engelliler hangi vergilerden muaf / Engellilere Araç, Emlak ve Gelir Vergisinde Sunulan Muafiyetler

Engelliler Hangi Vergilerden Muaf

engelliler hangi vergilerden muaf

Engellilere dört koldan vergi avantajı

ANKARA - Deniz Çiçek

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Engelliler Haftası dolayısıyla "Engelliler İçin Vergi Rehberi" hazırladı. 

AA muhabirinin rehberden yaptığı derlemeye göre, engelli vatandaşlara yönelik çeşitli vergi avantajları bulunuyor.

Gelir Vergisi Kanunu'nda düzenlenen engellilik indirimiyle çalışma gücü kaybı olanların ücret veya kazançlarına, engellilik derecesine göre belirlenen miktarda vergi indirimi uygulanıyor.

Engelli ücretli, bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli, engelli serbest meslek erbabı, bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı ve basit usulde vergilendirilen engelliler, gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında engellilik indiriminden yararlanıyor. Bu yıl için belirlenen aylık engellilik indirim tutarı, birinci derece engelliler için bin lira, ikinci derece engelliler için 530 lira, üçüncü derece engelliler için 240 lira oldu. Bu tutarlar, engelli ücretlilerde ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretlilerde aylık gelir vergisi matrahından indiriliyor.

Engelli araçlarına gümrük muafiyeti

Yurt içinden satın alınan veya ithal edilen motorlu taşıtlar için bazı şartlarla vergi avantajları sağlanıyor. Buna göre, malul ve engellilerin kullanımına özel eşya ve araçlar, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor. Bu kapsamda, motorlu ve motorsuz araç koltukları, bisikletler, motorlu kara nakil vasıtaları, motosiklet, motor silindir hacmi 1600 cc.'ye kadar olan otomobiller, malul ve engellinin üçüncü dereceye kadar hısımı olan bir sürücü ya da istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalara muafiyet tanınıyor. Söz konusu araçların yedek parça, aksesuarlar veya bu eşyanın bakım, kontrol, ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de muafiyet kapsamında olacak.

ÖTV ve MTV istisnası

Yurt içinden alınan taşıtlarda da özel tüketim vergisi (ÖTV) avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında, beş yılda bir olmak üzere ilk alımı ÖTV'den istisna tutuluyor. Engellilik derecesi yüzde 90'ın altında olanlar da bizzat kullanma amacıyla engelliliklerine uygun olarak aldıkları araçlarda bu muafiyetten yararlanacak.

Engellilik dereceleri yüzde 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden (MTV) istisna tutuluyor. Derecesi yüzde 90'dan az olanlar ise durumlarını sağlık raporuyla belgelemeleri halinde kendi adlarına kayıtlı ve tescilli taşıtlarında bu istisnadan yararlanacak.

Görme engellilerin bastonuna KDV istisnası

Katma Değer Vergisi Kanunu'nda (KDV) malullerin ve engellilerin adlarına kayıtlı ve tescilli, engellilik haline uygun özel tertibatlı taşıt veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar için istisnai bir düzenleme bulunmuyor. Buna karşın engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV'den istisna tutuluyor. Buna göre, engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel üretilmiş her türlü araç-gereç (görme engellilerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye, sesli kitap, ortopedik engellilerin kullandıkları ortez-protez gibi cihazlar) ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul ediliyor. Bu kapsamdaki eşyanın ithali de KDV'den muaf tutuluyor.

Emlak vergisi muafiyeti

Malullere ve engellilere vergi açısından sağlanan imkanlardan biri de emlak vergisinde uygulanmaya başlanan indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulaması oldu. Buna göre, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip engelliler, indirimli bina vergisi oranı uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemiyor. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Engelli Sürücüler için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Muafiyeti

Araç almak isteyen engelli sürücülerin bayilerimize gelirken yanlarında bulunması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Yeni kodlu engelli sürücü belgesi
  • Devlet hastanesinden alınan, ÖTV muafiyet hakkı ve kullanılması gereken aparatın belirtildiği sağlık kurulu raporu.

Sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engeli olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının, başka özel tertibat yapılmasına gerek kalmadan, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) istisna olur.

Engelli Yolcular için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Muafiyeti

Aracı kendisi kullanamayacak olan engelliler adına araç almak isteyen yakınlarının bayilerimize gelirken yanlarında bulundurması gereken belgeler:

  • Devlet hastanesinden alınmış %90 ve üstünde engellilik derecesi olduğunu gösteren rapor (ağır engelli, zihinsel engelli veya süreğen hastalığı olup aracı kendisi süremeyecek durumda yolcu engelliler bu kapsamda değerlendirilir).
  • Vergi dairesinden alınan muafiyet yazısı.
  • Vergi dairesi tarafından araç alımında mahkemece vasi ve/veya ek vasi kararı alınması istenmiş ise, mahkeme kararının aslı.

Malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları satın almaları durumunda Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) istisna edilmiştir.

Güncel ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) muafiyeti yönetmeliğini aşağıda bulabilirsiniz.

MALUL VEYA ENGELLİLERİN TAŞIT ALIMLARINDA İSTİSNA HAKKINDA ÖTV(II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK (5 SERİ NOLU) TEBLİĞ

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından 31 Aralık 2022 günü Resmi Gazete’de yayımlanan “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde (Seri No: 9)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de Malul ve Engellilerin taşıt alımında olan 450.500 TL ÖTV istisnası 01.01.2023 tarihinden itibaren 1.004.200 TL’ye çıkarılmıştır.

İlgili Genel Tebliğin ilgili kısımlarına aşağıda yer verilmiş olup, değişen kısımların üzeri çizilmiş ve değişiklik kalın harflerle ilave edilmiştir.

1.Malul veya Engellilerin Taşıt Alımlarında İstisna

1.2. Engellilik Derecesi %90 veya Üzerinde Olanların Taşıt Alımlarında İstisna

1.2.1. Taşıtta Tadilat Aranmayan İstisna Uygulaması

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) alt bendi uyarınca, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

87.03 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken Özel Tüketim Vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 1.004.200 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pickup, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon vb. taşıtların,

87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pickup vb. taşıtların,

87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletlerin engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır. Bu istisnadan yararlanmak için, taşıtın özel tertibatlı olması ve malul veya engellinin taşıtı bizzat kullanması şartı aranmaz.

1.3. Engelli Sürücü Belgesine Sahip Olanların Taşıt Alımlarında İstisna

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

87.03 tarife pozisyonunda yer alan, (Değişik ibare: RG 27/12/201730283 Yürürlük:1/1/2018) motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 1.004.200 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pickup, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon vb. taşıtların,

87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pickup vb. taşıtların,

87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

5. İthalat İstisnaları

5.1. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7’nci Maddesinin 1’inci Fıkrasının (6) Numaralı Bendi Uyarınca, Gümrük Kanunu’nun;

  • 167’nci maddesine (5 numaralı fıkrasının (a) bendi ile 7 numaralı fıkrası hariç olmak üzere),
  • Geçici ithalat rejimine,
  • Hariçte işleme rejimine,
  • Geri gelen eşyaya ilişkin hükümleri kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan malların ithali ÖTV’den istisnadır.

Gümrük Kanunu’nun 167’nci maddesinin (5) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca, gerçek kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulacak şahsi eşyadan, yerleşim yerlerini Türkiye Gümrük Bölgesine nakledenlere ait, alındığı tarihte üç yaşından büyük olmayan kullanılmış motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarının ithali gümrük vergisinden muaftır. Ancak, söz konusu düzenleme, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan parantez içi hükümle ithalat istisnalarından hariç tutulduğundan, yerleşim yerlerini ülkemize nakleden gerçek kişilerin, yanlarında getirdikleri (II) sayılı liste kapsamındaki taşıtlar dolayısıyla, ilgili gümrük idaresine ÖTV beyan edilmesi ve ödenmesi gerekir.

Gümrük Kanunu’nun 167’nci maddesinin (12) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşya gümrük vergilerinden muaftır. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan parantez içi hükümle, aynı kanuna ekli 87.03 G.T.İ.P numarasında “diğerleri” satırı altında yer alan taşıtlardan, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 1.004.200 TL’yi (söz konusu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır.) aşanlar ithalat istisnasından hariç tutulmuştur. Buna göre bu istisna kapsamında, bedeli söz konusu tutarın altında olan taşıtların iktisap edilmesi mümkündür. Gümrüklenmiş değeri bu şekilde belirlenen, tutarı aşan taşıt ithal etmek isteyen malul veya engellilerce, ilgili gümrük idaresine özel tüketim vergisinin beyan edilip ödenmesi gerekir.

Vergi İndirim Belgesi Nasıl Alınır ve Ne İşe Yarar?

Gelir Vergisi Kanununun "sakatlık indirimi”ni düzenleyen 31. Maddesi 2003 yılında 1 Ocak 2004 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmiştir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesine göre, çalışma gücünün, asgarî % 80’ini kaybetmiş bulunan işçi veya memur birinci derece engelli, % 60’ını kaybetmiş bulunan ikinci derece engelli, % 40’ını kaybetmiş bulunan ise üçüncü derece engelli sayılmakta ve Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilmektedir.

BAĞ-KUR SİGORTALISI VERGİ İNDİRİM BELGESİ ALAMAZ
Vergi indirim belgesini sadece SSK sigortalısı ile devlet memurları yani ücret geliri elde edenler alabilir. Bağ-Kur sigortalılarına vergi indirim belgesi verilmez. Ancak Bağ-Kur şartlarından emekli olacak engellilere de kolay emeklilik hakkı tanınmıştır.
Engellilere tanınan pozitif ayırımcılık, ödeyecekleri verginin çalışma gücü tam olanlara nispeten daha az olmasıyla sınırlı değildir. Engelliler?çalışma?hayatında, emekli olma şartları açısından da özellikle korunmuştur. Bu pozitif ayırımcılık sonucu engelliler gerekli olan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısını tamamlayınca yaşı beklemeden emekli olurlar. Sigortalılık süresi işe giriş tarihine göre?15 ila 20 yıl arası, prim ödeme gün sayısı da 3600 gün ila 4400 gün aralığında değişir.

VERGİ İNDİRİM BELGESİ NEREDEN ALINIR
Engelli olduğu için vergi indiriminden yararlanmak, diğer bir ifade ile daha az vergi ödeyip yaşı beklemeksizin emekli olmak isteyenlerin başvurularını;
- İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne,
- Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne,
- Diğer ilçelerde Mal Müdürlüğü’ne, yapması gerekir.
Vergi indirim belgesi başvurusunda istenecek belgeler ise şunlardır.?Vergi?indirim?belgesi?talebinde bulunacak olanların;
1- Sakatlık?vergi?indiriminden yararlanmak isteğini içeren bir dilekçe,
2- Nüfus hüviyet cüzdanı sureti veya fotokopisi,
3- Çalıştığı iş yerinden alacağı sigortalı işçi olduğunu gösterir belgelerle, (sigortalı işe giriş bildirgesi sureti, SSK Sigortalı Hizmet Dökümü, iş yerinden alınacak çalışma yazısı, gibi) birlikte illerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, diğer ilçelerde Mal Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekir.

RAPORU OLMAYAN  HASTANEYE SEVK EDİLİR
Defterdarlık Gelir Müdürlükleri, Vergi Dairesi Müdürlükleri ve Mal müdürlükleri vergi indiriminden yararlanmak için kendilerine başvuran kişilerin adı ve soyadını, baba adını, doğum yeri ve tarihi ile çalıştığı iş yerini, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin eki rapor formlarının üç nüshasının ilgili yerlerine yazacaklar ve bu formları bir yazıya ekleyerek işçiyi?adresine en yakın hastaneye sevk edeceklerdir.
Hastaneler tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporları sevk işlemini yapan birime gönderilecektir. Defterdarlık Gelir Müdürlükleri, Vergi Dairesi Müdürlükleri veya Mal Müdürlükleri yetkili sağlık kuruluşları tarafından düzenlenerek resmî yazıyla gönderilen raporları Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne doğrudan ve geciktirmeden göndereceklerdir.
Sigortalıların işe girmeden önce almış oldukları sakatlık raporları uygulamada bazen kabul edilmemekte,?sakatlık vergi indiriminden yararlanmak için başvuran sigortalılar hastaneye sevk edilmektedirler.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİNDE DE KADEME VAR
Engelli olduğu için vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar, 6 Ağustos 2003’ten önce yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabiliyorlardı. 6 Ağustos 2003’ten geçerli olmak üzere vergi indirimi belgesi olanların yaşlılık aylığından yararlanma şartları yeniden?düzenlenmiştir. Bu değişiklikten sonra;
Vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılardan: 06.08.2003 tarihine göre;
- I. derecede engeli olanlar yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak,
- II.?derecede engeli olanlar yaşları ne olursa olsun en az 18 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak,
- III. derecede engeli olanlar yaşları ne olursa olsun en az 20 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabileceklerdir.

Engellilerin yaşlılık aylığından yararlanma şartlarını değiştiren bu yasa değişikliğinden engellilerin hemen etkilenmelerini önlemek amacıyla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa geçici 87. madde eklenmiştir. Geçici 87. maddeyle, vergi indiriminden yararlananların, bu maddenin yürürlüğe girdiği 6 Ağustos 2003 tarihindeki sigortalılık süresine göre emeklilikte kademeli bir sigortalılık süresi getirilmiştir. Buna göre her üç yıl için II. Derece engellilere 15 yıla ilave 8 ay ve 80 gün, III. Derece engellilere ise 15 yıla ilave 1 yıl ve 160 gün, daha fazla prim ödeme şartı getirilmiştir...

 

Şerif  Akçan

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

 

Son 10 Sosyal güvenlik

EV İŞÇİSİ KADINLARA YÖNELİK DÜZENLEME ...

TÜM ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK

Yıllık İzin Hesabında Çalışılmış Sayılan Haller (II)

Devlet Baba Sağlık Hizmetinde Tamamen Duygusal

8 Eylül 1999 Sonrası İlk Defa SSK ve BAĞ-KUR’lu Olan Sigortalılar Uyudu

Ana-Babaya Aylık Hakkı da Sağlık Hakkı da Var

Yıllık İzinde Hangi Haller Çalışılmış Sayılır?

Sağlık’da Neydik Ne Olduk?

Emeklinin Maaşı Eriyor

Türkiye'de Yaşlı Olmak Zor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası