27 haziran meteor yağmuru / Perseid meteor yağmuru ne zaman? - Kıbrıs Objektif

27 Haziran Meteor Yağmuru

27 haziran meteor yağmuru

kaynağı değiştir]

Perseid Meteor Yağmurları Neden Doodle Oldu? 

Yılın en yoğun meteor yağmuru başladı. Ağustos"ta doruğa çıkacak. Perseid göktaşı yağmuru sırasında, dakikada 50 civarında kayan yıldız gözlemlenebilecek. Ayrıca Satürn, Mars, Venüs, Jüpiter çıplak gözle seçilebilir konumda olacak.

Bugünden itibaren Satürn, Mars, Venüs batı ufkumuzda birbirlerine yakın görünümde olacak. Bu üç gezegen her günbatımında ufka biraz daha yaklaşacak ve birkaç hafta içinde gözlemleri zorlaşacak. Bu nedenle gözlemlerinize bu gezegenlerle başlayabilirsiniz. Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Profesör Dr. Zeynel Tunca, “En belirgin görünen gezegen Satürn, halkasıyla gözlemlerinize renk katacak” diyor.

Ağustos akşamları, bu üçlüye hilal şeklindeki Ay eşlik edecek. 27 Temmuz ve bu tarihe yakın gecelerde gözlemi çok zor olan Merkür, Aslan takımyıldızının en parlak yıldızı olan Regulus"un çok yakınında görünecek. Ancak gözlem yapılacak yerde hava çok temiz olmalı, çevre kirliliği ve doğal engel olmamalı. Güneş battıktan kısa bir süre sonra batacak olan bu ikiliyi dikkatli ve usta gözlemciler görebilecekler.

GEZEGENLERİN EFENDİSİ JÜPİTER, DOĞU UFKUNDA

Satürn"ün battığı saatte, Jüpiter doğu ufkumuzdan doğacak. Prof. Tunca, “Güneş"in onda biri büyüklüğündeki dev gezegenin Galilieo isminde dört uydusu bulunuyor. Güçlü bir teleskopla baktığınızda, gezegendeki bulutları, kırmızı lekeyi ve en ilginci, dizilişleri sürekli değişen dört uyduyu görebilirsiniz” diyor.
Tunca, yılın en önemli meteor yağmurlarından birinin de önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini söylüyor: “Temmuzun son günlerinde, Güney Delta Aquarids adı verilen göktaşı yağmuru gerçekleşecek. Ancak dolunay nedeniyle yeterince parlak görülmeyecek. Buna karşın, Ağustos"taki Perseid göktaşı yağmurunda güzel görüntüler izlenebilecek. Saatte 50 kadar göktaşı gözlenebilir. Elbette, hava, çevre koşulları ve Ay"ın durumu bu sayıyı değiştirebilir.”
Perseid göktaşı yağmurunu oluşturan kalıntılar Güneş etrafında yıldan daha fazla bir sürede dolanan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arta kalan toz ve taş parçacıkları. Dünya temmuz ve ağustosta bu kalıntıların içinden geçiyor. Meteor yağmuru Ağustos"ta doruğa çıkıyor. Saniyede 50 kilometre hızla atmosfere giren göktaşları, gökyüzünde havai fişek etkisi yaratıyor.

SIRTÜSTÜ UZANIN KEYFİNİ ÇIKARIN

Göktaşı yağmuru sırasında, göktaşı izleri tek noktadan dışa yayılıyormuş gibi görülür. Bu bölgede bulunan takımyıldız, göktaşı yağmuruna ismini verir. Perseidler, Perseus (Kahraman) Takımyıldızı doğrultusunda gözlenecek demektir. Ağustos gecesi gece yarısından sonra kuzeydoğu ufkundan yükselmiş olan Perse Takımyıldızı"na bakmak yeterli olacak. Bunun için, uygun bir şekilde yere sırtüstü uzanarak rahat bir şekilde gökyüzüne bakmanızı öneririz. Gökyüzüne bilinçli bir şekilde bakıldığında alınacak keyif çok daha fazla olur. Alınacak temel düzeydeki bilgiler, gökcisimlerini tanıma bu tür gözlemlerin daha zevkli geçmesini sağlar.

PERSEİD METEOR YAĞMURLARI

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.

Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir. Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyrukyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur,Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir.

Her yıl temmuz sonu ya da ağustos ayı ortasında gözlemlenebilen Perseid meteor yağmuru, bu akşam Almanya'da çok net bir şekilde izlenebilecek. Almanya Meteoroloji Dairesi'nden Dorothea Paetzold,“Perseid meteor yağmurunu kaçırmak istemeyenler için hava koşulları mükemmel“ dedi.
Almanya'da bu gece bulutsuz bir gökyüzü bekleniyor. Ay ışığının da meteor yağmuru görüntüsünü bozmayacağı belirtildi.

SAATTE METEOR

Yetkililer, gözlem için en iyi anın Almanya saatiyle pazar sabahı saat ila arası olduğunu söylüyor. Yıldız Dostları adlı dernekten Otto Guthier, gökyüzünde saatte meteor gözlemlenebileceğini kaydetti. Öte yandan pazarı pazartesiye bağlayan gece de gözlem yapılabileceği belirtildi.

Yıldız Dostları Derneği'nin verilerine göre, ateş toplarının hızı saniyede 60 kilometre yani saatte bin kilometreyi buluyor. Meteor yağmuru, Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşuyor. Meteor yağmuru, en iyi Kuzey Yarımküre'de gözlemlenebilecek.

METEOR NEDİR?

Gökyüzünde bir yerden kopup başka gök cisimlerinin çekim etkisine giren daha küçük gök seafoodplus.info yuvarlağı, Güneş etrafında dönerken, böyle bir göktaşı (meteor) topluluğunun yörüngesinden geçerse, Yer"in çekim etkisine giren bazı meteorlar, 12 ile 70 km/sn"lik bir hızla atmosfere girerek sürtünme nedeniyle hızla ısınır. Sıcaklığı °C"ye yaklaşır. Böylece bir bölümü ya da tamamı gaz haline geçerek yanmaya başlar (akan yıldız).

Kendileri ışıksız olan akan yıldızların bazıları yeryüzüne çarparak meteor kraterleri (göktaşı çukuru) açarlar. En büyük meteor krateri, Amerika"da Arizona eyaletindedir. Türkiye"deki en büyük meteor krateri Doğu Bayazıt"ta, Mako Gümrük Kapısı yakınlarındadır.

GÖKTAŞI YAĞMURLARI NEDİR ?

Güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı her türlü kaya parçasına göktaşı denir. Kuyrukluyıldızların yörüngelerinde dolaşırken tamamen parçalandıklarında geriye kalan katı küçük çekirdek parçaları ve yine bu bozulma ve parçalanma süreci sırasında yörüngelerinde bıraktıkları kuyrukluyıldız maddesi göktaşlarının kaynağıdır. Ayrıca Apollo türü parçalanmış küçük gezegen artıklarına da göktaşı denir. Bunların boyutları 10 km çaplı kaya parçalarından, 1 mikron büyüklüğündeki toz parçacıklarına kadar değişir.

Göktaşlarının büyük olanlarının kökeni küçük gezegenler, küçük olanların kökeni ise kuyrukluyıldızlardır. Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla ( km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir. Özellikle açık yaz gecelerinde her insanın yıldız kayması olarak gördüğü hatta niyet tuttuğu bu ilginç görüntünün aslında uzaydaki yıldızlarla hiç bir ilişkisi yoktur. Göktaşının parlaklığının birden arttığı yanma işlemi bize çok yakın bir konumda, Dünya atmosferinde meydana gelir.

Yılın belirli gecelerinde kayan yıldızların sayısı çok artar. İşte bu olaya göktaşı yağmuru adı verilir. Göktaşı yağmurunun hızlandığı gecelerde göktaşlarının yıldızlara göre gökyüzünde izlediği yol bir gök atlası üzerine çizilirse, tüm bu yolların aynı noktada kesiştiği görülür. Yani o gece, tüm göktaşları gök yüzünde sanki bu noktadan geliyormuş gibi görülürler. Gökyüzündeki bu noktaya saçılma (radyan) noktası denir. Aslında hepsi birbirine paralel yörünge izleyen göktaşları atmosfere girmektedir. O geceki göktaşı yağmuru bu saçılma noktasının bulunduğu takımyıldızın adı ile anılır. Örneğin; Perseid, Leonid göktaşı yağmuru gibi.

Yeryüzün'den yaklaşık km yukarıda yanarak ışık saçmaya başlayan göktaşlarının çoğu 60 km üstümüzde yanıp yok olur. Bunlar boyutları çok küçük olanlardır. Eğer göktaşı yeterince büyükse yanan kısmından artan parçalar yeryüzüne kadar ulaşabilir. Böyle büyük olanlar gökyüzünde çok daha fazla ışık saçtığı için bunlara ateş topu denir. Yeryüzüne ulaşan göktaşlarının sayısı çok azdır. Bu yağmurlardan sonra zaman zaman tane tuğla büyüklüğünde göktaşı bulunmaktadır. Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.

Yörüngesi bilinmeyen çapı bir kaç yüz metreden daha büyük bir göktaşıyla çarpışmanın çok nadiren yüzbinlerce yılda bir olduğu bilinmektedir. Olası çarpışma tehlikelerinden korunmak için NASA'da sürekli bir gözlem programı sürdürülmektedir.

Dünya"nın Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı"nın arkasında bıraktığı malzemenin oluşturduğu buluta giriyor olması, “yıllık” olarak gözlemlediğimiz

1 Ocak
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Tam olarak UTC saatinde gerçekleşecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

2,3 Ocak
Quadrantids Meteor Yağmuru: Saat başına 40 meteor görülecek. En çok Ocak"ta görülecek olmasına rağmen Ocakta da görülebilecek. En iyi görebileceğiniz zaman gece yarısı karanlık bölgeler. Dünyanın herhangi bölgesinden izleyebilirsiniz

5 Ocak
Jupiter Dünya'ya en yakın konumuna gelecek. Bu gecede Jupiter'in halkasını incelemek için harika bir fırsata sahip olacağız. Orta ölçekli teleskoplar ile gözlemleyebilirsiniz.

16 Ocak
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

30 Ocak
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

14 Şubat
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

1 Mart
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

16 Mart
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

20 Mart
Mart ekinoksu yaşanacak ve gece ile gündüz eşit olacaktır. Baharın ilk günü yaşanacaktır.

30 Mart
Yeni ay: 
Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

8 Nisan
Mars Dünya'ya en yakın konumuna geçecektir. Mars'ın gözlemlemek ve fotoğraflamak için en uygun zamanlardan biridir.

15 Nisan
Total Lunar Eclipse. Ay Dünya'nın gölgesine düşecektir.

22,23 Nisan
Lyrids Meteor Yağmuru: Saat başına yaklaşık olarak 20 meteor olarak gerçekleşecektir. Dünyanın herhangi bir bölgesinde görebilirsiniz.

29 Nisan
Güneş ışınlarının arasına giren ay etrafında güneş ışınlarının halkalarını gösterecektir. Ay tutulması diyebiliriz. Güney Afrika ve Antartika'dan güzel bir şekilde gözlemlenebilir.

5,6 Mayıs
Eta Aquarids Meteor yağmuru. Saat başına 60 meteor görülecek. Gece yarısından sonra karanlık bölgelerden gözlemlenebilir.

10 Mayıs
Saturn at Opposition. Ayın ve Satürn"ün fotoğrafını görüntülemek isteyenler için harika bir fırsat olacak.

14 Mayıs
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

28 Mayıs
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

13 Haziran
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

21 Haziran
En uzun gündüz yaşanacaktır. Ayrıca yazın ilk günü yaşanacaktır.

27 Haziran
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

12 Tmmuz
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

26 Temmuz
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

28, 29 Temmuz
Delta Aquarids Meteor yağmuru. Saat başına 20 meteor görülecek. İzlemek için en iyi saatler gece yarısından sonradır ve karanlık bölgelerden izlemeniz gerekmektedir.

10 Ağustos
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

12, 13 Ağustos
Perseids Meteor yağmuru. Saat başına 60 meteor görülebilecek. İzlemek için en iyi zaman gece yarısından sonra karanlık bölgelerdir.

18 Ağustos
Venüs ve Jüpiter yan yana gelecektir.

25 Ağustos
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

9 Eylül
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

23 Eylül
Gece gündüz eşitliği yaşanacak ve sonbaharın ilk günü yaşanacaktır.

7 Ekim
Uranus at Opposition. Uranüs dünya için görünmez konuma düşecek. Sadece çok güçlü teleskoplar ufak yeşil-mavi bir nokta görebilecek.

8,9 Ekim
Draconids Meteor yağmuru. Yanlızca çok güçlü teleskoplarla gözlemlenebilecektir. Saatte yaklaşık olarak 10 meteor görülecektir. Dünyanın herhangi bir yerinden görülebilir.

22,23 Ekim
Orionids Meteor yağmuru. Saat başına 20 meteor görülecek. İzlemek için en iyi zaman gece yarısından sonra olacak.

23 Ekim
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

5,6 Kasım
Taurids Meteor yağmuru: Saatte meteor görülecektir. Dünya üzerinde herhangi bir yerden görülebilir. En iyi görülebilecek zaman gece yarısından sonra karanlık bölgelerdir.

6 Kasım
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

17,18 Kasım
Leonids Meteor yağmuru. Saat başına yüzlerce meteor görülecek. Her 33 yılda meydana gelen bir olay gerçekleşmiş olacak.

22 Kasım
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

6 Aralık
Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

13,14 Aralık
Geminids Meteor yağmuru. Saat başına rengarenk meteor görülecek. İzlemek için en uygun saat gece yarısından sonra.

21 Aralık
Kışın ilk günü yaşanacaktır. Aynı zamanda en uzun gece yaşanacaktır.

22 Aralık
Yeni ay:
 Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.
pirsushaber

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir