cevize 15 15 15 gübre ne zaman verilmeli / Gübreleme – Sayfa 3 – Ceviz Tarlam

Cevize 15 15 15 Gübre Ne Zaman Verilmeli

cevize 15 15 15 gübre ne zaman verilmeli

Azot

Azot bitkinin gelişimi için şart olan ve ‘N’ sembolü olan bir elementtir. Gübre olarak nitrat, amonyum ve üre olarak birçok farklı biçimde bulunabilir. Nitrat toprakta uzun süre tutunamaz ve yıkanarak bitki köklerinin yetişemeyeceği noktalara inebilir, böyle durumlarda bitki azot eksikliği yaşayabilir. Bunun yanında toprak analiz sonuçları azot hakkında yanıltıcı sonuçlar verebilir ve uzun süre olacak bir yağış azot miktarını dramatik bir şekilde değiştirebilir. Azot eksikliği olan bitki yaşamsal faaliyetlerini yerine getiremez; yapraklarda sararma, cansızlık ve büyüme sorunları gözlenir.

sararmış mısır yaprakları

Azot ihtiyacı nasıl hesaplanır?

Peki ceviz yetiştiriciliğinde azot ihtiyacı nasıl hesaplanır ve nasıl karşılanır? En verimli uygulamayı öğrenelim!

Büyüme çağını geçirmiş ağaçlarda azotun çoğu hasatla yani meyvelerle bahçeden ayrılır. Bu sebeple azot ihtiyacı o yılki toplam hasat beklentisi düşünülerek hesaplanır. Azot ihtiyacının kabaca hesaplaması alltaki şekilde yapılabilir.

Toplam hasat edilen ceviz (ton) × 22 = Toplam kaybedilen Azot (kg)

Örnek: Yetişkin bir ceviz bahçesinden 4 tonluk bir mahsül beklentiniz varsa kaybedilen yaklaşık azot miktarı nedir? 4 ton × 22= 88 kg Azot

Üstteki hesapta bahçenin toplam ihtiyacı olan azotu bulduk. Bu sonuç her zaman toplam uygulamamız gereken azot miktarına eşit değildir çünkü hayvan gübresi, sulama suyu ve örtücü bitkiler de bahçeye azot sağlayabilir ve çiftçiyi gereksiz azot kullanımından kurtarır.

Üstteki hesap bahçenin toplam kaybettiği azot miktarıdır ancak, üstteki örnekten devam edersek, sulama suyuyla verilen 88 kg&#;lık Azot bahçe için yeterli olmayacaktır çünkü gübre uygulamasında ve ağacın gübreyi almasında kayıplar mevcuttur. Bu kayıplar damlama sulamada %40 seviyelerinde düşünülebilir. Böylece verilecek toplam azot uygulaması alttaki gibi yeniden hesaplanır.

Örnek: 88 kg Azot ihtiyacı olan bir bahçeye damlama sulamaya ne kadar azot verilmelidir? 88 kg Azot x = kg Azot

Üstteki hesap 4 ton mahsül beklenen bir bahçe için uygulanması gereken azot miktarıdır. Bunun yanında alttaki azot kaynakları bahçede mevcutsa bunlar da hesaplanmalı ve toplam uygulamadan düşülmelidir. Mevcut değilse üstteki hesap kullanılıp yıllık gübreleme programı yapılabilir.

aylara-bağlı-azot-ihtiyacı
Hayvan gübresi

Azot yalnızca gübre yoluyla değil, aynı zamanda hayvan gübresi, kompost, sulama suyu ve eğer ki varsa bahçedeki diğer azot bağlayıcı bitkiler tarafından bahçeye katılır. Bu durumlarda hesaplanan orandan gübre dışı azot kaynaklarının düşülmesi gerekir. Hayvan gübreleri yanmış olarak atılmalıdır, aksi takdirde hastalık içerebilir veya toprakta yanacağı için köklere zarar verebilir.

Hayvan gübrelerindeki azot oranları aşağıdaki gibidir:

Tavuk gübresi%
Koyun gübresi%
İnek gübresi%
Yosun%

Hayvan gübreleri toprakla karışmadığı ve kuru iklimlerde buharlaşma yoluyla azot içeriğini %90 civarında kaybedebilir. Bunu önlemek için toprağın iyi karıştırılması ve çok kuru bırakılmaması gerekir. Hayvan gübresi atıldığı ilk andan itibaren bir azot kaynağı görevi görür, ıslak ve iyi karıştırılmış olduğu durumlarda %50 azot oranının bitkiler tarafından alınacağı düşünülebilir.

Örnek: 10 tonluk bir inek gübresinin içerdiği azot miktarı nedir? Yukarıdaki tabloya bakarsak inek gübresinin % azot içerdiğini görebiliriz. Bu durumda; kg x / = kg Azot içerir.Örnek: Karıştırılarak kuru olmayan bir bahçeye verilen 10 tonluk yanmış inek gübresinin bir yılda bahçeye vereceği azot miktarı nedir? kg x / = kg Azot kg Azot x = 75 kg Azot/Yıl
Sulama suyu azot oranı

Tüm yeraltı suları olmasa da bazı yeraltı sularının azot miktarları yüksektir ve bahçeye azot sağlayabilir. Sulama suyu analizinde bu değerler görülebilir ve azot gübrelemesini hesaplarken dikkate alınabilir.

Örtücü bitki

Birçok azot bağlayıcı örtücü bitki çeşidi bulunmaktadır. Bu bitkiler havadaki azotu bağlayarak bahçeye hem azot hem de organik madde sağlar. Dikim sıklığına bağlı olarak biçilen bitkiler bir ay içerisinde dönüm başı 10 kg civarında azot kaynağı olabilir. Bu sayı bitkinin cinsine göre değişmektedir.

yeşil-örtücü-bitki

Yaprak analizi

Yaprak analizi azot ihtiyacının sezon içerisinde kontrol edilmesinde kullanılabilecek en doğru yöntemdir. Her ne kadar hesaplama doğru yapılmış olsa da uygulamadan doğacak sorunlar veya doğal etkilerden dolayı istenilen sonuç alınamayabilir. Bu durumda yaprak analiz sonuçları bize ağaçların durumunu direkt olarak gösterecektir. Yapraktaki azot değerli Mayıs ayından sonra Ağustos ayına kadar dengeli bir hale gelir. Bu sebepten Haziran başı ve Temmuz ayında yaprak analizi yapıp bitkinin azot eksikliği yaşayıp yaşamadığı anlaşılabilir. Bahçede gelişmiş ve gelişmemiş ağaç grupları mevcutsa yaprak analizini iki farklı bitki grubu için yapmak sorunu tesbit etmek için çok yararlı olur.

İdeal değer

İdeal azot yaprak analiz değerleri % &#; % arasındadır. Analiz sonucuna göre dönemlik azot miktarı artırılıp azaltılabilir.

Azot çeşitler ve farkları

Azotun üç temel şekilde ticari anlamda satıldığına değinmiştik: Üre, Amonyum ve Nitrat. Çözünme hızlarına göre sıralama yapacak olursak üre en yavaş çözünen moleküldür ve toprakta amonyuma dönüşerek bitki tarafından emilir. Bunun yanında nitrat en hızlı emilen azotlu gübredir ve toprakta uzun süre tutunamaz. Nitrat ve amonyumun bitki bünyesinde farklı emilme mekanizmaları vardır ve yalnızca birisinin sürekli verilmesi bitki için sağlıklı değildir. Bu sebepten amonyumun ve nitratın dengeli şekilde verilmesi önerilir. Altta piyasada çokça kullanılan iki gübrenin özellikleri görülebilir.

kalsiyum-amonyum-nitrat-gübresi
Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN / 26 Azot gübresi)

26 azot gübresi, asıl adıyla Kalsiyum Amonyum Nitrat, %13 amonyum ve %13 nitrat içerir. Bu da üstte değinildiği gibi hem uzun salınımlı hem de orta salınımlı azot içerdiğini gösterir. İçindeki %13’lük nitrat verildiği anda bitki tarafından alınırken amonyum daha yavaş emilir. Kalsiyum amonyum nitrat gübresi yağışlarla veya sulamayla yıkanmaya yatkındır; en verimli şekilde ağacın dişi organları uyandıktan sonra, yani Mayıs ayı sonrası damlama sulamayla haftalık olarak verilebilir. pH’a ciddi bir etkisi yoktur.

üre-gübresi
Üre gübresi (%46)

%46’lık Üre gübresi diğer azot kaynaklarına göre çoğu zaman daha düşük fiyatlıdır. Üre nemli toprakta iki hafta süresinde amonyum ve nitrata dönüşerek ağacın alabileceği azot tipleri haline gelir. Bunun yanında üre gübresi yapraktan % oranlarında uygulanabilir. Üre gübresi yıkanmaya karşı en dirençli azot kaynağıdır ve sezon başlarında uygulanması doğru olur.

Üstteki gübrelerin dışında azot içeren saf gübre çeşitleri ve NPK gibi kompoze gübreleri bulmak da mümkündür. Yalnızca azot içeren gübreler yazıda anlatıldığı gibi kullanılabilir ancak kompoze gübreler azot dışında da elementleri içerdiği için hem aşırı element birikmesi yapabilir hem de fiyatları çoğu zaman saf azot gübrelerine göre daha yüksektir.

Ne zaman hangi azot verilmeli?

Azot bitkide depolanan ve bitkinin hemen hemen her zaman ihtiyacı olan bir elementtir ancak ceviz ağacı kökleri azotu her dönemde almaz. Kökten azot alımı fidanların dişi organları oluştuktan sonra başlar. Bu tarih hava şartlarına göre değişmekle birlikte Trakya bölgesinde Mayıs ayının başlarına denk gelir. Kış aylarında yapılan azotlu gübrelemeler ceviz ağaçları tarafından alınamaz ve yağışlarla yıkanarak kaybolur. Bu sebepten ağaçlar uyanmadan kesinlikle azot gübrelemesi yapılmamalıdır.

Dişi organların oluşmasıyla birlikte, çoğu iklimde Mayıs ayında, özellikle üre ve amonyum gübrelemesi yapılması mantıklı olur. Bunun sebebi ise ürenin ve amonyumun nitrata göre daha yavaş çözünmesi ve kolay yıkanmamasıdır. Dişi organların uyanmasından Haziran ayının sonuna kadar toplam hesaplanan azot miktarının yarısı üre ve amonyumun şeklinde uygulanabilir. Bu tarihten sonra Temmuz ayının başından itibaren sulama suyuna haftalık olarak eklenecek nitratla Ağustos sonuna kadar toplam hesaplanan azotun geri kalan yarısı verilebilir. Doğru zamanlamayla atılan azot bitki tarafından en verimli şekilde kullanılır. Böylece yetiştiricilerin zamanı, emeği ve parası boşa gitmez; bunun yanında toprak ve yeraltı suları gereksiz yere kirletilmez.

Özetlemek gerekirse
  • Dişi organ oluşumundan &#; Temmuz başına kadar gerekli azot miktarının yarısı üre ve amonyum olarak;
  • Temmuz başı – Ağustos sonuna kadar hesaplanmış azot miktarını kalan yarısı nitrat olarak haftalara bölünerek verilebilir.
  • Bunların yanında yaprak testi sonrasında eksik azot görülürse yapraktan yapılacak %’lik üre uygulaları bitkinin ihtiyacı olan azotun alınmasında yardımcı olur.

yaş arası ceviz fidanlarında hesaplama

Ceviz fidanları 5 yaşına kadar ciddi şekilde büyür ve ürün vermez. Bu süreçte hesaplama hasat miktarı üzerinden yapılamayacağı için alttaki tablo kullanılabilir. Kumlu topraklarda üst sınıra yakın, killi topraklarda ise alt sınıra yakın gübreleme yapılması önerilir. Bunun yanında her yıl Haziran-Temmuz aylarında yaprak analizi yapılarak ağaçların takip edilmesi unutulmamalıdır ve gerekliyse alttaki değerlerden fazla veya az azot verilmelidir.

YaşAzot uygulama (kg/dekar)
1
2
3
4
5

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Referanslar Neil Griffiths , Use of manures, Australian Grains Research & Development Corporation. Nitrogen Budget for Walnuts, Worksheet Instructions by Kathy Kelley and Joe Grant

Yazıyı paylaşın:

Soru sormak veya kendi fikirlerinizi bizimle paylaşmak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Ayrım periyodu nedir.?Ağaçlar uyanma zamanından sonra ki süreç de haziran,temmuz ve ağustos ayında gelişimine devam ederken bir sonraki sene için de ne yapacağına karar funduszeue.info bu gözler,meyve gözümü,yaprakmı, dalmı olucak.işte burada üreticinin yapması gereken,fosforla,borla,çinkoyla,organik gübrelerle,potasyumla toprağı desteklemektir. tedarikci firma tarafından sizlere verilecek sulama ve gübreleme programıyla bahçe uygulamasını devam ettireceksiniz ki ağaçlar zamanında meyveye yatsın zamanında kendisine gerektiği kadar dal ve yaprak oluştursun.

Yine gübreleme ölçümüz,dikimi takip eden yıllarda ağacın her yaşı için aşagıda kitapcıkta belirtildiği gibi olmak kaydıyla düzenli bir şekilde uygulamamızdır.gübre atıldıktan sonra mutlaka fidan etrafı çapalanmalıdır.

GÜBRELERİN UYGULAMA ZAMANI VE UYGULAMA ŞEKİLLERİ

Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için onların toprağa uygulanma zamanına ve şekline çok dikkat edilmesi gereklidir. Uygulanacak gübrenin sadece çeşidini ve miktarını bilmek yeterli değildir.Gübreleme zamanının seçiminde önemli olan bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli ortamı ve besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belli bitkiler için verilmesi gereken gübre miktarı bir defada verilirken bazı bölgelerde bölünerek birkaç defada verilebilmektedir.Gübrenin çok erken veya çok geç verilmesi halinde gübreden beklenen yarar büyük oranda azalmaktadır.

Gübrelerin uygulama şekli ve zamanları bitkilerin besin maddesinden yararlanmaları açısından önemlidir. Ticaret gübreleri ile organik artık uygulamalarının toprağa verilme şekilleri ve uygulama zamanları ile ilgili bir genelleme yapmak mümkün değildir. Ancak gübrelemeden elde edilmek istenen faydanın sağlanabilmesi için bu materyalleri toprağa en uygun zamanda ve doğru şekilde uygulamak gerekmektedir. Bu nedenle uygulanmak istenen gübre materyali çok iyi bilinmeli, uygulanma zamanı ve metodu o gübrenin cinsine göre belirlenmelidir. Toprağa uygulanan besin maddelerinin toprakta uzun zaman alınabilir yapıda kalamayacakları bilinmelidir.

GÜBRELERİN UYGULAMA YÖNTEMLERİ

Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için uygulama zamanı kadar uygulama yöntemi de çok önemlidir. Gübreleme yöntemleri yüzeye serpme, banda(sıraya) uygulama, yapraktan uygulama ve sulama ile birlikte uygulama olarak sıralanabilir.

YÜZEYE SERPME

Gübrenin elle veya gübre dağıtıcı aletlerle toprak yüzeyine serpilerek uygulanmasıdır. özellikle azotlu gübreler yüzeye serpilerek uygulanmaktadır. Ekimden önce olduğu gibi ekimden sonra veya bitki geliştikten sonra da uygulanabilmektedir. Sık ekimi yapılan bitkilere kolay gübreleme

sağladığından tercih edilmektedir. Çok geniş arazilerin kısa sürede ve pratik şekilde gübrelenmesinde kullanılır. Bu şekilde gübrenin uygulanması hem zaman hem de işçilikten tasarruf sağlamaktadır.


BANDA UYGULAMA

Gübreler ekimden önce tohum veya fidenin cm altına veya yanına, elle veya makinalarla uygulanır. Tahılların ve diğer tarla bitkilerinin mibzerle ekiminde tohumla birlikte gübre tohum yakınına verilmiş olur. Fosfor ve çinko gibi toprakta kolayca yarayışsız forma geçen elementler için banda uygulama en uygun yöntemdir. Köke en yakın bölgeye verildiğinden bitki kolayca alabilmektedir. Sıraya ekilen bitkilerde gübrelerin banda uygulaması önerilmektedir. Toprak yüzeyine göre alt kısmı daha nemli olacağından gübrenin yarayışlılığı artmaktadır. Gübre fiyatının yüksek olduğu ve daha az gübre kullanma zorunluluğu olduğunda banda uygulama en uygun yöntemdir.

Meyve ağaçlarında banda uygulama taç izdüşümüne uygulama şeklinde yapılmaktadır. özellikle fosfor, potasyum ve mikro element gübrelerinin taç izdüşümüne, cm açılan derinliğe uygulanması ve uygulandıktan sonra üzerinin toprakla kapatılması gereklidir.

Fosforlu ve gerekiyorsa potasyumlu gübre erken ilkbaharda ağaç tacının altına (iz düşüme) açılacak cm genişlik ve derinlikte daire şeklindeki hendeğe, verilerek üzeri toprakla doldurulur. toprak işlemenin traktörle yapılabileceği hallerde, gübreler ağaç sıralarına paralel geçen cm derinlikte açılan hendeklere verilebilir. 1 numaralı sıralar birinci yıl, 2 numaralı sıralar ikinci yıl gübrelenir.

YAPRAKTAN UYGULAMA

Kimyasal gübrelerin bitkiyi yakmayacak dozlarda suda eritilerek bitkinin üst aksamına ve özellikle yapraklara püskürtülerek uygulanmasıdır. Yapraktan beslenme ile bitkilerin tüm besin elementleri özellikle makro element ihtiyaçlarının karşılanması mümkün değildir. Genellikle mikro element içeren gübreler için uygun bir yöntemdir. Gübrelerin topraktan uygulanması değişik nedenlerden dolayı uygun olmayabilir. örneğin toprakta kireç yada pH nın yüksek oluşu nedeniyle topraktan uygulanan mikro element gübreleri etkisiz olmaktadır. Bu nedenle özellikle mikro element eksikliklerinin etkili ve hızlı bir şekilde giderilmesi için en iyisi yapraktan uygulamadır. Yapraktan gübrelerin uygulanması özellikle meyve ağaçlarında yardımcı ve çabuk tedavi edici bir yöntemdir. Yapraktan gübrelerin uygulanmasında en önemli konu uygulama zamanıdır. örneğin bitkilerin çiçeklenme döneminde veya meyve oluşumu sırasında yapraktan gübreleme yapılmamalıdır. Uygulanırsa çiçeklerin yanmasına ve tozlaşmanın engellenmesine neden olabilir. Sabah erken saatlerde yada akşam serinliğinde uygulama yapılmalıdır. Yaprakların alt ve üst yüzeyleri çok iyi ıslatılmalıdır.

SULAMA İLE BİRLİKTE GÜBRELEME

(FERTİGASYON)Gübrenin sulama suyuna karıştırılarak sulama ile birlikte gübreleme yapılmasıdır. Zaman işçilik ve yakıt tasarrufu bakımından çok uygun bir yöntemdir. Ancak suda kolay eriyebilen azotlu ve potasyumlu gübreler bu metotla verilebilir. Amonyum nitrat, Amonyum sülfat, Kalsiyum nitrat, üre, Amonyum fosfat, potasyum klorür, potasyum sülfat, diamonyum fosfat gibi gübreler su ile karıştırılarak verilebilir. Sulama suyuyla verilmeyecek bileşikler ise fosforik asit, susuz amonyak, amonyak eriyikleri, süperfosfat, jips, kireç ve bazı kompoze gübrelerdir. Fertigasyonda kullanılacak gübreler suda çökelme yapmayacak veya basınçlı sulama sistemleriyle uygulanacaksa tortu oluşturmamalıdır.

GÜBRELERİN UYGULAMA ZAMANI

Genel olarak gübrelerin uygulama zamanı;

*İklim koşulları

*Toprak koşulları

*Bitki türü

*kullanılacak gübre çeşidine göre değişfunduszeue.info göre

• GÜBRELER HANGİ İKLİMLERDE NE ZAMAN UYGULANMALI?

Yağışlı ve nemli iklim koşullarında gübrelerin uygulama zamanı olabildiğince ekime yakın dönemde yapılmalıdır. Çünkü yağışlarla bitki besin maddelerinin yıkanma şeklinde kayıpları artmaktadır. Çok sıcak ve çok kurak koşullarda ise gübreden buharlaşma ile ve fiksasyonla kayıplar olabilecektir. Bu durum göz önüne alınarak gübreleme zamanı ayarlanmalıdır. Gübre verme zamanı konusunda üzerinde durulması gereken en önemli konulardan birisi tohumun çimlenmesi sırasında toprakta yeteri kadar bitkiye yarayışlı besin maddesi bulunduracak şekilde gübreleme zamanını ayarlamaktır. Aksi durumda gübrelemeden amaçlanan başarıya ulaşılamaz.

• TOPRAK KOŞULLARINA GÖRE GÜBRELEME ZAMANI DEĞİŞİR Mİ?

Gübrelerin toprakta tutunmaları ve yarayışlılıklarının fazla olması için toprak koşullarıda iyi bilinmelidir. Hafif bünyeli kumlu topraklarda besin elementleri toprağa tutunamadıkları için uygulamadan sonra topraktan ya yıkanma yada buharlaşma yoluyla kaybolmaktadır. Hafif bünyeli topraklarda özellikle azotlu gübrelerin bölünerek uygulanması kayıpların azaltılması açısından uygundur. Kireçli ve hafif alkali topraklarda verilen fosfor fiksasyona uğramakta ve bitkinin yararlanamayacağı şekle dönüşmektedir. Bu nedenle fosforlu gübrenin ekimden hemen önce hatta ekimle birlikte uygulanması gerekmektedir.

• HANGİ BİTKİLER İÇİN NE ZAMAN GÜBRE VERMELİYİZ?

Sebzelerde ve yeni meyve bahçeleri tesis ederken kimyasal gübreler ekimle veya ekimden hemen sonra uygulanmalıdır.

Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde şubat mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise mart nisan aylarında yapılmalıdır. O yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir. Azotun diğer yarısı ay sonra sulamadan hemen önce tırmıkla toprağa hafifçe karıştırıldıktan sonra sulanmalıdır.

• HANGİ GÜBREYİ NE ZAMAN VERMELİYİZ?

Gübrenin uygulama zamanı gübre çeşidi dikkate alındığında iki faktöre göre değişmektedir.

1. Gübrenin organik ve inorganik formda olmasına göre,

2. Bitki besin elementinin çeşidine göre farklıdır.

Genel olarak organik gübrelerin sonbaharda toprağa uygulanmaları daha uygundur. Çünkü kış yağışları ile birlikte organik gübrenin toprağa nüfuz etmesi sağlanacaktır. İnorganik yani kimyasal gübrelerdeki besin elementleri bitkinin alımına hazır durumdadır. Bu nedenle ekim veya dikim sırasında uygulanmalıdır. Bu gübrelerin uygulanma zamanı ise verilecek bitki besin elementlerine göre değişiklik göstermektedir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler ekimden önce veya ekim sırasında verilmelidir. Azotlu gübreler ise mutlaka bir kaç defada bölünerek uygulanmalıdır. Çünkü azot hareketli bir elementtir ve kolayca kaybolmaktadır. Yarısı ekimle birlikte veya ekimden hemen sonra, diğer yarısı ise bitkinin gelişme döneminde verilmelidir. Yağışlı bölgelerde veya kumlu topraklarda uygulanacak olan azotlu gübreler daha çok parçaya bölünerek uygulanabilir. Bu uygulama şekli ile gübreden meydana gelecek kayıplar asgaride tutulabilir.

Bu bilgilerimizin ışığı altında bir genelleme yapacak olursak:

KİMYASAL GÜBRELERİN UYGULANMASI

Kimyasal gübreler tekli veya çoklu olmak üzere bitki besin elementlerini bitkinin kullanımına hazır bir şekilde bulundurmaktadır. Bu nedenle ekim veya dikim sırasında veya sonrasında hemen uygulanmalıdır. Çok erken verilmesi halinde toprakta zamanla ya kaybolur yada bitkinin alamayacağı yarayışsız forma dönüşmektedir. Bitki büyüdükten sonra gecikerek verilmesi halinde ise toprak yüzeyinde kalır ve bitkiye yararı olmaz.

Azotlu gübreler çok hareketli olduklarından(sığır gübresi) fazla yağış ve sulama ile yıkanarak, gaz halinde uçarak kaybolurlar. Bu gibi kayıpları önlemek için bu besin maddesine en çok ihtiyacı olduğu gelişme dönemlerinde bölünerek uygulanmalıdır. O yıl o ürüne gerekli olan yani toprak analiz sonuçlarına göre önerilen azotun yarısı ekimle birlikte veya hemen sonra verilmelidir.

Fosforlu Gübrelerin uygulanma zamanı; ekimden hemen önce tamamı uygulanmalıdır.

Potasyumlu gübrelerin uygulanması toprak analiz sonuçlarına göre gerekiyorsa uygulanması gereklidir. Bu gübre de fosforlu gübreler gibi ekim veya dikim zamanında verilmelidir. Potasyumlu gübrelerin tamamı bir kerede uygulanmaktadır. Ancak yıkanma ile kaybının söz konusu olabileceği bölgelerde ikiye bölünerek verilebilir.

ORGANİK GÜBRELERİNİN UYGULANMASI

Organik gübrelerin uygulanma zamanını gübrenin uygulanacağı toprağın bünyesi ile gübrenin uygulanacağı bölgenin iklim şartları belirler. Bu faktörler dikkate alındığında çiftlik gübrelerinin en ideal uygulanma mevsimlerinin ilkbahar ve sonbahar olduğu görülür. Burada uygulamanın ilkbaharda mı yoksa sonbaharda mı yapılacağına yukarıda belirtildiği gibi iklim ve toprak faktörleri göz önünde bulundurularak karar verilir.

Tarlaya uygulanan organik gübrelerin pulluk ile gömülerek gübrenin değerinden meydana gelecek kayıpların önüne geçilir. Gübrenin toprak altına gömüleceği derinlik toprak bünyesine bağlı olarak değişmektedir. Genel bir uygulama şekli olarak çiftlik gübreleri hafif bünyeli topraklarda yüzeye serildikten sonra sürümle derine, ağır bünyeli topraklarda ise yüzeye serilip hafifçe yüzlek olarak karıştırılır.

Bitki ekildiğinde hazır besin bulabilmesi için organik gübreler ayrışma süreleri göz önünde tutularak ekimden önce verilmelidir. Gübreler sıcak ve nemli iklim şartlarında yetiştirilen bitkilerin ekiminden hafta önce, serin koşullarda yetişen bitkilerden ise bir kaç ay önce toprağa uygulanmalıdır.

Toprağa katılacak organik gübre miktarının belirlenmesinde toprağın yapısı, organik madde miktarı, iklim faktörleri ve yetiştirilecek bitkinin çeşidi etkili olmaktadır. Organik gübreler toprağa sağladığı bitki besin maddelerinden daha çok toprağın yapısına kazandırdığı özellikler bakımından daha önemli bir işleve sahiptir. Toprağa uygulanan organik gübreler, topraklara sağladıkları organik maddeler ile toprakların geçirgenlik değerleri ve su tutma kapasitelerinin arttırılması ile diğer fiziksel özellikler üzerine olumlu etki yaparak toprakların bitki yetiştirmeye daha uygun bir yapı kazanmalarını sağlar.

Organik gübrelerle yapılan gübrelemelerde az ve sık olarak yapılan gübreleme uygulamalarının, çok miktarlarda ve uzun zaman aralıklarında yapılan gübreleme programlarından daha etkili olduğu çeşitli kaynaklarca ortaya konmuştur. Az ve sık yapılan bu gübreleme programlarında eksik kalan bitki besin maddeleri ticari gübrelerce takviye edilmelidir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki, ahır gübrelerinin kullanımına kadar geçen zamanda muhafaza şekli de kullanılması esnasında dikkat edilecek hususlar kadar önemlidir.

AHIR GÜBRESİNDE MEYDANA GELEN KAYIPLARIN ÖNLENMESİ

Ahır gübresinde olacak kayıpları önlemek için;

• Ahır tabanı su geçirmeyecek şekilde yapılmalı,

• Ahır içerisinde mutlaka yataklık kullanılmalıdır. Çünkü yataklık, hayvan idrarını tutarak yıkanma yoluyla olacak kayıpları önler, amonyak kaybını engeller. Böylece yataklık malzeme içerisinde bulunan organik madde ve bitki besin maddelerinin gübreye verilmesi ve gübrenin kullanımının kolaylaştırılması sağlanır,

• Olgunlaştırma sırasında ahır gübresindeki mevcut azotun kaybını önlemek için ahır gübresine jibs, kalsiyum klorür, kalsiyum nitrat gibi maddeler katılır,

• 1 ton ahır gübresinin tonuna kg fosfor (P2O5) hesabı ile fosforlu gübre ilave edilecek olursa hem gübrenin azot kaybı önlenmiş olur, hemde gübre fosforca zenginleşmiş olur,

• Ahırdan çıkan gübreyi açık bir alanda ve dağınık şekilde muhafaza etmemeli, ahırlardan çıkarılan taze gübre muntazam bir yığın halinde özel şekilde yapılmış gübreliklerde muhafaza edilmeli,

• Ahır gübresinin muhafazası sırasında mümkün olduğu kadar havasız şartlarda, sıkıştırılmış olarak olgunlaştırılması sağlanmalıdır. Böylece azot ve organik madde kaybı azalır,

• Kayıpları azaltmak için ahır gübresi fazla yağış alan yerlerde üstü kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Çiftlik gübrelerinden sızma ile kaybın önlenebilmesi amacıyla beton yada sıkıştırılmış bir zemin üzerinde olgunlaştırılmaya alınmalıdır, ayrıca yağmur suları ile yıkanan gübreden çıkan sıvı materyalin ortamdan uzaklaşması önlenmeli, mümkünse tekrar yığına dönmeleri sağlanmalıdır,

• Az yağış alan yerlerde gübreler rüzgar tutmayan, oldukça yüksek bir yerde iyice sıkıştırılmış yığın halinde muhafaza edilmelidir. Yığın üzerine ince bir toprak tabakası veya organik maddece zengin bir örtü tabakası ile kapatılmış olarak muhafaza edilmelidir.

Yukarıda sıralanan kayıpların engellenebilmesi için uygun özelliklere sahip bir gübrelik tesisi kullanılması gerekir.

ORGANİK GÜBRELERİN KULLANILMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Tarımda kullanılan organik gübreler çok çeşitlilik arz etmektedir. Bu gübrelerin uygulanması ile genel dikkat edilmesi gereken hususları maddeler şeklinde sıralayacak olursak:

• Uygulanacak olan organik gübrelerden azami faydanın sağlanabilmesi için C/N oranının 1/20 den küçük olmasına dikkat etmelidir.

• Uygulanacak olan organik gübrelerin (özellikle çiftlik gübrelerinin) iyi yanmış olmaları gerekir,

• Uygulama öncesi besin maddeleri miktarlarının bilinmesi ve uygulanacak miktarın besin maddesi içeriğine göre belirlenmesi gerekir,

• Organik gübrelerin uygulamadan önce eğer bekletilecekse ortam şartlarından en az etkilenecek şekilde depolanmaları sağlanmalıdır,

• Organik gübrelerden meydana gelebilecek besin maddesi kayıplarını asgaride tutabilmek amacıyla tarlaya uygulanan gübre açıkta bırakılmamalı, tarlaya getirilen gübre tarlaya uygulanır uygulanmaz pulluk ile toprak altına getirilmeli,

• İyi olgunlaşmamış organik gübreler tarlaya uygulandıklarında bitkilere faydadan çok zarar verebilirler, çünkü çürüme toprakta devam ederken oluşan bakteriler topraktaki besin maddelerini kullanırlar,

• Yeşil gübrelemede yeşil gübre bitkisinin sürülerek toprağın altına getirileceği zaman çok iyi ayarlanmalıdır. Eğer bitki gömüldükten sonra esas bitki ekimi yapılacaksa, gömülen bitkiye çürümesi için yeterli zaman bırakılmalıdır.

• Uygulanacak olan organik gübrelerin sadece bir besin maddesi sağlamadığını, aynı zamanda toprak yapısını olumlu olarak etkileyen bir materyal olduğu unutulmamalı ve uygulamalarda bu özelliğe dikkat edilmelidir.

Kaynaklar:tarım funduszeue.info fidancılık teknik bölümü.

DAP gübresi cevize ne zaman atılır?

İçindekiler:

  1. DAP gübresi cevize ne zaman atılır?
  2. 15 15 15 gübre cevize ne zaman atılır?
  3. Ceviz içi neden siyah olur?
  4. Ceviz ağacı çok su ister mi?
  5. Akıllı gübre ne zaman atılır?
  6. Ceviz Icinin Kararmamasi icin ne yapmali?
  7. Ceviz ici Kurtlanması nasıl önlenir?
  8. 5 yaş ceviz ağacından 20 kilo meyve alınabilir mi?

DAP gübresi cevize ne zaman atılır?

Bu gübrede fosforlu gübrelergibi ekim veya dikim zamanında verilmelidir.

15 15 15 gübre cevize ne zaman atılır?

Pek çok yetiştirici, her genç ağaç başına gr N-P-K 15-15-15 gübrelemeuygulamaktadır; bu oranlar iki farklı uygulama içindir, ilki ilkbahar sonunda diğeri yazın uygulanır.

Ceviz içi neden siyah olur?

Hızlı meyve gelişiminin gözlendiği dönemlerde hasat zamanı aşırı sıcaklıklar iç cevizdeekonomik kayıplara nedenolan iç kararmalara ve büzüşmelere nedenolmaktadır. Güneşe direk maruz kalan meyveler, özellikle uç dallarda meyve veren çeşitlerde, güneş yanıklığı zararlanması sonucu iç cevizdekararma gözlenir.

Ceviz ağacı çok su ister mi?

Cevizağacı ilk yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Ancak bu cevizfidanını dikimi yapıp 3 yıl sonra hiç suverilmeyeceği anlamına gelmez. Yazın yağış dağılışına göre kurak dönemlerinde ağacın beslenmesi için sefer suverilmesi uygun olacaktır.

Akıllı gübre ne zaman atılır?

Fosforlu gübrelerekimden veya dikimden hemen önce veya ekim sırasında verilmeli ve toprağamutlaka gömülmelidir. Çok erken verilmesi halinde topraktazamanla bitkinin hemen yararlanamayacağı şekle dönüşeceğinden; bitki büyüdükten sonra verilmesi halinde ise toprağınüstünde kalacağı için bitkiye yararlı olamayacaktır.

Ceviz Icinin Kararmamasi icin ne yapmali?

Hasadı geldiği halde zamanında toplanmayan cevizlerin daha ağaçtayken rengi kararır ve kalitesi hızla düşer. Hasadı yapılan cevizlerin üzerinde kalan yeşil kabuklar en kısa zamanda soyularak temizlenmelidir. Yeşil kabuğundan ayıklanmış cevizmeyveleri tek kat olarak serilerek kurutulmalı.

Ceviz ici Kurtlanması nasıl önlenir?

Kabuğu çıkarılmış iç cevizihava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene. Buzdolabı dışında kuru, karanlık ve serin bir ortamda kabuklu cevizlerimizi muhafaza edebiliriz.

5 yaş ceviz ağacından 20 kilo meyve alınabilir mi?

Chandler ceviz ağacıgelişim süresini tamamladığı 5.yılından itibaren 20 kilo meyvevermeye başlamaktadır.

Dr. Adnan Gün, Beyoğlu/Şişhane doğumludur. Evli ve iki çocuk babasıdır. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü lisans mezuniyeti sonrası, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı, Para-Banka Bölümü yüksek lisans ve aynı üniversitenin İktisat Ana Bilim Dalı’nda, İktisat Teorisi Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamıştır.

Kariyerine Şekerbank T.A.Ş.’de Müfettiş Yardımcısı olarak başlamış ve  bankanın İstanbul’daki çeşitli birim ve şubelerinde şube müdürü/yönetici olarak görevler almıştır.

Dr. Adnan Gün, reel sektörde değişik iş kollarında mali konularda üst düzey yöneticilikler üstlenmiştir. Profesyonel iş süreçleri sonrasında, iş hayatını mali müşavir ve bağımsız denetçi, aynı zamanda meslek örgütü üye/yöneticisi olarak sürdürmüştür.

Mesleki tecrübe ve faaliyetleriyle bağlantılı olarak danışmanlık, yarı zamanlı öğretim görevliliği ile başta Asliye Ticaret Mahkemeleri olmak üzere, bankacılık, finans, vergi ve mali mevzuat konularında muhtelif mahkemelerde bilirkişilik, mütalaa ve kayyımlık faaliyetlerinde  bulunmuştur.

yılından itibaren, TMSF bünyesindeki  tasfiye halinde (Müflis) Asya Katılım Bankası A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür (İflas İdaresi Üyesi) ve Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlerini sürdürmektedir.

İki dönem İstanbul SM Mali Müşavirler Odası Denetleme Kurulu üyeliği ile TÜRMOB delegeliği yapmıştır. FENERBAHÇE Spor Kulübü Kongre, İSMMMO ve İSMMMD (Meslekte Birlik) üyesidir.

25 Mayıs tarihinde GÜBRETAŞ Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve başlamıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası