pert araç değer kaybı / araçta pert durumu varsa değer kaybı

Pert Araç Değer Kaybı

pert araç değer kaybı

Pert Farkı &#; Araç Pert Değeri

Pert farkı tazminatı ya da pert total  tazminatı denilen ödeme; aracın kazaya uğradıktan sonra kullanılamaz duruma gelmesine sigorta şirketi veya kaskosu tarafından yapılan ödemelere denilmektedir. Bu tazminatın yapılabilmesi için birkaç hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.

Pert Ne Demek?

Pert kelimesi, Fransızca kökenli olup, Türk Dil Kurumu’nda bulunan tanımında; zarar görme, değersizleşme anlamında kullanılmaktadır. Tazminat hukukunda ise bir aracı kazaya karışarak kullanılmaz hale gelmesine denilmektedir.

Pert Ne Demek?

Pert Farkı Tazminatı

Pert farkı tazminatında aracın pert araç olarak sayılabilmesi için aracın %70 ve ya da fazla oranda hasar almış olması gerekmektedir. Ancak trafik sigorta şirketlerinin pert kararı alması için %70 oranına bağlı değildir. Daha düşük oranlarda konuya tabidir.

"<yoastmark

Örneğin; aracın kasko değeri TL’dir. Aracın tamir bedelinin TL’ye varacak durumda ise sigorta şirketi durumu araç sahibine bildirir. Araç sürücüsünden yazılı onay alınarak pert işlemi başlatılır.

Kısaca trafik sigorta şirketi tarafından ortalama 45 gün içerisinde ödenen pert tazminatı için aracın tamir ödemesi ekonomik boyutta olmalıdır.

Ayrıca pert araç tazminatına; pert total tazminatı ve ya pert farkı tazminatı da denilmektedir.

 

"<yoastmark

Pert Bedelinin Eksik Ödenmesi

Aracın perte çıkması belirlenmiş ve kesinleşmiş ise ödemesi yapılmaktadır. Ancak ödemesi eksik yapılması durumunda araç sahipleri yoğun araştırma durumuna girmektedir.

Pert ödemesi yapan trafik sigorta şirketlerinin eksik ödeme yapması durumunda yetki ve görevli mahkeme olan Asliye Ticaret Mahkemesine dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.

Dilekçe üzerinde tüm durumlar, ödemeler, faturalar ve fotoğraflar açıkça belirtilmelidir. Bu süreç içerisinde size hukuki destek sağlayacak trafik kazası avukatı ile görüşmelisiniz.

Aracım Perte Çıktı Ne Yapmalıyım?

Aracım Perte Çıktı Ne Yapmalıyım?

Aracın kazaya karışması ve perte ayrılması durumunda yapılacak birkaç adım bulunmaktadır. Aracı perte çıkan araç sahibi 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine kazayı bildirmelidir. Diğer adım ise aracın incelenmesi için eksper atanmasını istemektir.

Pert olan aracın sigorta şirketine bildirilmesi sırasında gerekli olan evraklar:

Aracın Perte Çıkma Şartları

Aracın Perte Çıkma Şartları

Eksper tarafından incelemeye giren aracın %70 ve ya üzeri oranında işlev göremez raporu alması durumunda araç pert sayılmaktadır.

Her sigorta şirketi hasarın büyüklüğü konusunda pert için net bir oran belirtmemektedir. Ancak birçok sigorta şirketi bu oranı %70 olarak almaktadır.

Aracın bakım ve onarımı, piyasa fiyatının %70 oranına ulaşılması ile araç pert raporu alır. Kısaca bakım ve onarımı piyasa fiyatına yakın olmamalıdır. Pert olarak rapor alan araç, sahibinden yazılı onay alınarak perte ayrılır.

"<yoastmark

Aracın Perte Çıkması İçin Hasar Oranı

Aracın perte çıkması için genel olarak dikkate alınan oran %70 olarak kabul görmektedir. Bu oran bazen daha düşük olarak görülmektedir. Her sigorta şirketinin uyguladığı tarife farklı olabilmektedir.

Airbagi patlayan araç örneği %70 oranından az bile olsa perte ayrıldığı eksper raporunda görülmektedir.

"<yoastmark

Trafik Sigortası Pert Araç Ödemesi

Trafik sigorta şirketleri pert olan araçlar için ödeme yapmaktadır. Bu şirketler kendisine sigorta yaptıran araçlara değil karşı tarafın aracına ödeme yapmaktadır.

Poliçe limiti dâhilinde olmak üzere yapılan ödemeler limitin aşılması durumunda kalan tutar ödenmemektedir. Kalan masraf için araç sahibinin iki yolu bulunmaktadır:

  1. Aracın kaskosu bulunuyor ise kaskoya başvuru yapmak
  2. Karşı taraf sürücüsü veya araç sahibine dava yolu ile talepte bulunmak.

Pert ödemesi yapan trafik sigorta şirketlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Neova sigorta
  • Doğa sigorta
  • Sompo japan sigorta
  • HDI sigorta

AKSigorta, Allianz Sigorta, Ana Sigorta, Acnturk, Anadolu Anonim Türk, Arex, S.S. Atlas Sigorta, Axa, Aveon Global, Bereket, Coface,Doga, Dubai, Ethica, Eureko, Generali, Groupama, Gulf, HDI, Hepiyi, Koru, Mapfre, Neova, Orient, Quick, Ray Sigorta, Sompo Sigorta, Şeker Sigorta, S.S. Tüm Motorlu Taşıyıcılar Karşılıklı Sigorta Kooperatifi, Türk Nippon Sigorta, Türk P ve I Sigorta, Türkiye Sigorta, Unico Sigorta, Zurich Sigorta pert ödemesi yapan başlıca trafik alanında çalışan sigorta şirketleri olarak ifade edebiliriz.

Pert total ödemesi sigorta şirketi ile anlaşma sonrasında araç sahibine yapılmaktadır. Pert bedelinin az olduğunu düşünen araç işleteni eksik olan kısım için alanında uzman avukat aracılığı ile  sigorta tahkim komisyonuna başvuru yaparak eksik kalan tutarı talep edebilir.

Sigorta Pert Araca Kaç Günde Ödeme Yapar?

Sigortanın talep ettiği belgeler eksiksiz olarak teslim edilmelidir. Daha sonraki adım ise eksper aracılığı ile pert durumu kararlaştırılır. Pert raporunun tesliminin ardından 10 iş günü içerisinde tazminat miktarı tespit edilir. Yasal süre olan 10 gün içerisinde ödeme yapılır. Tazminatların ödenmesi ise her koşulda hasarın bildirilmesi tarihinden itibaren 45 gün içerisinde ödenmelidir.

Pert Araç Tazminat Davası

Aracın kazaya karıştıktan sonra %70 ve üzerinde oran alması durumunda trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Araç kullanıma uygun olmayarak hurdaya ayrılmaktadır.

Araç sahibi bu maddi zararın karşılanması için karşı tarafın sigorta şirketine tazminat davası açabilmektedir. Alanında uzman sigorta avukatı ile yazılması daha sağlıklı olan bir dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Yazılan dilekçe pert araç davalarında görevli ve yetkili olan Asliye Ticaret Mahkemelerine verilmektedir.

Pert Araç Dava Dilekçesi 

Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yazılan dilekçe uzman avukat tarafından yazıldığı takdirde daha sağlıklı olmaktadır. Yazılan dilekçe üzerin belli başlı maddeler yer almaktadır. Dilekçe net ve kısa olarak yazılmalıdır.

Yazılan dilekçe üzerinde yer alması gereken hususlar:

  • Davacı adı, soyadı, TC. Kimlik Numarası, telefon numarası
  • Varsa vekilinin bilgileri
  • Davalının isim ve bilgileri
  • Kazanın nasıl gerçekleştiği
  • Araç bilgileri
  • Tutarlar, ödemeler
  • Deliller

Pert Farkı Tazminat Davası

Tazminat davası talebi için aracı perte ayrılan araç sahibi dilekçesini yazarak görevli ve yetkili mahkemeye başvuru yapmaktadır. Başvurulacak olan mahkeme ise Asliye Ticaret Mahkemesi’dir. Kazanın ve tazminatın sorumlusu öğrenilmesinin ardında iki yıl içerisinde tazminat davası açılabilmektedir. Ancak sorumlu bulunamaz ve kaza tarihinden itibaren 10 yıl geçmiş ise dava zamanaşımına uğramaktadır.

Sorumlu öğrenildikten sonra dava yoluna gidilerek dilekçe teslim edilir. Daha sonra yetkili eksper aracın rayiç bedelini ve kazadaki hasarları belirlemektedir. Buna göre tazminat ödemeleri en geç 45 gün içerisinde yapılmaktadır.

Pert Araç Dava Açma Süresi

Pert Araç Dava Açma Süresi

Karayolları Trafik Kanunu maddesinde yer alan açıklamalarda tazminat taleplerine ilişkin açıklama bulunmaktadır. Yer alan açıklama da tazminat sorumlusunun öğrenilmesinden sonra 2 yıl içinde başvurulur. Kaza tarihi 10 yıl geçiyor ise zamanaşımına uğramış olmaktadır. İlgili kanun maddesi ta olarak şu şekildedir: ‘Motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar’.

Perte Ayrılan Araç İçin Değer Kaybı Davası

Dava açmak her vatandaşa tanınmış yasal bir haktır. Ancak perte çıkan araçlar için dava hakkı bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise aracın kullanılamayacak duruma gelmesi ile aracın rayiç değeri hesaplanarak araç sahibine verilmektedir.

Araç rayiç bedelini tazminat olarak alan araç sürücüsü dava yoluna gidemez.

Araç değer kaybı aracın kazadan sonra bakım ve onarımından sonra 2. el piyasasındaki düşüşü olarak tanımlanmaktadır. Perte çıkan araç satılamayacağı için araç değer kaybı davası da açılamamaktadır.

"<yoastmark

Araç Pert Değeri Hesaplama

Araç perte çıkması ile aracın rayiç piyasa değeri ruhsat sahibine ödenmektedir. Ödeme gerçekleşirken esas olan aracın rayiç 2. el piyasa değeridir. Rayiç 2. el piyasa değerinin hesaplanmasında dikkat edilecek hususlar:

  • Aracın kilometresi
  • Aracın modeli
  • Aracın üretim yılı
  • Motor gücü
  • Hasar geçmişi
  • Teknik özellikleri
  • Güncel ekonomik durum

Sigorta şirketi ve ya kasko pert hesaplamasının ardından pert farkı tazminatını ruhsat sahibine öder. Ödemeler poliçe limitleri dâhilinde gerçekleştirilir.

Pert Araçta Değer Kaybı Olur Mu?

Perte çıkarılan aracın sahibi, aracını 2. el piyasasında satamayacağı için araç değer kaybı istemeye hakkı bulunmamaktadır. Pert raporunun verilmesi üzerine plaka üzerine işlenmektedir. Bu araçlar ile trafiğe çıkmakta Karayolları Trafik Kanunu’na göre yasaklanmaktadır.

Plakaya işlenerek trafiğe çıkması yasaklanan pert araçlar için aracın rayiç değeri hesaplanarak araç sahibine verilmektedir.

Pert Araç Değer Kaybı Yargıtay Kararı

Yargıtay Hukuk Dairesi Tarihli / Esas Numaralı / Kararında: Mahkemece yapılacak iş; araç tamirinin ekonomik olup olmadığına bakılmalıdır. Tamiri mümkün ise tamirden sonraki değeri artış ve ya azalma gösterdiği belirlenmesi. Diğer zarar kalemleri ile de belirleme yapılmalıdır. Tamir ekonomik değil ise kaza tarihinde aracın ülkesindeki rayiç (piyasa) değeri tespit edilmelidir. Hurda halinden yararlanılması söz konusu olduğunda hurda değeri indirilmesi için zarar miktarı belirlenmelidir. Deliller bilirkişi tarafından incelenerek sonuca göre değerlendirme ve karar vermekten ibarettir.

Pert Araç Değer Kaybı

Kaza sonrası perte ayrılan araç ile trafiğe çıkılmamalıdır. Can ve mal güvenliği açısında tehlike arz etmektedir.

Araca kazadan sonra pert raporu verilerek plakasına işlenmektedir. Bu işlemin gerçekleşmesi ile araç sahibi araç değer kaybı isteyememektedir. Sebebi ise pert ararcın rayiç bedeli hesaplanarak araç sahibine ödenmektedir.

Ağır Hasarlı Araç Değer Kaybı Alabilir Mi?

Aracınız trafik kazasına karışmış ise hak kaybına uğramamak için sigorta şirketine başvuru yapmalısınız. Aracınız için değer kaybı, bakım ve onarımından sonra 2. el piyasasındaki düşüşü içim talep edilir. Ancak perte çıkan araçlar ve ağır hasar kayıtlı araçlar için araç değer kaybı ödenmemektedir.

Ağır Hasarlı Araçta Değer Kaybı

Kaza sonrası %%70 arası oran hasar alan araçlar ağır hasar olarak nitelendirilir. Ağır hasarın pert araçtan farkı çekme belgelidir ve tamir edilmesi mümkündür.

Ağır hasarlı araçlar tamir edilmesi mümkün olsa bile araç değer kaybı talep edemez. Aldığı son güncellemeye göre çekme belgeli ağır hasarlı araçlar araç değer kaybı için uygun görülmemektedir.

Pert ve Rayiç Bedel Mutabakatı

Hasar alan araç için sigorta şirketleri piyasa değerini hesaplamaktadır. Hesaplamadan sonra sigorta şirketi size teklifini sunar. Bu teklif için kabul ve ya red hakkınız bulunmaktadır.

Teklifin kabulü durumunda size mutabakat formu imzalatılır. Kabulün ardından imzalanan form ile itiraz haklarınız ortadan kalkar. Araç değerinde mutabık kaldığınız onaylanır.

Pert Araç Rayiç Bedeli Hesaplama

Araçta hasar oluşması durumunda aracın rayiç bedeli önemli konuma gelmektedir. Hasar durumunda sigorta şirketleri ödemeyi aracın alındığı tarihte olan fiyatını esas almaz. Şuan ki piyasa değerini yani araç rayiç değerini esas alır.

Aracın rayiç değeri belirlenirken Türkiye Sigortalılar Birliği tarafından açıklanan Kasko Değer Listesi dikkate alınır. Bu listenin yanı sıra 2. el araç satışı yapan site ve ya kuruluşlar incelenir.

Araç rayiç bedeli hesaplaması yapılırken dikkate alınabilecek kurum, kuruluş vb yerler:

  • 2.  el araç ilan siteleri
  • Galeriler
  • Araç ithalat ve ihracat firmaları
  • Gazetelerde bulunan 2. el ilanları
  • Süreli yayınlar

Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?

Kasko, araç sahiplerine zorunlu kılınmamıştır. Aracın kazaya karışarak pert raporu alması ile trafik sigorta şirketi poliçe limiti dâhilinde ödeme yapacaktır. Trafik sigorta şirketi tarafından yapılan pert tazminatı poliçe limitini aştığı sıklıkla görülmektedir.

Kasko poliçesine sahip olan araç için sigorta şirketinden kalan masraf karşılanmaktadır. Kaskosu bulunmayan araçlar ise masraf ödemesinin eksik kalması ile karşı sürücüye dava açabilir.

Pert Araç Delil Tespiti

Delil tespit davası ya da delil tespit talebi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yazılan dilekçe ile yapılmaktadır. Bu dava türü gerçek dava türü olmamaktadır. Geçici koruma tedbiridir. Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun maddesinde yer almaktadır.

Açılacak olan ve ya açılmış olan dava için delili toplamak amaçlanmaktadır. Delil tespitinde yaptırılabilecek olan hususlar:

  • Taraflar ve tanıklar dinlenebilir.
  • Keşif yaptırılabilir.
  • Bilirkişi raporu tanzim ettirilir.
  • İlgili yerlere müzekkere yazdırılabilir.
  • Deliller için koruyucu tedbirler alınabilir.

Karşı Tarafın Aracı Pert Oldu

Karşı tarafın aracının pert olması ve pert tazminatının talebi için muhatabı ilk olarak sigorta şirketiniz olacaktır. Trafik sigorta şirketinizin ödeme yaptığı halde hasar tutarının eksik kalması durumunda kalan tutar için size dava açılması muhtemeldir.

Pert Araç Tazminat Davası Dilekçe Örneği

Gerçeklen kaza sonrası aracın kullanılamaz duruma gelmesi pert ve ya tam hasar olarak karşılaşılmaktadır. Kullanılamaz hale gelen araç için trafik sigortası ödeme yapar. Ancak birçok sigorta şirketi sıkıntı çıkararak işlemleri uzatmaktadır. Ödemeyi yapmamak adına istek ve taleplerde bulunmaktadır.

Trafik sigorta şirketleri ile muhataba geçmeden direkt olarak yetkili ve görevli mahkemeye tazminat davası dilekçesi yazılarak başvuru yapılabilmektedir.

 

Dilekçe ile başlayacak olan hukuki süreçte sigorta şirketlerine karşı hukuki destek almanızı önermekteyiz. Gerekli hukuki desteği alanında uzman sigorta avukatından alabilirsiniz. Sigorta avukatı, aracına sigorta yaptıran ve sigorta şirketleri arasındaki uyuşmazlıkları çözme konusunda çalışmaktadır.

Araçta Pert İşleminin Uygulanmasını Sağlama

Araçta pert işleminin uygulanmasını sağlama hakkı bulunmaktadır. Bu hak Yargıtay ve Sigorta Tahkim Komisyonu kararların da emsal bulmuştur. Perte çıkan aracın rayiç bedeli sigorta şirketi tarafından hesaplanarak sigorta şirketi veya kasko tarafından karşılanmaktadır. Ödenen pert farkı tazminatı poliçe limitlerine göre değişmektedir.

Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder?

Kasko pert olan araç için ödeme yapmaktadır. Ancak bu ödeme sigorta şirketi teminat limitlerinin üzerinde kalan masraflar içindir.

Pert kaskosu zorunlu kılınmamıştır. Kaza sonucunda aracın tam hasar alması durumuna ilişkin yaptırılması önerilmiştir. Sebebi ise pert kaskosu tüm masrafları poliçe kapsamında karşılamaktadır. Kaskonun yaptığı ödemelere  pert farkı tazminatı ya da pert total tazminatı denir.

Pert Farkı Tazminatı İçin Kasko Şartları

  • Ağır hasar ve ya tam hasar kaydı bulunmalıdır.
  • Ruhsat sahibi en az 25 yaşında olmalıdır.
  • Araç yaşı 0 ve 10 arasında olmalıdır.
  • Otomobil, minibüs ve ya kamyonet olmalıdır.

Pert Kaskosunun Ana Teminatları Nelerdir?

  • Yanma
  • Devrilme ve yuvarlanma
  • Vahşi hayvan saldırıları
  • Hırsızlık ve ya teşebbüsü
  • Çekici hasarları
  • Aracın çalınması ve ya teşebbüsü
  • Doğal afet,
  • Kitle eylemleri
  • Çarpma ve ya çarpılma

Araca Yapılan Pert Kaskosunun Sağlanan Hizmetler Nelerdir?

  • İkame araç
  • Eksper
  • Yol kurtarma
  • Hastane nakil
  • Araca ait anahtarın çalınması ve ya kayıp olması
  • Çekici

Trafik Sigortası Pert Araca Ne Kadar Öder?

Trafik sigortaları pert farkı tazminatını araç sahibine öder. Ancak bu ödeme sigorta teminat limitleri kapsamında gerçekleşmektedir. Teminat limitinin aşılması ile kalan masraf için karşı tarafın sürücüsüne ve ya kaskoya başvuru yapılması gerekmektedir.

MOTORLU ARAÇ İŞLETMELERİ İÇİN
TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ SİGORTA TEMİNATLARI
 

 

ARAÇ GRUBU

                                             TEMİNATLAR(TL)
A- Sağlık GiderleriB- Sakatlanma ve ÖlümC-Maddi
Kişi BaşınaKaza BaşınaKişi BaşınaKaza BaşınaKişi BaşınaKaza Başına
İnsan Taşımada kullanılan Motorlu Araçlar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eşya Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlar, Römork ile İş Makineleri 

 

Tarım Araçları ile Özel Amaçlı Araçlar 

 

Motosiklet ve Yük Motosikleti 

 

 

MOTORLU ARAÇLARLA İLGİLİ MESLEKİ FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN
TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ SİGORTA TEMİNATLARI
 

 

TEŞEBBÜS SAHİPLERİ

                                             TEMİNATLAR(TL)
A-SAĞLIK GİDERLERİB-SAKATLANMA VE ÖLÜMC-MADDİ
KİŞİ BAŞINAKAZA BAŞINAKİŞİ BAŞINAKAZA BAŞINAKİŞİ BAŞINAKAZA BAŞINA
GÖZETİM İŞLEMİ YAPANLAR 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALIM-SATIM İLE UĞRAŞANLAR (GALERİCİLER)
ONARIM VE BAKIM ÜSTLENENLER(TAMİRHANE-SERVİS-SERVİS İSTASYONLARI)
MOTORLU ARAÇ İŞLETENLERİ İÇİN
TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ SİGORTA TEMİNATLARI

      ARAÇ GRUBU

                                             TEMİNATLAR(TL)
A- Sağlık GiderleriB- Sakatlanma ve ÖlümC-Maddi
Kişi BaşınaKaza BaşınaKişi BaşınaKaza BaşınaKişi BaşınaKaza Başına
İnsan Taşımada kullanılan Motorlu Araçlar

Eşya Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlar, Römork ile İş Makineleri

Tarım Araçları ile Özel Amaçlı Araçlar

Motosiklet ve Yük Motosikleti

 

MOTORLU ARAÇLARLA İLGİLİ MESLEKİ FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN
TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ SİGORTA TEMİNATLARI

TEŞEBBÜS SAHİPLERİ

                                             TEMİNATLAR(TL)
A-SAĞLIK GİDERLERİB-SAKATLANMA VE ÖLÜMC-MADDİ
KİŞİ BAŞINAKAZA BAŞINAKİŞİ BAŞINAKAZA BAŞINAKİŞİ BAŞINA KAZA BAŞINA
GÖZETİM İŞLEMİ YAPANLAR

ALIM-SATIM İLE UĞRAŞANLAR (GALERİCİLER)
ONARIM VE BAKIM ÜSTLENENLER(TAMİRHANE-SERVİS-SERVİS İSTASYONLARI)

Ağır Hasar ve Pert Farkı

Ağır hasar ve pert farkı aynı şeyler olmayıp farklılık göstermektedir. En temel fark olarak pert farkı; aracın hasar alması sonrasında başlatılan süreçtir. Ağır hasar aldığı kayıtlara geçen araç için sigorta şirketi ve mağdur arasında görüşmeler başlar. Ve uzlaşı sonrası bir ödeme alınır. A%70 üzerinde olmasıdır. Ağır hasar da ise bu oran %70’in altındadır. Ancak ortak noktaları iki türde de olan rapor, kaza tespit tutanağı ve bilgiler Tramer’e işlenmesidir.

 

Pert kaydı olan araçların trafiğe çıkması ekonomik ve can güvenliği açısından uygun görülmemektedir.

Ayrıca pert kaydı olan araçların kasko poliçesi sigorta şirketi tarafından sınırlanabilir. Ağır hasra kaydı olan araçlara ise sigorta şirketi tarafından kasko poliçesi yaptırılabilir.

İlgili Makalelerimiz; 

Araç Değer Kaybı Başvurusu ve Süreci ile ilgili bilgi almak için.

seafoodplus.info

Araç Değer Kaybı Hesaplama hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

seafoodplus.info

Araçtan yoksun kalma tazminatı hakkında detaylı bilgi için.

seafoodplus.info

Kazanç kaybı hakkında daha fazla bilgi için.

seafoodplus.info

Maddi hasarlı trafik kazası detaylı bilgi için;

seafoodplus.info

Araç Değer Kaybı Davası &#; Sigorta Avukatı

Araç değer kaybı davası, bir motorlu aracın kazadan önce ki piyasa sürüm değeri ile kaza sonrası onarıldıktan sonraki durumu arasında ki farktır. Araç değer kaybı davası olarak adlandırılan bu durum araç sahibine, aracının piyasa değerinde meydana gelen azalmayı karşı taraf sürücüsünden tazmin olanağı sağlamaktadır. Ancak araç sahibi, karşı tarafın kusuru oranında karşı taraftan aracının piyasa değerindeki eksilmeyi alabilecektir. Bu tutarın hesaplanmasında aracın kaza sonrasındaki piyasa değeri ile kaza öncesi piyasa değeri etkili olmaktadır.

Hasarlı trafik kazaları sonucunda araç ne kadar tamir edilmiş olursa olsun aracın kazalı olması nedeniyle piyasa değerinde azalma olur. Kazalı aracın emsallerine göre alım satım ihtimali azalır ve kişiler aracını piyasa değerinden daha düşük fiyata satmak zorunda kalır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan trafik kazası sonrası aracı hasarlanan kazazede, kaza nedeniyle aracının piyasa fiyatında meydana gelen eksilmeyi, karşı tarafın kusuru oranında karşı araç sürücüsü, işleteni veya karşı tarafın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasından (ZMMS) talep edebilir.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, bir motorlu aracın kazadan önce ki piyasa sürüm değeri ile kaza sonrası onarıldıktan sonraki durumu arasında ki farktır. Araç değer kaybı, hasar gören aracın piyasadaki değişim değer durumunu niteleyen bir kavramdır. Bu kavram hasar almış olup onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşünü ifade eder. Kazaya karışıp hasar gören araç en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kayıtlarında yer alacak kaza kaydı nedeniyle piyasa değişim değerinde bir düşüş olacaktır. Ancak bir aracın kazaya karışması sonucu bir parçasının boya işlemi görmesi üzerine aracın yeniden kaza geçirmesi halinde değer kaybı söz konusu olmazken; hasarlı parçanın değişmesi değer kaybına yol açmaktadır.

Araç değer kaybı, hasar gören aracın durumunu niteleyen bir kavramdır. Araç değer kaybı, hasar alarak onarım, bakım, tadilat vb. işlemler gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eden bir kavramdır. Kaza geçirip hasar gören araç, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır. Başka bir deyişle kaza geçirdikten sonra hasar almış olan bir araç, ne kadar iyi bir şekilde tamir edilmiş olursa olsun veya orijinal parça ile değiştirilmiş olsun, değerinde mutlak bir düşüş yaşayacaktır.

Yargıtay Hukuk Dairesi E. / K. / T. sayılı kararında değer kaybını şu şekilde açıklamıştır;

“Değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp, onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka dair olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.”

arac deger kaybi avukat

Araç Değer Kaybı Başvurusu

Değer kaybı, en basit haliyle hasarlı trafik kazaları sonrası aracın değerinde meydana gelen azalma olarak tanımlanabilir. Araç değer kaybı, bir motorlu aracın kazadan önceki hasarsız piyasa sürüm değeri ile kaza sonrası onarıldıktan sonraki durumu arasında oluşan fark olarak da tanımlanmaktadır. Kazada hasar gören bir araç ne kadar iyi onarılmış olursa olsun kural olarak kazadan önceki durumuna getirilemez; eksiksiz gibi görünse de aracın kazadan önceki haliyle mutlaka bir farklılık olacaktır. En azından araç, araç sahibinin içine sindiremeyeceği bir biçim almış olacaktır. Onarım sırasında özgün ve yeni parçalarla aracın değerinin arttığı ileri sürülebilse de bu durumda dahi (daha önce bir çarpma, çarpılma, hasarlanma olmamış ise) aracın kazadan önceki durumuna kavuşması oldukça güçtür.

Yargıtay kararlarında da değinildiği gibi tamamen onarılmış olsa bile kazaya uğrayan araç, tahribatın izlerini taşır ve hiç hasar görmemiş araç değerinden düşük değerde olur. Bu durumda da araç değer kaybı söz konusu olur. Örneğin, kazaya karışıp hasarlanmış araç, çok iyi bir şekilde onarılmış olsa da satılmak istendiğinde aracın kaza geçirdiğini öğrenen alıcı istenen parayı vermeyecektir. İşbu nedenle de usulüne uygun olarak hesaplanan araç değer kaybı, karşı tarafın kusuru oranında karşı taraftan istenebilecektir.

Araç Değer Kaybı Davası Şartları

Kazalı aracın parçaları yenisi veya orijinali ile değiştirilse bile kazadan önceki değerine göre mali bir kayıp yaratması düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. Buna göre daha az kusurlu taraf daha fazla kusurlu tarafa veya sigortacısına, haksız fiilden kaynaklı gerçek bir zararın tazmini talebini yöneltmektedir. Yani araç değer kaybı; kazaya karışan aracın kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki düşüş farkıdır. Kaza sonrası hasarlanan araç sahibinin, araç değer kaybı talep edebilmesi için;

  • Çift taraflı bir trafik kazası olmalı
  • Araç değer kaybı talep eden tarafın kazada % kusurlu olmaması
  • Kaza nedeniyle araçta bir hasar oluşmalı ve onarılmalı
  • Hasarlanan parçaların daha öncesinde bir başka kaza nedeni ile onarılmamış olması gerekmektedir.

Tek taraflı olan aracı duvara sürtme, ağaca çarpma gibi kazalar nedeniyle araç değer kaybı talep edilemeyecektir. Araç değer kaybı talep edilebilmesi için çift taraflı bir kazanın meydana gelmiş olması gerekmektedir. Trafik kazasında % kusurlu olan taraf araç değer kaybı talep edemeyecektir. Araç değer kaybı talep edilebilmesi için kişinin kazada tam kusurlu olmaması gerekir. Çünkü taraflar verdikleri zarardan kusurları oranında sorumludur. Örneğin, trafik kazasında taraflar %%50 kusurluysa karşı taraf kusuru oranında, hesaplanan araç değer kaybı tutarının %50 sinden sorumlu olacaktır.

Trafik kazası sonucunda araçta bir hasar oluşmalı ve bu hasar aracın onarılması ile giderilmiş olmalıdır. Kaza sonucunda meydana gelen hasar giderilmemişse, onarım işlemi görmeyen hasar nedeniyle de değer kaybı alınamayacaktır. Araç değer kaybı talep edilebilmesi için gerekli olan diğer bir şartta ise araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması gerektiğidir. Kaza sonucunda hasarlanan araçta hasarlanan parçalar önceden başka bir kazada hasar gördüyse iki kez aynı yerden hasar görmesi nedeniyle araç son kazada değer kaybetmeyecektir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybının hesaplanması teknik bazı detayların incelenmesini gerektiren bir işlemdir. Değer kaybı hesaplaması, tarihli ve sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ve tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartları Eki Değer Kaybı Hesaplama Esaslarına göre yapılmaktadır. Değer kaybı başvurularında kullanılacak hesaplama formülü belirlenmiş olup formülü 4 ana başlık altında incelemek mümkündür.

  • Kaynaklı ana parçalarda değişim
  • Kaynaklı ana parçalarda düzeltme
  • İlk İki bölümde yer almayan parçalar

Aracın değer kaybı hesabında kazalı bölge daha önceden de işlem görmüş ise araçta değer kaybı çıkmaz. Kaza sonucu araçta değer kaybı oluşması için kazalı bölgenin daha önce işlem görmemiş olması gerekmektedir. Aracınız kaza öncesinde TL gibi bir değere sahipken, kazalı haliyle TL’ye satılıyorsa, bu aradaki TL’lik fark değer kaybıdır. Bu değer kaybı bedelinde diğer araçtaki kusur oranına göre, hem zarar veren sürücü, hem aracın işleteni ayrıca varsa bağlı olduğu teşebbüsün sahibi müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır ve bu zarar sayılan kişilerden talep edilir. Bu talep karşı tarafın kusuru oranında yapılır. Örneğin bir trafik kazasında araçta Liralık bir değer kaybı meydana geldiği  varsayımında; talepte bulunacak tarafın kusuru % 0 ise talepte bulunabileceği değer kaybı tutarı TL,  % 50 ise talepte bulunabileceği değer kaybı tutarı TL’dir. Tam kusurlu ise herhangi bir değer kaybı talebinde bulunamayacaktır.

arac deger kaybi hesabi

Mevcut hesaplamalarda farkın ortaya çıkmasında ana etken rayiç değerin tespitinden kaynaklanır. Kaza geçiren aracın, kaza tarihindeki hasarsız piyasa değeri ile hasarlı haldeki piyasa değeri arasındaki farkı belirlemek için;

  • Aracın modeli,
  • Aracın markası,
  • Aracın özellikleri,
  • Kaza sonrası aracın hasarı,
  • Araçta kaza nedeniyle yapılan onarım işlemleri,
  • Aracın kilometresi,
  • Aracın olay tarihindeki yaşı

ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanmaktadır. Araç değer kaybı hesaplanırken dikkat edilen bir diğer husus da araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması, hasarlı parçaların kazadan önce onarım veya yenileme işleminden geçmemiş olmasıdır. Eğer kaza neticesinde hasarlanan parçalar, kazadan önce de hasara uğrayıp onarılmışsa araç sahibi bu hasarlı parçalara dayanarak araç değer kaybı talep edemeyecektir.

Sayılı Karayolları Trafik Kanunu md. 90 ve 92 yer alan ‘Genel Şartlar’ ifadeleri Anayasa Mahkemesi tarafından tarihinde iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin bu iptal kararı sonrası araç değer kaybı bedeli açısından yeni bir hukuki durum söz konusu olmuştur. Bu yeni hukuki durumda kaza sonrası araçlarda meydana gelen araç değer kaybı hesaplamasında sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun haksız fiillere ilişkin ilgili hükümleri uygulanarak, sigorta şirketleri tarafından yapılacak olan araç değer kaybı ödemelerinde piyasa koşulları göz önünde bulundurularak araçta meydana gelen gerçek zararın piyasa rayiç değerine göre hesaplanması gerekmektedir. Bu durumda da araç değer kaybı ödemelerinde, aracın kazadan önceki piyasa değeri ile kaza sonrası hasarlanan aracın piyasa değeri arasındaki fark esas alınacaktır.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile birlikte yeni düzenlemede artık bin km sınırı kaldırılmıştır ve plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar da değer kaybı kapsamına alınmıştır.

Yargıtay H.D. / E. ve / K.

“Aracın onarıldıktan sonra mübadele (rayiç) değerinin olaydan önceki mübadele değerinden az olacağının kabulü gerekir. Çünkü tamamen onarılmış olsa bile bu araba tahribatın izlerini taşımaktadır. Onarılmış durumdaki değeri, ne kadar iyi onarılmış olursa olsun kural olarak aynı nitelikteki hiç hasara uğramayan araç değerinden düşüktür ve bu da cari değerinden kaybettirmektedir.

Öncelikle, değer azalması veya değer kaybının belirlenmesinde dikkate alınması gereken ölçütler her olayın somut özelliğine göre değişebilecek ise de aracın markası, özellikleri ve model yılı, kullanım amacı, kullanım süresi, yıpranma payı (aracın km’si, metal kompanentlerin yoğunluğu, korozyon dozajı ve önceye ait hasarlar nedeni ile orjinalliğin yitirilip yitirilmediği), aracın gördüğü hasarın ağırlığı ve hasara uğrayan bölgeleri, hasarın giderilmesinde kullanılan parçaların niteliği (orijinal olup olmadığı) hususları değer kaybında göz önüne alınan aracın olay tarihindeki seafoodplus.info rayiç değeri ile kazadan sonra onarılmış haldeki seafoodplus.info rayiç değeri arasındaki farkın değer kaybı olarak kabul edilmesi gerekir. Somut olayda mahkemece bilirkişiden ek rapor alınarak yukarıda açıklanan yöntemle değer kaybı zararının belirlenmesi gerekirken eksik araştırma ve inceleme ile yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.”

Araç Değer Kaybı Örnek Bilirkişi Raporları

Araç değer kaybı ile ilgili örnek bilirkişi raporları incelendiğinde yapılan hesaplamada dikkat edilen kriterler daha net anlaşılacaktır.

arac deger kaybi nasil hesaplanir

E) Sonuç ve Kanaat

Açıklanan tüm gerekçeler ve değerlendirmeler ışığında; huzurdaki ihtilafa konu aracın hasarı kilometre düzeyi, boyanan parça miktarı, parça değişim adedi, aracın kullanılış şekli, aracın bu hasarından önce mevcut hasarı bulunup bulunmadığı, sigortalı ile sigorta şirketi arasında akdedilen poliçenin tanzim tarihi, gibi parametreler dikkate alınıp yapılan değerlendirmeler itibariyle araç tarafımdan fiziki olarak görülmeyip temin edilen belge (tutanak/ resimler/ eksper raporu ve sair evraklar) doğrultusunda;

tarihli ‘Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları’ dikkate alınarak yapılan hesaplamada; dava konusu araçta xxxx TL değer kaybı oluşacağı sonucuna varılmıştır.

***Davalı sigorta kuruluşu tarafından davacı tarafa dava başvurusu yapılmadan önce / sonra değer kaybına ilişkin xxx TL ödenmiş olduğu görülmüş olup, tespitim doğrultusunda kalan alacak bakiye tutar olmadığı tespit edilmiştir.

***Davalı sigorta kuruluşu tarafından davacı tarafa başvuru yapılmadan önce / sonra değer kaybına ilişkin xxxx TL ödenmiş olduğu görülmüş olup, tespitim doğrultusunda kalan alacak bakiye tutar xxx TL olarak tespit edilmiştir.

Bilgi ve değerlendirmelerinize arz ederim. …/…/

Sigorta Eksperi – Bilirkişi

Sicil No: XXXXX

Araç Değer Kaybının İstenemeyeceği Durum Nedir?

Kaza sonrası araç ağır hasar görmüşse, onarım masrafları ekonomik olmayıp aracın sürüm değerini aşıyorsa, bu durumda aracın hurdaya (pert-total) ayrılması söz konusu olacaktır. Bu durumda araç sahibi, aracın ikinci el piyasa sürüm değeri üzerinden tazminat (araç bedelini) alacaktır. Bu nedenle de araç değer kaybından söz edilemeyecektir. Çünkü araç değer kaybı, bir motorlu aracın kazadan önceki hasarsız piyasa sürüm değeri ile kaza sonrası onarıldıktan sonraki durumu arasındaki farktır.

Yargıtay Hukuk Dairesi’nin tarih, /E. /K. sayılı kararında da “Aracın markası, modeli, yaşı ve hasarın boyutu gibi hususlar birlikte irdelenmek suretiyle, tamirinin ekonomik olup olmadığı, değilse; piyasa koşullarına göre kazadan önceki 2. el piyasa rayiç bedelinin ve kazadan sonraki hurda (sovtaj) değerinin belirlenmesi, belirlenen rayiç değerlerden de aracın hurda bedeli indirilmek suretiyle davacının gerçek zararının tespiti; aracın pert olarak değerlendirilmesi halinde ayrıca değer kaybı oluşmayacağı” şeklinde karar verilerek kaza sonrası perte çıkan araçlarda değer kaybı oluşmayacağı belirtilmiştir.

Araç Değer Kaybında Sorumluluk

Araç değer kaybı taleplerinde öncelikle kazanın çift taraflı olması gerekmektedir. Çift taraflı bir trafik kazasında; kaza nedeniyle meydana gelen değer kaybı, gerçek zarar içinde değerlendirilecektir. Karayolları trafik kanunu uyarınca bu zarardan hem zarar veren sürücü, hem aracın işleteni ayrıca varsa bağlı olduğu teşebbüsün sahibi müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır.

Bununla birlikte aracın zorunlu mali sorumluluk sigortacısı ve aşan kısım yönünden de varsa ihtiyari mali sorumluluk sigortacısı sorumlu olur.

Yargıtay H.D. /E. / K. sayılı içtihadında;

“… beyanında trafik kazası nedeni ile davacının aracındaki hasarın kasko şirketi tarafından karşılandığını, daha sonrada kasko şirketinin yapılan ödeme için davalı … şirketine rücu ettiğini bildirmiştir. Bu durumda mahkemece öncelikle davalı … şirketinden davacının kasko şirketine hasar bedeline ilişkin bir ödeme yapılıp yapılmadığı tespit edilmeli şayet davalı … şirketi tarafından davacının aracının kasko şirketine ödeme yapıldıysa, ödenen bedel ve mahkemece hükme esas alınan değer kaybı zararı da dikkate alınarak tespit edilen gerçek zararın zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi limiti içinde kalıp kalmadığının belirlenmesi, kalıyorsa davalı …’ne yönelik davanın reddine; gerçek zarar, ZMSS limitini aşıyorsa, o zaman ihtiyari mali sorumluluk sigortası poliçesi limitiyle sınırlı olarak davalı …’nin sorumluluğuna karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı biçimde hüküm kurulması doğru görülmemiş, yerel mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.”

Karayolları Trafik Kanunun Maddesinde kabul edilen sorumluluk tehlike esasına dayalı bir kusursuz sorumluluk halidir sorumluluk kusura dayanmadığı için işleten araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibi ve eylemlerinden sorumlu oldukları kimseler hiçbir kusurları bulunmasa dahi ortaya çıkan zarardan sorumlu olacaklardır. Trafik kazaları nedeniyle sigortacıların sorumlu oldukları zorunlu veya isteğe bağlı sigorta türleri ve ilgili yasal düzenlemeler şunlardır;

  • Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası: Karayolları Trafik Kanunu maddesi uyarınca motorlu araç işletenler zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Karayolları Trafik Kanunu madde son fıkra uyarınca ise; sigortacı işleten ile sürücü ve yardımcılarının kusurundan kendi kusuru gibi sorumludur.
  • İsteğe Bağlı Sorumluluk Sigortası: Karayolları trafik kanununun Maddesine göre motorlu araç işleten isteğe bağlı sorumluluk sigortası yaptırmışsa sorumluluğun kaldırılması veya tazminatın azaltılmasına ve zamanaşımına ilişkin olarak isteğe bağlı mali sorumluluk sigortasını yapan sigortacı da sorumludur.
  • Motorlu Kara Taşıt Araçları Kasko Sigortası: Kasko sigortası taşıt araçlarının ve sahiplerinin kendilerine gelen zararı karşılamak üzere kendi sigorta şirketine başvurma hakkı veren sigorta türüdür. Kasko sigortasında sigorta ettiren ve onun taşıtı ile beraber fiillerinden sorumlu oldukları kişiler aracı kullanan kişilerde yararlanırlar. Sigorta ettirenin veya aracı kullananın kusuru tazminat miktarını etkilemez.

Özetlemek gerekirse; kasko sigortası sigorta ettirenin kendileri halini karşılarken zorunlu mali sorumluluk sigortası ve isteğe bağlı sorumluluk sigortası kural olarak 3. Kişilere ve 3. kişi olarak kabul edilen kişilere verilen zararları karşılar. Değer kaybına ilişkin tazminat taleplerinde sorumluluktan kurtulmak için karayolları Trafik Kanunu maddesi uyarınca işletenin başvurabileceği hukuki yollar sayılmıştır. Bunlar;

  • Mücbir Sebep
  • Zarar Görenin Ağır Kusuru
  • Kişinin Ağır Kusuru
  • İşletenin Kusuru Olmaksızın Aracın Çalınması veya Gasp Edilmesidir.

Araç Değer Kaybı Davası için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç değer kaybı davası açılırken bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgelere örnek vermek gerekirse;

  • Kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı,
  • Kusur oranlarını gösteren tutanak,
  • Hasar tespit tutanağı,
  • Hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları,
  • Onarımla ilgili parça ve işçilik faturaları,
  • Araç Ruhsatları,
  • Sürücü ehliyeti ve kimlik belgesi,
  • Araçların ZMMS poliçeleri,
  • Aracın ekspertiz raporu,
  • Ve sair belgeler

Araç Değer Kaybı Talebi İçin Sigorta Şirketi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sayılı Karayolları Trafik Kanunu md gereği zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir. Kaza sonrası meydana gelen zararın tazmini için sigorta şirketine başvuru bir dava şartı konumundadır. Sigorta şirketine başvuru yapılmadan doğrudan açılan davalarda, mahkemeler dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine karar vermektedir.

İlgili kanun maddesi gereği araç değer kaybının öncelikle karşı tarafın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasından talep edilmesi gerekmektedir. İlgili sigorta şirketine mail yoluyla veya posta yoluyla kaza nedeniyle meydana gelen hasar sonucunda araçta oluşan araç değer kaybının ödenmesi talebi iletilir. Sigorta şirketi bu talebe 15 gün içerisinde cevap vermezse veya eksik ödeme yaparsa 15 günün sonunda dava yoluyla ya da tahkimle araç değer kaybının ödetilmesi istenecektir.

Araç Değer Kaybı Talebinde Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı talebine ilişkin karşı tarafın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası tarafından 15 gün içerisinde bir cevap verilmezse veya eksik ödeme yapılırsa araç değer kaybı Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılacak başvuruyla talep edilebilir.  Sigorta tahkim komisyonuna başvuru, elektronik ortamdan yapılabileceği gibi posta yoluyla da yapılabilir. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun resmi internet sayfası üzerinde yer alan başvuru formu doldurularak ve gerekli evraklar sisteme yüklenerek değer kaybı başvurusu tamamlanmaktadır.

sayılı Sigortacılık Kanunu ile kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu üye sigorta kuruluşları ile sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları bağımsız sigorta Hakemleri aracılığı ile adil, tarafsız ve hızlı bir şekilde çözmeyi amaçlar. Sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bazı belgelerin yer alması gerekmektedir. Bunlar;

  • Web sayfasından veya komisyondan temin edilerek eksiksiz olarak doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formu
  • Başvuru sahibi gerçek kişilerin geçerli bir Kimlik belgesinin nüfus cüzdanı ehliyet ve benzeri fotokopisi
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka makbuzu örneği
  • Sigorta kuruluşunun başvuruyu kısmen ya da tamamen olumsuz sonuçlandıran şirket yetkililerince imzalanmış nihai cevap yazısı veya başvuruyu yaptıktan sonra kuruluşun 15 iş günü Trafik sigortasında 15 gün sonunda yazılı cevap vermediğinin ispatına yönelik belge (noter ihtarnamesi, iadeli taahhütlü posta veya kargo alındısı, sigorta kuruluşunun evrak kayıt tarihini gösteren suret),
  • Kuruluştan alınan cevabın talebi neden karşılamadığını detaylarını içeren açıklamalar ile komisyon başvurusunda ne talep edilmiş olduğunu açık ve somut olarak gösteren beyan,
  • Son olarak Uyuşmazlık konusundaki haklılığı destekleyen diğer tüm belgelerin okunaklı birer sureti mevcut ise sigorta sözleşmesi poliçesini bir sureti ile birlikte olmalıdır.

Komisyona yapılan başvurular kural olarak dosya üzerinden değerlendirilir. Fakat Hakemler tarafından gerekli görüldüğü takdirde duruşma düzenlenecektir. Bu nedenle haklılığı ispatlayacak bütün belgelerin komisyona ulaştırılması gerekmektedir.

Tahkim sistemine üye bir sigorta kuruluşu ile uyuşmazlık yaşandığında öncelikle bu uyuşmazlığın çözümü için ilgili sigorta kuruluşuna başvurulması gereklidir. sigorta kuruluşunun başvuruya cevaben gönderdiği nihai yazı talebi karşılama duysa veya sigorta kuruluşundan 15 iş günü (Trafik sigortasında 15 gün) içinde yazılı bir cevap verilmedi ise kuruluştan alınan cevabı yazı sigorta kuruluşu cevap vermemişse sigorta kuruluşuna başvuruda bulunulduğunu kanıtlayan belgeler ve iddianın ispatına yarayacak diğer belgelerle birlikte komisyona başvurulabilir.

Komisyona başvuru yapıldıktan sonra başvuru, Komisyon raportörlerince gerekli şartları taşıyıp taşımadığının tespiti bakımından ön incelemeye tabi tutulur. Bu ön inceleme sonunda başvurunun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararı en geç 15 gün içinde verilir. Eğer başvurunun hakemlerce incelenmesine karar verilirse başvuru derhal bağımsız sigorta hakemlerine iletilir ve en geç 4 ay içerisinde (taraflar aralarında anlaşarak bu süreyi uzatabilir) nihai karar verilir. Uyuşmazlık miktarı TL ye kadar olan hakem kararları kesindir. Tutarı TL ve üzerinde olan uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı taraflar bir defaya mahsus olmak üzere komisyon nezdinde itirazda bulunabileceklerdir. Tutarı TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise itiraz üzerine verilen karar taraflarca temyiz edilebilecektir.

Araç Değer Kaybında Sigorta Tahkim Komisyonu Masrafı Nedir?

Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru için uyuşmazlık tutarına göre bir miktar ücret ödenmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun resmi internet sayfasında yayınlanan tabloya göre;

Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL) Başvuru Ücreti (TL)
0 &#; TL TL
&#; TL TL
&#; TL TL

Başvuru kapsamında araç değer kaybının hesaplanabilmesi için dosya bilirkişiye gönderilir. Bilirkişi dosya içerisinde bulunan bilgi ve belgelere göre aracın değer kaybı tutarını hesaplayacaktır. Bu bilirkişi raporu başvuru sahibine ve sigorta şirketine tebliğ edilir. Ayrıca başvuru sahibinden bilirkişi ücreti talep edilmektedir. Bu tutar değişmekle birlikte genelde TL tutarında bir bilirkişi ücretinin yatırılması istenir.

Komisyona yapılan başvuru sonrasında bilirkişi raporunda hesaplanan değer kaybı tutarının başvurulan tutardan yüksek hesaplanması durumunda, uyuşmazlık tutarı artırılabilir ve artan tutara göre eksik harcın tamamlanması için Komisyon yetkili personel veya dosyanın ilgili hakeminin kurumsal mail adresinden başvuru sahibine bildirim yapılmaktadır.

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Kaza sonrası araçta meydana gelen hasar nedeniyle araç değer kaybı Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılarak talep edilebileceği gibi doğrudan dava yoluyla da talep edilebilir. Ancak dava açmadan önce sigorta şirketine başvuru dava şartını yerine getirmek gerekmektedir.

Sigorta şirketine mail yoluyla veya posta yoluyla araç değer kaybının ödenmesi için başvuru yaptıktan sonra sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermezse veyahut eksik ödeme yaparsa tahkim yoluna başvurmadan doğrudan adli yargıda dava da açılabilir.

Araç Değer Kaybı Davası Kime Karşı Açılır?

Araç değer kaybı davası, meydana gelen trafik kazasında tam kusurlu olmamak şartıyla karşı taraf araç sahibine, sürücüsüne ve karşı tarafın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasına karşı açılabilir.

Araç değer kaybı davasının karşı tarafın sigorta bilgileri bilinmediği için araç sahibine veya sürücüsüne açılması halinde karşı tarafın sigortası tespit edildiğinde, sigorta şirketine ihbar edilir. Bu halde de sigorta şirketi de mahkeme tarafından hükmedilecek olan araç değer kaybı tutarından sorumlu olacaktır.

Araç Değer Kaybı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Araç değer kaybı davalarında görevli mahkeme, karşı tarafın sigortasına karşı açıldığı için Asliye Ticaret Mahkemesidir. Asliye Ticaret Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri olacaktır.

Araç değer kaybı davasında yetkili mahkeme ise kazanın meydana geldiği yere ve davalı/davacı tarafların ikamet adresine göre değişmektedir. Bu halde araç değer kaybı davasında yetkili mahkeme, kazanın gerçekleştiği yer mahkemesi veya davalının bulunduğu yer mahkemesi veya mağdurun bulunduğu yer mahkemesi olabilecektir.

Araç Değer Kaybı Davası Zamanaşımı Süresi

Trafik kazası sonucu araçta meydana gelen değer kaybı, haksız fiil sonucu zarara uğrayan kişinin zararının tazmini kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle de araç değer kaybı davaları, TBK’da haksız fiil için öngörülen zamanaşımı süresine tabidir. TBK md. 72 gereği araç değer kaybı davasında zamanaşımı süresi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yıldır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu ve E-Devlet

Kaza yapıldıktan sonra kaza nedeniyle araçta oluşan değer kaybının hesaplanması için; E-Devlet üzerinden veya Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) web sayfası üzerinden Eksper Ataması talep edilebilmektedir. Araç değer kaybı e-devlet üzerinden başvuru kabul etmemektedir.

Ayrıca Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesini düzenlemiş olan sigorta şirketinden de talepte bulunmak mümkündür. Uygulamada talep sonrası sistem, sıra esasına göre dosyaya eksper ataması yapmakta; atanan ilgili branştaki ruhsat sahibi, tarafsız ve bağımsız sigorta eksperi hak sahibi ile temasa geçerek araç üzerindeki değer kaybını ilgili mevzuat çerçevesinde tespit ederek raporunu oluşturmaktadır. Ekspertiz raporunda tespit edilen tutar, Sigorta Şirketi tarafından değerlendirildikten sonra tazminat ödemesi doğrudan hak sahibinin banka hesabına kesintisiz bir şekilde yapılır.

Sigorta şirketine yapılan başvuru dilekçesinde az ve öz olarak başvuru veya hak sahibine ait aracın plakası, haksız fiile sebep veren araç plakası, kaza tarihi, kusurlu olan kendisinden tazminat talep edilen araca ait poliçe numarası ,talep edilen değer kaybı miktarının ve delillerin belirtilmesi yeterlidir.

Araç Değer Kaybı Davası Yargıtay Kararları

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Tarih, /E. /K. Sayılı Kararı

Dava, trafik kazasından kaynaklanan değer kaybı istemine ilişkindir.

Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesi gereği, KTK maddesinde belirtilen, bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olması durumunda, poliçe limiti dahilinde işletenin sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere, mali sorumluluk sigortası yaptırılması zorunludur.

Yerel mahkemenin karar tarihinde yürürlükte bulunan Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesine göre “Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar bu Kanun (&#;) öngörülen usul ve esaslara tabidir. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin olarak bu Kanun (&#;) düzenlenmeyen hususlar hakkında 11/1/ tarihli ve sayılı Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanır.”

Somut olayda trafik kazası tarihinde meydana gelmiştir. Davalıya zorunlu trafik sigortalı aracın poliçesinin teminat başlangıç ve bitiş tarihleri olup dava tarihinde açılmıştır. Mahkemece makine mühendisinden aldırılan bilirkişi raporunda değer kaybı için seçenekli hesaplama yapılmış, hükmün gerekçesinde kaza ve poliçe başlangıç tarihi dikkate alındığında Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları ekine göre değerlendirme yapan seçeneğe itibar edilerek tarihinde davanın reddine karar verilmiştir. Yerel mahkemenin karar tarihi gözetildiğinde, Anayasa Mahkemesi’nin tarihinde /40 E/40 K. sayılı kararı ile Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesinin birinci cümlesinde yer alan “&#;ve bu Kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda&#;” ibaresi ile ikinci cümlesindeki “&#;ve genel şartlarda&#;” ibaresinin ve maddesinin (i) bendinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiş olması nedeniyle zarar ve zarar kapsamının sayılı KTK.nın ve sayılı seafoodplus.info haksız fiile ilişkin hükümlerine ve Yargıtay uygulamalarına göre belirlenmesi gerekmektedir. Zira uygulanması gereken bir kanun hükmünün, hüküm kesinleşmeden önce Anayasa Mahkemesi’nce iptaline karar verilirse, usuli kazanılmış hakka göre değil, Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra oluşan yeni duruma göre karar verilebilecektir (HGK. nun gün, / E, 19 K. sayılı kararı) Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonucu oluşan durumun eldeki maddi anlamda kesinleşmemiş ve derdest olan davaya da uygulanması zorunludur. (seafoodplus.info gün, / E,/ K. sayılı kararı) Yargıtay uygulamasına göre değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır. Dolayısıyla mahkemece AYM’nin iptal kararı sonrasında verilen tarihli kararda bilirkişi raporunda Yargıtay uygulamasına göre hesaplama yapan seçenek yerine, genel şartlara göre hesaplama yapan seçeneğin hükme esas alınması doğru olmayıp sayılı HMK’nın maddesi gereği kanun yararına bozma isteminin kabulüne karar vermek gerekmiştir.


Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Tarih,/E. /K. Sayılı Kararı

… davalı sigorta şirketinin sorumluluğunun kapsamı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk(Trafik) Sigortası Genel Şartları’na göre belirlenecektir. Mahkemece makine yüksek mühendisinden aldırılan bilirkişi raporunda değer kaybı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları ekine göre hesaplanmış, bu rapor hükme esas alınarak 14/07/ tarihinde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Yukarıda açıklanan nedenlerle yerel mahkeme kararında bir isabetsizlik olmamakla ve Anayasa Mahkemesi’nin tarihinde /40 E/40 K. sayılı kararı ile Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesinin birinci cümlesinde yer alan “&#;ve bu Kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda&#;” ibaresi ile ikinci cümlesindeki “&#;ve genel şartlarda&#;” ibaresinin ve maddesinin (i) bendinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiş olması nedeniyle zarar ve zarar kapsamının sayılı KTK.nın ve sayılı TBK.nın haksız fiile ilişkin hükümlerine ve Yargıtay uygulamalarına göre belirlenmesi gerekmekte ise de, yerel mahkemenin karar tarihi de dikkate alındığında kanun yararına bozma aşamasında Anayasa Mahkemesi iptal kararının gözetilemeyecek olmasına göre, Adalet Bakanlığı’nın sair kanun yararına bozma talebinin reddine karar vermek gerekmiştir.


Yargıtay Hukuk Dairesi Tarih, /E. /K. Sayılı Kararı

… Mahkemece, konusunda uzman bilirkişiden, (rapor düzenleyenlerden farklı olmak kaydı ile) dosyadaki fotoğraflar, fatura, kaza tespit tutanağı ve önceki bilirkişi raporları da incelenerek, aracın modeli, yaşı, hasarın ağırlığı, boyanmış olan yerler ve hasarlı bölgelerin özelliği nazara alınıp, aracın kaza öncesi ikinci el piyasa rayiç değeri ile tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farkın değer kaybını göstereceği ilkesine göre değer kaybının yeniden hesaplanması için rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yetersiz ve hatalı bilirkişi raporlarına itibar edilerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.


Yargıtay Hukuk Dairesi Tarih, /E. /K. Sayılı Kararı

… Dava trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir.

Değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp, onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.

Somut olayda hükme esas alınan bilirkişi raporunda araçtaki değer kaybı denetime olanak vermeyecek şekilde belirlenmiştir. Bilirkişi raporu hüküm vermeye yeterli değildir.

Bu durumda mahkemece, aynı bilirkişi heyetinden, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihindeki hasarsız 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespit edilmesinden sonra aradaki farkın hesaplanarak değer kaybı miktarının bulunması hususunda ayrıntılı, denetime elverişli ek rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.


Yargıtay Hukuk Dairesi Tarih, /E. /K. Sayılı Kararı

Değer kaybı, aracın trafik kazası sonucu hasarlanıp, onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka ilişkin olup, araçtaki değer kaybı belirlenirken, aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki 2. el satış değerinin tespiti ile aracın tamir edildikten sonra ikinci el satış değerinin tespiti ve arasındaki fark göz önüne alınmaktadır.


Araç Değer Kaybı Dilekçesi

… Sigorta Anonim Şirketine

Talepte Bulunan : İsim-Soyisim-Tc – Adres

Vekili                        : Av. Umur Yıldırım

Talepte Bulunulan: Sigorta a.ş.

Konu                     : ……………………….. Plakalı araç sürücüsü….. in, müvekkilin aracına çarpmasıyla ,  Plaka sayılı araçta meydana gelen ………………….. TL değer kaybının tazmin edilmesi talebinden ibarettir.

Kusurlu Araç Bilgileri

Plaka no   :

Poliçe no:

Poliçe tarihleri:

Kaza tarihi:

Açıklamalar    

  1. Olay

Olay tarihinde; …………………………….. poliçe numarası ile şirketinize sigortalı ……………….. plaka sayılı araç ………………. tarihinde bana ait ……………… plaka sayılı araca sağa manevrası ile müvekkilimin aracın sol kapısına çarpması sonucunda maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmesine sebebiyet vermiştir. Bu kazanın oluşumunda ……numaralı Tramer Kusur Dağılım Sonucuna göre; müvekkilim ……………’in herhangi bir kusuru bulunmazken (% 0), ……….plakalı araç sürücüsü …………% kusurlu bulunmuştur. Anılan kaza tutanağı ve Tramer Kusur Dağılım Raporu ekte sunulmuştur. (EK-1 …seafoodplus.infoi Kaza Tespit tutanağı ve …….. numaralı Tramer Kusur Dağılım Raporu)

  1. Tazminat Talebi
  • Kaza neticesi bana ait ………………………… plakalı araçta …………………. TL değer kaybı oluşmuştur sayılı sigortacılık kanunu gereği, müvekkilin aracında oluşan değer kaybından …… nolu düzenlemiş bulunan sigorta şirketiniz sorumludur. Sigorta A.Ş.’nin ….nolu ZMM Sigortası poliçesi ile kaza tarihinde …seafoodplus.infoı araç, motorlu kara taşıtları zorunlu mali sorumluluk sigortası himayesi kapsamındadır. (EK- ……seafoodplus.infoı Araç ………Sigorta Kapsamı)
  • Kazanın akabinde sigorta şirketi; müvekkilimin aracında meydana gelen hasarlı parçaları değiştirmiş ve onarımını sağlamış ancak kazada hiçbir kusuru bulunmayan müvekkilime araç değer kaybı adı altında herhangi bir ödeme yapmamıştır.
  • Müvekkilim, ……tarihinde ………….plaka sayılı aracına Y Sigorta Ekspertiz seafoodplus.infoŞti.’den değer kaybı raporu almıştır. Söz konusu raporda; aracın orta direk, arka çamurluk ve kaportasının onarılmasından ve orta direk, arka çamurluk ve kaportasının boyanmasından dolayı ……TL (KDV Hariç) hasar oluştuğu tespit edilmiştir. Bu oluşan hasardan ötürü, aracın ikinci el piyasa değerinde………. TL tutarında değer kaybının meydana geldiği söz konusu ekspertiz raporunda tespit edilmiştir. (EK- Araç Değer Kaybı Ekspertiz Raporu)
  • Yukarıda açıkladığımız kaza nedeni ile araçta oluşan ……seafoodplus.info’lik değer kaybının (fazlaya ilişkin dava ve haklarımız saklı kalmak kaydıyla), ……. TL’lik değer kaybı ekspertiz rapor ücretinin için tarafınıza başvurma zaruriyeti doğmuştur.

Hukuki Nedenler: Sayılı Türk Borçlar Kanunu ve ilgili mevzuat

Hukuki Deliller  : Servis Tamirat Formu, Kaza Raporu, Aracın Ruhsat Fotokopisi, Değer Kaybı Raporu ve Diğer Deliller

Netice ve Talep   :İş bu değer kaybının iş bu talep yazısının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde tarafıma ait olan …………….. Bankası ………………….. Şubesine ait İBAN TR …………………………………… numaralı hesaba yatırılmasını aksi halde yasal yollara başvurulacağı hususunu saygı ile İHTAR ederiz.  ../../… (Dilekçe ne zaman verilecekse tarihi ona göre değiştiriniz)

   Talepte Bulunan Vekili
                                          İsim ve imza

Ekler:

  1. Tramer Kayıtları
  2. Kaza Tespit Tutanağı
  3. Her İki Tarafa Ait Araç Ruhsatları
  4. Her İki Tarafa Ait Sürücü Belgeleri
  5. Sigorta Poliçesi
  6. Tazminatın Yatacağı Hesap Numarası
  7. Vekaletname Örneği
  8. Onarım Faturası
  9. Kaza ve Onarım Fotoğrafları

Ünalan Hukuk Bürosu

ARACIMIN DEĞER KAYBI TAZMİNATINI NASIL ALIRIM?



ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

Değer kaybı nedir?
Meydana gelen trafik kazası neticesinde kazaya karışan araçların onarımı yapılıp tüm sorunları giderilmiş olsa dahi artık aracın piyasa değeri düşmüş, hasar kaydı oluşmuş ve satışı zorlaşmıştır. Aracın değerinin ikinci el piyasasında azalmasına ‘’değer kaybı’’ denilmektedir.

Değer kaybı tazminatını almak için tamamen kusursuz mu olmak gerekir?
Meydana gelen trafik kazasında % kusurlu olmamak şartıyla kusurun bir kısmı sizde olsa dahi değer kaybı talep edilebilir. Değer kaybı tazminatında kusurunuz oranında tazminatınızdan indirim yapılır.

Değer kaybı davasını açmak için zamanaşımı süresi nedir?
Araç değer kaybı davası, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içinde açılmalıdır. Bu sürenin geçmesiyle alacak zamanaşımına uğrar.

Perte ayrılmış olan araç için değer kaybı tazminatı talep edilebilir mi?
Hayır, perte ayrılmış olan araçlarda değer kaybı tazminatı talep edilemez.

Değer kaybı raporu kimden ve nasıl talep edilir?
Değer kaybı raporunu sigorta eksperleri düzenlemektedir. Değer kaybı raporunu düzenleyebilecek herhangi bir eksperle anlaşarak bu rapor temin edilebilir.

Değer kaybı raporu ekspertiz ücretini sigorta şirketinden talep edebilir miyim?
Türk Ticaret Kanunu madde; “Sigortacı, sigorta ettiren, sigortalı ve lehtar tarafından, rizikonun, tazminatın veya bedel ödeme borcunun kapsamının belirlenmesi amacıyla yapılan makul giderleri, bunlar faydasız kalmış olsalar bile, ödemek zorundadır.” şeklinde olup işbu kanun hükmü gereği değer kaybı raporu ekspertiz ücreti sigorta şirketinden talep edilebilir.

Sigorta şirketi araç değer kaybı tazminatı ödemesini reddetti, ne yapabilirim?
Mahkemeye ya da Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilirsiniz.

Araç değer kaybı hesaplaması nasıl yapılır?
Araç değer kaybı hesaplamasında; aracın modeli, aracın üretim yılı, aracın hasar geçmişi, aracın kilometresi, aracın trafiğe çıkış tarihi gibi faktörler esas alınır. Değer kaybının hesaplanması ise bu konuda uzman bilirkişi olan sigorta eksperleri tarafından yapılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için “ 94 74” numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilir veya “BİZE SORUN” panelinden soru sorabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Av. Mehmet Ferhat ÜNALAN, yılında İstanbul’da doğmuştur. yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. yılında, öğrencilik yıllarında hukuk sektöründe çalışmaya başlamış ve bazı hukuk bürolarında çalıştıktan sonra yılında Ünalan Hukuk Bürosu’nu kurmuştur. Bilimsel-Mesleki dergilerde yayınlanmış çeşitli makaleleri bulunmaktadır. Hali hazırda çeşitli meslek kuruluşlar, dernek ve vakıflarla aktif işbirliği içerisindedir. Av. Mehmet Ferhat Ünalan uzman olarak Sigorta Hukuku, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, Sağlık Hukuku, İcra ve İflas Hukuku olmak üzere diğer hukuk dallarında da çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu internet sitesindeki tüm bilgiler Ünalan Hukuk Bürosu tarafından bilgi verme amaçlı olarak hazırlanmış olup sitedeki hiç bir bilgi, yasal danışmanlık mahiyetinde değildir. Ünalan Hukuk Bürosu, bu internet sitesinde yer alan bilgilerden ve ziyaretçilerin bu internet sitesinde verilen bilgilere dayanarak gerçekleştirecekleri işlem ve eylemlerden sorumluluk kabul etmemektedir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam, iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Sitede yer alan hiçbir görüş, yazılı ya da görsel bilgi, site sahibinin yazılı izni olmadıkça kullanılamaz, çoğaltılamaz ve yayınlanamaz. Bu internet sitesinde yer alan tüm yazılar, görüşler, imajlar ve resimlerin tüm telif hakları Ünalan Hukuk Bürosu adına tescil edilmiştir.

Trafik Kazası Sonucu Oluşan Araç Değer Kaybı

Trafik kazaları sonucu araçların değişen, tamir gören, boyanan vb. uygulamalara tabi tutulan parçaları sonucu aracın 2. El olarak piyasaya sunulduğu zaman aynı özdeş özelliklere sahip araçlara nazaran işleme maruz kalan araçlar kazalı olarak çıktığından dolayı bir takım değer kayıplarına uğramaktadır.

Hukukumuz bu tarz değer kayıplarına yönelik olarak özel bir düzenleme içermemektedir. Ancak bu durum oluşan zararların tazmin edilmeyeceği anlamına gelmez. Hukukta özel düzenleme yoksa genel hükümlerden hareket ederek zararların tazmini için yasal taban sağlanmaktadır.

Araç Değer Kaybı Kapsamı

Araç değer kayıpları için gideceğimiz en genel hüküm şüphesiz ki TBK m. 49 olacaktır. Bu hükme göre; ‘Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.’ Buradan araç değer kaybı bağlantısını şu şekilde kurmalıyız: Trafik kazaları sonucu kişiler başka zararlara uğruyor olsa da ele alacağımız zarar burada araç değer kayıplarıdır. Trafik kazası bu noktada bir haksız fiil olarak ele alınacaktır. Haksız fiil sonucu da kişiler oluşan zararları tazmin yükümü altına girecektir.

Bir diğer yasal dayanağımız TTK m. ’dur. Bu hükme göre ‘Sigortacı, sigortalını uğradığı zararı tazmin eder.’ Denerek bahsi geçen her iki madde için de gönderim yapılan ilke tam giderimdir.

Karayolları Trafik Kanunu m. 90 da ‘Zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar bu Kanun ve bu Kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabidir. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin olarak bu Kanun ve genel şartlarda düzenlenmeyen hususlar hakkında 11/1/ tarihli ve sayılı Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanır.’ Diyerek genel hükümlere gönderme yapılmıştır.

Pert Araç Ve Hasarlı Araç Ayrımı

Bu noktada konunun derinlerine inmeden bir hususu belirtmekte fayda vardır ki yazımızın konusu ve yasal düzenlemelerin hareket alanı tamir edilebilen ve tamir sonrası değer kaybına uğrayan araçlar için söz konusudur. Tam bu anda tamir gören (görebilecek olan) araç ve pert araç arasında ayrıma gitmek gerekmektedir. Kısaca açıklamak gerekirse değer kaybının söz konusu pert araç için söz konusu değildir. Çünkü mevzu bahis olan mevcut bir şeyin değerinin artık kazadan bir gün önceki gün gibi olmayacağıdır. Ancak mevcut şey hala varlığını sürdürmektedir. Burada bahsi geçen araç artık işlevini tamamen yitirmiştir ve ekonomik olarak değerini ve işlevini tamamen kaybetmiştir (hurda değeri hariç). Bu sebeple pert olan araç bu andan sonra değer kaybı tartışmasında olmayacak aracın bütün hali bir tazminat konusu olacaktır. Aracın pert olması sonrası hurda tescil belgesi sigortaya ibraz edilmedentazminat ödenmez. ‘Araç trafikten çekilmiştir.’ Beyanının yer aldığı tescil belgesinin ibrazı ile tazminat ödemesi yapılır.

Yargıtay Hukuk dairesi / E., / K. Sayılı ve 10/05/ tarihli kararında, ‘Bu durumda mahkemece, davacı aracım modeli, yaşı, kaza sonucu meydana gelen hasar durumu, km’si, kullanım tarzı vs de göz önünde bulundurulacak aracın onarımının mı, pertinin mi uygun  (ekonomik) olduğu, pertinin ekonomik olması halinde aracın olay tarihindeki 2. El piyasa rayiç değeri ile sovtaj değerinin (hasarlı hali ile ederinin) ve davacı tarafın aynı model ve özellikle yeni bir araç alması için gerekli makul sürenin tespit edilmesi ve bu süre içinde davacının yapması gerekli zorunlu giderler (yakıt masrafı vs.) tenzil edilerek araç mahrumiyetinin belirlenmesi hususlarında, hasar konusunda uzman bilirkişiden açıklamalı, ayrıntılı, denetime elverişli bir rapor alınarak, sonucuna göre bit karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.’ İçtihadında bulunmuştur. Buradan da anlaşıldığı üzere araç değer kaybı halinde hangi kalemlerin hakim nezninde takdir yetkisinde inceleneceği sıralanmış ve mağdurlara tazminat sınırları gösterilmiştir.

Pert araç konusunda son olarak hakimin tazminata hükmederken bir uygulamasına da değinmekte fayda vardır. Kazaya karışmış aracın pert mi olacağı yoksa tamir görebilecek statüde mi olacağı mahkemede tartışılırken tarafların beyanı ve hakimin takdiri değişik şekillerde gelişebilir. Örneğin A, B’nin aracına ağır hasar vermiş ve A aracın hurda değeri taşıdığını söylemesine karşın B bir herhangi ekonomik bir değerinin olamadığı beyanında bulunur. Bunu üzerine hakim aracın hurdasını A’ya verip zararın tamamen tazmin edilmesine hükmedebilir. Gayet adil bir uygulama olarak görülen bu uygulama herkesin beyanlarının ve isteklerini sonuçlarına katlandıran bir uygulamadır. Sonuç olarak zarar gören zaten bir zarara uğramıştır bu insanı hurda araçla uğraştırmamak adına uygulama gayet makuldür. Aksi halde eğer araç gerçekten hurda değeri taşıyorsa zarar görene hurda kısımlar bırakılarak hakim takdir edilecek tazminatta bir denkleştirme yapacak ve aracın bedelinin ödenmesine tamamen hükmedilen kısımdan hurda değeri düşülerek bir denkleştirme yapılacaktır.

Ek Harcamalar

Zarar konusunun zaten tamamen tazmin edileceği hususunda hiçbir şüphe yoktur. Bununla birlikte uygulamada haksız fiil sorumlusundan yine aynı sorumluluk kapsamında,

  1. Yargılama giderleri
  2. Ekspertiz ücreti

de tazminat miktarından bağımsız olarak sorumlu tarafına yansıtılacaktır. Araç değer kaybı ile alakası olmayan bu tarz ek harcamalar da haksız fiil sorumluluğu içinde zarar veren tarafından talep edilecektir.

Hukuk Dairesi / E. / K. Sayılı ve 13/06/ tarihli içtihadında bilirkişi ve keşif ücretlerinin de yargılama giderleri içinde yer alması gerektiğini dile getirip yerel mahkemenin bu kalemleri yargılama giderleri içinde dahil etmediği kararını hatalı bulmuştur.

TTK m. ’ye göre de ‘Sigortacı, sigorta ettiren, sigortalı ve lehtar tarafından, rizikonun, tazminatın veya bedel ödeme borcunun kapsamının belirlenmesi amacıyla yapılan makul giderleri, bunlar faydasız kalmış olsalar bile, ödemek zorundadır.’ Diyerek Hukuk Dairesinin kararına paralel bir söylem içindedir.

Sigorta Şirketinde Başvuru

Sigortaya başvuruda kısaca şu bilgilerin alması yeterlidir; başvuru veya hak sahibine ait araç plakası, haksız fiile sebebiyet veren araç plakası, kaza tarihi, kusurlu olan kendisinden tazminat talep edilen araca ait ZMM Poliçe numarası, talep edilen değer kaybı miktarı ve delilleri.

Ancak önceden ekspertiz raporu alınması tavsiye edilmemektedir. Zararın belirlenmesi halinde belirsiz alacak davası dava açmak mümkün değildir.

Dava Şartı

KTK m. 97, ‘Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.’ Diyerek sigorta şirketine başvuruyu dava şartı yapmıştır.

Bu konuda daha fazla bilgi almak için büromuzun alanında deneyimli ceza avukatlarından danışmanlık hizmeti sağlayabilirsiniz.

 

Stj. Av. Hamdi Berk CAN

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir