sol göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı / Treatment Area 1

Sol Göğsün Altında Bıçak Saplanır Gibi Ağrı

sol göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı

Memede ağrı (Göğüste ağrı)

Memede ağrı kadınlarda en sık rastlanan yakınmadır. Hemen her kadın hayatının bir evresinde göğüste ağrı ile yüzleşir. Memede ağrı genel olarak nispeten genç kadınlarda (adet görmekte olan) görülür, görece olarak daha az olmakla birlikte, menopoz sonrası kadınlarda da meme ağrısı yakınması olabilir.

 

Memede ağrı bazı kadınlarda hayatlarının bir döneminde yaşam kalitesini bozacak kadar şiddetli olabilmektedir. Göğüs kafesin bölgesinde yer alan eklem ve kaslardan kaynaklanan ağrı meme ağrısı ile karışabilmektedir.

 

Meme kanseri olan kadınların bir kısmı memede ağrı yakınması ile hekime başvururlar. Halk arasında ağrıyorsa kanser değildir sözü gerçeği yansıtmaz. Adet görmekle değişmeyen, sürekli aynı yerde olan ağrının, meme kanseri bulgusu olasılığı az da olsa vardır. Bu nedenle bu kişilerin uzman bir hekime başvurmaları gerekir. Göğüste ağrı bazen zonklayan tarzda, bazen yanma tarzında bazen de zaman zaman gelen bıçak saplanır şeklinde olabilir. Meme ağrısı koltuk altına veya kola yayılabilir.

 

Bulgular

 

Siklik (adet düzeni ile ilişkili) ağrılar

 

Genel olarak adet görme döneminin ikinci yarısında artan meme ağrısı adet görmekle rahatlar. Bu tip ağrılara siklik meme ağrısı (adet dönemi ile ilişkili) diyoruz. Siklik göğüs ağrısı (adet görmekle rahatlayan) tamamen adet döneminde değişen hormonal değişime ve bunun sonucu memenin adetin ikinci yarısı gebeliğe hazırlanması ile ortaya çıkmaktadır. Bu tip meme ağrısının genellikle meme kanseri ile ilgisi yoktur. Bu tip ağrılar genel olarak her iki memede birden olur. Daha çok memenin dış ve üst kısımlarında koltuk altına doğru olan bölgede görülür. Memede hassasiyet gerginlik ve şişkinlik gibi bulgular ile birliktedir. Adet görme zamanı yaklaştıkça ağrılarda artış gözlenir. Adetin başlaması ile birlikte ağrıda azalma başlar. 30 ve 40 yaşlardaki kadınlarda daha sık gözlenir. Bazı kişilerde memede ağrılar adet görmekle birkaç gün rahatlayıp sonra hemen artmaya başlarlar, bu da siklik meme ağrısı grubuna girer

 

Non Siklik (adet düzeni ile ilişkisiz) ağrılar

 

Bazı kadınlarda ise göğüs ağrısı adet döneminin her evresinde değişiklik göstermeden devam eder, buna da nonsiklik (adetle ilgisi olmayan ağrı) diyoruz. Genel olarak sadece bir memede ortaya çıkar ve bir bölgede yerleşir. Bu tip ağrılar genel olarak yanma, acıma şeklinde kendini gösterir nadir olarak tüm memeye ve koltuk altına yayılır. Daha çok 40 veya 50 yaşlarındaki kadınlarda gözlenir veya menopozdaki kadınlarda ortaya çıkar

 

Memeda ağrı (göğüste ağrı) Sebepleri

 

Memede ağrının gerçek sebebi genel olarak tam bilinemez bu nedenle konuyu açıklamaya çalışan birçok teori vardır.

 

Hormonal durum

 

Siklik göğüs ağrısı adet döneminde değişen hormonal değişim ile ilgisi vardır. Bu ağrı bu nedenle gebelik veya menopoz ile geçer.
Östrojen ve progesteron hormonu tedavisi gören kadınlarda da ğögüste ağrı ortaya çıkması oldukça sık rastlanan bir yan etkidir.

 

Memede Kist (göğüste kist)

 

Memede bulunan kistler belirli bir boyutun üzerine ulaştığı zaman memede ağrıya neden olabilirler. 2 cm üzerindeki boyuttaki kistler memede ağrıya sebep oluyorlar ise bir enjektör ile girilerek boşaltılır. Bu durumda ağrı hemen geçer.

 

Travma

 

Memeye yönelik vurma çarpma gibi travmalar daha sonra artan şekilde ağrı sebebi olabilirler. Bazen bölgede yağ nekrozu gelişebilir ve bu ağrılar uzun sürebilir. Bazen de ele kitle şeklinde gelebilir.

 

Artrit

 

Kaburga kemiği ile öndeki göğüs kemiği(iman tahtası) arasında eklem vardır. Bazen bu eklemlerde artrit gelişebilir ve ağrıya neden olur. Bu durum göğüste ağrı ile karışır. Kaburga kemiği üzerine baskı uygulandığında ağrının arttığı gözlenir. Antienflamatuvar tedavi uygulanır.

 

Ven trombozu

 

Bazen meme derisi altında yer alan toplar damarlar tıkanır(tromboz). Bunun ağrı dışında bir zararı yoktur. Ele ip şeklinde deri altında kitle ele gelir. Böyle durumlarda tüm vücudu tutan bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır.

 

Kas ağrısı

 

Meme dokusu göğüs kasları üzerinde yer alır. Bazen bu kaslarda tutulma sonucu ağrı gelişebilir. Antienflamatuvar ve kas gevşetici tedavi uygulanır.

 

Fibrokistik değişiklikler

 

Memede görülen fibrokistik değişiklikler, memede rastladığımız en önemli ağrı sebepleri başında gelmektedir. Bu konu, özelliği nedeni ile ayrı bir bölüm halinde ele alınmıştır.

 

Hücre yağ asit oranı dengesizliği

 

Diğer bir teoriye göre memede ağrı nedeni hücrelerdeki yağ asitlerinin oranının dengesizliğidir. Bu dengesizliğin giderilmesi ile ağrının azaltılması mümkün olabilir. ( bakınız tedavi bölümü)

 

Adet düzensizliği

 

Düzensiz adetlerin bazı hastalarda, memede ağrı yakınmalarının artırdığı görülmüştür.

 

Tiroid bezi ve pankreas hastalıkları

 

Tiroid bezi hastalıkları ve şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda meme ağrıları artmaktadır.

 

Hipofiz bezi tümörü

 

Beyinde yer alan hipofiz bezinden kaynaklanan kanda prolaktin hormonu yüksekliği önemli bir meme ağrısı nedenidir. Bu hastalardan meme başından sıvı gelmesi de gözlenebilir.

 

Memelerin iri olması

 

İri göğüslü kadınlarda ortaya çıkan ağrının en önemli nedeni memenin ağırlığıdır. Bu ağrılara sırt ve boyun ağrıları da eşlik etmektedir. Uygun sutyen kullanılması ile azaltılabilir.

 

İnfertilite tedavisi

 

İnfertilite tedavisi (bebek olması için yapılan tedavi) gören kadınlarda veya doğum kontrol hapı kullanana kadınlarda memede ağrı ortaya çıkabilir.

 

Antidepressan ilaç kullanımı

 

Bazı antidepressan ilaçlarında (psikolojik sorunlar için kullanılan ilaçlar) meme ağrısına yol açtıklarını bildiren çalışmalar vardır (fluoxetine (Prozac) ve sertraline (Zoloft gibi ). Buna karşılık bazı antidepressan ilaçların da meme ağrısını geçirdiğini gösteren çalışmalar vardır.

 

İnfeksiyon

 

Memede abse veya enfeksiyon gelişen hastalarda da memede ağrı önemli bir klinik bulgudur. Beraberinde kızarıklık, ısı artışı ve şişme gibi bulgular da vardır.

 

Emosyonel değişiklikler (duygusal değişiklikler)

 

Kişilerin emosyonel (psikolojik) durumlarında meydana gelen değişiklikler de memede ağrılarının başlıca sebeplerinden birisidir. Aşırı üzülme ve stres hallerinde meme ağrısında artış gözlenebilir. Aile yakınları arasında veya yakın çevrede meme kanseri ortaya çıkan kadınlarda meme ağrısı artışı da sık gözlenen psikolojik bir problemdir.

 

Ne zaman hekime başvurulmalı?

 

Memede ağrı kadınlarda, meme ile ilgili en sık yakınmaların başında gelir. Hekime başvurma nedenlerinin başında gelir. Adet görmekle azalan meme ağrısı siklik ağrı grubuna girer. Eğer aşırı bir rahatsızlık vermiyor ise mutlaka bir hekime muayene olmak gerekmez. Normal kontrolleri yaptırmanız yeterli olacaktır.

 

Eğer memede ağrı ile birlikte bir kitle ele geliyorsa mutlaka bir hekime muayene olmak gerekir.

 

Adet görmekle değişmeyen ve hep aynı noktada olan ağrı için de mutlaka bir hekime muayene görmek gerekir.

 

Memede ağrı ile birlikte kızarıklık, şişme, ısı artışı gözleniyorsa, bir enfeksiyon gelişiyor olabilir ve mutlaka bir hekime muayene olmak gerekir.

 

Meme ağrısının tedavisi, Bilinen etkenlere yönelik tedaviler

 

Tedavi öncelikle bilinen bir etken varsa buna yönelik olmalıdır. Kullanılan bazı ilaçlar veya tedaviler varsa bunların kullanılmasına ara verilir veya geçici olarak ağrı ile birlikte yaşanır.

 

Eğer enfeksiyon bulguları varsa mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmelidir. Memede enfeksiyon tedavisi ayrı bir bölüm olarak ele alınmıştır.

 

Düzensiz adetlerin bazı hastalarda, meme ağrılarını artırdığı görülmüştür. Uygun tedaviler ile adet düzensizlikleri giderildiğinde buna bağlı ağrı yakınmaları düzelir.

 

Tiroid bezi hastalıkları ve şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda meme ağrıları artmaktadır. Bu hastalıkların tedavisi ile bunlara bağlı ağrı yakınmaları azalır.

 

İri göğüslü kadınlarda ortaya çıkan ağrının en önemli nedeni memenin ağırlığıdır. Bu ağrılara sırt ve boyun ağrıları da eşlik etmektedir. Bu kadınlarda cerrahi olarak yapılan meme küçültme ameliyatları ağrı nedeni ortadan kaldırılır.

 

Beyinde yer alan hipofiz bezinden kaynaklanan kanda prolaktin hormonu yüksekliği önemli bir ağrı nedenidir. Bu hastalardan memeden sıvı gelmesi de gözlenebilir. Bu hormonun salgılanmasını baskılayan ilaç tedavileri ile sorun ortadan kaldırılabilir.

 

Östrojen ve progesteron hormonu tedavisi gören kadınlarda memede ağrının ortaya çıkması oldukça sık rastlanan bir yan etkidir. Bu tedavilere yönelik yapılan girişimler ile ağrı tedavi edilir

 

İnfertilite tedavisi ( bebek olması için yapılan tedavi) gören kadınlarda veya doğum kontrol hapı kullanana kadınlarda memede ağrı ortaya çıkabilir. Bu durum geçici bir nedendir ve tedavi sona erince bu sebebe bağlı ağrı yakınması ortadan kalkar.

 

Kişilerin emosyonel (psikolojik) durumlarında meydana gelen değişiklikler sonucu ortaya çıkan ağrılar, psikolojik uygun tedaviler ile rahatlatılır.

 

Yakınmaların azaltılmasına yönelik tedaviler

 

Öncelikle yanma gibi yakınmalar için ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Memeye uygun beden sütyen giyilmesi de rahatlama sağlamaktadır.

 

E vitamini kullanımı, geçmişte meme ağrısı tedavisi için önerilmiş ise de yapılan bilimsel çalışmalar bu tedavinin etkisini desteklememiştir.

 

Bazı kişilerde gözlenen östrojen hormonunun normalden yüksek olduğu durumlarda memede ağrıyı arttığı gözlenmiştir. Östrojen hormonunun meme üzerine olan etkilerini azaltmak amacı ile progesteron hormonu verilmesi ile ortaya çıkan ağrını düzeldiği gözlenmiştir.

 

Kafein alınmasının fibrokistik değişiklikleri artırdığı bildirilmektedir. Kahve, çay, kolalı içecekler, çikolata gibi yiyeceklerin kesilmesi ile kafein alımı sınırlandırılabilir; bira peynir şarap gibi mayalı gıdalar azaltılabilir. Bu içecek ve gıdalardan uzak durulması ile meme ağrısının azaldığı gözlenmiştir.

 

Danazol, tamoksifen,toramifen gibi ilaçlar ile meme ağrısının düzeldiği bildirilmektedir. Bu ilaçların yan etkileri nedeni ile ancak çok şiddetli meme ağrısı olan ve yaşam kalitesi ileri derecede bozulan kişilerde kısa süreler ile mutlaka hekim kontrolünde kullanılması önerilmektedir.

Göğüs ağrısı, genellikle kalp krizlerine işaret etmektedir, ancak başka bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Özellikle akciğer rahatsızlıklarında çok sık karşılaşılan bu belirtinin kaynağını teşhis ederken, öncelikli olarak kalp ve akciğer hastalıklarının taraması yapılmalıdır. Bununla birlikte sık yaşanan göğüs ağrıları, hazımsızlık, reflü ve kas zorlanmaları vb. gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.

Göğüs Ağrısı Nedenleri?

Göğüs ağrıları yaşayan bireyler genellikle önce kalp ile ilgili bir rahatsızlığı olduğunu tahmin eder. Ancak göğüs ağrısı neden olur sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Bu belirti kalp hastalıkları için önemli ve sık görülen bir işaret olsa da farklı hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Genel olarak solunum, kardiyovasküler, sindirim, iskelet sistemlerinde ortaya çıkan hastalıklar ve psikolojik nedenlerle bu belirti görülebilmektedir.

Göğüs Ağrısının Kardiyovasküler Sistem Kaynaklı Nedenleri

Bu belirti sıklıkla kalp hastalıklarının bir semptomu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kalp kası iltihapları, damar tıkanıklıkları gibi nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Genel itibari ile göğüs ağrılarına neden olan kardiyovasküler sistem hastalıkları şunlardır:

  • Kalp Krizi: Ani olarak gelişen kalp krizinin ilk belirtisi göğüste kafesi sıkışması ve ağrı hissidir. Kalp krizi geçirme nedeni ise genellikle kalp kasını besleyen damarların tıkanmasıdır.
  • Miyokardit: Kalp kasının iltihaplanmasıdır. Belirtileri arasında göğüs ağrıları, göğüs kafesi ağrısı, sıkışma hissi ve ara ara kalp ağrısı olmaktadır.
  • Aort Diseksiyonu: Bu hastalık hayatı ciddi anlamda tehdit eden bir sağlık sorunudur. Aort olarak adlandırılan ana atardamarın yırtılması ile ani bir göğüs ağrısı hissedilir. Bu sağlı sorunu acil müdahale gerektirmektedir.

Göğüs Ağrısının Solunum Sistemi Kaynaklı Nedenleri

Solunum sistemi hastalıklarının büyük bir kısmı genellikle göğüs ağrılarına neden olmaktadır. BU hastalıklardan bazıları şunları kapsamaktadır:

  • Pnömotoraks: Akciğerlerin bir kısmının ya da tamamının büzülerek küçülmesidir. Halk arasında akciğerlerin sönmesi olarak tabir edilmektedir. Bu hastalık genellikle travmalara bağlı olarak gelişmektedir. Ancak bazen herhangi bir neden olmadan ani şekilde gelişebilmektedir.
  • Pulmoner Emboli: Akciğerlere pıhtı atmasıdır. Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde hayati risk taşımaktadır. Pulmoner emboli de ani olarak başlayan göğüs ağrısına ek olarak nefes darlığı görülmektedir. Böyle bir belirti yaşadığınız taktirde hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
  • Bronşit: Bronşlar soluk borusu ile akciğerleri birleştiren yapılardır. Bu yapıların enfeksiyon kapması sonucu bronşit adı verilen sağlık sorunu meydana gelmektedir. Hastalık sürecinde çeşitli antibiyotik ve ağrı kesici tedaviler uygulanmaktadır. Öksürük ve burun tıkanıklığı şikayetleri ile birlikte şiddetli göğüs ağrıları da hissedilebilmektedir.
  • Akciğer Zarı İltihabı: Tıbbi karşılığı plörazi olan bu hastalık, akciğerleri örten zarın enfeksiyon kapması oluşmaktadır. Hastalık sürecinde genel olarak nefes alıp verirken ve öksürürken artan göğüs ağrılarının hissedilmesi mümkündür.
  • Plevral Sıvı: Akciğeri örten zarda sıvı birikmesine bağlı olarak gelişmektedir. Biriken sıvı yaratacağı basıncın da etkisiyle göğüste ağrı şikayetine neden olabilir.
  • Grip: Viral solunum sistemi hastalıklarında en sık görülen belirti göğüs ağrılarıdır. Burun akıntısı, tıkanıklığı, halsizlik vb. gibi şikayetlerle birlikte görülmektedir.
  • Akciğer Kanseri: Akciğerlerde tümör oluşumu da şiddetli göğüs ağrısına neden olur. Tedavi genellikle semptomların azaltılmasına yönelik olarak uygulanmaktadır.

Göğüs Ağrısının Sindirim Sistemi Kaynaklı Nedenleri

Genellikle sindirim sisteminde yaşanan problemler nedeniyle göğüste yanma ve baskı hissi ile birlikte ağrı da hissedilebilir. En çok gastroözofageal reflüde göğüste ağrı olabilmektedir. Genel olarak bu belirtiye neden olabilecek sindirim sistemi hastalıkları şunlardır:

  • Mide Ülseri: Midenin veya onikiparmak bağırsağının farklı nedenlerle tahriş edilmesine bağlı olarak gelişen hastalıktır. Midede ağrı, yanma, şişkinlik, gaz, kilo kaybı vb. gibi şikayetlere ek olarak göğüste baskı hissetme veya ağrı gibi şikayetler de olabilmektedir.
  • Reflü: Asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusundan yukarı doğru çıkması sonucu oluşan hastalıktır. Reflünün en sık görülen belirtileri arasında göğüs yanması ve ağrısı, midede ekşime, ağza acı tat gelmesi vb. gibi şikayetler olmaktadır.
  • Özofagus Spazmı: Özofagus kasının aralıklı ve düzenli kasılmalarıdır. Genellikle genç yaşlarda rastlanmaktadır. Kasılmalar esnasında ani göğüs ağrıları hissedilebilir.
  • Safra Kesesi İltihabı: Safra kesesinin farklı nedenlere bağlı olarak enfeksiyon kapması sonucu oluşan hastalıktır. Göğüsteki ağrı nadiren bu iltihaplanmadan kaynaklanabilmektedir.
  • Pankreatit: Pankreas hücrelerinin zarar görmesine bağlı olarak enfeksiyon kapması durumunda oluşan hastalığa pankreatit adı verilmektedir. Bu hastalıkta da genel olarak göğüs altı ağrısı ve göğüste yanma hissi oluşabilmektedir.

Göğüs Ağrısının Kas ve İskelet Sistemi Kaynaklı Nedenleri

Göğüs duvarını oluşturan kas ve kemik yapılarının aşırı zorlanması veya travmatik hasar alması sonucunda göğüs ve sırt ağrısı hissedilmektedir. Görülen genel problemler şunlardır:

  • Kas Hasarı: Genellikle ağır egzersizler sonucu oluşan bu durum sıklıkla göğüste kas ağrısına neden olmaktadır. Bununla birlikte fibromiyalji gibi hastalıklar da göğüs kaslarında ağrıya sebebiyet verebilmektedir.
  • Kaburga Yaralanması: Geçirilen bir kaza sonucunda kaburga kırıkları veya zedelenmelerinin oluşması halinde şiddetli ağrı ve göğüs kafesi sıkışması olabilmektedir. Bu durumlarda nefes alırken göğüste batma hissi çok sık yaşanmaktadır.
  • Kıkırdak İltihabı: Kaburgaların göğüs kemiğine bağlanmasını sağlayan kıkırdakların enfeksiyon kapması sonucunda oluşmaktadır. Bu durumda genellikle göğüs kemiği ağrısı hissedilmektedir.

Çocuklarda Göğüs Ağrısı

Çocuklarda görülen göğüs ağrılarının nedenleri arasında sıklıkla kalp hastalıkları ve kas iskelet sistemi hastalıkları bulunmaktadır. Bununla birlikte yumuşak dokularda meydana gelen hasarlar, bilinçsiz egzersiz ile kasların gerilmesi vb. gibi durumlarda göğüs ağrıları yaşanabilmektedir. Aynı zamanda çocukların stresli olan sınav dönemlerinde de psikolojik olarak bu tür ağrılar gözlemlemek mümkündür.

Sağ Göğüs Ağrısı

Göğsün sağ tarafında oluşan ağrılar genellikle akciğer sorunları, reflü, hazımsızlık ve kaburga hasarları gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Sağ göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı hissi ise kaburga yaralanmaları ve mide hastalıklarında sıklıkla görülen bir şikayettir. Bununla birlikte genellikle sağ taraftaki ağrılar hayati risk barındıran ağrılar olmaz.

Sol Göğüs Ağrısı

Kalp hastalıklarının neden olduğu ağrılar çoğunlukla sol göğüste hissedilmektedir. Hatta özellikle erkeklerde sol göğüs ucu ağrısı ve kadınlarda memede sızlama şeklinde de belirtiler görülebilmektedir. Ancak çoğunlukla göğüste sıkışma hissi, baskı ve zorlanma şeklinde kendini göstermektedir. Bununla birlikte ani olarak başlayan şiddetli bir şekilde başlayan sol göğüs ağrılarının nedeni kalp krizi veya aort yırtılması gibi ciddi sağlık sorunları olabilmektedir. Bu tür bir ağrı hissettiğiniz durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir sağlık merkezinin acil servisine başvurmanız gerekmektedir.

Göğüs Ağrısı Belirtileri

Altta yatan nedene bağlı olarak göğüs ağrıları farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Bununla birlikte kalp hastalıklarında çoğunlukla ağrı olmasına rağmen hastalar tarafından göğüste hissedilen semptomun belirsiz bir rahatsızlık olduğu belirtilir. Kalp hastalıkları ve diğer rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen göğüs ağrısı şikayetleri şu özellikleri içerebilmektedir:

  • Göğüste basınç ve yanma hissi,
  • Gergin göğüs kasları,
  • Sırt, boyun, omuz ve memede ağrı,
  • Egzersizle artan göğüste dolgunluk ve ağrı.

Kalp hastalıklarına bağlı olarak gelişen ağrılara şu belirtiler eşlik etmektedir:

  • Solunum güçlüğü,
  • Halsizlik,
  • Terleme,
  • Baş dönmesi,
  • Bilinç bulanıklığı.

Kalbe bağlı olmayan diğer nedenlerle ortaya çıkan ağrılara ise şu belirtiler eşlik edebilir:

  • Yutmada güçlük,
  • Ciltte döküntü,
  • Ağza ekşi tat gelmesi,
  • Yemek borusunda yanma hissi,
  • Yemek yedikten sonra artan ağrı,
  • Panik atak,
  • Hızlı soluk alıp verme,
  • Öksürük.

Göğüs Ağrısı Tanısı

Göğüs ağrılarının neyden kaynaklandığını teşhis edebilmek için doktor detaylı bir sağlık öyküsü ve fizik muayene yapmaktadır. Doktor hastaya belli sorular sorarak ağrının kaynağını tahmin etmeye çalışır. Buna ek olarak kesin teşhis için şu tahliller yapılmaktadır:

  • Kan Testi: Kan tahlilleri kalp kasında bulunan enzimlerin düzeylerini kontrol etmek için yapılmaktadır. Aynı zamanda vücutta enfeksiyonel bir hastalığın olup olmadığı da bu tahlillerle anlaşılabilmektedir.
  • Akciğer Grafisi: Göğüs ağrısı şikayetleri ile hastaneye başvuran hastalara sıklıkla yapılan görüntüleme tetiklerinden birisidir. Akciğerlerde pnömoni veya diğer sağlık sorunlarının olup olmadığı teşhis edilmektedir.
  • Bilgisayarlı Tomografi: BT testi ile aort diseksiyonu ve pulmoner emboli hastalıkları tanılanabilmektedir.
  • Elektrokardiyogram (EKG): Kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden testtir. EKG ile kalp atımlarında olan herhangi bir düzensizlik fark edilebilir. Aynı zamanda bu tahlil sayesinde kalp krizi tanısı konulabilmektedir.

Göğüs Ağrısı Tedavisi

Göğüs ağrılarında tedavi genellikle ağrıya sebep olan nedene yönelik uygulanmaktadır. Bunun için doktor tarafından yapılacak olan detaylı bir muayene ve klinik testler gerekmektedir. Yapılan tüm tarama sürecinin sonucunda hasta için en uygun tedaviye uzman hekim tarafından karar verilmektedir. Bununla birlikte vücutta gelişen ani travmalara bağlı şikayetlerde tedavinin hemen yapılması gerekmektedir. Belirti kalp sorunlarından kaynaklanıyorsa hasta, bir kardiyoloji uzmanı tarafından yeniden değerlendirildikten sonra tedavi başlanır. Diğer sistemlerden kaynaklı olan ağrılar için de aynı durum geçerlidir. Altta yatan hastalık alanında uzman olan hekim tarafından asıl tedavi planlanmaktadır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Göğsümün ortasında baskı hissi neden olur?

Göğsün tam ortasında ağrı varsa bunun faklı nedenleri olabilmektedir. Bununla birlikte göğüs ağrıları genellikle kalp sorunlarından kaynaklanmaktadır. Ancak akciğer hastalıkları ve mide sorunları gibi sebepler de bu şikayetin oluşmasına neden olabilmektedir. Eğer göğsünüzde hissettiğiniz baskı sık sık oluyor ve uzun sürüyorsa mutlaka bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

Göğüs ağrısı ne kadar sürer?

Göğüste başlayan ağrıların süresi nedene bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu ağrılar 20 dakika kadar sürebilmektedir. Ancak altta yatan hastalık daha ciddi bir vaka ise bu süre dört veya beş saate de çıkabilir. Bununla birlikte uzun süren ağrılar daha sonra sırt, boyun ve meme ağrısı şeklinde de hissedilebilmektedir.

Hangi göğüs ağrıları tehlikeli?

Genellikle aort yırtılması ve kalp krizi gibi kalp sorunlarına bağlı gelişen göğüs ağrıları hemen müdahale gerektiren ağrılardır. Bununla birlikte acil müdahale edilmeyen bu vakalarda hastanın ölüm riski artmaktadır.

 

Avicenna Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktorları

Göğüs Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası