şeref alpago kimdir / Hangi binalar güçlendirilebilir? - Ulusal Özel - 27 Şubat - Serkan Aksarı - Şeref Alpago

Şeref Alpago Kimdir

şeref alpago kimdir

İnşaat m&#;hendisi Alpago: Deprem, zemin et&#;d&#;n&#;n &#;nemini ortaya koydu

Ege Denizi'nde, 30 Ekim'de meydana gelen büyüklüğündeki deprem, uzmanların açıklamasına göre zemini yeni olan İzmir'in Bayraklı ilçesinde etkili oldu. Bayraklı'da 17 bina yıkılırken, çok sayıda yapıda da çeşitli oranlarda hasar oluştu. İzmir depremi sonrası, yönetmeliğine göre zorunlu hale getirilen zemin etüdünün ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi, 30 yıllık inşaat mühendisi Şeref Alpago, "Zemin etüdü, zeminin tüm parametrelerinin ortaya çıkarıldığı çalışmalardır. Burada depremsellik, yük taşıma kapasitesi gibi veriler oluşur. Bunlar inşaat mühendisi olan statik mühendisine iletilir. Statik mühendisi de deprem verileriyle binayı ilişkilendirir. Dolayısıyla binanın toprağa basarken nereye oturduğunu biliyor olması gerekir, bunu sağlamak gerekir. Zemin etüdünün önemi buradan başlıyor. Bina, yere bununla basıyor. Bunlar yapılmamışsa, binanız istediği kadar sağlam olsun, hiçbir işe yaramıyor" dedi.

İnşaat mühendisi Alpago: Deprem, zemin etüdünün önemini ortaya koydu

'ŞANTİYE GİDERİ DİKKATLİ HARCANIRSA ZEMİN ETÜDÜ CEBİNİZDE DEMEKTİR'

Zemin etüdünün çok önemli olduğunu belirten Şeref Alpago, "6, milyon TL maliyetle yapılan bir binanın hakkı verilerek yapılan zemin etüdü, bin TL civarındadır. Böldüğünüzde, maliyeti bina yapımının 'de civarıdır. Bu ücret, 12 bin TL olsa, İnşaat ise 18 ay sürse; ayda TL, yani günde 20 TL'dir. Biraz daha dikkatli harcasanız şantiye genel giderini, zemin etüdü cebinizde demektir" diye konuştu.

'DEPREM BURAYI BÜYÜKLÜĞÜNDE VURDU'

Zemin etüdünün her şeyin başı olduğunu kaydeden Şeref Alpago, "Yaşanan depremde şunu görüyoruz. Zemin büyütme katsayılarına göre 6 kusurlardaki deprem burayı, 7- büyüklüğünde vurdu. kat büyüttü" dedi.

'ZEMİN ETÜDÜ ÜNİVERSİTE DESTEKLİ YAPILMALI'

Eski yönetmeliğe göre yapılan binalarda zemin etüdü yapılsa dahi belirli standartların olmadığını belirten Şeref Alpago, " yönetmeliğinden sonra zemin etüdü şartı geldi. Ondan sonraki tüm yapılarda, zemin etüdünün yapılması yasayla zorunlu hale geldi. 'deki yasayla da daha çok geliştirildi. Çok katlı olan özellikli binalarda veya çok kötü zeminlerde zemin etüdünün üniversite destekli yapılması gerekiyor" diye konuştu.

'JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ DE YAPI DENETİMLERİNDE YER ALMALI'

Şeref Alpago, jeolojik etütler için bir standart getirilmesi gerektiğini, jeolojik tetkik yapan cihazların kontrol edilip standarda uygunluğunun denetlenmesi gerektiğini söyledi. Alpago, jeoloji mühendislerinin de yapı denetimlerde mutlaka yer alması gerektiğini de söyledi.

Depremde binalar neden yığılarak çöktü? 2 yorum

Ekonomist

Bist

,75

2,85%

Bist

Dolar/TL

25,

1,%

Dolar/TL

Euro/TL

27,

0,%

Euro/TL

Euro/Dolar

1,

-0,%

Euro/Dolar

Altın/Gram

,77

1,79%

Altın/Gram

Piyasaları
İncele

Kahramanmaraş depremlerinin ardından uzmanlar bölgede binaların çoğunun aşağıya doğru çöktüğüne dikkat çekiyor. Peki, bu ne anlama geliyor? NTV'ye konuşan uzmanların görüşleri şöyle:

Depremde binalar neden yığılarak çöktü? 2 yorum

Dokuz Eylül Üniv. Öğr. Görevlisi İnşaat Mühendisi Şeref Alpago:

  • Oradan gelen görsellere bakınca şunu görüyoruz. Binalar zemin katta patlıyor. Üst taraf ayrılmadan çöküyor. Bunlar ağırlıkta olan görseller. Bu şunu gösteriyor. Binaların zemin katıyla oynanmış. Deprem binaya zaten önce alttan geliyor, doğal olarak zaten zeminden geliyor. İlk geldiği yerde onu durduracak bir yapı kalmıyor çok fazla. Kolon kiriş sistemi savaşa bildiği kadar savaşıyor.
  • Binalarda bir de üst üste bisküvi şeklinde yaprak şeklinde çökmeler var. Bunun sebebi de kolon ve kirişlerin düğüm noktası dediğimiz noktaların artık sallantıda birbirini tutamaması ve açılmasıdır. Böylelikle açıldığı anda zaten kolonlar devre dışı ve döşeme dediğimiz ya da zeminler üst üste çıkıyor, en ağır yıkım gerçekleşiyor.
  • Devrilen binalar var. Bunların sebebi de, binanın yükü temelE, temel de zemine üçlemesi vardır bizde. Temel ve zemin ilişkisinin iyi çözülmediği ya da iyi uygulanmadığını görüyoruz. Ya projesinde ya uygulamasında bir sıkıntı var.

Uzmanlara göre deprem esnasında beton ve demirin ayrışmaması, birbirini tutması gerek. Depremin şiddeti arttıkça eğer bina da uygun koşullarda yapılmamışsa bu durum güçleşiyor.


Kentsel dönüşüm uzmanı, mimar Nihat Şen:

Deprem 2 şekilde oluyor. Öncelikle P dalgası dediğimiz alttan yukarıya doğru itme oluyor. Bunun akabinde de S dalgası dediğimiz bir yer hareketi olur. Zemin yapısına göre bu S hareketi eğer zemin yumuşaksa deprem şiddetini artırıcıdır. S dalgasında binalar hareket ediyor. Binaların taşıyıcılarının, dikey ve yatay taşıyıcılarının bağlantı noktalarının çok sağlam olması lazım. Yatak ve dikey taşıyıcı sistemin birleştiği yani iki parmağın birleştiği donatı, donatı sağlamlaştırmasının mutlaka olması çok önemli. Eğer bu bölgede bir donatı zaafiyeti varsa, sallantı anında buralar hemen kopar. Çoğu yıkılan binalara bakıyoruz pasta dilimi gibi, üst üsteo depremin yarattığı şiddetle binaların zemin katından başlayarak üst kata kadar keser ve üst üste yığılır.

Bölgeye gidip incelediğimizde gördük ki binaların çoğu yılı öncesi yapılan binalar. Adeta toprak gibi elinize aldığınızda un ufak olabiliyor. İçinde doğru dürüst agrega yok, yıkanmamış kumlar Yuvarlak demir kullanılmış. Beton agregası doğru olmadığı taktirde yuvarlak demirle betonun ayrışması çok kolay oluyor.

 

Sabah Kahvesi

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?

0


  • PNLSN44,%DETAY
  • DERIM10,%DETAY
  • DOGUB12,%DETAY
  • COSMO,97%DETAY
  • GRSEL19,,97%DETAY
  • KOZAL23,,97%DETAY
  • IMASM15,,96%DETAY
  • YAPRK69,,95%DETAY
  • BOSSA12,,95%DETAY
  • ATAGY6,,98%DETAY
  • INGRM,,17%DETAY
  • ATSYH,76%DETAY
  • IHAAS,76%DETAY
  • AVGYO4,,99%DETAY
  • AVHOL83,%DETAY
  • POLTK,%DETAY
  • BMSTL,98%DETAY
  • PASEU32,,4%DETAY
  • ALTIN GRAM - TL,,79%
  • ALTIN ONS,,37%
  • BIST ,,85%
  • DOLAR/TURK LIRASI25,,%
  • EURO/TURK LIRASI27,,%
  • EURO/USD1,,%
  • INGILIZ STERLINI1,,%
  • JAPON YENI,,%
  • KANADA DOLARI1,,%
  • RUS RUBLESI84,,%

YENİ SAYI

Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun

Ekonomist Yeni Sayı
ABONE OL
Ekonomist

© Ekonomist - Tüm hakları saklıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası