gebelikte sarı sümüksü akıntı / Gebelik sırasındaki farklı renkteki akıntılar ne anlama geliyor? - Hamilelik Haberleri

Gebelikte Sarı Sümüksü Akıntı

gebelikte sarı sümüksü akıntı

Doğumun Başladığını G&#;steren İşaretler

1-AŞAĞI İNME-YERLEŞME:
- Doğumdan önce bebeğinizin başı pelvis boşluğuna doğru doğuma hazır olarak inebilir. Buna “başın aşağıya yerleşmesi” denir.
- Bu olduğunda göğsünüzdeki baskının azaldığını, daha rahat nefes alıp verebildiğinizi hissedebilirsiniz. Buna hafifleme/aşağıya inme denir.
- Bu belirti doğumunuzdan iki-dört hafta öncesinde olabilir.
- Doğumunuzun başladığını gösteren bir belirti değil, yaklaştığını gösteren bir belirtidir.

2-NİŞAN GELMESİ
- Gebelik sırasında bebeği dış etkilerden korumak amacıyla rahim ağzında sümüksü bir tıkaç oluşur. Bu tıkaç, doğum kasılmalarıyla birlikte rahim ağzının açılmaya başlaması sonucunda aşağıya düşebilir. Bunu siz iç çamaşırınızda yapışkan, pembemsi bir akıntı olarak görebilirsiniz. Bu belirti genellikler doğum sancıları başlamadan önce ya da doğumun ilk evresinde görülen bir belirtidir.
- Bu akıntının içinde çok az miktarda kan olabilir. Eğer fazla miktarda kan olursa hemen doktorunuzu ya da hastaneyi arayın! Nişan gelmesi doğumdan iki-üç gün önce de olabilir. Bu nedenle hastaneye gitmeden önce doktorunuz arayıp, bilgilendirin, doktorunuz uygun görürse hastaneye gitmek için doğum kasılmalarının başlamasını ya da suyunuzun gelmesini beklemeniz uygun olacaktır.

3-KASILMALAR
- Gebeliğin haftasından sonra rahminizin kasıldığını hissedebilirsiniz. Buna Braxton Hicks kasılmaları (yalancı doğum kasılması) denmektedir. 
- Bu kasılmalar doğumunuzun yaklaştığı zamanlarda güçlü olabilir.
- Bu nedenle çoğu kadın bu kasılmaları gerçek doğum kasılmaları zannedip, doğumunun aşladığını düşünerek hastaneye gidebilir.

Gerçek doğum kasılmaları
- Kasılmalar düzenli aralılıklarla gelir.
- Kasılmaların sıklığı, süresi ve şiddeti giderek artar.
- Dinlenmeyle geçmez.

Yalancı doğum kasılmaları (Braxton Hicks)
- Aralıklar düzensizdir.
- Kasılmaların sıklığı, süresi ve şiddeti artmaz.
- Dinlenmeyle geçer.

Ne yapmalısınız ?
- Kasılmaları takip edip, bir kağıda yazmalısınız. Böylece kasılmaların düzenli aralıklar ile gelip gelmediğini, yani gerçek doğum kasılması olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Kasılmalar (sancılar) düzenli aralıklar ile gelip, gidiyorsa kaç dakikada bir geldiklerini takip edin ve bir kağıda yazın.
- Bu sırada eşinizin size yardım etmesi sizin için yararlı olacaktır. Kasılmaların doğum kasılması olduğunu anladığınızda doktorunuza haber vermeniz gerekir. 

4-SUYUN GELMESİ
- Bebeğin içinde bulunduğu su kesesi doğumdan önce birden bire yırtılıp, içerdeki suyun bir kısmı boşalabilir. Bu bazen fışkırma şeklinde, bazen ise sızıntı şeklinde olabilir.

Ne yapmalısınız ?
- Hemen doktorunuza haber verin. Suyunuz geldiğinde sancılarınız olmasa bile (doğum kasılmaları başlamamış olsa bile) hastaneye gitmeniz gerekir. Çünkü bebeğiniz enfeksiyona karşı korunmaz hale gelir.

Hamilelikte Vajinal Akıntının Artması Normal mi?

Hamilelikte akıntı çok sık rastlanılan bir durum olduğundan, gebelikte akıntı olur mu sorusu da anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan birini oluşturuyor. Bu dönemde artan hormonların etkisiyle vajinal akıntı olması gayet normaldir. Özellikle hamilelikte beyaz akıntı olması, akıntının ince formlu ve çok hafif kokulu olması genellikle tehlikeli bir duruma işaret etmez. Ancak bu süreçte her akıntının hamileliğe bağlanmaması gerekir. Örneğin hamilelikte akıntı yeşil veya sarı renkteyse, akıntıya kökü koku eşlik ediyorsa ve yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi şikâyetler varsa, mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Zira bu işaretler enfeksiyon belirtisi olabilmektedir.  

Peki, hamilelikte sümüksü akıntı neden olur? Gebelikte sarı akıntı tehlikeli midir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; hamilelikte vajinal akıntı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik!

Hamilelikte Akıntı Neden Olur?

Hamilelik döneminde vücutta çok sayıda değişiklik meydana gelir. Bunlardan biri de vajinal akıntılardaki artıştır. Neredeyse tüm değişimin sorumlusu olan hormonlar, hamilelikte vajinal akıntının miktarında da artmaya neden olabilirler. Dolayısıyla hamilelikte vajinal akıntı normal mi sorusuna, kesinlikle normal olarak cevap verilebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken şey akıntının kıvamı, rengi ve kokusudur. Fizyolojik, yani sağlıklı olan vajinal akıntılar beyaz/şeffaf renkte, ince bir kıvamda ve çok hafif kokulu olabilirler. Akıntıya yanma, batma, kızarıklık veya kaşıntı gibi başka semptomlar eklenmez. Bu belirtilerin eklenmesi durumunda mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Zira bu belirtiler enfeksiyon habercisi olabilmektedir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Vajinal Akıntının Artması Normal mi?

Hamilelikte Akıntı Nasıl Olur?

Hamilelerin pek çoğu, yaşadığı durumun normal olup olmadığı öğrenmek için hamilelikte akıntı nasıl olur, merak ediyorlar. Yukarıda da değindiğimiz gibi hamilelikte kokusuz/hafif kokulu, beyaz/şeffaf, ince formda olan akıntılar fizyolojik, yani normal akıntılardır. Peki, enfeksiyona bağlı akıntılar nasıl ayırt edilir?

1. Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı

Vajina, gebelik döneminde rahim ağzını ıslak tutmak ve bölgeyi enfeksiyonlardan korumak için daha fazla akıntı üretir. Gebelikte beyaz sümüksü akıntı da genellikle bu sağlıklı döngüden kaynaklanır. Dolayısıyla kötü koku ve kaşıntı gibi şikâyetlerin eşlik etmediği beyaz renkli akıntı olması durumunda endişe edilmesine gerek yoktur.

2. Hamilelikte Süt Kesiği Tarzında Akıntı

Hamilelikte süt kesiği tarzında peynir gibi görünen beyaz akıntılar, mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Vajina yapısı gereği az miktarda mantar içerir. Fakat stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması, şeker hastalığı, antibiyotik kullanımı veya gebelik gibi dönemsel olarak hormon seviyelerinin değişmesi, vajina florasının bozulmasına ve doğal olarak mantar enfeksiyonu gelişmesine sebep olabilmektedir. Mantar enfeksiyonunun neden olduğu akıntı genellikle peynir kıvamında ve kokusuzdur. Akıntıyla birlikte vajinada yoğun kaşıntı olması, ayırt edici bir semptomdur. Ayrıca vajina bölgesinde kızarıklık ve yanma gibi belirtiler de gözlenebilir. 

3. Hamilelikte Kahverengi Akıntı

Hamilelikte kahverengi akıntı birçok kadına endişe verse de genellikle zararsızdır. Özellikle lekelenme şeklindeyse ve eşlik eden bir ağrı yoksa normal karşılanır. Bölgenin pH değerindeki minik oynamalar veya yoğun fiziksel aktiviteler, hamilelikte kahverengi akıntılara neden olabilir. Ayrıca bu dönemde kan akışının artması ve hormonların dalgalanması, rahim ağzını daha hassas bir hâle getirir. Bu da cinsel ilişki sonrası veya vajinal muayenenin ardından ufak kahverengi lekelenmelere sebep olabilir. Öte yandan, hamileliğin son dönemlerinde görülen kahverengi akıntılar, mukus tıkacının (nişan gelmesi) düşmesi sebebiyle oluşabilir. Bu da aslında doğumun yaklaştığının bir göstergesidir. 

4. Hamilelikte Sarı Akıntı

Hamilelikte sarı akıntı genellikle enfeksiyona işaret eder. Bazen köpüklü kıvamda olabilen bu akıntıya kötü koku da ekleniyorsa veya cinsel ilişki esnasında ağrı hissediliyorsa, vajinal enfeksiyondan şüphelenilebilir. Bu durumda mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmak ve tanı almak önemlidir. Zira bakteriyel enfeksiyonlar su kesesinin açılması ve erken doğum gibi riskler oluşturabilmektedir. Dolayısıyla tedavisinin mutlaka yapılması gerekir.

5. Hamilelikte Yeşil Akıntı

Hamilelikte yeşil akıntı da tıpkı sarı akıntı gibi bakteriyel enfeksiyonun habercisi olabilmektedir. Bu nedenle şikâyetler hissedildiğinde kadın doğum uzmanına muayene olmak önemlidir.

6. Hamilelikte Gri Akıntı

Hamilelikte gri akıntı ise çoğu zaman bakteriyel vajinozis habercisidir. Özellikle cinsel ilişkiden sonra ağırlaşan bir balık kokusu varsa, tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bakteriyel vajinozis, genellikle vajina florasının bozulması ve kötü bakterilerin çoğalması sonucu oluşmaktadır. Dolayısıyla vajina florasını olumsuz etkileyebilecek parfümlü temizlik ürünlerinden kaçınmak, vajinal duş almamak ve pamuklu iç çamaşırı giymeye özen göstermek, BV oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajina Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar ve Biter?

Hamilelikte vajinal akıntı, hormonların etkisiyle genellikle ilk 6 – 8 hafta içinde artış göstermeye başlar. Artan bu akıntıların hamileliğin sonuna kadar hatta doğumdan sonra da bir müddet sürmesi beklenir. Zira doğumdan sonra loşi ismi verilen lohusalık akıntısı görülür. Loşi; doğumdan sonra, hamileliğe özel olarak hazırlanmış rahim iç tabakasının dökülmesi olarak tanımlanabilir. Başlarda kan kırmızısı şeklinde olan bu akıntının giderek soluklaşması ve azalması beklenir. günden sonra iyice rengi açılır ve en geç 4 hafta içinde sona erer. Loşinin daha uzun sürmesi veya aşırı kanama olması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Hamilelikte Vajinal Akıntının Artması Normal mi?

Gebelikte Akıntı İçin Neler Yapılmalı, Neler Yapılmamalı?

Gebelikte akıntı olması sağlıklı ve beklenen bir durumdur. Eğer gebeliğin seyrine bağlı gelişen akıntılardan rahatsız oluyorsanız, akıntıların daha da şiddetlenmemesi için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz;

  • Akıntıların artmaması için vajina florasını korumaya dikkat edin,
  • Vajinal duş almayın,
  • Pamuklu iç çamaşırları giyin,
  • İç çamaşırlarını gerekiyorsa iki kere durulayın ve kuruduktan sonra ütüleyin,
  • Dar pantolonlardan uzak durun,
  • Mantar enfeksiyonuna zemin hazırlayabileceği için şekerli besinler tüketmemeye çalışın,
  • Vajinanın nemli kalmamasına dikkat edin,
  • Çok rahatsız olduğunuz zaman, uzun süre olmamak kaydıyla günlük parfümsüz pedler kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Vajinal Akıntı Ne Zaman Tehlikeli?

Hamilelikte hafif kokulu, beyaz/şeffaf ve ince akıntılar olmasının normal olduğunu belirttik. Ancak aşağıdaki durumların varlığında doktorunuz ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.

  • Hamilelikte akıntı kötü kokuluysa,
  • Akıntıya kızarıklık eşlik ediyorsa,
  • Yanma, batma hissi varsa,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissediliyorsa,
  • Akıntı sürekli ve yoğunsa,
  • Kaşıntı eşlik ediyorsa,
  • Formunda bir farklılık gözlemleniyorsa (köpüklü veya her zamankine göre koyu kıvamlıysa)
  • Rengi sarı, yeşil veya griyse,
  • Gebelikte akıntı ile birlikte ateş veya karın ağrısı gibi semptomlar varsa mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır.

Bunu da Okuyun: Gebelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Gebelik sırasındaki farklı renkteki akıntılar ne anlama geliyor?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Çağlar Helvacıoğlu bu konuda şu bilgileri verdi:

NORMAL AKINTI NASILDIR?

Gebelik döneminde akıntıolması normaldir. Ancak bazı renkteki vajinal akıntılar normal bazıları ise bir enfeksiyonun ya da başka bir sorunun habercisi olabilir. Sağlıklı salgı, koyu ve şeffaftır. Hafif bir kokusu vardır. Gebelikte olan hormonal değişikliklerle salgının miktarı artarak, rahmi ve vajinayı enfeksiyonlardan korur.

Gebeliğin son haftasında akıntı en yoğun halde bulunur ve pembe mukus içerebilir. Mukus, tipik olarak yapışkan ve jöle kıvamındadır. Vücudun doğum için hazır olduğunu gösterir.

Akıntının farklı renklerde olması farklı sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bunları şu şekilde sınıflandırabiliriz:

ŞEFFAF YA DA SÜT BEYAZI

Bu renk, özellikle kokusu hafif ise genellikle normal ve sağlıklı bir akıntıdır. Bununla birlikte yoğunluk ya da miktarındaki bir değişiklik bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Özellikle şeffaf akıntı, su gelmesi ile karıştırılır. Bu yüzden şeffaf akıntı, erken doğum belirtisi olabilir.

BEYAZ VE PÜTÜRLÜ

Beyaz ya da beyazımsı ve lor peyniri gibi pütürlü bir vajina akıntısı mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Mantar enfeksiyonu yaygın görülen bir hastalıktır ve gebelik süreci de bunun için elverişli bir dönemdir. Kaşıntı, yanma, ağrılı idrara çıkma ya da ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

YEŞİL YA DA SARI

Kimi zaman insanlar birazcık idrar kaçırdıkları için sarı akıntı olduğunu düşünmektedir. Yeşil ya da sarı vajinal akıntı olağan değildir ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir. Kızarıklık ve tahriş gibi belirtiler de görülebilir. Kimi zaman cinsel yolla bulaşan hastalıklar herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gebelik sırasında hem kadını hem de bebeği etkileyecek komplikasyonlara yol açabilmektedir.

GRİ

Gri vajinal akıntı, Bakteriyel Vajinozis (BV) denen bir vajinal enfeksiyonun habercisi olabilir. Özellikle ilişkiden sonra ağırlaşan balık gibi bir koku varsa bu olasılık dikkate alınmalıdır. BV, vajinal floradaki bir dengesizliğin sonucudur. Vajinal duş ve birden fazla cinsel partnerin olması, çocuk doğurulan yaşlarda en sık görülen vajinal enfeksiyon olan BV oluşmasını kolaylaştırır.

KAHVERENGİ

Kahverengi akıntı, gebeliğin ilk belirtilerinden olabilir. Gebelik sırasında görülen kahverengi akıntı endişeye yol açmamalıdır. Yine de koyu kahverengi akıntı gören gebe kadınların doktorlarıyla temasa geçmeleri iyi olur.

PEMBE

Pembe akıntı gebeliğin ilk dönemlerinde ve son haftalarda görülebilir. Bunları ayrı ayrı ele alırsak; gebeliğin başlarında olan pembe renkli akıntı; düşük belirtisi veya dış gebelik habercisi olabilir. Gebeliğin son dönemlerinde olan pembe renkli akıntı, rahim ağzının doğuma hazır olduğunda ortaya çıkar.

KIRMIZI

Gebelik sırasında parlak vajinal akıntı görüldüğünde, derhal doktorunuzla temasa geçmeniz gerekir.Özellikle kanama koyu, pıhtılı ise ya da beraberinde kramp ve karın ağrısı da varsa mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Bu belirtiler düşük ya da dış gebelik belirtisi olabilir.

VAJİNAL AKINTI İLE BAŞA ÇIKMANIN 9 YOLU

  • Tampon kullanıyorsanız sık değiştirmeyi ihmal etmeyin.
  • Vajinanın içini yıkamayın.
  • Kokusuz tuvalet kağıdı ve sabun da dahil olmak üzere kişisel bakım ve kadınlara özgü hijyen ürünlerinde kokusuz ürünleri seçin.
  • Günlük ped aşırı salgıyı emeceğinden faydalı olabilir fakat, genital bölgeyi daha nemli hale getirdiğinden akıntının artmasına yol açabilir.
  • Gerek dışkılamadan gerekse idrarınızı yaptıktan sonra genital bölgeyi önden arkaya doğru silin.
  • Duş aldıktan ya da yüzdükten sonra genital bölgenizi iyice kurulayın.
  • Nefes alan kumaştan yapılmış iç çamaşırı tercih edin.
  • Enfeksiyon riskini artıran dar kot pantolonlar ya da naylon külotlu çoraplar akıntınızın artmasına sebep olabilir.
  • Sağlıklı bir beslenme programı uygulamalı ve mantar enfeksiyonu riskini artıran şeker tüketiminden uzak durulmalı.
bebegimvebiz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası