ilahi komedya kitapyurdu / 'Askıda Hayatlar'dan 'Yeni Hayat'a

Ilahi Komedya Kitapyurdu

ilahi komedya kitapyurdu

İlahi Komedya (İtalyanca: Commedia, Divina Commedia), Dante tarafından yüzyılın ilk yarısında yazılmış, İtalyan ve dünya edebiyatının önemli bir epik şiiri ve başyapıtıdır.
Ortaçağ’da komedya, tragedyanın aksine sonu iyi biten hikâye anlamına gelirdi. Burada eserin adındaki “komedya” kelimesi, güldürü unsurları taşıdığı anlamına gelmez.
Dante, okuyucuyu birinci şahsın ağzından, ölüm sonrası; sırasıyla Cehennem, Araf ve Cennet’te geçen macerasına davet eder.
İlk sahnede, arzın derinliklerindeki Cehennem’e (Inferno) doğru yol alır. Bu esnada mitolojik karakterler ile ve Toskano’nun tanınmış eski güçlü insanları ile karşılaşır. Sonra Araf’a (Purgatorio) tırmanırken eski ileri gelen kişilerle konuşur. Bu kişiler Cennet’e (Paradiso) girmeden önce   Araf’ta beklemektedirler.
7 Nisan gecesi başlayan seyahat, bir hafta sürer. İmparator Augustus döneminde yaşamış Romalı şair Virgil, ona Cehennem’de ve Araf’ta rehberlik ederken, Araf’ın tepesinde bu görevini Dante’nin idealindeki kadın Beatrice’e bırakır. Dante’nin ilk eserlerinden La Vita Nova’daki Beatrice Portinari karakterinden esinlenilen Beatrice, gençliğinde sadece iki kere karşılaştığı, unutamadığı ve uzaktan hayranlık duyduğu Floransalı kadındır. Beatrice, Dante’ye rehberlik ederek onu semaya, ilahi ışığın kaynağına ulaştırır.

İlahi Komedya - Araf

Dünya edebiyatının en büyük başyapıtlarından biri olan İlahi Komedya üç bölümden oluşur: Cehennem, Araf ve Cennet. Dante Alighieri, hiçbir zaman sevgili Floransa’sına dönemediği o meşum sürgün yıllarında yazdığı ve öteki dünyaya yaptığı düşsel geziyi anlattığı bu eserinde genç yaşında kaybettiği biricik aşkı Beatrice’sini ararken, bir yandan tanrısal düzenin gizlerini, bir yandan da antik çağların ezoterik sırlarını çözmeye çalışır. Elinizdeki kitap, Dante’nin Araf’a yaptığı yolculuğun öyküsüdür.

Araf, Cennet ile Cehennem arasında, her katında yedi ölümcül günahı işleyenlerin arınarak Cennet’e gitmek için ıstırap çektikleri yedi katlı bir dağdır. Bu günahlar Cehennem’de azap çekmeyi gerektirmeyen günahlardır ve yukarıya çıkıldıkça çekilen ıstırabın derecesi azalırken, uhrevi arınma bir kerte daha artarak gerçekleşir. Dante’ye bu yolculuğunda Vergilius’un yanında büyük Latin şairi Statius da eşlik eder. Araf aydınlık bir yerdir ve umudu, pişmanlığı, kefareti ve en önemlisi ise metamorfozu temsil eder. O sebepledir ki Dante sürekli olarak Vergilius’un Metamorfoz’undan alıntılar yaparak eserinin mistik dokusunu lirik ve mitolojik öğelerle besler. Alıntı yaptığı her dize düşülen bir ikilemin açıklamasıdır ve Araf’ın her katında bir muamma vardır. Çözümü ise analitik bir zekânın edebi dehayla dokuduğu örüntünün altında saklıdır.

On dört yılda tamamlanan, iki asır boyunca sayısız defa elyazmaları halinde çoğaltılıp matbaanın icadından beri de aralıksız olarak basılıp bilinen bütün yazılı dillere çevrilen Araf, Dante’nin de söylediği gibi, “Hem yerin hem göğün elinden çıkmış kutsal bir manzumedir.”

'Askıda Hayatlar'dan 'Yeni Hayat'a

“Eleştirel Psikoloji ‘Yaklaşımlar, Gündemler, Tartışmalar’”

Bu hafta Kısa Dalga kitap bülteninde ele aldığımız ilk metin bir kolektif kitap. TODAP çalışma grubu tarafından oluşturulan bu metin, eleştirel psikolojiyi, Marksizm-psikanaliz diyaloguyla, postkolonyal teoriyle ve Fanon’la, Foucault’yla, feminizmle, neoliberalizm eleştirisiyle düşünsel ilişkiler üzerinden ele alıyor. Metin iletişim Yayınları tarafından basıldı ve konuya meraklı okur için farklı bakış açıları sunabilecek potansiyele sahip.

Kitaba katkı veren isimler şöyle: Doğa Eroğlu, Aysel Gürel Kayaoğlu, Baran Gürsel, Eser Sandıkçı ve Umut Şah’ın hazırladığı ve yazdığı derlemede ayrıca Yasemin Gülsüm Acar, Ege Akpınar, Kenan Alparslan, Ersin Aslıtürk, İdil Atabinen, Aydın Bayad, Ümit Eser, Erica Burman, N. Ekrem Düzen, Olga S. Hünler, İdil Işık, Buket Kılıçer, Athanasios Marvakis, Barış Özgen Şensoy, Ian Parker, Ercan Şen, Mete Sefa Uysal, Şanser Yener, Ayçe Feride Yılmaz ve İlham Yılmaz.

(seafoodplus.info)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir