kedim düştü topallıyor / Kediler Neden Topallar? | Petlebi

Kedim Düştü Topallıyor

kedim düştü topallıyor

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Kedilerin Yüksekten Düşme Sendromu ve Yapılacaklar

Kedilerin yüksekten düşme sendromu ve yapılacaklar

Kedilerin yüksekten düşmesi sıklıkla karşılaşılan bir durum ve eğer bu yazıyı düşmenin ardından okuyorsanız paniklemeyin ve hızlıca işe koyulalım. Öncelikle yapmanız gerekenleri anlatalım ardından daha detaylıca konuşalım.

Kediniz yüksekten düştüğünde yapmanız gerekenler:

Uyuzdan korunmanın en önemli yolu iyi bakım ve beslemedir.
- Kedinizin yanına sakin bir şekilde gidin çünkü düştüğü için korkmuş kedinizin korkusunun ve stresinin artmasına sebep olmayın.
- Dikkatli olun, kediniz korktuğu için kaçıp saklanmaya çalışabilir bu sebeple kaçmaya çalışırken istemeden size de zarar verebilir. Kedinizin kutusuyla yanına giderseniz direk onun içine girebilir.
- Kedinizi çok sarsmayın, bükmeyin eğer ortopedik bir problem oluştuysa ağrının ve hasarın artmasına sebep olabilir.
- Kedinizin solunumunu ve ağzında solunumunu etkileyecek kan vb. var mı kontrol edin.
- Kedinizin herhangi bir yerinde aktif kanaması var mı kontrol edin, eğer şiddetli bir kanaması varsa oraya bir bez ile basınç uygulayın. Eğer kediniz hırçınsa ve zeminde/etrafta kan yoksa kanama bölgesi aramayıp kedinizi daha fazla strese sokmadan hızlıca veteriner hekime götürmek daha uygundur.
- Düştüğü zemini kontrol edin. Zemin toprak mı, beton mu, batabilecek sivri bir cisim var mı? Zemine çarpma öncesi düşerken başka bir yere çarpmış olabilir mi?
- Bu süreçlerin ardından hızlıca veteriner hekime gidin ve hekimi bu hususlar konusunda kısaca bilgilendirin.

Kediniz yüksekten düştüğünde yapacaklarınızı konuştuysak şimdi Kedilerin Yüksekten Düşme Sendromunu daha detaylıca ele alabiliriz.

Kedilerin yüksekten düşmesi başta da bahsettiğimiz gibi sık karşılaşılan durumlardan birisidir ve bu durum havaların ısınmasıyla birlikte pencereler, balkonlar açıldığı için artar. Kedilerin yüksekten düşmesinin vücutta yarattığı sonuçlara “Kedilerin Yüksekten Düşme Sendromu” (High-rise Syndrome) denir.

Kediler Yüksekten Düştüğünde Ne Olur?

Yüksekten düşen kedilerin %96'sı hayatta kalmaktadır fakat vücutlarında farklı lezyonlar oluşabilir. Kediler yüksekten düşerken kendilerini dengeleyerek dört bacakların üstüne düşmeye çalışırlar. Genelde ilk katlar daha az tehlikeli gibi gözükse de eğer kediler ters bir pozisyonda düştüyse kendilerini düzeltme fırsatı bulamayabilirler ve ters düşerek daha fazla hasar alabilirler.




İkinci kattan sonra kendilerini daha rahat toparlayabilirler ve dört ayaklarının üstüne düşerler. Ayakların üstüne düşerken ayakları dümdüz olmaz. Yavaşlamak ve düştüğünde dengeyi sağlamak için ayaklarını biraz yana doğru açarlar. Bu sebeple kat sayısı arttıkça düşüşleri hızlananan kediler yere çaptıklarında ayakları açılarak göğüslerini ve çenelerini vurabilirler. Bu yüzden en çok görülen hasarlar bacaklarda(ekstremite), göğüs bölgesinde(toraks) ve baş bölgesindedir.

Bazı durumlarda omurga bütünlüğünde bozulma, iç kanama, beyin travması ve idrar kesesinin patlaması şekillenebilir. Bütün bu durumlar hızlıca müdahale edilmesi gereken durumlardır bu yüzden vakit kaybetmeden veterinere hekime gitmek gerekmektedir.




Yapılan bir araştırmada
yüksekten düşme vakasında (Düşen kedilerin yaş ortalaması )
%90’ında değişik derecelerde toraks travması
%63’ünde pnömotoraks
%57’sinde fasiyal travma
%39’unda ekstremite kırığı
%24’ünde şok
%18’inde travmatik luksasyonlar
%17’sinde sert damak kırığı
%17’sinde dental kırıklar
%17’sinde hipotermi
gözlenmiştir.


Ortaya çıkan bu durumların bazıları operatif müdahaleye ihtiyaç duyarken bazıları sadece medikal tedavi ile veya kendiliğinden zamanla düzelebilmektedir.

Kedilerin yüksekten düşmesini engellemek için ne yapabiliriz?

Sokakta serbestçe gezen kediler için bir önlem alamazsak da evdeki kediler için önlemler alabiliriz. Evdeki kediler genelde pencereden ve balkondan düştükleri için pencerelere ve balkona “dayanıklı” sineklik takmak büyük oranda güvenliği sağlayacaktır.

Şu söz doğrultusunda ihtiyatlı davranmak gerekir "Düşmeyen kedi yoktur, henüz düşmemiş kedi vardır.”

Asla başımıza gelmemesi umuduyla, dostlarımızla sağlıklı ve mutlu günler.

benim kedim balkondan düştü 1,5 ay önce. hemen veterinere götürdüm, röntgen çekildi ve kırık olduğu tespit edildi. ameliyata aldılar ertesi gün ve platin takıldı. 1,5 ay hastanede yattıktan sonra dün eve getirdim. pazar günü platini çıkacak ama tam olarak iyileşmesine 20gün var daha..
diyeceğim o ki veterinerden röntgen çekmesini isteyebilirsiniz. ama veterinere güveniyorsanız ve siz de kırık olmadığını düşünüyorsanız, biraz daha sabredeceksiniz.. bu arada ankara'da yaşıyorum, maalesef veteriner öneremiyorum..

  • votkalimon  ( ) 

şimdi bir şey olmaz diyip hayvanın sakat kalmasına neden olmayalım da veterinerin iyice muayene ettiğine inanıyorsanız muhtemelen bir şeyi yoktur. genelde travma sonucunda oluşan yaralanmalar, darbe nedeniyle oluşan inflamasyon nedeniyle yaralanmanın ertesi günü ağrı yapmaya başlar, bir kaç gün içinde de geçer.
ama içiniz rahat etmediyse röntgen çektirmekte fayda vardır her zaman

  • brainfour  ( ) 

parmak kırığı olabilir. parmak kırıkları genelde röntgende görünmüyor. ama zaten görünse de çok enteresan bir şey yapılmayacaktı. çünkü bu tip minik kırıklar ne herhangi bir sargıya alınabiliyor, ne de ameliyat edilebiliyor. parmak kırıksa kediniz bir süre üzerine basmayacak ve zamanla kaynayacak. benim kedimin parmağı kırılmıştı, sadece zaman verdiler, herhangi bir şey yapılamadı. şimdi çok sağlıklı.
ama başka bir kırık varsa ve görülmemişse tehlikeli olur tabi.

edit: ben röntgen çektirdiniz sanmıştım, sanırım çektirmemişsiniz. kesinlikle çektirmelisiniz. sadece muayeneyle hiçbişey yok dedikleri kedinin kalçasının kırık çıktığına şahit oldum. röntgensiz asla olmaz.

  • cereal killer  ( ~ ) 

kırık olmadığından emin olmak için röntgen çektirmeniz gerekecek. sırf muayene ile tespit edilemez. teşhisi konulmayan şeyin tedavisi de olmaz.

öğrenci bütçesini çok sarsmamak için belki veterinerlik fakültesini deneyebilirsiniz.

  • no avalon  ( ) 

eğer kedinin dayanılmaz ağrıları yoksa yani bağırmıyor ya ad yemekten kesilmiyorsa, tekrar tekrar hayvanı veterinerlere sürüklemeyin derim. zaten oraya gittiklerinde akılları çıkıyor korkudan. bir de hayvan 3. kattan düşmüş zaten aklını kaybedecek kadar korkmuştur ve bedensel olarak da sarsılmıştır haliyle. ayağının üstüne basamaması normal. ne kadar kırılmasa da ağrıyordur. azıcık bekleyin derim
geçmiş olsun

  • bika  ( ) 

veteriner röntgen çekmeden kırık yok dediyse,mutlaka bi röntgen çektirin derim.eğer kırık yoksa psikolojiktir,benm kedim de düşmştü kırığı yoktu ama adım atmaya korkuyordu,yemek yemiyodu,sürekli yatıyodu.Kısacası hayata küsmüştüfunduszeue.infocı olan sevgi ve güvende olduğunu hissedebilmek olabilir :) kırık yoksa olabildigince sevgi aşılamaya çalışın,işe yarıyo


  • crosswind  ( ) 

valla moda caddesimidir bilmiorum ama nautilusun ordan yukarıya devam edince ışıklardan sola dönüp bi m falan gidince sağ tarafta bahçe katı bi yer vardı.ben bikaç kez götüdüfunduszeue.info kaldıfunduszeue.infoçmiş olsun.röntgeni ihmal etmeyin ama.


  • iloushka  ( ) 

gitmedim ama friends iyi bir veteriner diye biliyorum. kırık çok ağrı,sızı ve şişlik yapar, veteriner bunları görmediği için kırıktan şüphelenmemiş olabilir ama yine de güvenmiyorsanız röntgen çektirmekte fayda var.
enjeksiyon tedavisi uyguladı demişsiniz. ne enjekte etti acaba veteriner? ağrı kesici falandır sanırım. kırık olmasa bile herhalde ağrısı vardır, ağrı kesicinin etkisi geçtiği ve ayağı ağrıdığı için de pek hareket etmek istemiyordur. yeme-içme durumu nasıl? yemek ya da tuvalet için yerinden kalkabiliyor mu?
geçmiş olsun.

  • zen spider  ( ) 

cevap için teşekkürler. bugün itibariyle topallıyor. parmaklarına dokunduğumda dört ayağından da acı alıyorum. bundan da kırık olmadığını, sonucun psikolojik olduğuna varıyorum -aynı doktor gibi- aslanlar gibi yiyor, içiyor. hatta bugün mutfak dolabının üzerine zıpladı üç ayakla. ama genel olarak yatıyor yatıyor ve yatıyor


  • serafettinn  ( ) 

@serafettin,

yeme içmeye başlaması çok iyi işaret :)) korkmuş demek hayvan

  • no avalon  ( ) 

Kediler Neden Topallar?

Her zaman enerjileri ile baş döndüren kediler bir anda atlayıp zıplamaktan kaçınabilirler, hareketlerinde daha temkinli olabilirler ve zaman zaman yürürlerken acılarının yansıması olarak topallayabilirler. "Kediler neden topallar?" sorusuna verilebilecek birçok farklı yanıt vardır. Eklemler, kaslar, kemikler, sinirler ya da cilt ile ilgili sorunlar kedinin topallamasına yol açabilir. Özellikle dışarıda yaşayan veya zaman zaman dışarıya çıkan kedilerde ani başlangıçlı topallama mutlaka sorgulanması gereken bir sağlık belirtisi olarak değerlendirilmelidir. Dışarıda alınan bir travma kedilerin topallamasına yol açabilir ve sorunun kaynağı her zaman açık yara ile kendini belli etmediğinden acil müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir. Bu yazımızda kedilerde topallama nedenleri ve "topallayan kediye ne yapılır?" sorusu özelinde bilgi aktaracağız.

beyaz zeminde yatan gözleri açık tekir kedi

Kedilerde Topallama ile İlgili Görülebilen Belirtiler

Kedilerde topallama tek belirgin semptom olarak ortaya çıkabilirken bazı durumlarda ek belirtilerle eş zamanlı görülebilir. Ateş, nefes almada zorluk, uzuvlara dokunulduğunda ağrı, hareket etmekten kaçınma, yemek yememe, her zamankinden çok temizlenme, enerji azlığı, bacaklarda ya da eklemlerde şişlik, uyumakta zorlanma ya da her zamankinden çok daha fazla uyunması gibi durumlarda tedbiri elden bırakmamak ve kedilerin genel sağlık kontrollerini yaptırmak gerekir. Kediler neden topallar? sorusunun yanıtı genellikle bacaktaki yumuşak doku zedelenmesi olsa da temel sorunun belirlenebilmesi için x ray gibi görüntüleme tekniklerine başvurulması gereklilik haline dönüşebilir. Yumuşak doku zedelenmesine ve yumuşak doku zedelenmesine bağlı travmaların haricinde topallamaya yol açabilen çeşitli medikal sorunların olması da mümkündür.

Kedilerde Topallama Nedenleri

Artrit

Artrit tüm yaştaki kedilerde topallığa ve çeşitli hareket sorunlarına yol açabilir. Kemik kırılmasından ya da yaradan farklı olarak kedi sahiplerinin fark etmesinin zaman alabildiği bu eklem hastalığı ilerleyici bir özellik taşır. Eklem bölgelerinde meydana gelen doğal aşınma, yaşı ilerleyen kedilerde daha sık görülmekle birlikte genç kedilerde de eklem gelişim bozuklukları sonucunda ortaya çıkabilir. Kedilerde artritin kesin sonuç veren bir tedavisi bulunmamakta yine de kedilerin ağrılarının kontrol edilmesi ve hayat konforlarının artırılması mümkün olabilmektedir. Kedilerde Artrit Nedenleri ve Belirtileri adlı içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz. Kedilerde artrit nedeniyle yaşanan şikayetlerin minimize edilmesinde onlara konforlu bir yaşam alanı sunmak, kilo kontrollerini sağlamak ve gerekli olması halinde vitamin ve ek besin kullanmak gibi çeşitli yöntemlerin kombinasyonu tercih edilebilir.

ön patilerine kafasını yaslayan üstün kedi

Tırnak Batıkları

Çok karşılaşılan ya da ön görülen bir durum olmasa da kedilerin tırnaklarında batık oluşumu söz konusu olabilir. Özellikle uzun tüylü kedilerde fark etmesi oldukça zor olabilen tırnak batıkları kedilerde ağrı ve topallama şikayetlerinin eş zamanlı görülmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda veteriner hekimler batık tırnağı çıkartır ve iyileşme sürecinde enfeksiyon oluşum riskini ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisi başlatılır. Kedilerde tırnaklarda batık olup olmadığını kontrol etmek için rutin bakım süreçlerinin aksatılmaması önemlidir.

Travma

Kedilerde topallamanın en sık görülen nedenlerinden biri kedilerin düşmesi, kavga etmesi ya da kazaya uğraması gibi farklı nitelikteki travmalara maruz kalkmalarıdır. Travmaya bağlı yaralanmalar kaslarda gerilme, kemiklerdeki kırılma, açık yaralar, bağlarda ve tendonlarda yırtıklar ile birlikte görülebilir. Kimi zaman iç kanama gibi acil müdahale gerektiren sonuçlar da meydana gelebilir. Özellikle kedilerin bacakları garip bir açıyla sarkıyorsa travma sonrası kemik kırılması ya da kemik çıkmasından bahsedilmesi mümkün olur.

Tüm bunlara ek olarak kedi kavgası sırasında ısırılma ve enfeksiyon kapılması, dizde çapraz bağ yaralanması, omurilik sorunları, yavru kedilerde kedi gribi, böcek sokmaları, kıkırdak problemleri gibi çeşitli durumlarda da kedilerde topallama ortaya çıkabilir.

veteriner hekim kontrolünde yavru tekir kedi

Topallayan Kediye Ne Yapılır?

Topallayan kedinin topallama haricinde ek bir semptom gösterip göstermediğinin takip edilmesi oldukça önemlidir. Topallama nedeni biliniyorsa ve bu neden araba kazası gibi tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir durumsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gidilmelidir. Kedilerde genel bir rahatsızlık varsa veteriner hekimler genel sağlık kontrollerinin ardından ağrı kesici ilaç yazabilirler ve iyileşme sürecinde kedilerin konforunu artırmaya yönelik önerilerde bulunabilirler.

Topallamanın nedeni açık bir yaraysa yaranın derinliğine göre dikiş atılması ya da abse oluşumu ise antibiyotik tedavisine başlanması gerekebilir. Kediler neden topallar? sorusunun yanıtı patiye batan bir cisim olduğu takdirde veteriner hekimler objeyi patiden çıkararak yarayı temizlerler. Topallamanın nedeni kırık ve çıkık gibi daha ciddi bir sorun olduğunda kedilerin ameliyat edilmesi gündeme gelebilir.

Yazımızın önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi kedilerin topallamasının nedeni artrit olduğu takdirde temel amaç tedavinin kesin sonucuna erişilmesinden ziyade kedilerin konforunun arttırılması ve ağrılarının azaltılmasıdır. Bu kapsamda tedavi sürecinin daha detaylı planlanması gereklilik haline gelebilir. Eklem sağlığının iyileştirilmesi için veteriner hekim önerileri ile kedi vitamin ve ek besinlerinin kullanımı gerekebilir. Kedi vitamin ve ek besinlerini buradan inceleyebilirsiniz. Ek olarak kedilerin yataklarını zorlanmadan çıkabilecekleri alanlara koymak, mama ve su kapları ile tuvaletlerini kolaylıkla erişebilecekleri yerlere konumlandırmak yaşam konforlarının artırılması adına önemli adımlar olarak ön plana çıkar.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası