapiler bağışıklığı daha da zayıflattığı için farklı organlarda metastaz görülebilir. Kalın bağırsak, mide, böbrekler, pankreas ve ince bağırsak gibi metastaz eğilimi düşük organlarda kemoterapiden sonra metastaz yapma durumu söz konusudur. Bu yüzden ileri safhadaki akciğer kanseri hastalarına dikkatli şekilde test yapılmakta, metastaz yapan organların durumuna göre tedavi yeniden planlanmalıdır.

Akciğer Metastazı Evreleri

Akciğer kanserinin diğer organlara metastaz yapması, hastalığın ikinci evresinden sonra görülmektedir. İlk evrede akciğer içerisine yerleşen kitle ya da kitleler, organ üzerinde tutunmaya çalışır. Kanserin akciğer çevresindeki lenf bezlerine sıçraması ile hem hastalığın ikinci evresi hem de ilk metastaz gerçekleşir.

Akciğer ile göğüs boşluğu arasında kalan plevra boşluğuna yerleşen kanser kitlesi, metastazın üçüncü evresinin başladığını gösterir. Bu evredeki hastada plörezi adı verilen akciğerin su toplaması görülmektedir. Dördüncü ve son aşamada ise metastaz akciğerin dışındaki organlara yayılmaya başlar. Karaciğer, böbrek üstü bezi, beyin ve kemikler gibi akciğer metastazına eğilim gösteren organlarda metastaz görülmeye başlanır.

Akciğer Metastazı Ne Kadar Yaşar?

Akciğer metastazında dördüncü evreye gelinmesi, tamamen iyileşmeden ziyade hastanın yaşam süresini uzatmaya yönelik tedaviye geçilmesi anlamına gelmektedir. Bu aşamada tamamen iyileşme ihtimali %1’in altında olduğu için hastanın yaşam şartlarını iyileştirme yoluna gidilir. Günümüzde tıbbın gelişmesi ile immünoterapi, akıllı ilaçlar ve kombine tedavi uygulanan dördüncü evre hastalarda ortalama 20 aylık yaşam süresine ulaşılmıştır. Bu süreç, metastazın hangi organlara yayıldığına göre uzayıp kısalabilmektedir.

Dünya üzerinde dördüncü evreden sonra tamamen iyileşen pek çok hasta bulunmaktadır. Bu yüzden akciğer kanserinde dördüncü evreye ulaşılması, tedavinin tamamen sonlandırılması anlamına gelmemektedir.

Beyin Tümörleri

Kötü huylu beyin tümörleri çevre dokuları harap eden ve çoğalması tekrar edici tipte hücrelerden oluşuyor. Bazıları beyinin kendi hücrelerinden kaynaklanırken, bazıları vücudun başka bir yerinden beyine yayılarak ortaya çıkıyorlar. Başka organlardaki kanser hücrelerinden,  örneğin akciğer, meme, karaciğer, mide, rahim vb. tümör hücreleri beyne gelip hastalığa yol açtığı zaman buna tıp dilinde metastaz deniliyor. Tümörler beynin kendi hücrelerinden oluşursa primer beyin tümörleri adı veriliyor. Vücudun diğer sistemlerinde gelişen tümörler ise beyne sıçrayarak (metastaz) tümör oluşturduklarında metastatik beyin tümörlerinden söz ediliyor.

 

Kötü huylu  ve beynin kendi hücrelerinden kaynaklanan beyin tümörleri vücudun diğer bölgelerine yayılmamakla birlikte, beynin veya omuriliğin uzak bölümlerine yayılabiliyor.  Tümör hücreleri gözle görülemeyecek şekilde beyin hücre lifleri boyunca yayıldıkları için tamamen çıkartılmaları çoğu zaman mümkün olmuyor. Hem hücrelerin arasından yayılması hem de beyin omurilik sıvısı yoluyla yayılmaları ile sinir sisteminin değişik bölgelerinde sorun yaratabiliyorlar.

 

Beyin tümörlerinin gelişme nedeni bilinmiyor.  Çevresel etkenler, kalıtsal özellikler ve viral nedenler ile değer olasılıklar araştırılıyor. Büyük nüfus topluluklarında yapılan araştırmalarda birincil beyin tümörlerinin her yıl, her yüz bin bireyden dokuzunda geliştiği saptanmış. Vücudun diğer sistemlerinden beyine sıçrayan tümörler de aynı orana sahip. Son zamanlarda metastatik tümörlerde artış ortaya çıkmıştır. Bunun değişik nedenleri bulunmaktadır. En önemli etkenler ise; kanser hastalarının yaşam sürelerinin uzaması ve gelişmiş görüntüleme teknikleri sayesinde tümörlerin belirlenmesidir.

 

Belirtileri Nelerdir?

 

Belirti ve bulgular genellikle tümörün ulaştığı boyuta ve beynin etkilenen bölgesine bağlı olarak gelişiyor. Tümör büyümeye devam ederken beynin başka bölümlerini de etkileyerek yeni belirti ve bulguların oluşmasına da yol açabiliyor. Belirti ve bulgular bazen o kadar yavaş gelişir ki, tümörün büyümeye başlamasıyla tanı konması arasında uzun bir süre geçebiliyor.

 

Beyin içinde bir tümör geliştiğinde kafatası genişleyemeyeceği için, tümör beyne baskı yaparak büyüyor. Kafa içi basıncının artması nedeniyle şiddetli baş ağrıları gelişiyor. Hasta sabahları baş ağrısıyla uyanıyor. Ağrı gün içinde azalıyor. Kusma da en sık görülen diğer belirtiyi oluşturuyor.  Hasta genellikle sabah uyandığında kusmaya başlıyor. Genel bir durgunluk ve uyuşukluk hali oluşuyor. Hareketlerin eşgüdümü bozuluyor. Değişik tipte sara nöbetleri ortaya çıkabiliyor.

 

Bunların yanı sıra, tümörün yerleşim yerine göre görme bozuklukları, kulakta çınlama veya sağırlık, koku duyusunun kaybolması,  konuşma bozuklukları, vücutta kol ve bacakta kuvvetsizlik gibi pek çok yakınmalar da gelişebiliyor.

 

Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Birincil beyin tümörleri her yaşta görülebiliyor. Metastatik beyin tümörleri ise daha çok erişkinlerde ortaya çıkıyor. Birincil beyin tümörleri 15 yaşına kadar olan çocuklarda, kanserden kaynaklanan ölümlerin ikinci en sık nedenini oluşturuyor.  Özellikle ilk 10 yaş içinde bu tümörler karşımıza oldukça sık çıkıyorlar.

 

Ayrıca yaş arası erişkinlerde kanser kaynaklı ölümlerin ikinci en sık nedeni olarak ifade ediliyor. Birincil beyin tümörleri yaş arası erişkinlerde kanser kaynaklı ölümlerin üçüncü en sık nedeni.

 

Beyin tümörlerinin  kesin  oluşum nedeni bilinmiyor.  Radyasyon, bazı kimyasallar, virüsler, kromozom değişiklikleri gibi bazı etkenlerden bahsedilebilir.

 

Nasıl Tedavi Ediliyor?

 

Beyin tümörlerinin tedavisi beyin cerrahı, radyasyon onkoloğu ve medikal onkolog gibi hekimlerin  ve  deneyimli hemşirelerin gerekli donanıma sahip olarak bir arada çalışmalarını gerektiriyor.

 

Tanıya yönelik değişik incelemeler sonrasında bir ya da daha çok tedavi yöntemi gündeme gelebiliyor. Beyin tümörlerinde başlıca tedavi yöntemlerini cerrahi girişim, ışın tedavisi ve kemoterapi oluşturuyor. Bu yöntemlerden herhangi biri tek başına ya da bir arada uygulanabiliyor.

 

Cerrahi Girişim: Beyin tümörlerinde  ilk tercih edilen ve en etkili tedavi yöntemi  cerrahi olarak tümörün çıkartılmasıdır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde tümör cerrahisi çok büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Ameliyat mikroskobu sayesinde en derin ve hassas yerlerdeki tümörleri çıkartmak mümkündür. Bununla beraber Nöronavigasyon cihazı kullanımı ile özellikle derin yerleşimli ve küçük tümörleri çıkartmak artık daha kolaylıkla yapılmaktadır. Navigasyon cihazının bilgisayarına  yüklenen üç boyutlu hasta görüntüleri yardımıyla, normal beyin dokusuna en az hasar verilerek ve daha küçük kesiler kullanılmaktadır. Böylece daha önceleri ulaşılamaz denilen pek çok tümörün çıkartılması mümkün hale gelmiştir. İyi huylu bir tümörde yapılan ameliyatla tümör tamamen çıkartılmakta ve hasta sağlığına kavuşmaktadır. Kötü huylu beyin tümörleri komşu dokulara yayılırlar. Bu nedenle sınırları net olarak ayırt edilemiyor. Kötü huylu olması veya yerleştiği bölge nedeniyle bazen tümörlerin tamamı çıkartılmamakta, bir kısmı yerinde bırakılmaktadır. Bu şekilde tümörün kısmen çıkartılması ile hem hastanın şikâyetleri azaltılmakta ve kafa içinde basınç düşürülmektedir. Ayrıca, geriye kalan küçük tümör kitlesi diğer tedavi yöntemlerine daha iyi yanıt verir hale gelmekte ve doku tanısı alınarak hastalığa kesin tanı konmasını sağlanmaktadır.  Ancak cerrahi girişimle tümörün büyük bölümünün çıkartılması, hastanın yaşam süresini uzatıcı ve kalitesini artırıcı etki yapıyor. Çıkartılan kitlenin patoloji uzmanları tarafından değişik boyama teknikleri kullanılarak mikroskop altında incelenmesiyle hücre tipi kesin olarak belirleniyor.

 

Işın tedavisi: Tümör hücrelerinin çoğunluğu ışın tedavisine duyarlıdır. Işın tedavisi tümör hücrelerinin normal dokulara zarar vermeyecek şekilde öldürülmesi esasına dayanıyor ve uygulamada   geleneksel ışın tedavisi, tümör içi ışın tedavisi  ve Cyberknife® gibi çeşitli yöntemlerden yararlanılıyor. Bu yöntemlerin kendilerine özgü avantajları ve dezavantajları bulunuyor.

 

Kemoterapi: Tümör hücrelerini öldürme özelliğine sahip ilaçlar kullanılarak uygulanan tedavi yöntemi. Kemoterapi cerrahi tedavi veya ışın tedavisi öncesinde ve sonrasında uygulanabiliyor. Hangi ilaçların, bir arada nasıl kullanılacakları tümör tipine göre değişiklik gösteriyor. Bu noktada onkolog ve beyin cerrahının işbirliği büyük önem taşıyor.

 

Metastatik Beyin Tümörleri

Vücudun başka bir organında yer alan kanserin beyine yayılmasına (sıçramasına) metastatik beyin tümörü denir. Beyin metastazları beynin en sık görülen tümörleridir. Beyin metastazı, sistemik bir kanserin en sık görülen komplikasyonlarından (istenmeyen etkilerinden) biri olup ciddi şekilde engelliliğe ve ölüme neden olmaktadır.

Ülkemizde her yıl yaklaşık kişiye beyin metastazı tanısı konulmaktadır, bu sayı tanı yöntemlerinin gelişmesi, kanser sıklığının fazlalaşması ile artmaktadır. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi (ilaç tedavisi) yöntemlerinin gelişmesi ile kanser hastalarının yaşam süresi uzamıştır. Ancak bu ilaçlar beyni tümör yayılmasından korumakta zayıf kalmaktadır.

Risk grupları

Tüm sistemik kanser türleri beyine metastaz yapabilir. Ancak bazı kanser türlerinin beyine metastaz yapma eğilimi daha yüksektir. Melanomlar (cilt kanserleri), beyine metastaz yapma eğilimi en yüksek olan kanser türlerinden biridir. Bunun yanında akciğer, meme, böbrek ve kolon kanserleri beyine çok sık metastaz yaparlar.

Beyin metastazları yetişkinlerde çocuklara oranla çok daha fazla görülürken, kadın ve erkekler eşit oranda etkilenmektedir. Erkeklerde en sık beyin metastazı yapan kanser türü akciğer kanserleriyken, kadınlarda en sık meme kanseri beyin metastazı yapar.

Bulgular – şikâyetler

Kafaiçi basınç artışı:  Birçok hastada metastazın büyümesine bağlı olarak kafaiçi basınç artışı meydana gelir. Kafaiçi basınç artışı baş ağrısı, kusma ve bilinç bozukluklarına neden olur.

Baş ağrısı: Baş ağrısı beyin metastazı hastalarının en az yarısında başvuru şikâyetidir. Tanı ve tedavi süreci boyunca hastaların hemen hepsinde az ya da çok baş ağrısı yakınması ortaya çıkar.

Kusma: Baş ağrısına eşlik eden aralıklı kusmalar olabilir. Özellikle çocuk yaş grubunda, fışkırır tarzda olan kusmalar beyin metastazlarının bulgusu olabilir.

Bilinç bulanıklığı: Beyin metastazı olan hastalarda bilinçte hafif düzeyden ileri düzeye kadar değişen ciddiyette bulanıklar olabilir.

Nöbet (epilepsi – sara krizi): Beyin tümörü hastalarının yaklaşık %35’inde en az bir defa nöbet geçirme söz konusu olur. 45 yaşın üzerindeki hastalarda daha genç yaş grubuna göre nöbet riski daha fazladır.

Diğer nörolojik bulgular: Baş ağrısı, bilinç düzeyinde değişiklikler ve nöbet gibi genel bulguların dışında, tümörün yerleşim yerine özel nörolojik bulgular da ortaya çıkabilir. Kuvvet kayıpları, konuşma bozuklukları, his kayıpları ve görme kaybı gibi bulgular beyin tümörlerinin yerleşim yerlerine bağlı ortaya çıkarabileceği bazı bulgulardır.

Radyolojik Tanı

Bilgisayarlı tomografi (BT): Beyin tümörüne bağlı olduğu düşünülen bulgular ile hekime başvuran hastalara genellikle ilk istenilen tetkik kontrastlı (ilaçlı) ya da kontrastsız (ilaçsız) tomografidir. Görüntü detayı manyetik rezonans görüntüleme (MR) kadar yüksek olmasa da beyin tümörü tanısı için hekimin fikir sahibi olmasını sağlar.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): MR ile beynin ve beyinde yerleşim gösteren tümörlerin çok detaylı görüntüsü ortaya konulmaktadır. Özellikle damardan kontrast madde verilerek (ilaçlı MR) çekilen MR görüntülemesinde, tümörün yerleşim yeri, boyutu, karakteristik özellikleri ve beyin üzerindeki bası etkisi detaylı şekilde ortaya konur. Beyin tümörü tanısı koymak için kullanılan tetkikler arasında MR altın standart görüntüleme yöntemidir.

Ayrıca metastazdan şüphelendiği durumlarda, onkoloji hekimi ya da beyin cerrahınız vücudun diğer bölgelerinde yerleşmiş tümörleri ortaya koymak adına akciğer, karın, leğen kemiği ve/veya tüm vücut görüntülemeleriyle pozitron emisyon tomografisi (PET) çekimlerini isteyebilir.

Tedavi

Beyin metastazlarının tedavi seçenekleri, tümörün tipi, boyutu, ilk kanserin yeri ve yayılımı, evresi, hastanın genel sağlık durumu ve diğer tıbbi hastalıkların varlığına göre değişir. Tedavinin amacı, doku tanısı koymak, bulgu ve şikâyetleri kontrol altına almak, nörolojik fonksiyonu korumak ve iyileştirmek ile beyin tümörünü ve eşlik eden kanserli organları kontrol altına almaktır.

Doku tanısı kanser hastalığının tanı ve tedavi sürecinin en önemli aşamasıdır. Ana kanser odağından alınacak bir biyopsi ile doku tanısı koymak mümkün iken, bu tanı beyin tümöründen alınarak da konulabilir. Çok büyük boyutlardaki kitlelerde biyopsiden daha ön planda kitlenin tamamen çıkartılması önerilir.

Doku tanısı konulduktan sonra, hastanın kanser evrelemesi de yapıldıktan sonra, cerrahi branşlar, radyologlar, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi uzmanlarından oluşan bir grup tarafından tedavi rejimleri tartışılır ve hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu tedavi seçenekleri arasında, cerrahi çıkarım, kemoterapi (ilaç tedavisi) ve kemoterapi-dışı ilaç tedavileri ile radyoterapi (ışın tedavisi) bulunur.

Kemoterapi-dışı ilaç tedavilerinin arasında ağrı kesiciler, nöbet engelleyici (antiepileptik) ilaçlar ve beyin ödemini azaltmaya yönelik ilaçlar bulunur. Kanser hücrelerini öldürmeye yönelik olan ilaçlara kemoterapi ilaçları denilmektedir. Kemoterapi ile sadece beyin değil, tüm vücuttaki kanser hücreleri hedef alınmaktadır.

Cerrahi ile tümörün çıkartılması, beyin metastazlarının tedavisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Teknolojik gelişmelerin ışığında, ameliyathanede kullanılan nöronavigasyon cihazları, yüksek teknolojik cerrahi mikroskoplar, intraoperatif MR ve USG ile tümör boyama yöntemleri (florosein gibi) sayesinde tümör komşu olduğu beyin dokusuna zarar verilmeden çıkarılabilmektedir. Tümörün ameliyat ile çıkartılması sadece doku tanısı konulmasını sağlamaz aynı zamanda tümörün çıkartılarak kanserli hücre yükünün azalmasını sağlar. Ameliyat ile beyin metastazının çıkartılması, kemoterapi ilaçların çok etkin olmadığı beyin dokusunu tümörsüz hale getirerek sistemik kanserin kontrolünü daha kolay kılar. Uygun hastalarda ameliyat ile metastazın çıkartılması, bulguların azalmasına ve beyin üzerine olan tümör baskısının ortadan kaldırılmasına yarar.

Radyoterapi (ışın tedavisi), beyin metastazlarının tedavisin önemli bir parçasıdır. Tüm beyin ışınlaması şeklinde verilebileceği gibi, bölünmüş dozlarda ya da odaklanmış tek yüksek doz (GamaKnife) şeklinde de verilebilir. Ameliyat sonrası, tümörün çıkarıldığı bölgede kalması olası hücreleri öldürmek için de kullanılır. Özellikle çoklu sayıda metastazı olan, cerrahi çıkarımı mümkün olmayan, genel durumu cerrahi tedaviyi ya da kemotrapiyi kaldıramayacak durumda olan hastalar için radyoterapi uygulaması iyi bir seçenektir.

Hastalığın seyri – sağ kalım

Beyin metastazı olan hastaların birçoğunda sistemik kanser kontrolden çıkmış ve vücuda yayılmış durumdadır. Beyin metastazlarının sağ kalımı özellikle sistemik kanserin yaygınlığına ve kontrol altında olup olmadığına bağlıdır. Sistemik kanserin ve ilk tümör odağının kontrol altında olmadığı durumlarda yaşam beklentisi oldukça düşüktür. Sistemik kanserin durumunun dışında, hastanın nörolojik durumu, ilk tanıyla metastaz tanısı konulması arasında geçen sürenin kısalığı, ilk tümörün tipi, beyin metastazının boyutu ve yerleşim yeri hastanın sağ kalımını ve hastalığın seyrini etkileyen etkenlerdir. Hastalığın tedavisinde ve sağ kalımı arttırmada, beyin cerrahı, radyasyon onkoloğu ve tıbbi onkoloğun eş güdümlü çalışması çok önemlidir.

Daha detaylı bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.

Kanser hücreleri diğer bölgelerden beyne sıçrarsa beyin metastazından söz edilir. Yani birincil beyin tümörleri beyin dokusundan kaynaklanırken, beyin metastazı göğüs, akciğer gibi vücudun diğer bölgelerinde oluşan tümör hücrelerinden kaynaklanır. Beyin metastazında kalıcı baş ağrısı birçok kişi için ana semptomdur. Bununla birlikte etkilenen beyin bölgesine bağlı olarak felç, görme bozuklukları, mide bulantısı veya nöbetler gibi başka şikayetler de görülebilir. Hangi tedavinin uygun olduğunu genel olarak söylemek zordur. Tümörün türü, hastalığın evresi ve genel sağlık durumu tedaviyi belirler. 

Belirtileri 

Beyin tüm duyuların, pek çok vücut fonksiyonunun kontrol edildiği merkezdir. Bu nedenle beyin tümörü etkilenen beyin bölgesine göre oldukça farklı semptomlara yol açabilir.  

Olası semptomlar: 

  • Kronik geçmeyen baş ağrısı 

  • Felç 

  • Konuşma bozuklukları 

  • Kişilik değişiklikleri 

  • Görme, koku, işitme veya dokunmadaki değişiklikler 

  • Epilepsi benzeri nöbetler 

  • Bilinç bulanıklığı ya da kaybı 

  • Bulantı ve kusma 

  • Bazı hastalarda metastaz kan damarına baskı yapabilir veya beyinde kanamaya neden olabilir. Böyle durumlarda beyin kanaması semptomları görülür. 

Beyin metastazı nasıl teşhis edilir? 

Teşhis için fiziksel muayeneden sonra görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET olası seçeneklerdir. Beyindeki değişiklikleri hızlı bir şekilde değerlendirmenin çoğu zaman en iyi yolu MRI’dır.   

Bazı durumlarda kesin tanı için biyopsi ile doku örneği alınabilir. Ayrıca vücutta başka metastaz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tümör bir bütün olarak değerlendirilmeli ve tedavisi ona göre planlanmalıdır. 

Beyin metastazı nasıl tedavi edilir? 

Beyin metastazı olan hastalar için maalesef tedavinin ne kadar başarılı olabileceğini söylemek oldukça güçtür. Hastalığın bireysel evresi ve kanserin türü önemlidir. Tedavide hastada ağrılı şikayetlerin giderilmesi ön plandadır. 

Baş ağrısı, düşünme yeteneği ile ilgili sorunlar ve beyin metastazlarının diğer semptomları tümör dokusunun kendisinden kaynaklanmayabilir. Beyin metastazları sonucu oluşan ödem tarafından da şikayetler tetiklenebilir. Ödem tedavi edildiğinde hastaların çoğu hızla semptomlarda rahatlama yaşar. 

Kemoterapi: Kemoterapi bazı kişilerde tümör büyümesini durdurabilir veya geciktirebilir. Bununla birlikte, tüm kanser türleri kemoterapiye eşit derecede iyi yanıt vermez. 

Anti-hormon tedavisi: Başta prostat kanseri ve meme kanseri olmak üzere bazı tümör türleri hormonların etkisi ile büyür. Bu nedenle hormon yoksunluğu tedavisi veya anti-hormon tedavisi bu kanser türleri için en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. 

Hedefe Yönelik İlaçlar ve immünoterapi: Bu modern ilaçlar kanser tıbbında artan bir rol oynamaktadır. Tümör hücrelerine, deyim yerindeyse, sağlıklı hücrelerden farklı oldukları zayıf noktalarından saldırırlar. Bu ilaçlar spesifik olarak beyin metastazlarına karşı değil, genel olarak kanser büyümesine karşı kullanılır. Ancak, tüm tümör türleri için etkili değildir. Ön koşul tümörün veya daha doğrusu beyin metastazının dokusunun ilgili ilaçlara iyi yanıt vermesidir. 

Metastazın cerrahi olarak çıkartılması 

İlerlemiş semptomları olan uygun hastalarda metastazların cerrahi olarak çıkartılması uzun sayılabilecek hastalıksız bir süre oluşturabilir. Ama ameliyatın mümkün olabilmesi için önemli ön koşullar vardır.  Örneğin az sayıda ancak oldukça büyük beyin metastazı ameliyatla çıkartılabilir. Tedavide genellikle metastaza neden olan ana kanserli dokunun tedavi edilmesi önceliklidir. Kanserin kendisi kontrol altında ise metastaz cerrahi olarak çıkartılabilir. Beyindeki önemli merkezlere yakın kanserli hücrelerin alınması mümkün olmayabilir. Radyasyon tedavisi tek başına ya da tamamlayıcı bir tedavi olarak uygulanabilir.   

Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası