deride renk değişimi / Cilt rengi - Vikipedi

Deride Renk Değişimi

deride renk değişimi

kaynağı değiştir]

Cilt rengi sınıflandırması (Von Luschan skalası kullanılarak)

TipDiğer isimGüneş yanmasıBronzlaşmaVon Luschan'ın skalası
IÇok açık veya Beyaz ciltSıklıklaBazen1–5
IIAçık cilt veya AvrupalıGenellikleBazen6–10
IIIOrta açık/buğday cilt veya Güney AvrupalıNadirenGenellikle11–15
IVOrta koyu/esmer veya AkdenizliNadirenSıklıkla16–21
VKoyu cilt rengi veya kahverengiÇok nadirenBazen cilt rengi koyulaşabilir22–28
VIÇok koyu cilt rengi veya siyahi tipiSon derece nadirDoğal cilt rengi siyahtır ve cilt rengi koyulaşmaz29–36

Ayrıca bakınız[değiştir

Deride renk değişimi neden olur? Ciltte kararma neden olur? Deride renk koyulaşması

Deri hücrelerince üretilen melanin pigmenti, cildimize rengini verir. Bazen bu mekanizma bozulur ve cildin bazı bölgeleri fazla melanin üreterek, cilt renginin koyulaşmasına (chloasma) sebep olur. Ciltte koyulaşma görülebileceği gibi tam tersi de söz konusu olabilir. Yani cildin bazı bölgeleri melanin üretiminin azalması nedeniyle beyazlar. Beyaz leke gelişirse sizde “vitiligio” hastalığı var demektir.

Deride renk değişimi neden olur? Ciltte kararma neden olur? Deride renk koyulaşması 

Belirtiler Nelerdir?

Deride yavaş yavaş büyüyen beyaz ya da koyu lekeler. Chloasma (cilt renginde koyulaşma) yüzde en sık görülen lekelerdir ve yayılması nadiren görülür. Hem kadında hem erkekte hiç bir sebep yokken de görülebilen bir hastalıktır. Buna rağmen kadınlarda daha sık görülür. Bu lekeler genelde, hamilelikte veya doğum kontrol hapı kullanmakla bağlantılıdır.

Vitiligio ise 2 ila 30 yaş arasında ortaya çıksa da, her yaş döneminde kadın ve erkeklerde özellikle alında görülebilmektedir. Yüzde, gözlerin yukarısında, boyunda, koltuk altı, kasıl, el, dizlerde bailar ve simetriktir. Bütün vücuda yayılabilirler. Genetik bu hastalık için önemlidir.

Deride renk değişimi neden olur? Ciltte kararma neden olur? Deride renk koyulaşması

Vitiligo veya chlosma hayati riski olmayan rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların nedeni, melanin üreten hücrelerin bağışıklık sistemince tahrip edilmesi olduğu düşünülmektedir. Pernisiyöz anemi denen rahatsızlıkta buna sebep olabilir. Lekeleri gizlemek için kozmetik ürünler, cilt boyaları kullanılabilir. Rahatsızlığı vitiligo olan biri, vitiligo güneşte kolay yandığı için güneş yağı kullanılabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Deride renk değişimi neden olur? Ciltte kararma neden olur? Deride renk koyulaşması

Cilt rengini orijinal haline getirmek, lekeleri yok etmek için repigmantasyon ve depigmantasyon tedavileri yapılmaktadır. Vitiligo lekelerinin tedavisi o bölgeyi, lokal ya da ağızdan alınan ilaçlarla duyarlı bir hale getirerek, güneşe veya ultraviyole ışınına tutmakla olur. Bu tedavi 2-3 yıl süreyle, haftada 2-3 kullanıldığında işe yarar. Tedavinin başarısı 10 kişiden 6’sında görülür.

Tedavinin bir takım yan etkileri olabilmektedir.

Depigmentasyon chloasma(kloazma) lekelerinin rengini açar, vitiligio varsa cildin geriye kalan rengini açan losyonlar kullanılır.

Beyaz Lekelerin Anlamı

gibi birçok hastalığın belirtileri olabilir. 

Sarı Lekelerin Anlamı

Pembe veya Kırmızı Lekelerin Anlamı

  • Kurdeşen
  • Vücut mantarı
  • Gül hastalığı
  • Sedef 

gibi birçok hastalığın belirtileri olabilir.  

Mavi ve Mor Lekelerin Anlamı

  • Kalp hastalıkları
  • KOAH
  • Travma
  • C ve K vitamini eksiklikleri
  • Vaskülit
  • Çeşitli kanser türleri

gibi birçok hastalığın belirtileri olabilir. 

Kahverengi Lekelerin Anlamı

gibi hastalığın belirtileri olabilir. 

Sağlıklı günler diliyoruz...

Egzama Cilt Rengi Değişikliği Nedir?

Egzama, kaşıntılı, kuru ve tahriş olmuş lezyonlara neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Lezyonları kaşımak, hem hipopigmentasyon hem de hiperpigmentasyon dahil olmak üzere ciltte değişikliklere neden olabilir. Bazı durumlarda cilt rengi değişikliği görülebilir.

Egzama ciltte kaşıntılı ve kuru lezyonlara neden olur. Birçok insan, tahrişi daha da kötüleştirebilecek etkilenen cildi kaşıma dürtüsü hisseder. Egzamanın vücudun diğer bölgelerine yayılmasına, renk değiştirmesine ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Renkteki değişiklik, renk kaybı olan hipopigmentasyon veya renkte koyulaşma olan hiperpigmentasyon olabilir.

Hipo ve hiperpigmentasyon

Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama lezyonları kaşıntılı ve rahatsız edici olabilir. Kaşıma egzaması yaygın bir davranıştır, ancak cildin görünümünde ve dokusunda değişiklikleri teşvik edebilir. Egzama iki tür pigmenter cilt değişikliğine neden olabilir; hipopigmentasyon ve hiperpigmentasyon. Hipopigmentasyon, genellikle bir kişinin cilt tonundan daha açık olan yamalar halinde ortaya çıkan bir pigment veya renk kaybıdır. Hiperpigmentasyon, onları çevreleyen deriden daha koyu hale gelen cilt lekelerini ifade eder.

Hem hipo hem de hiperpigmentasyon, koyu ten tonlarında daha belirgindir. Ancak, herhangi bir cilt tonunda görünebilirler. Egzamalı kişiler cilt görünümündeki değişikliği rahatsız edici bulabilir ve yaşam kalitelerini etkileyebilir. Egzama tedavisinden sonra bile cilt eski rengine dönemeyebilir.

Egzama ve cilt pigmentasyonu arasındaki bağlantı

Egzama alevlenmesi sırasında vücut sitokinleri serbest bırakır. Vücudu korumak için iltihaplanmaya neden olurlar. Sitokinler, melanositlerin salınımını tetikler. Bu hücreler ciltte ve saç köklerinde yaşar ve bir cilt pigmenti olan melanin üretir. Bu reaksiyon artan pigment üretimine yol açar. Bir kişinin cildi ne kadar koyuysa, sahip olduğu melanin miktarı o kadar fazladır. Sonuç olarak, daha koyu tenli insanlar reaksiyon meydana geldiğinde daha fazla pigment salgılarlar.

Egzama cildi nasıl etkiler? Cilt Rengi Değişikliği Nasıl Olur?

Egzama, kişinin cilt tipine bağlı olarak farklı görünür. Açık tende, egzama tipik olarak kuru ve kaşıntılı iltihaplı pembe veya kırmızı lekelere neden olur. Bu lezyonların koyu cilt tonlarında tespit edilmesi daha zordur. Açık tenli kişilerde egzama lezyonları kaşındığında hiper ve hipopigmentasyon oluşabilir. Cilt pigmentasyonu kademeli olarak ilerleyebilir ve ince değişiklikleri tespit edilmesini zorlaştırır.

Koyu ten rengine sahip kişilerde hiper ve hipopigmentasyon görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, egzama papül adı verilen küçük, kaşıntılı şişlikler olarak ortaya çıkan foliküler belirginliğe sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Bunlar esas olarak önkollarda ve gövdede görülür.

Hiperpigmentasyon

Daha koyu cilt lekeleri veya hiperpigmentasyon, iltihaplanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu, cilt pigmenti yapma süreci olan melanin sentezini artırmak için melanositleri tetikler. Sentezdeki artış, pigmentin cildin üst tabakası olan epidermise transferini teşvik eder. Bir kişi cildi çizerse veya ovalarsa, bu melanini serbest bırakır. Hiperpigmentasyon türleri şunları içerir:

Enflamasyon sonrası pigmentasyon.

Bir egzama alevlenmesi çözüldükten sonra, daha koyu bir cilt lekesi bırakabilir. Bu, iltihaplanma sonrası pigmentasyondur.

Geçici olmasına rağmen, aylarca sürebilir, ancak koyu ten tonlarında daha uzun sürme eğilimindedir.

Güneş ışığı, iltihaplanma sonrası pigmentasyonu uyarır, bu nedenle insanlar etkilenen bölgeleri örtmeli ve güneş koruması kullanmalıdır.

Likenifikasyon

Bir kişi cildin etkilenen bölgelerini ovalar ve çizerse, kalınlaşabilir. Bu, likenifikasyon adı verilen görünür çizik izleri olan kalın, kösele lezyonlar bırakabilir. Bu hiperpigmentasyon alanları koyu ten üzerinde gri, açık ten üzerinde koyu pembe olarak ortaya çıkabilir.

Hipopigmentasyon

Daha hafif cilt lekeleri veya hipopigmentasyon, bir egzama alevlenmesi çözülme sürecindeyken ortaya çıkabilir. Egzama hipopigmentasyonu genellikle soluk, pullu yamalar ile işaretlenmiş düşük dereceli egzama olan pitriyazis alba olarak ortaya çıkar. Genellikle boyun, yüz, üst kol ve omuzlarda bir ile 20 arasında yuvarlak veya oval yamaya neden olur.

Pityriasis alba, koyu cilt tonlarında daha sık görülür ve sıklıkla bir kişinin cildi güneşe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Pullanma ve kuruluk kış aylarında daha belirgin olsa da, asıl hipopigmentasyon yaz aylarında daha sık görülür. Lezyonlar genellikle 1 yılda düzelir, ancak kaybolması 2-3 yılı bulabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Pigmenter cilt rengi değişikliği için özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, egzama tüm cilt tiplerinden insanlarda tedavi edilebilir. Hiper ve hipopigmentasyon genellikle kendi kendine kaybolur ve çözülür. Nemlendirici bir krem ​​veya merhem kullanmak kuruluğa yardımcı olabilir ve güneşten korunma hiper ve hipopigmentasyon lekelerinin kötüleşmesini önleyecektir. Bir kişinin egzaması veya pigmentasyonu kendi kendine geçmiyorsa, bir tedavi planı oluşturmak için bir doktor veya dermatolog ile iletişime geçebilir. Bu, oral ve topikal steroidleri, nonsteroid kremleri ve daha fazlasını içerebilir.

kaynağı değiştir]

Yaklaşık olarak, cilt rengi değişikliğinin %10'u insanın sahip olduğu cilt rengi ile yaşadığı bölge içerisinde, %90'ı ise bölgelerarası oluşur. Bunun sebebi ise cilt renginin seçilim baskısı altında oluşmasıdır. Benzer cilt renkleri genetik akrabalıktan ziyade yöndeşik adaptasyondan kaynaklanır. Bugüne kadar dünyanın farklı bölgelerinde farklı bölgelerden insanlar karışmıştır ve bu yüzden cilt rengi ile genetik soy arasındaki bağlantı büyük ölçüde zayıflamıştır. Örneğin Brezilya'da zenci kökenine sahip bir kişi ile zenciler arasında bir bağ yoktur. Bunun sebebi ise uzun yıllar boyunca köle olarak getirilen zencilerle yerli halkın kaynaşmasıdır.

Bugün dünyada cilt renginin toplumların karakteristik özelliklerini belirleyeceğine ait spekülasyonlar hatırı sayılır şekilde mevcuttur. Örneğin Doğu ve Kuzeydoğu Asyalıların yüz hatlarının takımyıldızına benzediği gibi.

Güneşe maruz kalma[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir