hamilelikde adet sancisi / 32 Haftalık Gebelik: Beslenme, Bebek Gelişimi, Sancılar - Nefis Yemek Tarifleri

Hamilelikde Adet Sancisi

hamilelikde adet sancisi

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Hamilelik yaklaşık günlük bir süredir. Bu dönem süresince kadın vücudunda gebelik sürecine adaptasyonun sağlanması amacı ile birçok hormonal ve fiziksel değişim meydana gelir.  Hamileliğin erken döneminde halsizlik, bulantı kusma, meme dolgunluğu, kaygı-duygulanım bozukluğu, iştah azalması bazen iştahın çok artması, karın alt kısmında baskı hissi ve hafif kasık ağrısı gibi bulgular gözlenir. İlerleyen dönemlerde ise kilo artışı, vücut postürünün değişmesi, artan kiloya ve postür bozukluğuna ikincil sırt bel ağrıları eklenir. Mide-bağırsak ve idrar şikayetleri gebeliğin her döneminde görülebilir. Ama bazı bulgular vardır ki hamilelik süresinde görüldüğü veya fark edildiği zaman muhakkak değerlendirilmesi gerekir. Kanama, kilo kaybı ile aşırı bulantı kusma, ateş, solunum sıkıntısı, tansiyon yüksekliği, baş ağrısı, nöbet geçirme, idrar yaparken yanma, ateş-böğür ağrısı birlikteliği, bacaklarda şişlik, ısı artışı, solunum sıkıntısı ve karın ağrısı ile gelen olgulara altta yatan acil bir durum olabileceği düşünülerek değerlendirmeli ve gerekli tedavileri yapılmalıdır.


Hamilelikte Karın Ağrısı Olabilir mi?

Hamilelik vücutta hormonal ve fiziksel pek çok değişimi beraberinde getirir. Rahim büyürken hafif kasık ağrısı, alt tarafta baskı hissedilmesi doğaldır. Özellikle bu gebeliğin ilk üç ayında daha belirgindir. Bu dönemde hormonlarında etkisi ile bağırsak hareketlerinde azalma ayrıca oluşan bulantı, buna bağlı sıvı azalması ve kuru gıda tüketiminin artmasına bağlı kabızlık, karın şişliği de karın ağrılarına neden olabilir. Bebeğin sağlığı konusunda annenin endişeleri de bu duruma eşlik edince bu şikayetler daha fazla algılanabilir. 

Gebeliğin son üç ayında Braxton Hicks kasılmaları denilen yalancı doğum ağrıları görülebilir. Ama bu kasılmalar ağrılı değildir, alt tarafa baskı şeklinde gözlenir ve günde defa gelen kasılmalar şeklindedir. Ayrıca mide yanması, hazımsızlık, reflü dediğimiz ağza yediğimizin gelmesi gözlenebilir. Bu da karın ağrısı olarak da algılanabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Normal mi?

Gebelikte vücutta oluşan fizyolojik değişikliklere bağlı karın ağrısı normal karşılanabilir. Ancak hamileyken karın ağrısı hissetmeniz her zaman olmasa da doktora gitmenizi gerektirebilir. 

Ağrı şiddetli ise, geçmiyor ve şiddeti artıyorsa, kanama, idrarda yanma, ateş, ishal ile beraber ise muhakkak doktorunuza başvurmanız gerekir.

Özellikle sağ üst taraf ağrıları safra kesesi iltihabı, safra kesesi taşı veya gebelik zehirlenmesinin bir bulgusu olabilirken, sağ alt taraf ağrıları akut apandisitin bir bulgusu olabilir. Ayrıca şiddetli kasık ağrıları, daha önce yumurtalık kistiniz varsa bunun etrafında dönmesi yani torsiyon denilen bir olayın sonucu olabilir.

Özellikle beklediğiniz adet tarihinin geçmesi, kanama ve karın ağrısı başladıysa bunun bir dış gebeliğin bulguları olduğunu unutmamak gerekir. Gebeliğinizin erken döneminde kanama ve kramp tarzı ağrılar ise düşük tehdidinin veya kaçınılmaz bir düşüğün bulgusu olabilir. İleri gebelik haftalarında ise kanama rahim ağzına yerleşim gösteren plasenta durumlarında görülebilir ama bu kanama genelde ağrısızdır. Kanama şiddetli karın ağrısı varsa ve vişne çürüğü renginde bir kanama, teşkil ediyorsa plasentanın yerinden ayrılması yani ablasyo plasentanın bulgusudur ve acil hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte karın ağrısı hamileliğin erken dönemlerinden itibaren (örneğin yerleşme ağrısı) her döneminde görülebilir. Ağrının nedenleri ve sonuçları da gebelik dönemlerine göre değişebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Hangi Bölgede Olur?

Hamilelikte karın ağrısının hissedildiği yer yine ağrının nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Alt karın, orta karın, üst karın ve mideye yakın böylede ağrı hissedilebilir. Özellikle gebelikte yaygın olarak gözlenen reflü, göğüs ağrısı ile de karışabilir ve akut karın gibi bulgu da verebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nedenleri

“Hamilelikte karın ağrısı neden olur?” sorusu kaygı duyulduğundan bir anne adayı için sorulması son derece normal bir sorudur. 1 aylık hamilelikte karın ağrısı veya 3 aylık hamilelikte karın ağrısı da olsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikte karın ağrısı nedenleri şunlardır:

Mide Rahatsızlıkları: Mide bulantısı kadar gaz ve şişkinlik hamilelikte sıklıkla duyulan şikayetlerdendir. Çünkü sindirim sistemindeki düz kasları gevşeten progesteron hormonu yükseldikçe bu şikayetler artar. Bunun sonucunda sindirim yavaşlar ve kabızlık gelişir. Bu da gebelikte karın ağrısı yaşanmasına neden olabilir. Gaz çıkarmak veya tuvalete çıkmak rahatlatabilir. 

Büyüyen Rahim: Rahim büyüdükçe bağırsaklarda sıkışıklığa, bu da mide bulantısına, kolay doyma hissine veya karında şişkinliğe yol açar.

Cinsel İlişki: Hamilelikte yaşanılan cinsel ilişki ve orgazm sonrası karın ağrısı yaşanabilir. Bu sizi korkutmasın. Riskli bir hamilelik söz konusu değilse zararlı değildir. Bu ağrının sebebi pelvik bölgeye doğru kan akışının hızlanması ve rahim kasılmalarıdır. 

Kan Akışı: Hamileyken rahime kan akışının arttığı bir gerçek. Bu nedenle o bölgede bir baskı ve ağrı hissetmeniz de normaldir. Ayrıca bu dönemde vajinal akıntı normaldir. Beyaz veya açık sarı renkte, kokusuzdur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu: Pelvik bölgede ağrı ve bası hissi idrar yolu enfeksiyonunda görülür. Kötü koku, idrar yaparken ağrı ve yanma, bulanık veya kanlı bir idrar ve sık idrara gitme şikayetlerde muhakkak doktorunuza başvurun.

Sıvı Kaybı: Genellikle gebeliğin orta ve yoğunluklu olarak son aylarında görülen Braxton Hicks kasılmaları sıvı kaybı olduğunda tetiklenir. Sıvı kaybı bazen erken doğum riskini getirebilir. Yeterli sıvı alınamayan durumlarda ise pıhtı atma riskinin olduğunu unutmamak gerekir.

Hamilelikte karın ağrısı bazen apandist kaynaklı olabilir ve bunun anlaşılması zordur. Rahmin büyümesiyle apandisit yukarı doğru hareket eder ve göbek deliğine veya karaciğere yaklaşabilir. Apandisit ağrısını sağ alt karındaki ağrı, iştahsızlık, bulantı ve kusma ile kendini gösterebilir. Hamileyken bu şikayetler daha belirgindir. Yine safra taşları da hamileyken şiddetli karın ağrılarının nedenlerinden biri olabilir. Safra taşı ağrısı daha çok karnın sağ üst çeyreğinde hissedilir. Pankreatit (pankreas iltihabı), böbrek taşı, miyom gibi etmenler de gebelikte karın ağrısının nedenlerinden sayılır.

Hamilelikte gelişen karın ağrılarının trimester dönemlerine göre nedenleri ise şöyle sıralanabilir:

Birinci Trimester

1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.

Dış gebelikte (ektopik gebelik) ise yaşanan ağrı genellikle alt karın bölgesinde görülür. Çünkü döllenmiş yumurta rahim dışında bir yerdedir. Bu ağrı daha sonra kötüleşir ve bunun peşini vajinal kanama, kahverengi akıntı, idrar ve dışkı yapmada zorlanma, omuz ağrısı, baş dönmesi ve bayılma takip edebilir. Dış gebelikler haftada ultrason ve kan testleriyle bulunabilir.

Hamilelikte ilk trimester’de görülen karın ağrısı düşüklerde sancılı adet dönemlerindeki ağrılara benzer bir özellik gösterebilir. Genellikle bel ve karın bölgesinde oluşur. Kanama ile birlikte gelebilir. Düşükler ikinci trimester’de de yaşanabilir.

Erken dönemde hissedilen krampların neden kaynaklandığını anlamak güçtür. Rahim genişlemesi, implantasyon, düşük, vb. nedenlerle oluşabilir. Gebelik karın ağrıları özellikle kanama ile beraber ve şiddeti artıyorsa düşüğün göstergesi olabilir. İmplantasyon kanaması ise beklenen adet tarihinden birkaç gün önce gözlenir, gün içinde biter ve kişi adet gördüğünü zanneder.

İkinci Trimester

Rahmi tutan iki taraftaki yuvarlak bağlar, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gerilir. Genellikle alt karın bölgesinde ağrılara sebep olan bu durum, ikinci trimester’de egzersiz, hapşırma, öksürme, yataktan kalkma gibi ani hareketlerle ortaya çıkabilir, birkaç saniye veya dakika sancı şeklinde olabilir. Rahime baskı ve gerilme ile birlikte hamilelikte göbek deliği ağrısı gelişebilir.

Vücudun gerçek doğuma hazırlanmasını da sağlayan Braxton Hicks kasılmaları düzensiz ve kısadır. 

Üçüncü Trimester

Rahime yapışık olan plansentanın rahimden kısmen veya tamamen erken ayrılması olarak bilinen plasental ablasyo durumunda şiddetli ve kalıcı bir karın ağrısı gelişir. Hatta bununla birlikte sırt ağrısı ve vajinal kanama görülebilir. Genellikle üçüncü trimester’de görülen bu durum bazen ikinci trimester’de de gelişebilir. 

Gebelik zehirlenmesinin ikinci trimester’de görülme ihtimali olsa da genellikle üçüncü yarıda çıkar. Ani bir tansiyon fırlaması ve idrarda yüksek protein değeriyle kendisini belli eder. Gebelik zehirlenmesi baş ağrıları, yüz ve ellerde şişkinlik, aşırı yememeye rağmen kilo alımı, nefes darlığı, görmede sorun, mide bulantısı, şişkinlik, kusma ve üst karın ağrısını beraberinde getirir. Düşük bir ihtimal olsa da bazı gebelik zehirlenmesi durumlarında HELLP Sendromu gelişebilir. Üç bulgudan oluşan bu sendromda hemoliz, yüksek karaciğer enzimleri ve düşük trombositler görülür.

Doğum kasılmaları son yarıda gelir ve saniye sürer. Bu karın ağrıları gibi olan sancılar pozisyon değiştirmekle geçmez, hatta daha da kötüleşir. Pelvik bölgedeki baskı hissi ve vajinal kanamalar doğum kasılmalarıyla birlikte görülebilir. Bu belirtiler 37’nci haftadan önce geldiyse bu bir erken doğum sinyali olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Hamilelikte karın ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek birçok cevap vardır. Ancak bu, karın ağrılarının sebebine göre değişir.

Hamilelikte sindirim sorunları kaynaklı yaşanan karın ağrılarında lifli gıdalar tüketin, büyük ana öğünler yerine daha küçük öğünler yapın ve bol su içmeyi ihmal etmeyin. Hamilelikte yaşanan kabızlık için doktorunuz bazen takviyeler verebilir. Gaz sizi çok rahatsız ediyorsa gazlı içecekler, baharatlı ve kızarmış yiyecekler, süt ve süt ürünleri, lahana, soğan ve fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durun.

Cinsel ilişki sonrası yaşanan karın krampları için uzanabilir ve dinlenebilirsiniz. 

Artan kan akışı sebebiyle uzanmanız iyi gelebilir. Ilık bir duş almak hamilelik karın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ama kanama olaya eşlik ediyorsa muhakkak doktorunuza başvurun.

İdrar yolu enfeksiyonunda hissedilen karın ağrısı tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Doktorun önerdiği ölçüde kısa süreli bir antibiyotik kullanımını gerektirebilir.

Sıvı kaybında daha çok hissedilen Braxton Hicsk kasılmalarına karşılık tüm hamilelik boyunca bardak kadar su içilmelidir. Sıvı yetersizliğinizi idrar renginizden anlayabilirsiniz. Koyu sarı bir idrar yetersiz su içtiğinizin bir göstergesidir.

Yuvarlak bağ ağrısı kramplarında dinlenin ve ani hareketlerle gelen sancılara karşılık pozisyonunuzu ufak ufak değiştirmeye çalışın.

Braxton Hicsk kasılmalarında da pozisyon değiştirmek önemlidir. Örneğin oturur pozisyondayken bu kasılmaları hissederseniz ayağa kalkın.

Hamileliğin ikinci döneminde kanamalı bir karın ağrınız varsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Çünkü bu durum plasental ayrılmanın bir sonucu olabilir.

Büyüyen rahimde yaşanan sıkışıklığa karşı sık ve küçük öğünlerle beslenin, dinlenin, düzenli egzersiz yapmaya ve mesaneninizi sık sık boşaltmaya çalışın.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Hamilelikte karın ağrıları sizi endişelendirebilir. Kendinizi güvende hissetmek için her zaman doktorunuzla iletişime geçin. Ancak aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun:

  • Bir veya iki tarafta veya orta karında şiddetli bir ağrı varsa ve bir kanama eşlik ediyorsa,
  • Ani şişlik ve idrara çıkmada azalma veya bütün gün idrara çıkmama,
  • Şiddetli ve geçmeyen bir baş ağrısı, görme değişikliği, ani bir şişkinlik ve sebebi bilinmeyen bir kilo alımı, 
  • Ateş ve titreme, 
  • Ağır bir kanama, kramplarla gelen bir kanama veya alt karında şiddetli bir ağrı, 
  • Kanlı ishal, 
  • Vajinal akıntı,
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı, idrara çıkmada zorluk veya kanlı idrar,
  • Baş dönmesi ve bayılma hissi,
  • Özellikle 37’nci haftadan önce bir saat içinde dört defadan fazla hissedilen kasılma, erken doğumun bir bulgusu olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

  • Hamilelik karın ağrılarında uzanma ve dinlenme rahatlama sağlar.
  • Bol su tüketimi gebelikte karın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Ilık bir banyo yapmak rahatlama verebilir.
  • Gebelik korsesi-bandı kullanmak sancılarda azalmaya yardımcı olabilir.
  • Pozisyon değişikliği yapmak özellikle Braxton Hicks kasılmalarına iyi gelebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Belki henüz doğum tarihiniz yaklaşmadan doğum şeklinizi belirlediniz belki de yalnızca akışa, bebeğinize bıraktınızPeki ya sabırsızlıkla beklenen an kendini gösterdiğinde hangi işaretin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Hangi sancının gerçek hangisinin yalancı olduğunu karıştırmaktan endişe ediyorsanız uzmanımız gerçek doğum sancılarındaki kasılmaların düzenli ve öngörülebilir bir şekilde olduğunu belirtiyor.

Normalde gebelik 9 ay 10 gün yani 40 hafta süren bir süreçtir. Bebek büyüdükçe annenin diyaframı üzerindeki baskı artar ve anne daha zor nefes almaya başlar. Doğum yaklaştığında ise haftada bebek doğum kanalına doğru ilerler. Bu yer değişiminin diyaframdaki baskıyı azaltacağını ve annenin doğuma yaklaştıkça bir rahatlama hissedip, daha kolay nefes almaya başlayacağını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  doğumun başlamasına dair diğer noktaları da  paylaşıyor.

 

Düzensiz Sancılar Düzenli Gelmeye Başlıyor

Normalde rahim ağzını kapatan bir mukus tıkacı vardır Doğum başladığında en erken rahim ağzının yumuşamasına bağlı olarak bu mukus tıkacı düşer. Annede. Halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılan bir akıntı meydana gelir.

Doğum yaklaştıkça annede küçük ve düzensiz olan sancılar düzenli ve seyrek olarak gelmeye başlar. Normal doğum belirtileri içinde en çok bilinen bu sancılar 35 haftadan itibaren başlarlar. Gün içerisinde kısa süreli şekilde görülebilir Braxton-Hicks kasılmalar denir. Bu kasılmalar, doğum yandaştıksa şiddetlenir ve sancı süreleri uzan

Her zaman sancı olmasa da, en çok bilinen doğum bilirlerinden birisi de su gelmesi olarak adlandırılan aşama yaşamı'. Kasılmalar neticesinde yırtılan kese içinde bulunan su annenin vücudu tarafından dışarı atılır. Oturduğu yerde göllenme veya idrar kaçırmış gibi ılık bir su bacaklardan akar Bazen sancılar başlamadan kese delinebilir ve sürekli bir sıkıldık da olabilir. Buna da dikkat etmek gerekir.

Doğurmak üzere olduğunuzun en büyük işareti düzenle rahim kasılmamanın başlamasıdır. Başlangıçta bu erken kasılmalar menstruel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedir 20 da 30 dakika aralıklarla gerçekleşir. Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenle sancılar başlamışsa bebeğiniz geliyor demektir:

Bir diğer işaret de bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelmesidir. Bu belirti varsa doğum yaklaşmış demektir. Özellikle üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olur. Bu doğumun yaklaştığının bir işaretidir.

Ve Hastane Vakti

Nişan gelmesi veya rahim ağzının açılması sırasında adet kanı kadar bir kanama olabilir. Daha fazla kanama olduğunda çok ivedilikle gidilmesi gerekir_ Su gelmesi aksi ispat edilene kadar her zaman hastaneye gidilmesini gerektirir.

İlk doğumlarda genelde sancılar dakikada gelene kadar her şey yolunda ise evde çekilebilir. Ama sancılar daha sıklaşırsa bulunduğunuz şehrin trafik yoğunluğunu da dikkate alarak hareket etmek ve belki de 30 dakikada bir gelince ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde iseniz erken girmeniz iyi olabilir. İkinci doğum veya sonraki doğumlar ilkin göre çok daha hızlı olduğundan, sancılar düzenli olmaya başladığımda hemen gitmekte fayda vardır. Daha önce sezaryen olunmuşsa veya rahimden fazla sayıda miyom alınmışsa da sancılar oluşmaya başlarken gitmek gerekir. Gebelik 37 haftadan daha önceyse ve sancılar başladıysa ve plasenta denilen bebeğin eşinin rahim duvarına yapışıldığından şüpheleniyorsa hekim de uyarılarak hemen gidilmelidir.

 

Anneler, Sakinliğinizi Koruyun

Öncelikle sakin ve huzurlu olmalı ve tehlike işaretine (kanama-şiddetli ve daimi ağrı ve su gelmesi) bakmalıdır. Bunlar yoksa telaş etmeden sükûnetle hareket etmek ve hekimini veya aramalıdır. Daha önce hazırladığı bebek ve doğum eşyaların' alıp dikkatli bir şekilde, gitmelidir Sancı başladığı zaman eğer ciddi bir katlama veya çok şiddetli ağrı yoksa hastaneye ulaşmak için ambulansa gerek yoktur.

 

Hangisi Gerçek Hangisi Yalancı Sancı?

Yalancı sancılar gerçek sancılar ile çok karıştırılır. Gerçek doğum sancısında kasılmalar düzenlidir ve öngörülebilir bir şekildedir. Kasılmalar gittikçe daha sık, daha uzun ve daha güçlü olur. Her kasılma önce sırtın alt kısmında hissedilir sonra on ve alt kısımlar ve kasığa yayılır. Yürüme-yatma veya pozisyon değişikliği kasılmalarda azalma veya durmaya yol açmaz. Kan gelebilir. Membran yırtılması olabilir. Yalancı sancılarda bunlar olmaz. İdrar kaçırma sıklıkla su gelmesi ile karıştırılabilir. İdrar kaçırma tek seferliktir ama su sürekli akar. İdrarda az su gelmesinde büyük miktarda sıvı boşalır. 

Sorularınız için tıklayabilirsiniz


 Kullanıcılar bunları da aradı:

 

Yayın Tarihi : 01/09/

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Yaşamanın 5 Önemli Nedeni

Hamilelikte adet sancısına benzer ağrılar meydana gelebilir. Bu durum dış gebelik, bebeğin büyümesine bağlı rahim gerilmesi, gaz sancısı vb nedenlerden olabilmektedir. Hamilelikte adet olacakmış gibi ağrı yaşamak hamilelik belirtisi de olabilir.

Hamilelikte regl sancısı gibi şiddetli ağrı yaşarsanız mutlaka bir kadın doğum doktoruna gitmelisiniz. Doktor sizi muayene edecek, şikayetlerinizi dinleyecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Gebelikte adet ağrısı gibi ağrı yaşamak; bebeğin gelişiminden ve hormon seviyelerinin değişmesinden kaynaklanır. Bu ağrıların sıklığı ilk 3 ayda daha fazladır. İlerleyen haftalarda yavaş yavaş hafifler ve ortadan kaybolur.

Hamilelikte Regl Sancısı Gibi Ağrı Yaşıyorum Ne Yapayım?

Adet sancısına benzer ağrılar yaşamak size adet olduğunuzu düşündürebilir. Hamile olup olmadığınızı kesin olarak belirleyecek yöntem kan testidir. Bu test pozitif çıkarsa hamilesiniz demektir. Kan testinde vücudunuzdaki Beta HCG seviyesine bakılır. Eğer 'in üstündeyse genelde hamilelik olduğu anlaşılır. Kan testinden önce eczaneden erken gebelik testi alınarak o da seafoodplus.infoğlık ocaklarında da ücretsiz gebelik testi yapılmaktadır.

Hamileliğin En Yaygın Belirtileri Nelerdir?

  1. Adet gecikmesi
  2. Mide bulantısı
  3. Halsizlik
  4. Göğüslerde şişme ve renk değişimi
  5. İştahsızlık
  6. Kasık ağrısı
  7. Sık idrara çıkma
  8. Bel ve sırt ağrısı
  9. Şişkinlik yaşama
  10. Aşerme

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Neden Olur?

Regl sancısı gibi ağrı gebelik belirtisi olabileceği gibi aşağıdaki durumlar da regl sancısı gibi ağrıya neden olabilir.

Rahmin Gerilmesi

Hamilelik döneminde rahim genişler. Bunun nedeni bebeğin büyüyebilmesi için yeterli alan sağlamaktır. Uterus tarafından desteklenen bağlar genişlediği için adet ağrısı gibi ağrılar hissedilebilir.

Kabızlık ve Gaz

Hamilelikte adet sancısına benzer sancı yaşamanın en sık karşılaşılan nedeni kabızlık ve gazdır.Hamilelik sırasında kabızlık ve gazdan muzdarip kadınlar, sıklıkla karın kramplarına ve ağrısına yenik düşer. bozukluklar yani mide bağırsak sorunları da hamilelik döneminde adet sancısına benzer şiddetli sancılara yol açabilir.

Düşük Yapma

Adet sancısı gibi şiddetli sancının olması bazen düşük belirtisidir. Bu duruma lekelenme ve kanama da eşlik eder. Anne adayı bu belirtilerle karşılaştığında hiç vakit kaybetmeksizin doktora başvurmalıdır.

Erken Doğum Yapma

Erken doğum da bu sancıları beraberinde getirir. Anne regl sancısı gibi sancılar hissediyorsa bunu doktoruyla paylaşmalıdır.

Dış Gebelik

Dış gebelik ciddi bir durumdur. Lekelenme, kanama, aarın ağrısı, adet sancısına benzer sancı olması şeklinde belirti verir. Bu semptomların gözlemlenmesi durumunda hemen tıbbi yardım alınmalıdır.

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Nasıl Geçer?

Hamilelikte regl sancısı gibi bir ağrı ile karşılaşırsanız en kısa zamanda kadın doğum uzmanı doktora yani Jinekoloğa gitmelisiniz. Doktorunuza yaşadığınız şikayetleri anlatmalısınız. Doktor sizi muayene edecek bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum şayet gaz sancısından kaynaklanıyorsa, doktor size hamilelikte kullanımı güvenli ilaçlar reçete edecektir.

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Olur mu? Doktorlar Cevaplıyor

Sual: Merhaba, gebeliğin ilk haftalarında adet sancısına benzer sancıların olması normal midir? Yoksa bu bir sorun olduğunu mu gösterir?

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kutlugül Yüksel’in cevabı:(Hamilelikte adet döneminde olduğu kadar şiddetli ağrı olması normal değildir. Muayene olmak gerekir.)

Sual: Hamileliğimin Haftasındayım. Ara sıra sanki adet olmuşum gibi karnım ağrıyor. Bu her hamile kadında görülebilen bir şey mi? Yoksa erken doğuma mı işaret ediyor?

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Seval Taşdemir’in cevabı: (Erken doğum yapacağınızın habercisi olabilir. Jinekoloğa görünmelisiniz.)

Not: Makalede yer alan sorular ve cevapları doktorlarsitesi web sitesinden alıntıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir