ya baki entel baki zikri / Yâ Bâki Entel Bâki ~ Şair Derviş #NakşibendiYOLU #Zikir #HatmeiHacegan | By Nakşibendi YOLU

Ya Baki Entel Baki Zikri

ya baki entel baki zikri

El-Baki Ne Demek? El Baki Esması T&#;rk&#;e Anlamı Ve Ya Baki Zikrinin Fazileti İle Faydaları

Haberin Devamı

El-Baki; O'nun varlığının sonu yoktur, varlığı ebedidir. Daimi ve ebedi olandır. Varlığının sonu olmayan. Yarattıklarının dışında tek baki olandır. 

El-Baki Ne Demek Ve Nedir?

El-Baki sıfatı Allah'ın zati sıfatıdır. Sadece Allah'a mahsustur ölümsüzlük sıfatı. Bu anlamda; Allah varlığında herhangi bir kesinti ve yokluk olmayandır. O Allah, var oluştan önce de vardı ve varlık sonlandıktan sonra da olacaktır. Varlığının sonu olmayan, sonsuz.

El-Baki Ne Demek El Baki Esması Türkçe Anlamı Ve Ya Baki Zikrinin Fazileti İle Faydaları

El-Baki Esması Türkçe Anlamı

El-Baki esmasının Türkçe anlamı ise şöyledir; El-Baki sürekli olmak, kesintiye uğramamak, devamlılık arz etmek anlamına gelmektedir. El-Baki, ölümsüzlük demektir. Allah, bakidir, ölümsüzdür. Kuran' da pek çok yerde "El-Baki" esması geçmektedir. Bunlardan bazıları şöyledir:

Haberin Devamı

"O2 nun zatından başka her şey helak olacaktır" ( Kasas Suresi, ayet 88 )

"elbette ahiret azabı daha şiddetli ve daha kalıcıdır" ( Taha Suresi, Ayet )

"sizin yanınızdakiler tükenir.. Allah'ın katındaki ise bakidir. Elbette sabredenlere yapmakta olduklarının en güzeliyle mükafatlarını vereceğiz" ( Nahl Suresi, Ayet 96 )

El-Baki Zikrinin Fazileti Ve Faydaları

El-Baki zikri pek faydalı ve anlamlı bir zikirdir. El-Baki zikrinin günü pazardır. El-Baki zikrinin sayısı ise dür. El-Baki zikrinin saati ise güneştir. El-Baki zikrinin faydalarının ve faziletlerinin bir kısmını şu başlıklar altında toplayabiliriz:

El-Baki zikrine düzenli bir şekilde okuyan kişinin unvanı ve sosyal yaşamdaki saygınlığı ömrü boyunca devam eder.

El-baki zikrine devam eden kişinin üzüntü, keder ve sıkıntısı hızlıca kaybolur.

El-Baki, dünya malı edinmek isteyen kimse tarafından okunduğunda, kişi bu emeline Allah'ın izniyle nail olur.

Ya Baki Entel Baki zikri, İslam alimlerinde zikirlerin en kıymetlisi ve faziletlisi olarak kabul edilir. Her gün düzenli olarak Ya Baki Entel Baki zikrini çekenlerin içindeki sıkıntılarının azaldığına, mutluluğunun arttığına rivayet edilir. Allah'ın sonsuzluğunun ve yüce kudretinin kabullenerek sıkıntılardan O'na sığınmak üzere Ya Baki Entel Baki zikrini çekmek, iman edenlerin manevi tarafının güçlendiren en tesirli vesiledir. İşte mutluluğun şifresi Ya Baki zikrinin faziletleri

Evvabin namaz&#x;n&#x;n fazileti nedir? Evvabin namaz&#x; kaç rekatt&#x;r, nas&#x;l k&#x;l&#x;n&#x;r? Evvabin namazının fazileti nedir? Evvabin namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Ya Baki Entel Baki Faziletleri Nelerdir?

Zikir çekmek, kişinin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmasına yardımcı olduğundan manevi yönden güçlenmek isteyenlerin gün içinde bol bol zikir çekmeleri tavsiye edilir. Namazdan sonra birçok kişinin yaygın olarak kullandığı zikirlerin dışında Esma-ül Hüsna'da yer alan zikirlerin çekilmesi, Allah'ın merhametini ve rahmetini kazanmak için İslam alimlerince tavsiye edilir. Ya Baki Entel Baki zikri, kişinin kalbini huzurla dolmasına vesile olur. 

Ya Baki Entel Baki Nasıl Okunur?

Türkçe Meali:

Ey Baki olan Rabbani. Baki olan ancak sensin

Melek Ardıçfunduszeue.info - Seo Editörü

Haber 7 - Melek Ardıç

Ebedi, sonu olmayan, sonsuz anlamına gelen Allah&#;ın 99 ismi Esmaül Hüsna isimlerinden olan El Baki ismi ve Ya Bâki entel Bâki zikri

Ya Bâkî Entel Bâkî anlamı nedir, ne demektir? Ya Bâkî, Entel Bâkî Zikri nasıl ne zaman ve neden okunur? Fazileti ve sırları nelerdir?

Ya Bâkî Entel Bâkî

Bâki kelime anlamı olarak; Ebedi, sonu olmayan, sonsuz anlamlarına gelir. Cenabı-Hakk’ın Beka sıfatına mahsus Bâki-i Zülcelâl’e mahsus ism-i şerifidir.

يَابَاقِى أَنْتَ الْبَاقِى

&#;Sen bâkisin. Giden gitsin, Sen yetersin. Madem Sen bâkisin; zeval bulan herşeye bedel bir cilve-i rahmetin kâfidir. Madem Sen varsın; Senin varlığına iman ile intisabını bilen ve sırr-ı İslâmiyetle o intisaba göre hareket eden insana herşey var. Fenâ ve zevâl, mevt ve adem bir perdedir, bir tazelenmektir, ayrı ayrı menzillerde gezmek hükmündedir&#;

يَابَاقِى أَنْتَ الْبَاقِى  يَابَاقِى أَنْتَ الْبَاقِى

Ya Bâkî Entel Bâkî, Ya Bâkî Entel Bâkî zikri Nakşi tarikatının reislerinden bir kısmı, bu iki cümle ile kendilerine mahsus bir zikir, vird edinmişlerdir.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Lem’alar adlı bu iki cümle hakkında Kuran-ı Kerim’de Kasas Suresinde geçen ve mealen;

كُلُّ شَىْءٍ هَالِكٌ اِلاَّ وَجْهَهُ

&#;Herşey helâk olup gidicidir &#; Ona bakan yüzü müstesnâ. Hüküm sadece Ona aittir; siz de O’na döndürüleceksiniz.&#; (Kasas Sûresi 88) ayetin mealini bu iki cümle ile ifade ettiğini belirtmiştir.

Birinci Cümle

Ya Bâkî Entel Bâkî

Birinci defa يَابَاقِى أَنْتَ الْبَاقِى bir cerrahi ameliyat gibi insanın kalbini Allah’ın dışındaki varlıklardan tecrit ediyor, ayırıyor.

İnsan, pek çok özelliği ile birlikte mevcudatta bulunan birçok varlıkla alâkadardır. Hem de insanın tüm özellikleri ile birlikte sınırsız bir muhabbet ve sevgi kabiliyeti vardır. Onun içindir ki insan bütün mevcudata ve yaratılan şeylere bir muhabbet besler. Koca dünyayı bir hanesi gibi sever. Ebedi cennete bahçesi gibi muhabbet besliyor.

Halbuki muhabbet ettiği mevcudat, varlıklar durmuyor, elinden gidiyorlar. Ayrılıktan, firaktan daima azap çekiyor, mutsuz oluyor. İnsanın hadsiz, sınırsız sevgisi ve muhabbeti o derecede hadsiz ve sınırsız bir azaba dönüşebiliyor.

O azabı çekmekteki kabahat ve kusur gene insana aittir. Çünkü kalbindeki hadsiz, sınırsız muhabbet istidadı, sınırsız, baki bir cemâl-i bâkiye mâlik bir Zâta yönelmek, tevcih etmek için verilmiştir. O insan bu istidadı kötüye kullanıp, suiistimal ederek o muhabbeti fani, geçici mevcudata sarf ettiğinden kusur ediyor. Kusurunun cezası olarak da firakın, ayrılığın azabını çekiyor.

İşte bu kusurlardan kurtulup o fani sevgilerden alakasını kesmek, o sevdiği şeylerin onu terk etmesinden evvel o onları terk etmek yönüyle Mahbub-u Bâki’ye tüm sevgisiyle yönelmeyi ifade eden Ya Bâkî Entel Bâkî olan birinci cümlesi

“Bâki-i Hakiki yalnız Sensin. Allah’dan başka tüm varlıklar fânidir. Fâni olan elbette baki bir muhabbete ve ezeli ve ebedi bir aşka ve ebed için yaratılan bir kalbin alakasına medar olamaz” manasını ifade ediyor.

“Madem o hadsiz sevilen şeyler fânidir, beni bırakıp gidiyorlar. Onlar beni bırakmadan evvel ben onları Ya Bâkî Entel Bâkî demekle bırakıyorum. Yalnız Sen Bâkisin ve Senin bekan ile mevcudat beka bulabildiğini bilip itikad ederim. Öyleyse Senin muhabbetinle onlar sevilir. Yoksa kalbimin alakasına lâyık değiller” demektir.

İkinci Cümle

Ya Bâkî Entel Bâkî

İkinci cümle olan “Ya Bâkî Entel Bâkî” o hadsiz, sınırsız yaralara hem merhem, hem ilaç olur. Yani “Ya Bâki madem sen bâkisin, yeter. Her şeye bedelsin. Madem Sen varsın, herşey var.”

Evet, bütün mevcudatta muhabbete, sevgiye sebep olan hüsün, güzellik, ihsan, kemal, genellikle Bâki-i Hakiki’nin (gerçek ve hakiki Bâki) hüsün ve ihsan ve kemâlatının işaretleri ve pek çok perdelerden geçmiş zayıf gölgeleridir. Belki Esma-i Hüsna’sının gölgelerinin gölgeleridir.

İnsanın fıtratında bekaya karşı şiddetli bir aşk vardır. Hatta her sevdiği şeyde olmayan bir şeyi var gibi gösterme duygusu cihetiyle bir nevi beka düşünür, zanneder, sonra sever. Sevdiği ve muhabbet ettiği şeylerin ne zaman zevalini, yokluğunu düşünse veya görse derinden derine feryat eder.

Bütün firaklardan, ayrılıklardan gelen feryatlar, ebedi hayata olan aşk ve sevgiden gelen ağlamaların tercümanlarıdır. İnsan eğer sonsuza kadar yaşayacağını sanmasa, muhabbet edemez, gerçek anlamda sevemez.

Hatta denilebilir ki ebedi ve sınırsız kalıcı olan ahiret aleminin ve ebedi cennetin varlık sebebi, şu insanın mahiyetindeki o şiddetli ebedi hayata olan aşkı ve sevgisinden çıkan kuvvetli beka arzusu ve beka için fıtri ve umumi, genel duasıdır. Bâki-i Zülcelâl, o şiddetli ve sarsılmaz, fıtri isteği, arzuyu, o tesirli, kuvvetli ve umumi duayı kabul etmiş, fani insanlar için baki bir âlemi halk etmiş, yaratmıştır.

Madem insan bekaya aşıktır. Elbette bütün güzellikleri, kemalatı, lezzetleri devamlığa, kalıcılığa, bekaya göredir.

Madem Beka, Bâki-i Zülcelâl’e mahsustur.

Madem Bâki olan Allah’ın esmasi Bâki’dir.

Elbette insana en önemli ve gerekli iş ve en mühim vazife, o Bâkîye karşı alâka peydâ etmektir.  Esmâsına yapışmaktır. Çünkü Bâkî yoluna sarf olunan herşey bir nevi bekàya mazhar olur.

İşte ikinci Ya Bâkî Entel Bâkî cümlesi bu hakikati ifade ediyor.

Evet, Hakiki ve gerçek Bâki olan Allah’a muhabbet, marifet ve rızası yolunda bir saniye bir senedir. Eğer O’nun yolunda olmazsa bir sene bir saniyedir. Belki de O’nun yolunda bir saniye layemut, ölümsüzdür. Ve dünya cihetinde gaflet içinde olanların yüz senesi bir saniye hükmüne geçer.

Bununla alakalı meşhur böyle bir söz var ki;

Düşmanla beraber sahrâ, bir fincan kadar dar; ahbapla beraber iğne deliği, bir meydan kadar geniştir.

Elhasıl

İnsan gerçi fanidir. Fakat beka için yaratılmış ve Bâki bir Zatın ayinesi olarak yaratılmış ve bâki meyveleri verecek işleri görmekle vazifelendirilmiştir. Bâki bir Zatın bâki esmasının cilvelerine ve nakışlarına medar olarak bir suret verilmiştir.

Öyleyse, böyle bir insanın hakiki ve asıl vazifesi ve saadeti, bütün özellikleri ve kabiliyetleri ile o Bâki-i Sermedi’nin rızası dairesinde esmasına yapışıp, ebed yolunda O Bâki’ye yönelmektir.

Dili ile Ya Bâkî Entel Bâkî dediği gibi kalbi, ruhu, aklı ve bütün latifeleri ile birlikte

Hüvel Bâki, Hüvel Ezelliyul Ebedi, Hüves-sermedi, Hüved-daimu, Hüvel Matlubu, Hüvel Mahbubu, Hüvel Maksudu, Hüvel Ma’bud demelidir.

(Varlığı sonsuza kadar devam eden Bâkî Odur; başlangıcı olmayan Ezelî ve sonu olmayan Ebedî Odur; Varlığı sürekli olan Daimî ve rızasına kavuşmak istenen Matlup Odur; sevilen Mahbub Odur; cemâliyle ve rızasıyla müşerref olunmak en büyük gaye olan Maksûd Odur; Kendisine ibadet ve mânevî kulluk hediyeleri takdim edilen Mâbûd Odur.)

İlgili Konular

Allah’ın 99 ismi ve Anlamları

Allahü Teala’nın Kuran-ı Kerim ve Hadislerde geçen 99 ism-i şerifi ve Türkçe Anlamları.. Büyük faziletleri bulunan Allah’ın 99 ismi sırasıyla Esmaul Hüsna

Ya Baki Entel Baki Ne Demek? Ya Baki Entel Baki Ne Anlama Gelir, Fazileti Ne?

Ya Baki Entel Baki ne demek özellikle Allah'ın kudretini anlatmasından ötürü ilgili vatandaşlarımızın sordukları bir sorudur. Zikirler arasında en çok ehemmiyet gösterilen bu zikrin fazileti ne oldukça merak edilmektedir. Haberimizin geri kalan kısmında Ya Baki Entel Baki ne anlama gelir tüm cevaplara ulaşabilirsiniz.

Ya Baki Entel Baki Ne Demek?

Ya Baki Entel Baki Allah (cc) kudretini, sonsuzluğunu ve yüceliğini anlatan bir zikirdir. Bu cümlenin kelime manasıyla "Ey bekâ sahibi olan! Bâkî (son bulmayan) ancak sensin." anlamına gelmektedir. Ebedi olan yalnızca Allah'tır (cc) ve Allah'ın (cc) dışındaki her şey bir gün son bulacaktır anlamına gelmektedir. Türkçe meali "Ey Baki olan Rabbani. Baki olan ancak sensin." demektir.

Allah'ın (cc) 99 isimlerinden biri olan "Baki", beka kökünden türemiş olan bir sıfattır. Kesintiye uğramadan, sebat ve devam etmek anlamına gelmektedir. Geleceğe doğru sürüp gitmek anlamına gelmekle beraber her şeyin gelip geçici olduğunu yalnız Allah'ın (cc) kalıcı olduğu anlaşılmaktadır.

Ya Baki Entel Baki Ne Anlama Gelir?

Ya Baki Entel Baki zikri Ebedî olanın yalnız Allah (cc) olduğu, Allah'ın (cc)dışındaki her şey bir gün son bulmaya mahkûm olacağı anlamına gelmektedir. Allah (cc) dışında her şeyin gelip geçici olduğu vurgulanmaktadır. Allah'ın (cc) kudretini ve yüceliğini ikrar eden kişilerin O'na sığınmak amacıyla Ya Baki Entel Baki zikrini çekip iman edenler, sıkıntılardan kurtulup manevi huzurlarını kuvvetlendirmektedirler. Sınırsız sevme yetisi olan gönlün ilgi ve alakasını Baki olan Allah'a (cc) yöneltilme gayretidir.

Ya Baki Entel Baki Fazileti

Ya Baki Entel Baki zikri kişinin içindeki mihnetten arınıp kişiyi Allah'a (cc) ve O'nun kudretine, yüceliğine yönelip sıkıntılardan kurtulmasına vesile olur. Kişinin problemlerinden arınıp gönlünün huzur kaplamasına vesile olmaktadır. Her gün Ya Baki Entel Baki zikri çekilmesi Allah'ın (cc) merhametini ve rahmetini kazanmak için İslam Alimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Ya Baki Entel Baki zikrinin Fazileti:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası