diş antibiyotik ilaç isimleri / Antibiyotikler ve Diş Enfeksiyonları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Diş Antibiyotik Ilaç Isimleri

diş antibiyotik ilaç isimleri

Antibiyotikler ve Diş Enfeksiyonları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antibiyotikler ve Diş Enfeksiyonları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Diş enfeksiyonu neden oluşur?

Diş enfeksiyonları genellikle; diş çürümesi ve ağız hijyeninin doğru bir şekilde sağlanamamasından dolayı gelişir. Bazen de daha önce yapılan bir diş operasyonu ya da travmatik yaralanma sebebiyle görülebilir. Enfeksiyon başladığında; bakterilerin aşırı çoğalmasına bağlı olarak, ağızda irin oluşur. Bu durum ise ilgili bölgede şişlik, ağrı ve hassasiyet gibi şikayetlere yol açar. Enfeksiyon, tedavi olmadan çenenin diğer bölgelerine yayılabileceği için, hızlı bir şekilde diş hekimine başvurulmasında fayda vardır.

Diş hekiminin ilk önerisi, enfeksiyonu öldürmek için antibiyotik olacaktır. Bazı antibiyotikler, diş enfeksiyonları için oldukça iyi etki gösterirler. Ayrıca, diğer şikayetlere yardımcı olması için ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir.

Diş enfeksiyonu için antibiyotik ne zaman kullanılır?

Enfekte olan tüm dişler için antibiyotik kullanılmaz. Bazı durumlarda enfekte olmuş bölge temizlenirken, bazı durumlarda ise kök kanalı tedavisi uygulanabilir.  Enfeksiyonun geliştiği, yayıldığı ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlar haricinde, antibiyotik tedavisi uygulanmaz.

Ne kadar sürede etki göstermeye başlar?

Antibiyotiklerin etki süresi, enfeksiyon şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Reçete edilen ilaçlar, diş hekiminin alınmasını söylediği şekilde alınmalıdır. Birkaç doz alımından sonra, şikayetlerin kaybolduğunu fark edip antibiyotik tedavisini hekiminizden habersiz yarıda bırakmak doğru değildir.

Yan etkileri var mıdır?

Bu ilaçların bazı olası yan etkileri vardır. Görülen yan etkiler, ilaçların türüne göre değişiklik gösterebilir.

Sonuç olarak…

Antibiyotikler, enfeksiyonların kontrol altına alınmasında önemli silahlar olsalar da çözümün yalnızca bir kısmıdır. Çoğu diş enfeksiyonunda, problemin çözülmesi için dental bir işlem gereklidir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için acil olarak tedavi olunması önemlidir. Gözden kaçan ya da önemsenmeyen enfeksiyonlar, ciddi sorunlara neden olabilir. Diş hekiminize danışmadan, kendinizce alacağınız ilaçların kullanımında kaçının.

Antimikrobiyal tedavi, ağızdaki bakteriyel enfeksiyonların gelişimini ortadan kaldırmak veya azaltmak için kullanılan bir oral tedavi şeklidir. Terapi, ağrıya, diş eti kanamalarına ve dişlerin sallanmasına neden olabilecek enfeksiyonlardan kaynaklanan periodontal hastalığı (diş ve diş eti hastalıklarını) önlemeyi amaçlar.

Hazırlık ve Tedavi

Diş hekiminiz antimikrobiyal tedavinin uygulanacağına karar verirse, muhtemelen diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi ile işe başlayacaktır. Bu işlemde diş taşı temizleyicisi, ultrasonik temizleyici ya da diş lazeri kullanılarak plak, periodontal ceplerden uzaklaştırılır. Diş hekimleri 5 mm derinliğin üzerindeki periodontal ceplerin oluştuğu ciddi vakalarda, diş ve kök yüzeyleri etrafındaki periodontal enfeksiyonu temizlemek amacıyla diş eti flep cerrahisi uygulayabilir. Bu uygulama hastanın rahatsızlığını azaltmak amacıyla genellikle lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir.

Ardından, diş hekimleri plak oluşumunu önlemek ve diş eti dokusunun iyileşmesini sağlamak amacıyla uygulama yapılan dişin yüzeyini ve diş taşlarını temizler. Ayrıca, hekiminiz sonraki 7 ila 10 gün boyunca kullanmanız için antiseptik ağız bakım suyu kullanmanızı önerebilir ya da antibiyotik ilaçlar yazabilir.

Antiseptik Ağız Bakım Suları

Antiseptik solüsyonlar içeren ağız bakım suları, ağızdaki diş eti dokusunda üreyen bakterilerin çoğalmasını kontrol etmeye ve dişlerin etrafındaki cepleri temizlemeye yardımcı olur. BMC Microbiology’de yayınlanan bir makaleye göre antiseptik ağız bakım suları plağın ve kötü kokunun önüne geçmek için, klorheksidin, esansiyel yağlar ve metal tuzları kalay ve çinko içerir.

Diş Eti İltihaplarında Antibiyotik İlaçlar

Reçeteli antibiyotikler ağız apsesi gibi enfeksiyonları azaltmak amacıyla tedavilerde yaygın bir şekilde kullanılıyordu, ancak bakterilerin belirli tiplere karşı direnç kazandığı belirlendikten sonra daha fazla önerilmemeye başlandı. Journal of Oral Research’deki bir vaka raporuna göre antibiyotiklerin, dokuları öldüren ülserleşmiş gingivit gibi ağırlaşmış durumlarda tercih edilmektedir. Diş eti iltihabı için yazılabilecek diğer ilaçlar şöyledir:

  • Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.

  • Klorheksidin: plak, gingivit ve diş etleri ve dişleriniz arasındaki periodontal açıklıklar için kullanılır. Tartar giderme ve kök düzeltme işlemlerinde kullanılan çiplere benzer şekildedir.

Diş hekimi ayrıca doksisiklin veya minosiklin toz içeren antibiyotik jeli doğrudan diş eti dokunuzun altına yerleştirmeyi ve bölgeyi 10 güne kadar periodontal bir paketle kapatmayı içeren lokal antimikrobiyal tedavi önerebilir.

Tedaviden Sonra

Tedaviden en iyi şekilde yararlanabilmek için antimikrobiyal tedaviden sonra ağız ve diş sağlığı rutinini sürdürmek son derece önemlidir. Öncelikle, dişlerinizi günde iki kez en az iki dakika boyunca fırçalayın ve günde en az bir kez diş ipi kullanın. Lokal tedavi gördüyseniz, periodontal paketin (boşluk oluşan bölge) yerini korumak için bir veya iki gün diş ipi kullanmaktan kaçının. Daha sonra, diş etleri için geliştirilmiş diş eti koruması sağlayan ağız bakım suları ile ağzınızı güzelce çalkalayın.

Diş hekiminiz herhangi bir antibiyotik verdiyse, bakteri direnci riskini azaltmak için ilacın tamamını tam olarak tarif edildiği şekilde kullanmanız gerekir. Periostat verilen hastalarda bu ilaç, bakterileri öldürmekten ziyade enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin yanıtını azaltmak için altı aya kadar alınması gereken düşük dozda bir doksisiklindir.

Ağzınızın beklendiği gibi iyileşip iyileşmediğini tespit etmek amacıyla tedaviden sonra iki ila üç ay içerisinde bir randevu ayarlayabilirsiniz. Problemin devam etmesi halinde diş hekiminiz alternatif yollar önerebilir. Her şey yolunda giderse, yıllık düzenli periodontal muayene, rutin diş temizliği ve parlatma işlemlerinize ve her dört ila beş yılda bir ağzınızın tamamının bir röntgenini çektirmeye devam edebilirsiniz.

Antimikrobiyal tedavi sonrasında da ağız-diş sağlığı ve genel sağlığınız için diş hekiminize veya dental hijyeniste düzenli ziyaretler gerçekleştirerek ağzınızı ve dişlerinizi temiz tutabilirsiniz.

Diş Enfeksiyonu için Antibiyotik Ne Zaman Kullanılır?

Diş enfeksiyonu veya diş apsesi, genellikle diş çürümesi ve kötü ağız hijyeninin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, önceki dişçilik çalışmaları veya travmatik yaralanma nedeniyle de gelişebilir.

Bir enfeksiyon meydana geldiğinde, aşırı bakteri üremesinin bir sonucu olarak ağızda bir irin cebi oluşmasına neden olur. Bu enfeksiyon genellikle bölgede şişme, ağrı ve hassasiyete neden olur. Tedavi olmadan enfeksiyon çenenin diğer bölgelerine ve hatta beyne yayılabilir.

Diş çürükleri çok yaygındır. yaş arası yetişkinlerin %91&#;inde çürükler vardır. Ayrıca, aynı yaş grubundaki kişilerin yaklaşık %27&#;sinde tedavi edilmemiş diş çürükleri vardır. Diş enfeksiyonu gibi komplikasyonları önlemek için diş çürüğünü erken tedavi etmek önemlidir.

Diş enfeksiyonu yaşayan herkes, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hemen bir diş hekimine görünmelidir.

Diş hekiminin muhtemelen önereceği ilk şeylerden biri, enfeksiyonu öldürmek için bir antibiyotiktir. Bazı antibiyotikler diş enfeksiyonları için diğerlerinden daha etkilidir ve semptomlara yardımcı olacak bazı reçetesiz (OTC) ağrı kesici ilaçlar da olabilir.

Diş enfeksiyonu için antibiyotik ne zaman kullanılır?

Diş hekimleri genellikle diş hekimliğinde sadece diş enfeksiyonları için antibiyotik önerecektir. Bununla birlikte, tüm enfekte dişler antibiyotik gerektirmez.

Bazı durumlarda, diş hekimi sorunu çözmek için basitçe enfekte bölgeyi boşaltabilir, enfekte dişi çıkarabilir veya kanal tedavisi yapabilir.

Enfeksiyon şiddetliyse veya yayılıyorsa veya bir kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa, kesinlikle gerekli olmadıkça antibiyotik önermekten kaçınma eğilimindedirler.

Türlerin ve dozajların listesi

Antibiyotikler diş enfeksiyonunu temizlemeye yardımcı olsa da, her durumda uygun antibiyotiği kullanmak önemlidir.

Diş hekiminin önerdiği antibiyotik türü, enfeksiyona neden olan bakterilere bağlı olarak değişecektir. Bunun nedeni, farklı antibiyotiklerin farklı bakteri türlerini ortadan kaldırmak için farklı şekillerde çalışmasıdır.

Yapılan bir araştırmaya göre, ağızda &#;den fazla farklı bakteri türü oluşur. Bu bakterilerin birçoğunun büyüme ve enfeksiyona neden olma potansiyeli vardır.

Tedavi, enfeksiyona neden olan bakterilere bağlı olarak değişebilir, ancak çoğu zaman diş hekimleri birçok türe karşı çalışan bir antibiyotik önerir.

Penisilin sınıfı

Penisilin tipi ilaçlar, diş enfeksiyonları için yaygın olarak kullanılan antibiyotik formlarıdır. Buna penisilin ve amoksisilin dahildir. Bazı diş hekimleri, kombinasyon daha inatçı bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğinden, klavulanik asitli amoksisilin de önerebilir.

Bir diş enfeksiyonu için tipik amoksisilin dozajları, her 8 saatte bir miligram (mg) veya 12 saatte bir mg&#;dır.

Klavulanik asitli tipik amoksisilin dozajları, minimum etkili doza bağlı olarak her 8 saatte bir mg veya 12 saatte bir mg&#;dır.

Bununla birlikte, bazı bakteriler bu ilaçlara direnebilir ve bu da onları daha az etkili hale getirir. Aslında, birçok doktor artık ilk tedavi yöntemi olarak diğer antibiyotikleri seçiyor.

Ayrıca, bazı kişilerin bu ilaçlara alerjisi vardır. Benzer ilaçlara karşı alerjik reaksiyonu olan herkes, tedavi önerisini almadan önce diş hekimine bildirmelidir.

Klindamisin

Klindamisin, çok çeşitli bulaşıcı bakterilere karşı etkilidir. Yapılan bir araştırmaya göre, bazı araştırmacılar diş enfeksiyonlarını tedavi etmek için tercih edilen ilaç olarak klindamisini önermektedir, çünkü bakterilerin bu ilaca direnç gösterme olasılığı penisilin sınıfı ilaçlardan daha azdır.

Tipik bir klindamisin dozu, hangi dozajın etkili olacağına bağlı olarak her 8 saatte bir mg veya mg&#;dır.

Azitromisin

Azitromisin, büyümelerini durdurmak için çalışan çok çeşitli bakterilere karşı çalışır. Bazı diş enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olabilir, ancak diş hekimleri bunu yalnızca penisilin sınıfı ilaçlara alerjisi olan veya bunlara veya klindamisin gibi diğer ilaçlara yanıt vermeyen kişilere önerebilir.

Azitromisinin tipik dozu art arda 3 gün boyunca her 24 saatte bir mg&#;dır.

Metronidazol

Metronidazol, doktorların ve diş hekimlerinin bir dizi enfeksiyonu tedavi etmek için kullandığı bir antibiyotiktir. Ancak, herkes için uygun olmayabilir ve genellikle ilk tedavi seçeneği değildir.

Metronidazol dozu her 8 saatte bir mg civarındadır.

Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Her bir antibiyotiğin ne kadar sürede etki edeceği, enfeksiyonun ciddiyeti ve ilacın bulaşıcı bakterileri ne kadar etkili bir şekilde ortadan kaldırdığı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir.

İnsanların, reçete edilen tüm ilaçları tam olarak diş hekiminin söylediği şekilde alarak tam bir antibiyotik turunu tamamlamaları önemlidir. Bir kişi birkaç dozdan sonra semptomlarının kaybolduğunu fark etmeye başlasa da, tüm antibiyotik turunu tamamlamak enfeksiyonun geri gelmesini veya güçlenmesini önlemeye yardımcı olur.

Araştırmaların sonucunda  , akut enfeksiyonların çoğu gün içinde düzeldiği görülmüştür.

Yan etkiler

Antibiyotikler, kişiyi diş tedavisine hazırlamak için bir enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olsa da, bu ilaçların bazı olası yan etkileri vardır.

Yan etkiler her ilaç türüne göre değişebilir. Belirli bir tedaviye geçmeden önce bir ilacı doktorla almanın olası yan etkilerini tartışmak önemlidir.

Diğer diş enfeksiyonu tedavileri

Antibiyotikler aktif enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olabilir, ancak enfeksiyonu uzak tutmak için dişin çalışmaya ihtiyacı olacaktır.

Bu, tipik olarak, bölgede aşağıdakiler gibi bir veya daha fazla prosedürden geçmek anlamına gelir:

apseyi boşaltmak

herhangi bir boşluğu doldurmak

kanal tedavisi yapmak

diş çekmek

Bir diş enfeksiyonu için antibiyotik tedavisi, çözümün sadece bir parçasıdır. Gerçekte, çoğu diş enfeksiyonu, tamamen temizlenmesi için gerçek diş üzerinde çalışmayı gerektirir.

Semptomları hafifletmek için doğal ilaçlar

Bazı OTC ilaçları, insanların enfeksiyon belirtilerini kontrol etmelerine de yardımcı olabilir. Buna ibuprofen (Advil) ve asetaminofen (Tylenol) gibi OTC ağrı kesiciler dahildir.

Bir kişinin semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için evde deneyebileceği bazı yararlı uygulamalar da olabilir, örneğin:

ağzı ılık tuzlu suyla hafifçe çalkalamak

ağzını suda kabartma tozu ile hafifçe çalkalamak

hassasiyeti önlemek için çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerden kaçınmak

bölgeye ek yaralanmayı azaltmak için ağzın karşı tarafıyla çiğneme

hassas bölgenin çevresini çok yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalamak

hassas bölgeye çarpabilecek veya dişlere yapışabilecek çok keskin, çiğnenmesi zor yiyeceklerden kaçınmak

Her gün fırçalamak ve diş ipi kullanmak gibi iyi ağız hijyeni uygulamalarını benimsemek ve düzenli kontroller için bir diş hekimine görünmek diş enfeksiyonlarını ve komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Özet

Antibiyotikler diş enfeksiyonunu temizlemeye yardımcı olsa da, çözümün sadece bir parçasıdır. Çoğu diş enfeksiyonu, tamamen temizlemek için kök kanalı veya diş çekimi gibi bir diş prosedürü gerektirir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hızlı tedavi önemlidir. Bazı yararlı ev ilaçları, antibiyotik alırken ve diş prosedürüne hazırlanırken şişmeyi azaltmaya veya ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası