sığla ağacı / Sığla Yağının 9 Mucizevi Faydası ve Kullanımı - Nefis Yemek Tarifleri

Sığla Ağacı

sığla ağacı

Sığla ağacı

Meyve çok sayıda kapsülden oluşur.

Sığla ağacı, Altingiaceae familyasından günümüzde sadece Anadolu, Amerika ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren Liquidambar cinsine ait türlerin ortak adıdır.

Taksonomi[değiştir kaynağı değiştir]

Kabuk gençken çatlaksız yaşlıyken çatlaklıdır. Kabuklar gençken rengi grimsi, yaşlanınca grimsi kahverengi veya kahverengiye döner. Kabuk ve odunundaki kokuya "Buhur" adı verilir. "Buhurcular" adlı Yörük Obasına da adını vermiştir.

Sürgünler[değiştir

Sığla Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Sığla Ağacı &#;zellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Bu ağaç halk arasında farklı bir isimle de adlandırılır ve ‘’günlük ağacı’’ denilir. Otlak bölgelerin nadide ağacıdır. 

Sığla Ağacı Nedir?

Sığla ağacı tam bir şifa kaynağı olan bir ağaç türüdür. Kabuğu oldukça faydalıdır. Sığla ağacı ilaç sektöründe kullanılır. Bunun yanında ise kozmetik sektöründe de kullanımı çok yaygındır. Ağacın görünümü çınar ağacına benzemektedir. 

 Üzerindeki çiçekleri küçüktür ve çok sayıda çiçek bulunur. Boyları bazen 45 metreye kadar çıkabilen bu ağacın yaprakları mevsimsel olarak dökülmektedir. Dalları kalındır ve geniş bir tepesi vardır. Ağacın yaşı büyüdükçe kabuk kısmının rengi koyulaşır ve kabukta çatlaklar oluşur. 

Sığla Ağacı Özellikleri

 Sığla Ağacı yapısı gereği bol yağışlı olan yerlerde yetişmektedir. Bu ağaç ender olarak yetişen bir ağaçtır. Ağaç yapısı gereği sonbaharda tüm yapraklarını dökmektedir. Ağacın yaşı ilerledikçe gövde kısmı koyulaşır ve çatlaklar oluşur. Meyvesi ise günlük yaşamda kullanılabilmektedir. İlaç sanayinin çokça faydalandığı bir ağaç türüdür. Bu ağaç’’ acıfındıkgiller’’ familyasından gelmektedir. 

 Bu ağaç tarihi geçmişe sahip olan bir ağaçtır ve buzul çağına kadar geçmişinin uzandığı belirtilir. Ağaç son derece uzun ömürlü ve sağlam yapıya sahip bir ağaçtır. Ağacın yaşam süreside oldukça uzundur. Ortalama yıl kadar yaşayabilmektedir. Sığla ağacı yaşamak için nem ve bol suya ihtiyaç duymaktadır. 

 Sığla Ağacının yağı ayrı bir öneme sahiptir ve Osmanlı Döneminde sığla yağının ticareti yapılmıştır. Bu ağacın yağının Mısır Kraliçesi tarafından bile kullanıldığı rivayet edilmektedir. Bu ağaç Rodos Adasında da yetişmektedir. Günümüzde de değeri bilinen bir ağaç türüdür. Kozmetik alanında ve ilaç sektöründe kullanılması söz konusudur. Sıla ağacının özü kullanılmaktadır. Ayrıca gıda desteği olarak tüketilebilir. 

 40 m'ye kadar uzayabilen bu ağaç yaprak döken ve geniş tepesi olan bir ağaç türüdür. İlk bakışta çınara benzer. Yaşlandıkça, kabuğu koyulaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır. Meyveleri ve çiçekleri küçüktür ve meyvelerin içlerinde çok sayıda tohum bulunur. Gövde kısmından çıkarılan balsam ise kapsül haline getirilir. Bu kapsül gıda takviyesi olarak kullanılmaktadır. Bu açıdan oldukça faydalı bir ağaçtır. 

Sıla Ağacı Bakımı

 Özü elde edilirken, gövde kısmı oyulur ve iç kısmından faydalı olan balsam elde edilir. Bu işlem ise bahar aylarında yapılmaktadır. Bahar aylarında ağaç gövdesinde oyuklar oluşur. Bu oyuklarda biriken balsam ise yaz aylarının sonunda toplanır. Bu işlem oldukça uzun sürer ve meşakkatli bir işlemdir. Sığla yağı son derece değerli bir yağdır. 

 Özel bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Ama sıcak ortamları sevdiği göz önüne alınmalıdır. Ayrıca su dengesinin korunması gerekir. Sulama yaparken kök kısmının sulanmasına dikkat edilmelidir. 

Sığla Ağacı Nasıl Yetişir?

 Boyu 45 metreye kadar uzayabilen bu ağaç, geniş ve dolgun bir gövdeye sahiptir. Gövdesindeki kabuklarda çatlaklar bulunur. Yaprakları parçalı gibi görünür ve çiçeklenme dönemi ise mart ve mayıs ayları arasındadır. Küme haldeki meyveler kış süresince ağacın üzerinde kalmaktadır. Çok güzel bir görüntü oluşturur. 

 Ağacın hem balsamı hem de odun hali oldukça kıymetlidir. Aynı zamanda kış aylarında mantarlı kabuk ve sarkık meyve görüntüsü ile oldukça ilginç bir hal alır. Çok güzel bir süs bitkisi olmaktadır. Yetiştirilmesi aşamasında deniz kıyısı yerler uygun olacaktır. Ayrıca güneşli ya da yarı gölge olan yerlerde yetiştirmek gerekir. Nemli arazilerde de yetişmesi kolaydır. Ayrıca şehir iklimine oldukça dayanıklıdır. 

Sığla Ağacı Nerede Yetişir?

 Sığla ağacı 45 metreye kadar çıkabilen boyu ile oldukça görkemli bir ağaç olabilmektedir. Görünüşü çınar ağacına benzeyen bu ağaç farklı alanlarda yetişebilmektedir. Güney Ege Bölgesi ve Batı Akdeniz’de çok olmamakla birlikte yetişmektedir. Marmaris ve Datça Bölgelerinde görülür. Bunun dışında Fethiye taraflarında yetişebilmektedir. Rodos Adasında da yetişmektedir. Yetişme ortamları olarak nemli ve sulak olan yerleri sevmektedir Sıcak iklimlerde yetişir.

Sığla Ağacı Faydaları

 Sığla ağacının yağı son derece faydalıdır. Bu yağ yaraların iyileştirilmesi amacı ile ilaç sektöründe kullanılır. Yaranın üzerine konulan sığla yağı, hücre yenilemesini hızlandırır. Yaranın daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Eski tarihlerden beri kullanıldığı bilinmektedir. Osmanlı Döneminde ise ticareti yapılmaktadır. Sığla ağacının yağı mumyalama tekniği içinde kullanılmaktadır. Yağ deriyi canlı tutar ve nem verir.

False

kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası