sakiz adasinda ne yapilir / Sakız Adası Gezi Rehberi | Nerede? Gezilecek Yerler

Sakiz Adasinda Ne Yapilir

sakiz adasinda ne yapilir

Son zamanların git gide popüler olan Yunan adalarından biri olan Sakız Adası gezilecek yerler listemizle yaz tatilinize yeni bir soluk getirmeye ne dersiniz 😉 Sakız adasının Türkiye&#;nin gözde tatil merkezlerinden en önemlisi olan Çeşme&#;ye yakın olması ve ulaşımın çok kısa sürmesiyle elimizin altında her zaman kolaylıkla gidebileceğimiz çok şirin bir adadır. Şimdi gelin Sakız Adası hakkında enine boyuna size Sakız Adası&#;nda gezilecek yerler, Sakız Adası tarihi, Sakız Adası&#;na kapıda vizeyle girişi ve daha fazlasını anlatalım.

Youtube kanalımıza buradan abone olabilirsiniz!

Sakız Adası Hakkında Genel Bilgiler

Homeros&#;ta adı geçen Yunanistan&#;ın bilinen adalarından biri Sakız için Yuan şair Georgios Drossinis şöyle bahseder; &#;Chios harika bir ada. Adını söylerken bile gül suyunu hissediyorum&#;

Adadaki ilk kolonileşme İonlar tarafından gerçekleştirilmiş. İyonlar zamanında ada Yunanistan&#;ın en önemli ticaret merkezi haline gelmişi. İonlardan sonra Büyük İskender&#;in adayı işgal etmesiyle Sakız Helenistik döneme geçiş yapmış. Ama adaya ayak bastığınızda ne yazık ki diğer Yunan adalarındaki gibi Helenistik mimariyi göremiyoruz. Büyük İskender&#;den sonra sırasıyla Yunan, Pers, Roma, Bizans, Ceneviz ve sonra Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. yılında Osmanlı hakimiyetine geçen ada yılında bağımsızlığını kazanmasıyla Yunanistan&#;a geçmiştir. Biraz detaya girmek gerekirse bilinmesi gereken; Roma hakimiyetinden sonra adayı yy&#;da Arapların istila etmesidir. Arap korsanlar Sakız adası&#;na gelerek buradan mastikleri (sakızları) kaçırmışlar. Arap istilasının üzerine İstanbul&#;dan gelen Bizanslıların adaya yerleşmiş. Ve Bizans adayı sonrasında Cenevizlilere vermiş. Yine aynı şekilde sakızlar Cenova&#;ya yollanmaya başlanıyor. Hatta öyle taktikler varmış ki. Eğer sakızın fiyatı düşerse artsın diye sakız taşıyan gemiler batırılıyormuş.

Adaya sonradan gelen Osmanlı olmuş. adet gemiyle Piyale Paşa önderliğinde kan dökülmeden adaya hakim olmuşlardır. Aslında ada Osmanlı döneminde en ferah ve zengin dönemini geçirmiş. 

Sakız Adası&#;nın merkezi feribottan indiğiniz Chios isimli yerdir. Adanın merkezi olan Chios dağlık bölgeler yerine enine genişlemiş bir yerdir. Yaklaşık nüfuslu adada kişi Chios&#;da yaşamaktadır. Cenovalılar adaya Sikio, Yunanlılar Chios (Kios) biz ise Sakız diyoruz.

Sakız Adası&#;nın Sakız Ağacı

Ada ismini mastika yani sakız ağaçlarından almıştır. En önemli sakız üretim noktalarından biri olan Sakız Adası&#;nda sakız dönemi haziran ayında başlar. Önce ağacın dibinde biten otlar ve taş-çakıl varsa bunlar temizlenir. Sonrasında toprak üzerine kalsiyum karbonat karşımı dökülür. Bunun amacı ağaçtan damlayan sakızların toprağa bulaşmasının engellenmesidir. Temmuz ortasında ağacın alt gövdesinden başlanarak çekice benzer bir aletle yarıklar açılmaya başlanır. Ve bu çizme işlemi iki haftada bir gövdenin üstüne doğru tekrarlanır. Ağustos ortasında yere düşen büyük parça kurumuş sakızlar toplanır. Ve son olarak asıl toplama ise Eylül sonu gerçekleştirilir. Adayı gezerken de fark edeceksiniz sadece güney kesiminde sakız ağaçları bulunmaktadır. Kuzeyinde kesinlikle yetişmemektedir. Güneyden esen sirokko rüzgarları ve kuzeydeki dağların yağmuru kesmesi sayesinde bu ağaçlar yetişebilmektedir. Sakız müzesine gittiğinizde detaylı bilgileri hatta 17 çeşit sakız ağacının nerelerden geldiklerine kadar öğrenebilir eski sakız fabrikalarından kalma makinaları görebilirsiniz.

Ceneviz döneminde kasabaların kapıları demir parmaklıklarla kapatılırmış. Bunun nedeni ise gece mastika kaçakçılığı yapılamasın diyeymiş. Ta o zamanlardaki değerini halen koruyabilmiş bir üründür sakız. Bugün kilosu euro&#;dur.

Adadaki sakızın tarihi yıllıktır. Bizans, Ceneviz ve Osmanlı sakızın önemi fark etmiş ve bunun ticaretini yapmışlardır. Osmanlı adadaki sakız&#;ın üçte birini alarak bunun karşılığında adayı korsanlardan korumuş. Osmanlı döneminde sakız işinden sorumlu kişi Sakız Emini&#;dir. Sakız emini bir Osmanlı memurudur. Yaptığı iş sakızları tartmaktır. 

Sakız Adası&#;nda Gezilecek Yerler

Sakız Adasına gidenlere başlıca tavsiyemiz adaya minimum 2 gece ayırmanızdır. İmkanı olanlar mümkünse 4 gününü dolu dolu adada geçirsin. Çünkü ada sanıldığı küçük ve bir kaç günde gezilecek kadar kolay değil. Adanın güneyi ayrı kuzeyi ayrı gezilecek yerlere sahip. Gezilecek köyleri dışında birbirinden güzel koyları ve kumsalları olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Sakız Adası&#;nın Ortaçağ Köyleri

Armolia Köyü : Ne yalan söyleyelim Sakız&#;a ayak basana kadar bu köyden haberimiz yoktu ta ki otel sahibimiz söyleyene kadar. Köy&#;ün tarihini içinde bulunan kemer kalıntılarından anlayabilirsiniz. Geri kalan yapıların hemen hemen bir çoğu eski yapıya özen gösterilerek yeniden yapılmış. Bu köy diğer köylere nazaran nasıldı diye sorarsınız. Cevabımız net. Köydeki her evin önü, avlular, ara sokaklar çiçeklerle donatılmıştı.

Olimpi Köyü : Sakız&#;da bu saydığımız köyler içine araçla girebildiğimiz tek köydü. Köyün sokakları o kadar dar ki araç sürerken zorlanmadık değil. Ama dürüst olmak gerekirse içlerinde en beğendiğimiz köylerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Belki de sokaklarında bizden başka turist olmamasının da büyük etkisi vardır.

Pirgi : Pirgi bir mastik köyüdür. Sakız adasının güneyinde bulunan köy Chios merkezden sadece 25 km uzaklıkta olduğu için burayı görmemezlik etmeyin. Biliyorsunuz yılında ada depremden ciddi zarar görmüştür. Bu depremde zarar görmeyen köy Pirgi&#;dir. Eskisi gibi ayakta kalmayı başarmış  köy tarihte sakız üretiminin ve dolayısıyla ticaret merkeziymiş. Pirgi&#;nin diğer köylere göre değişik olan yanı binaların dış cephesindeki süslemeleridir. Siyah ve beyaz şekillerden dış cepheleri süsleyen evleri hiçbir yerde göremeyeceğiniz mimariye sahip. Ortaçağ&#;ı yaşamak adına Pirgi&#;nin ara sokaklarını arşınlamayı unutmayın.

Mesta Köyü : Sakız&#;daki Ortaçağ köylerinden en eskisi ve en iyi korunmuş olanı Mesta köyüdür. Taş evlerin sardığı ve taş kemerlerle süslü dar sokakları ile masalın içinde geziniyor hissi verir. Köy korsan saldırılarından korunmak amacıyla beş köşeli kale içine inşa edilmiştir. Köyün sadece iki tane girişi bulunmaktadır. Tehlikeli durumlarda ve sakız kaçakçılığını önlemek için geceleri bu kapılar kapatılıp güvenlik sağlanırmış. Köyün dar ve kemerli sokaklarını gezdikten sonra merkezindeki kilisenin önündeki meydanda ağaç gölgesi altında bir kahve içip yolunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Lagada Köyü : Günbatımında akşam yemeği yemek için en ideal yerlerden biridir. Liman bölgesinde denizin kenarında egenin ılık rüzgarı eşliğinde müthiş bir kaç saat geçirmek için gitmenizi önerdiğimiz bir bölgedir.

 

Sakız Adası Kumsalları

Karfas : Adanın en populer kumsalıdır. Çocuklu aileler için de uygun olduğunu söylememiz gerekir. Kumsal boyunca cafe ve restaurantların sıra sıra dizili olduğu bölgede ihtiyacınızı da rahatlıkla giderebilirsiniz. Kumsal çakılsız olduğundan da yüzmesi ve kumsalda vakit geçirmesi oldukça keyifli.

Mavra Volia & Mastichochoria : Mavra Volia kumsalına varmak için önce Mastichochoria kumsalından geçiliyor. Kumsal dediğimize bakmayın aslında liman gibi bir yer burası. Etrafında bir kaç tane balık restaurantının bulunduğu, denizinin çakıllı ve pırıl pırıl olduğu bir yer. Burayı yüzmeyi canımız o kadar çekti ki vaktimiz yok diye direk siyah çakıllarıyla meşhur Mavra Volia&#;ya geçtik. Mavra Volia&#;nın özelliği volkan patlaması sonucu oluşmasıdır. Yine deniz pırıl pırıldı ama çakıllardan dolayı hem yürümesi hem de denize girmesi insanı biraz yoruyor.

Agia Dinami : Tek kelimeyle müthişti. Sakız adasında gördüğümüz ve girdiğimiz en güzel kumsal diyebiliriz. Hatta iddia ediyoruz buradan daha iyisi yok. Bu kumsal iki kumsaldan oluşuyor. Önce büyük olan kumsala varılıyor. Hatta ilk kumsala aracı park ettikten sonra rahatlıkla varabiliyorsunuz. Ama hemen arkasındaki kumsala gitmek için patika yolu aşmanız gerekiyor. Kesinlikle bu patika yolu geçin ve karşınıza çıkacak manzaranın tadını çıkarın.

Trachilia & Angelia : Her kumsalı bölen çakıllı bir alan var sadece arasında. İsterseniz Trachilia&#;ya isterseniz Angelia kumsalına girin. Karar sizin. Fakat bölgede ihtiyacınızı giderebileceğiniz hiçbir şey yok. Eğer burada denize girme niyetiniz varsa gelmeden önce yanınızda erzak bulundurmanızda fayda var 🙂

Avlonia : Burası ufak bir yok aynı Trachilia & Angelia&#;da olduğu gibi burada da bir tesis yok. Biz gittiğimizde denizde bizim haricimizde iki kişi vardı. Muhtemelen mayıs sonunda gittiğimiz içindir. Sezonda nasıl olur bir fikrimiz yok.

Salagona : Daha kumsala varmadan önce dağlık yoldan aşağı inerken karşılaşacağınız manzaraya hayran kalacaksınız. Hatta mümkünse dakika oturup bu anın tadını çıkarın. Salagona&#;nın da denizi çok güzeldi. Sakız adasında gezdiğimiz kumsallar için aksini söylemek mümkün değil zaten. Her kumsal temiz, su cam gibiydi.

Daskalopetra : Vrontados bölgesinde bulunan halk plajıdır. Araçla yoldan giderken gözüküyor zaten. E herkesin gördüğü yer de ne kadar bakirdir ona siz karar verin 😉 Biz plajı fotoğraflayıp yola devam ettik.

Mersindi : Sakız merkezden kuzeye doğru çıkarken Daskalopetra kumsalından hemen sonraki yerdir. Mersindi çok ufak bir koy. Yoldan giderken görmek için çok dikkatli olmalısınız. Yoksa pas geçersiniz. Denizin rengi ve temizliği uzaktan dahi belli oluyordu.

Glari : Sakız adasında mutlaka gidin diye onlarca tavsiye aldığımız kumsal burası. Daha aracı park edip iner inmez kumsaldan gelen müzik sesiyle buranın ne kadar kalabalık ve canlı olduğunu hissediyoruz. Kaş Kaputaş kumsalının çok daha ufak halini düşünün. Kumsal şezlong ve şemsiyelerle dolu. Hem müzik hem de bar köşesi var. Diğer kumsalların çok çok aksine capcanlı burası. Adadaki herkes buradaydı sanki 🙂 Biz şezlong için herhangi bir ücret ödemedik. Yine söylüyoruz mayıs ayında gittik diye sezon açılmamış diye olabilir. Ya da hiç ücret de almıyor olabilirler. Onu artık sezon da giden olursa öğrenebilir. 

Instagram    Youtube    Facebook

Sakız Adası&#;na Nasıl Gidilir

Sakız Adası&#;na ulaşmanın yolu Çeşme&#;den geçiyor. Önce Çeşme limana gelmeniz gerekiyor. Çeşme limanda feribot iskelesine yaklaşık bir kaç yüz metre mesafede otopark var. Buraya aracınızı park edebilirsiniz. Günlük park ücreti olarak Mayıs &#;de ödediğimiz ücret 20 TL&#;di. Aracınızı park ettikten sonra hemen feribot iskelesinin yanındaki gişelerden Sakız Adası feribot biletlerinizi gidiş-dönüş alabilirsiniz. Bilet alabileceğiniz firmalar Turyol ve Ertürk. Biz niye bilmiyoruz ama acelemiz var diye direk Turyol&#;un gişesine yöneldik. Gidiş-dönüş yine Mayıs tarihinde ödediğimiz ücret 25 Euro&#;ydu.

Ertürk ile arasında hem fiyat farkı var hem de Ertürk Turyol&#;dan dakika önce kalkıyor olması. Bu önce-sonra kalkma arasındaki farkı Sakız Adası limanına varınca anlıyoruz. Ertürk bizden daha önce vardığı için güneşin altında uzun kuyruğu beklemek zorunda kalmıştık. Yüksek sezonda gitmediğimiz için fazla sıra olmadığından bekleme süremiz 20 dakikayı geçmediği için şanslıyız. Ama sezonda gidenlerin halini düşünemiyoruz. Siz yanınızda muhakkak şapka bulundurun yine de 😉

Biletlerinizi isterseniz firmaların isimlerine tıklayıp Ertürk veya Turyol sitelerinden online da alabilirsiniz. 

 

Sakız Adası&#;nda Ulaşım

Sakız Adası limanından çıkar çıkmaz sol tarafa dönüp yürümeniz gerekiyor. Biraz ilerleyince sağ tarafınızda sıra sıra araç kiralama dükkanlarını göreceksiniz. Biz hiçbir şeyimizi öncesinden ayarlamadığımız için her şeyi Sakız Adası&#;na varışımıza bıraktık. Bu dükkanlardan birine girerek günlük 20 Euro&#;dan Suzuki Alto kiraladık.

Aslında bir an için ATV mi kiralasak dedik ama sonrasında araç kiralamanın hem daha karlı hem de daha konforlu olduğuna karar vererek bu düşüncemizden vazgeçtik. Sakız Adası&#;nı gezmeye başlayınca çok doğru karar verdiğimizi de anlamış olduk. Sakız, Yunanistan&#;ın 5.büyük adası olduğundan mesafeler sanıldığı gibi kısa değil. Ve yolları ciddi tehlikeli olduğundan araç kiralamak en doğrusu. Adada araç kiralamanın tehlikeli olduğunu yol kenarındaki küçük anıtlardan anlayabilirsiniz. Bu anıtlar kaza sonucu ölen kişilerin anısına ailesi tarafından yaptırılmıştır. 

Eğer motosiklet kullanmayı biliyorsanız en zevklisi Sakız&#;ı motorla gezmektir. Fakat adanın rüzgarlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Motor ehliyetiniz ve tecrübeniz varsa tavsiye ediyoruz. Adanın bazı koylarına ulaşım yolları çakıl-toprak karışımı yollar olduğu için motor kullanmayı çok iyi bilmiyorsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz. 

Sakız Adası&#;nda toplu ulaşımdan da bahsetmek gerekirse. Biz seyahatimizi Mayıs ayının sonunda gerçekleştirdik. Ve inanın adayı gezdiğimiz süre boyunca sadece Chios merkezde bir tane halk otobüsü gördük. Çok çok ender olduğunu ve otobüslere bel bağlamamanız gerektiğinin de altını çizmek isteriz. Uçakla ulaşımı aklınızdan çıkarın.

Adada havalimanı olmasına rağmen Türkiye&#;den seferler bulunmamaktadır. 

Sakız Adası&#;na Kaç Gün Yeter?

Eğer sitemizin sürekli okuruysanız bizi az çok tanıyorsunuzdur. Ama tesadüf Sakız Adası diye google&#;da aratıp da bize denk geldiyseniz şunu demek istiyoruz. Biz neyse onu söyleyen, laf olsun diye yazı yazmayan bir çiftiz. Dolayısıyla sakın ola Sakız adasına günübirlik gideyim demeyin. Günübirlik gidip de tavsiye verenlere de sakın kulak asmayın. Eğer gerçekten bir yeri şöyle adam akıllı gezeyim diyen biriyseniz Sakız Adası&#;nda minimum 3 gece 4 gün geçirmelisiniz.

Biz Sakız Adası gezi rehberimizde sadece gezip gördüğümüz yerleri yazdık. Ayak basıp görmediğimiz yer hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Ve inanın bu 3 gün boyunca gördüğümüz yerleri koştur koştur gezebildik.

Eğer 2 ya da 3 günlük program yapacaksanız Sakız adası köylerinden Olimpi, Pirgi ve Mesta&#;yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Deniz içinse Agia Dinami başta olmak üzere Mavra Volia ve Karfas kumsallarında doya doya yüzebilirsiniz.

Sakız Adası&#;na Ne Yenir, Ne İçilir, Ne Alınır?

Sakız Adası&#;nın merkezinde To Apomero restaurant&#;ta liman manzarası eşliğinde, Lagada bölgesinde limanda Nostos Chios restaurant&#;ta günbatımı eşliğinde akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Ada sakızıyla meşhur olduğundan sakız likörlerini denemeden hatta almadan dönmeyin. Sakız&#;a dair ne varsa bulabileceğiniz bir dükkan var. Chios merkezde bulunan Antonio dükkanından gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Eğer Uzo alacaksanız dükkan sahibi Türk bayana ben hayatta rakı içemem deyin (benim gibi) size öyle bir şey çıkarıp verecek ki sıfır şekerle üretilen bir uzo. Rakıyı ağzıma süremeyen ben bile bunu sek içtim. Konum için buraya tıklayabilirsiniz.

Adada duty free olmadığı için sakın alışverişinizi limana bırakmayın. Ne alacaksanız limana gitmeden önce alın deriz.

Sakız Adası Kapıda Vize

Sakız Adasına gitmek isteyip de schengen vizesi olmayanlar üzülmesin. Her yıl kapıda vize uygulaması başlatılarak schengen&#;i olmayanlar için bir kolaylık aslında bu. Kapıda vize almak için gerekli evrakları 3 gün öncesinden Sakız&#;a sefer yapan feribot firmalarına vermeniz gerekiyor. Verilecek vize tek girişli olup maksimum 7 günlük seyahatiniz için geçerlidir.

Gerekli Evraklar 

Pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının fotokopisi

Nüfus cüzdanı arkalı önlü fotokopisi

Arka fonu beyaz 1 adet fotoğraf

Gidiş-dönüş feribot bileti

Otel konfirmasyonu

Doldurulmuş vize başvuru formu

Sakız Adası&#;nda Konaklama

Instagram üzerinden en çok aldığımız soru Sakız Adası&#;nda nerede konakladığımız oldu. Biz konaklama için Karfas bölgesini seçtik. Otelimizden denize ulaşım kolay olsun diye burası oldukça cazip geldi bize. Adanın en popüler yeri olması da artısı tabi. Karfas kumsalının en başında bulunan Sideratos Apartments adı. Otelin sadece 8 odası var. Ve her oda deniz manzaralı. Kendi mutfağı olması sayesinde sabah kahvaltılarımızı otelin 3 km gerisindeki marketten alışverişimizi yaparak otelin denize nazır balkonun da büyük keyif içinde yaptık.

Otelle ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz. Bu arada olur da burada kalmaya karar verirseniz muhakkak otel sahipleri Cindy ve Yannis ile sohbet etmeyi ihmal etmeyin. 

Sakız Adası&#;nda Mutlaka Yapılması ve Görülmesi Gerekenler

Sakız Adası&#;nın güney sahillerini görün,

Ortaçağ köylerini ziyaret edin,

Sakız likörünü tadın,

Paskalya dönemi gerçekleştirilen yerel bir gelenek olmuş roket savaşlarına dahil olun

Summary

Article Name

SAKIZ ADASI GEZİLECEK YERLER

Description

Çeşme&#;den Sakız adasına gitmeye ne dersiniz. O zaman gelin size Sakız Adası hakkında enine boyuna size Sakız Adası&#;nda gezilecek yerler, Sakız Adası tarihi, Sakız Adası&#;na kapıda vizeyle girişi ve daha fazlasını anlatalım

gezgincift

yılında hayatımızı birleştirip, yılında her ikimiz de mesleğimizi bırakıp tam zamanlı gezmeye karar verdik. Aradan geçen kısa bir süre sonra bizimle gezmek isteyenlere liderlik yaparak şimdi hem geziyor hem de gezdiriyoruz.

Sakız Adası Gezilecek Yerler &#; Sakız Adası Nerededir, Nasıl Gidilir?

Sakız Adası

Sakız Adası, ismini damla sakızı ağaçlarından almaktadır. Sakız Adası yaz aylarında birçok yerden turist çekmeyi başarmaktadır. İnsanların çoğu damla sakızının tadından, denizinden ya da insanların sıcaklığından kaynaklı olarak tercih ediyorlar. Sakız Adası’nın tarihi ise İyonlulara kadar dayanmaktadır. Sakız Adasındaki ilk kolonileşme İyonlar döneminde olmuştur. Yunanistan’ın en önemli ticaret merkezi haline gelen Sakız Adası günümüzde de turist çekerek ticari değerini korumaktadır. Büyük İskender’in Sakız Adasını işgal etmesinden sonra Helenistik mimari gelişmiştir. Sakız Adası, daha sonralarda Yunan, Pers, Bizans, Ceneviz, Roma ve Osmanlı’nın hâkimiyetine girmiştir. yılında ise Yunanistan hâkimiyeti altına girmiştir. Sakız Adası tarihte birçok medeniyet görmüş ve birçok kültürden etkilenmiştir. Çoğu milletten izlerin bulunduğu Sakız Adası, insanların kesinlikle gidip görmeleri gereken yerlerden biri olarak kabul edilir. Genellikle insanlar Sakız Adasını yaz aylarında ve günübirlik olarak ziyaret ederler. Eğer Sakız Adasında konaklamak isterseniz kolaylıkla birçok otel, kiralık daire, pansiyon, apart gibi yerler bulabilirsiniz. Sakız Adası’nda konaklamak için en güzel yerler Vrontados, Kambos, Volissos ve Karfasdır. Sakız Adasını ziyaret eden insanlar araba kiralamayı tercih ederek adanın birçok noktasını ziyaret edebiliyor ve tadını çıkarıyorlar.

Sakız Adası’nın merkezi olarak bilinen Chios’a kesinlikle gitmelisiniz. Chios’un nüfusu yaklaşık ’dir. Sakız Adasının toplam nüfusu ise olarak bilinir. Buranın ismi milletten millete değişiklik göstermiş. Cenovalılar Sikio, Yunanlılar Chios ismini vermişken biz Sakız Adası ismini vermişiz.

Sakız Adasının yemek kültürü ise daha çok balık ve deniz mahsullerinden oluşmaktadır. Sakız Adasında birçok kültürün bir olması ve ülkemize uzak olmamasından dolayı yemek kültürümüzle benzerlik göstermektedir. Yunan salatasından başka olarak moussakayı, souvlakiyi gibi yemekleri denemenizi tavsiye ediyoruz. Sakız Adasının dışında Yunanistan’da da bu yemekleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Ispanaklı köfte, otlu börek, sarımercimek, fava, sakızlı kurabiye, frappe kahve ve kaşık tatlısı, Sakız Adasında tatmanız gereken başlıca lezzetlerdir.

Özellikle yaz aylarında gidilmesi tercih edilen Sakız Adasının kumsalına ve denizine âşık olacaksınız. Güzel plajları ile insanları kendine çeken Sakız Adası, güneşin tadını çıkarıp tatil yapabilmek için tercih edilen yerlerden bir tanesidir. Karfas Plajı, birçok kafe, taverna ve konaklama yerlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sakız Adasında sık ziyaret edilen diğer plajlar ise Mavra Volia, Komi ve Aghia Fotia’dır.

Sakız Adası Nerededir?

Yaz aylarının vazgeçilmez mekânı olan, insanlarının sıcaklığı ve kumsalının güzelliği ile turistleri etkilemeyi başaran Sakız Adası Ege Denizi içerisinde Yunanistan sınırında yer almaktadır. Türkiye’de Çeşme’ye 8 km uzaklıktadır. Sakız Adası sizlere az nüfusu ve güzel yaz akşamları ile keyifli ve huzurlu dakikalar yaşatacak.

Sakız Adasına Nasıl Gidilir?

İnsanların kısa kaçamaklar yapabileceği, günübirlik gidip eğlenebileceği Sakız Adası’na Çeşme’den Ertük Lines ya da Ege Birlik şirketlerinin sahip olduğu feribotlar ile gidilir. Yaklaşık olarak 45 dakika içerisinde Sakız Adasında olabilirsiniz. Feribot ücreti olarak 2 Euro liman vergisi alındığı bilinmektedir. Tek kişi tek yön 20 Euro’dur. Eğer gidiş dönüş yapacaksanız ücret 25 Euro olarak bilinmektedir. Sakız Adasına giderken yaş arasında olan çocuklardan ücret alınmamaktadır. yaş arasındaki çocuklara ise ücretin yarısı kadar indirim yapılır.

Sakız Adası’na kendi arabanız ile de feribot sayesinde geçiş yapabilirsiniz. Özel aracınıza tek yön bilet için 55 Euro, gidiş dönüş ücreti için ise 80 Euro ödemeniz gerekir. Sakız Adası’nda günlük araba kiralama fiyatları ise ortalama 50 Euro’dur. Günübirlik gidişinizde arabasız gitmeniz önerilir. Uzun süre Sakız Adası’nda konaklayacaksanız aracınız ile gitmeniz önerilir.

Sakız Adası Gezilecek Yerler

Yemekleri, kumsalı, güneşi ve insanları sayesinde turistlerin dikkatini çekmeyi başaran Sakız Adası’nın birçok gezilecek yazlık mekânları vardır. İlk olarak Armolia Köyü’ne gitmelisiniz. Armolia Köyü kemer kalıntılarının sayesinde tarihin içinde olduğu anlaşılmaktadır. Çoğu eski yapı özen gösterilerek eskiye sadık kalarak tekrar yapılmıştır. Ara sokaklarında bulunan çiçekler, yaz akşamları, insanların sıcaklığı sayesinde ada akşamını hissedeceksiniz. İkinci durağınız ise Olimpi Köyü olmalı. Sakız Adası’nda bulunan bu köy dar sokakları ile sizlere sıcak ortam sunacak. Güzel sokakları, insanları ve yemekleri sayesinde kendinizi huzurlu hissedebileceksiniz. Bir başka gitmeniz gereken köy ise Pirgi Köyüdür. Mastik bir köy olarak bilinen Pirgi, Sakız Adasının güneyindedir. yılında yaşanan depremden dolayı adanın birçok yeri zarar görmüşken Pirgi Köyü depremden zarar görmemiştir. Eski dönemlerde sakız üretimi ve ticaret merkezi olarak bilinirmiş. Pirgi Köyü’nün en güzel yanı binaların dış cephelerindeki değişik mimari süslemelerdir. Binaların dış cephelerindeki mimariler ve ara sokaklarındaki Ortaçağ etkisi sizleri adeta büyüleyecek. Gidilmesi gereken bir diğer durak ise Mesta Köyü’dür. Mesta Köyü, Ortaçağ köylerinden birisidir ve bu zamana kadar kendini korumayı başarmıştır. Mesta Köyü, dar sokakları ve taş evleri sayesinde turist çekmeyi başarmıştır. Kendinizi huzurlu hissedeceğiniz bu köy sizlere keyifli dakikalar yaşatacak. Mesta Köyü, korsan saldırılarına karşı kendisini koruyabilmesi için kale içine inşa edilmiştir. Mesta Köyü’nün iki girişi bulunur, önceden bu iki giriş sakız kaçakçılığı olmaması nedeniyle geceleri kapatılırmış. Köyün sokaklarını gezdikten sonra merkezde bulunan kiliseyi gezmenizi öneririz. Keyifli yaz akşamları yaşamanıza yardımcı olacak bu köy sizlere keyifli dakikalar yaşatacak. Son olarak gitmeniz gereken köy ise Lagada Köyü’dür. Liman kıyısında bulunan köyde günbatımında akşam yemeği yemenizi ve Ege Denizinin sessizliğini dinlemenizi öneririz.

Sakız Adasının turist çekebilmesinin bir diğer etkeni ise kumsallarıdır. Denizin ve güneşin tadını çıkarmanın en güzel yanı Sakız Adasındaki kumsalları gezmektir. Sakız Adasının ünlü kumsallarından olan Karfas, çocuklu aileler için de uygundur. Karfas kumsalında birçok kafe ve restoran bulunur. Denizin tadını çıkardıktan sonra kumsalda yemeğinizi yiyebilir ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Karfas kumsalında çakıl bulunmadığında vakit geçirmesi oldukça keyiflidir. Bir diğer popüler kumsalı ise Mavra Volia kumsalıdır. Mavra Volia kumsalına ulaşabilmek için öncelikle Mastichochoria kumsalından geçmeniz gerekmektedir. Burada balık restoranı vardır. Durup yemek yiyebilir ve keyfini çıkarabilirsiniz. Mavra Volia ise siyah çakıllarıyla meşhurdur. Mavra Volia, volkan patlamasının sonucunda oluşmuştur. Mavra Volia’da deniz berrak fakat denizi çakıl olduğu için yüzmeyi zorlaştırmaktadır. Sakız Adasının en güzel kumsallarından biri olan Agia Dinami iki kumsaldan oluşmakta. İlk olarak büyük olan kumsala gidiyorsunuz bir diğer kumsalına geçmek için patika yoldan geçeceksiniz. Patika yolun sonunda sizleri büyüleyecek enfes manzara sizleri bekliyor. Angelia ve Trachilia kumsalını sadece çakıllı bölge ayırmaktadır. Her iki kumsalda sizlerin güzel vakit geçirmesini sağlayacak. Bu bölgede ihtiyaç giderebileceğiniz bir yer bulunmadığı için giderken yanınızda gıda bulundurmanız önerilir. Dağlık yoldan aşağı inerken Salagona kumsalına varmadan müthiş bir manzara göreceksiniz. Bu manzaranın tadını dinlenip çıkarmanızı, bol bol fotoğrafını çekmenizi öneririz. Salagona, kumsalı ve denizi ile sizlere güzel bir yaz deneyimi sunacak.

Sakız Adası’nın gezilecek en güzel yerleri köyleri ve kumsallarıdır. Ada insanının sıcaklığını hissedecek, yaz akşamlarında hafif mezelerle sohbet eşliğinde huzur bulacak, köylerdeki sokaklarda gezerken kendinizi turist mekânlarında hissedeceksiniz. Ada hayatını birkaç günlüğüne yaşayıp kendinizi şehrin gürültüsünden uzaklaştırabilirsiniz.

G&#;n&#;birlik gezilecek huzur adası: Sakız

Haberin Devamı

Limandan sola doğru, yani adanın güneyine doğru ilerlerseniz sahil boyunca birbirinden keyifli kafeleri göreceksiniz. Sahil hattı boyunca birçok balık restoranı da bulunmakta. Bir Greek salatası yemeden ve kafelerde frappe molası vermeden sakın adadan ayrılmayın. Icing Sugar Cinnamon isimli mekânda lokma da yiyebilir ya da böreklerini deneyebilirsiniz. Burada börekler hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanıyor ve lokmalar için de bir sürü sos çeşidi var.

Günübirlik gezilecek huzur adası: Sakız

Sakız Adası’nın güzel koylarına sadece araba ile ulaşılıyor olsa da Chios’un güneyinde denize girebileceğiniz minik bir plaj da bulunmakta. Adada konaklamayı düşünenler için şehir merkezine yürüme mesafesinde olan Grecian Castle Hotel’i tavsiye edebilirim.

Günübirlik gezilecek huzur adası: Sakız

Haberin Devamı

“Sakız’a gelmişken birkaç hediye alalım” derseniz adanın reçelleri çok meşhur. Damla sakız reçeli en popüleri olsa da ben antepfıstığı reçeline bayılıyorum ve bu sefer yeşil turunç reçeli de aldım. Bunun dışında damla sakızı, sakızlı şeker, sakızlı likör hatta sakızlı pastili bile hediyelik eşya satan dükkânlar da bulabilirsiniz.

Günübirlik gezilecek huzur adası: Sakız

#Sakız Adası#Sakız Adası Gezi Rehberi#Sakız Adası Nerede

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Sakız Adası

funduszeue.info

Sakız Adası’nda yemek kültürü genelde balık ve deniz ürünleri etrafında yoğunlaşmıştır. Taze balığın yanı sıra, Yunan mutfağının türlü örnekleri ve meşhur Yunan mezeleri her restoranda karşınıza çıkar. Fava, adaya özgü bir tarifle; bakla yerine sarı mercimekten veya bezelye-kapari karışımından yapılır. Fırında pişirilen bir sardalye olan “Bourtheto”, sakız köftesi, zeytinli kalamar, kalamar dolması ve ıspanaklı deniz tarağı adanın en meşhur yemeklerinden. Damla sakızlı tatlılar, “chian” adlı kaşık tatlısı ve incir rakısı “souma” da Sakız Adası’na özgü lezzetlerden.

Popüler restoranlar

Ouzeri Tzivaeri: Bir aile işletmesi olan tavernanın, mekâna adını veren tzivaeri (kabak) salatası ve Yunan peyniri, eğlencesi kadar ünlüdür. Ahtapot, kalamar ve karides ise deniz ürünleri arasından öne çıkanlar.

Hotzas Taverna:Makarnalarından tatlılarına kadar her şeyin el yapımı olduğu Hotzas Taverna, adanın en beğenilen mekânlarından biridir. Menüde çeşitli et yemeklerinin yanı sıra vejetaryenler için de pek çok seçenek var. Yoğurt ve roka ile servis edilen kuzu kebap denenebilir.

Diğer restoranlar: Taverna Fabrika, Meseonas, Kechibari Ouzerie, Pyrgos, Limani Meston, Ixthioskala, To Asteri, Bel Air, Taverna Porto Emborios.

Bahşiş

Sakız Adası restoranlarında ve tavernalarında bahşiş hesaba dâhil edilir. Buna rağmen burada adet, ayrıca hesabın %5’ini bahşiş olarak bırakmaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası