sırt ağrısının belirtileri nelerdir / Bel ve Sırt Ağrısı Tanı ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi

Sırt Ağrısının Belirtileri Nelerdir

sırt ağrısının belirtileri nelerdir

Sırt Ağrınızın Tek Nedeni Yorgunluk Olmayabilir!

tt

Sırt Ağrısı Nedir?

Genellikle kaslarda meydana gelen rahatsızlıklara bağlı gelişen sırt ağrıları, hayat kalitesini büyük oranda azaltan bir kas iskelet sistemi problemidir. Sırtımız ağrıdığında, boyun omurgası düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır ve sinirler baskı altında kalır. Bu baskı sonucunda sırt kasları gerilir ve ağrı hissedilmeye başlar. Yorgunluk, ağır kaldırma ve stres gibi tetikleyici etkenlere bağlı olarak sırt ağrısı oluşabilir. Fakat, “nasıl olsa geçer” denilerek ciddiye alınmayan sırt ağrısı, pek çok ciddi hastalığın belirtisi de olabilir.

tt

Sırt ağrısını süresine göre akut ve kronik ağrı olarak ikiye ayırmak mümkündür. Akut sırt ağrısı; yani ani gelişen sırt ağrısı, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta sürer ve ilaçlarla ya da fizik tedaviyle düzelebilir. Ancak akut sırt ağrısı kronik hale gelebilir. Kronik sırt ağrısı sizi uzun süre boyunca rahatsız eder ve bazı durumlarda yaşam tarzınızı önemli ölçüde değiştirebilir. Kronik sırt ağrısı altı haftadan daha uzun süreli olarak devam eden ağrılardır. Her iki tip sırt ağrısının nedeni de tedavisi gibi farklılık gösterir.

Sırt Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Sırt ağrısı, toplumda çok yaygın görülen bir problemdir. Sırt ağrısının nedenleri birden fazladır. Sırt ağrıları, uzun süre yanlış pozisyonda oturma, duruş bozuklukları, sırtı zorlayan yanlış hareketlerin yapılması veya araç kazaları ve yaralanmalar sonrasında görülebilir. Yaygın sırt ağrısı nedenleri şöyledir:

Kas Gerilmesi

Sırtta kas gerginliğinin meydana getirdiği ağrı, kalçaya doğru uzanan ve hareketle kötüleşen bir ağrı olarak tanımlanır. Ağrıyla birlikte kas sertliği ve kısıtlı hareket açıklığı oluştuğunda, sıklıkla kas gerilmesi teşhisi konulur.

Omurga Disklerinde Şişkinlik ve Yırtılma

Omurga diskleri bitişik omurlar arasında bulunur ve darbe emici yastıklar olarak işlev görür. Doğal yaşlanma süreci, omurga travması, kilo alma, sigara içme ve omurgada tekrarlayan stres (örneğin, uzun süre oturmak veya ağır nesneleri kaldırmak) dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı diskler hazar görebilir. Bu hasar omurga disklerinde şişkinlik oluşturabilir veya dışarıya doğru çıkıntı yapmaya daha yatkın hale getirir. Zamanla, şişkin hale gelen diskler sonunda yırtılabilir. Bir disk yırtıldığında, yakındaki sinir köklerini veya omuriliğin kendisini sıkıştırır. Sırtın alt kısmında bir disk yırtıldığında, kalçalara, kasıklara veya bir bacaktan aşağıya doğru da hissedilen keskin sırt ağrısı meydana gelir.

Omurga kireçlenmesi

Kireçlenme, omurganın küçük eklemleri (vertebral veya faset eklemleri) dahil olmak üzere vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir. Omurga kireçlenmesi, omurganın eklemleri arasında bulunan kıkırdağın yıpranması sonucu oluşur. Kıkırdak aşındıkça, hareketle daha da kötüleşen bir ağrı gelişebilir. Omurga kireçlenmesiyle birlikte eklem sertliği ve sınırlı hareket açıklığı da oluşabilir. Omurga kireçlenmesi ilerledikçe, eklemi dengede tutmak için yeni ve düzensiz kemik büyümeleri oluşabilir. Bu kemik büyümeleri, kemik mahmuzu denilen çıkıntılara neden olur. Bu kemik mahmuzları sonunda yakındaki omurilik sinir köklerini sıkıştırarak, yırtılmış bir diske benzer şekilde uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

Omurgada Kanal Daralması (Spinal Stenoz)

Kanal daralması, genellikle yaşlılarda sırt ağrısına neden olan durumdur. Yaşlandıkça, kireçlenme ve omurgadaki dokuların kalınlaşması nedeniyle omurga kanalı kademeli olarak daralır. Omurga kanalı çok dar hale gelirse, sinir kökleri sıkışarak güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilere neden olabilir.

Omurgada Stres Kırığı (Spondilolizis) ve Bel Kayması (Spondilolistezis)

Omurgada stres kırığı, omurlarda meydana gelen küçük çatlaklardır. Bu durum en çok jimnastik veya futbol gibi spor dallarıyla uğraşan çocuklarda ve sırtın alt kısmına basınç uygulanan durumlarda görülür. Omurga stres kırığı aynı zamanda omurgada meydana gelen bir travmanın sonucu olarak veya yaşlanmadan dolayı meydana gelebilir. Stres kırığı omurları çok fazla zayıflatırsa, omur dengesiz hale gelir ve kaymaya başlar. Bu duruma bel kayması denir. Bu kayma ile birlikte sinir kökleri sıkışırsa, karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.

Osteoporoz

Kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz; kemik yapısı içinde kalsiyum azalmasına bağlı olarak kemik kaybıyla meydana gelir ve kırık riski artar. Osteoporozdan kaynaklanan sırt ağrısı, en yaygın olarak omurun çökme sonucu kırılmasıyla ilişkilidir. Omurga çökmesi sonucu oluşan kırık ağrısı genellikle sırtın alt kısmında veya sırtın ortasında (kırığın meydana geldiği yerde) hissedilir. Genel olarak bu ağrı hareketle kötüleşir, dinlenme ile hafifler.

Omurga Eğriliği (Skolyoz)

tt

Skolyoz, omurganın normal eğriliğinin bozulduğu, sağa veya sola doğru eğildiği durumdur. Sağlıklı omurgada, omurlar; boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa sola doğru yer değiştirirler. Genellikle çocukluk döneminde veya ergenlik döneminde gelişir. Çoğu durumda skolyozun nedeni bilinmemekle birlikte, bir yaralanma veya doğum kusuruyla ilişkili olabilir. Skolyozda omurganın normal olmayan eğriliği nedeniyle, sırtta ağrı ve rahatsızlık hissedilir. Şiddetli durumlarda ise nefes almada güçlük yaşanabilir.

Kamburluk (Kifoz)

Kifoz, omurganın öne eğrilmesi ile meydana gelen kamburluk durumudur. Kifoz yalnızca küçük çocuklarda değil, yaşlılarda da tehlikeli bir hastalıktır. Kifoz nedeniyle hafif ya da şiddetli sırt ağrıları oluşabilir.

Hareketsiz Yaşam Tarzı

Sırt ağrılarının büyük çoğunluğu hareketsiz yaşam tarzına bağlıdır. Kötü duruş, masa/bilgisayar başında uzun süre oturmak ve sırt kaslarının güçsüz olması sırt ağrısı oluşmasına neden olabilir. Sağlıklı ve ağrısız bir hayat için düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

Yaralanmalar / Kazalar

Spor yaralanmaları, trafik kazaları ve benzer yaralanmalar da sırt ağrısının nedenleri olarak karşımıza çıkar. Kaslarda ezilme ve gerilme tarzı basit yaralanmalardan çeşitli kırıklara kadar birçok hasar sırt ağrılarına neden olabilir.

Kas Romatizması (Fibromiyalji)

Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücutta belirli noktalarda kronik ağrı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Stres, kaygı ve benzeri faktörler, fibromiyalji riskini artırabilir. Fibromiyaljinin sırt ağrısına neden olması çok yaygın bir durumdur.

Sırt fıtığı (Torakal Disk Hernisi)

Omurgada kemikler arasında bağ oluşturan disklerde herhangi bir kayma ya da yıpranma, sırt fıtığının oluşmasına neden olur. Omurlar arasında yastık görevi gören disklerdeki fıtıklar daha çok boyun ve belde görülür. Fakat sırt bölgesinde de fıtık olabilir. Fıtık oluşan bölgeye göre hafif ya da şiddetli ağrılar veya karıncalanmalar oluşabilir. Eğer oluşan fıtık omuriliğe baskı yaparsa yürümede zorluklar meydana gelebilir.

tt

Sırt Ağrısının Nadir Nedenleri

Omurga Romatizması (Ankilozan Spondilit)

Omurga romatizması, tipik olarak 40 yaşından önce başlayan, bel ağrısı ve sertliğine neden olan bir hastalıktır. Omurga romatizması ile meydana gelen sırt ağrısı, egzersizle hafiflerken geceleri kötüleşebilir.

Kanser

Omurga tümörleri, sırt ağrısının nedenlerinden biri olabilir. Genellikle geceleri daha kötü olan, omuzlara ve boyuna yayılabilen sırt ağrısına ek olarak, kilo kaybı ve yorgunluk yaşanabilir.

Enfeksiyon

Omurgada meydana gelen; kemik iltihaplanması (osteomiyelit) veya omurga disklerinin iltihaplanması (diskit) sürekli devam eden ağrılara neden olur. Hasta sırt ameliyatı geçirdiyse ve bu ameliyat sonrası enfeksiyon oluştuysa, oluşan enfeksiyon da sırt ağrısına neden olabilir.

Sırt ağrısı, bir dizi belirtiye ve hareket kısıtlamasına neden olabilen, kolayca fark edilebilen bir sorundur. Sırt ağrısı, omurganın herhangi bir yerinde, bağlarda, kaslarda ve omurga disklerinde meydana gelebilir. Sırt ağrısı bazı yorucu günlük aktivitelerden veya duruş bozuklukları nedeniyle meydana gelebilir. Günlük hayatta sırt ağrısına neden olabilecek durumlar şunları içerir:

-Öksürme veya hapşırma

-Kas gerginliği

-Uzun süre boyunca eğik durmak

-Ağır bir şeyi itmek, çekmek, kaldırmak veya taşımak

-Uzun süre ayakta durmak veya oturmak

-Araba sürerken veya bilgisayar kullanırken olduğu gibi boynu öne doğru zorlamak

-Vücudu desteklemeyen bir yatakta uyumak

tt

Sırt Ağrısı Kimlerde Daha Çok Görülür?

Çocuklar ve ergenler de dahil olmak üzere herkes hayatının bir döneminde sırt ağrısı problemi yaşayabilir. Yine de bazı faktörler, sırt ağrısı riskini artırabilir:

-Yaş:Sırt ağrısı, 30 veya 40 yaşlarında başlar ve yaşlandıkça daha sık görülür.

-Hareketsizlik: Fazla hareketsiz bir hayata sahip olan ve egzersiz yapmayan kişilerin zayıflayan sırt kasları, sırt ağrısına neden olabilir.

-Fazla Ağırlık: Fazla vücut ağırlığı, sırtınıza ekstra baskı uygular ve sırt ağrısı oluşma riskini arttırır. Fazla kilolar, başka ciddi sorunlara da yol açabilir.

-Hastalıklar: Bazı kireçlenme ve kanser türleri (meme, akciğer, prostat) sırt ağrısına neden olabilir.

-Ağır kaldırma veya taşıma: Ağır bir şeyleri kaldırırken, bacaklarınız yerine sırtınızı kullanmak da sırt ağrısının nedenlerinden biri olabilir.

-Psikolojik koşullar: Depresyon ve anksiyete gibi problemlere sahip kişilerde sırt ağrısı oluşma riski daha yüksektir.

-Sigara içmek: Sigara içmek, omurgaya giden kan akışını azaltabilir ve sırt ağrısı nedenlerinden biri olan osteoporoz riskini artırabilir.

Çocuklarda Sırt Ağrısı

Çocuklarda sırt ağrısı genellikle 12 ila 18 yaşları arasında fazlaca görülür. Genellikle çocuklarda oluşan sırt ağrısının nedeni, ağır sırt çantaları taşımalarıdır. Yapısal omurga bozuklukları ise sırt çantası kullanımı ile ilişkili değildir. Fakat çocuklarda görülen sırt ağrısının tek nedeni sadece ağır sırt çantası değildir. Ağrının esasında omurga ile ilgili bir bozukluk veya bir hastalık varsa erken dönemde teşhis edilmesi, çocuğun geleceği için çok önemlidir.

Sırt Ağrısını Önlemek

tt

Fiziksel durumunuzu iyileştirerek ve sizin için uygun egzersizleri öğrenip uygulayarak; günlük hayattan kaynaklanan sırt ağrısını önlemek mümkündür. Sırtınızı sağlıklı ve güçlü tutmak için:

-Egzersiz yapın. Belinizi zorlamayan veya sarsmayan düzenli düşük etkili aktiviteler ve yoga yapmak sırtınızdaki gücü ve dayanıklılığı artırır ve kaslarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Sırt ağrısını önlemek için hangi egzersizleri uygulayacağınız konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

-Kas gücünüzü ve esnekliğinizi geliştirin. Kaslarınızı güçlendiren karın ve sırt kas egzersizleri, kaslarınızın sırtınızı korumak için çalışmasına yardımcı olur.

-Sağlıklı kilonuzu koruyun. Fazla kilolu olmak sırt kaslarını zorlar ve ağrılara neden olur. Sırt ağrısını önlemek için, sağlıklı kilonuzu korumak ve düzenli bir beslenmeye sahip olmak önemlidir.

-Kambur durmayın. Sırt ağrısını önlemek için yapılması gereken en temel şey, düzgün bir duruşa sahip olmaktır. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, sırtınızın alt kısmındaki yükün bir kısmını hafifletmek için bir ayağınızı alçak bir tabure üzerine koyun. İyi bir duruş, sırt kaslarındaki stresi azaltabilir.

-Mümkünse ağır kaldırmaktan kaçının. Ağır bir şey kaldırmanız gerekiyorsa, yükü sırtınıza değil bacaklarınıza verin. Sırtınızı düz tutun ve sadece dizlerinizi bükün. Yükü vücudunuza yakın tutun.

-Gün boyunca kısa süreli dinlenin. Sırt ağrısını önlemek için, hareketli bir yaşam tarzı kadar, dinlenmek de önemlidir.

Genellikle yorgunluk nedeniyle olduğu sanılan sırt ağrılarının gerçekten yorgunluktan mı kaynaklandığı teşhis edilmelidir. Sırt ağrısının nedenleri ne kadar farklılık gösteriyorsa, tedavisi de bir o kadar farklıdır. Sağlıklı bir gelecek için, sırt ağrısı ciddiye alınmalı ve uygun tedavi uygulanmalıdır.

Kemik kas eklem sorunlarınız ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, kemik sağlığınızı korumada ilk adımı atabilirsiniz. İletişim için bize ulaşın!

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Erdal Dilekçi sırt ağrısının, hareketsizlik, duruş bozukluğu, güçsüz kaslar gibi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceğini, sırt ağrısının farklı hastalıklarında belirtisi olabileceği için ihmal edilmemesi ve devam eden ağrılarda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini bildirdi.

Medicana Çamlıca Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Dilekçi, Her yaşta her insanın yaşayabildiği sırt ağrısının, uzun süre devam ettiğinde kişinin günlük yaşantısını etkileyerek günlük rutin aktivitelerini engelleyebileceğini ve yaşam kalitesini düşürebileceğini, hatta psikolojik olarak da kişide sorun yaratabileceğini, ağrının oluşmasında etkili faktörlere göre sırt ağrısı için uygulanması gereken yöntem kolaylıkla bulunarak kişinin rutinine geri dönebileceğini kaydetti.

- Sırt ağrısının nedenleri

Sırt ağrısının çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşandığını aktaran Dilekçi, 'Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır. Bunların yanı sıra birtakım sağlık sorunları da sırt ağrısıyla ilişkili olabilir. Eklemlerde iltihap, sinir sıkışması, omurgada kanal darlığı, skolyoz, kifoz, fibromiyalji veya osteoporoz bu sağlık durumlarındadır. Son olarak kalıcı sırt ağrısının sebebi psikolojik de olabilir.

Depresyon, stres, anksiyete gibi sorunlar da sırt ağrısının sebepleri arasında bulunur. Ağrının hissedildiği zamanlar takip edilerek sırt arasının nedenleri bulunabilir. Nadir de olsa kanser, sinir sıkışması, iltihap, enfeksiyon ve kırık gibi problemler de sırt ağrısı yapabilir. Ancak bu durumlar oldukça az kişide görülür. Geçmeyen sırt ağrısında bu nedeni tespit ederek ağrıyı tedavi edebilmek için mutlaka bir doktora danışılması gerekir.' ifadelerini kullandı.

Dilekçi, masa başı veya hareketsiz bir işte çalışmak, spor yapmamak, ısınma hareketleri yapmadan spor yapmaya başlamak, sigara içmek, obezite veya aşırı kilo ve ileri yaş, sırt ağrısında risk faktörleri olarak sayılabileceğini , bunlara ek olarak eklemlerin iltihaplanarak şişmesinin de sırt ağrısına yol açabildiği gibi, stresli bir işte çalışmak gibi kişide gerginlik yaratan durumlar da sırt ağrısının görüldüğünü vurguladı.

Sırt ağrısı uzun süre geçmediği takdirde dayanılmaz bir hal alabildiğini aktaran Dilekçi, 'Bununla birlikte sırt ağrısına ek olarak görülen başka durumlar da olabilir. Eğer kişinin sırt ağrısı çok şiddetli ve zamanla şiddeti de artıyorsa, kişi bu ağrı ile başa çıkmakta zorluk çekiyorsa mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. Zaman zaman kişi ağrının nedeni bularak buna bir çözüm getirebilir. Ancak ağrıyı tetiklediği düşünülen neden ortadan kaldırıldığı halde ağrı devam ediyorsa doktora gitmek gerekir. Bazı durumlarda ise sırt ağrısı ile birlikte görülen başka semptomlar, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi bir durumda bir sağlık kuruluşundan yardım almakta fayda vardır. değerlendirmesinde bulundu.

Dilekçi, eğer sırt ağrısına ek olarak; yüksek ateş, ani kilo kaybı, tuvalete çıkmakta zorlanma, göğüs ağrısı görülüyorsa, ağrı geceleri artıyorsa, dinlenmekle geçmiyorsa, hapşırık, öksürük veya tuvalet esnasında sırtta acı hissediliyorsa, bacaklarda veya genital bölge çevresinde ağrı, karıncalanma, uyuşukluk ya da güçsüzlük, mesane kontrolünü kaybetme gibi semptomlar görülüyorsa mutlaka en kısa sürede doktora gidilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

- Tedavi yöntemleri nelerdir?

Sırt ağrısında tedavi yöntemine karar verilebilmesi için ağrının olası nedenlerinin araştırılması gerektiğini ve kişinin tıbbi geçmişine dair gerekli bilgilerin edinilmesi gerektiğini belirten Dilekçi, şunları kaydetti:

'Daha detaylı bilgi edinilmesi için birtakım testler ve radyolojik görüntüleme yöntemleri de gerekebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra egzersiz veya fizyoterapi gibi tedaviler de uygulanabilir. Genellikle kendiliğinden veya uygulanan tedaviler ile kısa sürede iyileşen sırt ağrısı birkaç hafta için de geçmediği takdirde farklı yöntemler de denenebilir. Uygulanan tedavi yöntemlerinin yanı sıra kişinin aktif bir şekilde hareket etmesi de ağrının azaltılmasında yardımcı olur. Hareketli bir yaşam tarzını benimsemek ağrıyı azaltması dışında bir önlem olarak da etkilidir.

Eğer sırt ağrısı ile birlikte ciddi bir semptom daha görülmediyse veya kişide sinir sıkışması yoksa çoğunlukla tedavi için ameliyat gerekli değildir. Sırt ağrısı gün içinde kişinin hareketlerini kısıtlayan, katlanılması zor bir rahatsızlık olabilir. Alınacak birtakım önlemler sayesinde sırt ağrısının önüne kolayca geçilebilir. Öncelikle boyun ve omurga bölgesinin gerilmesini önlemek gerekir. Bunun için de sık sık ağır eşyalar ve tek omuza takılan çantalar taşınmamalıdır. Bunların yerine ağırlığın eşit bir şekilde dağıtılmasına olanak tanıyan sırt çantaları tercih edilebilir veya taşınması gereken yük azaltılabilir.'

Dilekçi sözlerini şöyle tamamladı:

' Uzun süreli kullanımda rahatsız edecek yüksek topuklu ayakkabılar da tercih edilmemelidir. Özellikle masa başında otururken omuzların geriye doğru yuvarlanması veya kişinin kendini dikleştirmesi duruşun düzeltilmesine katkıda bulunur. Aynı şekilde gerinmek de bu konuda yardımcı olabilir. Her gün aynı aktivitelerin yapılması bir süre sonra kasların yorulup daha çok gerilmesine yol açabilir. Sırt ağrısı riskini azaltmak ve kasların iyileşmesini sağlamak için gerinmek son derece etkili bir yöntemdir. Bunların yanı sıra karın egzersizleri de dik durmak ve güçlenmek konusunda etkilidir ve sırt ağrılarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Düzenli spor yaparak da sırt ağrısından korunmak mümkündür.'


Sırt Ağrısı Nedenleri

Sırt ağrısı nedenleri, sırt ağrısına belirtileriyle kendini gösteren ve günlük hayatı zorlaştıran birçok nedenden kaynaklanabilen ağrıdır.

Sırt ağrısı önemli hastalıkların belirtisi olabilir.

Sırt Ağrısı Nedenleri                              

  • Travmalar
  • Akciğer kanseri
  • Kalp krizi ve kalp hastalıkları
  • Bel, boyun ve sırt fıtığı
  • Aşırı yorgunluk
  • Gün içerisinde çok fazla ayakta kalmak ve oturmak
  • Ağır kaldırmak
  • Klimaya ve cereyana maruz kalmak
  • Rahat olmayan yatakta yatmak
  • Ağır sırt çantası kullanmak
  • Sigara kullanmak
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Mide hastalıkları
  • Omurga eğriliği (skolyoz)
  • Zona hastalığı (sinir uçlarının iltihaplanması)

Sırt ağrısı nedenleri arasındadır.

Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Ağrılar genel olarak yaşam kalitesini düşürür, mutsuzluğa sebep olur, motivasyonu azaltır, dikkat eksikliğine ve odaklanamamaya neden olabilir. Sırt ağrısı da bu ağrılar arasındadır ve sırt ağrısı da bu belirtileri gösterir. Sırt ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Tedavi edilebilmesi için öncelikle sırt ağrısının nedeni ya da nedenleri araştırılmalıdır. Sırt ağrısı nedenleri belirlendikten sonra bir tedavi planı hazırlanabilir. Sırt ağrısı nedenleri eğer klimaya maruz kalmak, yorulmak, rahatsız yatakta yatmak ya da sürekli oturmaktan kaynaklanıyor ise bunlar için tedavi gerekmez. Tedavisiz düzeltilebilir. Diğer nedenlerden kaynaklanıyor ise alınanda uzman hekimler tarafından uygun tedavi belirlenip uygulanabilir.

Sırt Ağrısından Korunma Yolları

Sırt ağrısı nedenlerinden korunmak için yapılması gerekenler;

  • Fazla kilolardan kurtulmak
  • Egzersiz ve spor yapmak (yoga, pilates)
  • Sırtüstü yüzmek
  • Kasları ve kemikleri güçlendirmek
  • Güneşlenmek
  • Soğuktan korunmak
  • Ortopedik ürünler kullanmak
  • Sigaradan uzak durmak
  • Dik oturmak
  • Doğru masaj teknikleri ile masaj yapmak
  • Sürekli aynı pozisyonda kalmamak, hareketli olmak
  • Ağır kaldırmamak
  • Stresten uzak durmak
  • Yorgunluğun geçmesi için kaliteli bir uyku uyumak

En önemlisi de kronikleşen sırt ağrısı nedenlerini tespit edip tedavi olmaktır.

Sırt Ağrısı Tehlikeli Midir?

Sırt ağrısı kimi zaman tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden sırt ağrısı nedenleri dikkate alınmalıdır. Tehlikeli olmasını sırt ağrısının altında yatan sebepler belirler. Kalp krizi, akciğer kanseri, skolyos gibi hastalıklar tehlikeli olabildiği için erken tanılanmalı ve tedavi edilmelidir. Eğer diğer sebepler sırt ağrısı yapıyor ise bu durumların tehlikesi diğerlerine göre çok çok az olduğunu söyleyebiliriz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası