el kindi kimdir felsefe / El Kindi, El Kindi Hayatı, El Kindi Kimdir?

El Kindi Kimdir Felsefe

el kindi kimdir felsefe

 “Nereden gelirse gelsin, isterse bize uzak ve karşıt milletlerden gelmiş olsun, gerçeğin güzelliğini benimsemekten ve ona sahip olmaktan utanmamalıyız”. Bu sözler İslam felsefesinin kurucusu, Batı’da “Arapların Filozofu” olarak tanınan El Kindi’ye aittir.

Ortaçağ Avrupası’nda Alchindus olarak tanınan Kindi, Latince’ye çevrilen eserleriyle haklı bir şöhret kazanmıştır. Nitekim İtalyan filozofu ve matematikçisi Cardanus Heironimus (ö. ), De Subtilitate adlı eserinde dünyaca ünlü on iki seçkin alim ve filozof arasında Kindi’yi de sayar.

İlk İslam Filozofu Olarak Bilinen El Kindi Kimdir?

Gerçekten de Kindî, ilâhiyat ve edebiyat yanında teorik ve pratik bilgi dallarının hepsiyle ilgilenen, felsefeden tıbba, matematikten astronomiye, optikten meteorolojiye, psikolojiden ahlaka ve kimyadan musikiye varıncaya kadar her alanda eser vererek sonraki nesillere zengin bir ilim ve felsefe literatürü armağan eden ansiklopedik bir filozoftur. 

“İnsan sanatlarının en üstünü ve en değerlisi felsefedir” diyen Kindi, varlığı derinden kavramak ve o konudaki bilgileri temellendirmek için felsefenin vazgeçilmez bir disiplin olduğunu söyler. Yöntem olarak genellikle mantık ve matematiği kullanan Kindi, her konuda insanı başarıya götüren ilmin matematik olduğunu ısrarla vurgular. Felsefe öğrenimi için de matematiği ön şart sayar. Bu nedenle kendisini biraz daha yakından tanımak gereklidir.

El Kindi’nin Hayatına Kısa Bir Bakış

Tam adı Ya’kub ibn İshak el- Kindi’dir. Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle beraber senesinden sonra Kufe şehrinde doğduğu sanılmaktadır. Güney Arabistan’ın Kinde kabilesinden geldiği için Kindi ismiyle tanınır. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Kufe ve Basra’da geçirdiği sonraları Bağdat’a yerleştiği bilinmektedir.

Burada matematik, felsefe, astronomi ve tıp ilimlerini öğrendiği düşünülmektedir. Bağdat’ta kimlerden eğitim aldığı bilinmemektedir. Ancak kısa zamanda Halife Me’mûn’un takdirini kazandığı ve sarayında düzenlenen toplantılara katılarak ilim ve felsefe alanlarındaki başarısını ve yetkinliğini kanıtladığı bilinir.

Bunun neticesinde de Me’mûn’un kurduğu Beytülhikme’deki âlim ve mütercimler kadrosu içinde yer almayı da başarmıştır. El-Kindi, kendisi bir çevirmen olmasa da, çeviri hareketinden yararlanarak İslam’da Aristotelesçi hareketi kuran İslam filozof-bilim insanlarından ilki oldu.

El-Kindi

El-Kindi’nin en bilinen çalışması ”İlk Felsefe Üzerine” (On First Philosophy) bilinen ilk senkretizm (bağdaştırmacılık yani farklı inanışların bir potada eritilebilmesi) eserleri arasındadır. Ancak bu eserin sadece dört bölüme ayrılan ilk parçası mevcut durumdadır.

El yazması bazı eserlerinin de şuan İstanbul’da olduğu da bazı kaynaklarda belirtilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz kitapta ilk kısım, Yunan felsefesini destekleyen bir bölümü temsil ediyor. İkinci bölüm, El-Kindi’nin sonsuzlukla ilgili ünlü tartışmasını içeriyor.

Hemen her dalda yüksek bilgi sahibi olan Kindi, bunların her birine pek çok yenilikler getirdi. Açıların pergelle ölçülmesini ilk olarak o sağladı. Düşünce sistemini matematik temeli üzerine kurmaya çalıştı; yalnız fiziğe değil, tıp bilimine de matematiği uyguladı. Bileşik ilaçlar teorisinde matematik kullandı. Sıvıların özgül ağırlıklarını hesapladı. Ayrıca, Pisagor geleneğini takip eden ilk İslam müzik teorisyeniydi. Optik üzerine yaptığı çalışmalarda ışığın yayılımı ve gölgelerin oluşumunu inceleyen İskenderiyeli Theon’u takip etti. Sonrasında ışığın yayılması ve iletimi teorisini, Öklid’in teorisine dayandırdı.

El Kindi’nin Bazı Çalışmaları

El-Kindi

Al-Kindi’nin görsel algı konusundaki fikirleri, ışığın yansıması konusundaki çalışmalarıyla birlikte, Avrupa Rönesans’ında perspektif yasaları haline gelen şeyin temellerini attı. Doğa bilimleri üzerine yaptığı çalışmalar onu rasyonel düşüncenin değerine ikna etti. Meteorolojiyle ilgili ondan fazla eser kaleme alan filozof, özgün görüşleriyle meteoroloji bilimine de önemli katkı sağlamıştır.

Kindi ayrıca Albert Einstein tarafından geliştirilen genel görelilik kuramının (izafiyet teorisi) temellerini attı. Kindi’ ye göre, tüm varlıklar ve varlığa ilişkin fiziki olaylar izafidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Tam tersi bunların tamamı birbirine bağlı izafi olaylardır. Kindi’nin bu konuya getirdiği açıklama şöyledir: “Zaman ancak hareketle, cisim hareketle, hareket cisimle vardır. O halde; cisim, hareket ve zamandan birinin diğerine bir önceliği yoktur.”

İslâm dünyasında ilim ve düşünce hayatının geliştiği, tercüme hareketinin en yoğun bir şekilde devam ettiği dönemde yaşayan Kindi, bu çalışmalara en üst düzeyde katıldı. Bunun sonucunda da ondan geriye sayıları ’yi aşan çok zengin bir külliyat bizlere kaldı. El-Kindi, doğulu ve batılı birçok bilim insan üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Örneğin İbni Sina da Kindi’nin en iyi takipçilerinden biri olmuştur. Ayrıca kendisini daha yakından tanımak isterseniz bu yazımıza göz atmalısınız: İbni Sina: Bilimi, Tıbbı ve Felsefeyi Şekillendiren Bir Bilgin


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • Philosopher of the month: al-Kindī; Yayınlanma tarihi: 15 Ekim ; Bağlantı: funduszeue.info
  • Al-Kindi’s Theory of The Magical Arts: A Commentary on Al-Kindi’s Treatise ‘On Rays’; Yayınlanma tarihi: ; Bağlantı: funduszeue.info

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Kindî

Kindî - الكندي

funduszeue.info

Kindî'nin temsili resmi

DoğumEbu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî

Basra, Irak
Ölüm (72 Yaşlarında)
Bağdat, Irak
VatandaşlıkBlack funduszeue.infoAbbasi Devleti
Kariyeri
DalıFelsefe, Matematik, Fizik, Kimya, Psikoloji, Farmakoloji, Tıp, Kozmoloji, Müzik, Astronomi
EtkilendikleriPlaton, Aristoteles, Plotinus
EtkiledikleriAhmed bin Sehl el-Belhî, Dineverî, Robert Grosseteste, İbn Miskeveyh

Kindî veya tam adıyla Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Sebbah el-Kindî (Arapça: أبو يوسف يعقوب بن إسحاق الصبّاح الكندي; d. , Basra - ö. , Bağdat), felsefe, tıp, matematikastronomi, ilahiyat, psikoloji, fizik, kimya ve müziğe kadar pek çok bilim dalında eser yazan Arap bilim insanı.

Abbasi halifelerinden özel ilgi ve destek gören Kindî, astronom ve astrolog olarak sarayda müneccimlik görevini de yürüttü. Ayrıca halife Mu'tasım'ın oğlu Ahmed'in eğitimini üstlendi. Kindî eserlerinin önemli bir kısmını aralarında hoca-talebe ilişkisinin ötesinde dostluğa dayanan bir yakınlık bulunan bu veliahdın isteği üzerine kaleme almış ve eserlerini de bu veliahda ithaf etmiştir. Orta Çağ Avrupası'nda "Alkindus" adıyla tanınan, ilk İslam filozofudur. Felsefesinde, Platon, Aristoteles ve Plotinus'un görüşlerinin bir sentezini yapmıştır. Felsefenin yönteminin kanıtlama, kanıtlamanın hedefinin maddeye biçim kazandıran özleri bilmek, felsefenin amacının ise Tanrı'ya erişmek olduğunu öne süren Kindî'ye göre, felsefi bilginin ilk basamağı akıl yürütmedir. İnsanın akıl yürütme yoluyla adım adım basitten bileşiğe ve en yetkin olana doğru yükseldiğini öne süren filozof, varlığa akılcı bir açıdan yaklaştığı için, Tanrı'nın özüne ait sıfatları inkâr etmiştir. Tanrı'nın sıfatlarının ancak olumsuz bir biçimde bilinebileceğini savunan El-Kindî'ye göre, Tanrı mutlak Bir'dir. Mutlak varlık olması nedeniyle, Mutlak Bir'in şekli, niteliği, niceliği, maddesi yoktur ve O göreli bir varlık değildir.

Soylu bir ailenin çocuğu olarak Kûfe'de doğdu. Dedesi Eş'as, Güney Arabistan'ın en büyük kabilelerinden biri olan Kinde'nin hükümdarıydı. Müslüman olduktan sonra kabilesinin ileri gelenleriyle Kûfe'ye yerleşmişti. Babası İshak b. es-Sabbah yıllarca Kûfe valiliği yaptı.

Kindî'nin doğum tarihi gibi ölüm tarihi konusunda net bir bilgi yoktur. Filozofun öldüğü tarih olarak , , ve gibi farklı tarihler ortaya çıkıyorsa da Mustafa Addurrâzık bazı gerekçeler göstererek Kindî'nin tarihinde ölmüş olabileceğini belirtmiştir. Kimi kaynaklarda ölüme sebep olan hastalıkların olduğu ve filozofun kronik romatizmal rahatsızlığından dolayı vefat etmiş olabileceğini söylemektedirler. (Kaya, )

Küçük yaşta babasını yitirdi. Çocukluk ve ilk gençlik yılları Kûfe ve Basra'da geçen Kindî, geleneksel temel eğitimden sonra dil ve edebiyat alanında eğitim gördü. Halife Me'mun'un 'da kurduğu Beytü'l-hikme'deki bilginler topluluğu arasında yer aldı. Mutezili devlet yöneticilerinden destek gören Kindî Ehl-i Sünnet yanlısı Mütevekkil-Alellah'ın iktidarında saraydan uzak kaldı.

Kindî felsefeden tıbba, matematiktenastronomiye, ilahiyattan siyasete, psikolojidendiyalektiğe, astrolojiden kehanete ve optiktenkimyaya kadar yirmi ayrı dalda eser vererek sayıları 'yi bulan bir külliyat oluşturmuştur.

Akla büyük bir yer veren Meşşaîlik felsefesini ilk başlatan kişi de olan Kindî'nin 17 eseri Latinceye, 4'ü İbraniceye tercüme edilmiştir. Mekân ve hareketin izafi olduğun-u, zamanın cisim ve hareketten ayrı düşünülemeyeceğini söylemiştir. "Yavaş dediğimiz şey, uzun zaman içinde belli bir mesafenin kat edilmesidir. Hızlılık ise kısa zaman içinde aynı mesafenin kat edilmesidir"

Kindî, kriptoloji biliminde Jül Sezar (MÖ 50) tarafından bulunan ve uygulanan tek alfabeli yerine koyma şifreleme yöntemini geliştirerek frekans analizini bulan ilk kişidir.

Hayatı[değiştir

El Kindi kimdir, El-Kindi, bir filozof, matematikçi, fizikçi, astronom, hekim, coğrafyacı ve hatta müzikte bir uzman idi. Ortaçağ Avrupası&#;nda &#;Alchindus&#; adıyla tanınan, ilk İslam filozofudur.

El Kindi, yılında Irak&#;da Küfe&#;de doğmuştur. Tam adı Ebu Yusuf Yakub bin İshak el-Kindi&#;dir. Ortaçağ Avrupası&#;nda &#;Alchindus&#; adıyla tanınan, ilk İslam filozofudur. Dedesi Eş&#;as, Güney Arabistan&#;ın en büyük kabilelerinden biri olan Kinde&#;nin reisi idi. Müslüman olduktan sonra kabilesinin ileri gelenleriyle Kûfe&#;ye yerleşmişti. Babası İshak b. es-Sabbah yıllarca Kûfe valiliği yaptı.

Babası Harun el-Reşit&#;in bir memuru idi. Küçük yaşta babasını yitirdi. Çocukluk ve ilk gençlik yılları Kûfe ve Basra&#;da geçti. Geleneksel temel eğiyat alanında eğitim gördü. Halife Me&#;mun&#;un &#;da kurduğu Beytü&#;l-hikme&#;deki bilginler topluluğu arasında yer aldı. El-Kindi; el-Memun, el-Mutasım ve el-Mütevekkil&#;in bir çağdaşı idi ve büyük ölçüde Bağdat&#;ta yetişti. Mütevekkil tarafından resmi olarak bir hattat olarak görevlendirildi.

El Kindi&#;nin felsefi görüşlerinden dolayı, Mütevekkil ona sinirlendi ve bütün kitaplarına el koydu. Ancak, kitapları sonradan iade edildi.

Felsefesinde, Platon, Aristotales ve Plotinus&#;un görüşlerinin bir sentezini yapmıştır. Felsefenin yönteminin kanıtlama, kanıtlamanın hedefinin maddeye biçim kazandıran özleri bilmek, felsefenin amacının ise Tanrı&#;ya erişmek olduğunu öne süren El-Kindî&#;ye göre, felsefi bilginin ilk basamağı akıl yürütmedir. İnsanın akıl yürütme yoluyla adım adım basitten bileşiğe ve en yetkin olana doğru yükseldiğini öne süren filozof, varlığa akılcı bir açıdan yaklaştığı için, Tanrı&#;nın özüne ait sıfatları inkar etmiştir. Tanrı&#;nın sıfatlarının ancak olumsuz bir biçimde bilinebileceğini savunan El-Kindî&#;ye göre, Tanrı mutlak Bir&#;dir. Mutlak varlık olması nedeniyle, Mutlak Bir&#;in şekli, niteliği, niceliği, maddesi yoktur ve O göreli bir varlık değildir.

El-Kindi, bir filozof, matematikçi, fizikçi, astronom, hekim, coğrafyacı ve hatta müzikte bir uzman idi. Onun bu alanların tamamına özgün katkılar yapmış olması şaşırtıcıdır. Eserlerinden dolayı, Arapların Filozofu olarak bilinir. Matematikte, sayı sistemi üzerine dört kitap yazmıştır ve modern aritmetiğin büyük bir bölümünün kuruluşunu hazırlamıştır. Arap sayılar sisteminin büyük ölçüde el- Harezmi tarafından geliştirilmiş olduğundan şüphe yoktur, a bulunmuştur. Aynı zamanda, astronomi ile ilgili çalışmalarında yardım etmesi için küresel geometriye de katkıda bulunmuştur.

El-Kindi coğrafyayla ilgili olarak matematiksel eserler de ortaya koydu ve bu konuda Batlamyus modelini izledi. Kindi zooloji konusunda da birkaç risale kaleme aldı

Kindi felsefeden tıbba, matematikten astronomiye, ilahiyattan siyasete, psikolojiden diyalektiğe, astrolojiden kehanete ve optikten kimyaya kadar yirmi ayrı dalda eser vererek sayıları &#;i bulan bir külliyat oluşturmuştur.

Fizikte, geometrik optiğe zengin katkılarda bulunmuş ve bunun üzerine bir kitap yazmıştır. El Kindi, üretken bir yazardı: onun tarafından yazılan kitapların toplam sayısı idi. Bu eserlerin 22&#;si felsefe, 20&#;si mantık üzerine, 7&#;si müzik üzerine, 29 tanesi astroloji üzerine, 23 tanesi geometri, 12 tanesi siyaset, 10 tanesi meteoroloji, 16 tane astronomi, 22 tanesi tıp, 17 tanesi polemik üzerine , 5 tanesi psikoloji, 50 tanesi de diğer bilimler üzerine olduğu söylenir.

El Kindi, yılında Bağdat, Irak&#;da 72 yaşında ölmüştür.

Kitapları :
Risale fil Akl Manaslk
Risale fi Mahiyyetin Nevmi ver hayali beser.
Risale fil Cevahiril Hamse.
Risale fil illetis Selci vel Berdi vel Berki ves Savaiki ver Radi vez Zemherir.
Risale fiş Şubat.
Risale fi Vel Elel Hesana İhtiyaratil Eyyam.
De İntellecto Secondum Aristoteles et Platonem.
Risale fi İhtilafil Manazır.
Fi Marifeti Kuval Edviyetil Murekkebe.
Risale fi&#;l-İlleti&#;i-Levni&#;l-Lazeverdi
Risale fi´l-hile li-def´i´l-ahzan.
Risaletü Eflatun ila Furfuriyus fi hakikati nefyi´l-hem.

Kendine ait olduğu kesin olan ve bugün bilenen eserleri şunlardır:

1. Kitab fi&#;l- Felsefeti&#;l-Ula (İlk felsefe üzerine) : Halife Mu&#;tasım&#;a sunmuştur. Felsefe alanında onunu günüzüme ulaşan en hacimli eseridir. Dört kısımdan oluşur fakat günümüze sadece birinci kısım gelebilmiştir. Ahmed Fuad Ehvani ilk kez Kahire&#;de &#;de yayınlamışitır.

2. Risale fi&#;l-ibanah an-Sucudi&#;l-Cirmi&#;l-Aksa ( Göklerin Allah&#;a secde ve itaat edişi ): Kindi bu risaleyi veliaht olan Ahmed&#;in “yıldızlar ve ağaçlar secde ederler” ayetinin yorumuyla ilgili sorusuna cevap olarak kaleme almıştır. Kahire&#;de yayınlanan eser Mahmut Kaya tarafından Türkçeye çevrilerek “ Göklerin Allah&#;a secde ve itaat edişi üzerine” adıyla yayınlanmıştır.

3. Risale fi&#;l-Hududi&#;l-Eşya ve Rusumiha (tarifler üzrine ) : Felsefi, bilimsel ve bazı ahlak kavramlarınını tanımlarını yapmış adeta küçük bir felsefe sözlüğü oluşturmuştur.

4. Risale fi&#;l – Akl ( akıl üzerine ) : Aklın tanımı ile birlikte Platon ve Aristotales&#;a dayanarak aklın çeşitleri üzerine durur. Ebu ride , Resa&#;ilü&#;l kindi el-felsefiyye&#;de yayınlamıştır. M. Kaya&#;da “akıl üzerine” adıyla Türkçeye çevirmiştir. Ayrıca Latinde ve İngilizce tercümeleri var.

5. Risale fi2l- Fa&#;ili&#;l- Hakki&#;l – Tamm : Kısa bir risale olmakla berabner filozofun Allah- alem hakkındaki görüşünü yansıtır. Mahmut Kaya tarafından tercüme edilerek “ gerçek ve mecazi etken üzerine” başlığı ile yayınlanmıştır.

6. Kitabu&#;l- Husuf

7. Kelam fi&#;n- Nefs ( Nefis üzerine birkaç söz ) : Ebu Ride, Süleymaniye Kütüphanesindeki mecmuada Kindi&#;ye nispet edilen bir sayfalık bu metni Resa&#;il &#;l- Kindi el-felsefiyye ‘de yayınlamıştır. M. Kaya&#;da bunu “ nefis üzerine birkaç söz “ olarak yayınlamıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.